Mirage Bar and Restaurant灣仔酒店情調西餐廳望住靚靚海景嘆生蠔🧁食物質素:😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍😍地址:灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次我係book咗staycation package,$1150可以住一晚同埋有翻$1150既dining credits。我滿心歡喜諗住食佢哋嘅自助餐,點知發現full booking冇得食🥲,所以今次就試吓佢哋嘅西餐廳。入到去燈光好暗,其實都幾有情調,但如果要影靚相就真係難啲。環境靜靜地,其實幾適合情侶去食浪漫下。今次淨係食咗豬扒,無試到佢哋嘅岀名既牛,如果大家去都可以試吓😉🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹1. Seasonal Oyster on Ice (Dozen)$588 Rating: 6/10。蠔🦪好細隻冇乜口感。同樓上buffet任食嘅生蠔好似一樣🥲。都幾新鮮唔會腥。海水味唔太重👌🏼2.Summer Truffle Spaghetti HK$198 Rating: 8/10。松露味好濃。意粉軟硬度適中

Mirage Bar and Restaurant

💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍
💵性價之比:😍😍😍

地址:灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

今次我係book咗staycation package,
我滿心歡喜諗住食佢哋嘅自助餐
點知發現full booking冇得食🥲,
所以今次就試吓佢哋嘅西餐廳。
入到去燈光好暗,其實都幾有情調,
但如果要影靚相就真係難啲。
環境靜靜地,其實幾適合情侶去食浪漫下。
今次淨係食咗豬扒,無試到佢哋嘅岀名既牛,
如果大家去都可以試吓😉

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

。蠔🦪好細隻冇乜口感
。同樓上buffet任食嘅生蠔好似一樣🥲
。都幾新鮮唔會腥
。海水味唔太重👌🏼
Summer Truffle Spaghetti

。松露味好濃
。意粉軟硬度適中
。呢個係素意粉但好好食
。好油但係食落又唔會好漏
。😋會食上癮
Grilled Kiribati Pork Chop

3.Grilled Kiribati Pork Chop HK$218 Rating 7/10
。配合蘋果蓉食好fresh
。有d位冇乜脂肪好柴
。整體味道幾好

4.Signature Pineapple Cheese Tart HK$98 Rating: 8/10
。我係菠蘿既fans🤣
。芝士撻正常無乜特別
。但係加咗菠蘿之後酸酸甜甜
。成件事好Fresh
。帶岀翻個芝士味

2021-07-28
Summer Truffle Spaghetti
Grilled Kiribati Pork Chop
2021-09-27 1024 浏览
坐在超寬敞舒服的卡座,超高的樓頂,室內燈光柔美,室外燈光燦爛,享受著4道菜的豐富晚餐。羽衣甘藍沙律,甜玉米湯,超大份安格斯西冷牛扒,加上餐酒,非常滿足。只是甜品稍稍失望,可能期望太高了。
📍Mirage Bar & Restaurant 為左慶祝父親同母親大人既周年紀念日👩‍❤️‍👨精心Book左2個香港萬麗海景酒店既Staycation Package🎉晚餐時間🍽嘩!在出名既Mirage Bar & Restaurant 食4道菜 set Dinner 連紅/白酒一枝🍷🥂食物質素吾講甘多啦!直接去圖啦😝🙌🏻(本人覺得質素係值5🌟的!可能我未食過好野掛🤣)雞有雞味~魚有魚味~扒有扒味甘啦🥰最緊要爸媽食得好開心,呢個先係至係重點嘛🎉
📍Mirage Bar & Restaurant

