草根妹妹係荔枝角番工,成日俾人問荔枝角工廠區有咩好食,其實大家有冇去過D2 Place Two? D2 Place1,2期其實都幾適合一家大細同OL去休閒下嫁~~不過由於D2 place食肆都唔算平,草根唔會成日去食晏,通常都係食譚仔、m就、茶記多但係如果老細話請食飯個日當然就唔同講法啦今次試呢間niji KITCHEN請左一班聾人員工為大家服務,所以請大家俾多D耐心支持下喔~明太子忌廉汁大蝦蛋包飯($68單點/$92跟餐) Prawn in White Cream & Mentaiko Sauce with Tomato & Onion Omelette Rice 草根對呢個明太子忌廉配大蝦充滿期望,ummm…味道當然唔係差啦,但係明太子味道唔多突出🙈忌廉汁都幾Creamy,大蝦就只有爽口🦐,實際上無鮮味❌。淨係講個蛋包飯都幾高質既,個蛋有厚度,唔會太薄🐣中意佢地好認真,連個飯底都有用蕃茄炒過🍅算係草根姐妹係香港食過令人留下印象既蛋包飯,但扣分位係d餸唔係咁好食,跟餐+24蚊有雜菜湯同一保堂架之茶,不過單食好似抵d😝,套餐貴左d。赤味噌燴牛肉蛋包飯($64單點/$88跟餐) Miso

但係如果老細話請食飯個日當然就唔同講法啦

~

明太子忌廉汁大蝦蛋包飯($68單點/$92跟餐)

赤味噌燴牛肉蛋包飯($64單點/$88跟餐)
Miso Beef Goulash with Tomato & Onion Omelette Rice
赤味噌燴牛肉食落感覺似加左味噌味嘅紅酒牛尾🍷🐂。單單講個赤味噌先,其實味道唔錯嫁~好適合撈飯食,蛋包飯個蛋並唔係薄薄一片,蛋皮有D質感,食落亦都係嫩嫩既🐣,裏面個飯用左蕃茄同洋葱烹調過🍅,所以係有味飯,味道都幾豐富。不過可惜牛肉較硬同乾身🐂,成個飯美中不足嘅地方係配菜方面較弱👎🏻。配料方面真係有待加強先可以係呢個競爭咁激烈嘅環境下長久做落去呢💪🏻

Ps:有冇見到個餐具好得意😎叫「叉匙」俾你一邊拮配料,一邊畢飯同汁,個概念都幾有趣✌🏻
2018-05-06 653 浏览
D2 place呢個地方真係好休閒😚有好多唔同嘅野睇,又有好多娛樂嘅地方😍仲同男小編去咗夾公仔,又真係比佢一次夾到😍🤣不過今日係介紹呢間蛋包飯餐廳,佢地有聘請聽障嘅職員,希望為佢地提供就業空間😆👍🏻一入到去餐廳都幾大幾闊落,坐得幾舒服😚.🍳Meal Set·蛋包飯·雞肉什菜湯·醃菜 (可添加😆)·汽水/一保堂茶舖茶包蛋包飯係用模具整出嚟嘅所以都整得幾靚😆不過略厭煮嘅時間耐咗小小,一切開蛋皮入面冇一種好滑嘅感覺😢入面係蕃茄汁炒飯嚟嘅🥘雞肉雜菜湯覺得幾好飲😍係麵豉湯嘅味道,不過湯望落去好清😚入面仲有椰菜同舊雞肉😋醃菜都幾酸下😖😖.#明太子忌廉汁蛋包飯 (Set$92 單嗌$68)😋好味指數:(7/10)好多忌廉汁😆開頭覺得會好膩,不過因為有明太子所以唔會太濟🤔不過如果可以多啲明太子就更加好🤓另外啲蝦都幾大隻而且幾爽彈😙#吉列豬扒蛋包飯伴日式咖哩汁 (Set$88 單嗌$64)😋好味指數:(6.5/10)佢地係用日本直送嘅咖哩粉,食落去咖哩唔會太辣😚而且都幾多咖哩汁,夠撈飯😆豬排食落去就比較乾身同咸😢佢地話因為試業期間以係炸定先再放微波爐,5月中到就會變即炸🤔我諗大家食呢個可以等到佢地試業完
一入到去餐廳都幾大幾闊落,坐得幾舒服😚
🍳Meal Set
·蛋包飯
·雞肉什菜湯
·醃菜 (可添加😆)
·汽水/一保堂茶舖茶包

