2018-03-17 733 浏览
終於又可以一起食晏今次去左Outback 已booked 先黎個粟米湯同沙律 湯還好 但沙律就好一般飽黑糖包就一向幾香幾好食BBQ Ribs都幾「林」幾好食 如果可以濃味多少少就好 配炸薯條幾真 有薯味同唔似麥記既咁硬黑毛豬扒都幾好食 唔沾汁少少鹽都已經幾香口 但有少少肥膏個人一般 配炒飯都幾香口同少少辣味都幾惹味 可惜個人唔鍾意飯仲叫杯可樂加檸檬片 比較refreshing一點 同食薯條配可樂好爽😎哈哈 熱檸水係一個水同檸檬片另上😂不過環境超嘈 而且上餐時間耐 要預多點
終於又可以一起食晏

哈哈 熱檸水係一個水同檸檬片另上😂
不過環境超嘈 而且上餐時間耐 要預多點
2017-10-31
2018-03-07 628 浏览
今日朋友過嚟灣仔搵我食lunch,諗住近近地可以靜靜地傾吓計,就book咗outback. 但點不知去到嘈到爆,即刻知道自己揀錯,呢度絕對唔係一個可以傾計嘅地方. 全部野都好大份,個牛肉三文治餐份量真係多到以我一個食量都算大既人來講都投降。媽呀,咁大份點食啊?!最終好努力咁食咗大半份,個包包住嘅牛肉應該都係漢堡扒嘅牛肉材料,味道就好似咬住一個碎咗嘅牛肉漢堡包嘅牛肉咁,不過冇漢堡包嘅配菜,個湯有勁鹹,完全唔知想點,失望。唯一值得讚嘅就係薯條新鮮炸,正常囉。

唯一值得讚嘅就係薯條新鮮炸,正常囉。

2018-02-21 630 浏览
會展今天有show做,灣仔簡直逼滿人,可能上一場show 剛散場。位於灣仔outback 好多人等位,我估其他食市都係,所以照等。一如以往,一坐低,侍應就即刻遞上一盒顏色筆及一本填色簿俾阿囡油,估唔到而家讀緊小學的阿囡都照派,真係由bb填色填到小學,之後又再問使唔使轉換d兒童餐具,其實甘大個都唔使呢!Outback 是一間美國餐廳,亦是一間好kid-friendly 的餐廳,所以有頗多外國人在此享餐。鮮茄肉醬意份,份量多,食唔晒。烤雜菜三文治,裏面有大菇丶蕃茄丶蛋丶green pepper, 個包皮硬左d。意大利香草牛肉三文治

鮮茄肉醬意份,份量多,食唔晒。

意大利香草牛肉三文治
2018-02-15 432 浏览
趁著週末,相約老同學一行五人在此晚膳。因為他們個個都是「食肉獸」,點了 斧頭扒套餐。好味道從招牌的黑糖麥飽開始了,濃郁的龍蝦湯,清爽的凱撒沙拉,重量級的牛扒,吃起來十分美味,恰到好處,一點兒渣也沒有。細心調配的醬汁,溶化在外脆內嫩的燒豬肋排裏面,是我的摯愛。還有芝士白汁蝦寬麵,再來一客畫龍點睛的提拉米蘇。在輕鬆的環境裡,和有著共同回憶的同學們,享受貼心的服務和美食,我真心覺得,我們是幸福的!感恩有你們。
2018-02-13 318 浏览
老同學從深圳來港公幹,一盡地主之誼,共進晚餐。立刻就想到了分店又多,地點又方便的outback。熱呼呼的黑糖麥包,內軟外鬆,香甜可口。搭配酸乳酪,轉眼之間,就全部消滅了。羅馬生菜沙拉,裏面有脆麵包粒,芝士應該是山羊奶酪,十分濃烈。濃稠的龍蝦湯,一點兒都不馬虎,每一口都滲透著香濃的龍蝦味兒。想念很久的炸洋蔥花,脆卜卜,沾著特製的醬汁,不顧儀態的出手了...只是稍微有點咸了。主角上場了,超級大的頂級斧頭牛排。點綴著不知名的漂亮小紅椒和迷迭香草,很誘人呢!殷勤的服務員,貼心的幫我們代勞,切成小塊兒。芝士鮮蝦寬麵,不過不失,看那兩片吐司,像不像是小兔子的大耳朵!燒豬肋排,非常鬆軟,夾雜著燒汁,再配一點兒清新的酸椰菜,真是用心在搭配。無甜不歡的我,看著已經是無話可說了,吃完就有動力減肥了⋯⋯每一杯精心調製的飲品,散發著迷人的風采。主動熱情的服務,高水準的製作,讓我們今晚 回味無窮。