2021-09-25 2000 浏览
近排見大家好多都去staycation同hightea 我都心痕同媽媽約左灣仔萬麗海景酒店嘅下午茶😻係openrice上面訂位更加有85折!呢個tea set有三款鹹食同埋六款甜品 仲有最經典嘅英式鬆餅 飲品方面就可以選擇茶或者咖啡 兩邊都有好多選擇 我地就揀左Chamomile Blossom同埋English Breakfast 前者係洋甘菊清清地 後者可以自己加奶調味~💰439.2(包含服務費)SAVOURY🥪火腿青瓜蜜糖忌廉芝士三文治呢個要讚嘅係佢嘅刀工同砌法 真係整齊到無可挑剔😻但係就係普通嘅白方包入面夾左凍火腿 不過忌廉芝士幾清甜🥧法式三文魚肉醬酸忌廉撻三文魚肉醬就幾吸引 而且份量好多 不過同撻皮黏度唔強冇乜關聯嘅感覺🤣🧆脆炸蘑菇黑松露丸子(素)係最好食嘅鹹食!本身以為入面係成塊蘑菇 原來係黑松露奶油加上蘑菇碎 味道好濃郁好好味 脆皮亦唔油膩!SWEET🍰熱香果慕斯切開會見到有分層 最出面嘅慕斯滑到一掂到就會痴係叉到 最下面係一塊焦糖餅乾 幾搭!🍮荔枝白酒啫喱呢個真係超推薦!係甜品入面最清新嘅 上面有層荔枝泡泡 下面就會有白酒啫喱同荔枝果肉 白酒清甜同荔枝嘅甘香係絕配 吸引

💰439.2(包含服務費)
SAVOURY
🥪火腿青瓜蜜糖忌廉芝士三文治

🥧法式三文魚肉醬酸忌廉撻
法式三文魚肉醬酸忌廉撻

🧆脆炸蘑菇黑松露丸子(素)
脆炸蘑菇黑松露丸子(素)

SWEET
🍰熱香果慕斯
熱情果慕斯

🍮荔枝白酒啫喱
呢個真係超推薦!係甜品入面最清新嘅 上面有層荔枝泡泡 下面就會有白酒啫喱同荔枝果肉 白酒清甜同荔枝嘅甘香係絕配 吸引你不斷想繼續刮🥳
荔枝白酒啫喱

🍫黃梅杏仁朱古力
睇外表又唔係好覺係朱古力 切開入面會有流心 酸酸地幾好味
黃梅杏仁朱古力

🥧62%朱古力撻
切開入面係朱古力慕斯 整體口感偏creamy 小小膩😬

🍰萬麗美式芝士蛋糕
係芝士蛋糕fans嘅本人舉雙手推薦 上面有層食得嘅金箔印住Renaissance酒店名 市面一般嘅只有下面係餅乾碎 但係呢隻上面同底下都有層餅乾碎!而且芝士偏鹹 整體芝士味勁厚重超鐘意!

🍩紅桑子馬卡龍
馬卡龍好似就快融 拎上手有D化 不過有小小甜

🥞原味及提子英式鬆餅
鬆餅特別大塊 原味就有層糖粉 提子係咸味有層焦香 鬆餅入面係偏濕潤嘅狀態 出面就硬硬地 幾啱個人口味
另外有配clotted cream 苦橙味jam同埋士多啤梨jam 士多啤梨嘅偏甜 苦橙就好苦 不過clotted cream幾唔錯😉
原味鬆餅