入面係蕃茄汁炒飯嚟嘅🥘

醃菜都幾酸下😖😖
#明太子忌廉汁蛋包飯 (Set$92 單嗌$68)
😋好味指數:(7/10)
好多忌廉汁😆開頭覺得會好膩,不過因為有明太子所以唔會太濟🤔
不過如果可以多啲明太子就更加好🤓
另外啲蝦都幾大隻而且幾爽彈😙

#吉列豬扒蛋包飯伴日式咖哩汁 (Set$88 單嗌$64)
😋好味指數:(6.5/10)
豬排食落去就比較乾身同咸😢佢地話因為試業期間以係炸定先再放微波爐,5月中到就會變即炸🤔我諗大家食呢個可以等到佢地試業完正式營運先會比較好😎
2018-04-21 1146 浏览
返工點都要搵飯食。見 D2 二期開左新樓層,咪上去睇下有咩食囉。原本想食間鐵板燒,之但係行到門口望一望個餐牌,見最平都要二百幾、三百先出得門口…… 食個 lunch 好似過份左啲……好! 等下次公司請食飯先黎呢間!再行過一間就見到呢間 niji,話有聘請聾啞人士,有 gimmick 就入去試下咁囉。叫左個 吉列豬扒蛋包飯 set,當中包一個湯、一個唔係沙律嘅沙律、一個綠茶茶包 +杯熱水,當然仲有 pan 飯。味道方面我唔可以話好好食,但又唔差嘅,支持聾啞人士就業可以一去。個湯好清,清到一個點其實冇乜味,個沙律應該係有浸醋,即係日式漬物咁上下味,對我呢啲唔多鍾意食酸嘢嘅人黎講,只係食左2舊就算,主角個飯……舊吉列豬好un、好實,唔係好得,個蛋包飯都ok,不過個蛋有輕微過熟,唔夠滑。杯茶雖然係茶包但幾好飲。

2018-04-11
2018-04-15 728 浏览
Went here for Omurice as there was quite a few to choose from.I would have had dessert as well but they have not been launched yet.The spork (Spoon+fork) you get is great for spooning the sauce and rice!I really liked the miso beef goulash because the sauce was rich and went well with the rice.Also had the curry pork tonkatsu.The pork was very crispy and while the curry was not strong but great with the rice.I really liked the pickles but some people might find it too acidic.The Japanese tea was

The Japanese tea was a great finish because it was delicate and soothing.
2018-04-04 803 浏览
位於荔枝角的Niji Kitchen💕,是一間超出名的日式蛋包飯餐廳的新分店本舖尖沙咀主打高級蛋包飯🍳,而荔枝角分店則是行平民的快餐店模式赤味噌燴牛肉蛋包飯$64相比起下一款,這碟蛋包飯更深得我心😍,微辣的赤味噌醬,傳來香濃的牛肉香氣,令人胃口大開醬汁色澤深💓,調味又濃,濃郁惹味,牛腩煮得非常腍滑🍖,拌上蕃茄米飯,價格便宜,沒人不喜愛吧,所以是我推介的菜式哦明太子忌廉汁大蝦蛋包飯$68我和表姐都喜歡明太子,當然要點一份嚐嚐吧😈,蛋包飯放在銀色鑊仔上,賣相討好可愛蛋包飯的蛋皮較本舖的薄,但依然濕潤不乾,帶點滑溜溜的口感哦😆,蕃茄炒飯也很足味,配以奶味重的忌廉汁和小小明太子醬,拌在一齊,不愛吃飯的小孩子也會清光光呢而且餐廳聘請聾啞人士工作,值得支持支持哦

赤味噌燴牛肉蛋包飯$64

醬汁色澤深💓,調味又濃,濃郁惹味,牛腩煮得非常腍滑🍖

明太子忌廉汁大蝦蛋包飯$68

而且餐廳聘請聾啞人士工作,值得支持支持哦
2018-04-01
2018-03-29 688 浏览
"Niji Kitchen"以日本蛋包飯出名我自己挽住幾大幾期望一試因為好多地方都有介紹荔枝角D2 two開左, 不過我自己都少出荔枝角巧合地我約舊同事食飯而正面既地方係請聾人員工及每一張單都捐出一元作慈善其實選擇唔多,只有手上數個選擇牛肉漢堡扒蛋包飯伴日式咖哩汁 ($64)跟餐+$24, 有湯,飲品外觀吸引但內在有點失望牛肉漢堡扒太細塊茄汁雞肉蛋包飯 ($54)味道可以不過配蛋包飯唔太搭日式咖哩牛肉蛋包飯 ($54)不過不失明太子忌廉汁大蝦蛋包飯 ($68)大蝦,唔大,無蝦味總括, 分量對於女生就可以男生而言, 唔夠食,價格偏貴不過味道唔差, 幾好食~
"Niji Kitchen"以日本蛋包飯出名
我自己挽住幾大幾期望一試
因為好多地方都有介紹
荔枝角D2 two開左, 不過我自己都少出荔枝角
巧合地我約舊同事食飯

