2014-07-01 1692 浏览
係呢間餐廳到,每款午餐都會配一客包,餐湯或者沙律,同一客飲品。餐包方面我今次揀左種子麵包,個醬就揀左自家製蕃茄沙沙醬,麵包好鬆軟,而個醬就好特別。至於個雜菜湯就無咩特別,有少少淡,無咩料咁,但都算係飲得咁。主菜我揀左英式早餐,呢個早餐有腸仔,煙肉,蕃茄,蘑菇,蛋,焗豆同沙律,沙律用既汁係麻醬,其實唔係好英式,但腸仔同煙肉都係用傳統英式方法去煎,可惜蘑菇既煮法有少少奇怪,似係白烚完再落鑊炒兩幾,味道比較淡。太陽蛋同蕃茄就無咩特別。至於茄汁豆,好明顯就係開完罐頭直接倒落個兜到,完全無REHEAT過,有少少失望,因為太唔英式啦。最後配左杯熱咖啡,襯到絕。

英式早餐 $68

最後配左杯熱咖啡,襯到絕。
2014-06-01
英式早餐 $68
2014-06-15 1566 浏览
本來都唔係好想再來食,之前食過兩次麻麻地,但男友話好想食西餐,唯有放棄食日本菜啦。點知食到我一肚火,忍唔住要上嚟分享下。話說今日本人冇乜胃口,就揀個三文魚扒食啦,無記錯係單價$138,配飲品,沙律,湯,甜品另計。咁我落單時加一句“三文魚唔好咁熟”。轉頭有個可能係女經理既人走埋嚟話唔好意思,三文魚唔可以唔熟,呢度唔係食剌身果種三文魚。咁我唯有將就下,咁就改啱啱好熟(即係well done啦),點知佢又話唔得,話唔熟俾客食驚會腸胃不適。(我心諗唔通你d材料唔新鮮既)我真係俾佢吹脹,係佢聽唔明廣東話定係俾百幾蚊入黎,係一定只俾到overcooked既三文魚你食呢?(食蒸魚啱啱好熟同蒸過火都係兩回事啦)佢仲話不如俾本menu我睇下洗唔洗揀過另一樣。我真係俾佢激到我都無晒胃口,同佢講是但,照樣係三文魚算(我就睇下你可以煮到有幾老)。三文魚嚟到一食就知咩事,三文魚無咩味,又冇鹽味,又老仲要腥既。唔怪得唔可以唔熟晒啦,原來係唔新鮮。最諷刺係男友食果個意大利飯,d帶子好鬼生,又話海鮮唔熟唔得既 。真係冇下次,blacklisted
。真係冇下次,blacklisted
2014-05-24
2014-05-31 3565 浏览
30-05-2014同豬仔響沙田諗住玩冒險樂園 (點知去到先知裝修緊。。。。)午餐我揀左依度食,因為我一眼就睇中左個英式早餐門口有服務員安排入座,我地坐普通方台飲既水係暖既檸檬味既水,有誠意跟住就點單,我揀左英式早餐$68豬仔就揀左 脆烤美國豬扒配香蒜牛油汁$158每款午餐同配一客包,紅湯或者時日沙律任揀一種,一客飲品我揀左法包,豬仔揀鬆軟法包英式早餐入面既沙律用既汁係麻醬,燒蕃茄微酸服務員落單時會問隻蛋要熟定生,我食唔哂,可能我胃細,其實女仔食一定夠食脆烤豬扒我食左一切件,真係好脆口,而且肉幾厚質量好(*´ェ`*)餐配一杯飲品豬仔飲橙汁而我就飲檸茶檸茶係茶包埋單$224整體味道不錯( ̄∇ ̄)略嫌食食下有時會有d 烏英仔飛過但就咁望環境坐位都算舒適下次試下個英式下午茶先( ´▽` )ノ
30-05-2014

同豬仔響沙田諗住玩冒險樂園
(點知去到先知裝修緊。。。。)

