2022-02-22
Muse Furniture Lab初初黎到就被店鋪既規模同店內豪華既裝潢嚇到店主特登分咗兩間店鋪🏠🏡佔地二萬平方尺!係香港地少人多既地方,有得傍山望草地食嘢,真係好難得🏕😲有種去咗外地旅行既感覺!! 兩間鋪都係時尚黑色為主,一間近門口主要擺放自家品牌設計旅行箱型傢俬(Muse Trunk),華麗水晶大吊燈望落好氣派,再加上皮革沙發🛋,打卡得黎又真心好坐🤤隔離有粉紅行李箱與霓虹燈配上Mavel 裝飾,一邊復古,一邊又型格路線,啱晒想打卡的你🤩🏡餐廳分室內室外,偽復古油橙配透明檯櫈為主,感覺溫暖得黎,更顯空間感🏕室外望山景,配上大草地,背景又乾淨唔雜亂,人又唔太多,點影都咁靚🤩不過佢地座位有限,記得要提早網上預定呀!😚————————————————————☘ 燒汁牛仔肉意粉🍝$148 👍🏻➪青口意粉、帶子意粉食得多,想換下口味於是我地一於試下燒汁牛仔肉意粉🤣入口實在有啲驚訝,原本預期呢碟中西fushion 意粉應該似係出面茶餐廳啲炒牛肉河,點知佢炒牛肉河味得黎又成功mix 到意粉喎😋🤣牛肉量多,每一啖都食到,仲要佢真係似足炒河啲牛肉片咁爽口軟身,好食🤤!意粉硬身,又索汁,佢啲意粉醬調得
初初黎到就被店鋪既規模同店內豪華既裝潢嚇到
店主特登分咗兩間店鋪🏠🏡佔地二萬平方尺!
不過佢地座位有限,記得要提早網上預定呀!😚
————————————————————
☘ 燒汁牛仔肉意粉🍝$148 👍🏻
意粉硬身,又索汁,佢啲意粉醬調得好食,似係唔油既偏甜炒河粉汁,唔會太cream,甜甜地好開味🙌🏻
以$148一碟意粉黎講,佢大份又抵食,無因為有景色作買點而賣到好貴🙌🏻😚
————————————————————
☘ 煙三文魚配奶油芝士法式可麗餅🌮 $138
➪同樣地又係好大份,可麗餅係偏厚身煙韌,食落唔太有味道,主要靠餡去添味。
煙三文魚有5、6舊,厚身大件,材料落得唔吝啬,加分!
切開可麗餅入面係椰絲同芝士🧀🥗,椰絲多到滿瀉食完咁大舊餅都唔會有罪惡感😚
個人覺得可麗餅都係邪惡啲會好食啲,即係🤪 多啲牛油芝士!!🧀🧈
☘抹茶蕨餅配黑蜜🍵🍯
➪蕨餅Q彈,配上黑蜜令人一啖接一啖食到停唔到
蕨餅本身無乜甜度,主要係點黑蜜去食,甜度任君調校啦,想食甜啲就一定要用黑蜜狠狠浸死啲蕨餅!🍯🍯🍯
☘黑芝麻芝士蛋糕🧀🍰
➪ 芝士味濃,黑芝麻味就相對俾芝士味搶咗啲,但依然唔錯食😚
———————————————————
☘ 士多啤梨梳打🍓🍸($68)
➪好fresh
想講除咗士多啤梨唔係印象中既粉紅色之外,佢整體都可以稱之好飲!
唔會太甜,食到粒粒果肉🍓,好襯呢種身處大自然既感覺!🌲🌿
☘ 特濃咖啡鮮奶抹茶☕️🍵$69👍🏻
➪杯嘢色澤係牛油果色,飲到咖啡味都飲到抹茶味,估唔到兩隻味溝埋又唔會搶咗大家既風彩🤩🤣
佢有加少少糖,所以飲落唔會太苦,牛奶都中和咗抹茶與咖啡既澀🥛