2021-06-24 427 浏览
被這個軟殼蟹漢堡吸引到,所以專程過嚟呢間位於西營盤,以Balance Lifestyle為宗旨的漢堡小店潮聖。門口有塊鏡片招牌好易認必點系列:牛油果軟殼蟹漢堡睇個霸氣造型就知呢個漢堡幾咁jeng jeng。主角軟殼蟹炸得酥脆香口,大大隻唔係得個殼係有肉食㗎,小店好貼心咁隔多幾次油去減“肥”,讚。配料有多片牛油果,新鮮番茄、火箭菜和爽脆紅生菜,成個漢堡食起嚟感覺健康均衡。佢哋調製的mayo醬汁亦係個包嘅靈魂所在,當中有他他醬,迷迭香等,大大提升整個漢堡的食味層次。而個包烘得邊脆內鬆軟,焦糖化的包面正到飛起甜薯條用美國甜薯做,又甜又好食,口感煙韌帶點糯,自己覺得好食過薯條,貶下眼成份食晒,必點🔝炸牛蒡店家每天新鮮刨製,每片牛蒡刨得非常細薄,炸出嚟更顯香口卜卜脆,只落少許鹽調味,味道甘甘地帶啲甜而且高纖,呢個健康小食唔係度度有,真係要試水牛城辣雞翼係店家新出品,雞翼醃得好入味,Buffalo wings面頭鋪滿炸過的火箭菜,醬汁有Tabasco調味,甜甜辣辣惹味到啜手指柚子梳打清爽解渴店內的漢堡主要分為Guilty(肉類)和Guilt-free(素食)兩類,比大家更多選擇Mirror Bur

必點系列:

清爽解渴

Mirror Burger
西環皇后大道西194號地舖
柚子梳打
💿 呢間可愛嘅漢堡店位於西營盤 a1出口,門口有塊qq嘅鏡。堂食得好少位,見大部分人都係外賣/food panda,啲漢堡嘅現配搭新頴,(同埋啲poster設計得好靚)( ー̀֊ー́ )✧︎。MUSHROOM SCHNITZEL吉列大啡菇漢堡 $59 (+$20 combo)我對蘑菇情有獨鍾,次次食burger有蘑菇我都會叫,今次都唔例外。呢個菇係炸過嘅,多汁,口感豐富,入面仲有自製pickle、蕃茄、洋蔥,正。見有牛蒡咁特別,一於捨棄蕃薯條叫嚟試下,脆係脆,不過太油啦,食完成口油,可一不可再!// 同場加映 //CLASSIC BEEF $65

MUSHROOM SCHNITZEL
吉列大啡菇漢堡 $59 (+$20 combo)

// 同場加映 //
CLASSIC BEEF $65
2021-03-22
  • 吉列大啡菇漢堡
2021-06-01 199 浏览
本身我係好鍾意食burger,所以一位住喺西營盤嘅朋友介紹咗呢間Mirror Burger俾我,話一定啱我口味,而且舖頭係正地鐵站A出口對面。店舖雖然不大但五臟俱全,將少少cafe嘅原素混入去裝修入面。而我因為時間上嘅關係所以係take away,但亦都無損佢嘅味道。。。🔘Hottest Beef 🌶🌶 | $68評分: 🌕🌕🌕🌕🌑評語: 朋友嘅介紹真係冇錯嘅😭一打開個麵包,佢啲芝士真係好澎湃,本身以為佢係普通burger咁樣配一塊牛肉,食落口就知唔係咁簡單😭等候期間見到佢將漢堡炸過,咬落去先發現原來係牛肉薯餅嚟㗎,好好食x3,但因為薯餅好飽肚,所以我都食唔晒一整個,佢本身係配左墨西哥嘅Mayo醬,有少少辣好惹味!Burger仲可以揀要唔要extra add-ons 或者有咩材料唔中意食,落單嘅時候都可以選擇,另外可加$19配薯條同嘢飲。。。🔻呢個價位都幾抵食,性價比好高🔻好高質,我應該會再返嚟試埋佢其他burger😛🔻一出站就會見到,非常方便推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️

