2024-11-06 0 浏览
知道在做男團Mirror應援, 便找了一個平日的日子去.點了一個應援下午茶set, 包括一件蛋糕(是日蛋糕是紅絲絨蛋糕), 配一杯Latte.點餐後侍應姐姐先派上應援, 拿到後很開心. 餐廳內還有其他非鏡粉食客,所以打卡活動先行擱置.這是我第一次吃紅絲絨蛋糕, 味道好好, 不太甜, 又大大件.吃得好滿足. Latte也好喝~其實是第二次來這間餐廳.第一次從九龍站走過來,不熟路, 好像走了很多路; 這次從佐敦站來,方便多了, 走過幾個街口就到. 下次也要這樣來.
知道在做男團Mirror應援, 便找了一個平日的日子去.
2024-10-29
庆祝纪念
纪念日
2024-08-20 229 浏览
諗住去戲曲中心睇show前食啲嘢,唔想係尖沙咀咁多人,親求奇係佐敦搵間cafe chill下,出面藍白色外牆幾靚,裡面都唔算好迫,可能餐廳有打開窗,所以入面會有蚊?All day breakfast都幾大份嘅all day breakfast, 沙律個汁酸酸地幾開胃,不過菜可以再新鮮啲,蛋都幾滑有蛋香,唔係全熟果種煙三文魚無腥味唔會過鹹,薯餅腸仔正正常常個餅偏乾,似硬麵包口感,無任何醬配有啲寡,配牛油可能好啲?整體正常一般cafe質素無特別

All day breakfast

All day breakfast
煙三文魚無腥味唔會過鹹,薯餅腸仔正正常常
個餅偏乾,似硬麵包口感,無任何醬配有啲寡,配牛油可能好啲?

整體正常一般cafe質素無特別
2024-06-02
2024-06-21 493 浏览
行到門口感覺幾好,入到去間餐廳都算叫光猛,入到去反而係望住啲強勁嘅音樂,有少少似去咗買衫所以咁體驗都幾特別,不過我都OK,坐低試咗佢一個燒紐西蘭肉眼扒我就配搭咗薯菜五成熟食落我就覺得煮熟咗少少,所以有少韌,一般般之後我都叫咗杯flat white 咖啡☕️,杯咖啡我就覺得都OK嘅,因為我見呢度嘅咖啡種類都唔少,所以如果下次經過可以試埋其他款式不過如果想嘆咖啡,又想環境清靜,可能呢度就未必適合如果講到純粹食物質素,因為我哋叫緊五成熟的牛,嚟到同想像中有少少落差。嘢飲同食物賣相都叫幾好

所以咁體驗都幾特別,不過我都OK,坐低試咗佢一個

燒紐西蘭肉眼扒
我就配搭咗薯菜
五成熟

食落我就覺得煮熟咗少少,所以有少韌,一般般

不過如果想嘆咖啡,又想環境清靜,可能呢度就未必適合

嘢飲同食物賣相都叫幾好
2024-06-20
2024-06-18 520 浏览
因為應援而黎嘅cafe,唔建議大家去囉衛生ok嘅冇乜特別,但係態度真係唔得老闆極差別對待,聽到多人會無啦啦西面,嘆曬氣,我地入黎有比錢你賺架,埋單都成千銀,同埋做得應援cafe就隨時預左會有多人啲架啦(再講我呢個人數真係好正常份量係最嘔心嘅事情。講飲品先,蜜桃/百香果烏龍茶完全冇味(已經撩勻都係咁),朱古力奶冇朱古力味(完全唔知佢開幾比幾)。就連個杯,比我嗰檯嘅全部都係細杯which is細過其他檯嘅杯一半嘅,真係好離譜,但價錢完全一樣。到甜品,個窩夫硬過法棍,完全零擺盤,咩醬都冇,就幾滴糖漿,真係糖漿only。到正餐,我嗰檯嘅飯又係細過隔離台嘅一半,真係好明顯坐小山丘矮過人地一半。老實講,冇準備好足夠嘅材料可以同客講唔夠,等我地改其他野,而唔係格硬開杯1:99嘅水我飲囉。老闆未做好心理準備去接咁多客嘅都可以唔接做應援。選擇賺多啲錢就麻煩拎返相應嘅態度出黎,thx
因為應援而黎嘅cafe,唔建議大家去囉

