今日和朋友去又一城shopping,买完野后个朋友话又一城有一间黑椒牛肉饭又便又抵食,58蚊就有一个餐,听到58蚊本来就对d牛肉唔包乜希望,点知真是有惊喜,d牛肉嫩嫩的,一d不老脂肪分布均匀,食落去满口juice,黑椒味调得很不错,值得推荐
2019-03-20 242 浏览
在九龍塘站的又一城shopping一天後,想簡簡單單的吃個晚餐,可移玉步到頂樓的Food court。而我就是PEPPER LUNCH的常客,因為夠快又夠經濟!鐵板牛肉蛋飯熱板上的蛋和牛肉還是生的,只要用匙羹絆幾分鐘便熟了,完全是靠這塊鐵板的熱力,所以冬天我特別喜歡在這里吃飯,因為夠快而且吃到最後一口還是熱的。肥牛很嫩滑,弄到全熟也沒問題。鷄肉芝士飯取餐時鷄肉是全熟的,芝士在鐵板上和飯溶在一起,吃起來的時候燙燙有拉絲,再配上他們自家制的燒汁醬料,香噴噴的,好惹味。栗米粒混起來吃,口感真的不錯。不過吃的時候真的要小心,因為真的好燙口。餐廳還有其他選擇,如一口牛,三文魚等⋯⋯,而且還可以免費加大飯底。+8蚊可以升級加蛋和芝士
而我就是PEPPER LUNCH的常客,因為夠快又夠經濟!

鐵板牛肉蛋飯

鷄肉芝士飯
咖哩黑椒鷄肉飯加芝士

+8蚊可以升級加蛋和芝士
2019-03-20
咖哩黑椒鷄肉飯加芝士
由中學年代食到移家嘅Pepper Lunch,相信大家都有食過,唔知有幾多人同我一樣鍾意食呢?黑椒牛肉飯($51)+芝士($3)未上盤就知道就快有得食,因為熱辣辣嘅鐵板聲,一早已經聽到😍取餐處嘅旁邊,總會有幾隻自家製嘅醬汁,我最鍾意加蜜糖汁🍯一般人都會用店舖提供嘅膠兜裝起,但係我成日諗,直接倒落去個飯度,同分開裝有咁大分別咩?用一個膠兜只係5分鐘,但係分解就要500年,咁⋯我選擇直接倒落飯🤔加左芝士真係好香😋最鍾意拉絲嘅畫面😋睇到都想食😋加埋少少焦嘅飯焦,脆卜卜好正丫❤️ ❤️❤️🍛Pepper Lunch❤️One of my favourite restaurant. They serve with a hot iron plate, so that you can hear “sizzleeeeee”before you start your meal. Tasty 😋 Beef Pepper Rice (HKD$51) add-on cheese(+$3)recommend to add cheese if you a cheese lover!
黑椒牛肉飯+芝士
黑椒牛肉飯($51)+芝士($3)
未上盤就知道就快有得食,因為熱辣辣嘅鐵板聲,一早已經聽到😍
取餐處嘅旁邊,總會有幾隻自家製嘅醬汁,我最鍾意加蜜糖汁🍯
🍛Pepper Lunch❤️
2018-10-22
2019-01-11 228 浏览
尋日同咗朋友去又一城食飯 日日食城大飯堂食到好無聊想食多啲好味嘅嘢 於是就一齊去咗pepper lunch 食午餐 去到發現有學生餐 都只係39蚊 已經有飯有嘢飲 加五蚊仲可以加大 🤤 我就選擇咗食黑椒牛肉飯 我本身就一個芝士控😂食呢啲 熱辣辣嘅嘢 就好鍾意落芝士 所以我就加多咗 八蚊 加上芝士同蛋係黑椒牛肉飯入面 至於味道方面 黑椒加上特製醬汁嘅混合 味道非常出色 👍每食一啖飯 個口就好似被芝士淹沒 極重芝士味 而缺點就係 份量太少即使加咗大 但係都係唔夠一個男仔食 即使食完成個飯 都係仲有少少肚餓 環境方面 因為喺Food court食堂嘅關係 所以不予置評 價錢嘅話算係ok可以接受 但係真係唔夠飽所以感覺上唔太抵食

