餐厅: PHI Coffee & Pancake (山頂廣場)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-03-19 23 浏览
山頂廣場之前已經係寵物友善,我都會帶啤啤去行下,睇下香港景色。 最近發現多咗好多寵物歡迎餐廳,而呢間cafe 就是其中之一😍位於商場一樓,一上電梯就見到,周末仲大排長龍🤩 cafe 裝飾都幾有田園風味,座位多,主打甜品、意粉、全日餐、咖啡等等棉花糖與梳乎厘的愛情故事呢款梳乎厘,期間限定的,最上層放了忌廉,旁邊仲有大量新鮮士多啤梨、棉花糖、雪糕,外型非常搶眼😍梳乎厘好鬆軟蛋味濃,本身唔太甜,配士多啤梨醬就最正雜莓香蕉乳酪碗健康之選,有藍莓🫐、草莓🍓、香蕉片,還有cereal 及nuts,無另加糖,食落有乳酪的酸味及生果香。慢煮牛面肉闊條麵牛肉煮的好軟腍,醬汁豐富唔太鹹,闊條麵做到掛汁,而且好有口感Godiva朱古力酒咖啡(凍)朱古力都幾香濃,飲落醇香,但唔太重,女仔飲都好啱芝麻忌廉鮮奶

棉花糖與梳乎厘的愛情故事

雜莓香蕉乳酪碗

慢煮牛面肉闊條麵

Godiva朱古力酒咖啡(凍)
朱古力都幾香濃,飲落醇香,但唔太重,女仔飲都好啱

芝麻忌廉鮮奶
天氣好去山頂搭纜車,行左個靚圈到下午茶時間去覓食。山頂凌霄閣裡邊有一間chill爆嘅小清新咖啡店,價錢合理之餘選擇亦都好多好吸引,玻璃窗投射入來的陽光,令舒適感提昇不少,就來一個很chill 的下午茶吧。英式伯爵茶梳乎厘望到個menu,第一眼就好想食梳乎理, 梳乎厘可說是餐廳必食甜品,有三大層,蛋味濃郁而且有質感,絕對不是空氣梳乎厘,伯爵茶醬清香而不會甜膩,茶香蛋香配搭得宜,伴碟的甜點有蛋糕、雪糕球、忌廉及黃豆粉蕨餅,十分豐富嘅一個甜品,蕨餅口感Q彈,令人一吃上癮。焦糖蘋果吐司焦糖蘋果法式多士,多士超級厚,焦糖蘋果香口濃郁,酸酸甜甜的十分開胃。慢煮牛面肉寬條麵牛肉質地軟腍多汁,以番茄醬炒出色香味,寬條麵充分吸收了醬汁,而且很爽口。黑糖鮮奶咖啡(前)賣相一流,彷如一棵小盆栽。焦糖脆脆鮮奶咖啡(後)味道不錯很,焦糖脆脆充分溶解在咖啡裡,喝下去食到點點的焦糖脆脆,味道很突出。

慢煮牛面肉寬條麵

黑糖鮮奶咖啡(前)

賣相一流,彷如一棵小盆栽。
焦糖脆脆鮮奶咖啡(後)

2023-03-12
2023-03-18 30 浏览
來山頂享受假日的悠閒,意外發現一家新開Cafe,趁還沒開始排隊趕緊入座。餐牌選擇很多,甜食有梳乎厘,而鹹食有意粉燉飯早午餐等,看上去都好美味啊!青醬大蝦義大利飯義大利飯非常入味,香氣十足,青醬的味道很健康,蝦肉Q彈,而且每口都可以食到菇,好滿足雜莓法式吐司金黃酥軟的法式吐司,淋上蜂蜜與新鮮草莓,酸甜的滋味最誘人。搭配一旁的香草冰淇淋,讓人食了就開心。PHI x GODIVA朱古力梳乎厘還有什麼能比前一道更邪惡呢?那非這個朱古力soufflé莫屬啦。超級香濃的Godiva朱古力,搭配鬆鬆軟軟的梳乎厘,一旁的鮮奶油與冰淇淋,喜歡甜食的千萬別錯過。飲品也很有特色,抹茶鮮奶中規中矩,茶香味十足。另一杯士多啤梨蘇打,酸甜沁涼解膩,打卡一流!整體而言,木系裝潢的用餐環境很舒適,鹹食 和甜食口味都很出色,還會再來