殷勤的服務員,貼心的幫我們代勞,切成小塊兒。
無甜不歡的我,看著已經是無話可說了,吃完就有動力減肥了⋯⋯
2018-01-10 767 浏览
聖誕節無訂位,又無訂聖誕大餐,因為唔想用雙倍價錢食平日既晚餐...於是搵搵下,發現原來outbrack無加價,同平時一樣價錢,所以決定係到食。係赤柱出黎又無訂位,竟然walkin有位(最後一張枱)如果唔食主菜,我應該可以食到十個黑糖麵包,咁多年黎水準無變,都係咁好食!肉眼扒併豬肋骨豬肋骨太乾身了,完全無肉汁,同埋肉太嚡,水準以下肉眼扒厚度不錯,medium,好juice!脂肪比例平均雖然蝦比較嚡,不夠新鮮,但個芝士白汁絕對夠補數!濃而香滑

係赤柱出黎又無訂位,竟然walkin有位(最後一張枱)

黑糖麵包

RIBEYE  AND  BABY  RIBS  COMBO

肉眼扒併豬肋骨
豬肋骨太乾身了,完全無肉汁,同埋肉太嚡,水準以下

RIBEYE

肉眼扒厚度不錯,medium,好juice!脂肪比例平均

芝士白汁燒蝦寬條麵

雖然蝦比較嚡,不夠新鮮,但個芝士白汁絕對夠補數!濃而香滑

2017-12-25
庆祝纪念
圣诞节
RIBEYE
芝士白汁燒蝦寬條麵
2017-12-18 614 浏览
🍲Series: #FoodFam主食系列👨🏻‍💻Admin: #FoodFamUncle其實個個都食過呢間,我本來都唔想寫佢搞到好似我呃稿費咁,但係灣仔呢令我失望到唔食唔得。🍲 New England Clam Chowder一上菜已經知有問題。Clam Chowder 呢類嘅濃湯,只要一凍,表面就會結左一層外殻。我嘗試撈勻先食,發覺根本成碗都只係微暖。飲落其實味道還可以,濃稠而唔算太咸,入面嘅蛤肉、薯粒都相當多。可惜,外貌、溫度兩樣已經扣分扣到唔合格。🍝 Pasta Vegetarian PestoPesto Alla Genovese 亦即係意大利香草醬,傳統係以橄欖油加入羅勒葉、芝士、松子、蒜搗碎而成。睇落簡單,但其實每一隻材料嘅平衡係要小心咁搵出黎。最常見 Pesto 失敗嘅原因就係用太高溫去煮,羅勒葉一乾一燶就會出現又苦又澀嘅山草藥味。今次呢個 Pesto 最失敗嘅地方,在於佢醬料嘅失衡。無論聞落定食落,都只係感覺到佢將成斤蒜蓉拍左落去,再加上過量嘅橄欖油,丁點羅勒嘅香味都搵唔到。個人黎講都好鐘意蒜味,但佢今次濃到一個程度係全港所有吸血鬼都比人薰走哂。食完個底仲要有成碗油積
🍲Series: #FoodFam主食系列

