2025-05-19 78 浏览
PHI Coffee & Pancake (元朗)📍 地址: 元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖今天來到 PHI Coffee & Pancake,這裡的甜品和咖啡讓我驚喜不已,真的是一個放鬆的好地方!☕️✨菜單推薦開心果梳乎厘 - $135這個開心果梳乎厘真是太好吃了!味道濃郁,pancake 超級鬆軟,絕對值得一試!芝士肉醬薯條 - $68這款肉醬薯條好有創意,肉醬的味道非常豐富,每一口都讓人驚喜,真的超級好食! 開心果帶子意粉 - $138這道意粉帶有濃厚的忌廉和開心果醬,第一次試這個口味,真的非常創新,味道搭配得很好,讓人印象深刻!開心果咖啡 - $68喜歡黑咖啡的朋友一定要試這杯!咖啡味濃郁,上面還鋪了一層奶蓋,完美的組合!抹茶鮮奶 - $48這款抹茶鮮奶抹茶味道濃郁,甜度適中,喝了讓人心情愉悅!總之,PHI Coffee & Pancake 絕對是一個值得來的地方,期待下次再來探索更多美味!🍽️❤️
PHI Coffee & Pancake (元朗)

📍 地址: 元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖

菜單推薦

開心果梳乎厘 - $135

芝士肉醬薯條 - $68

開心果帶子意粉 - $138

開心果咖啡 - $68

抹茶鮮奶 - $48
這款抹茶鮮奶抹茶味道濃郁,甜度適中,喝了讓人心情愉悅!

2025-05-18 73 浏览
18/5 2:00pm全場唯一一個男侍應,啲態度差到極點。喺我張枱旁邊行過兩次,都刻意當睇唔到我舉手。到最後我開聲叫佢,先埋嚟落單。覆單細聲到同啞咗冇分別。除咗呢度寫劣評之外,我諗我會寫email去佢公司。
18/5 2:00pm
2025-05-18 40 浏览
餐廳經常推出唔同款式的主題食物,今日同朋友為左開心果口味的食物而黎。雖然都係大約6點半,但餐廳已經坐滿人,頗受歡迎。✨️開心果帶子意粉醬汁好creamy,加上開心果碎,令到整個意粉更加香濃。帶子煎得香脆,鮮甜多汁。✨️漢堡扒全日早餐漢堡扒好高水準,表面焦脆,內裡多肉汁,仲有煙三文魚、牛油果、雜菇、煙肉同脆皮蛋,非常豐富。多士鬆軟,配上楓糖漿,值得推介。✨️抹茶鮮奶抹茶味道濃郁,鮮奶滑溜。✨️開心果咖啡咖啡同開心果醬意外地夾,提升咗咖啡嘅堅果味道,飲落好特別。✨️特濃開心果迷上梳乎厘呢個甜品真係開心果迷嘅天堂,有開心果醬、開心果忌廉、開心果布丁、杏仁同開心果碎,每一啖都好滿足。餐廳嘅創意菜式令每次回訪都有新驚喜,我同朋友都十分滿意。
餐廳經常推出唔同款式的主題食物,今日同朋

✨️開心果帶子意粉

醬汁好creamy,加上開心果碎,令到整個意

粉更加香濃。帶子煎得香脆,鮮甜多汁。

✨️漢堡扒全日早餐

非常豐富。多士鬆軟,配上楓糖漿,值得推介。

✨️抹茶鮮奶

抹茶味道濃郁,鮮奶滑溜。

✨️開心果咖啡

咖啡同開心果醬意外地夾,提升咗咖啡嘅堅果味道,飲落好特別。

✨️特濃開心果迷上梳乎厘

呢個甜品真係開心果迷嘅天堂,有開心果醬、

開心果忌廉、開心果布丁、杏仁同開心果碎,

每一啖都好滿足。

餐廳嘅創意菜式令每次回訪都有新驚喜,我同
朋友都十分滿意。
2025-05-15 58 浏览
PHI啲疏乎厘一向出晒名整得靚😊呢期開心果大熱,佢哋都推出左一系列應節餐單,真係好靚又好味!餐廳裝修好靚,極簡約文青風。開心果帶子意粉超特別用咗開心果嘅綠色,有少少開心果忌廉汁,然後面頭灑上開心果碎,帶子香軟都幾大粒香煎雞扒全日早餐全日早餐好豐富,而且都幾健康,有2件大大件雞扒、沙律菜、炒雜菇、雞蛋、多士,雞扒表皮金黃脆口特濃開心果疏乎厘超級靚,超級靚😍疏乎厘大大件非常之鬆軟,雞蛋味香濃,而且唔會太甜。疏乎厘上面有開心果醬混合咗果仁,勁多勁濃,整體配搭好靚好吸引,而且好食。今次個忌廉好好呀,整咗喺側邊,可以自由配搭忌廉嘅份量yummm開心果咖啡呢杯凍飲好靚,面頭鋪上忌廉,底部有香濃開心果醬,有啡香又開心果味。底部仲有少少果仁碎,咬落更香。