青醬大蝦義大利飯

雜莓法式吐司

PHI x GODIVA朱古力梳乎厘

2023-03-18 25 浏览
今日好想上山頂睇夜景,黃昏先喺呢間Cafe嘆咗個好正嘅晚餐😍😍青醬大蝦意大利飯青醬係我最愛嘅羅勒味, 十分濃郁,仲夾雜着菇菌,而菇菌亦都難得地融入咗醬汁味,回味無窮。唯一挑剔嘅係蝦不是爽那種😅。經典英式伯爵茶梳乎厘呢個梳乎厘雖然過$100 ,但係夠真材實料,既有疏乎厘,也配有小蛋糕配雪糕,甚至有非常高質素嘅日本厥餅,超級驚喜嘅係兩塊以為朱古力薄片,原來係伯爵茶味,好正😋😋仲有鮮花,我覺得可做生日蛋糕。芝士牛肉煎蛋三文治,配牛油果🥑欣賞佢嘅牛油果醬,加上醋,味道特別,麵包🥯雖然唔脆但係芝士味濃,牛肉亦都醃得好出色。焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️有幾粒焦糖在面,泡沫細滑濃厚,咖啡味都亦非常濃!玫瑰鮮奶咖啡泡沫豐盈,質感綿滑,玫瑰味出,十分滿意。

經典英式伯爵茶梳乎厘

芝士牛肉煎蛋三文治,配牛油果🥑

焦糖脆脆鮮奶咖啡☕️
有幾粒焦糖在面,泡沫細滑濃厚,咖啡味都亦非常濃!

玫瑰鮮奶咖啡
泡沫豐盈,質感綿滑,玫瑰味出,十分滿意。

2023-03-17 18 浏览
帶外地朋友嚟香港之處 - 山頂The Peak。估唔到新開咗打卡店,佢就坐低咗😂Cheese beef and Fried egg sandwich with Avocado sauce $82芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬雖然佢係叫三文治,其實都有啲似法式多士,整香左兩面。牛油果加檸檬醬汁成為醬!雞蛋有日升五味粉,有辣椒辣一下唇🤣 芝士牛肉再配以酸青瓜,無咁油膩!Salmon roe pasta with mentaiko sauce $138明太子醬三文魚籽意粉 常見既款式~ 煎帶子,明太子醬係痴滿係每條意粉,味道唔會咸幾好!Marshmallow coffee $52纏棉咖啡好好飲!花生糊必叫!入口係超花生醬味道,但係!唔甜嫁!仲有棉花糖、黑芝麻、南瓜子、松子仁碎等等,好健康既咖啡!唔可以話有花生眉就冇咗咖啡味,佢哋係兩者配合!超正呀!Black sesame latte to you $48黑芝麻鮮奶兔YOU環保哋用上糖吸管~ 黑芝麻麻味十足,黑白🐼 好似黑芝麻糊,好有驚喜既飲品!佢雖然係日式,但係加咗好多香港元素咁樣。又係花生糊又係芝麻糊咁樣!Golden apple sou
帶外地朋友嚟香港之處 - 山頂The Peak。