👨🏻‍💻Admin: #FoodFamUncle

New England Clam Chowder

🍲 New England Clam Chowder

可惜,外貌、溫度兩樣已經扣分扣到唔合格。

Pesto Vegetarian Pasta

🍝 Pasta Vegetarian Pesto

個人黎講都好鐘意蒜味,但佢今次濃到一個程度係全港所有吸血鬼都比人薰走哂。食完個底仲要有成碗油積返係到。應該係我食過最失敗嘅 Pesto 之一。

Lamb Chop

🐑 Lamb Chop

致命傷同湯一樣,凍。

飯同羊其實味道都唔錯,羊嘅 Medium Rare 亦都準備得相當唔錯,相當冧,但真係溫度太低,最多叫做微暖。

以差不多二百蚊位嘅著名扒房,今次其實相當失望,除左意粉之外,湯同羊都只係微暖,意粉就同齋咬蒜頭係分別。

佢嘅服務其實都算唔錯。自動添水、埋單計錯數都好肯慢慢講返、一開始見我地不滿黑糖麵包已經太凍太硬就自動幫我地換,呢樣都會加返分。

1️⃣ 下次唔會去食 💁🏻‍♂️
2017-12-16
2017-12-11 613 浏览
臨時決定去outback 預祝生日,一直也是惠顧灣仔分店,因之前去銅鑼灣所有食物都好喊,喊到頂級,一次再次中伏,今次有位男職員介紹下試了個套餐,其中只是湯喊左D外,其他也不錯,由於有小朋友一起用餐,食物不可辣,職員略為建議調節汁,感覺有溫度的服務,肉眼扒配龍蝦,剛好五成,有高温碟上很好,不會另牛排很快凍,而最估不到推薦的紅菜頭芝士蛋糕,紅菜頭汁中和了芝士的漏,入囗清,賣相超美,好像有點食物創新帶入了新鮮感
紅菜頭芝士蛋糕
2017-12-09
紅菜頭芝士蛋糕
2017-10-15 8577 浏览
姐姐請食 DINNER,仲預先 BOOK 左 OUTBACK!聽就聽得多啦,嗯,我都係第一次食......去之前上 OPENRICE 睇下有咩推介,好多人都話專登去食那裡的黑糖包,真係咁好食?!本來諗好一客西冷拼豬肋骨排,再加個小食,連埋個 FREE 的黑糖包,兩個人應該夠皮!終於到左 "法定日期",我倆都特登留定肚等食!星期六晚唔算太爆滿,可能因為落雨關係吧!8:30PM 左右去到坐低,侍應即端上一條黑糖包!熱辣辣的,切開點少少牛油,入口即被醇香的黑糖味充滿!呢個包就算唔點任何配料,齋食都好超班,真係高水準!難怪咁多人激讚!睇餐牌時,姐姐提議不如一人一個扒啦,唔好咁寒暄! 她的提議令我心心眼,於是我揀了肉眼,她揀了西冷。原來呢度 D 餐有點配的:例如我個肉眼扒餐,前菜可揀湯或沙律 (梗係揀湯啦,一間有水準的餐廳,餐湯一定唔會罐頭,分分鐘係自己熬製 / 煲。咁岩呢度嘅湯係白菌磨菇湯,好彩揀左湯,因為真係好好飲!好 rich 之餘仲有茸的感覺,份量岩岩好。);另外仲可揀一個小食!於是我揀左餐湯同埋煙肉芝士薯片!(我以為係類似 DORITOS 薯片,配以煙肉芝士醬,俾你點來食。原來唔係嘅!

睇餐牌時,姐姐提議不如一人一個扒啦,唔好咁寒暄!
;另外仲可揀一個小食!於是我揀左餐湯同埋煙肉芝士薯片!(我以為係類似 DORITOS 薯片,配以煙肉芝士醬,俾你點來食。原來唔係嘅!似焗薯多D) 呢個七成熟的肉眼扒好好食,牛肉鮮甜肥美,油花和肉均稱,唔韌冇渣。伴碟有炸南瓜絲,煎洋蔥,超 SMALL SIZE 蕃茄仔仔數粒,蘆筍X2。

至於姐姐,則揀左西冷扒,五成熟!嘩,個醬汁真係不得了,似蛋黃醬+黃色芥辣醬的卡邦尼汁,同個扒好夾!
 仲有燒磨菇和蝦做伴碟,又係鮮甜惹味到不得了,真係估佢唔到喎!唔止咁樣,姐姐個餐可以揀 2 樣小食!我地揀左炸籃子薯條,同埋甘藍黑醋沙律!

第一次黎 OUTBACK,無論食物,味道,份量,水準,招呼,環境都非常唔錯!如果一定要挑剔的話,就係套餐有埋餐飲就更好!
白菌磨菇湯
2017-09-09
白菌磨菇湯
  • 肉眼扒
2017-10-08 944 浏览
We went here for their lunch set, didnt expect that the meal was so huge that we cant eat it all, i love their soup and the bread together with its dipping sauce! Love it. But when it comes to the main dish, well its ok, the chicken is nice and the burger.And they take 10% service charge.The interior of the restobar is quite nice. Will come back for their other menu.

Lunch  set.
整班同事決定在 lunch time 時段去吃 Outback,我們預先打電話訂位,因為午市時段人流會很多。午市套餐選擇也有很多,價錢在於 $88 至 $218 不等,包括沙律,餐湯,主菜和餐飲。在灣仔區來説很合理。Outback 的免費黑糖麵包岀名好吃。麵包鬆軟,味道充滿濃郁的麥香和黑糖蜜味,令人回味無窮。沙律和湯味道普通,總算不過不失。我的主菜是煙肉藍芝士漢堡 ($138)。漢堡份量超大,非常厚身,一口是絕不可能吃下去的。餐廳對藍芝士毫不吝嗇,能看見一大舊在包裡。店員也會在下單時細心的問你想要肉幾成熟,我就喜歡 medium rare。漢堡扒煎得十分香脆,肉質豐厚,肉味濃郁。另外還有脆卜卜的煙肉和新鮮爽口的生菜和蕃茄。確實份量十足,這真是一個非常 heavy 的漢堡包!伴碟還有薯條,所以今餐吃得很飽噢~