Hottest  Beef

🔘Hottest Beef 🌶🌶 | $68
評分: 🌕🌕🌕🌕🌑

🔻呢個價位都幾抵食,性價比好高
🔻好高質,我應該會再返嚟試埋佢其他burger😛
🔻一出站就會見到,非常方便
推介指數: ⭐⭐⭐️⭐️
Hottest  Beef
2021-05-10 194 浏览
Mirror Burger 的招牌鏡漢堡包含牛肉漢堡扒與婆自製的素漢堡扒,兩塊漢堡扒就像是鏡子裏的反射一樣,外表相同,本質上卻截然不同。兩者之中較喜歡自製的素漢堡扒,加入番薯茸與紅腰豆,令這塊素漢堡扒多了一分有別於市售素肉漢堡扒的口感。雙倍的力量,帶來加倍的味覺震撼和飽腹度。
鏡漢堡
鏡漢堡
2021-05-06 205 浏览
平日一點左右到有得坐,不過店裏面位唔多,應該只可以坐三四個人,大部分人都係哎外賣拎走,入面有棵超級高既仙人掌好搞笑😂麵包係鬆軟質地,入面仲有沙律菜,蕃茄,牛油果,見到成隻軟殼蟹係入面真係好正🤤 想同朋友share比返員工切一半都可以,咁大個包自己食得有啲狼狽,好彩問店員有紙巾比🙈 番薯條炸得好靚有少少甜咁都幾好味,不過有啲好奇有冇咩醬可以點🤔下次有機會再嚟想試下有少見既炸牛蒡👀軟殼蟹漢堡 $98甜番薯條 $27

下次有機會再嚟想試下有少見既炸牛蒡👀

軟殼蟹漢堡 $98
甜番薯條 $27
2021-05-04 170 浏览
🍔 西營盤好味漢堡小店 🍔漢堡包即叫即整新鮮熱辣麵包烘得夠乾身鬆軟好味又有牛油香要絕對推介軟殼蟹漢堡原隻酥脆炸軟殼蟹上場配上一片片牛油果、火箭菜同他他醬汁等味道令人非常難忘好好味好好味好好味經典芝士牛肉漢堡同樣令人驚喜塊漢堡牛肉非常juicy軟腍肉味香濃真係好好味 勁滿足漢堡包+$19可以配飲品及薯條/炸蕃薯條或炸牛蒡絲今次試左炸蕃薯條粗蕃薯條炸得外脆內軟蕃著味道非常濃郁香甜好味呀下次要試埋炸牛蒡絲
🍔 西營盤好味漢堡小店 🍔

