2019-11-02 443 浏览
我叫咗個蒜蓉意粉,之前都食過幾次,但今次黎到嘅時候,簡直係湯意粉嚟。我同個waitress講之前在店裏叫的蒜蓉意粉是很乾身的,但她竟然說啲客人話太乾,所以特登整成咁。我話想要番乾身嗰隻。佢攞咗入廚房應該係倒咗啲水再攞番出嚟,真係好離譜。 其實就算一間再普通嘅餐廳都應該有佢地嘅食物標準,如果食物嘅煮法都話可以隨時變,相信只係藉口,實則係做得差咗又唔想煮過俾你。再加埋嗰waitress態度極差,我想講俾一粒星都俾多啲咗。
2019-10-26 412 浏览
這間店已經開業很久,不過還沒有時間去拜會它,知道它的咖啡同甜品都好出名呀,今日終於可以來到嚐嚐一番。裝修佈置顏色很柔和,淡淡黃色系列感覺好舒服,一邊是吧枱可以看到店員在沖咖啡,另一邊是梳化椅在這地方可以讓人放慢腳步嘅感覺。草莓窩夫熱香餅滿滿鮮紅色的草莓很治癒,襯托熱辣辣香噴噴嘅窩夫上,令人有愛不釋手即刻要吃下的感覺。熱香餅非常鬆軟,淡淡忌廉配上鮮甜濃郁的草莓好配合。吃完甜品當然要點一杯咖啡先為絕配,今個下午真的讓我充滿電了。

草莓窩夫熱香餅

熱香餅非常鬆軟,淡淡忌廉配上鮮甜濃郁的草莓好配合。

2019-08-27 813 浏览
今天和朋友一起到這裏吃晚餐我們很想吃沙律等位等了大約半小時⋯⋯沙律好好味!我們吃光了整盤沙律但是,吃完之後,肚仔不舒服!朋友都覺得有啲肚痛⋯⋯要輪流上冼手間都不知道為什麼?究竟是我們的肚仔本來吾受得沙律,定係D沙律⋯⋯⋯⋯⋯⋯
今天和朋友一起到這裏吃晚餐
我們很想吃沙律

等位等了大約半小時⋯⋯

沙律好好味!我們吃光了整盤沙律

但是,吃完之後,肚仔不舒服!朋友都覺得有啲肚痛⋯⋯
要輪流上冼手間
2019-08-19 526 浏览
假日下午,逛了ㄧ陣街,有點累,見此店不用等位,就進店吃下午茶!每個窩夫熱香餅都是新鮮即做,所以要等15-20分鐘左右。合桃焦糖窩夫熱香餅: 熱乎乎的窩夫熱香餠配以雪糕,旁邊還有脆脆的合桃,在口裏冷熱交融,好好味! 加上焦糖的甜味,就更加好吃!蜜瓜窩夫熱香餅:menu寫是期間限定! 對於瘋狂喜歡蜜瓜的我,絶對要必試!雪糕是movenpick芒果熱情果的雪皅,旁邊是吉士,很好吃! ㄧ口蜜瓜+雪皅+窩夫熱香餅+吉士,超豐富的味道,很好吃!

每個窩夫熱香餅都是新鮮即做,所以要等15-20分鐘左右。

2019-08-11
😋 No.286 香港 | mellow brown coffee by UCC🔹地址:新城市廣場一期7樓706號舖🔹必须要夸一夸这家咖啡店,日本来的手冲咖啡,咖啡很多现磨然后蒸馏的,坐在把台上看着小姐姐做咖啡很享受。喝的第一口就沦陷了,我的妈呀,也太好喝了,口味略微苦涩但口感润滑,香醇,像融化的巧克力一样流进心里。🔸菜单随便点,没有雷区。🔹人均50-100,环境7/10,口味10/10,服务7/10
🔹地址:新城市廣場一期7樓706號舖
🔸菜单随便点,没有雷区。
2019-07-14 570 浏览
路過Mellow Brown Coffee,看到食客點的焗飯很吸引,就選定在這裡午餐。主菜價錢大約$90-100,在新城市廣場算是中等價位。焗雞肉飯 (9/10): 這就是我們看到被吸進來的焗飯,我們這盤的賣相沒有鄰桌的出色,但味道的確不錯,大量的芝士有拉絲效果,雞肉軟稔,用上照燒汁令其味道更突出。焗三文魚菠菜螺絲粉 (7/10): 醬汁較為杰身,菠菜份量較少,反而有大量三文魚,螺絲粉偏淋,味道不錯但下次可以選其他菜式。合桃窩夫熱香餅配雲呢拿雪糕及海鹽楓糖醬 (9/10): 最初不明白什麼叫窩夫熱香餅,原來是上層烘至脆身並有淺淺的格紋,下層是鬆軟入口即溶的鬆餅,配上海鹽楓糖及雲呢拿雪糕一同吃層次豐富,超好吃的~~~

