2022-09-02
耀華街街尾見到間禁新奇嘅罐頭餐廳試過之後居然又想再返嚟食不嬲覺得呢類餐廳都係一啲 gimmick 通常試一次就夠但係好奇心嘅驅使我再到返嚟叫其他小食確實又有驚喜呢度嘅食物唔係所有嘢 諗到都係罐頭全餐咁唔健康而係每個菜式當中有部份係用日本罐頭加上~例如佢個激辛牛肉咖喱烏冬 $98 (可選白飯)個咖喱牛肉成個汁係罐頭 當然個烏冬同埋粟米嗰啲都係新鮮煮出嚟食唔到辣嘅朋友仔會辣到狂飲水食得辣如我嘅就覺得有啲feel但係唔會覺得太辣同埋幾鍾意佢上枱嗰陣好熱辣辣㗎~而且啲汁同埋個烏冬係分開上蟹籽伴玉子燒 $58 (係招牌菜 見好多人都有讚個蛋係幾重蛋味 但鹹咗少少 個人唔覺有禁特別)辣雞生菜包 $68 (OK喎~咬落去個底好多脆脆 細細件有四件 用匙羹一啖成嚿喺個口度不過覺得似豬多過似鷄肉cos 冇雞肉咁滑)帆立貝脆餅 $88 (都係細四件 入邊有一片仔檸檬 下面係餅乾 雖然個飯立貝好細粒唔係好feel到 但係有一種清新開胃嘅感覺)小食拼盤 $148 (入邊有兩粒蛋最好食其餘有炸洋蔥 四條小魚仔 有兩粒牛舌伴車厘茄 ,翠玉瓜姑姑 正正常常)蘑菇漢堡扒沙律 $108 (呢個我幾鍾意 沙律嗰個汁酸
試過之後居然又想再返嚟食
不嬲覺得呢類餐廳都係一啲 gimmick
通常試一次就夠
但係好奇心嘅驅使
我再到返嚟叫其他小食
確實又有驚喜
呢度嘅食物唔係所有嘢 諗到都係罐頭全餐咁唔健康
而係每個菜式當中有部份係用日本罐頭加上~
例如佢個激辛牛肉咖喱烏冬 $98 (可選白飯)
食唔到辣嘅朋友仔會辣到狂飲水
食得辣如我嘅就覺得有啲feel
但係唔會覺得太辣
同埋幾鍾意佢上枱嗰陣好熱辣辣㗎~
而且啲汁同埋個烏冬係分開上
蟹籽伴玉子燒 $58 (係招牌菜 見好多人都有讚
個蛋係幾重蛋味 但鹹咗少少 個人唔覺有禁特別)
辣雞生菜包 $68 (OK喎~咬落去個底好多脆脆
細細件有四件 用匙羹一啖成嚿喺個口度
不過覺得似豬多過似鷄肉cos 冇雞肉咁滑)
小食拼盤 $148
(入邊有兩粒蛋最好食
蘑菇漢堡扒沙律 $108
(呢個我幾鍾意 沙律嗰個汁酸酸地 沙律菜新鮮
係雞肉mix豬肉 雙拼)
清酒720 mL $480 甜咗少少
平時 Happy Hour 12點至七點
清酒HH做緊 $108 兩杯
Craft beer HH$138 兩杯
或者係free flow $158 任飲紅白酒 有汽酒moscato限時個半鐘 紅白酒有汽酒單點 $78杯
( 當然happy hour優惠不包括weekends )
咁如果真係坐得耐 任飲又無妨嘅
不過可能第日返工hangover
試食後覺得有罐頭mix左好食過冇罐頭嘅食物
因為都有食過午餐 個滑蛋黑椒雞肉三文治幾好$68
反而就咁叫啲串燒午餐冇罐頭嘅點綴就平庸啲~
上菜速度ok 唔會太耐
好啱上班一族嘅速食文化
同埋都可以影相打卡 一嚟特別
二來食物影相靚靚哋
不過男仔應該要叫多啲主食先夠食
女仔就可以叫多啲唔同嘅嘢試
因為好多款式都係細細碟
而家應該夜晚做緊follow Instagram 有$50 coupon 送(滿$200可以用)
辣雞生菜包 $68
帆立貝脆餅 $ 88