食個陣大堂都好少人 風景透過落地窗望到灣仔景色還不錯 一路飲茶一路食點心真係會好飽 所以覺得份量剛好🤣中間BAR section真係好吸引!大家可以襯優惠試下~

📌 Mirage Bar & Restaurant (灣仔)
灣仔港灣道1號香港萬麗海景酒店1樓
下午茶
2021-09-17
法式三文魚肉醬酸忌廉撻
脆炸蘑菇黑松露丸子(素)
熱情果慕斯
荔枝白酒啫喱
黃梅杏仁朱古力
原味鬆餅
下午茶
  • afternoon tea set
2021-09-23 775 浏览
公司lunch, 我係見到avocado 就會order, 今次有同事share 可以試兩款,好好食,我覺得beetroot 嗰個特別啲一定要試吓。Main 我哋叫咗pork chop and steak share, 但如果要二選一一定係steak 😋。咁當然要食埋dessert,好豐富。環境又好,真係可以坐一個下午。
咁當然要食埋dessert,好豐富。
環境又好,真係可以坐一個下午。
2021-08-20
2021-09-22 464 浏览
禮拜五放日假慶祝媽咪生日,通過openrice訂咗個2人下午茶餐 total $440。有5-6款茶同各類咖啡。Scone 有原味同提子味,上台時暖暖嘅,配custard cream同 strawberry jam唔錯。鹹點炸物不錯,三文治比較乾身。甜品New York Cheese Cake比較出色,酸甜平衡,馬卡龍味道合格,但杏仁味可以重d。朱古力蛋糕太甜,最唔好味…整體性價比尚可,尤其環境舒服,冷氣夠但唔會太凍太大風。
2021-08-19 1117 浏览
和朋友好耐無見,適逢在KK Day見到萬麗海景酒店的Mirage有8折優惠的下午茶。一直都想試這間酒店,最後決定去呢度☺️。到達後即刻有位坐,地方寬闊,樓底好高,環境幽雅,係打咭的好地方👍🏻我選擇咗Earl grey, 而朋友就揀咗Jasmine Green. 茶到時有個小插曲。待應問:「邊位香片?」我窒咗一窒,然後指向我朋友。斟完茶,朋友說:「明明叫Jasmine Green 時感覺好elegant, 待應一句「香片」,好似去咗茶樓咁。😒😒」我話:「唔止!你睇吓個杯!完全將afternoon tea 嘅感覺毁滅!」希望洒店可以正視一下🙏🏻食物方面,中規中矩。第一眼見到賣相欠佳的三文治,味道亦和賣相一樣差咁啲,蜜糖忌廉芝士有些怪怪地😒。幸好其他咸點好好食。例如法式三文魚肉醬酸忌廉撻啖啖鮮甜魚生,而脆炸黑松露丸子香脆可口👍🏻。個荔枝白酒啫喱超好食!甜度適中,有荔枝肉咬下。甜點方面,只有個紅桑子馬卡龍同熱情果慕絲過甜,不太好食。其他味道都幾好,尤其個朱古力撻和芝士蛋糕。👍🏻如果黃色熱情果醬部分可以多些,忌廉少些會更好食🤔呢個最好食!不太甜,餅好鬆脆,不太creamy (我食唔到太cream

食物方面,中規中矩。
Classic  Afternoon  Tea  Set

甜點

熱情果慕絲

如果黃色熱情果醬部分可以多些,忌廉少些會更好食🤔
萬麗美式芝士蛋糕

呢個最好食!不太甜,餅好鬆脆,不太creamy (我食唔到太creamy的甜品

鬆餅

鬆餅有些失望。好似件迷你磚頭,切開又偏乾😣,送果醬和clotted cream就易些入口。

Book咗3-5pm, 坐到6點都冇人趕我哋走👍🏻,真係可以慢慢坐,慢慢食,靜靜哋傾計😊。

2021-08-10 4665 浏览
假日就是要這樣才不枉過😌▪️海鮮塔邊個話只有港女下午茶先有三層架😏呢個三層打卡able得黎,男女都岩食😙〰️凍龍蝦 😋😋😋😋〰️雪蟹腳 😋😋😋😋〰️凍蝦 😋😋😋😋〰️時令生蠔 😋😋😋有一隻食到有蠔殻碎片叫要扣少少分〰️雜錦魚生 😋😋😋😋😋連我平時唔鍾意食帶子刺身都覺得好甜好味👍🏻▪️煙熏三文魚配什錦蔬菜沙律😋😋😋😋正常發揮,無太多comment😂▪️椰菜花忌廉湯😋😋😋椰菜花湯來講我個人比較鍾意留返少少顆粒感,而呢個湯佢打得好滑,而且無乜椰菜花味。可能對平時唔鍾意椰菜花嘅人來講係好事😂令呢個湯加分嘅係麵包,由於麵包本身比較硬就咁食真係麻麻地,但點呢個湯又好掂喎🤨 直頭似白粥同油炸鬼咁match!▪️澳洲穀飼頂級安格斯西冷牛扒😋😋😋😋😋一上菜我地嚇親,因為老實說食完海鮮塔、沙律同埋個湯,已經飽咗一半🤣 估唔到主菜牛扒都咁大份仲配埋薯條添😱牛扒perfect medium❤️ 外面烤至有少許炭香味,入面非常juicy! ◾️法式春雞😋😋😋😋又是超足份量的😃 完全改觀左一般人對五星酒店食完唔飽要續攤的想法😂呢隻春雞係我近期食過最嫩滑的🤤 真的是perfectly cooked, 多30秒或少30秒都完全不同效果👍🏻
假日就是要這樣才不枉過😌