漢堡包即叫即整新鮮熱辣
麵包烘得夠乾身
鬆軟好味又有牛油香
要絕對推介軟殼蟹漢堡
原隻酥脆炸軟殼蟹上場
配上一片片牛油果、火箭菜同他他醬汁等
味道令人非常難忘

蕃著味道非常濃郁香甜
好味呀
下次要試埋炸牛蒡絲
2021-04-06 297 浏览
今日呢間漢堡感覺幾健康可以選擇牛肉漢堡扒或者素食漢堡扒或者招牌漢堡 2樣加埋一齊都得⭐️鏡漢堡$79 +$19套餐😃先講賣相 整得好靚仔👍🏻見到牛肉用左USDA認證既美國牛肉👍🏻咬開有肉汁 之餘都有肉香自家製素漢堡扒 做到外脆內鬆軟入面係鬆軟薯蓉口感 幾特別既嘗試但食肉獸既我就偏好 牛肉漢堡多d.套餐方面 試左粗薯條 同番薯條即叫即炸 都係偏粗身 所以中間有薯蓉而蕃薯條比較小有 帶有甜薯香.整體正價都值得 出品唔錯 環境簡潔乾淨.MirrorBurger地址:西環皇后大道西194號地舖
今日呢間漢堡感覺幾健康
而蕃薯條比較小有 帶有甜薯香
整體正價都值得 出品唔錯 環境簡潔乾淨
MirrorBurger
地址:西環皇后大道西194號地舖
建議: 舖頭位置好易搵,係正西營盤A1 出口對面。西營盤真係好多好野食,#試伏專員 今日又黎到西區試下 Mirror Burger,因為聽講有 牛肉漢堡扒 mix 自家製素漢堡扒既 Burger,睇完艾豬啲相,隔住個mon 都覺得好脆🤣 入到舖頭好似另一個世界甘,簡約得黎幾舒服。仲係open kitchen 睇住整野食,成間舖都好香burger 味,但一啲唔覺油膩🤤 今次試左:▫️Mirror Burger (HK$79)依款漢堡有齊肉+素。鍾意蕃薯餅口感既朋友仔,值得一試👍外脆內軟,外面有啲燕麥,入面有蕃薯、紫薯、紅腰豆、鷹嘴豆 對比之下,依塊素漢堡扒比牛肉漢堡扒吸引。不過估唔到match 埋又幾好食🤭▪️Classic Beef (HK$65)牛肉漢堡扒加埋半融芝士 (睇住廚師放落個焗爐,整融啲芝士,仲有煎扒時既火🔥 飢餓度Up😍 +HK$19 轉 Combo (汽水+ 薯條/蕃薯條/牛蒡)睇番介紹,牛蒡原來係「每日新鮮人手刨」炸完之後再加鹽,係幾脆口,不過偏油。
建議: 舖頭位置好易搵,係正西營盤A1 出口對面。

今次試左:
▫️Mirror Burger (HK$79)
依款漢堡有齊肉+素。鍾意蕃薯餅口感既朋友仔,值得一試👍

外脆內軟,外面有啲燕麥,入面有蕃薯、紫薯、紅腰豆、鷹嘴豆

▪️Classic Beef (HK$65)

前:Mirror Burger / 後:Classic Beef
2021-03-27 1181 浏览
最近係屋企附近開左間Burger 店🤤初初睇門面以為又係新cafe 店舖簡約風設計~有少量堂食位置雖然係小店但都有8款嘅burger 理念係balance lifestyle 有時怕食得多肉會guilty 都可以揀guilt-free嘅亦可以同時滿足到!🙆🏻‍♀️近期愛店 會再食😋外賣仲有9折優惠➖➖➖1️⃣Mirror burger $79 (𝟠/𝟙𝟘) 係店舖signature! 特別在佢地嘅素扒係自家製配料有牛肉漢堡扒(4oz) 、自家製素漢堡扒、美式芝士 仲會夾住火箭菜、生菜、番茄、洋蔥就咁睇就知好足料 因為塊扒重到冧咗😂素扒入面好足料 有紫薯、番薯、紅腰豆、鷹嘴豆同燕麥 感覺上無咁大罪惡感🤤而且真係食到薯、豆綿密口感雖然有炸過但唔會好厚炸粉~底下仲有一塊四安士牛肉漢堡扒 肉味濃郁不過口感無素扒咁突出!想要晒肉可以試321😝朋友話好食➖➖➖2️⃣他他牛油果軟殻蟹漢堡$98 (𝟟.𝟠𝟝/𝟙𝟘) 呢個都不錯~ 幾鍾意佢地嘅他他醬同秘制醬汁軟殼蟹唔會好硬 夠酥脆 隻蟹有15cm長🦀中間仲有牛油果片、火箭菜、番茄所以都唔太膩~➖➖➖3️⃣炸牛蒡 (跟套餐連飲品+$19) (𝟟.𝟝/𝟙𝟘) 第一次食炸
最近係屋企附近開左間Burger 店🤤
亦可以同時滿足到!🙆🏻‍♀️
近期愛店 會再食😋外賣仲有9折優惠
321  burger

