2023-04-03 542 浏览
下午午茶時間,在這邊點了薯條跟roll cake🍟🍰🍹🍹薯條新鮮炸起,是粗身的薯條。份量很多,旁邊配上松露蛋黃醬跟蕃茄醬,是很適合送酒的小食🤤🤤另外也點了他們的蛋糕🍰Rollcake的賣相相當吸引味道方面,蛋糕體部份很鬆軟👍🏻忌廉不會很膩濕潤度剛剛好,但略嫌焙茶味偏淡🙈🙈兩杯飲品味道不過不失🍹🙈焙茶卷蛋 $58黑松露薯條 $88Lime soda $35Rose Lychee soda $40
另外也點了他們的蛋糕🍰
Rollcake的賣相相當吸引
味道方面,蛋糕體部份很鬆軟👍🏻忌廉不會很膩
濕潤度剛剛好,但略嫌焙茶味偏淡🙈🙈
兩杯飲品味道不過不失🍹🙈

焙茶卷蛋 $58
黑松露薯條 $88
Lime soda $35
Rose Lychee soda $40
2023-03-09 607 浏览
𝐌𝐢𝐥𝐝All day Breakfast 💲1️⃣2️⃣8️⃣個All Day都幾鹹下🥲佢個腸仔好鹹 一定要配包食 同埋有少少嚡 個煙肉就更加🫠菇就還好 唔算好香 但佢個松露蛋好食🤤蕃茄仔都好甜 但整體黎講就好一般明太子煙三文魚忌廉扁意粉 💲9️⃣8️⃣好好食😋佢嘅意粉好有咬口 而且有濃濃嘅明太子 每條麵都掛住醬汁🥹加埋啲半熟嘅三文魚 個口感好豐富 隻溫泉蛋令個意粉更香👍🏻Matcha Espresso💲4️⃣5️⃣味道平衡得好好 咖啡唔會太酸 不過抹茶味可以再濃啲Hazelnut Latte💲4️⃣7️⃣唔會太甜 而且個榛子味都好出 但係相對個咖啡味就偏淡Earl Grey Basque💲5️⃣2️⃣有淡淡嘅伯爵茶味 但好似太濕潤 性價比唔高🫣<><> <><> <><> <><> <><> <><>味道:👍🏻👍🏻👍🏻環境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻推介:👍🏻👍🏻👍🏻<><> <><>
𝐌𝐢𝐥𝐝

推介:👍🏻👍🏻👍🏻
🍴 Mild
📍 九龍城九龍城聯合道78號
2023-02-22 512 浏览
九龍城一向都多餐廳,今次假日我就去咗呢間——🌟MILD CAFE🌟到食野,佢仲有手工啤可以飲,好特別💕 仲主打咖啡同輕食☕️._./ 𝑷𝑨𝑺𝑻𝑨 /🍽|全日早餐 𝗔𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁|🍽(焗車厘茄,大啡菇,慕尼黑腸,茄汁焗豆,煙肉,松露炒蛋,酸種多士)呢份全日早餐擺盤睇落都好豐富,好多種類,仲有我最愛嘅黑松露炒滑蛋,黑松露好香濃,成個我覺份量兩個分啱啱好👍🏻·🍝|橄欖油辣椒蒜片大蝦扁意粉|🍝蒜味好濃,成個意粉好夠味,又唔會話好辣,仲有大蝦嘅鮮味,成個意粉飽肚又好食💕·/ 𝑪𝑹𝑨𝑭𝑻 𝑩𝑬𝑬𝑹 /🍻|𝗞𝗮𝘀𝘁𝗲𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗼𝘀 𝗤𝘂𝗮𝗱|🍻呢個好特別,有一陣咖啡味係裏面,酒精濃度較高,啱曬鐘意咖啡味嘅人💕·🍺|𝗪𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗟𝗮𝗴𝗲𝗿|🍺呢個相對清清地易入口,酒精濃度亦無咁高🌟._.@mild.hk📍MILD CAFE📍九龍城聯合道78號地鋪
._.
/ 𝑷𝑨𝑺𝑻𝑨 /
🍽|全日早餐 𝗔𝗹𝗹 𝗱𝗮𝘆 𝗯𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁|🍽
🍝|橄欖油辣椒蒜片大蝦扁意粉|🍝
/ 𝑪𝑹𝑨𝑭𝑻 𝑩𝑬𝑬𝑹 /
🍻|𝗞𝗮𝘀𝘁𝗲𝗲𝗹 𝗕𝗮𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮 𝗖𝗵𝗼𝘀 𝗤𝘂𝗮𝗱|🍻
🍺|𝗪𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿 𝗟𝗮𝗴𝗲𝗿|🍺
呢個相對清清地易入口,酒精濃度亦無咁高🌟
._.
@mild.hk
📍MILD CAFE
📍九龍城聯合道78號地鋪
下午茶
2023-01-20 384 浏览
大蝦意粉唔係難食但都無配料$118完全唔值貴爆後悔呢個價應該值得俾多d 誠意.個意粉咩都無。 得3粒蝦Coffee 亦唔好飲 唯一係menu 寫加一但最後無加但都唔會再黎
大蝦意粉唔係難食
但都無配料
$118完全唔值
貴爆後悔
呢個價應該值得俾多d 誠意.
個意粉咩都無。 得3粒蝦
Coffee 亦唔好飲
唯一係menu 寫加一但最後無加
但都唔會再黎