開心果帶子意粉

香煎雞扒全日早餐

特濃開心果疏乎厘

開心果咖啡

PHI Coffee & Pancake係每次想食soufflé pancake嘅時候都會首選諗起嘅一間。而家元朗YOHO都有分店,啱晒我呢個住新界西嘅人。一於約朋友黎食。呢間分店喺YOHO二期,環境算寬敞舒適,有多款口味嘅pancakes,不時仲有期間限定嘅口味選擇。另外仲有多款主食如意粉、risotto等同好多款式嘅咖啡/茶類!cafe黎講選擇真係好多。今次點左個開心果帶子意粉。非常特別又創新嘅一款意粉,好少見會將開心果元素加入意粉入面。而佢一啲都唔違和,意粉sauce好creamy,有淡淡開心果嘅果仁香,但又唔會好搶,仲食到開心果碎碎嘅口感,仲有蘑菇等食材增添風味!香煎帶子都幾鮮。另一款係蝦哈哈甘筍意大利飯。第一啖已經好驚艷嘅risotto。risotto好creamy但意大利飯口感唔會太軟爛,甘筍特殊嘅清甜味道好突出,食到番茄醬嘅味道,酸甜酸甜嘅味道減低risotto飽膩感!入面有蝦肉、菠菜、蘿蔔仔等食材,整體係一個好好味嘅risotto。Pancake點左款從未食過嘅新口味-春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘。賣相好靚好fresh!梳乎厘pancake係一如以往嘅鬆軟,好重空氣感。配搭好

今次點左個開心果帶子意粉。

香煎帶子都幾鮮。

另一款係蝦哈哈甘筍意大利飯。

第一啖已經好驚艷嘅risotto。

梳乎厘pancake係一如以往嘅鬆軟,好重空氣感。
配搭好重橙味嘅橙cream、Lotus餅乾碎、蜜柑同埋黑莓果肉,仲有胡蘿蔔造型嘅白朱古力作點綴。
最特別係有一個用橙皮整成嘅creme brûlée,呢個焦糖燉蛋好香滑,仲有橙嘅清香,好味!

飲品點嘅開心果咖啡都唔錯。

咖啡香濃之餘,都飲到濃厚嘅開心果味,面頭有層奶蓋,層次好豐富,整體唔會太甜。

人見人愛花茶。
入面有多款唔同嘅花同埋果乾,味道清雅又帶有淡淡花果香,養生之選!

最愛喺Souffle,逛街順道食。PHI Coffee 以木糸裝潢帶文青嘅氣息,最緊要喺有多款 Souffle 選擇。打開餐牌見到多款 Souffle 就心心眼春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘,聞到濃郁又香噴噴嘅香橙味,非常吸引!甘筍蝦意大利飯,大蝦爽脆彈牙,配搭甘筍都好夾,意大利軟硬適中有𡁻勁。揀咗開心果帶子意粉,帶子嫩滑多汁,意粉索晒開心果汁,so yummy 😋 揀咗開心果咖啡,醇厚嘅咖啡加入開心果,好醒神!焦糖脆脆咖啡,so refreshing。
最愛喺Souffle,逛街順道食。
PHI Coffee 以木糸裝潢帶文青嘅氣息,
最緊要喺有多款 Souffle 選擇。

打開餐牌見到多款 Souffle 就心心眼

春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘,
聞到濃郁又香噴噴嘅香橙味,
非常吸引!