➖➖➖
1️⃣Mirror burger $79 (𝟠/𝟙𝟘)
係店舖signature! 特別在佢地嘅素扒係自家製
就咁睇就知好足料 因為塊扒重到冧咗😂
而且真係食到薯、豆綿密口感
雖然有炸過但唔會好厚炸粉~
底下仲有一塊四安士牛肉漢堡扒 肉味濃郁
不過口感無素扒咁突出!
想要晒肉可以試321😝朋友話好食
Mirror burger

➖➖➖
2️⃣他他牛油果軟殻蟹漢堡$98 (𝟟.𝟠𝟝/𝟙𝟘)
呢個都不錯~ 幾鍾意佢地嘅他他醬同秘制醬汁
軟殼蟹唔會好硬 夠酥脆 隻蟹有15cm長🦀
中間仲有牛油果片、火箭菜、番茄
所以都唔太膩~
Soft  shell  crab  n  avocado

➖➖➖
3️⃣炸牛蒡 (跟套餐連飲品+$19) (𝟟.𝟝/𝟙𝟘)
第一次食炸牛蒡😋 調味適中
同樣炸得香口~感覺無薯條咁heavy!
2021-03-06
321  burger
Mirror burger
Soft  shell  crab  n  avocado
1K
2021-03-27 95 浏览
“鏡漢堡套餐”($79+$19+$7Capi)西環最近開咗間漢堡包店🍔好似好多人食過都覺得唔錯咁所以趁得閒行咗過嚟試吓🤣叫咗個同舖頭名一樣嘅Mirror Burger漢堡包大大個超厚身😆入面有牛肉漢堡扒🐮,自家制素漢堡扒,美式芝士🧀等等一次過食哂2款漢堡扒😝素扒係用蕃薯🍠,紫薯,紅腰豆,鷹嘴豆同燕麥整成外層炸到脆卜卜入面就似薯蓉嘅質感加埋超juicy嘅牛肉漢堡扒成件事勁滿足🤣平時食burger跟餐都係薯條呢道就可以揀炸牛蒡好特別☺食落超級香脆但就偏油咗啲😂飲品要咗支未見過嘅capi汽水有幾隻味可以揀,我就要咗ginger ale唔會太甜,幾清爽☺食完嘢飲返啖舒服哂😆
“鏡漢堡套餐”($79+$19+$7Capi)

