2017-06-04 513 浏览
本人對甜品的熱愛程度好高!其中蛋糕都係本人最愛之一。食蛋糕,Tony Wong呢個品牌都支持左好幾年!適逢生日,我身邊的另一半當然會買蛋糕同我慶生,最穩陣就梗係買Tony Wong其實一返到屋企已經見到Tony Wong個盒,但係個心係諗住,唉⋯都係嗰啲普普通通嘅蛋糕款式點知做到切蛋糕嘅時候見到,真係好開心,原來有咁細個蛋糕買,好適合二人世界時候食紫色真係好靚,水準依然keep得到切開入面嘅蛋糕好食,但出面嗰陣糖皮,有點硬好甜,真係食唔到!呢啲款嘅蛋糕不嬲都係得個樣,但係呢個就內外兼備啦有朋友生日不妨去Tony Wong買蛋糕慶祝啦
本人對甜品的熱愛程度好高!其中蛋糕都係本人最愛之一。
食蛋糕,Tony Wong呢個品牌都支持左好幾年!

點知做到切蛋糕嘅時候見到,真係好開心
,原來有咁細個蛋糕買,好適合二人世界時候食

紫色真係好靚,水準依然keep得到

呢啲款嘅蛋糕不嬲都係得個樣,但係呢個就內外兼備啦

有朋友生日不妨去Tony Wong買蛋糕慶祝啦
2017-04-19 1122 浏览
麗都沙田除咗滿記糖水仲可以試吓旁邊嘅Tony wong 裝修好靚呀迷你玫瑰花蛋糕賣相真係好吸引呀而且味道好好不太甜仲有呢個野莓拿破崙佢嘅吉士醬超級香濃而且拿破崙嘅酥皮好鬆脆啊!仲有呢個焦糖香蕉朱古力pancakePancake 好軟綿綿正吖
麗都沙田除咗滿記糖水
仲有呢個焦糖香蕉朱古力pancake
Pancake 好軟綿綿
正吖
2017-02-23 7130 浏览
豬小姐嘅媽媽係一個好易滿足嘅人 只要比佢一些小驚喜 已經可以氹得佢好歡喜襯媽媽牛一嘅大日子 豬小姐送上佢最愛嘅玫瑰蛋糕Patisserie Tony Wong除左Mango Napoleon出名又靚又好食之外 Rose Cake都一樣多人歡喜 可以話係尼度嘅皇牌店鋪以白色為主 比人簡潔柔雅嘅感覺 一入去就見到玻璃櫃入面滿放住唔同款式 顏色鮮艷嘅cake 眼球會不自覺目不轉睛一早已有目標而來 就係Mini Pink Rose付款後 店員會主動問需唔需要寫牌 正合我心意 要加分食完晚飯後拎出蛋糕 打開後見媽媽開心又歡喜 笑到見牙唔見眼唱完生日歌加影相後就開始品嚐蛋糕了!淺粉紅色嘅玫瑰高貴優雅 仔細一望 花瓣有些閃粉 令玫瑰更加瑰麗 仿真度高 亦有如藝術品一般 要欣賞一番才捨得食先拿起花瓣嚐一口 應該是由白朱古力製成的 味道頗為甜膩 建議大家淺嚐一塊便算了拿走漂亮花瓣後只剩一件普通size的小蛋糕 賣相已被徹底摧毀…小蛋糕是一件夾層的海棉蛋糕 由紅桑莓慕斯 士多啤梨果肉 忌廉和海棉蛋糕組合而成 而底層是杏仁甜酥味道酸酸甜甜 莓味濃郁 清新怡人 蛋糕可與朱古力花瓣同時吃 會中和花瓣那非一般的甜

襯媽媽牛一嘅大日子 豬小姐送上佢最愛嘅玫瑰蛋糕
店鋪以白色為主 比人簡潔柔雅嘅感覺

一早已有目標而來 就係Mini Pink Rose

付款後 店員會主動問需唔需要寫牌 正合我心意 要加分
食完晚飯後拎出蛋糕 打開後見媽媽開心又歡喜 笑到見牙唔見眼

唱完生日歌加影相後就開始品嚐蛋糕了!
仿真度高 亦有如藝術品一般 要欣賞一番才捨得食
先拿起花瓣嚐一口 應該是由白朱古力製成的 味道頗為甜膩
建議大家淺嚐一塊便算了