主菜價錢大約$90-100,在新城市廣場算是中等價位。

雞肉焗飯

焗菠菜三文魚螺絲粉

合桃窩夫熱香餅配海鹽楓糖醬
2019-07-14
雞肉焗飯
焗菠菜三文魚螺絲粉
合桃窩夫熱香餅配海鹽楓糖醬
2019-07-13 379 浏览
約咗傾保險,通常攪好耐,經紀推呢間,咁就去啦。大約七點,已經要攞飛,等咗三個字左右有位,個侍應即話個半鐘得唔得?我有啲猶疑,但都係入咗...食焗飯,上面係豬肉黎嘅,夠哂熱又多芝士,幾正!舊肉夠腍,整體幾夾話咁快就個半鐘,見無乜人等,諗住可以一路坐落去,點知佢拎咗張單黎。要埋嘅,埋完,無趕我地走喎,原來係埋咗數先,結果我地攪到十點先走,成為最後一枱客。餐廳十分保障自己,一早講定坐幾耐,夠鐘即俾單,好似好古板,但係執行上唔會強硬,有人情味,值得欣賞
約咗傾保險,通常攪好耐,經紀推呢間,咁就去啦。

2019-07-01 460 浏览
週五下午新城市廣場已經好多好多人 每次來沙田都覺得 好多人應該唔使返工 無論幾時來 都很難搵個地方好好坐抵 傾吓計今日都係 行咗好多地方 都搵唔到位 唯獨呢度有位 但係用餐限時1.5鐘Risotto 味道唔係太好 小小似超市買即食包 自己加熱 嘅level 但係本身都唔係餐廳 Cafe可以做到呢個水準 都已經幾好當日服務生都好忙 態度唔係話非常熱情 但係都非常周到 落單上餐都幾快 可以睇出小小疲憊但係都認真負責如果行街想同朋友傾計 呢度幾吵 個人覺得就唔係咁啱如果行街行下想食d簡單嘅餐點咖啡 呢度都唔錯

但係本身都唔係餐廳 Cafe可以做到呢個水準 都已經幾好

如果行街想同朋友傾計 呢度幾吵 個人覺得就唔係咁啱
如果行街行下想食d簡單嘅餐點咖啡 呢度都唔錯

2019-06-28
2019-06-30 372 浏览
嘆杯咖啡食個lunch,今日唔算多人,一個人嘅好處係好快安排到座位。好enjoy望住店員沖咖啡,視覺上感覺好好。茄汁海鮮意大利燴飯 - 茄汁均勻食用,有原隻青口同蝦,少少其他海鮮粒,份量唔算太多,酸酸甜甜味道一般。沙律吧 - 發現沙律吧重現,比係以前嘅質素落差幾大,少款,沙律菜都無只得生菜。餐飲咖啡 - 品牌咖啡出品,質素保證,尤其是睇住佢沖調嘅過程,就更加令杯咖啡份外好飲,咖啡香濃但如果after taste果香味多些少會更好。加$40有沙律吧同餐飲,喺呢個商場黎講算做ok價錢。

茄汁海鮮意大利燴飯

沙律吧

加$40有沙律吧同餐飲,喺呢個商場黎講算做ok價錢。
午餐
2019-06-10 372 浏览
呢間Mellow Brown Coffee幾年前在日本崗山試過, 佢地嘅咖啡同Pancake真係好好味😋。早幾日約左人在沙田開會, 就走左嚟呢度,諗住飲杯咖啡, 原以為係UCC日式咖啡, 點知原來佢有十多款自選單品咖啡豆, 可按自己喜好挑選,再揀沖泡方法,咖啡師就會用心手沖俾你。我揀左虹吸式。咖啡味更香純。跟手點左份焦糖Pancake。咖啡味唔錯, 沖法令咖啡味更平衡。而pancake味道雖然唔錯,都算鬆軟,空氣感足,但賣相跟日本的實在有點距離😅。咖啡店位置偏離商舖,可以遊人唔算過多, 偶爾來嘆杯咖啡感覺都唔錯😊。

我揀左虹吸式。咖啡味更香純。跟手點左份焦糖Pancake。

咖啡味唔錯, 沖法令咖啡味更平衡。

2019-06-03
下午茶
2019-05-20 484 浏览
悠閒星期一下午,到Mellow Brown 嘆過下午茶一客香蕉🍌朱古力pancake$83 , 加HK$10 可配UCC 招牌咖啡☕️👍🏻Pancake topping 配有忌廉,pancake 熱哄哄再加上蜂皇漿正我隔離枱是一位叔叔,他入來時感覺叔叔很有趣,他問服務員,他碟上的沙律🥗菜,生的是否可以吃後記: 臨離開餐枱,我是sofa 卡位,見地下有2 隻細小強😱⋯⋯我馬上通知waitress 結帳離埸PS 服務員💁不停 say sorry 整體食物及服務是good 的
悠閒星期一下午,到Mellow Brown 嘆過下午茶