西環最近開咗間漢堡包店🍔
好似好多人食過都覺得唔錯咁
所以趁得閒行咗過嚟試吓🤣
叫咗個同舖頭名一樣嘅Mirror Burger
漢堡包大大個超厚身😆
入面有牛肉漢堡扒🐮,自家制素漢堡扒,美式芝士🧀等等
一次過食哂2款漢堡扒😝
素扒係用蕃薯🍠,紫薯,紅腰豆,鷹嘴豆同燕麥整成
外層炸到脆卜卜入面就似薯蓉嘅質感
加埋超juicy嘅牛肉漢堡扒成件事勁滿足🤣
平時食burger跟餐都係薯條
呢道就可以揀炸牛蒡好特別☺
食落超級香脆但就偏油咗啲😂
飲品要咗支未見過嘅capi汽水
有幾隻味可以揀,我就要咗ginger ale
唔會太甜,幾清爽☺食完嘢飲返啖舒服哂😆
2021-03-25 90 浏览
同朋友去開呢頭想搵間餐廳食個lunch,咁啱睇到呢間新開嘅小店於是就揀左呢間餐廳試下。一入到去,覺得佢地嘅裝修都幾特別,走工業風,用層架砌左枱同櫈出黎,幾有特色!而我地就叫左經典芝士牛肉漢堡同埋軟殼蟹漢堡。估唔到幾有驚喜,首先講下牛肉漢堡,牛肉幾juicy 調味啱啱好,幾有牛肉味,而牛油果軟殼蟹漢堡仲正,原隻軟殼蟹上,而牛油果份量都幾多!食落好滿足,啖啖都有兩樣食材🤤🤤
而我地就叫左經典芝士牛肉漢堡同埋軟殼蟹漢堡。
2021-03-14
位於西營盤嘅Mirror Burger裝修型格,小店座位唔太多,廚房半開放式,漢堡製作過程一眼睇哂🤪 除左今日試嘅牛肉漢堡同素食漢堡,牛油果軟殼蟹漢堡都係招牌菜,齋睇都飽啊!🔥—————🤍 經典芝士牛肉漢堡 $65 (+$27 Hot Latte & 炸甜番薯)欣賞佢嘅buns,兩塊包都煎脆左,咬落去有口感,唔會𣺉哂!漢堡扒高質,真係啖啖肉,而且一咬肉汁bit哂出來,連埋芝士好正啊😚 入面嘅配料例如番茄片、生菜等等都好fresh,唔係Hea貨👍🏻炸蕃薯條甜甜地,面頭有鹽粒,越食越上癮🤣 炸出來都夠脆,唔係好粗,一口可以食到🤪🤍 自家製素菜餅漢堡(加煎蛋) $62 (+$26 Capi & 滋味牛蒡)成個burger都幾juicy🥳 中間嘅素patty有好重嘅紫薯同英嘴豆味,成個感覺有d似炸紫薯餅🥔 下次可以唔加煎蛋,食落有d漏,而且蛋汁漏出來,有 D難進食🥲 滋味牛蒡嘅份量都幾多!唔好睇佢好幼咁,我食極都仲有🤣 係薯條以外比較健康嘅選擇,但就稍為嫌佢太多油🙏🏻

—————

之前經過這間新潮漢堡店見到有素漢堡已經好想食,今日過開海就過去試下。Mirror Burger 同 Mirror 是沒有關係,他們的素排用蔬菜和豆類自家製作,外面包了燕麥再炸香,高纖健康又好味。小食除了炸薯條和番薯條之外,仲有好特別的炸牛蒡絲,食物全手工製作吃得出用心。Mirror Burger 在西營盤地鐵站 A1 出口對面,街角係另一間當紅咖啡店 TIL,這附近都幾多 cafe 和好野食架。門口有塊鏡好切合主題。小店一眼望晒面積唔大,之前經過以為無位坐,原來行去入面有個小空間,仲意料之外坐得幾舒服。平日買外賣的人比堂食多,所以都唔驚無住坐,小空間大概可以坐八個人,座位比想像中坐得舒服,起碼張檯唔會太矮唔知點算咁。小貨架上面有自家制酸瓜、花茶和醋之類。11:30 前或下午茶時段有輕食揀,中間個牛油果番茄煎蛋堡好似幾好食。漢堡就這八款好簡單,招牌 Mirror Burger 有素排又有牛排幾搞笑,右邊排 E F G 三款都係素食,除了自家製素排仲有款係炸大啡菇。漢堡加HK$19就可以變套餐,有埋炸炸小食和飲品,另外亦有一堆配料可以加錢再加。我以為酸瓜係default有,後來先發現要加錢

門口有塊鏡好切合主題。

小貨架上面有自家制酸瓜、花茶和醋之類。

漢堡加HK$19就可以變套餐,有埋炸炸小食和飲品,另外亦有一堆配料可以加錢再加。我以為酸瓜係default有,後來先發現要加錢點,所以今次無食到。雖然我平時都唔好酸瓜,但自己浸好似幾有誠意可以試下。