衛生ok嘅冇乜特別,但係態度真係唔得

份量係最嘔心嘅事情。

2024-06-17
2024-03-12 874 浏览
本身都係諗住因為有FTISLAND應援先會去幫襯。cafe第一日開始營門嗰陣時就已經諗住去幫襯,本身都係諗住去打下卡,但係估唔到食物嘅質素非常ok😋 無論係擺盤同埋食材一啲都唔hea。餐廳仲好得意將啲menu轉咗做好可愛嘅名。厚身多肉李洪基=安格斯牛肉漢堡,個burger啲肉好juicy,同埋剛好係medium well,唔太生又唔太熟唔會好嚡;狎鷗亭王子=All day breakfast, 煙三文魚都大大塊;Primmadonna=Carbonara, 個汁好濃係我鍾意嘅味道。最驚喜嗰個就係鹹蛋黃炸雞,出奇地好食encore咗好幾次...到應援最後一日,我哋特意早一日預訂嗰隻西班牙乳豬,乳豬非常之出色好脆啲肉好嫩,如果多人gathering真係好推介食呢款。雖然已經過咗FTISLAND嘅應援相信我之後都會繼續幫襯。
本身都係諗住因為有FTISLAND應援先會去幫襯。
餐廳仲好得意將啲menu轉咗做好可愛嘅名。

雖然已經過咗FTISLAND嘅應援相信我之後都會繼續幫襯。
安格斯牛肉漢堡/All day breakfast/Carbonara/鹹蛋黃炸雞.....
2024-03-01
  • 西班牙乳豬
  • 鹹蛋黃炸雞
  • 安格式牛肉漢堡
咖啡OK中規中矩,同朋友叫多一個甜品,叫了朱古力牛角酥窩夫。等左一段時間,上枱個下我同朋友都呆左,感覺只係整熱返而扁左既牛角包,再喺上面加啲朱古力醬,咁就盛惠$78,依一舊甜品,真係充分展現到香港既百物騰貴,見到都得啖笑。現在附上Menu都冇嘅食物圖,希望大家唔好再中伏,叫依個所謂既朱古力牛角酥窩夫。
等左一段時間,上枱個下我同朋友都呆左,

朱古力牛角酥窩夫
FTIsland來港開演唱會有應援Cafe 第一日即刻去😍叫有杯凍美式咖啡加香蕉窩夫咖啡都幾好飲 好多地方無啡味 又唔夠凍呢一杯做得幾好 👍🏻 係我鍾意嘅味香蕉窩夫 第一眼睇心諗點解分開上 香蕉又唔多 又無cream當係切開左個窩夫食第一淡就明個主角唔係香蕉係窩夫 就咁食已經好好食脆 又唔係得脆 有口感 加左糖漿又唔會太甜會想係咁食 好快食完 就發現仲淨香蕉😂聽到隔離枱一對老夫婦話厚豬扒好好食 加$60多一塊都食 搞到我好想試 一定有下次🤩當日主唱仲落左去食🥹依家無乜餐廳肯咁樣做應援 再加上食物好食既 更加少 希望多啲人識啦
FTIsland來港開演唱會

脆 又唔係得脆 有口感 加左糖漿又唔會太甜
會想係咁食 好快食完 就發現仲淨香蕉😂

當日主唱仲落左去食🥹

2024-02-28 272 浏览
之前新開嘅時候黎食除左門面設計同內部環境藍白色幾靚之外野食都好好食而且價錢唔算好貴-all day breakfast全部材料都好新鮮!薯餅好脆,炒蛋都好滑😌-waffle🧇超好食!!!外表酥脆入面鬆軟加埋草莓醬同糖漿都好夾!-咖啡同蘋果茶都唔錯👍🏻
之前新開嘅時候黎食
除左門面設計同內部環境藍白色幾靚之外
野食都好好食
而且價錢唔算好貴
all day breakfast全部材料都好新鮮!
薯餅好脆,炒蛋都好滑😌
waffle🧇超好食!!!
外表酥脆入面鬆軟
加埋草莓醬同糖漿都好夾!
咖啡同蘋果茶都唔錯👍🏻
2024-02-07 318 浏览
今日係因為下晝有活動要去,所以周圍搵下有乜食,之後就見到呢間藍白色調,係舊區好引人注目嘅cafe佢嘅外型係好清新,出面有2張白色嘅凳比人可以等位或者係出面用餐,黎嘅時候都見到有人係出面影相打卡,好啱影啲小清新嘅相我同朋友叫左一個All day breakfast同fish and chips 等緊嘅時候,留意到入面有好多唔同嘅明星相,有mirror同其他韓星,好多女仔入黎都為左影翻2張相,搞到我同朋友都覺得有少少格格不入😂終於等到上菜嘅時候,我嘅all day breakfast有沙律、雞肉腸、牛乳炒蛋、薯餅、煙肉、多士同炒雜菇,份量雖然唔多,但數量都可以取勝而我朋友嘅炸魚薯條係一大條魚咁落脆漿咁炸,炸到成條金黃,十分香口,而佢配上嘅蛋黃醬都可以引出條魚嘅鮮味整體來講,呢一間都好值得推薦比大家

