2010-08-23 20 浏览
去完Black Stump食飯,仲有Milkissimo的groupon可用。慢慢走到The One順便落格來吃這飯後gelato。去到的時候見到大家都拿著groupon,哈。見到開心果味賣晒,萬分遺憾,因開心果一直是我最愛的gelato味。試了幾款口味,決定要紅酒藍莓味, 朱古力橙味及櫻花味。紅酒藍莓像山楂味加mixed berries味,酸甜清新的。口感似sorbet多過gelato。櫻花味真的有著櫻花香,味道較甜,牛奶味不算重。裡面有青色微粒, 不知是否真有櫻花?朱古力橙是三款裏我最喜歡的。微甜,朱古力味重而帶苦像dark chocolate,橙味也很fresh。絕配。吃到最後見到店員原來沒將gelato壓進杯裏,所以雪糕指在杯的頂部,中間是空心!!!幸好用groupon只花了$20,否則以原價$42吃三款味而分量少的話超overpriced!!這價錢我寧可去I-Scream。*試食過的味道*紫蕃薯味 - 很artificial不像紫蕃薯,像很淡的芋頭味。Rare cheese味 - 極重cream cheese,是愛芝士的人必吃的。(對,我不愛芝士...)玫瑰果乳酪味 - 是難

*試食過的味道*
玫瑰果乳酪味 - 是難以形容的味道,較有點似很濃的綠寶橙汁味。
黑芝麻牛奶味 - 黑芝麻味香濃惟太甜了。
左起: 紅酒藍莓味, 朱古力橙味, 櫻花味
櫻花味有青色微粒, 不知是否真有櫻花?
2010-08-22
5 分钟 (外卖自取)
$20 (宵夜)
  • 紅酒藍莓味
  • 朱古力橙味
  • 櫻花味
2010-08-23 6 浏览
肥牛突然想食雪糕,想起The One有間北海道雪糕屋,於是決定一試呢間雪糕屋最好的地方就是可以試食但唔知係咪太夜,好多味道都冇...例如蜜瓜買了2味雪糕-黑芝麻同焦糖咖啡黑芝麻都算OK焦糖咖啡略甜,但我覺得好味道過黑芝麻結論:可以一試,但價錢略貴
呢間雪糕屋最好的地方就是可以試食
但唔知係咪太夜,好多味道都冇...例如蜜瓜
買了2味雪糕-黑芝麻同焦糖咖啡
黑芝麻都算OK
焦糖咖啡略甜,但我覺得好味道過黑芝麻
結論:可以一試,但價錢略貴
2010-08-22
$39 (宵夜)
2010-08-22 11 浏览
食完lunch..同同事一齊買雪糕食..之前睇雜誌見到呢間野 已經好想試下..THE ONE 做緊特價 原價$33 而家$30 可以揀一隻味道我揀左櫻花..因為我鍾意粉紅色 見佢顏色靚 就揀左喇..哈哈同事揀左豆乳 (好香既豆味) & 焦糖咖啡佢地都話好好味...下次我要再試下其他味先^^

同事揀左豆乳 (好香既豆味) & 焦糖咖啡

佢地都話好好味...下次我要再試下其他味先^^
2010-08-11
外卖自取
$30 (其他)
2010-08-21 12 浏览
睇完以下各食家o既食評後決定一試此店我點了雙味,牛奶+南瓜.牛奶係有少少牛奶味,而且係滑但太甜南瓜就除了甜及有少少南瓜肉以外便沒有其他味道了.總的來說是-->冇下次!!而且以這個價錢 (貴,物非所值,好似係$35),我認為tst有更多更好的選擇.
睇完以下各食家o既食評後決定一試此店
我點了雙味,牛奶+南瓜.
牛奶係有少少牛奶味,而且係滑但太甜
南瓜就除了甜及有少少南瓜肉以外便沒有其他味道了.
總的來說是-->冇下次!!

