荔枝角區食肆林立除左台灣菜、韓燒、日式火鍋放題,竟然仲有隱世墨西哥菜,見到menu有好多野食,而且價錢親民,所以毫不猶豫就入左去😚平時好少係餐廳會叫沙律既我,天氣咁熱想食返D凍野降溫,於是就叫左個鮮芒果汁木瓜大蝦沙律,賣相好吸引,D蝦比我想像中大隻,食落又爽口彈牙,配埋個酸酸甜甜既芒果汁特別開胃。N叫左個炸洋蔥圈做小食,聞落已經好香,食落去脆卜卜,好驚喜既小食,值得推介👏🏻👍🏻香炸大捲餅: 超巨型既炸捲餅,果然無改錯名🤣配料都好豐富,有洋蔥絲,豆蓉,雜芝士碎,牛油果醬,醉蕃茄粒同酸忌廉,三款食物我都好鐘意,下次再試埋其他野食

2022-05-18 45 浏览
禁左晚市堂食咁耐已經plan定放寬之後食咩好😜👏🏻之前同同事試過佢地既午市套餐,今日一於試下佢地既晚市先😍環境乾淨企理好光猛,座位闊落得黎亦令人坐得舒服今日就叫左佢地既芝士焗招牌玉米薄脆同埋黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯,兩款都好好食,好似平時睇電視食飯加薯片咁,仲有我最愛既牛油果醬同番茄粒超好食, 黑松露同雜菌呢個組合又係無得輸,即叫即整既焗飯上到枱已經聞到好香黑松露味,啱哂我呢個truffle迷😍上面加埋芝士一齊焗更加香,食落又唔會覺得好漏😘芝士控既我表示大滿足,下次絕對要再encore
禁左晚市堂食咁耐已經plan定放寬之後食咩好😜👏🏻
之前同同事試過佢地既午市套餐,今日一於試下佢地既晚市先😍
環境乾淨企理好光猛,座位闊落得黎亦令人坐得舒服

2022-05-17 52 浏览
難得老細放假lunch要食好少少,順便行下D2 Place先返公司,去到公司附近既樓上cafe食墨西哥菜,唔洗係商場等位同人迫😍入到去見到佢地個靚靚花花牆好驚喜,估唔到食墨西哥菜都可以咁少女心完全岩哂我前菜我地叫左個沙律同雞翼,呢排天氣開始熱叫返個鮮芒果汁木瓜大蝦沙律做開胃菜就最適合,大蝦肉質爽口彈牙,沙律菜亦好新鮮💯炸雞翼脆卜卜,配埋甜甜地既蜜糖汁真係好夾主菜就叫左墨西哥薄餅同芝士焗招牌玉米薄脆,睇黎呢兩款都係小店既招牌菜,幾乎好多枱都有叫,墨西哥薄餅都係即叫即焗好新鮮,熱辣辣既薄餅好重芝土味,配埋番茄粒同牛油果醬好夾,玉米薄脆一定係墨西哥菜最為人熟悉既一個主食,上面既芝士同牛油果醬即刻昇華到另一個層次😍好多款食物都好吸引,令我愛上墨西哥菜,好想可以快啲去旅行呀🥺

2022-05-17 32 浏览
開會開左成朝想舒舒服服坐低食個lunch唔想同人迫,同同事過左黎D2 place附近工廈既樓上cafe Picoso👏🏻平時以為墨西哥菜都係食粟米片同卷卷,原來仲有好多特色小食同主菜👍🏻特色小食我地叫左炸魷魚圈配他他醬,即叫即整既魷魚圈好正,炸粉唔會好厚。主菜我地叫左墨西哥薄餅,大大份好飽肚,材料好豐富; 牛油果醬同番茄粒好夾又開胃,酸忌廉中和返芝士碎食落都無咁漏。香炸大捲餅都幾大份,配料都好多: 洋蔥絲,豆蓉,雜芝士碎,牛油果醬,醉蕃茄粒同酸忌廉呢個組合真係好好食,除左墨西哥薄餅同香炸大捲餅之外我地仲叫左個炸魚薯條,魚塊大概有三四件,每件都有手掌心咁大,最特別係個他他醬令到炸魚同薯條食落都唔覺得漏👍🏻