午餐我揀左依度食,因為我一眼就睇中左個英式早餐

門口有服務員安排入座,我地坐普通方台
飲既水係暖既檸檬味既水,有誠意

跟住就點單,我揀左英式早餐$68
豬仔就揀左 脆烤美國豬扒配香蒜牛油汁$158

每款午餐同配一客包,紅湯或者時日沙律任揀一種,一客飲品

我揀左法包,豬仔揀鬆軟法包

英式早餐

入面既沙律用既汁係麻醬,燒蕃茄微酸

脆烤豬扒

我食左一切件,真係好脆口,而且肉幾厚
質量好

(*´ェ`*)

餐配一杯飲品

豬仔飲橙汁

而我就飲檸茶

檸茶係茶包

埋單$224

整體味道不錯( ̄∇ ̄)
略嫌食食下有時會有d 烏英仔飛過
但就咁望環境坐位都算舒適
下次試下個英式下午茶先( ´▽` )ノ
2014-05-21 1421 浏览
今晚想食pasta, 睇嚟睇去, 好多餐廳都接近$200, 唔係咁值. 揾到呢間唔太貴又未食過的, 便入內一試.布里歐修 (Brioche) 配 牛油 (跟pasta免費)Sauce可以揀特級初榨橄欖油 / 自家製蕃茄沙沙醬 / 自家製蘿勒青醬 / 牛油. 諗諗吓都係揀個最簡單的牛油. 個包又軟又熱, 牛油遇上它, 即溶.西班牙汽酒 (+$28)還是喜歡西班牙餐廳飲到的sangria. 味道是可以的, 如果可以大杯D就更好 海鮮意粉配龍蝦忌廉汁 ($92)真係妹仔大過主人婆, 成碟pasta真係料多過意粉. 海鮮有龍蝦, 蝦, 魚柳, 青口, 蜆等. 龍蝦雖然唔大隻, 但至少真係有肉食, 意粉份量唔多, 好啱feel.
Brioche 布里歐修 with Butter
Sangria 西班牙汽酒
西班牙汽酒 (+$28)

Seafood Spaghetti with Lobster Cream Sauce 海鮮意粉配龍蝦忌廉汁
海鮮意粉配龍蝦忌廉汁 ($92)
2014-05-20
Brioche 布里歐修 with Butter
2014-04-09 1664 浏览
星期日lunch time要等半個鐘先有入座~ 已經選好兩個set: 黑松露雜菌xx燴飯 (唔記得全名是甚麼) & 漢堡拼薯條, 每個set跟餐湯(雜菌湯, 好濃郁) , 一個熱辣辣的餐包, 我們要了種子包 & 洋蔥包, 都好好味! 仲有咖啡或茶或橙汁~ 加埋一都係$180, 抵! 黑松露好香, 個汁好creamy! 漢堡有塊煙肉, 惹味! 整體好滿意, 可以遲d試埋佢其他lunch set~
2014-03-20 2038 浏览
是日J先生提意入沙田, 都有個多月沒有到新城市廣場逛逛!新城市廣場地下, 多了數間新食店...PARKVIEW 屬於 A1 BAKERY 集團TEA MENUENGLISH AFTERNOON TEA SET MENUJ先生不想食 ENGLISH AFTERNOON TEA SET,唯有下次才試焗海鮮飯 (蕃茄或忌廉汁) $70送上枱時, 已經聞到陣陣的忌廉汁, 好香!可能是下午茶餐, 飯份量偏少了些!正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 $70好有牛肉味漢堡扒, 再配上生菜, 芝士, 煙肉! 好豐富!配飲品: 咖啡/茶/橙汁PARKVIEW 總結: 值得一試!
是日J先生提意入沙田, 都有個多月沒有到新城市廣場逛逛!
新城市廣場地下, 多了數間新食店...