2010-08-19
$35 (其他)
2010-08-18 2 浏览
見此店在Openrice排名節節上升,決與好友們到此一訪。香港人總是崇日,我也不例外,聽到北海道三個字已大有好感。像俊美的混血兒 般,此店柔合意日兩國精粹,以北海道牛奶泡製,雪糕的質感則是意大利煙韌的gelato,香滑而有彈力,但又比正宗gelato較多水分及輕盈,很適合東方人胃口。口味亦很多元化,由日本的綠茶、櫻花等到意大利西西里島開心果口味,任君選擇。我們一行4 人,每人兩款口味,大家就這樣試了8款,好幸福啊~~ Mine: Milk/Hazelnut Chocolate這配搭乃本人心水之選。試食時已「一啖鍾情」的牛奶味,很香很滑,但味道又不會太濃,北海道牛奶果然名不虛傳。而Hazelnut Chocolate味道較甜,作為朱古力fans,當然很喜歡。兩款口味 「又有牛奶味,又有朱古力味」,一拼吃很有夾。Friend 1: Soy Bean Milk/Sicily Pistachio Soy Bean Milk口味像極豆漿,一口吃下去有很大陣豆味,很有趣。Sicily Pistachio 乃此店推介,雖然還是Cova的Pistachio gelato味道優勝,但這也是不錯的嘗試。

Mine: Milk/Hazelnut Chocolate

Friend 2: Milk Chocolate/Green Tea
Milk Chocolate 就好像一個牛奶口味的甜版,其實也不錯。作為日本品牌,綠茶口味當然有一定水準,非常好吃。

Friend 3: Red Wine Hascup/Mango
Red Wine Hascup有粒粒藍莓搾,但完全吃不出紅酒味,近似sorbet。這是較酸的口味,不是我杯茶。而濃濃的香芒味則很有驚喜,吃下去會聯想到新鮮芒果,不像坊間一些假芒果味雪糕。

新店開張不久,還有不少地方需改進。最大問題是logisitics,在店前客人們亂作一團,有些想試食、有些想order、有些在等拿雪糕、大家也不知到哪排隊,店員又好像不太熟手,其實場面有點「趕客」,店內應有更明確的指示。

2010-08-14
$35 (宵夜)
2010-08-17 1 浏览
THE ONE 原來全幢樓都係商場, 厲害 其中飲食的店集中在四樓同五樓, 晚上惠顧易牙妙手, 實為一餐平凡到不值一提的一餐, 所以連食評都不想寫了反而飯後在對面的MILKISSIMO買了一杯雪芭食, 無錯, 我覺得佢唔係雪糕, 而係有少少食冰的感覺, 似雪芭多D未買之前, 可以問店員試食, 試完菠蘿味之後, 決定買一杯芒果食, 細心試味之下, 發現芒果味的雪芭有幾重的牛奶味道, 質感幾滑幾好食, 芒果係唔係用新鮮芒果汁做就不得而知, 但最低限度味道係唔差食之前沒有想過要介紹, 相都唔記得影 但提一提, 一杯要三十三, 雖然送五銀COUPON, 但幾貴
THE ONE 原來全幢樓都係商場, 厲害

食之前沒有想過要介紹, 相都唔記得影
1 分钟 (外卖自取)
在隔壁吃過午餐,特意留肚過來試新店.不過說是到今天的特惠已經沒有了(還是回來看到其他評語中的照片才發現).有些口味蠻特別的,好像試過的櫻花跟日本玫瑰果乳酪(酸酸的,有點像蜜餞),不過不太喜歡,最後還是選了些比較穩陣的口味.芝麻味 - 芝麻味香濃,沒有很特別.但就是好吃蜜糖芝士 - 鹹、甜交織在一起,蠻有趣.芝士味蠻香的日本甜紫芋 - 英文翻譯是sweet potato,那其實是紫心蕃薯吧?吃下去就是甜味,但不覺得有蕃薯味.有點奇怪.三個口味合起來吃也蠻"和諧"的.