2022-05-16 31 浏览
自從無左wfh要返公司做野好sad又要諗下lunch食咩好今日同幾個同事去左公司附近既Picoso食墨西哥菜巴哈炸魚炸薯條🍟炸魚大件夾抵食,出面食炸魚薯條最怕啲魚overcooked,呢度一啲都唔會,咬落去仲食得出魚肉好嫩滑😍配他他醬一齊食更可以提升魚既鮮味香炸大捲餅🍕自家製豆蓉同辣洋蔥絲幾夾,上面加左牛油果醬、醉蕃茄粒同酸忌廉幾清新墨西哥燒雞🍗三個人叫一隻雞都夠食,伴碟有我最愛既粟米片😋雞髀都幾大隻肉質又好juicy😚BBQ醬點雞同粟米片一樣咁好食特飲係牛油果奶昔幾乎每枱都有叫,三款主食其實都夠飽但口痕又想試,叫左一杯share飲一齊分享好滋味😎
自從無左wfh要返公司做野好sad
又要諗下lunch食咩好
今日同幾個同事去左公司附近既Picoso食墨西哥菜
一直都留意左呢間餐廳一段時間,覺得餐廳氣氛好有情調,今日同男朋友慶祝週年紀念就揀左呢間墨西哥菜夠特別頭盤我地叫左田園雞絲沙律,佢地既田園沙律好色彩繽紛😚減肥食佢都好開心😜沙律菜好新鮮,又有粟米粒同雞絲,份量都幾多,開胃前菜幾好食😋小食我地叫左兩款: 炸魷魚圈同芝士焗招牌玉米薄脆,雖然叫小食但份量都幾多下,炸魷魚圈一向都係賣飛佛,火侯控制得剛剛好,咬落去好爽口彈牙,芝士玉米薄脆又係啲香口野,啱哂我😋主菜我地就share左一隻墨西哥燒雞,加上配玉米片同香甜粟米又幾好食,BBQ醬點雞肉食又有另一番滋味

2022-05-13 51 浏览
平時食飯一係食中菜、壽司同韓燒食到悶悶地想試下新野,男朋友話佢同事推介左呢間超好食既墨西哥菜叫我地試下,聽佢同事講到咁當然要黎試下啦,入到去見到靚靚花花牆可以打卡已經😍😍😍頭盤我地叫左田園雞絲沙律,以前覺得沙律好似好dry咁,佢呢個田園沙律好colourful,減肥食佢都好開心😜小食我地就叫左炸洋蔥圈,即叫即炸既洋蔥圈大大件卜卜脆,配埋酸酸地既他他醬呢個天氣食都唔錯到壓軸出場既主菜,我地叫左墨西哥玉米餅,幾乎墨西哥菜必備既一款主食,有好有咬口既煙燻手撕豬肉配上辣辣地既洋蔥絲,面頭上面既番茄粒同牛油果醬令到成個口感更加豐富😍見到隔離枱叫左個牛油果奶昔我又叫返杯先,賣相已經好ok估唔到睇得又飲得,真係幾好飲💯果然無介紹錯,下次會再過黎幫襯,仲會推介比身邊既朋友仔

2022-05-13 35 浏览
之前已經試過呢間出色既墨西哥菜餐廳,今次約埋屋企人一齊食呢個咁正宗既墨西哥菜,餐廳環境唔算大,但充斥住墨西哥風情,打卡位都有好幾個,上次叫左玉米餅同炸魚薯條,今次試下其他野食先😚墨西哥燒雞配玉米片,香甜粟米及BBQ醬大大隻燒雞一切開已經feel到好juicy,配埋玉米片同香甜粟米口感好豐富,仲有秘製既BBQ醬點雞食令到雞肉更加好味😋香炸大捲餅 (配料: 洋蔥絲,豆蓉,雜芝士碎,牛油果醬,醉蕃茄粒及酸忌廉)店員推介我地試呢個人氣香炸大捲餅,真係好足料,食落唔會好漏,果然無介紹錯👏🏻炸魷魚圈(配他他醬)即叫即整既炸魷魚圈咬落好彈牙,配埋酸酸地既他他醬帶出魷魚既鮮味,簡直係味覺既最高享受。最後叫埋杯香濃咖啡為呢餐咁豐富既墨西哥菜畫上完美既句號。