而正面既地方係請聾人員工及每一張單都捐出一元作慈善

其實選擇唔多,只有手上數個選擇

牛肉漢堡扒蛋包飯伴日式咖哩汁 ($64)
跟餐+$24, 有湯,飲品
外觀吸引
但內在有點失望
牛肉漢堡扒太細塊
茄汁雞肉蛋包飯 ($54)
味道可以
不過配蛋包飯唔太搭
日式咖哩牛肉蛋包飯 ($54)
不過不失
明太子忌廉汁大蝦蛋包飯 ($68)
大蝦,唔大,無蝦味
總括, 分量對於女生就可以
男生而言, 唔夠食,價格偏貴
不過味道唔差, 幾好食~
2018-03-22 634 浏览
茘枝角是我一個很少到訪的用餐地點,這次朋友提議,心想一試無妨的心態下走入這昔日舊工廈林立,現已有一些新型商廈置身其中的茘枝角工商區,發現其中真的轉變了很多,新舊交融,例如今次用餐的商廈,多了一些新的年青化食店,商品店及一隅小朋友玩樂區,都是一個不錯的改變今次到訪是一間聾健共融的簡潔食堂,地方尚算寬敞舒服,員工的服務還好,用餐時段過後,正是他們休息的時間,員工們都沒提示離開及打擾客人的閒聊相處時光,只是靜待,或隨隨過來收拾用膳完畢的餐具與添茶,而他們的獨一食品……蛋包飯款式種類不多,甜品的選擇亦相對款式少,說老實一點,蛋包飯確是一般貨式,只有外觀,內涵有待改進,增添實力,蛋皮乾而不濕潤,欠缺蛋香味,軟軟滑嫩口感與光澤,內膽的飯粒太糊口,味道層次感不足夠,少了點令人打開胃口的蕃茄醬汁炒飯及洋葱的香,咖哩汁缺乏香氣,吉列豬扒同樣欠外脆內軟,牛肉稍厚而韌,餐湯沒了湯料與湯底融合一體的口味,前菜醃漬物略微過酸了點,餐茶只是一般的玄米茶,不是員工口中推介的甚麼特別的茶品 (茶品的名字忘記了),另外要提的餐具……是叉匙合為一體,雖有創意,但客人用起來時,欠靈活方便感覺,用在小巧的碗具上,寬太的匙羹與
茶品的名字忘記了
),另外要提的餐具……是叉匙合為一體,雖有創意,但客人用起來時,欠靈活方便感覺,用在小巧的碗具上,寬太的匙羹與長了一邊的叉子,運用上欠靈巧,阻礙了撈起湯品及碗底餘下細小食物,真的好希望他們日後在食物上有着極大的改進,增添口碑,做出理想業績,亦可令聽障人士多一個容身工作的地方
2018-03-21
午餐
2018-03-12 624 浏览
注意店鋪有中場休息。4pm入得去開始有幾枱人隨便坐。點餐後等叫取,水係自助既。我地單點左個茄汁雞飯同咖喱牛飯,等左15分鐘就上齊開飯個茄汁好味呀但雞肉好"鞋"咖喱唔算辣,牛肉肉質一般。d飯唔係珍珠米個蛋包得幾好,撈埋食唔錯,大碟夠哂飽。員工有禮,間鋪有聘請聽障人士,見佢地都好落力
注意店鋪有中場休息。
4pm入得去開始有幾枱人隨便坐。

點餐後等叫取,水係自助既。

我地單點左個茄汁雞飯同咖喱牛飯,
等左15分鐘就上齊開飯

個茄汁好味呀但雞肉好"鞋"

咖喱唔算辣,牛肉肉質一般。
d飯唔係珍珠米

個蛋包得幾好,撈埋食唔錯,大碟夠哂飽。

員工有禮,間鋪有聘請聽障人士,見佢地都好落力

2018-03-10
2018-03-12 460 浏览
Niji剛開業時,鋪外佈滿人潮,好生熱鬧,我對咖哩蛋包飯都有一定的愛好,有新店在荔枝角插旗,我又怎能不去試試呢?今日lunch time抱著一絲絲的希望過去看看人潮如何,怎知...裡面只有幾個客人,心想:可能時間尚早。餐廳內裝修簡約,色調諧和,感覺很舒服。餐牌上可選擇的種類不多,只有七款,於是我便叫了最基本的咖哩牛肉蛋包飯,配套餐有湯,酸菜及飲品。賣相真不錯,日式雜菜湯味道清,又夠熱,內裡的雜菜份量也可以。至於酸菜我覺得太酸了,真係酸到胃都開埋😖終於到戲肉了,咖哩牛肉蛋包飯—-吃下第一口,終於明白為何lunch time人流還是疏落,個蛋包飯應該是預先整定,由蛋到裡面的茄汁飯都是溫的,是溫不是暖,只是咖哩牛肉汁是比較熱少少,我覺得即使味道再好,但唔夠熱已經是死罪,個奄列蛋好乾,十成熟,一點都不juicy, 說真句,Coco比佢好味多了🙁開業只有兩個月左右,但lunch time都可以水靜河飛,Niji真的是要改善下,除左壽司飯外,我相信無人喜歡食唔熱的飯😔

2018-03-12
2018-03-05 551 浏览
我們三人, 是想支持聽障的. 雖然OPENRICE的食評不好. 但是我們都去我點了明太子忌廉汁大蝦, 非常小的明太子份量, 小得吃不出味來. 5隻急凍蝦, 中等大小, 不是大的, 算是忌廉汁送飯, 味道也可以.飯像是中國或泰國米, 我建議他們用日本米較好.朋友食了菜的蛋包, 菜量很豐富.坐位不多, 所以要等.不好的該層有裝修, 在外等待時有裝修味. 孕婦小孩就盡量避免吧.
飯像是中國或泰國米, 我建議他們用日本米較好.
朋友食了菜的蛋包, 菜量很豐富.

坐位不多, 所以要等.
2018-03-05
2018-03-02 497 浏览
當天12點多去食lunch,本身一行8人但有4個朋友要遲來,本身想等埋同事一齊叫,但前台個阿姨死命催我地快d叫,話出菜有排等。咁我地叫左就坐低。食物出左自己去攞,賣相普通,食落好普通,80幾蚊一個餐好唔值。因為太快叫,結果食完同事先行緊黎。之後個阿姨又走過黎話好多人等位,話比多最後5分鐘我地,其實呢個位之前佢地已經眼超超。之後真係5分鐘,佢過黎趕我地,當時同事到左樓下,無奈無得食。個阿姨d態度老實講唔係話好差,但真係成個presentation好趕客,好似d淨係為賺錢咩都唔理既死sales,算啦,冇下次。
2018-02-11 1163 浏览
我同boyboy去到餐廳已經last order,可能接近關門,有好多野都賣哂。最後叫左個吉朱同牛漢堡食,但食物嘅熱度唔太夠,特別係漢堡只係微溫,係冬天黎講,就稍有少少失望,但味道算係唔錯。人均消費88蚊,呢個係餐嘅價錢,包湯同飲品。單叫都好似60幾。員工態度都幾友善,坐耐少少都冇因為就收工趕我地走,聽說只工都是聽障的,所以更加想比份支持佢地。整體黎講個感覺都唔差,不過個特色餐具唔太方便,如果轉回普通正常的餐具,相信會更不錯。

咖哩吉列豬蛋包飯
咖哩牛漢堡蛋包飯
2018-02-11
咖哩吉列豬蛋包飯
2018-02-11 810 浏览
昨日同女朋友去食,因為女朋友想食蛋包飯,係之前見過推介話呢到有間新開既蛋包飯所以決定前來一試!我揀左佢既咖哩牛肉漢堡蛋包飯,而女朋友揀左炆牛腩蛋包飯,個人認為單叫比較抵食所以冇叫套餐!個飯等候時間唔算長,但間餐廳係自助形式所以要先點餐比錢,之後搵位等餐再自己取餐。講講食物質素:我認為佢個牛肉漢堡扒幾好食,夠牛肉味又唔會好粉,切開又唔會話好易散晒。咖哩汁幾香口吸引,而汁同飯既比例合理。個蛋包飯反而有啲淡口好似冇乜味咁,雖然個蛋包飯份量唔算少但係餸既份量相對好少。重點係食完都唔飽!!!總結:個人認為唔太值得一試既蛋包飯

講講食物質素:

總結:個人認為唔太值得一試既蛋包飯
2018-02-10
2018-02-10 607 浏览
老闆今早話我知, 開左間新野,仲話係日本黎既蛋包飯, 心諗正喎, 諗起滑蛋包住一粒粒既炒飯, 再加埋濃郁咖哩汁.開心死12點左右到好在仲未人多,仲有位,不過可能新開張,要詳細同每位解釋點落單時間有d長。到我地既時候,我地兩個人,老闆點完佢自己個份,姐姐問老闆比現金定八達通,老闆話:仲有一份. 姐姐好不耐煩咁講: 要一份份叫架,有聽障人士要方便佢地囉! 我地明白,亦理解佢可能講左好多次好不耐煩,不過都語氣同面口可以好d囉野食睇#自己出去拎,拎到埋枱一食.... 蛋好老一d都唔滑囉,個炒飯有d痴埋一舊舊,無咩味,我食明太子,三隻蝦都算新鮮彈牙,個汁就似白汁,無明太子味。老闆叫咖哩牛, 牛好淋,咖哩汁就好水,唔似日本咖哩香滑散叫都要68蚊,咁既質素非常不值
野食睇#自己出去拎,拎到埋枱一食....
老闆叫咖哩牛, 牛好淋,咖哩汁就好水,唔似日本咖哩香滑
散叫都要68蚊,咁既質素非常不值
2018-02-09
2018-02-06 989 浏览
個幾星期前,知道呢一間蛋包飯店開嘅時候已經諗住要去食lunch 㗎啦!點知上星期去到嘅時候,佢就話有2月1號開始(即係當日)每日限售100個蛋包飯。lunch只係供應40個啫,唔好意思啊咁!我就梗係當場呆左啦,雖然唔至於話山長水遠,但都真係專誠過去搵食㗎嘛!最慘嘅係當日早餐都冇食到就諗住去食個好味嘅蛋包飯,點知食都冇得食真係好失望😔😔到今日我就真係可以嘆下佢哋個蛋包飯,睇吓係唔係真係咁值得排隊喇!12點45分去到排隊,都見到有10個人左右排緊㗎喇!佢哋係自助形式去營運嘅,排隊買飛之後坐低等叫號碼再自己取餐咁樣。冇位嘅時候,職員就會暫停賣嘢食㗎喇!大概等左20分鐘左右,就到我買嘢食喇🤗食物選擇唔多,主要都係八款蛋包飯,其餘都有啲甜品嘅。我就揀咗1號餐,日式咖喱牛肉蛋包飯,隨餐佢仲會有一個雞肉雜菜湯同埋嘢飲,有汽水或茶俾你揀。坐低之後,大概等左10分鐘先至有嘢食,其實都唔算太耐嘅,因為始終都係即叫即整。室內環境都好日本風,都係木枱木凳為主,燈光都比較溫和。值得一讚嘅係佢哋聘請嘅好多都聾人嘅職員,我覺得都係好多餐廳值得學習嘅地方。雖然佢哋聽嘢可能有啲障礙,但係我都唔會有同事好大聲咁講嘢,一樣

室內環境都好日本風,都係木枱木凳為主,燈光都比較溫和。值得一讚嘅係佢哋聘請嘅好多都聾人嘅職員,我覺得都係好多餐廳值得學習嘅地方。雖然佢哋聽嘢可能有啲障礙,但係我都唔會有同事好大聲咁講嘢,一樣有個好舒服嘅用餐環境!

日式咖喱牛肉蛋包飯

終於都可以一想呢個蛋包飯有幾好味喇!首先飲下佢個湯,好典型嘅日本雜菜湯,當然就有啲雞粉味啦;佢仲有一啲漬蘿蔔蔬菜,酸到啱啱好,幾好味呀!蛋包飯就真係幾失望嘅,個蛋包飯啲蛋好似薄薄一層蛋皮咁,完全熟晒! !講真,食蛋包飯就梗係想啲蛋係滑捋捋㗎啦,真係幾失望!日式咖喱都預咗佢係甜甜地,但係佢係完全唔辣嘅,如果想食辣嘅朋友可能就要叫佢另外一個辣味嘅咖喱喇!值得一讚嘅係佢啲牛肉炆得好腍,而且份量都唔算少,都幾好食!但係會再嚟食嘅機會就少啲咯😕
2018-02-06