2023-11-26 311 浏览
餅店:Panash地點:灣仔軒尼詩道菜式:麵包糕點原味芝士蛋糕 $25見到Panash有三款芝士蛋糕,個人覺得原味芝士蛋糕個樣應該係用左最多芝士,所以就算貴少少都試試先。果然芝士蛋糕除左餅底之外,基本上都係厚厚芝士,口感滑溜厚身,味道都唔錯,唔係特別話好好食不過都唔差。賣相都無特別,店員用個膠袋裝比你,攞上手都凍凍地。服務員然後加隻膠叉比我,都方便食用。呢個價錢同質素合格啦。不過只收現金或者八達通。
餅店:Panash
地點:灣仔軒尼詩道
菜式:麵包糕點

原味芝士蛋糕 $25
原味芝士蛋糕

原味芝士蛋糕
2023-11-26
等候时间
1 分钟 (外卖自取)
2023-02-28 676 浏览
平時返工前,我都會喺屋企食早餐。不過今日因為趕唔切🫢 所以去到公司附近先買個麵包做早餐😆 日日都經過呢間panash,今日總算有機會試吓佢嘅出品🤭藍莓芝士撻包 $15中間嘅藍莓醬,有少少流心嘅效果,同埋佢唔淨係分布喺中間,就算食邊邊位都有藍莓醬👍🏻 不過佢嘅芝士質感OK嘅,但芝士味就唔算好突出。個芝士撻包既size比我既手掌心大少少,食完都夠飽既,但係有少少漏,所以喺公司沖咗杯茶嚟飲,就啱啱好啦🤭

藍莓芝士撻包 $15

2022-07-10 810 浏览
平時去 panash 通常都係買牛角包,常鍾意食,有好鍾口味給你揀,原味、朱古力、綠茶、焦糖等等等第一次買生日蛋糕🎂🎂🎂🎂非常多款式包羅萬有,眼花撩亂,個個都咁吸引👍👍👍👍,都唔知買邊個好。最後買了士多啤梨芝士蛋糕 $248寫生日牌另加$10味道不過不失,蛋糕夠鬆軟,但並沒有芝士味,似士多啤梨蛋糕多啲,有果凍餡,有兒時味道,回憶返晒嚟😘😘😘😘
第一次買生日蛋糕🎂🎂🎂🎂
最後買了士多啤梨芝士蛋糕 $248
寫生日牌另加$10
路過這間麵包店好奇進去看看,原本想買凍餅/泡芙,但覺得價錢好像有點貴就還是乖乖買麵包。除了家庭袋裝包、冬甩、各種酥和麵包外,亦有聖誕限定款式,不過畢竟沒有試過,所以還是依自己的口味挑了兩款。香脆蘋果批(肉桂味)♥♥♥♥打開膠袋,大概是因為批上塗了糖漿,所以把上層的酥皮格黏走了XD入口非常酥脆、醬不太甜,加上微酸、口感還有點脆的蘋果,整體的口感以及味道都配合得好好,足夠甜而不油膩。但雖然寫著是肉桂味,但聞起來和吃起來也沒有特別濃的香味,比較偏向的甜香和酥皮少少的焦香。藍莓芝士撻包♥♥外觀上這個包看著很討喜,但吃著的口感味道都有點失望。芝士餡入口已經覺得太甜膩,藍莓也令它更甜。而底部的麵包外部太乾,但餡那面又顯得太濕潤,如果真的是一個撻皮效果可能會比較好。
路過這間麵包店好奇進去看看,
原本想買凍餅/泡芙,但覺得價錢好像有點貴就還是乖乖買麵包。
除了家庭袋裝包、冬甩、各種酥和麵包外,亦有聖誕限定款式,
不過畢竟沒有試過,所以還是依自己的口味挑了兩款。
香脆蘋果批(肉桂味)
香脆蘋果批(肉桂味)♥♥♥♥
入口非常酥脆、醬不太甜,加上微酸、口感還有點脆的蘋果,
整體的口感以及味道都配合得好好,足夠甜而不油膩。
但雖然寫著是肉桂味,但聞起來和吃起來也沒有特別濃的香味,
比較偏向的甜香和酥皮少少的焦香。
藍莓芝士撻包
藍莓芝士撻包♥♥
外觀上這個包看著很討喜,但吃著的口感味道都有點失望。
芝士餡入口已經覺得太甜膩,藍莓也令它更甜。
而底部的麵包外部太乾,但餡那面又顯得太濕潤,
如果真的是一個撻皮效果可能會比較好。
2020-12-18
用餐时段
香脆蘋果批(肉桂味)
2020-03-19 1761 浏览
逢星期三位於軒尼詩道嘅Panish都做九折優惠, 所以無論早餐同埋lunch hour都好多人擠湧去買但係鋪頭細細每次去買都需要一啲勇氣(因為疫情)。今日lunch time 見到唔太多人,就衝入去買, 同事就買左脆脆忌廉筒,佢話今次好食過之前, 唔會軟淋淋, 麵包皮會挺身一啲, 忌廉唔會太甜。 我買左杏仁丹麥條, 杏仁片脆卜卜,好香口, 杏仁片數量比之前少,丹麥條好有咬口,包面有脆白朱古力,甜甜地更易入口, 依個包都係我至愛!