墨西哥燒雞配玉米片,香甜粟米及BBQ醬

炸魷魚圈(配他他醬)
D2 Place幾乎每逢假日都會舉辦市集吸引唔同店主去擺檔,今日我約埋另一個為食友一齊行市集,市集人流好旺,想係商場入面搵餐廳坐低食野都有啲難度,唯有search下附近有咩特色餐廳,比我發掘到附近工廈有呢個隱世美食,二話不說即刻叫友人一齊去試下田園雞絲沙律: 賣相💯色彩繽紛好吸引人食,沙律菜好新鮮食落索索聲夠爽脆👏🏻香炸大捲餅: 實物大過我部電話,入面既豆蓉好滑,加埋洋蔥絲同番茄粒好清新,撈埋酸忌廉食落好開胃唔怕滯墨西哥玉米餅: 材料超多,包括有: 洋蔥絲,芝士碎,生菜,牛油果醬,蕃茄粒,酸忌廉,煙燻手撕豬肉食落口感好豐富香炸洋蔥圈配他他醬: 炸到香脆既洋蔥圈加上酸酸地既他他醬好好食😋

2022-05-12 27 浏览
#muchogustoo荔枝角📍 Picoso 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室今日同frd去食Bookmark左一段時間嘅墨西哥餐廳🤭小店面積唔大,環境裝修都好有拉丁美嘅風枱,好啱打卡😳野食種類都多,有墨西哥卷🌮️、意粉🍝鍋燒等等✨墨西哥薄餅 $147Picoso熱門菜式之一,皮烤到微脆香口,入面係熱辣辣芝士餡,有牛油果番茄做配料😏芝士味唔算好濃,無掩蓋配料嘅鮮味,啱啱好!✨墨式秘製芝士雞 $264比想像中大份,好在無再嗌其他野餐,咪真係食唔晒🫡醬汁好濃稠,芝士味同香料味都好香,感覺個汁撈飯食會好開胃🤭🙈不過雞肉偏老🥹同埋唔算入味,有進步空間🫶🏼
#muchogustoo荔枝角
📍 Picoso
荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室

✨墨西哥薄餅 $147

✨墨式秘製芝士雞 $264
2022-05-12 15 浏览
一直都有留意U magazine介紹其他地區既美食,見到呢間名為Picoso既墨西哥餐廳,上openrice睇下食評都有好多人推介,菜式既賣相好吸引,即刻約埋朋友一齊試👯‍♂️前菜叫左田園雞絲沙律,沙律菜好新鮮,又有粟米粒同雞絲,份量都幾多,開胃前菜幾好食😋主菜我地叫左墨西哥薄餅,大大份好飽肚,材料好豐富: 牛油果醬同番茄粒好夾又開胃,酸忌廉中和返芝士碎食落都無咁漏。另外仲叫左巴哈炸魚炸薯條配他他醬,薯條新鮮炸起好好食,見到隔離枱叫左牛油果奶昔,我地又叫返杯試下,大大杯仙人掌造型既牛油果奶昔兩個人share就啱啱好,Picoso墨西哥菜價錢非常親民,又係一間值得encore既小店😚

