2022-05-11 11 浏览
今日同朋友去工廈覓食,荔枝角工業區隱藏左好多特色美食,今次黎到呢間Picoso主打墨西哥菜,餐廳裝修好似墨西哥小鎮咁,第一次黎到呢間餐廳見到menu好多選擇,選擇困難症既我都係交返比店員推介一啲必試菜式啦😎墨西哥燒雞配玉米片,香甜粟米及BBQ醬店員推介我地試呢個燒雞,原來都幾大隻,啖啖肉又夠juicy😋墨西哥玉米餅: 朋友一向鐘意食夾餅所以我地就叫呢個玉米餅,入面除左有手撕豬肉之外仲有多種蔬菜,食左咁多肉要食返啲菜平衡返😜香炸洋蔥圈配他他醬: 洋蔥圈炸到金黃色,外脆內軟,先試唔點醬既原味再試埋個他他醬有兩種唔同食法,做小食一流,最後我仲叫左杯香濃咖啡,希望今晚唔會訓唔著啦🤣

墨西哥燒雞配玉米片,香甜粟米及BBQ醬
好友早排轉工去左荔枝角返工,話附近好似無野好野食咁,記得我之前試過一次呢間Picoso,咁啱平日放假就book左個lunch和好友品嘗,順道聚一聚舊談近況小食: 芝士焗招牌玉米薄脆🥑脆卜卜既Nachos配牛油果醬好好食😋見到呢度既招牌菜都有Nachos當然要叫啦,上面加左芝士真係好夾😍墨式香炸雞翼蜜糖汁,雞翼炸到脆卜卜,入面啲雞肉肉質好嫩滑🔥主菜: 墨西哥玉米餅😚份量都好多,要一啖食到所有配料都有啲難度,好鐘意佢地個煙燻手撕豬肉配埋洋蔥絲同芝士碎超好食巴哈炸魚 炸薯條配他他醬💯火侯控制得剛剛好,唔會炸到好燶,炸粉好薄能夠鎖住魚肉既鮮嫩食飽飯朋友話要叫埋杯回魂啡唔驚返到公司恰眼瞓😜佢已經book定下次同同事過黎食😋💯

小食:

主菜:

配埋洋蔥絲同芝士碎超好食

2022-05-07 39 浏览
☺️與同事再次去荔枝角lunch 同事介紹食一直有食開既墨西哥菜餐廳裝修好特別 仲有玫瑰花牆打卡牆手繪陶瓷餐具都好有墨西哥風格由於餐廳好近公司 我地即場申請埋會員 拎埋堂食八折優惠🤣🥗鮮芒果汁木瓜大蝦沙律 $128見到色彩繽紛既沙律已經覺得好靚好打卡大蝦口感彈牙 加入左勁甜芒果 芒果汁 木瓜及番茄粒 酸甜開胃食材新鮮 很不錯 🌮墨西哥玉米餅 $126 (lunch set跟田園沙律及青檸梳打)玉米餅加入左洋蔥 豆蓉 芝士碎 生菜 及番茄粒 烤牛肉,口感層次豐富酸忌廉同牛油果醬 味道酸酸甜甜 好開胃玉米餅有好多蔬菜餡料 食落係好健康唔heavy 跟餐送既田園沙律都唔馬馬虎沙律有生菜 洋蔥 蕃茄粒 沙律醬清新新鮮嘅配料 味道好夾🍸青檸梳打飲品杯係好可愛既仙人掌 有用心裝飾 更加賞心悅目份量大大杯 青檸帶有清新的香氣與檸檬的酸味 加左薄荷葉作調味 味道不太甜 消暑解渴🍨會員贈送之窩夫甜品店員突然安排左free甜品勁surprised好夢幻既城堡熱氣球裝飾雲尼拿雪糕亦有誠意 雪糕入面有nuts ☺️而窩夫味道較甜 但配合埋雲尼拿雪糕 中和番 荔枝角上班一族 食厭咗輕食西餐 好推薦食墨西哥菜 店
餐廳裝修好特別 仲有玫瑰花牆打卡牆