估唔到新開咗打卡店,佢就坐低咗😂

芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬

明太子醬三文魚籽意粉

Marshmallow coffee $52
纏棉咖啡

Black sesame latte to you $48
黑芝麻鮮奶兔YOU

Golden apple soufflé to YOU $155
金蘋果梳乎厘兔

焦糖小蘋果,好得意同食落有啲山渣感覺!疏乎厘食落有少少鹽中和甜度,讚!梳乎厘好軟乎乎,奶加忌廉香,焦糖蘋果配黃糖碎比想像中無咁甜,鹽真係運用得好!
午餐
  • 纏棉咖啡
2023-03-15 13 浏览
早幾日去山頂坐纜車、睇光影展、去食Cafe同睇日落,真係好愉快又美滿嘅一日🥳🥳睇完光影展就去PHI食Tea,我哋去到咁啱之前嗰台剛好離開,繁忙時段可能需要排隊,我地坐嘅位望到後面個觀景台(泡泡龍叫佢做西瓜,因為佢好似半個西瓜喎🍉😂)🥐炒蛋牛角包 配牛油果醬 $72My favorite真係去到邊都要食雞蛋牛油果牛角包,炒蛋份量十足,牛油果醬加了檸檬汁,酸酸地又幾好味喎,令成個包更加清新🍳🥓PHI all day breakfast $132友人覺得要叫All Day Breakfast先有儀式感,裏面有德國腸、煙肉、茄汁豆、啡菇、雞蛋、蕃茄仔,牛油果同煙三文魚係加分,分量好足,入面嘅pancake一啲都唔簡單奶蛋香味濃郁,友人話超好食,一定配埋糖漿食,因為個糖漿都好好味呀!🍓🥞棉花糖與疏乎厘的愛情故事 $122無錯,食甜品係有第二個胃㗎😉,兩個鍾意食甜嘢嘅人又點會放過! 呢個棉花糖與疏乎厘的愛情故事仲要係季節限定,黎到個時簡直少女心即刻爆發😍,小朋友實鍾意。勁多棉花糖,士多啤梨又夠甜,忌廉同士多啤梨醬好足夠,仲有Louts碎同雲呢拿雪糕,配合充滿蛋香嘅疏乎厘,大滿足👍🏻我哋都叫咗好適合

🥐炒蛋牛角包 配牛油果醬 $72

🍳🥓PHI all day breakfast $132

🍓🥞棉花糖與疏乎厘的愛情故事 $122

我哋都叫咗好適合打卡嘅特飲,賣相好吸引,個名又好sweet💗

☕️纏綿咖啡 $52
面頭有棉花糖、葵瓜子、芝麻,咖啡入面飲到好似有胚芽同碎果仁,口感幾豐富

🥛黑芝麻鮮奶兔YOU $48
黑芝麻同鮮奶好夾

呢道仲係Pet friendly 🐶🐱👏🏻
2023-03-10
2023-03-15 22 浏览
如果我講我係為咗食疏乎厘上山頂應該冇人信🤣🤣🤣🤣🤣喺香港咁多年,真係冇上過山頂所以知道山頂開咗間PHI嘅分店所以就索性來山頂行吓🤣唔來真係唔知道 山頂廣場有好多食肆不過今次專門係來食疏乎厘嘅所以都係直接入嚟打卡成間鋪嘅裝修都係木質調好啱拍拖嘅情侶,行完山嚟食吓嘢💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕經典英式伯爵茶梳乎厘 $158簡直係極之推介!!賣相精緻分量十足!疏乎厘蛋味濃郁入口即溶證明空氣感十足!青醬大蝦意大利飯 $98炒蛋牛角包配牛油果醬 $72玫瑰鮮奶咖啡 $42原來加咗玫瑰嘅latte係可以咁好飲㗎!淡淡玫瑰花香味伯爵茶鮮奶咖啡 $42我發現乜嘢食物溝伯爵茶到實冇錯🤣🤣食咗咁多嘢,$500有找抵呀!
如果我講
我係為咗食疏乎厘上山頂
應該冇人信🤣🤣🤣🤣🤣
喺香港咁多年,真係冇上過山頂
所以知道山頂開咗間PHI嘅分店
所以就索性來山頂行吓
🤣
唔來真係唔知道 山頂廣場有好多食肆
不過今次專門係來食疏乎厘嘅
所以都係直接入嚟打卡
成間鋪嘅裝修都係木質調
好啱拍拖嘅情侶,行完山嚟食吓嘢
💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕💕
經典英式伯爵茶梳乎厘 $158
簡直係極之推介!!
賣相精緻分量十足!
疏乎厘蛋味濃郁
入口即溶證明空氣感十足!