PARKVIEW 屬於 A1 BAKERY 集團
TEA MENU
唯有下次才試
焗海鮮飯 (忌廉汁)
焗海鮮飯 (蕃茄或忌廉汁) $70
送上枱時, 已經聞到陣陣的忌廉汁, 好香!
可能是下午茶餐, 飯份量偏少了些!
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條 $70
好有牛肉味漢堡扒, 再配上生菜, 芝士, 煙肉! 好豐富!
橙汁
配飲品: 咖啡/茶/橙汁

PARKVIEW 總結: 值得一試!

2014-03-09
焗海鮮飯 (忌廉汁)
正宗美式牛肉漢堡包伴薯條
2014-02-16 1810 浏览
想食西式,黎左呢度,好多人等位呀!一邊等一邊睇定餐牌先,午市set lunch包餐湯,餐包,沙律同飲品,又唔算好貴喎。是日餐湯南瓜湯,甜甜地又濃度適中,易入口,唯麵包糠只有一粒姑寒左啲喎。沙律,一般雜菜加黑醋,無特別。餐包要左種子同芝士,鬆軟香口。主菜之一,焗海鮮意粉,料唔多,茄汁有點酸,都ok嘅。主菜二,全日早餐,煙肉腸仔都係大眾貨式,蛋有點老,菜只是大量西生菜,而蘑菇只是一顆切粒,味道都幾好,而且呢度收費六十幾,比其他地方嘅早餐便宜一點,都收貨啦。凍檸茶,又係無驚喜之作。
沙律,一般雜菜加黑醋,無特別。
餐包要左種子同芝士,鬆軟香口。
主菜之一,焗海鮮意粉,料唔多,茄汁有點酸,都ok嘅。
凍檸茶,又係無驚喜之作。
2014-02-09
門面比較光鮮,標靶用A1的麵包。餐前麵包我選擇了法式軟包配黑醋初榨橄欖油,這個麵包很普通,也很鬆軟,初榨橄欖油和黑醋就更加普通了友人另外一個餐前麵包選擇了種子麵包和羅勒醬,好欣賞羅勒醬,味道清新;麵包內裡鬆軟,外面有粒粒的不同種子,很健康也很好味道。這個鮮榨橙子還有粒粒橙肉在裡面,味道ok!!溫泉蛋生熟程度剛剛好,配合carbonara芝士,其實我覺得這個意粉很普通,味道、食物各方面都很普通,不過不失,後悔選擇這個意粉。很普通的蔬菜吞拿魚沙拉,加上沙拉醬、。雜菜湯,很普通。海鮮焗飯配番茄汁,用料還算豐富,包括青口、魷魚、帶子,飯粒分明,醬汁夠豐富,給滿分!
門面比較光鮮,標靶用A1的麵包。
種子麵包陪青羅蘭槳
法式軟包配黑醋初榨橄欖油
鮮榨橙汁
這個鮮榨橙子還有粒粒橙肉在裡面,味道ok!!
avocado carbonara with soft-boiled egg
蔬菜沙拉
很普通的蔬菜吞拿魚沙拉,加上沙拉醬、。
雜菜湯
雜菜湯,很普通。
seafood doria 配番茄

2014-02-02
種子麵包陪青羅蘭槳
法式軟包配黑醋初榨橄欖油
seafood doria 配番茄
自從自由行進駐沙田以黎,價錢同食物質素越黎越成反比,價錢只識不斷咁加,但食物質素就越黎越求其!以前$100有找食個扒餐既日子當然一去不復返,但點都冇諗過可以求其成咁!是日係裝修後第一次幫襯,老實講的確比以前光猛、空間感大左。但同時枱與枱之間亦都相對密左,呢方面喺寸金尺土既香港我絕對明白亦都理解。餐飽︰麵飽可以話係呢度既「鎮店之寶」。同以前好generous咁俾一細籃麵飽相比,現在只可以喺六款麵飽裏面選擇一款。無可否認,喺通脹既情況下作出咁既安排確係情有可原。最特別既係佢「整色整水」,可以有六種唔同既sauce可以選擇,包括最大路既牛油或者其他好似Olive Oil同埋Tomato Sauce,以幾廿蚊個餐黎講有咁既安排都算係比較少見。雖然quantity係少左,但quality方面依然維持到昔日A-1既水平,依然係軟淋淋咁鬆軟,有入口即溶既感覺咁。唔知點解就算喺對面麵包舖買返屋企自己整都做唔到果種感覺,絕對係必試之選!餐湯方面既雜菜湯相對比較失色,毫無特別地方可言。D料少到乜咁只係得幾片細細既蔬菜。雖然係咁,但都勉強飲到少少基本雜菜湯應有既味道,唔似坊間一般將貨就價「from conc