沙律和湯味道普通,總算不過不失。

伴碟還有薯條,所以今餐吃得很飽噢~

2017-09-25
2017-09-18 773 浏览
又是灣仔區劣食的經驗之一,灣仔區是高檔商業區,所有食肆都價值不菲,仲要貴。即使是大快活,隨便吃個午餐也要40多、$50,質素只是頹飯。即使肯多付一點,質素也未必很好很多。這家餐廳,都已經試過幾間分店,最好吃的,往往不是什麼牛扒、意粉、又或者雪糕等等。而是一坐低贈送的前菜,黑糖麵包。沙律非常之求其,洋蔥湯也極之淡味,而且很少。肉醬意粉,看圖片的時候較為吸引,芝士薄片滿佈意粉上。但實物來到,芝士只有幾片,而肉醬亦都非常之參差,有些很大夠,一大團的黏在一起,有些卻是說碎粒般。飽膩不太方便喝咖啡,結果凍檸茶又極淡,不太覺檸檬味

沙律非常之求其,洋蔥湯也極之淡味
,而且很少。

飽膩不太方便喝咖啡,結果凍檸茶又極淡,不太覺檸檬味
午餐
2017-07-23 1064 浏览
一年一度書展又到喇,每次屋企人行完都頭痛諗去邊度食晚餐,因為會又倦又餓,唔想再行咁遠食嘢,亦唔想去到食肆後仲要等,又要夠飽肚補充體力,於是上網揾,最後決定去呢間店食牛扒、pasta。於是我放工後立即去攞定位,咁樣屋企人同朋友嚟到就唔洗等。8:30pm去到等咗一陣,安排咗我入座, 係兩張二人四方枱拍埋俾5個人坐,因為唔想佢地嚟到等,唯有坐住先。今次係第一次幫襯灣仔分店,呢間比較多外國人,佢地飲完酒就high到有d嘈。銅鑼灣分店比較多座位,感覺環境較灣仔分店好d。我地一共5個人,order咗4份signature牛扒餐(signature steak set係包括1. soup/salad,2. main course,3. 兩款自選side dishes (e.g. sweet potato,fresh veggie ,potato chip,…)。main course揀咗一份9oz美國西冷牛扒、一份12oz紐約牛扒 、兩份10oz澳洲肉眼牛扒。另外,再order一份芝士白汁燒蝦寬條麵(toowoomba pasta)及一份炸洋葱花球(bloomin' onion)。味道方面都ok嘅,
味道方面都ok嘅,其實我地全部要求牛扒medium熟,只可惜略欠肉汁,較為乾身,紐约牛扒比較韌。反而配菜較為有驚喜,我地都一致認為黑糖麵包、焗甜薯No.1,麵包甜甜地夠軟熟,焗甜薯真係甜嘅,可以當作餐後甜品
Signature Steak Set 9oz西冷牛扒

Signature Steak Set 紐約牛扒

signature steak set 10oz 澳洲肉眼扒

Toowoomba Pasta芝士白汁燒蝦寬條麵

Bloomin' Onion

2017-07-19
Bloomin' Onion
  • 黑糖麵包、焗甜薯
  • Bloomin'Onion
2017-07-22 739 浏览
未夠鐘去睇戲,就係outback 坐下食d野~6pm黎到....冇乜人,又岩岩過左下午茶時間,所以打算散叫小食~送既黑糖飽配牛油好好食!某程度黎呢度食都係因為佢😋烤蝦沙律唔想淨係食凱薩沙律,叫左呢款D蝦係燒過,好香,下面係凱薩沙律,配埋食不錯~雞膇又係好鍾意嗌既小食,炸漿唔會好厚,雞膇又唔會炸得過硬,入面仲有肉汁點埋個醬汁,酸酸地,好食~因為只係想食少少野,所以冇叫意粉同主菜平時黎食多數都係食扒~
未夠鐘去睇戲,就係outback 坐下食d野~

送既黑糖飽配牛油
好好食!某程度黎呢度食都係因為佢😋

烤蝦沙律
唔想淨係食凱薩沙律,叫左呢款
D蝦係燒過,好香,下面係凱薩沙律,配埋食不錯~

點埋個醬汁,酸酸地,好食~

因為只係想食少少野,所以冇叫意粉同主菜
平時黎食多數都係食扒~
2017-07-21
下午茶
2017-07-10 745 浏览
今日接男朋友放工,去左附近嘅outback。一直覺得outback嘅combo幾抵食。今次嗌左牛扒加豬仔骨combo,再加份炸洋蔥,夠兩個人食。首先黎嘅炸洋蔥,八十幾蚊,份量夠4人,兩個人食唔完。炸得好鬆脆,洋蔥又夠熟,幾甜幾好食。值得一讚嘅係我地麻煩地要分開兩份打包,侍應好細心幫我地用盒分開,仲每份整左盒醬,最後用袋裝住,好周到!牛扒五成熟,幾厚又多汁,幾有牛肉味,豬仔骨嘅肉味唔突出,俾調味料蓋過。配菜好一般,個飯冇咩味。食扒黎講埋單唔算貴,環境清靜,食物夠飽,唔錯。

2017-05-29