環境背景音樂好正成個feel都好放鬆靜靜地 岩曬文青朋友嚟睇書 做功課暫時唔受外界打擾盡情享受私人空間難得可以休息下 抖下氣可以係香港呢個咁繁忙嘅都市入面搵到相對上比較安靜嘅角落洗滌心靈😇💦
環境背景音樂好正
洗滌心靈😇💦
2022-11-22
  • Latte
2022-11-21 458 浏览
一開始被門口一片滿滿荒廢感的水泥磚牆吸引住剛好到訪那天一群熱鬧活潑的狗狗聚會幸好入面的沙發高椅也滿舒適耐坐友人的追星雜誌 成了點綴咖啡蛋糕的良品頗喜歡偏向nutty口味的dirty 可惜不到數秒 獨有的線條已消失無蹤連cheese cake也被忌廉弄得濕濕漉漉 差點以為點錯了芝士版心太軟幸好後加上的焙茶卷挽回少許分數稍稍偏甜 配上咖啡也是恰好安份離開時剛好入黑 趕上到附近的豪華餅店拍照留念𓏭𖤥 Mild九龍城九龍城聯合道78號༶ Earl-grey Basque Burnt Cake ₅₂༶ Hojicha roll cake ₅₂༶ Hazelnut latte ₄₂༶ Dirty ₄₂ 𓏭
一開始被門口一片滿滿荒廢感的水泥磚牆吸引住

༶ Hazelnut latte ₄₂
༶ Dirty ₄₂
𓏭
下午茶
店內的裝潢優雅舒適,座位寬闊,十分適合與朋友相聚聊天👯‍♀️店內的餐單主要以煮食、三文治和Bagel為賣點。我們點了一個卡邦尼意粉,以及一個蘋果配雞肉三文治🥪三文治還配上了羽衣甘藍沙律作為伴碟,口感十分清新開胃!三文治中的蘋果與雞胸配搭得還好,不過很喜歡三文治的包是烘底的,還有牛油香味,吃起來十分惹味🥳卡邦尼意粉帶有濃厚的芝士味道,意粉的口感煙韌,吃起來比較creamy。意粉當中也加上了蘑菇,蘑菇的鮮香味剛好與卡邦尼將融合一體,裏面的溫泉蛋和意粉撈在一起非常滋味🥰兩個菜式的份量適中,不會太多或太少。整體而言10分不錯,剛好當天是星期日晚,顧客也不算很多,所以環境十分恬靜!