芝麻味 - 芝麻味香濃,沒有很特別.但就是好吃
蜜糖芝士 - 鹹、甜交織在一起,蠻有趣.芝士味蠻香的

三個口味合起來吃也蠻"和諧"的.
一杯三味:蜜糖芝士、芝麻、日本甜紫芋
$44 (其他)
一杯三味:蜜糖芝士、芝麻、日本甜紫芋
2010-08-13 15 浏览
新場開左咁耐都未去過, 是晚晚飯剛好在尖沙咀開餐, 搜尋 The ONE 既餐廳途中見到呢間來自北海道函館的雪糕店,標榜採用北海道牛乳炮製, 便決定吃完晚飯一定要來試一下.吃完晚飯係前一間係彩星大廈既餐廳傾傾下不知不覺都十點幾, 驚呢間雪糕台唔知幾點關門, 所以急急腳行去 The ONE...新場果然無乜鋪頭開左, 剩係食肆開左, 購物的還要等一下, 反正都係黎食雪糕, 唔理咯, 去雪糕店要扶手電梯轉升降電梯都幾麻煩...去到 Milkissimo, 見到雪糕櫃前仲有一班人, 心都定左, 店內大概有十來二十個位置坐, 當時可能真係接近關門時間, 已經有空位俾我地坐, 試食小人潮都已散去不少, 咁就開始試食揀味!店員清一色係後生既女仔, 不過有時掛住傾計試食都聽唔到, 當晚試左幾隻味, 包括 (名稱可能簡化左, 知道咩味唔記得全名):朱古力橙: 好似隻朱古力橙餅乾既味道北海道完熟蜜瓜: 好清香, 不過無果肉, 略為失色意大利芝士餅: 因為太小匙, 只係試到甜甜地, 不過睇到係有蛋糕在入面西西里開心果: 都係無果仁, 味道不算濃烈, 不過已經好似平時食緊糖水芝麻糊咁有個種程度既開心果味,

朱古力橙: 好似隻朱古力橙餅乾既味道

北海道完熟蜜瓜: 好清香, 不過無果肉, 略為失色

西西里開心果: 都係無果仁, 味道不算濃烈, 不過已經好似平時食緊糖水芝麻糊咁有個種程度既開心果味, 對我黎講岩岩好, 所以都揀左呢隻味

Rare Cheese: 呢隻無試味, 但係因為都鍾意芝士味, 一睇到就已經決定左揀呢隻味, 食落好似 cream cheese 咁既味, 有少少酸似似地食乳酪咁, 唔算好濃芝士味, 不過食落都好舒服, 唔錯

今次食左 $39 兩隻味, 朋友叫左綠茶, 蜜瓜, 乳酪味, 但係我有少少後悔無試到最簡單個隻原味牛奶味, 下次要補返呢!

份量方面, 真係有少少撞手神, 睇下佢俾得多唔多, 有時可能入面會有空位, 我個杯好彩都算滿, 朋友個杯就有不少空位...

其實我地十時半過少少order雪糕時已經開始落閘食到十一點十五分左右只剩我地最後一台客, 妹妹們都已經在收拾準備收工, 我地走都記得拜拜我地~
名牌
已有不少口味
已落閘 1/3
3杯2隻味
2010-08-11
$39 (宵夜)
3杯2隻味
  • Rare Cheese
2010-08-13 1 浏览
好多人...try 新野..日本黎....的確幾吸引...have a try~ butI ve try milk. rasberry shortcake and tiramisuthese 3 flavours are not difficult to produce..but disappted us.......thress flavours are not rich...and melt very fast.cox too many water when mix with other ingreidients...it s worth to try once! FOR the name of COME FR. JAPAN.no special ..especially for milk one.you are not good at making milky ice creme. how can you serve other flavour to customers
好多人...try 新野..
日本黎....的確幾吸引...
have a try~ but
but disappted us.......

2010-08-07
2010-08-12 2 浏览
直至這一刻, 這家近日大熱的雪糕店是OK面多過笑面, 不少朋友對這裡的評價也是一般. 當然, 自己還未吃過, 也不能下判斷, 就趁是晚在隔離吃完晚飯後就來這裡一試北緯41度的魅力.店子來自函館, 單是這來頭, 好像已經自動幫店子升級. 當然, 最重要還是出品本身的質素. 是晚人客不算很多, 試食的比真正惠顧的更多. 我們四個人分, 當然要最大份量的三種口味, $40一客, 有145克. 其實單叫一種口味就是$30一客, 但有85克, 想在數量上吃多一點的, 應該叫一種口味, 想吃多幾種不同口味的, 才叫三種口味吧.在櫃前揀了一輪, 終於揀了以下口味;香濃黑芝麻牛奶: 8分, 小弟一向喜愛芝麻雪糕, 就先揀了Milkissimo Speciale系列的香濃黑芝麻牛奶. 煎過的黑芝麻幾香口, 味道不算好濃郁, 不是平日在日本餐廳吃芝麻雪糕的程度, 偏向清新一點, 但加上牛奶就令雪糕更加香滑, 是個不俗的選擇.特濃西西里島開心果: 8分, 既然開心果是一眾朋友的選擇, 當然也要揀這個也是在Milkissimo Speciale系列的特濃西西里島開心果. 開心果的味道不算店方所講的果味特濃,

在櫃前揀了一輪, 終於揀了以下口味;

特濃西西里島開心果: 8分, 既然開心果是一眾朋友的選擇, 當然也要揀這個也是在Milkissimo Speciale系列的特濃西西里島開心果. 開心果的味道不算店方所講的果味特濃, 但相對來說, 就比黑芝麻來得濃烈一點, 吃落口是有啖啖的開心果味.