2018-12-29 152 浏览
這個商場出了名人流多,特別是遊客,大多吃完飯就會座火車回家。每次找位子吃個飯都比較困難,若不是友人說隨便找個口的然後去看戲,我是十分不情願來這裡FOOD COURT漫無目的的等,還要被誤會看著別人吃的東西情況出現等著位子。對 ! 這個價錢的確不要求太多,但我還是要說說心裡話。不知道大家有沒有認為,凡是這些所謂有名的飯店,在這類型商場的FOOD COURT裡面的分店,味道總是差一點點,雖然牛肉的份量還可以接受,但肉質始終是差了一點點,不夠嫩滑,飯的份量也不夠多。
情況出現等著位子。
2018-12-11
2018-12-06 154 浏览
pepper lunch係鐵板燒飯嘅專家, 每次嚟到咗鐘意叫黑椒雞肉飯, 再加上一隻蛋 同埋芝士, 令到成個飯昇華到另一個階段, 黑椒同雞肉嘅配搭好好, 雞肉肉質嫩滑, 放相鐵板燒嘅時候未完全熟透, 但充分利用鐵板燒嘅餘溫令到雞肉熟嘅程度啱啱好, 加上蛋嘅蛋黃同埋蛋白嘅味道完全滲入啲飯入面,每次嚟到都排隊都人頭湧湧, 果然係food court必選嘅餐廳
2018-11-18 155 浏览
去food court通常都會食pepper lunch😚😋今次都唔例外!黑椒牛肉飯 加芝士 加蛋 配可樂買完飛,番埋位等待鐵板餐熱辣辣上檯把握時間淋上醬汁,將所有野撈一撈,發出吱吱喳喳聲,聽到更加肚餓 (我地已經等左40分鐘 ) !雞蛋、生肉,主要靠熱力整熟 ! 我地要趁鐵板仲好熱既時候不停攪拌,且怕食物痴底!鷄肉都算幾嫩滑,冇乜雪藏味,粒粒粟米夠甜,整個飯好好味 大滿足 !全程食住都香噴噴既味道,食慾大增!清哂😇
黑椒牛肉飯 加芝士 加蛋 配可樂
買完飛,番埋位等待鐵板餐熱辣辣上檯
全程食住都香噴噴既味道,食慾大增!清哂😇
2018-09-24 257 浏览
作為學生,最期待的就是放中午飯和朋友出去吃。在九龍塘,好吃又便宜的餐廳不多。作為貧窮的學生黨,最常去的就是樂富裡面的food court,Pepper Lunch當然也是高人氣之選。黑椒牛肉飯加雞蛋($39+$5)聽著那滋滋的聲音,聞著快速攪拌肉和飯散發出來的香氣,吃到嘴裡更是嫩,黑椒的微辣為這個飯加了不少分!一口裡面有肉、蛋汁和甜甜的粟米簡直好吃到不要不要的!作為學生,還有一杯汽水,吃一口熱飯,喝一口冰可樂,就手學生午餐最幸福的事了~

黑椒牛肉飯加雞蛋($39+$5)
2018-09-20
2018-07-20 329 浏览
相信不少人都吃過Pepper Lunch,因為他們的鐵板飯質素可謂物美價廉,深得民心今次吃的Pepper Lunch是位於又一城Food Court裏。這個food court長期逼滿,所以在lunch 找到一個座位需要不少運氣呢今次我點了一個學生餐的黑椒牛肉飯,米飯的份量似舊的十分大份配料粟米有很多,十分香甜牛肉大概有6大塊,都是肥牛。我習慣點蜜糖醬汁,味度會比另一款的淡些,可以加少少黑椒,會更加美味温馨提示:建議在取餐區先用匙勺將牛肉放上飯面,牛肉便不會過熟而影響口感

黑椒牛肉鐵板飯
今次我點了一個學生餐的黑椒牛肉飯,米飯的份量似舊的十分大份
配料粟米有很多,十分香甜

午餐
黑椒牛肉鐵板飯
2018-07-06 217 浏览
今日下午跟幾個同事要到又一城上堂,就早一點到又一城順一起食午飯,由於時間不多,我們唯有到Food Court搵食,不過對於平時食慣公司Canteen頹飯的我們,Food Court的選擇已經算非常豐富。Food Court雖然都幾多食店選擇,但通常Pepper Lunch都會是最多人光顧的,但又一城的Food Court因為有譚仔,所以Pepper Lunch不算太人排隊。我點了最經典但我覺得最好味的黑椒牛肉飯,奉上時咋咋聲,加上黑椒的香氣,頓感飢腸轆轆。每次我食黑椒牛肉飯都必定會加一杯黑椒汁和兩杯寬糖蒜蓉汁,惹味之餘又可以令白飯不會太乾。牛肉量雖然不多,但勝在夠滑,雖然份量不多食完都不算不會飽,但每次經過Food Court見到有Pepper Lunch,逛了一大圈最後都會不其然停在Peeper Lunch前面。