青醬大蝦意大利飯 $98

炒蛋牛角包配牛油果醬 $72

玫瑰鮮奶咖啡 $42
原來加咗玫瑰嘅latte係可以咁好飲㗎!
淡淡玫瑰花香味

伯爵茶鮮奶咖啡 $42
我發現乜嘢食物溝伯爵茶到實冇錯
🤣🤣

食咗咁多嘢,$500有找
抵呀!
☀️趁住天氣好, 有啲微風🍃🚶🏻‍♀️一於慢慢行上山頂散步同睇夜景🏔️🚠山頂廣場上電梯左邊⬅有間木系文青Cafe🪵✨以輕食為主, 有幾款主菜(pasta/riostto)🪵裝修走木系文青風🌿, 座位闊落😌整體感覺開放, 好舒適🥰😳咁辛苦行到上山, 當然要食返啲甜嘢🍰補充energy 啦🤭🔸慢煮牛面肉闊條麵🍝 $98 7/10🐮牛面肉有8-10塊醬汁係番茄味🍅調味適中👍🏻酸中帶甜, 幾開胃😋闊條麵則較為厚同硬身🔸雜莓法式吐司🍞 $88 8/10🛎️法式吐司即叫即整上枱仲係暖笠笠♨️🍞吐司煎到金黃色🟨外脆內軟😻好正😆🫐藍莓同士多啤梨🍓份量都好多中意佢✔️配雲利拿味雪糕🍦❄️一凍一熱💯🔸經典英式伯爵茶梳孚厘🫖 $158 7.5/10⭐️嚟到當然要試試餐廳招牌Souffle Pancake😝Pancake口感輕盈鬆軟😚🫖伯爵茶醬茶味濃郁, 🙈不過中意點醬嘅我就希望份量可以再多少少啦~🥹🤏🏻✅配料:.3️⃣粒大嘅🟡黃豆粉蕨餅: 口感q彈, 冰冰涼涼😋.瑪德蓮蛋糕仔: 較為乾身, 配cream食會開心⚪️個雪糕球俾座cream山遮住咗🤣🙈食到最後先發現到佢🥹已經變咗雪糕汁😢🔸豆花咖啡☕️ $52 6/10咖啡係另
☀️趁住天氣好, 有啲微風🍃
🚶🏻‍♀️一於慢慢行上山頂散步同睇夜景🏔️
🚠山頂廣場上電梯左邊
⬅有間木系文青Cafe🪵

✨以輕食為主, 有幾款主菜(pasta/riostto)
🪵裝修走木系文青風🌿, 座位闊落
😌整體感覺開放, 好舒適🥰

😳咁辛苦行到上山,
當然要食返啲甜嘢🍰
補充energy 啦🤭

🔸慢煮牛面肉闊條麵🍝 $98 7/10
🐮牛面肉有8-10塊
醬汁係番茄味🍅
調味適中👍🏻
酸中帶甜, 幾開胃😋
闊條麵則較為厚同硬身

❄️一凍一熱💯

🔸經典英式伯爵茶梳孚厘🫖 $158 7.5/10
⭐️嚟到當然要試試餐廳招牌Souffle Pancake😝
Pancake口感輕盈鬆軟😚
🫖伯爵茶醬茶味濃郁,
🙈不過中意點醬嘅我就希望份量可以再多少少啦~🥹🤏🏻
✅配料:
.3️⃣粒大嘅🟡黃豆粉蕨餅: 口感q彈, 冰冰涼涼😋
.瑪德蓮蛋糕仔: 較為乾身, 配cream食會開心

⚪️個雪糕球俾座cream山遮住咗🤣🙈

甜品配茶有助解膩😋
🌃邊食邊望住個淩宵閣景慢慢嘆茶🥰
  • 雜莓法式吐司
2023-03-12 16 浏览
📍PHI Coffee & Pancake 山頂山頂道118號山頂廣場1樓106號舖。。半年後再嚟山頂,感覺已經唔同晒香港人真係少咗好多好多!應該大家都去晒旅行🧳唔洗再困喺香港了!變相就多咗好多大陸旅行團遊覽山頂⛰️上一次嚟山頂見到呢一間餐廳已經好想試💜我自己完全俾門口menu 寫住pancake吸引住,加上餐廳整體感覺好舒服!🔸PHI 全日早餐 $132首先食一個好豐富嘅Brunch! All Day Breakfast就係首選!有煙三文魚、茄汁豆、pancake、大啡菇、煙肉、牛油果🥑及香腸!份量都唔少㗎!味道都算唔錯🔸芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬 $82面頭嗰隻太陽蛋真係好吸引😋三文治烤得好香脆,配上芝士同牛肉加埋牛油果將成件事好夾!好有飽足感🫰🏻🔸PHI X Godiva 朱古力梳乎厘 $128朱古力控一定要食依款Pancake!!流心朱古力慕絲、朱古力蛋糕、朱古力醬、朱古力碎!全部都係朱古力🍫梳乎厘好有蛋香味😋仲有三大塊!好滿足好滿足🤪
📍PHI Coffee & Pancake