甘筍蝦意大利飯,
大蝦爽脆彈牙,配搭甘筍都好夾,
意大利軟硬適中有𡁻勁。

揀咗開心果帶子意粉,
帶子嫩滑多汁,意粉索晒開心果汁,
so yummy 😋

揀咗開心果咖啡,
醇厚嘅咖啡加入開心果,好醒神!
焦糖脆脆咖啡,so refreshing。

• Souffle
💖呢間主打梳乎厘嘅日式連鎖cafe近排推出新menu,特色開心果同香橙系列幾吸引,今日去試下!1️⃣春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘💖推薦!擺盤精緻,鬆軟帶空氣感嘅梳乎厘咬落帶蛋香,擠上滿滿嘅香橙奶油,再搭配焦糖餅乾碎、蘿蔔造型嘅朱古力🍫、雜莓同香橙片等,味道口感都好豐富。另外仲有香橙焦糖燉蛋,入口嫩滑duang duang地🤩,蛋香同香橙香好夾!2️⃣甘筍蝦意大利飯💖入口creamy,口感濃稠但味道帶香橙嘅清新,所以唔會膩!配上彈牙鮮蝦🦐、爽脆甘筍等,有飽足感嘅主菜~3️⃣開心果帶子意粉💖開心果醬入口香滑裹滿麵條,帶果仁清香又有奶油creamy味,再配上脆口嘅果仁碎、香滑蘑菇同軟嫩肥厚嘅帶子肉🤤。4️⃣開心果咖啡💖推薦!非常足料,面層係厚重香滑嘅奶蓋,再配上大量嘅開心果碎,口感非常豐富,味道唔會好甜,感覺健康。5️⃣手沖咖啡☕️💖呢度嘅手沖幾抵飲❗️個日去有三款豆揀,我要左Yirgacheffe嘅淺烘培水洗豆,飲落先係清新酸香嘅檸檬味🍋同甘醇紅茶香,最後係淡雅嘅茉莉花味💐,整體入口清新帶酸香水果味,口感輕薄。💖環境好坐舒服😌,員工態度唔錯,自己黎chill或者一班friends gathering都幾好👍~

1️⃣春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘

2️⃣甘筍蝦意大利飯

3️⃣開心果帶子意粉

4️⃣開心果咖啡

5️⃣手沖咖啡☕️

2025-04-25 8 浏览
春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘輕盈如雲的梳乎厘入口即化,帶有空氣感的綿密口感;而燉蛋部分則如絲絨般滑順。香橙的清新果香貫穿整道甜點,與焦糖的微苦甜完美平衡。香橙的柑橘酸香清爽宜人,中和了焦糖的濃郁,使整體味道層次分明、香甜不膩,是春天氣息十足的精緻甜品。甘筍蝦意大利飯這道意大利飯應有經典 risotto 的奶油滑順口感,米粒外軟內彈,帶有微微咬勁,蝦仁則彈牙鮮嫩,與飯體形成對比。甘筍的自然甜味與蝦的鮮味融合,帶出一種海陸平衡的清爽感。開心果帶子意粉意粉彈牙,與奶油質地的開心果醬形成對比。帶子煎至外層微焦、內部柔嫩多汁。開心果的堅果香氣濃郁,帶有微甜與奶油感,與海味十足的帶子相得益彰。開心果咖啡咖啡的苦香與開心果的堅果甜香交織,堅果味溫潤柔和,讓咖啡多了一層香氣深度但不過分搶味。尾韻帶有淡淡的奶油香與果仁餘韻,是一杯香氣獨特、非常有記憶點的創意咖啡。天然蜂巢棒棒冷熱咖啡特別得黎又好飲嘅咖啡!凍鮮奶加上甜甜嘅蜂巢棒棒,自己再倒入熱咖啡,冰🧊火🔥兩重奏,冲撞出意想不到嘅口感,入口絲滑中帶點咖啡香味,再有啲蜂蜜甜味,好飲👍
春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘

甘筍蝦意大利飯

開心果帶子意粉

開心果咖啡

天然蜂巢棒棒冷熱咖啡
  • 梳乎厘
2025-04-25 6 浏览
同小妹妹嘅YOHO美食巡禮,壓軸登場竟然係治癒系日式洋食?🍴 昏黃燈光+木系裝潢,未食先被氛圍感俘虜~🦐 甘筍蝦意大利飯胡蘿蔔泥甜味再混搭一點酸味, 每粒飯都掛滿蝦的鮮味,這開胃的邪惡程度爆燈! 🌰 開心果帶子意粉本日MVP頒俾佢, 是我喜愛的味道!堅果醬極creamy亦夠濃,淡淡香草味, 煎帶子仲會流出琥珀色海味精華🤤 味道真心好!🍊 春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘疏乎厘 x Tangerine Cream x Crème Brûlée x Carrots Chocolate x 鮮果!疏乎厘鬆軟但沒有只得一陣風, 多層口感像在嘴裡放煙花,酸甜鮮果瞬間刺破甜膩👏🏻☕️ 開心果咖啡 vs 🍓飄浮士多啤梨梳打濃郁咖啡味 vs 氣泡水mix鮮及乾士多啤梨, 簡直少女心標配!兩杯飲品像藝術品般美~店員很貼心, 見我拿著一小盒蛋糕, 立即主動提出幫我先雪藏, 超讚! 坐位頗舒服, 傾傾食食坐坐又一晚!
🦐 甘筍蝦意大利飯
🌰 開心果帶子意粉
🍊 春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘
☕️ 開心果咖啡 vs 🍓飄浮士多啤梨梳打
  • 開心果帶子意粉
  • 飄浮士多啤梨梳打
2025-04-23 8 浏览
今日放假同朋友行開形點見呢間Café都幾吸引下☕️有我中意既梳乎釐同未食過既開心果意粉🍝就即刻入去試下先,呢度既裝修比較簡約,d食物顏值又高又好食,超推薦🌟蝦哈哈甘筍汁意大利飯用左甘筍汁去煮既意大利飯🥕每粒翻都係橙色既,食落去有好濃既甘筍味,比較鮮甜,上面仲有好多隻大大隻既海蝦🦐好彈牙好鮮甜🌟開心果帶子意粉每一條意粉都裹滿左開心果醬,🍝一啖落口好似比開心果包圍甘,仲有d開心果碎去增加個口感,上面係又大粒又彈牙既帶子,一啖一粒超滿足🌟春日香橙焦糖雞蛋梳乎釐顏值超高,一送到黎已經聞到好濃郁既香橙味🍊用左橙子去整焦糖燉蛋,好嫩好滑,個梳乎釐整到好軟熟,入口即溶,淡淡既蛋香味加上香橙味既吉士,隔離仲有桑葚同甘仲配搭,超好食🌟開心果咖啡被咖啡係綠色既,上面係甜甜地既奶蓋加上開心果碎碎☕️下面既咖啡味都好濃郁,加上開心果既配搭都可以好好飲,又吾會好甜🌟黑糖燕麥奶咖啡顏值超高,飲落去會有撲鼻而來既黑糖味☕️之後用左燕麥奶既咖啡飲落去更加香,燕麥通過咖啡既配搭真係我既最愛

🌟蝦哈哈甘筍汁意大利飯

🌟開心果帶子意粉

🌟春日香橙焦糖雞蛋梳乎釐

🌟開心果咖啡

🌟黑糖燕麥奶咖啡

試食活動
今次同老公試左依間元朗新開嘅cafe,主打梳乎厘pancake🥞餐廳設計好簡約,環境都幾舒服,地方都好闊落。都幾啱同朋友仔食個tea 嘆下甜品🌟蝦哈哈甘荀汁意大利飯($118)主食我地就叫左個意大利飯,意大利飯整得啱啱好,口感幾咬口,唔會好腍。而且個甘筍醬都好fresh,,要讚下佢啲蝦,好新鮮彈咩彈牙🌟開心果帶子意粉($138)開心果甜品呢就食得多,開心果嘅主菜真係未試過☺️佢上邊呢仲有啲開心果仁碎碎,咬落去口感都幾特別,有淡淡的果仁香氣加埋忌廉一齊煮嘅意粉醬,個口感好軟滑👍👍🌟春日香橙焦糖雞蛋疏乎厘($148)佢哋舖頭主打pancake點可以唔食,我哋就叫咗佢呢個春日限定。呢一隻口味嘅疏乎厘pancake,我都好似第一次試食落去幾fresh👍冇諗過香橙味道pancake都幾夾佢仲有香橙味嘅cream,配埋定軟軟嘅疏乎厘一齊食個感覺都幾好。另外,要讚吓佢嘅焦糖燉蛋真係好滑身,而且味道啱啱好☺️☺️唔會過甜🌟開心果咖啡($68)最近真係好沉迷開心果嘅甜品🤭見到開心果咖啡都想試吓,開心果味好濃郁配埋咖啡嘅苦澀,又意外地襯~🌟天然蜂巢棒棒咖啡($58)老公就叫咗呢個蜂巢咖啡,造型真係好靚,真係成嚿

🌟蝦哈哈甘荀汁意大利飯($118)

🌟開心果帶子意粉($138)

🌟春日香橙焦糖雞蛋疏乎厘($148)

🌟開心果咖啡($68)

🌟天然蜂巢棒棒咖啡($58)
老公就叫咗呢個蜂巢咖啡,造型真係好靚,真係成嚿蜂巢喺杯咖啡入邊🤭仲可以自己加啲咖啡入去滿滿嘅儀式感。蜂蜜配埋咖啡甜甜地咁,散發着蜂蜜獨有嘅香氣👍我自己幾鍾意啦

