餐厅: Morokok (家樂坊)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2021-10-27 271 浏览
星期日下午會同家人去欣澳遠足,出發前當然要食飽飽,先有力氣行!假期最怕人多又要等位,咁岩響openrice見到Morokok可以網上book位而且餐廳地點又方便住唔同區既親戚,當然要試試佢啦!食物賣相吸引而且份量足夠環境夠大而且空間感充足
星期日下午會同家人去欣澳遠足,
出發前當然要食飽飽,先有力氣行!
假期最怕人多又要等位,
咁岩響openrice見到Morokok可以網上book位
而且餐廳地點又方便住唔同區既親戚,
當然要試試佢啦!

食物賣相吸引而且份量足夠

環境夠大而且空間感充足
1K
❤今日晏晝經過旺角,順便去呢間好多人介紹嘅餐廳試吓佢嘅午餐🥣果然係好好味😋環境坐得舒服🍴食物質素亦好高👍服務態度亦好好👍所以值得推介一下👍👍..🍴美國保濕豬鞍扒配蘋果醋汁 $138份量夠大,豬鞍夠滑無根好多汁👍包餐湯+是日蛋糕+15 食埋薯條🍟超好味😋+$15 飲咖啡☕️👌(有拉花😍)..環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(五星為滿分)..💰:$522 / 3人 (午餐)..📍旺角家樂坊8樓801 舖
🍴美國保濕豬鞍扒配蘋果醋汁 $138

份量夠大,豬鞍夠滑無根好多汁👍

包餐湯+是日蛋糕

+15 食埋薯條🍟超好味😋

+$15 飲咖啡☕️👌(有拉花😍)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
(五星為滿分)
💰:$522 / 3人 (午餐)
📍旺角家樂坊8樓801 舖

2021-10-22 280 浏览
🥥Moroko🥥每天都要吃晚餐,今天去旺角做MK妹😎找了一家吃泰菜的餐廳,這家餐廳美得令人心花怒放,又一打卡勝地,食品質素還真不錯,餐廳面積也很大,建議拖友,朋友,一家大細都可以去,順帶一提這家餐廳可以帶毛孩👍🏻🌟 巴馬火腿羽衣甘藍奇異果藜麥沙律 @$108每次一見到superfood就兩眼發光,這個沙律有兩種superfood更是非點不可,巴馬火腿咸度適中,醬汁亦配得很好,健康開胃推介😋🌟 泰式青咖哩豬頸肉 配 香酥餅 @$138青咖哩味道不錯,豬頸肉鬆軟度良好,香酥餅真的很酥脆但略嫌有少少油膩,整體味道不錯👍🏻🌟 冬陰公意大利飯 伴 照燒原隻魷魚 @$168冬陰功味道非常好,意大利飯軟硬度適中,照燒魷魚味道亦非常野味,這個飯值得推介。🌟 雙色芒果糯米飯 @$68雙色糯米飯,藍色是碟豆花,綠色是斑蘭,碟豆花味道吃不出,斑蘭味道淡淡的滲出清香,芒果當然是香甜好味🥭這道菜不僅是味道出色賣相亦做得非常漂亮。🌟 柚子蘋果梳打 @$60柚子及蘋果的味道配搭比例剛剛好,有子將滲出淡淡蘋果清香,清爽解渴。🌟 牛油果羽衣甘藍奶昔 @$78又是superfood🤗牛油果及羽衣甘藍味道配得非常好,個人十
🥥Moroko🥥

🌟 巴馬火腿羽衣甘藍奇異果藜麥沙律 @$108

🌟 泰式青咖哩豬頸肉 配 香酥餅 @$138

🌟 冬陰公意大利飯 伴 照燒原隻魷魚 @$168

🌟 雙色芒果糯米飯 @$68

🌟 柚子蘋果梳打 @$60

🌟 牛油果羽衣甘藍奶昔 @$78
又是superfood🤗牛油果及羽衣甘藍味道配得非常好,個人十分喜歡奶昔中啖啖清草味,奶昔口感軟滑綿密非常好喝,十分推薦,是日精選😍