店員突然安排左free甜品勁surprised
好夢幻既城堡熱氣球裝飾
雲尼拿雪糕亦有誠意 雪糕入面有nuts ☺️
而窩夫味道較甜 但配合埋雲尼拿雪糕 中和番

荔枝角上班一族 食厭咗輕食西餐 好推薦食墨西哥菜 店內環境都幾適合一班人食飯~

Picoso
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心1樓101室
💰人均$150
✅加一
香港人生活忙碌想搵日抖下都好似好難咁,今日同男朋友放假過黎荔枝角區覓食同放空,比我發現到呢間位於荔枝角工廈入面既特色墨西哥菜Picoso,裝修以深木色為主色調,地方唔算好大但比人感覺好舒服芝士焗招牌玉米薄脆平時係屋企睇電視除左食爆谷薯片之外我仲會食脆卜卜既Nachos,見到呢度既招牌菜都有Nachos當然要叫啦,上面加左芝士同牛油果醬即刻昇華到另一個層次😍香炸洋蔥圈配他他醬 炸到金黃色既洋蔥圈聞落好香,配埋個他他醬一啲都唔覺得漏👍🏻鮮芒果汁木瓜大蝦沙律🥗天氣開始熱代表又係芒果當造既季節,叫左呢款鮮芒果汁木瓜大蝦沙律做開胃菜就最好不過,大蝦肉質爽口彈牙,沙律菜亦好新鮮💯好多款食物都好吸引,令我愛上墨西哥菜,好想可以快啲去旅行呀🥺

芝士焗招牌玉米薄脆

香炸洋蔥圈配他他醬
炸到金黃色既洋蔥圈聞落好香,配埋個他他醬一啲都唔覺得漏👍🏻

鮮芒果汁木瓜大蝦沙律🥗
2022-05-06 39 浏览
呢排疫情緩和返少少,趁住long weekend去左荔枝角D2 place行街,行到攰攰地想搵個地方坐低食啲野,朋友推介我試呢間工廠大廈入面既下寶藏食墨西哥菜,好多選擇唔知揀邊款好,最後我地揀左一個焗飯、一個小食同一個大捲餅: 黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯黑松露同雜菌呢個組合已經無得輸,即叫即整既焗飯上到枱已經聞到好香黑松露味,啱哂我呢個truffle迷😍上面加埋芝士一齊焗更加香,食落又唔會覺得好漏😘香炸洋蔥圈配他他醬 即叫即整既洋蔥圈好正,炸粉唔會好厚👏🏻👍🏻香炸大捲餅 超巨型既炸捲餅,果然無改錯名🤣配料都好豐富,有洋蔥絲,豆蓉,雜芝士碎,牛油果醬,醉蕃茄粒及酸忌廉,雖然炸過但食落唔會覺得好油飲品方面我就揀左熱咖啡,朋友揀左牛油果奶昔,牛油果奶昔用上仙人掌外形既杯裝住,牛油果同奶既比例剛剛好,牛油果控必試!好欣賞小店用心製作食物既態度,絕對值得encore既小店💯

黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯

香炸洋蔥圈配他他醬
即叫即整既洋蔥圈好正,炸粉唔會好厚👏🏻👍🏻

香炸大捲餅

好欣賞小店用心製作食物既態度,絕對值得encore既小店💯
2022-05-04 24 浏览
呢間墨西哥店除咗有玫瑰花牆之外仲有一大塊木板上面畫咗3D嘅型格電單車!充滿墨西哥嘅特色!雖然今次係自己一個人食但係分別都叫咗三樣嘢,墨西哥燒雞、炸魷魚圈及田園雞絲沙律🥗燒雞方面火候燒到啱啱好,外皮微微薄脆,肉質好鮮嫩,仲有滿滿肉汁,可以點埋BBQ醬一齊食,令味道更豐富,燒雞之外仲有脆片同粟米👍🏼炸魷魚圈方面好少會食到外皮炸到咁脆嘅魷魚圈,淨係呢1一點已經攞滿分💯魷魚都仲幾大條,質感彈牙有咬口,呢款就配搭左他他醬沙律方面分量比想像中多,食完啲油膩嘢再食沙律,解膩又清新👍🏼有機會要推介俾朋友食,咁下次就可以試多更多唔同嘅款式😆

燒雞方面

炸魷魚圈方面

沙律方面
分量比想像中多,食完啲油膩嘢再食沙律,解膩又清新👍🏼

有機會要推介俾朋友食,咁下次就可以試多更多唔同嘅款式😆
前排講起想食墨西哥店🇲🇽於是上網搵咗幾間,就見到呢間好評連連,所以就約埋朋友一齊嚟試啦作為女仔一見到沙律真係會忍唔住要點一份😂所以我哋叫咗一份田園雞絲沙律,生菜好新鮮,雞絲嘅味道唔錯,健康得來又有少少肉可以食下,仲大大份,減肥期間去食都冇問題🤣芝士焗招牌玉米薄脆有三隻唔同顏色嘅玉米薄脆,名副其實嘅又薄又脆🤩中間仲有豆蓉同牛油果蓉,連埋一齊食味道好特別,係一個唔錯嘅配搭😙炸魷魚圈卜卜脆,魷魚新鮮彈牙,點埋他他醬食,清新又美味👍🏼墨式香炸雞翼 蜜糖汁輕輕炸過啲雞翼,好香脆,肉質juicy ,蜜糖汁唔會好甜,味道剛好🥰每台機旁邊都有好多唔同嘅醬料可以自由配搭😌