海鮮塔

時令生蠔

▪️海鮮塔
邊個話只有港女下午茶先有三層架😏
呢個三層打卡able得黎,男女都岩食😙
〰️凍龍蝦 😋😋😋😋
〰️雜錦魚生 😋😋😋😋😋
連我平時唔鍾意食帶子刺身都覺得好甜好味👍🏻

▪️煙熏三文魚配什錦蔬菜沙律
😋😋😋😋
正常發揮,無太多comment😂

椰菜花忌廉湯

唯一可惜係gravy太少,比多少少汁的話我會比到5分☺️

是日甜品拼盤

◾️是日甜品拼盤
😋😋
〰️新鮮雜果 哈蜜瓜同菠蘿ok,蜜瓜完全唔甜
〰️馬卡龍 味道ok,口感太脆,內層缺煙韌感
〰️不知名粉紅色蛋糕 好大陣藥水味🙈
甜品的整體感覺是浪費quota😆

✴️以上套餐$588/人,恒生信用卡有7折 ($411/人), 真係超扺食💯

🥂另外點左杯Chablis, 好清爽易入口,配生蠔👏🏼

環境都唔錯,坐落地玻璃旁都唔會覺得熱,可惜餐廳係正check-in櫃檯對面,好多人排隊check-in,有少少嘈😕
2021-08-08
庆祝纪念
生日
海鮮塔
澳洲穀飼頂級安格斯西冷牛扒
法式春雞
2021-07-29 1771 浏览
位置就近,加上有公司優惠,我們決定到這裡為同事慶祝生日🥳。 🌱 🏢 環境  :  樓底很高,空間寬敞,必揀落地玻璃位置。景觀雖受地盤影響,但有6人座的大梳化卡位,限聚4人,真是坐得十分舒服。高背梳化亦增加了私穩度,令人可以暢所欲言。🎂🥖食物 : 味道及食物擺位有酒店的質素和格調。餐前小食,絕不簡單🐟 Tuna Tartare 👍👍👍👍👍(掛住食,忘記影相)~ 新鮮、清新、好味 🥬 Kale Caesar Salad👍👍👍👍👍~ 有我最愛的羽衣甘藍,大大碟的,非常慷慨 😍 沙律上的 Tuna Tartare 是同事分享給我的🍄🧀 Spaghetti with Mushroom and Parmesan Cream Sauce $118 ~ 份量不少,磨菇新鮮,好多芝士,好食亦好漏 👍👍👍👍🐠 Pan-Fried Sustainable Salmon $178👍👍👍👍~ 三文魚新鮮,唔腥,賣相吸引🐖 Grilled Kurobuta Pork Chop $208👍👍👍👍~ 肉質鬆軟,正🍓🍍☕ Dessert of the Day + Fruit Platter & a cup of cof
位置就近,加上有公司優惠,我們決定到這裡為同事慶祝生日🥳。

🎂🥖食物 : 味道及食物擺位有酒店的質素和格調。

餐前小食,絕不簡單

~ 新鮮、清新、好味

🥬 Kale Caesar Salad👍👍👍👍👍

~ 份量不少,磨菇新鮮,好多芝士,好食亦好漏 👍👍👍👍

👍👍👍👍
~ 三文魚新鮮,唔腥,賣相吸引

👍👍👍👍
~ 肉質鬆軟,正

🍓🍍☕ Dessert of the Day + Fruit Platter & a cup of coffee (+$55)
~ 主菜後,食生果杯好 refreshing。紅苺蛋糕我們只吃幾口便停了。我一向對馬卡龍印象都麻麻, 無論甚麽顏色,我都覺得只有甜味,所以,不作評論了。