🤔本以為又是一家純打卡餐廳,想不到餐廳食物品質非常好,餐廳服務態度也值得一讚,各方面都做得很好,而價錢也很平民,真的希望這餐廳可以一直保持這種質數
2021-10-20 281 浏览
🥞鮮雜果班戟配紐西蘭雲呢拿雪糕(自己食)$68即叫即做,所以等左15分鐘左右先有得食,但係熱辣辣嘅pancakes係值得等。上面有滿滿既雜果,係新鮮唔係糖水浸住。燙手嘅鑄鐵pan,冰凍嘅雲呢拿雪糕,簡直係Perfect match,雪糕夠哂凍,影完相都未溶👍🏻🦀蟹子煙三文魚忌廉天使麵(老公食)$68好creamy既忌廉,蟹子同煙三文魚都分量十足,一啲都唔會膩,老公話食多碟都得。其實係下午茶份量,我覺得女仔食就啱啱好。🍵抹茶拿鐵(跟餐可享半價)香濃抹茶味而且唔會好甜🥛海洋奶白朱古力(跟餐可享半價)好IG able,底部有藍色嘅糖水,仲左個漸變嘅效果,不過我覺得有啲甜,似甜牛奶多過白朱。
🥞鮮雜果班戟配紐西蘭雲呢拿雪糕(自己食)$68

🦀蟹子煙三文魚忌廉天使麵(老公食)$68

🍵抹茶拿鐵(跟餐可享半價)
香濃抹茶味而且唔會好甜

🥛海洋奶白朱古力(跟餐可享半價)
邊個pancake
蟹子煙三文魚忌廉天使麵
邊個pancake
蟹子煙三文魚忌廉天使麵
2021-10-19 273 浏览
Happy birthday to you Happy birthday to you!有個好朋友生日,咁就一定要同佢慶祝啦!搵餐廳絕對唔可以失禮!今次就揀咗呢間餐廳!野食果然無令我同主角失望我哋叫咗個金邊粉、通菜、當然唔少得小食呀!首先講吓金邊粉!油並唔係太多,味道都夠龍嘅!隻大蝦我覺得都新鮮!而且賣相都唔錯嘅!金邊粉有辣有唔辣,大家可選擇!另外通菜個味道都好濃郁!蝦醬味夠重!亦都唔會太鹹!十分滿意最後小食拼盤方便!單骨雞翼,都有d脆,豬頸肉都唔會鞋,味道適中!中間好似燒賣嗰個係魚肉,無碎骨!其他就冇什麼大特別!最後整體來講,除咗冷氣凍之外,我都覺得非常之好,我哋有安排切餅!職員有協助幫我哋影相!有準備另外食蛋糕嘅碟!希望主角可以食一餐難忘嘅生日飯吧!

另外通菜個味道都好濃郁!蝦醬味夠重!亦都唔會太鹹!十分滿意

2021-10-16
庆祝纪念
生日
2021-10-14 267 浏览
一大班人喺旺角諗食晚餐,結果嚟咗呢度食😂——————————————————————————淨係個入口都已經可以比充滿少女心嘅食客打個卡影個相😂——————————————————————————泰式生蝦🦐夠晒辣!夠哂惹味!食泰國嘢最好味嘅冷盤非佢莫屬👍🏻——————————————————————————木瓜沙律🥗小清新一下,順便開開個胃食大餐🤫——————————————————————————先嚟一份炸蝦餅!佢大大嚿得嚟唔會好厚粉,真真正正啖啖肉。佢除咗平時紅色嗰個醬之外仲有一個辣辣地嘅類似蛋黃醬俾你揀,又係一種新滋味😋——————————————————————————好多隻青口。雖然見到有條大辣椒,但係其實佢唔算好辣,同樣咁惹味👍🏻👍🏻——————————————————————————松露蘑菇pizza🍕薄批永遠世一👍🏻——————————————————————————洋蔥圈👍🏻——————————————————————————嚟到主菜啦!首先出場嘅係泰式金邊粉!睇賣相都知呢道菜幾用心!食落去味道非常好。必食之選👍🏻——————————————————————————鰻
一大班人喺旺角諗食晚餐,結果嚟咗呢度食😂

淨係個入口都已經可以比充滿少女心嘅食客打個卡影個相😂

泰式生蝦🦐
夠晒辣!夠哂惹味!食泰國嘢最好味嘅冷盤非佢莫屬👍🏻

木瓜沙律🥗
小清新一下,順便開開個胃食大餐🤫
——————————————————————————

先嚟一份炸蝦餅!
佢大大嚿得嚟唔會好厚粉,真真正正啖啖肉。

松露蘑菇pizza🍕
薄批永遠世一👍🏻

洋蔥圈👍🏻
——————————————————————————

嚟到主菜啦!首先出場嘅係泰式金邊粉!
睇賣相都知呢道菜幾用心!食落去味道非常好。必食之選👍🏻
——————————————————————————

鰻魚海膽飯,唔記得咗個名,應該冇咁頹嘅個名😂
個飯嘅醬汁非常好味。同埋佢貼心嘅一點係Menu會寫住個鰻魚要小心佢一啲細骨。如果怕食細骨嘅朋友,就要睇情況啦👍🏻

就咁睇相係咪估唔到呢杯咩嚟呢😂
呢杯叫海洋朱古力😏係白朱古力嚟嘅。
平時都唔覺有白朱古力飲,想嘗試嘅可以叫嚟試👍🏻
——————————————————————————