2019-11-12 1542 浏览
每日諗早餐都係個煩惱,麻煩嘅我根本就唔鍾意每日嘅早餐係一樣,所以一起身就諗到出門口,但係逢星期三就唔使諗,因為依間Panash麵包店逢星期三所有麵包都會有9折, 變相逢星期三都會有目標!呢間麵包店有幾款麵包我都會好鍾意, 今次就選了這一款虎紋忌廉芝士麵包, 外層十分香脆, 質地有啲事法國麵包嘅感覺, 裏面嘅麵包好柔軟而且好有麵包嘅香味(由於有啲麵包店開始用平價嘅材料去做麵包, 所以有麵包味嘅麵包並不是必然的!) 。食到去中心位置有著不少嘅忌廉芝士, 麵包外面口感挺硬的裏面嘅芝士係軟心,形成對比,而且味道又唔會太濃烈,係一個唔錯嘅早餐選擇!

每日諗早餐都係個煩惱,麻煩嘅我根本就唔鍾意

2019-08-23 1238 浏览
平日早上有位戴眼鏡嘅收銀員如果買麫包,冇散纸俾500元,佢會張個盤大力掉往枱面,再好暴燥地數$找俾我😡麫包好味,尤其係吞拿魚法包同芝士麻薯波波,但買個包都要受氣,下次冇散纸或百達通冇$就一定唔敢幫趁囉
平日早上有位戴眼鏡嘅收銀員
2018-11-25 1530 浏览
不經不覺原來已經光顧了這家餅店好長的時間,由中學時代買麵包上學做早餐,到買蛋糕與家人慶祝聖誕節,到現在買麵包上班做早餐和為家人預備早點,真的有頗長的一段歷史。店面雖然不大,但麵包蛋糕的款式卻絕對不算少,而且由沒有餡料到內容豐富得可以做中午餐的都有。心水推介有相片中的迷你牛角麵包,一口一個非常可愛的size,我喜歡14元買六個與同事開心share,但你如果要獨食買一個亦可以,非常靈活。炸咖哩牛肉麵飽則是中午飯輕食之選,而且由於微辛辣的緣故亦可以刺激胃口,配一支蔬菜汁或有機豆漿都是不俗的選擇。

2018-11-16
外卖自取
$30 (早餐)
2016-05-30 3448 浏览
我是麵包控,所以胃一有空位,我就會買麵包食。今次又係食 panash,走入店鋪,依然是一陣一陣的新鮮出爐面包香撲埋黎。今次揀了黑米包。食落不軟熟,因為此包的特色就係多穀米,所以食落反而有咬口。但可惜,麵包不夠軟熟,而且食落不太香。都係之前個牛奶味麵包好味好多!
我是麵包控,所以胃一有空位,我就會買麵包食。

今次揀了黑米包。
食落不軟熟,因為此包的特色就係多穀米,所以食落反而有咬口。
但可惜,麵包不夠軟熟,而且食落不太香。
都係之前個牛奶味麵包好味好多!
2016-05-23 1267 浏览
法式軟熟面包番工經常都會途經這家面包店,一直很想嚐試嚐試。因為每次經過,烤面包的香氣都會由店裡飄到店外,刺激著味蕾。今日就終於買了它法式軟熟面包嚐嚐。的確好軟熟,雖然面包不熱,但都能夠保持與熱乎乎的面包同樣的軟熟,真係難得。而且面包表面還撒了些糖粉,所以咬下去還有淡淡的甜味,令味道更豐富!
法式軟熟面包