Mini Rose Cake

味道酸酸甜甜 莓味濃郁 清新怡人
蛋糕可與朱古力花瓣同時吃 會中和花瓣那非一般的甜

可是蛋糕真的太小了 令人有點唔夠喉

Mini Rose Cake欣賞指數十分之高 但畢竟是用美觀賣相作主打 味道卻很平凡 性價比甚低

不過媽媽高興就已經滿足了
祝福媽媽身體健康 每日開心快活無煩惱 繼續有乖女錫
2017-02-22
2017-02-14 1434 浏览
是為了呢個Rasberry sorbet而來,因我不"好"cake。我覺得好好味。見到廚櫃好多玫瑰蛋糕有成十幾二十個,是情人們買比對方的心意,祝各位甜甜蜜蜜。講返杯sobert. 玫瑰蛋糕粒好重玫瑰味,士多啤梨唔係平嘢(原本以為上兩個post係打手)。我平時唔食荔枝,但覺得層兩層荔枝啫喱同raspberry moose好好味。個sobert唔會太酸或太甜。我好鐘意。如果可以食極唔肥,我願意每日一杯。PS張相係咪好靚,出咗7樓平台食。無乜人,咁樣係最relax.
2017-02-06 1353 浏览
久仰大名既tony wong 甜品,今日終於試到啦! 新年冇野做約左朋友HIGH HEA, 特登入去沙田試下,因為平日去唔使排隊。不過堂食要注意,每人最低消費$50, 泗限坐一小時,不過應該都夠時間既.. 百幾蚊一個人其實唔貴,仲有好多精緻既野食。由下而上食,最特別係Mango Napoleon, custard好creamy,而且酥皮仲好脆,都好值得一試。

2017-02-05 1202 浏览
"Raspberry Sorbet Delight"🍓🍰🍧Tonywong甜品真係大師出品👍🏻呢個"紅桑莓雪葩七重奏"誠實推介😍香濃紅桑莓加玫瑰蛋糕~配合自家製脆粒粒~底層有strawberry意式奶凍加荔枝啫喱👍🏻原材料食得出用靚野,連士多啤梨咁甜都係用新鮮😋你知啦!呢個年頭去旺角食個普通糖水都要五六十蚊😎$62真係好抵食"🍨🍫🍩🍨🍫🍩"chocolate molten cake with vanilla icecream"😋心太軟係穏陣之選,濃濃朱古力流心,唔太甜之餘少少苦配合vanilla雪糕"Hazelnut Souffle with Vanilla ice cream"🌰🍫🍨榛子梳乎厘雪糕又係好好味😋梳乎厘入口即溶有濃濃楱子香甜~每啖加vanilla雪糕口感一流.🔥🍨🍰"Baked Alaska "火焰焗雪山。。本來係好期待,因為自己好中意食呢款,但事實係好一般😑唔係係咪d火唔夠多夠熱,表面既cream做唔到熱脆,同入面雪糕冇乜口感對比,最慘係每一啖水汪汪加勁濃酒味。。好奇怪😫總結甜品質素好高環境其實光猛又舒服,唯獨係座位偏少同需要排一陣隊😝
"Raspberry Sorbet Delight"
"🍨🍫
🔥🍨🍰"Baked Alaska "
總結甜品質素好高
環境其實光猛又舒服,唯獨係座位偏少同需要排一陣隊😝
2017-02-05
  • Chocolate Truffle Cake
  • 芒果四重奏
2017-01-10 1357 浏览
其實之前都食過呢間既chocolate truffle 作為朱古力甜品迷既我真係覺得超級好食 所以今次特登黎買 ... 可能因為我太晏成9點半先去到 所以已經無晒chocolate truffle 結果我買咗American cheesecake, Gold medal同店員推介既Mango Nepoleon啦 逐樣講下先 ...American cheesecake: 真係好滑好濃芝士味 一入口已經溶咗咁 好好味 岩中意濃既芝士蛋糕既人食 Gold medal: 一睇以為係茉莉朱古力蛋糕 其實食落唔重朱古力味 有少少失望 不過勝在有多重口感 岩中意食好多口感既人 Mango Napoleon: d custard真係好creamy好滑 即買即食所以d酥皮仲好脆 都好值得一試 整體上d蛋糕都好味 但係最好味都係之前食過既chocolate truffle

Mango  Napoleon
American  cheesecake  &  gold  medal
2017-01-01
宵夜
Mango  Napoleon
  • Chocolate truffle
2016-12-28 1178 浏览
10年前已開始幫襯九龍城店,前日食完午飯同太太上去食甜品,當時有一枱堂食其他枱無人坐,選了兩件餅($9x)想比錢時,店員有禮貌地解釋每人最少光顧$50否則不能堂食,我們兩人食唔晒3件餅,對佢地d花茶無興趣,更唔想買完企係門口食,無耐離開。之前有幫襯堂食但無人通知有$50先可以堂食嘅規矩,大部分嘅餅平個$50, 即係一定要平均一人食多個一件餅,或要多杯花茶先可以坐喺度食,無聽個朋友話Tony Wong嘅花茶特別出色,興趣不大,如果買外賣,新城市廣場2樓其實有好多選擇,唔冼去“易上難落”嘅7樓,幫襯左10年,唉~我應該和呢間店緣盡了。