Carbonara
2022-10-30
Carbonara
  • 卡邦尼意大利麵
2022-10-16 299 浏览
意粉好食睇menu好似寫係虎蝦不過睇落唔似即叫即整所以上枱時熱辣辣炒蛋+牛油果酸種麵包👌🏼👌🏼👌🏼都可以一試不過去cafe都係想hea吓附近有2位女性傾偈傾到好大聲傾中意飲咩酒傾鑽石傾工作唉好心啦無人對你哋既人生有興趣
意粉好食

傾中意飲咩酒傾鑽石傾工作
唉好心啦無人對你哋既人生有興趣
2022-10-16
2022-10-07 211 浏览
星期五下午四時多經過 客人不多 本只想飲杯咖啡透透 詢問職員蛋糕的選擇 竟然有五六款 點了焙茶蛋糕卷及咖啡 蛋糕卷超鬆軟 不太甜 非常有驚喜 環境舒適 乾淨 服務非常好 難得的餐廳 一定要再來 加油

2022-10-03 204 浏览
見到Openrice嘅好評同好好食咁嘅carbonara, 抱住唔會中伏嘅心態一試,食物同服務都令人好失望😕我地入左去坐低落單後20分鐘左右黎左carbonara,嗰陣都未覺野食黎得慢,純粹係奇怪杯熱朱古力同all day breakfast反而會後上過意份🤔1️⃣Carbonara唔太熱,雖然menu有寫明用日本雞蛋,但睇落同食落都唔夠蛋黃味,冇乜正常carbonara會有嘅漿口感覺,食完都冇乜滿足感。見野食太耐未到,但隔離枱遲過我地15分鐘到都上緊野食,我就請侍應跟跟張單。等多5分鐘,滿心觀喜見住佢拎個all day breakfast出黎,諗住實係我地呢枱。點知佢放喺隔離枱,當我地再追問佢係咪漏左單,佢話呢份all fay breakfast嘅單號係隔離枱。聽完都覺得好不可思議!睇得出餐廳嘅運作未夠成熟,而員工都唔識得點樣變通。雖然跟住佢出第二份all day breakfast,但我地已經一肚氣,再加上根本就唔好食。2️⃣All day breakfast嘅松露蛋太過一pat pat,唔係滑蛋feel,同我地喺Openrice見到嘅圖係唔一樣,圖文不符。其他野食就不過不失。我地嗌嘅熱朱

我地嗌嘅熱朱古力最後先黎,但成間鋪都只係得4枱客,唔明白點解安排會咁混亂。

我地食食下期間隔離枱有同侍應表示話天花板甩灰,要調去第二張枱,可見環境都一般般。
唔會再幫襯,九龍城有其他更好嘅cafe選擇!
2022-09-30
午餐
2022-10-03 118 浏览
Book左1pm,但12:45就到左,已經留左位可以即時入去坐。座位唔多,好多bar枱位,5個人好在有book枱。環境好舒服,慢慢坐,傾到4:15先走,cafe價錢中價少貴,沙律唔係咁抵,意粉就正常味道但份量少,我叫嘅酸種包就好食嘅,份量同其他cafe差唔多,咁都算幾好架啦!最後5個人,每人一份主食加drink,total $768, 我覺得人均都算抵,因為真係坐左好耐🤣走嘅時候間cafe無人,睇嚟人流唔算多?話晒都係星期日放假日子,不過九龍城越開越多Cafe,所以選擇都多嘅。