這裡的素漢堡唔係用有牌子的素排,而係自己用番薯、紫薯、紅腰豆、鷹嘴豆和燕麥製作,好厚一塊外脆內軟。

剛好見到店員在浸青瓜,下次要記得加酸瓜先。

圖中這些應該就係未炸之前的素排,之前睇到飲食男女的影片,個素排係會沾粉沾蛋再包一層燕麥片,然後再拎去炸,工序都幾多喎。

Housemade Veggie Burger HK$62 / COMBO +HK$19 / add avocado slide +HK$13

素排漢堡有兩款,另一款係辣辣版,我揀左原味再加牛油果片。素排主要材料係番薯,所以口感都係番薯蓉咁,外面有個脆皮中間又有豆可以咬下,味道係蔬菜鮮甜,配埋芝士生菜係幾好食既,而且食完真係無負擔感。

炸物有牛蒡絲、番薯條和薯條揀,這邊的牛蒡絲係用削皮器刨成絲帶狀,炸完一堆咁又幾可愛,不用沾茄汁都好夠味好好食,係略嫌有少少太油。

非常厚的素漢堡排,特別適合唔鍾意食「假肉」的素食者,因為成塊都係蔬菜超級高纖,雖然係炸亦唔覺太熱氣,屬非常療癒的素漢堡之選。
2021-03-18
2021-03-11 136 浏览
驚現實同理想有好大差距?驚塊漢堡扒變薄肉扒?有時候支持本地小店最實際!呢一間西營盤漢堡店,主打手工漢堡,每一個都新鮮即製,店員熱情有禮貌。不妨坐落嚟,靜靜地享受一個豐富午餐吧!原隻軟殼蟹漢堡$98🦀非常吸精,大大隻軟殼蟹係新鮮即炸,香脆可口。搭配埋清新嘅沙律醬同埋牛油果🥑健康得嚟更加高纖。餓咗一排,食肉獸當然要試下佢哋嘅另外一個招牌,3,2,1 ten years in prison! $98🤩巨無霸嘅足料漢堡入面有兩塊厚厚嘅安格斯牛肉同流心芝士。為食嘅我仲加埋流心太陽蛋,蛋漿香濃,配埋芝士一齊食,邪惡之餘更好味!店鋪裝修簡約得嚟好有特色,不妨嚟呢度試下佢哋嘅心意之作❤自家手工製,用心烹飪,一定可以打動你~

餐廳:Mirror Burger (西環)地址:西環皇后大道西194號地舖呢間位於西營盤嘅漢堡包店🍔,以Balanced life為主旨。Mirror🪞,意指漢堡分為Guilty(肉類)同Guilt-free(素食)兩類,比你可以有邪惡或者健康嘅選擇,有成8款漢堡比你揀😋,就算想keep fit嘅人都可以無負擔咁食,快啲搵返個啱自己嘅Eat-Life Balance😜今次就介紹佢哋兩款burger:鏡漢堡 $79牛油果軟殼蟹漢堡 $98鏡漢堡好明顯就係 mirror_burger 嘅招牌漢堡,入面有牛肉漢堡扒同埋自家製素漢堡扒做主打,一次過enjoy到肉同素嘅滋味。牛肉漢堡扒係用咗USDA認證嘅4安士美國牛肉🐂;素扒就用咗蕃薯、紫薯、紅腰豆、鷹嘴豆同燕麥去整。幾欣賞呢個素扒整得好好食,咬開脆脆嘅外層就會食到薯蓉嘅質感,以紫薯香為突出,成個漢堡勁厚勁大份,但價錢絕對唔貴!牛油果軟殼蟹漢堡用咗完隻炸軟殼蟹去整,粉唔厚,軟殼蟹香脆可口;牛油果切開一片片夾喺中間🥑,至少都有半個牛油果份量,絕對喺物超所值,加上他他醬同餐廳自製嘅秘製醬汁,惹味得嚟唔會dry,可以encore😎
餐廳:Mirror Burger (西環)
地址:西環皇后大道西194號地舖

今次就介紹佢哋兩款burger: