2022-01-14 422 浏览
位於大坑嘅咖啡店愈黎愈多Oma對比同區其他cafe相對人氣高日系風格裝修配以各種富有特色嘅食物確實吸引🤤好耐冇食all day breakfast $110食個all day breakfast少貴🙉睇吓系咪真系咁正先有炒蛋、脆皮腸、煙三文魚、煙肉、大啡菇、沙律菜材料十分豐富炒蛋又真系幾滑🤤煙肉燒得好香大啡菇🍄都好多汁個配搭又幾得意🤣麵包配果醬好正常 竟然仲有湯?湯系南瓜湯🎃又幾creamy 南瓜味都夠濃郁啊Toast上面有橙花蜂蜜牛奶🍯🥛淡淡嘅甜味好清新美味☺️果醬系黑花生醬🥜同埋杏仁醬花生醬🥜真心正😍好似系手工醬可以揀原味或者抹茶味第1次試咗原味先 作為餐廳嘅招牌菜果然吾差❣️焦糖醬甜味好足夠🤎布丁好滑同埋結實 入口細滑睇個樣好吸引但真系冇乜抹茶味🙈🙊同埋幾甜吓因為有白朱古力香緹奶油部分不錯👍🏼可以揀果香或者花香風味淡淡嘅花香味🌷配以朱古力幾好朱古力質感都比起一般cafe朱古力濃郁 吾會話水汪汪咁太濃所以苦苦哋🤭
位於大坑嘅咖啡店愈黎愈多
Oma對比同區其他cafe相對人氣高
日系風格裝修配以各種富有特色嘅食物確實吸引🤤

好耐冇食all day breakfast
$110食個all day breakfast少貴🙉
睇吓系咪真系咁正先
有炒蛋、脆皮腸、煙三文魚、煙肉、大啡菇、沙律菜
材料十分豐富
炒蛋又真系幾滑🤤煙肉燒得好香
大啡菇🍄都好多汁
Oma早餐

個配搭又幾得意🤣
麵包配果醬好正常 竟然仲有湯?
湯系南瓜湯🎃又幾creamy

Oma早餐
麵包·果醬·湯
單品朱古力
2022-01-11 54 浏览
.就係圖1嘅厚多士吸引到我嚟,可惜"橙花蜂蜜牛奶吐司"冇想像中咁香同鬆軟,但重點係個自家製黑花生醬同特濃杏仁醬! 反而”開心果芝士蛋糕”有驚喜喎,好濃開心果味得黎又有芝士味👍🏻 .🔻🍽 Oma Specialty Coffee📌 地址: 大坑浣紗街9號地舖.#tummysreadyattaihang #tummysreadyforwestern #tummysreadyfordessert #tummysreadyforcafe

🔻
🍽 Oma Specialty Coffee
📌 地址: 大坑浣紗街9號地舖
2022-01-10 55 浏览
今日同朋友去左大坑搵食,見到呢間cafe空間感都夠大,同埋問左無設布限制用餐時間,所以就同朋友入左去食野。同朋友點左件cake食,呢件抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕,見到外表都實實正正,d料都好似好多咁。食落後覺得真係好正,個抹茶味道唔會太濃,d粉都blend得好好,所以食落都唔會有苦澀味。另外紅豆同麻糬真係啖啖都有,真係夠晒足料!紅豆既甜道都岩岩好! 食晒成件cake都唔會有種好漏既feel!!!!!!!呢件cake都真係令我好surprise!!!!服務方面,staff都好好,會主動介紹當既menu,又會主動收野同埋比水~整體對呢間cafe感覺幾好,下次會再食下其他野
整體對呢間cafe感覺幾好,下次會再食下其他野
2021-12-26
2022-01-09 52 浏览
食評シ☺︎︎ oma 早餐 $110早餐用料豐富,配搭得唔錯特別好中意佢嘅橙花蜜蜂牛奶厚吐司烘得啱啱好,脆邊做到外脆內軟~而且佢脆皮香腸好juicy ,蛋亦都好嫩滑~仲有蕃茄仔好鮮甜~☺︎︎ 新奧爾良烤卡彊雞腿 $125我同朋友都好中意哩道~雞髀超大塊,佔左半隻碟🙉食落肉質好滑嫩而且好多汁再配搭埋旁邊嘅麵包帶少許黑芝麻香氣同佢自家製紅椒醬好夾,好惹味❤️‍🔥☺ 單品巧克力 (Peru) $55帶果香而且口感好濃郁,又吾會好甜整體嚟講食物方面頗高質價錢中規中矩~而且員工都超級Nice 值得再去
食評シ
☺︎︎ oma 早餐 $110
早餐用料豐富,配搭得唔錯
特別好中意佢嘅橙花蜜蜂牛奶厚吐司
烘得啱啱好,脆邊做到外脆內軟~
而且佢脆皮香腸好juicy ,蛋亦都好嫩滑~
仲有蕃茄仔好鮮甜~

☺︎︎ 新奧爾良烤卡彊雞腿 $125
我同朋友都好中意哩道~
雞髀超大塊,佔左半隻碟🙉
食落肉質好滑嫩而且好多汁
再配搭埋旁邊嘅麵包帶少許黑芝麻香氣
同佢自家製紅椒醬好夾,好惹味❤️‍🔥

☺ 單品巧克力 (Peru) $55
帶果香而且口感好濃郁,又吾會好甜

整體嚟講食物方面頗高質
價錢中規中矩~而且員工都超級Nice
值得再去
  • 橙花蜂蜜牛奶吐司
  • 新奧爾良烤卡彊雞腿
2021-12-03 304 浏览
✨Oma breakfast 💰110💫評分: 8/10📝呢個all day breakfast食完好滿足😋,有自家製既多士🍞配一粒細牛油🧈好cute cute😍不過食唔出蜂蜜味,煙三文魚、蕃茄🍅、沙律菜🥗都好新鮮,沙律菜鍾意佢個sauce仲有啲nuts喺面,大啡菇都juicy,炒蛋幾滑,配埋唔鹹唔油既煙肉🥓同腸仔,雖然份量唔算好大不過每樣all day breakfast 配料都有堅持同up to standard! ✨新奧爾良烤卡疆雞腿 💰125💫評分: 7.6/10📝天然無激素雞腿🍗所以好健康,佢嗰汁好健康係自家製嘅紅椒醬,令我本身對紅椒抗拒都容易接受,雞脾香料味重、滑身同juicy,製作需時25分鐘,外脆內軟,配埋番茄仔🍅、露筍同麵包✨焦糖布丁 💰45💫評分: 7.6/10📝焦糖布丁🍮都係呢度嘅signature,可以揀原味/抹茶味,第一次就試咗原味,布丁食落滑身,焦糖味唔會太甜,睇落細舊但係都夠兩個人share食𝕆𝕞𝕒 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝𝕥𝕪 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖 📍大坑浣紗街9號地舖(天后🚇B出口行8分鐘就到) 💫評分: 7.8/10💬因為想避開weekend好多人嘅cafe,所以放

✨Oma breakfast 💰110

✨焦糖布丁 💰45
💫評分: 7.6/10

𝕆𝕞𝕒 𝕊𝕡𝕖𝕔𝕚𝕒𝕝𝕥𝕪 ℂ𝕠𝕗𝕗𝕖𝕖
📍大坑浣紗街9號地舖
(天后🚇B出口行8分鐘就到)

💫評分: 7.8/10
💬因為想避開weekend好多人嘅cafe,所以放假平日朝早好耐之前已經想黎呢度食個brunch,同朋友傾吓偈,呢度一般Black/White coffee可以自己揀豆,每款豆仲有張卡仔寫住tasting note,當日有三款都係偏fruity,覺得去cafe點都要飲番杯咖啡☕️

❣️再訪?🄼🄰🅈🄱🄴
Oma breakfast
又一間大坑咖啡店,自己覺得佢嘅賣點係向浣紗街,如果揸車嘅人搵唔到位泊車,都可以偷雞泊喺眼見嘅地方,趕得切唔會被抄牌😂OMA裝修走簡潔文青,枱同枱之間就比較近😅本來喺網上見到佢有虹吸咖啡,想去試吓,但去到先知原來已經再冇虹吸咖啡,亦已經一部虹吸咖啡壺都冇😅Oma Breakfast $110- 不過不失嘅全日早餐,橙花蜂蜜牛奶厚多士,Presentation 幾好,不過就點都程度橙花蜂蜜味道😅Baked Louisiana Cajun Chicken Leg $125- 見每枱都有叫呢個,所以都試吓,佢真係要等25分鐘😅雞髀嫩滑亦夠味,自家製嘅紅椒醬唔一般亦好味Black $40- 當日有Ethiopia 同 Columbia,兩隻都試咗,雖然佢嘅卡片兩隻都係偏果味,但飲落都覺得酸甜味幾balance總括嚟講,個人覺得佢食物咖啡都ok,但就冇乜突出之處,大坑咁多選擇,自己就未必會翻兜😅

OMA裝修走簡潔文青,枱同枱之間就比較近😅

Oma Breakfast $110

Black $40

📍 𝗢𝗺𝗮 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 @ 大坑​ღ 新奧爾良烤卡疆雞腿 $125ღ 抹茶紅豆麻糬芝士蛋糕 $55ღ 開心果芝士蛋糕 $55ღ 焦糖布丁 $45ღ Iced Mocha $50ღ Iced Chocolate $55ღ AeroPress Coffee $65​呢間可能又係自己太大期望了😟AeroPress 咖啡味道果然比較純淨 但我稍嫌咖啡味真係好淡ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄Mocha朱古力味都係😔啲冰好快溶晒之後更無味反而凍朱古力有驚喜 唔會好甜 而且佢隻味幾特別蛋糕方面都唔錯~抹茶嗰款偏向巴斯克嘅質感!抹茶味濃 仲有麻糬😋不過紅豆就近乎零存在感開心果嗰隻質地硬身啲 但開心果味好rich(〃ω〃)不過焦糖布丁真係大失望🥺唔算好滑orz焦糖同蛋味都無乜 唔係難食但唔值呢個價而我全餐最滿意就係隻雞脾!香料味好重 而且超滑爆晒肉汁 real jenggg回頭指數😼3/5(唔錯喇不過定價稍高( ̄▽ ̄)
📍 𝗢𝗺𝗮 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹𝘁𝘆 𝗰𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲 @ 大坑

AeroPress 咖啡味道果然比較純淨
但我稍嫌咖啡味真係好淡ʕ⁎̯͡⁎ʔ༄
Mocha朱古力味都係😔啲冰好快溶晒之後更無味
反而凍朱古力有驚喜 唔會好甜 而且佢隻味幾特別
蛋糕方面都唔錯~抹茶嗰款偏向巴斯克嘅質感!
抹茶味濃 仲有麻糬😋不過紅豆就近乎零存在感
開心果嗰隻質地硬身啲 但開心果味好rich(〃ω〃)
不過焦糖布丁真係大失望🥺唔算好滑orz
焦糖同蛋味都無乜 唔係難食但唔值呢個價
而我全餐最滿意就係隻雞脾!
香料味好重 而且超滑爆晒肉汁 real jenggg

回頭指數😼3/5(唔錯喇不過定價稍高( ̄▽ ̄)
新奧爾良烤卡疆雞脾
開心果芝士蛋糕
Iced  Mocha
Iced  Chocolate
新奧爾良烤卡疆雞脾
2021-11-12 46 浏览
Came to Oma for their Matcha Gateau but they didn't have anyyyyyyyyyy so we had the matcha cheesecake with mochi instead. Even though it looks like just a thin layer of azuki beans, the flavour really punched through when you take a bite.We also had the caramel pudding ($45), all day breakfast ($110)and their signature oma hotdog ($85).There were 3 kinds of beans to choose from tgat day, all more on the fruity side and being the ignorant coffee conusmer that I am, I accidentally chose the fruite

There were 3 kinds of beans to choose from tgat day, all more on the fruity side and being the ignorant coffee conusmer that I am, I accidentally chose the fruitest blend that was quite a shock to my unsophiscated palate. I think real coffee snobs would love it but it was a tad bit too fruity for me
2021-11-02 685 浏览
Greeting November with a cup of cozy hot chocolate. That delightful aroma of dark chocolate is so soothing and satisfying.We opted for the Belize cacao, which harboured the intensity and richness signature of quality dark chocolate with that sour aftertaste.As I savoured each mouthful, a comforting sensation of warmth and sweetness would uncoil itself at the tip of my tongue, and trace its path through my veins, like the gentle hug of the warm sun on a chilly morning.🍂🍫Single Origin Chocolate ~

🍫Single Origin Chocolate ~ Belize, floral flavour HKD 55

A beautifully smooth coffee though I am not very good at discerning the different notes of flavour therein😂

☕️White ~ Fina El Paraiso HKD 45

I love pistachios, be it in their own or in gelato and in this case, cheesecake!

They definitely nailed it, the sweet nutty flavour of the pistachio was present throughout the cheesecake and there were tiny bits of pistachio mixed in as well!

If you are a carb-lover, their fettuccine will definitely leave you feeling full and satisfied.
We also added a side of scrambled eggs, which was beautifully cooked, soft and fluffy!

🍰Pistachio cheesecake HKD 55
🍝Creamy chicken mushroom fettuccine HKD 100
+ HKD 15 🍳scrambled Japanese eggs
  • Pistachio  cheesecake
2021-10-21 57 浏览
呢日平日下午黎到咁啱唔洗等位~已經係第三次食oma 既布丁🍮 💕不過今次好似失色左啲🥺 雖然食落都滑,但係個質感實左少少,同個焦糖槳既苦味已經蓋過左甜味,食既時候要避開焦糖槳先得,我估應該焗燶左少少🙈好掛住第一次係呢度食個個caramel pudding 🍮🥺反而新品既焙茶芝士蛋糕hoji hoji 就幾唔錯💕 焙茶味濃得黎,好細滑。✺ latte ☕️✺ hoji hoji 🍵🍰✺ caramel pudding 🍮

✺ latte ☕️
✺ hoji hoji 🍵🍰
✺ caramel pudding 🍮

2021-10-20 64 浏览
新開人氣cafe 朝早光顧,客人比較少,較為舒適叫咗Oma 早餐同 推介早餐日本炒蛋配多士Oma 早餐質素幾好,所有炒蛋都炒得滑食物相比較咖啡出色#咖啡較酸#未到level 掛
新開人氣cafe

朝早光顧,客人比較少,較為舒適

叫咗Oma 早餐同 推介早餐日本炒蛋配多士

Oma 早餐質素幾好,所有炒蛋都炒得滑

食物相比較咖啡出色

#咖啡較酸
#未到level 掛
Ice  black  coffee  &  ice  expresso    Latte
日本炒蛋配多士
Oma    早餐
日本炒蛋配多士
Oma    早餐
2021-10-17 59 浏览
一直留意了很久的大坑Cafe,終於有機會於星期六到妨了🤩🍗新奧爾良烤卡疆雞腿 $125(天然無激素雞腿配自家製紅椒醬、麵包、烤蔬菜) *製作需時約25分鐘*來這裡首要目的就是為了這隻肥美的雞腿🤤果然不負所望,一切開肉汁都要流出來了💓雞肉嫩滑多汁,而且雞皮香脆,唔食皮真係對唔住隻雞🥺所以破戒了lol 麵包香脆鬆軟,沾上微辣的紅椒醬也很不錯特別喜歡伴碟的烤蔬菜,露筍、翠肉瓜和串茄都爽脆清甜,好味道😋🌭Oma熱狗 $85(黑芝麻脆包、脆皮煙燻香腸、油漬蕃茄、沙律菜、南瓜湯)黑芝麻脆包外脆內軟,包著肉汁滿滿的脆皮香腸,輕量的蜜糖芥末醬配健康沙律菜,好岩我口味🥰南瓜湯非常杰身,感覺唔似落左好多忌廉,以南瓜蓉為主,飲哂都冇咁罪惡感🤗🍰開心果芝士蛋糕 $55第一次食開心果的甜品,友人大讚好開心果啊~芝士蛋糕芝味濃濃,質地偏軟身但不是巴斯克,順滑富奶香,食完真係好開心啊😍☕️Finca EL Paraiso—White $45Lemongrass, Lychee Honey, Tropical Fruit是日的咖啡豆有兩款,我們一致揀了同一款😎入口時味道香甜,後回甘,很有層次感🤎奶滑且甜酸度適中,又發
一直留意了很久的大坑Cafe,終於有機會於星期六到妨了🤩

🍗新奧爾良烤卡疆雞腿 $125
來這裡首要目的就是為了這隻肥美的雞腿🤤
麵包香脆鬆軟,沾上微辣的紅椒醬也很不錯

🌭Oma熱狗 $85
(黑芝麻脆包、脆皮煙燻香腸、油漬蕃茄、沙律菜、南瓜湯)