餐湯方面既雜菜湯相對比較失色,毫無特別地方可言。D料少到乜咁只係得幾片細細既蔬菜。雖然係咁,但都勉強飲到少少基本雜菜湯應有既味道,唔似坊間一般將貨就價「from concentrate」果種質素既口感,叫做勉強比佢合格啦。
主菜carbonara方面就真係令我十分失望喇!份量少當然唔意外,問題係當你移走上面舖面既veggie之後個portion比想像中更細,有欺騙觀眾既感覺。個sauce亦都做得非常差,好watery一pat野咁出晒水,認真唔多開胃。Pasta索晒個汁之後,雖然不至於淋到一pat野咁,但因為撈埋D好稀既sauce令到個口感認真麻麻。D餸既份量更加少得可憐,加埋成碟野既「小小肉粒」我諗重少過一隻手指公既份量。
Overall我比佢既comment係越黎越差。或者咁講,喺自由行攻陷香港之後,佢地根本唔需要focus喺食物質素方面,只需一心做好「性價比」最大既食物去交租,賺過盤滿鉢滿就已經可以「袋袋平安」啦!唔知道呢個算唔算係另一種對香港人既懲罰呢?
2014-02-06
2014-02-05 960 浏览
捐血後想到排頭村吃晚飯,事前沒好好準備,原來那餐廳在新春期間休息,我們唯有返回人山人海的新城市廣場。所有餐廳外都有很多人在等候,我們先在七樓等了一會,忽然在廣告板上看到商場提供一個App,可以瀏覽大部分餐廳的等候狀況,於是我們便決定透過手機,輪候數間有興趣光顧的餐廳,結果最快(大概也等了半小時)有位的是Parkview。入坐後侍應說用餐限時九十分鐘,難怪他們比旁邊的Pizza Express快有位喇!看看餐牌,選擇足夠,價錢合理,加錢可以令單點的主菜變成一個餐,我們都加了$35升級加配三項食物。我們吃了~是日餐湯:侍應沒有問要紅湯或白湯,相信是日餐湯只有這款羅宋湯。味道尚可,隱約有些辣味,湯內亦有一些蔬菜。是日沙律:除了爽口的生菜,沙律上還有不少吞拿魚、粟米,感覺足料。麵包:麵包放在一塊木板上,賣相不錯,質素也很好,絕對不會硬邦邦,入口香軟。鐵板芝士蘑菇牛肉漢堡飯伴煎蛋($98):侍應提醒我們小心鐵板燙手,好奇的我馬上摸一摸,噢,根本不熱呀!把那燒烤汁倒到鐵板內,完全沒有冒煙或發出「滋滋」聲,薯角亦不夠香脆,令我失望。幸好整體味道不過不失,漢堡厚度適中,很適合拌飯;那煎蛋看似普通,但仍