🔆 公司優惠,4人,預早通知,便可獲贈生日蛋糕一個🎂。蛋糕有6寸長,份量多到要 take away。朱古力慕斯幼滑香醇,又不會過甜。生日的同事好喜歡。😊

最後以一杯咖啡作結 (又忘了拍照)。完美 🥰

💰 價錢 : 午餐,有最親民的 ($118),亦有正常酒店價的 ($178 - $1,188)。當中已包括餐包、餐前小食及主菜。絕對超值! 👍👍👍👍

🤵🏻 服務 : 首先,我打了兩天電話,都沒有人接線。最後,我是親身到餐廳訂位的。當日,只有數個待應,服務一般,與以往酒店式殷勤服務截然不同…….. 👎👎👎👎

💥 總結 : 就算沒有公司優惠也值得來。
2021-07-22
庆祝纪念
生日
2021-07-03 2241 浏览
前兩日經Openrice 訂枱😄有八折🤪因為太遲book枱,打去問店員既時候已經冇咗窗口位啦,同朋友坐咗起餐廳嘅中心,環境都舒適闊落。其實都望到出邊嘅景觀,雖然酒店近住碼頭同會展,但係窗口位只係望到好少海景同埋大部份都比地盤遮住咗🤣所以book唔窗口位都唔使太失望,我覺得分別唔大。1️⃣Classic Afternoon Tea $488 (折左439.2)依個Tea set共有三層,高層分別係原味同提子英式鬆餅,配有牛油、橙味果醬、士多啤梨果醬,食落比較乾,冇乜驚喜,比較普通。中層係甜點包括有熱情果慕絲、萬麗美式芝士蛋糕、黃梅杏仁朱古力、紅桑子馬卡龍同62%朱古力撻,全部都好味🥰本身仲以為有啲伏,但係整體都比高層好味同吸睛,個人比較喜歡萬麗美式芝士蛋糕同埋熱情果慕絲。芝士蛋糕食落有濃厚嘅芝士味細細個唔會好漏,而且有兩層食落好有口感。熱情果慕絲本身以為會好甜,食落口感香滑亦有熱情果味道😄👍🏻最底層就以鹹點為主,有火腿青瓜蜜糖忌廉芝士三文治、法式三文魚肉醬酸忌廉撻同脆炸蘑菇黑松露丸子(素),甜點就有荔枝白酒啫喱。火腿青瓜蜜糖忌廉芝士三文治既青瓜切到薄片,加埋火腿芝士食,口感都好豐富👌🏻三文魚

最底層就以鹹點為主,有火腿青瓜蜜糖忌廉芝士三文治、法式三文魚肉醬酸忌廉撻同脆炸蘑菇黑松露丸子(素),甜點就有荔枝白酒啫喱。火腿青瓜蜜糖忌廉芝士三文治既青瓜切到薄片,加埋火腿芝士食,口感都好豐富👌🏻三文魚酸忌廉撻就有好多三文魚碎起入面,酸忌廉同三文魚好夾,但係撻底就有啲厚,如果薄啲就更加出色,做好味嘅係蘑菇黑松露丸子,雖然黑松露味道唔算好濃,但加埋忌廉醬幾好味😋