2018-07-04 138 浏览
呢間野係food court 其實都食左好多次.本身係學生可以享受佢既學生歺真係好鬼抵一班同學放學, 最正就係夜鬼麻麻近近地食飽再返家~food court 大部份時間都易搵位既 (除左8pm 前后勁多人)買完票, 等出號碼雖然學生價, 但D 料都無小架我係megabox 都有食, 但又一城既分店係明顯平D, 呢間3X, megabox 4X但都係同一碟 包埋飲品一般set lunch 5X埋位前記得拿埋汁呀~抵呀~呢度半自助既, 我呢頭食, 都未走, D 姐姐便好快手咁幫我收灑碟~仲好有禮貌添真係好like 呢間food court 既
呢間野係food court
其實都食左好多次.
本身係學生可以享受佢既學生歺
真係好鬼抵
一班同學放學, 最正就係夜鬼麻麻近近地食飽再返家~

買完票, 等出號碼
雖然學生價, 但D 料都無小架
但都係同一碟
 包埋飲品
一般set lunch 5X
埋位前記得拿埋汁呀~
抵呀~

呢度半自助既,
我呢頭食, 都未走, D 姐姐便好快手咁幫我收灑碟~
仲好有禮貌添
真係好like 呢間food court 既
牛飯
2018-06-07
牛飯
  • 例牌牛飯
2018-05-08 244 浏览
趕時間情況下,午餐時間,身處在又一城,食咩都要排隊,當然要上去food court,雖然都係人山人海,但快來快走睇左幾間,決定食最多人排隊既pepper lunch,因為太耐無食,懷念一下味道唔多講啦,所有配料醬汁同飯撈埋一齊,熱辣辣,沒有不好吃的東西
雖然都係人山人海,但快來快走

味道唔多講啦,
所有配料醬汁同飯撈埋一齊,
熱辣辣,沒有不好吃的東西

又係我同朋友搵食。今次同朋友去又一城睇戲順便吃一吃野。去左商場有個美食亭。見到依間鋪我之前葵芳新都會吃過好味的。結果今次係又一城食。非常失望。明明點餐要勁大量。結果出盤同普通一樣。味道仲要比葵芳分店差一半。
又係我同朋友搵食。

今次同朋友去又一城睇戲順便吃一吃野。

去左商場有個美食亭。

見到依間鋪我之前葵芳新都會吃過好味的。

結果今次係又一城食。非常失望。

明明點餐要勁大量。結果出盤同普通一樣。

味道仲要比葵芳分店差一半。
2018-03-31 346 浏览
放工後要趕返大陸,咁就要食個快飯跟住坐直通車啦。紅磡站無野好食所以就係九龍塘轉車時去又一城食野喇,由於要快,就第一時間去food court睇下,點知吉野家無咗,又唔想食麥當勞,就揀咗pepper lunch。我揀咗個最穩陣既黑椒牛肉飯,加大咗變大盛,野飲要加8蚊,都幾貴,不過無理由乾哽啩。依個時間都好多人,由其是學生,都幾難搵位。坐低第一時間要反下啲牛肉,用塊鐵板煮熟佢,我就好似炒飯咁炒到佢亂哂咁食。雖然好好味,但就好熱,其實唔係咁啱我依啲趕時間既人,黑椒好香,牛肉都好濃牛味,唔夠汁可以先已加,穩陣之款。

大盛黑椒牛肉飯

大盛黑椒牛肉飯
2018-02-08 239 浏览
年輕個陣係香港城市大學讀左三年,中價之選除了去校內吃,又一城的飯堂亦成為我的選擇之一。而我最喜歡吃「黑椒牛肉飯」加飯加雙份芝士。勝於撈完成個飯夠 juicy。又夠濃味而且份量夠多夠飽肚仲有兩種醬汁可以自己加價錢又抵50幾蚊絕對係學生同長期糧尾首選而且出餐時間好快唔駛等好耐
年輕個陣係香港城市大學讀左三年,
中價之選除了去校內吃,
又一城的飯堂亦成為我的選擇之一。
而我最喜歡吃「黑椒牛肉飯」加飯加雙份芝士。
勝於撈完成個飯夠 juicy。

又夠濃味
而且份量夠多夠飽肚