2022-05-12 10 浏览
平時旅行多數都係返我家鄉日本,而家疫情之下仲要無得飛,留意多左香港本地特色小店,比我搵到位於荔枝角D2 Place附近既樓上餐廳,主打墨西哥菜既Picoso都幾獨特今日同男朋友上黎撐枱腳,叫左一個燒雞同一個玉米餅share。見到好多人推介呢個燒春雞,肉食者既我地又叫一隻黎試下,實物原來都幾大隻,雞皮燒到脆卜卜,切出黎啖啖肉又夠juicy😋至於墨西哥玉米餅都幾大份,呢個價錢絕對超值,配料都幾多,有洋蔥絲,芝士碎,生菜,牛油果醬,蕃茄粒,酸忌廉,煙燻手撕豬肉。睇返店家ig先知間餐廳拎過U magazine我最喜愛的食肆唔係無原因👍🏻想食既朋友記得預早打黎book位啦

荔枝角愈黎愈多好食既餐廳,今日同朋友行完香工shopping去左附近既億利工業中心搵食😋餐廳環境充滿住異國風情,仿如置身於墨西哥小鎮咁,有好多位都適合打卡,尤其係嗰幅Q版蒙蘿麗莎的微笑😎墨西哥玉米餅: 超足料既玉米餅,一人一件唔洗爭,有齊洋蔥絲,芝士碎,生菜,牛油果醬,蕃茄粒,酸忌廉,煙燻手撕豬肉,成個組合配搭得非常好👍🏻巴哈炸魚 炸薯條配他他醬: 炸魚大概有四件,每件都有手掌心咁大,粗薯條🍟份量都唔少,好欣賞佢個他他醬酸酸甜甜中和返炸物既膩👍🏻黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯: 飯底軟硬度適中,配埋creamy既白汁同芝士放入焗爐一齊焗好好食,上面有滿滿既黑松露醬,黑松露控既我表示好滿足😍牛油果奶昔: 幾乎每枱都會叫呢杯打卡able既牛油果奶昔,用上仙人掌造型既杯裝住,超濃郁既牛油果🥑味,建議同朋友share飲因為都幾飽肚😜總括嚟講Picoso價錢非常親民食物選擇都幾多,下次再幫襯

2022-05-11 24 浏览
之前碌ig無意中比我搵到呢間位於荔枝角工廈既墨西哥小店,比佢地嗰句slogan: 每日能夠看到客人用餐後的笑容和讚賞,是團隊感到驕傲榮幸的事吸引左,而家香港咁有heart既小店好似愈黎愈少🥺好欣賞佢地既概念於是book左枱試下佢地既野食前菜叫左鮮芒果汁木瓜大蝦沙律夠開胃,主菜方面我地叫左黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯: 見到上面鋪滿哂黑松露醬就知正野,好濃郁既黑松露味,加埋雜菌同飯一齊食好perfect; 巴哈炸魚炸薯條份量都幾多,食完個焗飯再食差啲食唔哂🤣見到其他客人都有叫呢個香炸大捲餅我地又叫黎試下,少少辣既洋蔥絲食落好惹味,仲有我最愛既牛油果醬、醉蕃茄粒同酸忌廉呢個組合無得輸,用心做食物既小店值得推廣比更加多人知道😘

今日去左荔枝角嗰頭同客開會,知道客户鍾情墨西哥菜,於是book左呢間墨西哥小店同客食飯,book枱嗰陣問定店員有無用餐時間 (出面餐廳多數都係60至90分鐘),好好彩地無用餐時間,同客傾耐左都唔怕,其實好多野都想叫不過係客面前要忍一忍hold住個為食樣先🤣巴哈炸魚炸薯條配他他醬: 炸魚大概有四件,每件都有手掌心咁大,薯條份量都唔少,好欣賞佢個他他醬酸酸甜甜夠特別👍🏻墨西哥薄餅: 薄餅好重芝土味,配埋番茄粒同牛油果醬好夾飲品方面我地叫左凍檸茶同牛油果奶昔,兩杯都幾大杯絕不欺場,牛油果控必試呢個牛油果奶昔,好smooth得黎奶味好香,唔會蓋過牛油果味,食完個薄餅再飲呢個其實都幾飽。成餐飯既體驗都好好,客户都好滿意,下次要再回訪💯

墨西哥薄餅: 薄餅好重芝土味,配埋番茄粒同牛油果醬好夾

成餐飯既體驗都好好,客户都好滿意,下次要再回訪💯