香滑焦糖咖啡: 6分, 最後的選擇是Milkissimo Dolceria系列的香滑焦糖咖啡. 用上了意大利黑咖啡, 但咖啡味道是非常淡, 是不太像在吃咖啡雪糕的感覺. 焦糖的味道也不太突出, 是三個選擇中比較失手的一個.

這裡的雪糕, 用上了駒岳牛乳, 是真的比其他店的出品更加之滑, 而味道方面更加是有長長的名單, 要試真的有排都未試完. 這次的惠顧, 整體感覺是不俗的, 下次再試其他口味吧, 反正我們連Hokkaido Mercato系列的都未碰呢.

北緯66度有許茹芸, 北緯41度, 就還有不少尚待開發的口味.
$40一客的三種口味
北緯41度
店子來自函館
有不少尚待開發的口味
$10 (宵夜)
$40一客的三種口味
北緯41度
店子來自函館
  • 香濃黑芝麻牛奶
  • 特濃西西里島開心果
2010-08-08 3 浏览
是日睇完 DESPICABLE ME @ELEMENTS ... 為免排隊,6 點唔夠去左食新開既丼丼屋,一人隊左一大碗飯 ... 識我既人都知我唔好飯,0個碗飯大到夠我食幾餐... 飽到頂住個肺!行下行下去左 THE ONE ... 試左呢間迫滿人既北海道雪糕。舖面裝修亮白,感覺清新!品牌LOGO有些雪花點綴,很北海道!雪糕櫃前企滿BUK雪糕既妹子,個個青春無敵,笑容燦爛,很是賞心悅目!叫左 2 FLAVORS,豆乳 + 古力橙。豆乳香濃,很豆漿,totally my type! 古力橙,極像CLUB 古力橙餅,還可以。走時還向貌似孫燕姿的姐姐拿了芝麻味試食,好香呀!價錢有點貴,但耐唔耐食一鑊都OK

價錢有點貴,但耐唔耐食一鑊都OK
豆乳 + 古力橙
2010-08-07
豆乳 + 古力橙
2010-08-07 1 浏览
jul 31, 10吃完晚飯, 3人hea咗1輪,就嚟食甜品,每人揀咗 : 1) 抹茶,tiramisu同rare cheese (優惠價hk$40)-我同友人先去揀,我哋當然試咗好幾隻味(蜜糖乳酪,紅酒藍莓等),大家交換意見-我就最終只能揀到3隻比較有個性嘅口味-抺菜味濃,而tiramisu真喺帶酒味,亦食到有點蛋糕質感嘅物體,而rare cheese就有cream cheese味,所以我哋3個都有揀 2) 抹茶同rare cheese (優惠價hk$35)-因為友人揀嘅味同我類同,所以無影到相 3) 甜紫芋,紅酒藍莓同rare cheese (優惠價hk$40)-甜紫芋無甜番薯味-而紅酒藍莓只喺酸酸甜甜的,味道喺無問題,但1套埋個名度,就完全反映不出來 * 優惠價目表..........我同友人們最大嘅爭議就喺店員憑嘜嘢肯定佢哋"匹"完後就達至所標出嚟嘅85g/ 115g/ 145g呢?..........你見店員都無特別工具,幫助佢哋"匹"1下就知於幾多個g......你會見到佢哋"hi"吓"hi"吓隻杯............之後又無過磅..........完全可以講隨意隨心.