茶我揀左Chamomile Blossoms,係茶包飲落都有甘菊味,飲完一壺可以叫店員再加水。

整體黎講雖然冇景觀睇,但係食物質素都唔錯,有折扣都可以一試🥰
2021-07-03
2021-07-01 2104 浏览
食物味道: 雖然牛扒和豬扒算不上好高質素,但煮功恰到好處,牛扒嘅medium well 交足功課,豬扒亦十分鬆化,附上嘅蘋果醬做得似食蘋果一樣,值得一讚。食物份量: 份量十足,無偷工減料價錢: 以酒店嚟講,相當抵食,主菜奉送湯/前菜,飲品另加$20至$40環境: 樓底高,感覺闊落,裝修形格,不過窗邊位外面空地有工程進行,有啲礙眼。服務: 服務一流,豬扒第一次上台我哋覺得有些少「生」,要求廚師再整熟些少,點知廚師重新再煮過一份俾我哋,可見佢哋對食物質素嚴謹。回頭指數(10分滿分): 8分

食物份量: 份量十足,無偷工減料

回頭指數(10分滿分): 8分
南瓜湯
Gold label Angus Sirloin Australia (8oz)
Gilled Kurobuta Pork Chop, spiced apple purée, broccolini
朱古力奶昔
2021-07-01
南瓜湯
原本以為Renaissance有少少海景應該幾好view🌅 可惜我唔記得咗依家灣仔碼頭呢邊全部都係地盤🤦🏻‍♀️ ignore出面個景嘅話, 其實餐廳嘅裝修 樓底好高 都幾classy 幾靚嘅同Häagen-Dazs合作嘅Afternoon Tea 🫖. 一上枱就建議我哋食咗個雪糕先, 唔係就好快溶晒㗎喇🙊 不過佢嗰2款新cocktail系列 - Piña Colada ice cream & Lime Mojito sorbet 都唔係咁啱我哋口味😪 好在有2款scone - 原味& 朱古力味, 仲有個 Renaissance Cheesecake 比較優秀. 其他pastry就都好普通😖

Mirage 繽紛果漾幻想曲下午茶
2021-04-21
2021-06-28 1159 浏览
在週末吃過中午餐,通常都是愉快的放假可以放鬆心情,通常也會喝點酒,渡過一個放鬆的下午。這次來到Mirage,大堂樓底很高,光線充足,座位擺放疏落,坐在梳化椅上很舒服。套餐包括90分鐘的少爺啤,Gin Tonic,汽水任飲,也包括約十款前菜 任點任吃,再揀一個主菜和一個甜品。 差不多把餐牌上的前菜都叫了一片,整體水準都不錯, 最喜歡是牛油果吞拿魚他他,煙燻三文魚, 西班牙凍肉芝士拼盤,雜菜沙律和黑松露薯條,龍蝦湯就稍為遜色,麵糊比較厚了一點。 主菜要了燒西冷和炆羊膝,燒西冷有驚喜, 雖然 肉味不是很濃,配搭上它提供的醬汁還是很惹味,羊膝炆得很淋,羊味適中,只是味道稍淡。 甜品是每人一客的,卻是整個brunch 做工最精緻的。芒果與椰子mousse 製出來的甜品,芒果和椰子維肖維妙,也很美味,70度朱古力和威士忌製成的甜品,杯中透明的威士忌啫喱, 連冰塊也是用啫喱做成的,十分 精緻,所用威士忌份量很重,和70度朱古力雙重衝擊,是很強個性的甜品埋單價438蚊,輕鬆美好的環境,中上水平的食物, 任喝的少爺啤和Gin Tonic,雖沒有很突出的菜式, 作為週末輕鬆的 Brunch 很不錯了
在週末吃過中午餐,通常都是愉快的