我們吃了~
是日餐湯
是日沙律
麵包
鐵板芝士蘑菇牛肉漢堡飯伴煎蛋($98):侍應提醒我們小心鐵板燙手,好奇的我馬上摸一摸,噢,根本不熱呀!把那燒烤汁倒到鐵板內,完全沒有冒煙或發出「滋滋」聲,薯角亦不夠香脆,令我失望。幸好整體味道不過不失,漢堡厚度適中,很適合拌飯;那煎蛋看似普通,但仍是半熟狀態,蛋黃汁會流淌而出。
鐵板芝士蘑菇牛肉漢堡飯伴煎蛋
牛油果卡邦尼意粉伴溫泉蛋($78):賣相頗青綠,令我懷疑不是我點的卡邦尼意粉,細心再看看餐牌,噢,原來全因用了牛油果,是我疏忽了。牛油果雖則不是我的心水食品,但沒辦法退貨,只得珍惜食物吃掉它。慶幸溫泉蛋、意粉烹調時間恰當,兩者味道尚可。最令我費解的是:卡邦尼意粉內應該出現的是煙肉,而今次吃到的竟然是煙鴨胸,不僅沒有煙肉的鹹香和乾脆,更有一層脂肪,真奇怪!
牛油果卡邦尼意粉伴溫泉蛋
是日甜品甜品只有一款士多啤梨味的雪糕,質感軟滑。
餐飲:我們喝了凍檸茶和凍咖啡,味道一般。
餐飲
2014-02-02
2014-02-02 577 浏览
沙田的假日, 真係好多人下午茶時段,約等位30mins麵包由A1-Bakery供貨, 所以試香蕉朱古力雪糕多士,其實係厚多士,牛油味好香!賣相好得,令人好開心!自己比較唔鐘意雪糕直接放在多士上令到麵包淋晒。。。老公選擇burger+薯條,burger有豐富肉汁,薯條係粗薯,大愛餐飲我地選擇橙汁,係果汁先生。不錯
沙田的假日, 真係好多人

下午茶時段,約等位30mins

自己比較唔鐘意雪糕直接放在多士上令到麵包淋晒。。。

餐飲我地選擇橙汁,係果汁先生。不錯
2014-01-26
瞥見餐牌上寫著,麵包由A1-Bakery供貨,心想主菜也應該有以前英王的質素吧。而且,此店竟敢大喇喇地開在Pokka Cafe對面,裝潢路線也極為近似,挑機味甚濃。滿以為它的自信,來自於實力。可是不幸地,我們中伏了。餐湯那綠豆湯,像是加了鹽的綠豆沙(還要是煲得未夠火候那種),多士粒已浸得糊糊的,很倒人胃口。明顯,由廚房盛湯到出菜的過程,時間待得太久。估計是一大批地盛湯,再慢慢出菜所致。為免太冒險,點了西冷牛扒,心想要把牛扒煮得難食,也是很困難的事吧。噢~~~原來還真有如此高明的廚師。西冷扒毫無牛味、是成語「味同嚼蠟」的現實版本。虧點菜時那侍應還問我要五成熟、七成熟還是全熟(我點了Medium)。可是,這片薄薄的西冷端到我面前時,卻幾近全熟。薄切的西冷,火候很考工夫啊,不如入些厚切一點的貨,面積少一點的,以避免廚房看火能耐不足的問題吧。太太不怕死,點了燒春雞,結果就是出事了。肉無雞味、死鞋死實,連鎖快餐店的燒春雞水平也未及。而且在用主菜期間,侍應多次想來收碟(是收我們在吃的、那隻主菜的大碟,以及我擱在旁邊,隨餐隨用的麵包碟),是太「檯如輪轉」,要趕客嗎?但空桌明明還有很多啊。點了不知名的
點了不知名的「Special Cocktail」餐飲。想點?如果未搖好就上桌,麻煩加支Stirrer吧,又不是什麼固意分層的Cocktail...
此餐單看價錢似是便宜,但如果加上考慮其(連街口茶記也不如的)食物質素,性價比其實是非常低的。餓死也不會再幫襯,去吃麵檔好過。
2013-09-28 294 浏览
話說路過, 3.3 下午茶好餓要食少少野 茶黎講係比倒茶餐廳茶味, 凍奶茶 is NOT BAD! Carbonara 不要 expect 好好食,  spaghetti 明顯 overcooked, 林晒, no good但勝在料多, 汁 creamy but average呢個真係 ok, 下午茶飲啖茶食件三文治真係 jengs包烘好後脆, 包又軟熟, 料算係咁 有ham cheese lettuce fried egg, 但 lettuce 麻麻, 可以 fresh d 碎 d. 勝在夠平, 夠 casual, 茶好味, 下午茶 very nice 文ey for valueness: 7/10