整體來講,呢一間都好值得推薦比大家
bookmark了很久一直未有時間來,怎料早幾天去工作不小心經過,加上還未吃飯就去吃個late lunch,藍白色的裝潢實在太吸睛😍🔹手撕豬柳蛋漢堡連薯條看到是手撕豬我就立刻點了,豬肉很多汁像肉餅,讓漢堡味道很豐富,中間的蕃茄和生菜都很新鮮,麵包煎過很香很有咬口,上面一層厚厚的黑松露醬濃郁得很,整個漢堡包是真的期待以上🤤(雖然薯條有點乾🫠)🔹cold brew天氣太熱只能點cold brew,這瓶cold brew是偏酸、很fruity的一款咖啡,反而很適合這個天氣和搭配漢堡,味道好清新☺cafe的打卡位在外面,要避開人群的話,可能要平日2、3點的時候來~
🔹手撕豬柳蛋漢堡連薯條
🔹cold brew
2023-08-13 986 浏览
佐敦炮台街是傳統的舊街,轉角處卻佇立着,藍白小清新咖啡店一Pastime。Pastime是佐敦人氣咖啡店,這天卻在這遇上張敬軒,他仿佛在唱:窗紗內,小鹿給我送支花.......原來是張敬軒期間限定主題咖啡店!這期間會看到軒仔的「身影」,Special Menu價錢都幾佛心。點了輕食四色澱粉放題($68),其實是煙三文魚、吞拿魚、巴馬火腿、牛油果的法包,包身香脆配搭人見人愛,喜歡!香辣蒜片白酒大蜆意粉($158)充滿蒜香辣味,特別欣賞大蜆新鮮鮮甜。Dirty($40)Dirty啡香濃郁,能嚐出漸層的反差感。凍朱古力奶($45)加入可可果醬更加濃郁,也不錯。Pastime是寵物友善咖啡店,有Pets Menu,狗店主在店內穿梭,一啲都唔怕醜!
香辣蒜片白酒大蜆意粉($158)
充滿蒜香辣味,特別欣賞大蜆新鮮鮮甜。

Dirty($40)

Dirty啡香濃郁,能嚐出漸層的反差感。
Dirty($40)
凍朱古力奶($45)
加入可可果醬更加濃郁,也不錯。

Iced Chocolate
题外话/补充资料: 同文刊載: UBLOG:【美食】Pastime.舊區的一隅.藍白小清新咖啡|文迪.漫遊.慢生活
2023-06-07
Iced Chocolate
2023-06-15 642 浏览
最近發現原來佐敦都幾多好野食,好耐之前生日果陣,朋友就請左我食呢間café。佢係街角,都有唔小打卡位ga,同埋坐得幾舒服,都唔會有人催你食完就要走。佢份量都幾多,兩個女仔叫左一個Pizza、一個窩夫同埋一個小食,不過食物就有少少偏甜。