其實間野好抵食,而且食物質素都好好。舖頭入面嘅裝修好有特色,出晒名嘅打卡勝地!快啲嚟試下啦🤣
2021-10-02 255 浏览
之前和姐妹去了旺角Morokok推出的櫻花主題下午茶(現在已經完了) ,除了有Afternoon Tea Set外,店家還包了和服體驗,大家可以穿著和服影相,而Morokok整個場景都佈置成為日本櫻花主題,打卡一流。
2021-10-01 284 浏览
睇評語有d話好伏有d又話高質,好矛盾🤣🤣😵‍💫 不過都係想試下,一上到嚟就覺得呢到d佈置好靚,員工幾有禮貌。生菜包通菜呢d就正正常常都係咁。但係Parma ham pizza同雙色芒果糯米飯幾出色,幾好食喎又🙈打破左打卡餐廳嘅野食唔好食呢樣野🙈🙈仲有就係個雙色芒果糯米飯初頭都以為會好酸,因為過左個季節,點知又甜得幾有驚喜,呢樣係我唔expect 🤤 好開心可以食左個好好味嘅芒果糯米飯,好特別,因為係蝶豆花同斑蘭嘅糯米飯
2021-10-01
  • 雙色芒果糯米飯
旺角綠洲🗾想喺旺角逃避鬧市必去‼️同朋友去食處女座生日飯🍽️,朋友介紹呢間少女❤️打卡店鋪,一上到去門口好感到已經好高🆙,因為唔使迫餐死,可以舒舒服服、優雅感用餐入到去位置非常闊落,平日下午坐咗三個鐘,位置都依然坐唔滿(疫情期間好緊要),由於我哋有小朋友🍭嘅關係,侍應都好好,安排我哋入坐最入嘅位置,咁小朋友就可以自成一個唔怕嘈親人由於有個咁靚嘅環境,同埋咁好嘅服務質素,我哋都有原本每人一個餐,結果越嗌越多,一路飲酒🍺一路傾計(有好多竟然食完先記得影相所以都冇放出嚟)儀式完嘢仲可以周圍打卡影相📷再出露台影外景有一刻感覺自己去咗澳門一啲特色餐廳食物質素對於我哋嚟講都係非常滿意,如果鍾意食泰國嘢但係有好怕超重香料嘅人可以一試,因為入面選擇好多。如果朋友想食泰國嘢自己又想食西餐嘅話,呢一間Fusion 餐廳真係有外表又有實際,推介
旺角綠洲🗾想喺旺角逃避鬧市必去‼️

濕炒河
雞扒沙律
泰式小食拼盤
2021-10-01 189 浏览
打卡泰式fusion餐廳😊沙嗲串燒拼盤 $108串燒拼盤豬、牛、雞都有齊,啱晒鍾意唔同口味嘅朋友,份量適中。沙嗲汁味道香濃,入面有好多花生,好有咬口。香煎帶子野菌蝴蝶粉 $158蘑菇汁味道香濃,蝴蝶粉中間位置雖然比較厚身,但整塊蝴蝶粉軟硬度都均勻😊亦唔會太淋。配有四粒帶子、蘑菇、彩椒,帶子中間軟熟,屬於半熟狀態,口感唔錯。Irish coffee $52入口比較苦,咖啡豆本身應該係比較fruity,所以酸味比較重,忌廉嘅濃度不足以中和咖啡嘅苦澀。所以飲落變咗好苦,好難入口。作為coffee lover飲咗半杯都飲唔落了。Iced Bailey’s Latte $56味道中規中矩,bailey的味道不算太重。未到接近latte~
打卡泰式fusion餐廳😊
沙嗲串燒拼盤 $108

香煎帶子野菌蝴蝶粉 $158

Irish coffee $52

Iced Bailey’s Latte $56
2021-10-01
2021-09-27 178 浏览
位於旺角家樂坊-Morokok,充滿摩洛哥色彩的餐廳主打創新的西式 x 泰國美食。Morokok餐廳環境很廣闊,可以容納到近百人,更設有2000平方呎的室外空中花園,超級推薦大家去打卡拍照~蛋包泰式炒金邊粉拌扒大虎蝦($148)虎蝦幾大隻,但只有一隻有點不夠喉,金邊粉炒得乾爽,味道棒棒~香煎西班牙豬鞍扒,蜜糖蘋果醋汁($158)肉質嫩滑,醬汁是蜜糖蘋果醋汁很棒,微酸甜的.蠔餅($88)絕對是招牌菜,很多蠔仔。蠔餅炸得很脆,口感一點也不油, 蠔仔料很足.生蝦刺身 ($88)生蝦刺身新鮮彈牙,醬料酸酸辣辣,但尺寸偏小.