Pancake topping 配有忌廉,pancake 熱哄哄再加上蜂皇漿正[调皮]

PS 服務員💁不停 say sorry

整體食物及服務是good 的
香蕉🍌朱古力pancake
UCC  招牌咖啡☕️
香蕉🍌朱古力pancake
UCC  招牌咖啡☕️
2019-05-16 363 浏览
紫薯法式多士 ($62)Purple Sweet Potato French toast 🍠.Mellow Brown出左紫薯系列!除左有紫薯甜品,仲有主菜同飲品,今次先介紹呢份日式french toast❣️法式多士cube上菜時新鮮熱辣,每塊都煎得金黃,外脆內軟,而且內裡仲好有牛油香,口感濕潤,比之前嘅鐵板西多有進步!潐一潐冰涼嘅紫薯雪糕,外冷內熱嘅口感更加正🤤呢份甜品除左有紫薯雪糕,同時都topped with紫薯蓉,中意紫薯嘅朋友一定唔可以錯過呢個雙重紫薯西多😋.
紫薯法式多士 ($62)
Mellow Brown出左紫薯系列!
除左有紫薯甜品,仲有主菜同飲品,
今次先介紹呢份日式french toast❣️
法式多士cube上菜時新鮮熱辣,
每塊都煎得金黃,外脆內軟,
而且內裡仲好有牛油香,口感濕潤,
比之前嘅鐵板西多有進步!
潐一潐冰涼嘅紫薯雪糕,
外冷內熱嘅口感更加正🤤
呢份甜品除左有紫薯雪糕,
同時都topped with紫薯蓉,
中意紫薯嘅朋友一定唔可以錯過呢個雙重紫薯西多😋
2019-05-05 341 浏览
見餐廳的裝修令人有休閒舒服的感覺,因此被吸引進去用餐。order 了「芝士肉醬焗海鮮飯+合桃焦糖海鹽班cake」,焗飯味道很好,令人有開胃嘅感覺, 但是飯的口感比較濕而且很黏。而班cake的味道比想像中好,焦糖與鹽混合後不會覺得太甜,由於班cake份量很大,所以很飽肚。
2019-04-28 411 浏览
位處於沙田新城市廣場,確實去邊到食lunch都要等位。今次搭扶手電梯直上到頂樓,去試下Mellow Brown Coffee by UCC。平時喺公司沖呢個牌子嘅咖啡豆多,食lunch都係第一次。我地1:30到,等2位檯都等左半個鐘。我張檯喺水吧附近,遠望可以見到少少虹吸式沖咖啡過程。呢間餐廳有而家最興嘅Iced Brewed Coffee,下次再黎可以試下。芝士鬆餅三文治 $70 鬆餅好鬆軟,夾埋芝士,煙肉,生菜,蕃茄,溫泉蛋食,好似漢堡包一樣。紅酒燴牛肉 配白飯 $108 燴牛肉好入味,牛肉好淋,汁配白飯食一流,唔鐘意亦可以配蒜蓉多士。UCC Ice coffee $47 當然好飲過我自己沖,可揀加奶加糖水,平時我會加少少蜜糖。

2019-04-26 287 浏览
又好耐無更新啦! 最近去沙田密左, 行街之餘,不忘醫肚! 今次去左Mellow Brown Coffee 兩個人行到死死下, 還要等位約10分鐘! 注:意粉雖然迷你,但最快上菜的。 我點了一個pancake,等了約二十分鐘......pancake賣相很好, 上而有一小片檸檬,滴幾滴檸檬汁, 味道昇華了!有點像吃檸檬蛋糕xD邊邊位及外皮是脆脆地, 內裡軟綿綿, 另外個雪糕超讚! 十分稠密!但是餐飲我沒有點咖啡, 只點了凍檸檬茶, 糖水是要自己落的, 感覺更健康!
又好耐無更新啦!
最近去沙田密左,
行街之餘,不忘醫肚!
今次去左Mellow Brown Coffee

兩個人行到死死下,
還要等位約10分鐘!
注:意粉雖然迷你,但最快上菜的。

我點了一個pancake,等了約二十分鐘......

pancake賣相很好,
上而有一小片檸檬,滴幾滴檸檬汁,
味道昇華了!有點像吃檸檬蛋糕xD

邊邊位及外皮是脆脆地,
內裡軟綿綿,
另外個雪糕超讚!
十分稠密!

但是餐飲我沒有點咖啡,
只點了凍檸檬茶,
糖水是要自己落的,