☙ 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗶𝗺𝗲 ❧ 藍白色希臘小屋般的𝗰𝗮𝗳𝗲格外顯眼,位於人流稀少的佐敦小街,感覺好慢活、𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹,坐得亦好舒服🌬食物性價比好高,平日有𝗹𝘂𝗻𝗰𝗵 𝘀𝗲𝘁配飲品優惠,份量好多,𝗿𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼係意料之外咁大份🤩呢間係難得好味又抵食加環境好的𝗰𝗮𝗳𝗲,非打手但真的好喜歡𝗣𝗮𝘀𝘁𝗶𝗺𝗲呢💙 ࿐ 🍄鮮瓜蘑菇意大利飯 $𝟴𝟴💫 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼口感硬身、有咬口,配上蘑菇同翠肉瓜,份量偏多,比外面𝗰𝗮𝗳𝗲供應的更大份🤩整體偏稠身、𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆,食得多會有少許滯,但味道討好,所以依然係推介之選❣️ 🐮地中海蔬菜汁煮牛面肉配地中海麵包 $𝟭𝟬𝟴💫 私心大推✨平時好少叫呢類食物,但今次絕對有驚喜!醬汁濃味,牛肉好入味,肉質軟腍,係慢慢咬會自己化開個種,配菜的紅蘿蔔亦煮得好軟身,配埋烘得微脆的麵包食,非常搭配呢😋 🐬藍柑梳打特飲 $𝟰𝟴 藍柑梳打配上裝滿益力多的樽仔,益力多會慢慢流入藍色梳打,變成藍白漸變色,打卡一流,味道酸酸味味,好開胃👍🏻 🫖荔枝鐵觀音 $𝟰𝟮 鐵觀音帶淡淡荔枝味,配上兩粒荔枝肉,味道清新~
☙ 𝗣𝗮𝘀𝘁𝗶𝗺𝗲 ❧
地中海蔬菜汁煮牛面肉配地中海麵包

🍄鮮瓜蘑菇意大利飯 $𝟴𝟴💫
鮮瓜蘑菇意大利飯

🐮地中海蔬菜汁煮牛面肉配地中海麵包 $𝟭𝟬𝟴💫
🐬藍柑梳打特飲 $𝟰𝟴
藍柑梳打特飲

🫖荔枝鐵觀音 $𝟰𝟮
鐵觀音帶淡淡荔枝味,配上兩粒荔枝肉,味道清新~

2023-02-14
庆祝纪念
情人节
地中海蔬菜汁煮牛面肉配地中海麵包
鮮瓜蘑菇意大利飯
藍柑梳打特飲
2023-02-01 665 浏览
☁️ 久違的同男朋友拍拖日❤️藍白主題風cafe呢間bookmark左好耐嘅餐廳🍴今日終於同男朋友仔一齊去~唔講仲以為去左旅行✈️Santorini ~~餐廳設有兩層樓樓上可以比狗狗坐室內,外賣形式。有足夠空間比佢哋玩。平日建議提早book位並且同職員講聲有毛孩🐶,週末沒有設有訂位服務。餐廳食物質素好好😋店員亦都十分友善😍係一間可以再去嘅餐廳推薦食物🌟西班牙火腿芝士流心蛋厚多士
☁️
久違的同男朋友拍拖日❤️

藍白主題風cafe
呢間bookmark左好耐嘅餐廳🍴
今日終於同男朋友仔一齊去~
唔講仲以為去左旅行✈️
Santorini ~~

餐廳設有兩層樓
樓上可以比狗狗坐室內,外賣形式。有足夠空間比佢哋玩。

餐廳食物質素好好😋
店員亦都十分友善😍
係一間可以再去嘅餐廳

推薦食物🌟
西班牙火腿芝士流心蛋厚多士
2022-11-14 635 浏览
成日覺得一杯好啡,係要配合天時地利人和☕ 好天氣、沖得好飲嘅Barista、啱你飲嘅豆再加埋環境!天氣涼浸浸嘅時候最鍾意喺Outdoor或者望到街景嘅位嘆啡,就算係一個人定係同人一齊,都可以唔講嘢、望住啲人,放空自己🌤️假日時間下午四點左右去完全唔洗等位,坐在喺室外Bar檯,環境舒服又好Chil店員又唔會趕你走,可以消磨一個下午🫶🏻 我鍾意食較香脆同薄身嘅窩夫,佢做到我要求,只係覺得雜莓醬偏酸🧇 咖啡就普普通通,Latte好大杯,而椰青啡嘅椰青味如果可以再突出啲就好,但Overall嚟講都唔錯 🥥 💰自製雜莓醬奶油窩夫 $60💰Coconut Americano $50💰Latte $48 📍Pastime地址︰佐敦炮台街29-31號地舖

💰自製雜莓醬奶油窩夫 $60
💰Coconut Americano $50