番工經常都會途經這家面包店,一直很想

今日就終於買了它法式軟熟面包嚐嚐。
的確好軟熟,雖然面包不熱,但都能夠保持
與熱乎乎的面包同樣的軟熟,真係難得。
今天放工獨個兒在街上閒逛,偶爾經過一間日式麵包店,多年前曾是我每星期例必光顧的這間連鎖麵包店,數數手指已有兩三年沒有來過了,遂襯機入去行一轉,看看事隔多年後有沒有什麽轉變。入到去,想不到由擺設到裝修多年來都沒有太大改動,而麵包款式當中,也仍有著舊有的影子,當然少不了我當年至愛的一口芝士麻薯波波。而今次決定買了幾個芝士波波和北海道鮮奶球回家祭吓五臟廟。一口芝士麻薯波波,乃當年此店的暢銷產品,個個入到嚟都買番幾粒番屋企,全因它細細粒,容易食,外面焗得微脆,內裡軟糯煙韌,帶著淡淡芝士香味,不太肥腻飽肚,大可以一啖一個豪邁地吃,好味指數高企,還記以前可以一次過吃七八粒而面不改容。北海道鮮奶球,記得以前每逢出爐整間舖都香味四溢,那種濃濃的奶香加上麵包出爐的酥香,每每令人垂涎三尺,到麵包揣出來,焗得大大個脹卜卜,成個蛋糕的模樣,真想一啖咬落去……當然今天來到時是放工時份,早已過了出爐時間,但拆開包裝袋時,仍然奶香撲鼻,麵包微甜,鬆軟可口,多年前的味道依舊冇變。買了兩款麵包,埋單計數$34,跟多年前的價格差不多,想不到外面物價飛漲,但這麵包店卻沒太大加幅,可能以前已是偏貴的關係吧!但今天以三十多元買
一口芝士麻薯波波
北海道鮮奶球
北海道鮮奶球
買了兩款麵包,埋單計數$34,跟多年前的價格差不多,想不到外面物價飛漲,但這麵包店卻沒太大加幅,可能以前已是偏貴的關係吧!但今天以三十多元買番點點舊日的味道,還是值得的。
2015-12-03
一口芝士麻薯波波
2015-05-23 1788 浏览
收工經過見到!見啲餅都唔錯,所以入去揀幾件做飯後甜品,店光猛乾淨!店內都幾多客,買緊麵包做早餐,店內中間仲有個麵包櫃,所以店內好迫!蛋榚櫃又在門口,所以我揀餅時成日要避出入店人!西餅款式都幾多!到店員有時間招呼我,我揀咗兩件餅一樽布甸!店員即刻包好比我,蛋糕用盒,再加個膠袋袋埋樽布甸!可以八達通比錢方便!返到屋企打開,見比埋膠叉!拿破倫蛋糕:其實比較似木糠布甸,好滑好輕盈,唔太甜,所以唔膩!無拿破倫嘅脆口,好味!朱古力栗子蛋糕:其實見唔到栗子,朱古力忌廉好滑,上面兩支朱古力棒好濃!好味香滑焦糖布甸:好滑溜,唔太甜,焦糖味幾香!甜品唔貴,三樣$60都唔使!抵食!
好多人!
西餅款式都幾多!到店員有時間招呼我,我揀咗兩件餅一樽布甸!
包裝簡潔
返到屋企打開,見比埋膠叉!

拿破倫蛋糕
朱古力栗子蛋糕
香滑焦糖布甸
香滑焦糖布甸:好滑溜,唔太甜,焦糖味幾香!
甜品唔貴,三樣$60都唔使!抵食!
2015-05-18
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$30 (宵夜)
2014-10-30 1549 浏览
一天走過,被那濃濃的烘培香氣吸引著而駐足,忍不住買了一個香草三文魚芝士酥$10和一個火腿芝士酥$9.5。麵包新鮮製造,咬下去鮮、香、脆、熱,全做到了,中間卻又鬆軟無比,縱使不會找到牛油的蹤影,每一啖都爆發著牛油勁香的味道,而三文魚芝士酥更帶有香草味,加上配合得宜、味道適中的饀料,口感豐富,令人回味。^-^配以一杯black coffee,一樂也!
配以一杯black coffee,一樂也!

用餐时段
下午茶
2014-05-16 1146 浏览
母親節買了一個蛋糕應節~$145一個!是拿破崙!上面有6粒Strawberries,多汁大大顆!店員說中間有芒果夾心,中間芒果十分十分之少!中間有些朱古力、Cream,不太乾身,味道不見特別,平凡的!可是$145已經算很大個~最重要是媽媽開心!

可是$145已經算很大個~最重要是媽媽開心!
题外话/补充资料: 1/ 有免費的「母親節快樂」牌送~
2014-05-11
3 分钟 (外卖自取)
$145 (其他)
庆祝纪念
母亲节
2014-05-12 956 浏览
母親節買了一個蛋糕應節~$145一個!是拿破崙!上面有6粒Strawberries,多汁大大顆!店員說中間有芒果夾心,我可是沒看見中間有芒果!中間有些朱古力、Cream,不太乾身,味道不見特別,平凡的!可是$145已經算很大個~最重要是媽媽開心!

可是$145已經算很大個~最重要是媽媽開心!
题外话/补充资料: 1/ 有免費的「母親節快樂」牌送~
2014-05-11
3 分钟 (外卖自取)
$145 (其他)
庆祝纪念
母亲节