🍰開心果芝士蛋糕 $55

☕️Finca EL Paraiso—White $45
是日的咖啡豆有兩款,我們一致揀了同一款😎入口時味道香甜,後回甘,很有層次感🤎奶滑且甜酸度適中,又發現了一間好咖啡店🤩
最喜歡這裡沒有限時,可以和朋友慢慢地傾下計,歎下咖啡,才有假期的悠閑感❣️而且比預期中易等位,空間寬敞明亮,自助下單所以免加一服務費(但不需要自取餐具和食物),二人平均消費才$180,我覺得都幾抵呢‼️最重要食物和咖啡都好吃,絕對會有再妨的慾望😙
  • 新奧爾良烤卡彊雞腿
  • oma  hotdog
  • 開心果芝士蛋糕
2021-10-15 42 浏览
今日約咗三個朋友去食lunch點咗兩份熱狗兩份雞皇意熱狗所用嘅包比一般嘅hot dog bun更有口感,配上特別醬汁同火箭菜,真係好夾好味,再配有南瓜湯🤤👍🏻雞皇意,更岀色。味道好好,有少少辣味,雞好滑溜。如果再去,我會encore😂至於咖啡,我哋點嘅都係Black coffee,果味好重,不論係熱飲定係凍都好鍾意❤️
今日約咗三個朋友去食lunch
熱狗
雞皇意
Ice  black
2021-10-12 48 浏览
Oma Speciality CoffeeNai-jeung-dohCaramel puddingWhite價錢💲: $40/ $45/ $45好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.5/5環境🗾: 4/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 3/5 -OMA係近年大坑的人氣cafe,星期六日預左要等。裝修木系,空間都唔會太狹窄,坐底覺得幾舒服。不過因為人太多,有d嘈,好似去左街市咁😮‍💨如果想靜靜地嘆下咖啡,呢個時段未必係個好選擇🤯-店家採用自助落單的形式。出到去想叫吐司set的時候竟然話厚吐司賣晒!晴天霹靂了!留意返個時間只係2點幾….跟住我問咁幾時會有,店員話未有咁快,要焗…所以睇來要食呢個吐司都要睇運氣🤔 但過冇耐我見隔離枱又有架wor,所以我唔標準係咩,總之我食唔到🥺 以下食評係係我食唔到吐司的情況下的意見( 比較harsh🤭)-🆗nai-jeung-doh。奶醬多,就係用左台灣花生醬+煉奶搽係sourdough上🤔sourdough幾好食既,邊位脆得來中間帶煙韌,同埋都有sourdough個種酸種味😌花生醬係好濃郁,有小小粗粒個隻,杰身既,溝埋sourdough入口會有啲黏口咁。上面
Oma Speciality Coffee
服務🍴: 3.5/5
環境🗾: 4/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 3/5

🆗nai-jeung-doh。奶醬多,就係用左台灣花生醬+煉奶搽係sourdough上🤔sourdough幾好食既,邊位脆得來中間帶煙韌,同埋都有sourdough個種酸種味😌花生醬係好濃郁,有小小粗粒個隻,杰身既,溝埋sourdough入口會有啲黏口咁。上面再多小小煉奶,增加甜味。呢個$40真係好唔抵,因為佢只有2小片LOL😰 我覺得係屋企買麵包搽福源花生醬更開心!

✅Caramel pudding。呢個唔錯!布丁賣相靚,表面光滑。蛋味有,同時都有小小牛奶味,配埋個焦糖醬都唔會太甜,有焦香味但唔會苦🤤 布丁係震得郁的個種,但食落口口感厚實,一個人食有啲膩🤐

整體定價太高,食物份量唔多,不過店員對於咖啡有研究咁,每杯咖啡都會附上一張卡仔,介紹咖啡豆。呢點幾細心。經過冇咩人就食下無妨,但唔係吹捧到的咁好食😶

2021-10-12 35 浏览
一段時間沒來大坑了發現這邊新開了很多咖啡店和餐廳遲些要再來這邊逐間到訪一下!這次先去了這間大熱的Oma Specialty Coffee☕️⁡l⁡• 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 • $𝟒𝟓終於有機會來嚐嚐這個布丁😍來到時已經接近下午五點 幸好還未賣光有原味和抹茶兩款 今次先試原味口感偏厚實 可再滑嫩一點 蛋香頗濃 浸著布丁的焦糖十分出色!先是甜味 後帶烘焙般的焦香😍看似簡單的一道甜品 卻能吃到多重層次👍不知道主食會否同樣出色呢?⁡• 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 • $𝟓𝟓雖然這裏主打咖啡☕️但是抹茶鮮奶亦不遑多讓💚價錢較進取 但味道和順滑度都值回票價!小山園抹茶 茶味很香濃 走糖後更顯回甘而且沒有顆粒感 值得一讚!🌟
一段時間沒來大坑了
發現這邊新開了很多咖啡店和餐廳
遲些要再來這邊逐間到訪一下!

Matcha  latte

l

• 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐦𝐞𝐥 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 • $𝟒𝟓
終於有機會來嚐嚐這個布丁😍
來到時已經接近下午五點 幸好還未賣光
有原味和抹茶兩款 今次先試原味
口感偏厚實 可再滑嫩一點 蛋香頗濃
Caramel  Pudding

浸著布丁的焦糖十分出色!
先是甜味 後帶烘焙般的焦香😍

看似簡單的一道甜品 卻能吃到多重層次👍
不知道主食會否同樣出色呢?
Matcha  Latte

• 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 • $𝟓𝟓
雖然這裏主打咖啡☕️
但是抹茶鮮奶亦不遑多讓💚
價錢較進取 但味道和順滑度都值回票價!
小山園抹茶 茶味很香濃
走糖後更顯回甘