山頂山頂道118號山頂廣場1樓106號舖

半年後再嚟山頂,感覺已經唔同晒
香港人真係少咗好多好多!
應該大家都去晒旅行🧳唔洗再困喺香港了!
變相就多咗好多大陸旅行團遊覽山頂⛰️

上一次嚟山頂見到呢一間餐廳已經好想試💜
我自己完全俾門口menu 寫住pancake吸引住,
加上餐廳整體感覺好舒服!

🔸PHI 全日早餐 $132
份量都唔少㗎!味道都算唔錯

🔸芝士牛肉煎蛋三文治配牛油果醬 $82

🔸PHI X Godiva 朱古力梳乎厘 $128
朱古力控一定要食依款Pancake!!
梳乎厘好有蛋香味😋仲有三大塊!好滿足好滿足🤪
睇完山頂光影展,想搵個地方𝗵𝗲𝗮下見到有想食好耐soufflé pancake梗係要試下! Vienn同Kennis就叫咗個期間既士多啤梨味!🥞Marshmallow love story soufflé hkd$122Seasonal limited 打卡係一流嘅~士多啤梨都幾多而且都甜,pancake上淋上士多啤梨醬,仲有好多棉花糖,crunchy ,伴碟有雲呢拿味雪糕!2-3人食都👌🏼略嫌未夠 𝗳𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆~都甜,pancake上淋上士多啤梨醬,仲有好多棉花糖,crunchy ,伴碟有雲呢拿味雪糕!2-3人食都👌🏼略嫌未夠 𝗳𝗹𝘂𝗳𝗳𝘆~🥐炒蛋牛角包配牛油果醬 hkd$72牛角包可以再牛油+酥脆,炒蛋略嫌少少過火,牛油果醬反而有驚喜加入左檸檬汁都幾fresh🥞PHI All Day Breakfast hkd$132牛油果略嫌生咗dd! 但係個pancake有驚喜夠蛋香,而且syrup 唔係死甜果種!Nice👍🏽 黑芝麻鮮奶兔you hkd$48Marshmallow coffee hkd$52飲食嚟講味道好個人口味,但勝在打卡一流Overall 嚟講可以講到舊西瓜🍉打卡都幾靚又

炒蛋牛角包配牛油果醬

🥐炒蛋牛角包配牛油果醬 hkd$72
PHI All Day Breakfast

黑芝麻鮮奶兔you

黑芝麻鮮奶兔you hkd$48
Marshmallow coffee hkd$52
飲食嚟講味道好個人口味,但勝在打卡一流

Overall 嚟講可以講到舊西瓜🍉打卡都幾靚又睇到鹹蛋黃,咁樣𝗰𝗵𝗶𝗹𝗹下又搭救得到食物須素既!pancake價錢唔貴百零蚊,而且冇設最低消費!來開山頂又唔知食咩嘅的而且確係可以一試!

✨加分地方係pet friendly 而且仲有Doggyccino 燕麥奶!✨

🐾Doggyccino 燕麥奶🐾
只需於PH作任何消費,便可於付款時知會分店夥計免費每天取一杯

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼~

2023-03-10
  • PHI All Day Breakfast
3K
2023-03-10 34 浏览
風和日麗,一早起床,趕快跟陽光接觸。由薄扶林水塘行上山頂,再由山頂走一圈,今日運動量非常足夠。時間差不多午膳時段,走入山頂廣場搵食。扶手電梯上一層,己見到有我哋喜歡食嘅梳乎厘餐廳,眼睛即時發亮。二話不說已入座了😉雜莓香蕉乳酪碗先來乳酪和水果醒醒胃☺️青醬大蝦意大利飯青醬是採用多種菜蔬打成汁來煮意大利飯,顏色非常美,又有營養。混入不同種類菇菌,洋蔥,增加口感。😋士多啤梨梳乎厘我最喜愛嘅梳乎厘啊!彈下彈下,好cute。賣相吸引😘梳乎厘蛋味好香濃,蘸少少士多啤梨醬,又另一層次感。豆花咖啡豆腐花配搭espresso有創意喎😀豆腐花非常滑溜。飲筒啜飲,每啖都會有豆腐花,好特別。
風和日麗,一早起床,趕快跟陽光接觸。
由薄扶林水塘行上山頂,再由山頂走一圈,今日運動量非常足夠。