-我就最終只能揀到3隻比較有個性嘅口味

2) 抹茶同rare cheese (優惠價hk$35)
-因為友人揀嘅味同我類同,所以無影到相

-甜紫芋無甜番薯味

* 優惠價目表..........我同友人們最大嘅爭議就喺店員憑嘜嘢肯定佢哋"匹"完後就達至所標出嚟嘅85g/ 115g/ 145g呢?..........你見店員都無特別工具,幫助佢哋"匹"1下就知於幾多個g......你會見到佢哋"hi"吓"hi"吓隻杯............之後又無過磅..........完全可以講隨意隨心.........沒有標準...........你咁樣標得咁清楚,但個出品又絶對有令客人懷疑嘅理由............會製造同客人好多不必要嘅爭拗..........不如佢將重量嗰欄,删咗佢個算把啦

* 以優惠價hk$40先得1杯仔,10分不抵食,如果以原價,仲唔抵............贊同食友yan所講,有值得食嘅味,叫"one flavor"仲好

* 想食嘅開心果味同草莓牛奶味,今次沒有.........唯有下次先碰吓運氣啦

* 店員好nice又積極...........想試咩味同佢講聲就可以
2010-07-31
$38 (其他)
總愛嘗試新口味的朋友, 今日提議到尖沙咀 THE ONE 開餐. 晚餐沒有令人失望, 但係......甜品就稍為有少少失望.剛到訪該店時, 正是大家晚飯後的聚腳點, 固此都稍為多人.雪糕櫃旁一早就擠滿左唔少年青人係度試食, 我亦都成為一份子.試食 : 1) 櫻花味 : 自從由日本返來之後, 就愛上任何櫻花的東西, 所以好雀躍試一試呢款口味.可惜, 奶味太濃烈, 加上一 D 櫻花味都無. 好失望.2) 日本玫瑰味 :名字蠻特別. 可惜, 又再一次失望.唔明白點解一 D 玫瑰味都無. 感覺好似食緊 "山楂餅" 一樣. 太甜.最後, 礙於朋友好想試一試, 所以最後揀選左 "香芒味"其實揀選呢一種味, 只係因為感覺好似最穩陣一樣.入味既感覺, 有點像雪糕, 又有點像雪葩, 蠻特別.但....與其他所試的雪糕一樣, 沒有該有的味道, 只有很濃烈的奶味!! 至於份量......比 XTC 買既雪葩仲要少, 以 $30 一杯來講, 我覺得都幾貴.遺憾地...我諗我唔會再來lu.......
晚餐沒有令人失望, 但係......甜品就稍為有少少失望.
剛到訪該店時, 正是大家晚飯後的聚腳點, 固此都稍為多人.

試食 :

1) 櫻花味 :
可惜, 奶味太濃烈, 加上一 D 櫻花味都無. 好失望.

2) 日本玫瑰味 :
名字蠻特別. 可惜, 又再一次失望.

最後, 礙於朋友好想試一試, 所以最後揀選左 "香芒味"

其實揀選呢一種味, 只係因為感覺好似最穩陣一樣.
入味既感覺, 有點像雪糕, 又有點像雪葩, 蠻特別.
遺憾地...我諗我唔會再來lu.......
沒有香芒味的香芒雪糕
2010-08-06
2 分钟 (外卖自取)
係飲食雜誌見到有間新既北海道雪糕店係The One開張,於是約埋M先生和E小姐去試下有幾好。 全店以白色為主,令我諗起北海道既冬天,白皚皚,唔知會唔會係因為咁呢! 雪糕都有20多款,可以試吃! 服務生也很nice! 有3種價錢,$30有1種味,$35有2種味和$40有3種味。 雖然係唔化算,我們都叫咗3種味,因為可以試多d味道囉!我吃了西西里島開心果、木莓蛋糕和蜜糖芝士。 雪糕煙靭軟滑,香濃牛奶味,係香港吃到此水準已經不錯,未能與日本當地相比啊! 蜜糖芝士好特別,蜜糖味唔太出; 木莓蛋糕酸酸甜甜,普普通通; 西西里島開心果,開心果味道非常濃郁,加埋碎開心果仁,十分,一定會再去食番這個味道,哈哈!
2010-08-04
  • 西西里島開心果
2010-08-03
食完泰菜之後行過隔離食雪糕, 原因係有好多人烘埋去, 羊羣心理的我, 像一塊鐵片被吸了過去雖然一杯雪糕要成$33, 但抱住一試的心態, 試了一杯菠蘿雪糕, 雪糕得好細pat, 不過因為係甜品, 多都未必係好事, 味道最大的分別係口感比較滑, 奶味比較重, 都幾好食, 不過價錢太高, 所以只會間唔中試女店員多是青春少女, 有口靚模feel, 呵呵呵

女店員多是青春少女, 有口靚模feel, 呵呵呵
2 分钟 (外卖自取)