蛋包泰式炒金邊粉拌扒大虎蝦($148)

香煎西班牙豬鞍扒,蜜糖蘋果醋汁($158)
肉質嫩滑,醬汁是蜜糖蘋果醋汁很棒,微酸甜的.

蠔餅($88)

生蝦刺身 ($88)
生蝦刺身新鮮彈牙,醬料酸酸辣辣,但尺寸偏小.
•Morokok旺角泰式fusion菜有驚喜地好味👍🏽😌😍😍💛💛💛💛💛💛~~~~~~~~1️⃣松業蟹鉗肉青咖喱意大利飯($88)*呢個risotto有大大驚喜!😳😳😳原本諗住試吓呢個青咖喱係點,估唔到青咖喱意大利飯都咁好食,青咖喱好入味,有少少辣辣地嘅青咖喱味道😌🌶️有幾惹味😋😋😋Risotto嘅米飯軟硬度適中,入面有啲細片蘑菇,令到成個米飯更加香👍🏽👍🏽😌😌😌(score: 5/5)·2️⃣泰式炒金麵粉($88)*呢個金邊粉都係有驚喜,又炒得幾入味,雞肉大大塊,其他配菜例如花生碎、辣椒碎等撈埋一齊,酸酸地好惹味😋😋炒得夠晒火候👍🏽👍🏽(score: 4/5)·3️⃣Mango stick rice($88)*樣貌好吸引,有藍又綠嘅糯米飯,食落味道有少少唔同,綠色嘅糯米飯有陣淡淡既斑蘭味,藍色就淡啲好似冇咁甜,將糯米飯再點中間嘅椰汁,無敵好味😋😋😋😋但唯一不足係芒果唔夠甜,比較生同埋好酸😂😂🙈🙈🙈(score: 4/5)•其他:*Lunch set跟餐飲品,可以以半價嘅價錢嗌一啲特飲,嗌左apple rose tea同青檸梳打,味道都算唔錯,樣貌唔似但飲落有驚喜😂😂👍🏽👍🏽👍🏽•-評分👑賣相:✨✨✨

Morokok
旺角泰式fusion菜
有驚喜地好味👍🏽😌😍😍
💛💛💛💛💛💛
~~~~~~~~
1️⃣松業蟹鉗肉青咖喱意大利飯($88)
(score: 5/5)
2️⃣泰式炒金麵粉($88)
(score: 4/5)
3️⃣Mango stick rice($88)
(score: 4/5)

其他:

評分👑
賣相:✨✨✨✨
味道:👅👅👅👅
價錢:💰💰💰💰
服務:🤵🏽‍♂️🤵🏽‍♂️🤵🏽‍♂️
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
(5分滿分)
~~~~~~~~~~
泰式炒金麵粉
松業蟹鉗肉青咖喱意大利飯
泰式炒金麵粉
松業蟹鉗肉青咖喱意大利飯
2021-09-08 170 浏览
好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑Morokok係我喺旺角會第一時間諗起嘅餐廳之一,除咗佢空間大裝修靚之外,嘢食選擇都多同好食,而且有好多打卡位同有室內室外,可以喺室內食完嘢喺出邊飲杯嘢吹吹風,而我就鍾意Tea time上嚟同朋友chill✅玫瑰鮮奶咖啡咖啡加咗玫瑰花瓣,咖啡嘅苦,鮮奶嘅甜同玫瑰嘅香混合成一種新口感,味道舒服而溫暖✅芒果糯米飯擺盤好靚,芒果軟熟不過有少少酸,糯米飯有兩種口味,分別係碟豆花同斑斕,自己鍾意碟豆花多啲,加埋脆脆口感更豐富✅芝士蛋糕質感比較實身,食落有香濃芝士味,配埋士多啤梨嘅酸甜味道更好
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅玫瑰鮮奶咖啡