雜莓香蕉乳酪碗
先來乳酪和水果醒醒胃☺️

士多啤梨梳乎厘
我最喜愛嘅梳乎厘啊!彈下彈下,好cute。
賣相吸引😘
梳乎厘蛋味好香濃,蘸少少士多啤梨醬,又另一層次感。

豆腐花配搭espresso有創意喎😀
豆腐花非常滑溜。
飲筒啜飲,每啖都會有豆腐花,好特別。
2023-03-09
2023-03-02 122 浏览
今日去山頂搭纜車同埋睇夜景,新一代纜車轉咗綠色,好快上到山頂。山頂係高質餐廳集中地,我地見到有間Cafe,門口餐牌上面個梳乎厘好吸引,就去咗排隊。Menu 好大本,好靚,真係睇見啲相都食慾大增。- 青醬大蝦意大利飯 ($98)估唔到依間Cafe 既意大利飯都幾好食,唔會太腍,太濃味。青醬味道清新可口,有淡淡的香草、橄欖和芝士香味,而大蝦爽口彈牙。- Prama Ham French Toast ($89)French Toast 唔係平時既西多士,煎到有少少香口,配埋Prama ham,牛油果,好特別。- 經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)梳乎厘口感鬆軟,充滿空氣感,入口即化,蛋味好濃,果然係皇牌必食。英式伯爵茶比較少見,所以試一試,果然好正。伯爵茶味道啱啱好,唔太甜,面頭塊脆脆都係伯爵茶味。- Black Seame Latte To You (黑芝麻鮮奶兔YOU)  ($48)- Marshmallow Coffee (纏綿咖啡) ($52)兩杯都係新特飲,賣相好吸引,個名又改得好特別。黑芝麻 latte,芝麻味道濃郁,同埋鮮奶好夾,不過咖啡味道唔重。纏綿咖啡,好好飲,不過味道相對

Menu 好大本,好靚,真係睇見啲相都食慾大增。

- 青醬大蝦意大利飯 ($98)
估唔到依間Cafe 既意大利飯都幾好食,唔會太腍,太濃味。
青醬大蝦意大利飯
- 經典英式伯爵茶梳乎厘 ($158)
經典英式伯爵茶梳乎厘
兩杯都係新特飲,賣相好吸引,個名又改得好特別。

纏綿咖啡,好好飲,不過味道相對較甜,面頭有棉花糖,葵瓜籽,芝麻,賣相好靚,絕對值得一試。

Marshmallow Coffee
整體而言,賣相同味道都好好,梳乎厘特別出色,之後去山頂又多一個選擇。
Marshmallow Coffee
  • MarshmallowCoffee
呢間超人氣打卡Cafe上個月先係山頂開幕已經常見長龍,店內以奶油色調小清新裝修為主,環境舒適。❥慢煮牛肉闊條麵 $98闊條麵煮得夠冧,牛肉條、車厘茄同意粉份量比例適中,經慢煮既牛肉條味道份外香濃,意粉上既蕃茄醬唔係水狀,內有好多鮮蕃茄蓉,令整個意粉味道更鮮甜、清新。❥雜苺法式吐司 $88吐司整得好鬆軟,食落唔會好乾身,上面既士多啤梨同藍莓都好新鮮好多汁,唔會太過酸,旁邊既苺味果醬我都基本上無乜用黎調味已經好好食,再加埋雲利拿雪糕點綴一齊食極之配襯。❥經典英式伯爵茶梳乎厘 $158梳乎厘蛋味十分香濃,外香內軟,食起黎具有空氣感,旁邊配有香滑既忌簾、小蛋糕、蕉糖脆餅同埋伯爵茶味厥餅,配料相當豐富,整體食起黎味道唔會太甜太膩,擺盤亦好有心思好靚,無論打卡或者醫肚都一流👍🏻❥Godiva Chocolate Wine Coffee $58呢杯咖啡飲品內含小量酒精,另外寫明用左Godiva朱古力所以格外吸引到我,朱古力味亦因而特別濃厚,飲品上面仲加左奶泡同埋朱古力碎,令層次感更加強。