🍴PHI Coffee & Pancake (形點 II) (元朗)
📍元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖
2025-04-22 4 浏览
想坐坐安靜enjoy一個舒適午餐呢間梳乎厘經常有新口味食極唔悶😎-🌸春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘 $160順滑既橙香Cream配落蛋香味濃的梳乎厘都幾夾梳乎厘唔會淨係得空氣🤣用橙黎做焦糖燉蛋勁入味-🌸蝦哈哈甘筍汁意大利飯 $128估唔到甘筍汁做出黎都幾有特色蝦蝦係大隻彈牙的啖啖滋味-🌸開心果帶子意粉 $148近期咩都開心果既香港又點會少得熱食呢個意粉佈滿好多開心果碎碎帶子大粒又爽口-🌸開心果咖啡 $68🌸提拉米蘇咖啡 $52咖啡出色夠特別估唔到的配搭都有份量大杯d會更好🤣
想坐坐安靜enjoy一個舒適午餐
🌸提拉米蘇咖啡 $52
咖啡出色夠特別
估唔到的配搭都有
份量大杯d會更好🤣
岩岩星期二收工同朋友過黎試菜。我地叫左個甘筍義大利飯。啲蝦🦐都幾新鮮同甘筍個味幾夾,清甜得黎唔會太heavy👍🏻 我地仲點左開心果意粉,啲帶子好有咬口同埋份量岩岩好👍🏻飲品方面我同朋友叫左一杯士多啤梨梳打同埋開心果咖啡。個開心果咖啡有加啲cream所以苦得來都會帶點甜,好好味😋甜品方面,我哋嗌咗個疏乎厘。其中一個甜品入面係用橙裝住啲焦糖布甸再配搭生果。個疏乎厘都好軟熟同埋啲生果好夾,唔會太漏啲員工服務好好😊座位都好闊落,好啱同朋友放工吹水嘅餐廳~

啲員工服務好好😊座位都好闊落,好啱同朋友放工吹水嘅餐廳~
2025-04-15
春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘好特別 外面金黃 好吸引 入面充滿蛋香同空氣感 搭配咗香橙忌廉 好清新🌼 甜酸度適中 焦糖燉蛋都係重點🍮 食落好滑好creamy 造型方面擺盤精緻 打卡之選📸甘筍蝦意大利飯 視覺上已經吸引到我 甘筍味道好清甜 完美融入意大利飯 飯粒軟硬度適中 切得細細粒 蝦肉咬落去有啲彈性 🍤 配合埋一齊又幾好味開心果帶子意粉 呢款意粉真係個驚喜 帶子煮到啱啱好 外脆內嫩 配搭開心果碎增添咗口感 意粉本身吸收咗海鮮嘅鮮味🌿開心果咖啡 開心果嘅香味好濃郁 飲落去有種特別嘅堅果香味☕️ 咖啡嘅苦味同開心果嘅香味平衡得好好 配搭埋甜品一齊飲 更加完美 🍰抹茶鮮奶抹茶味道濃郁 但唔會太苦 質感順滑🍵 真係好放鬆 帶微微甜味🌟

2025-04-15 26 浏览
PHI Coffee & Pancake (形點 II) (元朗)元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖-春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘 $148呢個梳乎厘真係『升呢』版燉蛋呀!面頭層焦糖脆卜卜,一啖督落去,入面嘅燉蛋滑到好似絲綢咁,仲有陣陣香橙味湧出嚟,甜得嚟帶少少橙皮嘅甘香,食完成個人『橙』氣滿滿!-甘筍蝦意大利飯 $118甘筍蓉煮到成個意大利飯金黃色,啲蝦又爽又彈牙,飯粒咬落去有啲煙韌,仲吸晒甘筍嘅甜味,成個配搭好『和味』,健康得嚟又唔會寡,抵食!-開心果帯子意粉 $138開心果醬撈意粉,堅係有驚喜!啲醬香濃到爆,帶子煎到外脆內嫩,一啖意粉一啖帶子,nutty同鮮味撞到『嘭嘭聲』,食完成個口都係開心果香,真係『食過返尋味』!-開心果咖啡 $68咖啡同開心果呢個組合估佢唔到咁夾!飲落去先係濃濃嘅咖啡香,跟住開心果嘅甜味慢慢滲出嚟,仲有少少果仁碎增加口感,成杯野層次豐富,堅係『邪惡』得嚟又好飲!-抹茶鮮奶 $46抹茶控必試!茶味濃到有少少甘,但鮮奶又balance得啱啱好,唔會太甜,飲落去順滑到不得了,仲有層靚靚嘅抹茶粉掛杯,睇得又飲得,『治癒感』滿分!

元朗朗日路8號形點 II L3樓A315b號舖
春日香橙焦糖燉蛋梳乎厘 $148