2022-07-17 215 浏览
Everyone wants to take a break on weekend. I don’t like a busy coffee shop with a lot of people and I hate waiting for a table. This coffee shop is located in a Kln city and there wasn’t a busy coffee shop where I can relax myself and enjoy a cup of Americano.
·͜· Granola $58 穀麥脆脆用上明治乳酪、新鮮雜苺同奇異果🥝 水果食落都好多汁香甜🫐 加上穀麥脆脆同乳酪好夾👍🏻 整體有層次得黎又夠清新💫 啱晒夏天食🥰Granola was composed of meji yought, fresh berries & kiwi and granola🥣 Fruits were sweet and fresh🍓, such as a great choice for summer✨評分: 8/10🌟·͜· Linguine Carbonara $98卡邦尼扁意粉選用日本雞蛋🥚 大家可以安心咁撈勻啲蛋黃食🤣 食落個sauce幾濃同杰身 所以都相對飽肚😚 意粉仲有煙肉既鹹香 都算唔錯😛Linguine Carbonara was super filling, creamy, and with a hint of smokiness from the bacon🥓 Quite good!🤩評分: 8/10🌟·͜· Matcha Latte $45抹茶鮮奶面層有奶泡 飲落好順滑同有層次感😆 底下既抹茶都幾濃郁🤞🏻 好適合作為一日既開始😎Matcha
·͜· Granola $58
評分: 8/10🌟

·͜· Linguine Carbonara $98
評分: 8/10🌟

·͜· Matcha Latte $45
Matcha Latte had a fluffy milk foam on top🥛, and the matcha was rich and smooth🍵 It’s prefect to have one for starting the day☀️
評分: 9/10🌟

·͜· Matcha with espresso $50
抹茶espresso層次分別 打卡黎講真係一流🫶🏻 飲落咖啡味較香濃☕️ 抹茶就淡咗少少🤌🏻 不過整體黎講都唔算太差既😌
Matcha with espresso had pretty layers, and quite ig-able💥 Strong coffee balanced with the matcha was not bad at all🍃
評分: 7/10🌟
————————————————————————————
Mild (九龍城)
九龍城九龍城聯合道78號

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff九龍城

#hongkong #hkcafe #cafehopping #hkcafehopping #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hohomay.tw #onlineshop #九龍城 #九龍城cafe #香港美食 #美食攝影 #九龍城好去處#香港好去處 #打卡cafe #打卡餐廳 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
Matcha Latte
Matcha with espresso
2022-07-09 173 浏览
因為在附近有 1個鐘左右 空閒,所以入咗呢間 coffee shop。客人不多,播的音樂幾有 taste,可以安靜休息下。如果客人多,枱比較密,應該係另一種氣氛。今次試咗 Shakerato,幾啱我口味,如果pair 埋 杏仁,就大大加分。叫咗 Earl Grey scone。有Earl Grey 味,texture 就非常一般。個 orange jam 反而幾好味。其實,上個月都去過呢間coffee shop,試咗 cappuccino and banana cake。個cake 嘅texture 好鬆散,味道普通,賣相就靚。所以今次就試了scone 。坐吓係幾舒服。如果在附近,可以再去。

個 orange jam 反而幾好味。

坐吓係幾舒服。如果在附近,可以再去。
2022-07-02 134 浏览
係土瓜環呢個舊區,同時都開左好多新嘅小店,之前經過呢間都想試下,黎到夜晚佢搖身一變做bar, 不過依然有cafe d主食估唔到裡面裝潢比較chic, 工業風混搭型格玩味擺設咁我地就揀入面坐高枱主要都叫左2份pasta 同2杯飲品,估唔到所有野都好好食大啡菇松露忌廉扁意粉配溫泉蛋(選用日本雞蛋)首先佢個溫度好暖d油仲係keep住溫熱,吉爆個蛋就撈勻晒成塊意粉🍝佢個忌廉醬係好夠份量,一食落去係食到松露同菌類嘅鮮甜,根本無落濃烈嘅調味料跟住呢個卡邦尼扁意粉仲正,首先佢好夠味,係食到每一條意粉都掛晒汁又調味好,唔係死咸,所有野都岩岩好,好balance,小店係整呢2個意粉上應該都花左好多心機,試左好多次味野飲就好推介chocolate,唔會過甜又好creamy,而matcha latte 我叫佢少左甜就差咁d味,建議大家唔好少甜~
估唔到裡面裝潢比較chic, 工業風混搭型格玩味擺設
咁我地就揀入面坐高枱
主要都叫左2份pasta 同2杯飲品,估唔到所有野都好好食
大啡菇松露忌廉扁意粉配溫泉蛋(選用日本雞蛋)