❥慢煮牛肉闊條麵 $98

❥雜苺法式吐司 $88

❥經典英式伯爵茶梳乎厘 $158

• Godiva Chocolate Wine Coffee
2023-02-28 437 浏览
自從山頂廣場變身寵物友善之後,我已經成為常客,有新餐廳開張,我當然唔會錯過!整體食物水準唔錯,價錢合理。 PHI Coffee & Pancake 的招牌是疏乎厘,我在中環店吃過,又香又棉真好食!此外,全日早餐、意粉及咖啡皆有可取之處。PHI 全日早餐 All Day Breakfast  $132與別不同配班戟而並非麵包,因為這是強項,所以配蜜糖。 亦喜歡有煙三文魚、牛油果,而茄汁豆、腸仔、煎蛋、車厘茄及大啡菇的組合健康味美。  巴馬火腿吐司 Parma Ham French Toast $89法式吐司是特色,非常潤澤,對比鹹鹹的火腿口感一流。  PHI x Godiva 朱古力疏乎厘 Phi with Godiva Chocolate Soufflé $128竟然與 Godiva cross-over,必須把握時機,朱古力醬、布朗尼及雪糕之外,更誠意配上一排6粒黑朱古力,朱古力控必吃。 肥大厚厚的疏乎厘空氣很重,所以不膩,軟綿綿、濕濕地、入口即化,香滑口感。 豆花咖啡 Tofu Pudding Coffee $52很有創意的配搭,兩杯飲品同送上,一杯豆花豆奶,另一杯黑啡,依然自己口
PHI 全日早餐
整體食物水準唔錯,價錢合理。
PHI x Godiva 朱古力疏乎厘

與別不同配班戟而並非麵包,因為這是強項,所以配蜜糖。

巴馬火腿吐司
法式吐司是特色,非常潤澤,對比鹹鹹的火腿口感一流。

豆花咖啡 Tofu Pudding Coffee $52

很有創意的配搭,兩杯飲品同送上,一杯豆花豆奶,另一杯黑啡,依然自己口味混合。
豆花咖啡
一互一甜互相扶持,口感變化,新鮮感滿滿。

手沖咖啡 Hand Drip $52

三款咖啡豆選擇,帶果香為主,手沖咖啡如品茶,慢慢喝,感受細緻。
手沖咖啡
環境開陽寬敞,座椅舒適。

2023-02-26
手沖咖啡
2023-02-28 20 浏览
🍮 經典英式伯爵茶疏乎厘疏乎厘係餐廳signature 甜品,檯檯都幾乎要叫😍 蛋味好濃郁,texture 超級蓬鬆軟熟👍🏻 但又唔會好似食空氣~加埋伯爵茶醬同一大球雪糕,冷熱交融…十分推薦🥰 🥐 炒蛋牛角包配牛油果醬滿滿ge一碟,目測起碼3隻🥚黎炒~ 唔會炒得太老~ 牛油果醬有驚喜~ 落左檸檬汁酸酸地食落好fresh!同鬆脆ge牛角包絕配🫶🏻🐮慢煮牛面肉闊條麵比起天使麵更加鍾意闊條麵,因為會比較掛汁~醬汁係滿滿ge 番茄,意粉彈牙有咬口~ 牛面肉肉質幼嫩👍🏻☕️豆花咖啡咖啡香滑,杯入面有豆花比你自己淋咖啡落去☕️芝麻忌廉鮮奶更鍾意lee款,芝麻味香濃超突出🤗 芝麻控必叫香港有幾間分店,今次行山行到肚餓就係山頂e肚😉 餐廳裝修簡約坐落舒服~而且仲係pet friendly🐶 整個環境/食物 都好適合幾個女仔坐埋聚餐影相💁🏻‍♀️

🍮 經典英式伯爵茶疏乎厘

🥐 炒蛋牛角包配牛油果醬

🐮慢煮牛面肉闊條麵

☕️豆花咖啡
咖啡香滑,杯入面有豆花比你自己淋咖啡落去

☕️芝麻忌廉鮮奶
更鍾意lee款,芝麻味香濃超突出🤗 芝麻控必叫