話說路過, 3.3 下午茶好餓要食少少野
tea
茶黎講係比倒茶餐廳茶味, 凍奶茶 is NOT BAD!
carbonara spaghetti

但勝在料多, 汁 creamy but average
club sandwich
呢個真係 ok, 下午茶飲啖茶食件三文治真係 jengs

文ey for valueness: 7/10

庆祝纪念
纪念日
tea
club sandwich
素菇意粉, 喜出望外@Parkview Restaurant沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓117號舖MAIN MENU叫15-30 號的食身已連一杯飲料(COFFEE/TEA)主菜可以加$18 升級特飲加$1 2就加沙律, 湯,甜品, 薯條 其中一項定價便宜,二人等了15分鐘才拿到位煙三文魚伴南瓜飯有機糙米飯加入了南瓜的原因,嚐到有點南瓜引申出的甜味而顏色也是黃黃橙橙的除了有一塊塊切細了的南瓜粒外更添加了磨菇片哦南瓜粒沒有充分煮透, 略為厚身不夠粉嫩很小氣只有極少價錢貴的三文魚碎南瓜三文魚原來是不合襯的,找不到平衡為配色而勉強加的火箭菜太苦啦牛肝菌磨菇汁意粉全菇類卻不令人覺得悶及單調沒有了磨菇獨有而可怕的草腥意粉陣牙爽口, 在口中間仍有少許硬朗而爽直灑再上面的芝士碎增加了芝香拾當好處, 簡單而有極致的發揮I LOVE IT~
沙田沙田正街18號新城市廣場一期1樓117號舖
MAIN MENU
叫15-30 號的食身已連一杯飲料(COFFEE/TEA)
主菜可以加$18 升級特飲
加$1 2就加沙律, 湯,甜品, 薯條 其中一項
定價便宜,二人等了15分鐘才拿到位
煙三文魚伴南瓜飯有機糙米飯
加入了南瓜的原因,嚐到有點南瓜引申出的甜味
而顏色也是黃黃橙橙的
除了有一塊塊切細了的南瓜粒外更添加了磨菇片哦
南瓜粒沒有充分煮透, 略為厚身不夠粉嫩
很小氣只有極少價錢貴的三文魚碎
南瓜三文魚原來是不合襯的,找不到平衡
為配色而勉強加的火箭菜太苦啦
牛肝菌磨菇汁意粉
全菇類卻不令人覺得悶及單調
沒有了磨菇獨有而可怕的草腥
意粉陣牙爽口, 在口中間仍有少許硬朗而爽直
灑再上面的芝士碎增加了芝香
拾當好處, 簡單而有極致的發揮
I LOVE IT~
2013-08-09 110 浏览
其實睇食評都驚驚地,好彩結果係食完都可以笑住走是日5人共lunch, menu 都好多款選:)and english breakfast新嘢喎~~~首先有甘荀忌廉湯或雞蛋雜菜沙律選!of coz salad! 算新鮮,不過個底有D水水地,應該fing水未夠,令芝麻沙律汁都少少水水的ˊ_>ˋ加埋餐包係小法包:)A1 面包實無死不過油左D,手上會有油。主菜我要了蝦燴飯,味道ok+夠熱!飯料有3色椒,磨菇,好易入口,好開胃:)P.S 見旁邊的客的藍青口意粉都好吸引,下次想試....仲有個portobello burger 都想試,哈哈哈....為食鬼!
其實睇食評都驚驚地,好彩結果係食完都可以笑住走