少爺啤

芒果與椰子 mousse
70度朱古力與威士忌啫喱
  • 芒果與椰子mousse
2021-06-21 1033 浏览
今天和閨蜜到灣仔的香港萬麗海景酒店Mirage Bar享用「繽紛果漾幻想曲」下午茶, 順便慶祝埋生日整體來說,咸點甜點都不錯。咸點芒果三文魚牛角包,配搭味道恰到好處。牛油果TACOS,少少辣,但都是清新開胃。甜點青檸薄荷雪葩 我一開始都怕他會有一陣牙膏味,幸好薄荷味不重,青檸味酸酸甜甜好開胃!菠蘿椰香雪糕 迷你朱古力椰子殼,裝著菠蘿椰香雪糕,滿滿椰香和少少菠蘿汁, 口感輕盈,這配搭很讚!原味SCONE 重牛油香,配COTTAE CHEESE 和草莓果醬,好味得黎又唔會再乾~萬麗美式芝士餅,食落柔軟而充滿濃郁芝士,鐘意CHEESECAKE的朋友仔,唔好錯過。其實我覺得惟一伏是荔枝馬丁尼慕絲蛋糕,荔枝味好少,怪到唔識形容。HSBC 卡 會有7折優惠,計返每人都是$190 左右,好抵,但優惠做到6月30日,想試食真係要把握機會!

整體來說,咸點甜點都不錯。

咸點
芒果三文魚牛角包,配搭味道恰到好處。
牛油果TACOS,少少辣,但都是清新開胃。

甜點

青檸薄荷雪葩

菠蘿椰香雪糕

萬麗美式芝士餅

荔枝馬丁尼慕絲蛋糕

青檸薄荷雪葩
萬麗美式芝士餅
本身起klook 買左afternoon tea package,我打去預約window seat.咁我無提klook,以為到時埋單時 show QR code便可.(klookterms 都冇提 需不需要自行預約)到當日中午餐廳打黎confirm booking一次,都不以為意.去到餐廳食完TEA埋單時,個待廳(身型高大壯女待廳)自動波拎單比我埋單 我就同佢講:我用KLOOK QR code 既。跟著佢轉頭行開左 再返黎 就黎料!首先,佢話我duplicate 左booking(即餐廳已知我經klook卜左張檯 + 我打去卜位時又卜左張,變左頭尾兩張)咁我表示:OH我唔知會咁喎!跟著佢話:不要緊 下次make booking 時留意返 要講聲klook字眼. ( 咁依part 我覺得無問題既 溫馨小提示囉 )最有問題係 佢一氣呵成講完以上對白 最後講!!!“都多謝你幫我地hold 多張檯,OK架啦,對一對名 你地可以走得”我當場都未反應過來 隔左 三秒後 我都想叫返佢黎問 多謝我既point 係咩?但由於家中老媽同行 我唔想傷雅興.  回家路上 我就愈諗愈嬲,作為客人第一次用kloo

咁我表示:OH我唔知會咁喎!

最有問題係 佢一氣呵成講完以上對白 最後講!!!

作為客人第一次用klook,klooks無寫清楚要不要再打黎卜,就算我講漏左都好小事姐! 重點我又唔係特登make 多個booking,整固你.我卜多左張檯 唔通我坐個張檯會大D架咩?定係我可以拿多份tea set?

打黎confirm booking 電話又得一通,如果有兩通電話打黎confirm 可能一早都知make 左兩次booking.

第二 , 作為前線侍應 你可以溫馨小提示既 但不應拐彎抹角 比說話我聽囉!人地唔知 以為餐廳係佢開/定佢要跑數, 做少檯生意 好肉緊 覺得好蝕桌咁!真是蝕左張檯!如果你睇到依篇野 我都想同你講 咁小事都令到你要出口 .我都溫馨小提示一下你,
你適唔適合做依份工?

我對前線工作人員不嬲都冇要求 冇笑容/黑臉 I don’t  care 香港人工作busy 我唔會因為咁而咁得閒打差評, 你有工作效率 不過不失就算啦 放過人地 等於放過自己. 但係比說話比客人聽 依樣野 真係接受唔到,太唔專業啦~簡直係趕客.  抵食都冇用啦

服務行業都冇分高低 用心做好職責 就係專業
就值得被尊重.我見到廁所清潔姐好認真做野
都會講唔該, 我叫親前線侍應都唔該前唔該後.
尊重別人=尊重自己 不識尊重客人既服務界人士 我都願意花時間打文 打電話 打email作出相關投訴
再溫馨小提示你適唔適合做依份工?

PS 最後已經打電話去投訴 經理都回覆了
所以KLOOK客自己睇路啦