2016-12-22 1133 浏览
行完街,係新城市想搵個位坐下傾下計都唔係咁易。上到七樓先搵到tony wong 原來有堂食,又唔多人可以食件餅飲杯茶傾下計。啲蛋糕就出名精緻架啦~ 味道都ok襯埋杯茶,咁就傾左幾粒鐘啦揀左鐘意嘅栗子蛋糕,好香栗子味,又唔會好甜係繁忙嘅新城市,總算搵到個地方休息下
啲蛋糕就出名精緻架啦~ 味道都ok
襯埋杯茶,咁就傾左幾粒鐘啦
揀左鐘意嘅栗子蛋糕,好香栗子味,又唔會好甜

係繁忙嘅新城市,總算搵到個地方休息下
2016-12-14 1074 浏览
Tong Wong出品一向都好靚好精緻❤️見到心情都好啲😍☺️但佢既味道都唔差架😍男朋友都話以為d玫瑰花會好膠 但其實啲朱古力片都好好味 雖然兩個人食有d膩😝但買黎同女朋友慶祝一定會好驚喜好開心😍
Tong Wong出品一向都好靚好精緻❤️

但買黎同女朋友慶祝一定會好驚喜好開心😍
2016-11-19 1608 浏览
久久未嚐試到, 今次終於跟朋友黎到tong wong 既餐廳食tea. 見到有tea set, 一人一份~碟子確實精美. 但畢竟食物味道最緊要. 三盤由底至高品嚐, 但又有時間限制, 我們只好快快食過...咸味甜點十分普通, 三文治也可以上場實在驚訝!甜味甜點, 生果好酸, 最頂層的不知明芒果泡泡, 真心不知道是什麼只嘆自己唔識食...

見到有tea set, 一人一份~

碟子確實精美. 但畢竟食物味道最緊要.

咸味甜點十分普通, 三文治也可以上場實在驚訝!

只嘆自己唔識食...
2016-11-12
2016-10-29 1694 浏览
靚靚玫瑰花蛋糕好開心食到啦,個玫瑰花好靚,以為會係膠味咁,點知好好食既白朱古力味,之不過係有d粉紅色色素入面既蛋糕都好軟,可惜買左mini size,唔係既話可以食多d
靚靚玫瑰花蛋糕
2016-10-26 1373 浏览
朋友聚會飯局後,一齊食甜品,大家已對X記甜品沒大感覺,所以去左隔離既tong wong, 聽聞佢既蛋糕好出名,特別係玫瑰花蛋糕可惜,去到所有的玫瑰花蛋糕賣晒....唯有試其他啦~佢地有cafe位置可坐低食,除左單件蛋糕($45@),還有心太軟,pancake 等甜品,最低消費$50叫左7款,最推介係earl grey mousse, (左下黃色那個),雖是mousse, 但外皮微脆,earl grey mousse 好清,有伯爵茶味,裡面有件小蛋糕,有枝小管放果汁入去(只是gimmick,沒有特別好味左),整體係7件中最欣賞的,出面亦少有。black truffle cake係佢地出名,chocolate mousse 好濃, 裡面中心仲有朱古力脆脆(微量),個人覺得太甜,但喜愛朱古力的友人十分喜愛。雜莓拿破崙,吉士好味,唔膩唔太甜,酥皮鬆脆呢個halloween special, 雖然橙色外皮,但沒有果味,而係甜甜地,裡面係白色既vanila mousse, 沒有大特別,白色小鬼係係膠,唔食得。Chestnut cake, 濃栗子味,ok啦!因同出面差唔多blueberry tart

可惜,去到所有的玫瑰花蛋糕賣晒....
唯有試其他啦~

雜莓拿破崙,吉士好味,唔膩唔太甜,酥皮鬆脆
blueberry tart, 好多blueberry,但覺得tart底一般
  • earl grey mousse
2016-08-29 2836 浏览
媽媽生日專登去tony wong 度買cake沙田既分店唔多人但款比九龍城少好多我walk in買一磅裝一眼睇中拿破崙,三百幾蚊都唔貴一拎起好重手添返屋企一起食,到左夜晚仲好脆,吉士甜左少少,(其實已經好好味)、又滑又足料!正!下次可再encore
媽媽生日專登去tony wong 度買cake

2016-08-23
拿破崙
  • Cherry napoleon
2016-08-28 1784 浏览
男友媽媽生日,我提議買玫瑰花蛋糕!上網download份form,再經whatsapp落單,櫃員機轉數,過程非常方便,回覆亦快!到攞餅日子,去到舖頭講返姓名同幾點攞餅,店員都好快處理好order,非常細心交待冰種可keep一小時!晚上切餅時,連隔離枱嘅都不停望個蛋糕! 實物超靚!蛋糕都唔係得個樣~外層花瓣(白朱古力)比想像中好食,而蛋糕夾層亦有士多啤梨果肉,raspberry mousse味道帶酸,好清新!蛋糕底做夠鬆軟,成個配搭非常好味!
男友媽媽生日,我提議買玫瑰花蛋糕!
晚上切餅時,連隔離枱嘅都不停望個蛋糕! 實物超靚!
Pink  Rose
蛋糕都唔係得個樣~
蛋糕底做夠鬆軟,成個配搭非常好味!
2016-08-28
Pink  Rose