✅芒果糯米飯

✅芝士蛋糕
質感比較實身,食落有香濃芝士味,配埋士多啤梨嘅酸甜味道更好
2021-09-05 251 浏览
之前想諗住去覆桌泰式fusion 菜Lady Nara, 點知要兩星期前book 定可以訂到枱。朋友介紹下黎左另一間泰菜fusion 餐廳。呢間既裝飾好有特色外,fusion 菜都好有心思。 同朋友一齊叫左個咖喱軟殼蟹配印度薄餅。咖喱同蟹好挾,加埋印度薄餅好Match 之反叫左個泰式墨魚risotto ,泰式汁煮法好有特色,好香口,同意大利飯好Match之後叫左個大蝦蛋包金邊粉同ribs ,冇得輸😋最後叫左個芒果糯米飯,糯米飯唔會一挾就散,配椰漿食落去又唔太甜。最後職員話我地消費滿1000蚊,有50蚊禮劵派。提議我地可以用黎買月餅。之後佢仲比我地試食左斑斕奶黃月餅🥮,味道唔錯。所以最後用左劵買月餅。
之後叫左個大蝦蛋包金邊粉同ribs ,冇得輸😋
青檸帶子蟹肉酥盒
  • 蛋包泰式炒金邊粉伴扒大虎蝦
  • 香煎帶子青檸蟹肉酥盒
  • 泰式小食拼盤
2021-09-03 6060 浏览
呢間位於家樂坊樓上嘅泰國餐廳舖頭非常之大,最適合一大班人過嚟食嘢傾偈!好似仲有分室外夜晚仲可以出去飲嘢👍🏻-生蝦刺身🦐$88-醬汁惹味,酸甜開胃👍🏻生蝦就不過不失,配上新鮮蒜片紅好fresh🧄泰式青咖喱豬頸肉配香酥餅🐷$138-青咖哩比較稀身少少,椰漿味好濃🥥,配料豐富:有泰式小茄子🍆、瓜菜等等。豬頸肉大片,食落幾有咬口,香酥餅酥脆但略為油膩,不過點左汁就唔為意🤣泰式豬肉碎生菜包🥬$98-呢個絕對有驚喜😍豬肉碎炒到濕身juicy,醃得好惹味仲有少少辣🌶️,但當中又夾雜住泰式酸辣嘅獨特泰式調味同少少爽口洋蔥粒🧅,數量為多嘅新鮮爽脆生菜包住肉碎🥬,惹味!泰式炒通菜🌱$88-炸蒜🧄令整體惹味好多,可以比較偏油少少,好夠味👍🏻風味炸薯條🍟配黑松露醬、泰式甜辣醬$68-幼身過M記薯條🍟不過友人係薯條愛好者,一定要叫!泰式柚子大蝦千島醬薄餅🍕$168-fusion野我就麻麻地…不過友人就覺得好特別。配料包括食落爆汁但有少少苦澀嘅柚子肉,泰式芒果絲🥭、火箭菜🚀、洋蔥絲🧅,pizza比較薄身,有一層芝士mix千島醬。整體食落好fresh!蛋包泰式炒金邊粉伴扒大虎蝦🦐$148-大家小心旁邊辣粉超級無敵辣🌶️
生蝦刺身🦐$88

泰式青咖喱豬頸肉配香酥餅🐷$138

泰式豬肉碎生菜包🥬$98

泰式炒通菜🌱$88
炸蒜🧄令整體惹味好多,可以比較偏油少少,好夠味👍🏻

風味炸薯條🍟配黑松露醬、泰式甜辣醬$68
幼身過M記薯條🍟不過友人係薯條愛好者,一定要叫!

泰式柚子大蝦千島醬薄餅🍕$168

蛋包泰式炒金邊粉伴扒大虎蝦🦐$148
大家小心旁邊辣粉超級無敵辣🌶️虎蝦肉質唔算勁新鮮有少少霉,金邊粉味道惹味,酸甜炒得乾濕剛好👍🏻入面配料尚算豐富,芽菜、蔥段毫不吝嗇。蛋皮做點綴相當吸晴。

泰式沙嗲串燒拼盤🍢$108
呢個串燒🔥total有6️⃣,包括有西冷牛肉🐂、雞肉🐔、豬肉🐷,各2️⃣串。食落就全部都醃得好入味,烤得焦香juicy👍🏻另外附上嘅沙嗲汁充滿花生香同有花生碎🥜,但一旁米通就唔算香脆比較硬身少少。
  • 蛋包泰式炒金邊粉伴扒大虎蝦
  • 泰式炒通菜