2023-08-08 23 浏览
✨ 𝑀𝒢 𝒞𝒶𝒻𝑒(ू•‧̫•ू⑅) ⁡趁假日悠閑造訪了一家近海旁西式咖啡廳餐廳從外觀到內部裝潢都展現著別緻而舒適的氛圍走歐陸風格 讓人彷彿置身於歐洲的咖啡廳⁡🎀 <米蘭香草醬天使麵配烤雞胸> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽/𝟷𝟶⁡一上枱覺得擺盤幾用心雞胸天使麵配香草醬為健康之選雞胸肉煎得幾香兩大塊挺厚身過熟了一些夾雜了蕃茄醬為沾滿青醬味道的麵條添上層次⁡🎀 <豬鞍架配野菌忌廉汁> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶⁡豬鞍扒厚身啖啖肉Juicy惟火喉過了點配菜的雜菌很好吃薯條亦不馬虎炸得酥脆搭配一點點鹽兩者不用沾醬也夠味⁡🎀 <Chocolate Banana Snow> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾.𝟻/𝟷𝟶⁡香蕉朱古力口感豐富兩者的甜美完美交融朱古力的濃郁口感中感受到香蕉蓉配上棉花糖融化於熱朱古力加分加分⁡🎀 <Passion Fruit Chia Shaken Tea> 𝚁𝚊𝚝𝚒𝚗𝚐: 𝟾/𝟷𝟶⁡熱情果手搖茶清新解渴酸甜味自然喝完有種愉悅感令人心情放鬆⁡整體評分:😋味道: 7.5/10🌠環境: 9/10💰價錢: 二人人均約$200*☼*―――*☼*―
✨ 𝑀𝒢 𝒞𝒶𝒻𝑒(ू•‧̫•ू⑅)

趁假日悠閑

💖 MG Cafe
📍觀塘海濱道133號萬兆豐中心2號舖
📞2345 1128

2023-08-08 53 浏览
假期約朋友到觀塘海濱, 早上是紅色暴雨警告,實在令人有點擔心, 轉眼中午時段已變得天朗氣清。 朋友選擇的cafe在牛頭角站附近, 原來牛頭角站行過來觀塘海濱,相對更方便。餐廳優雅精緻充滿英倫風格, 樓底高舒適寬敞。 假日也有套餐, 重點是餐湯原來是非常認真的, 香濃幼滑 用料十足。點了兩個主菜, 份量比想像中多, 性價比很高。牛肉醬 田螺肉 野菌 忌廉汁長通粉田螺肉鮮甜彈牙, 香濃的牛肉醬和忌廉汁, 包裹著彈牙的長通粉。 即叫即煮熱呼呼的 ,十分美味。香煎大虎蝦番茄醬意大利飯大虎蝦彈牙鮮甜, size比想像中大, 用料很新鮮。 意大利飯 茄味香濃, 米粒煙煙韌韌 的, 配搭rosemary味道更加突出。不過,飯量真的比較多, 下次再來或會要求減少一半飯量😄😄。熱檸蜜, 味道酸酸甜甜很滋潤的感覺。Dirty咖啡, 這裡絕對是飲咖啡的好地方, 質感甘醇幼滑, 味道香濃, 還有很多款式的咖啡等我回來再試。

牛肉醬 田螺肉 野菌 忌廉汁長通粉

香煎大虎蝦番茄醬意大利飯
不過,飯量真的比較多, 下次再來或會要求減少一半飯量😄😄。

熱檸蜜, 味道酸酸甜甜很滋潤的感覺。

2023-08-08 23 浏览
相熟多年的同事生日,決定在公司附近找一家比較decent的西餐廳跟他慶祝一下,選了MG cafe因為方便又頗得體,又不會太貴。幸好等了一會兒就有位,還要是窗口位,可以望到海濱😚都適合做商務lunch同事點了「黃鰭吞拿魚、紅蝦配墨魚忌廉汁燴意大利飯」,吞拿魚肉鮮嫩細膩,紅蝦大大隻兼鮮甜,而墨魚忌廉汁配白飯好易入口,食到嘴巴牙齒變黑,好搞笑😆而我就點了「NZ Rib Eye Steak with Red Wine Jus」,並加了$20要餐湯。紐西蘭肋眼牛排我點了7成熟,煎得恰到好處,肉質鮮嫩多汁!我吃一口肉就挖一粒大蒜吃,取得一個好的balance~薯條香脆美味,不會太熱氣餐湯飲完不會好「漏」,值得加錢去飲同事點了特色飲品「Pineapple Odong Shaken Tea」,他說挺特別,清新怡人,有淡淡烏龍茶香,在炎炎夏日裡特別解渴餐牌:

都適合做商務lunch

餐湯飲完不會好「漏」,值得加錢去飲

餐牌:

2023-08-07 31 浏览
其實上幾次同狗狗落海濱散步時都俾依間𝙲𝚊𝚏𝚎吸引,今次同大少係觀塘海濱參加完活動後終於有機會入食午餐啦!廳樓底高所以好有空間感,座都幾舒服。而我就好鐘意佢擺放一些咖啡用具作為裝飾,令到整體都好有格調,啱晒嚟C𝚑𝚒𝚕𝚕返下。除左有主Menu 之外,仲有Lunch Set選擇。最後大少就叫左個Lunch Set,我就叫左個主菜。我地加配左個是日餐湯係 青口周打湯,整個湯味都好濃郁,入面有青口同薯蓉等配菜,所以個味道係唔錯嘅。大少餐飲嘅Honey Lime,我地加錢轉為凍飲,味道好清新。我就叫左杯Pineapple Oolong Shaken Tea,菠蘿味好出,但又帶有點點嘅烏龍茶味道,兩者個味好夾,啱晒我依個菠蘿控。大少嘅 香煎大虎蝦配蕃茄醬意大利飯,對於第一次食意大利飯嘅大少嚟講係有驚喜嘅,佢話個飯質感唔錯,加上有好香嘅蕃茄醬,加埋芝士溶化後嘅拉絲,同埋煎香嘅大虎蝦,加埋一齊令到個飯好好食。 我嘅主菜係 香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁,先嚟個豬胺架係超厚身,但又烤得剛剛好,所以唔會韌之餘仲好Juicy。另外,不得不提個大啡菇,同樣好厚身之外,食落好軟身得嚟又有咬口,所以食完我對

我嘅主菜係 香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁,先嚟個豬胺架係超厚身,但又烤得剛剛好,所以唔會韌之餘仲好Juicy。另外,不得不提個大啡菇,同樣好厚身之外,食落好軟身得嚟又有咬口,所以食完我對大啡菇嘅感覺真係大大改善呀!
2023-08-04
午餐
  • 香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁
  • Pineapple Oolong Shaken Tea
- Breakfast Fantasy $138: 非常豐富的早午餐,裡面包括有黑松露炒蛋、煙肉、大啡菇、茄汁豆、沙律菜、巴馬火腿、菠蘿、多士、芝士腸。每一樣食物都做得很好,特別是炒蛋,滑溜香滑,黑松露的香氣十足,將炒蛋加在多士上吃,超好吃。煙肉煎得香脆、大啡菇鮮嫩多汁,茄汁豆甜中帶鹹,沙律菜清新爽口,巴馬火腿也充滿油香~芝士腸也很Juicy!最後還可以用酸酸甜甜的菠蘿解膩。- NZ Rib Eye Steak with Red Wine Jus $178: 高質素的牛扒!!用上紐西蘭的肉眼牛扒,我們選了7成熟,配上牛扒汁和薯菜,很很好。牛扒肉質嫩滑多汁,牛肉味香濃無比,很容易切開。醬汁增添了牛扒的層次和風味。份量十足,非常飽足。- Hot Honey Lime $46: 用上新鮮的青檸和蜂蜜,酸酸甜甜很開胃。- Chocolate Muffin $32: 用上巧克力製成的Muffin,外層鬆脆,內裏柔軟濕潤,而且裡面還有流心榛子醬!!味道濃郁香甜。

2023-08-02
2023-07-29 50 浏览
🌼 蒜蓉大蜆意粉這道意粉使用新鮮的大蜆,配上蒜蓉、橄欖油和辣椒片,味道非常鮮美。意粉本身的口感也非常好,有彈性但不會太硬,完美地融合了所有的調味料。如果你喜歡海鮮和蒜香味,我非常推薦這道菜。🌼 Egg Benedict這道早餐菜非常受歡迎。它由兩個烤麵包、煎蛋、火腿和荷蘭醬組成。蛋黃的流質和麵包的香氣完美地搭配在一起,火腿的鹹味也很好的平衡了整道菜的味道。荷蘭醬非常滑順,添加了一些奶油的口感,使整道菜更加豐富。🌼 Matcha Latte這杯抹茶拿鐵非常好喝。抹茶的味道不會太濃,而是帶有一點甜味,牛奶的口感也很柔順,非常適合和甜點一起享用。🌼 Espresso Soda,這是一種非常特別的飲品,它由濃縮咖啡和蘇打水混合而成。它的味道非常清新,蘇打水為咖啡添加了一些氣泡,使整個飲品更加清爽。

🌼 蒜蓉大蜆意粉

🌼 Egg Benedict

🌼 Matcha Latte

2023-07-25 46 浏览
平日下午去左一間有d grand既cafe,高樓底、全落地玻璃,木系裝修配上吊扇緩慢地轉動,給人一種輕鬆懶惰的感覺,可以與朋友分享holiday mood。而且侍應門都好有禮貌,令人安心自在在於餐廳內。龍蝦湯入口細滑,唔會太稀或太杰,味道海鮮濃郁,而且有大大粒的蝦肉,肉質彈牙。Slow cook chicken & avocado salad牛油果靚仔新鮮而且果味重,再配慢煮滑溜雞胸肉,非常新鮮,另外再加士多啤梨果乾片,帶有少少甜,而個sauce 就比較酸,十分開胃。香烤美國極黑豬胺架配大啡菇、野菌忌廉汁豬胺肉嫩多汁,有少少脂肪分佈令口感夠腍。而大啡菇切開再煎香,唔過火保留水份。相對個野菌忌廉汁較普通,不配汁食更出眾。Basque Burnt (Orange) CheesecakeCheesecake焗得有少少流心,而且打得十分細滑之餘重有少少橙香,呢個味道好新,係其他地方少有。再配上Movenpick既王牌雲呢拿雪糕,呢個甜唔必食😋Latte with almond milk面層薄薄既杏仁奶打得好棉密,而咖啡香濃,感覺偏nutty。

龍蝦湯
龍蝦湯

Slow  cook  chicken  and  avocado  salad

Latte with almond milk
面層薄薄既杏仁奶打得好棉密,而咖啡香濃,感覺偏nutty。

2023-07-25 33 浏览
期待已久的藍天白雲🫶🏻這幾天天氣超好!去了觀塘海濱長廊逛逛看海景。順便找一間咖啡店吃個Lunch 💗同friend聊聊天。這間MG Cafe就在海濱道上💗裏面裝潢帶有歐式優雅感,喜歡它的落地玻璃透入日光感覺很Chill 。從11:30-17:00 供應西式午餐。🔶香煎紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁 $178肉眼扒肉質鮮嫩多汁,肉味香濃,配以原個烤大蒜丶薯條和沙律菜。大蒜烤過後香甜軟糯,好吃~🔶香煎三文魚柳配紫薯蓉柚子汁 $168三文魚煎得皮脆內嫩,配以清香柚子汁👍🏼伴以軟滑香甜的紫薯蓉和新鮮沙律菜,賣相和配搭都很不錯。🔶Dirty分層的髒髒咖啡,下層是凍鮮奶上層是濃縮咖啡。先嚐到咖啡醇香,然後就是香濃奶香,口感濃郁細滑。🔶Iced Honey Lime 在悶熱天氣下最適宜喝一杯清爽特飲!這杯冰凍青檸蜜,香氣十足,解熱一流。

🔶香煎紐西蘭牛肉眼扒配紅酒汁 $178

🔶香煎三文魚柳配紫薯蓉柚子汁 $168

🔶Dirty

🔶Iced Honey Lime

2023-07-24 933 浏览
這間咖啡店位於觀塘,鄰近牛頭角地鐵站,店家落地玻璃位置頗多,可欣賞觀塘海濱花園一帶景色,店內裝修同樣講究,裝潢以復古歐洲為主題,擺放多款咖啡用具,如置身歐洲小館。牛油梨忌廉汁燴意大利粉配藍蟹肉、松葉蟹鉗 - $158煙韌彈牙的意大利粉富蛋香,掛滿軟滑細膩的牛油果忌廉汁,有一絲絲脂豐甜美的藍蟹肉,更有一隻鮮甜細緻的松葉蟹鉗,鮮味十足。Breakfast Fantasy - $138豐富且色彩繽紛的全日早餐。滑溜的炒滑蛋散發濃厚黑松露的飄香;一大根香脆的芝士腸咬開流出濃濃肉汁及芝士;肉身肥厚的大啡菇香味濃郁;柔軟的巴馬火腿甘甜芳香,配上清新的芒果醬沙律;香脆的煙肉富油香;更有車厘茄、菠蘿和茄汁豆和酸種麵包多士。Passion Fruit Chia Shaken Tea - $58清爽的冰搖紅茶有著清新舒暢的紅茶茶香,伴隨著酸甜的熱情果汁,更有一粒粒營養豐富的奇亞籽。Dirty - $46選用來自巴拿馬Don Pepe及Lerida的優質咖啡豆,是由濃到淡,由深到淺的品嚐著咖啡豆獨特花香蜜糖氣息,果味好突出,餘韻甘香。
牛油梨忌廉汁燴意大利粉配藍蟹肉、松葉蟹鉗

Dirty

Dirty - $46
2023-07-23
2023-07-22 30 浏览
📌MG Cafe餐廳位於觀塘海濱長廊距離港鐵10分鐘內步程落地玻璃加上英倫復古風裝修好有feel😚週未嚟食下午茶絕對係一大享受🔖雞肉雞油菇忌廉汁燴意大利飯忌廉完美融入意大利飯,相當creamy各種材料balance得好好野菌同雞肉份量都唔少,口感豐富 🔖Breakfast Fantasy 相當豐富,有黑松露炒蛋🍳煙肉🥓燒菠蘿🍍大啡菇 車厘茄 香腸 巴馬火腿 茄汁豆🫘多士同沙律菜🥗擺盤精緻,炒蛋滑嫩值得讚沙律菜以芒果汁調味感覺清新🔖 Iced Mocha🔖 Iced Americano
📌MG Cafe

餐廳位於觀塘海濱長廊
距離港鐵10分鐘內步程

落地玻璃加上英倫復古風裝修好有feel😚
週未嚟食下午茶絕對係一大享受

🔖雞肉雞油菇忌廉汁燴意大利飯

忌廉完美融入意大利飯,相當creamy
各種材料balance得好好
野菌同雞肉份量都唔少,口感豐富

🔖Breakfast Fantasy

擺盤精緻,炒蛋滑嫩值得讚
沙律菜以芒果汁調味感覺清新

🔖 Iced Mocha
🔖 Iced Americano
2023-07-18 56 浏览
💡悠閒舒適的午餐放假就最岩去一個舒服的地方同朋友慢慢chill下,呢間餐廳採用雅緻木係設計,比人一種舒服的感覺,食物質素都不錯,最正對面就係海旁,食完可以去慢慢散步😂😂🍽忌廉雞絲湯🐔雖然呢個餐湯要另外加錢,但材料就好豐富,除左有雞絲外,仲帶有麵包碎,所以飲落creamy得黎帶點口感。🍽慢煮牛肋肉燴意大利寬條麵🐂呢個份量比我想象之中多,而且估唔到牛肋肉都幾多,煮得好軟淋,一啲都唔好鞋,仲好香牛味。寬條麵索曬啲醬汁,好好味。🍽黃鮨金槍魚伴三文魚子配菠菜忌廉汁燴意大利飯🐠個名真係好長😂金槍魚帶少少硬身,而且唔係整到全熟,味道都幾入味。最特別係伴有芒果,令原本比較creamy的意大利飯有番清新的感覺。🍽Hot Honey Lime🍯 飲落好清新,好解喝😊
💡悠閒舒適的午餐

🍽忌廉雞絲湯🐔

🍽慢煮牛肋肉燴意大利寬條麵🐂

🍽黃鮨金槍魚伴三文魚子配菠菜忌廉汁燴意大利飯🐠

🍽Hot Honey Lime🍯
飲落好清新,好解喝😊

過了忙碌的幾個星期,終於可以有一個懶洋洋的星期六。為了好好慶祝,特別約了朋友吃餐好,享受這個週末。 MG Cafe位於觀塘海濱道,牛頭角地鐵站出發不用10分鐘便到,地點十分方便。餐廳裝修簡單而且有特色,窗外可以望到觀塘海濱,感覺令人輕鬆自在。 我們一行二人從餐牌點了幾樣食物,一起互相分享。 粟米周打湯(⭐⭐⭐⭐⭐) 是日餐湯是粟米周打湯,喝起來有著很香的粟米味,加上粟米粒,洋蔥,煙肉等等,味道層次豐富。三文魚三文魚籽薯蓉(⭐⭐⭐⭐⭐) 三文魚煎得外皮香脆可口,魚肉鮮嫩,而且油脂感十足。配上檸檬汁,中和了油膩感,令人停不了口。伴碟的薯蓉也十分不錯,牛油味不太重,感覺較為健康。金倉魚三文魚子意大利飯(⭐⭐⭐⭐⭐) 朋友的這個意大利飯也十分不錯。金倉魚大件,而且吃起來嫩口。三文魚子新鮮好吃,意大利飯質感也不錯。飲品(⭐⭐⭐⭐⭐) 飲品是平日較為少見的青檸蜜,喝起來十分滋潤,為這天的午餐劃上完美句號。總括而言,這間餐廳食物質素高,而且地點方便。下次有機會經過也必定會再來。 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~    MG Cafe 觀塘海濱道133號萬兆豐中心2號舖推介菜式: 三

我們一行二人從餐牌點了幾樣食物,一起互相分享。

粟米周打湯(⭐⭐⭐⭐⭐)
三文魚三文魚籽薯蓉(⭐⭐⭐⭐⭐)
金倉魚三文魚子意大利飯(⭐⭐⭐⭐⭐)
飲品(⭐⭐⭐⭐⭐)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
MG Cafe 觀塘海濱道133號萬兆豐中心2號舖
推介菜式: 三文魚三文魚籽薯蓉
👍🏻地點方便
👍🏻價錢合理
2023-07-17 38 浏览
假日去了觀塘海濱附近的MG cafe,餐廳樓底高,空間舒適寬敞,裝橫摩登,感覺十分良好。有Daily Specials,另加$58 有湯及咖啡,頗經濟。還有all day、沙律、三文治等選擇咖啡是值得一點的飲品之一。Daily Specials 另加 $58 有是日餐湯及咖啡是日餐湯是忌廉雜菜湯,湯較為厚身,有紅蘿蔔粒、青椒粒、炸煙肉片等相當足料。Dirty $46,以富士山形狀的玻璃杯賣相夠精緻,賞心悅目,咖啡與奶方面平衡。Iced Americano,set 轉凍飲另加$8,咖啡酸味較重。Breakfast Fantasy $138十分色彩繽紛,令人食慾大增有新鮮的蕃茄、黑松露嫩滑炒蛋、juicy的大啡菇、甜酸的菠蘿片、濃郁彈牙的芝士腸、香口的多士及煙肉,旁邊圍著parma ham沙律,擺碟精緻,還有芒果汁的調味。蒜香大蝦燴意大利扁意粉 $158有5隻彈牙蝦肉,扁意粉掛到黑椒、蒜片、辣椒等,乾身之餘又惹味。

還有all day、沙律、三文治等選擇

咖啡是值得一點的飲品之一。

Breakfast Fantasy $138
十分色彩繽紛,令人食慾大增

蒜香大蝦燴意大利扁意粉 $158

2023-07-16 56 浏览
位於觀塘海濱,是一家時尚的咖啡店。風格簡約 帶復古氣息,店內燈光柔和,營造出舒適的氛圍。提供各式咖啡、主食和輕食~餐廳人流多 好受歡迎,店員親切友善🥰 店舖座位寬敞舒適,環境寧靜,好適合約會或朋友聚會🥂 💖食評💖紐西蘭肉眼扒配酸種包多士 ($158)超大塊牛扒!牛肉質感柔軟 有咬口,口感鮮美,搭配著酸種包多士及沙律菜帶出不同的風味。肉質豐腴多汁,每一口都是美味的享受慢煮牛肋肉燴意大利闊條麵 ($158)這道菜色的牛肋肉經過慢煮,肉質鬆化,搭配著意大利闊條麵,口感順滑,醬汁更是美味,非常開胃。整道菜色豐富而且口感有層次香橙巴斯克芝士蛋糕 配Mövenpick雲呢拿雪糕 ($68)擺盤好精緻🥰 蛋糕口感細膩,橙的香氣清新怡人,配上濃郁芝士 味道一流,還有雲呢拿雪糕非常滿足。整體而言是一道清新又甜美的甜點

💖食評💖

紐西蘭肉眼扒配酸種包多士 ($158)

慢煮牛肋肉燴意大利闊條麵 ($158)

2023-07-16 36 浏览
絕對愜意嘅午餐‼️☕️同朋友去咗觀塘海濱食晏😋去咗間叫MG Cafe☕️餐廳裝修英倫木系風格🎷充滿柔和嘅光愜意感覺🕯而新鮮嘅食材烹調菜式👍🏻主打係各種扒類及大利意飯🤤慢煮牛肋肉燴意大利寬條麵,158蚊份💰慢煮牛肋肉柔軟多汁,牛肋肉的鮮香味同意大利寬條麵香氣相互融合,配蘆筍同甘筍令寬條麵有更多嘅口感,值得一試😋美國極黑豬胺架配大啡菇,178蚊份💰擺盤好靚分布平均,黑豬胺架柔嫩多汁,切開就係粉嫩嘅肉,入口好滋味,配上嫩滑嘅大啡菇,加上自家製野箘忌廉汁,非常滿足嘅配搭☺️Mocha,46蚊份💰拉花賣相好靚,超重朱古力的味道,幾好飲🍫整體環境好多打卡位🥰服務態度殷勤,店員同客人有互動👍🏻食物味道好食,賣相有心思,同朋友輕鬆食個午餐👍🏻🥰
絕對愜意嘅午餐‼️☕️
主打係各種扒類及大利意飯🤤

慢煮牛肋肉燴意大利寬條麵,158蚊份💰

美國極黑豬胺架配大啡菇,178蚊份💰

Mocha,46蚊份💰
拉花賣相好靚,超重朱古力的味道,幾好飲🍫

整體環境好多打卡位🥰
服務態度殷勤,店員同客人有互動👍🏻
食物味道好食,賣相有心思,同朋友輕鬆食個午餐👍🏻🥰