芝士焗招牌玉米薄脆

炸魷魚圈
卜卜脆,魷魚新鮮彈牙,點埋他他醬食,清新又美味👍🏼

墨式香炸雞翼 蜜糖汁

每台機旁邊都有好多唔同嘅醬料可以自由配搭😌
2022-05-03 51 浏览
成日喺附近放飯,又唔想成日食來食去都係嗰幾味,所以我時不時都會上嚟食墨西哥菜,而且食物質素好好👍🏼黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯一上枱松露嘅味道撲鼻而來,白汁蓋過整個白飯表面,白色嘅味道濃郁,送飯一流☺️雜菇都好好味😋巴哈炸魚 炸薯條配他他醬 三大件炸魚,炸得又脆又香,雖然係炸過,但馬哈魚依然保留魚嘅濕潤😙點埋他他像食一流,薯條熱辣辣卜卜脆😋墨西哥燒雞 $228驚食唔飽所以叫多咗隻燒雞,燒過嘅雞唔會好乾身,肉汁豐富,表面灑咗少量調味,味道更豐富,連埋BBQ醬一齊食都相當唔錯!另外仲有玉米片同粟米🌽炸洋蔥圈如果你鍾意食炸洋蔥圈一定要嚟試,因為真係好高質,洋蔥嘅味道點到即止,唔會無味又唔會好強烈🤩牛油果奶昔 大大杯,牛油果嘅味道好鮮好出,食完啲油膩嘅嘢再飲番杯清新嘅奶昔都幾正🥰

黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯

巴哈炸魚 炸薯條配他他醬

墨西哥燒雞 $228

炸洋蔥圈

牛油果奶昔
2022-05-03 21 浏览
門口放置左一個動漫display櫃🤣,但一入到去好似入咗另外一個世界咁,暖色嘅燈光加上唔同嘅打卡位,環境相當唔錯香炸大捲餅 $155炸到脆卜卜 裏面有好多唔同嘅餡料例如牛油果醬,蕃茄粒,生菜等,味道嘅層次好豐富,仲好新穎!墨西哥薄餅 $128我自己都幾鍾意食薄餅,但萬萬都估唔到原來薄餅都可以有餡,就連配料都係以健康為主,最值得讚嘅係酸忌廉!令所有嘅配料味道更出有所昇華!炸洋蔥圈 $78價錢可能會覺得有啲貴,但係無論口感定味道,食完之後都覺得值嘅👍🏼炸魷魚圈 $98用嘅炸粉同洋蔥圈唔同,口感都有所不同,炸粉來講口感豐富啲,因為真係脆得好緊要😆加上煙靭嘅魷魚,正!飲品方面揀咗牛油果奶昔,一大杯都只係$52 ,味道濃厚,充滿清新嘅感覺🤤

香炸大捲餅 $155
炸到脆卜卜 裏面有好多唔同嘅餡料
例如牛油果醬,蕃茄粒,生菜等,味道嘅層次好豐富,仲好新穎!

墨西哥薄餅 $128

炸洋蔥圈 $78

炸魷魚圈 $98

2022-04-29 73 浏览
朋友極力推介,你都門口見到呢一間餐廳榮獲‘我最喜愛墨西哥餐廳’相信都真係我朋友所講嘅咁好食我哋先點左一個墨西哥玉米餅,材料好豐富有洋蔥絲,芝士碎,生菜,牛油果醬,蕃茄粒,酸忌廉,煙燻手撕豬肉,鹹鹹地嘅手撕豬肉配搭左清新嘅配料,味道好夾好好食另外叫咗墨西哥燒雞,燒雞最怕肉質鞋口,但一切開已經見到燒雞嘅汁流出,極吸引,雞肉都仲幾嫩口,燒雞仲配玉米片,香甜粟米及BBQ醬,解膩嘅同時又冇咁單調最後墨式香炸雞翼 脆卜卜,口感豐富,雞翼仲有配搭左蜜糖醬,點埋蜜糖醬一齊食咩都超正!

今日我生日🎂男朋友帶咗我嚟呢一間墨西哥餐廳(從來冇食過),初初都不以為意,點知一見到呢個玫瑰花牆🌹立即心心眼😍!田園雞絲沙律沙律用一大個碗裝住,分量超多,椰菜、粟米、蕃茄粒、紫椰菜同埋雞雞,用料尚算豐富,蔬菜新鮮爽口,雞絲肉質唔嚡,唔同沙律醬一齊食相當唔錯墨西哥薄餅 講到食墨西哥野薄餅一定唔少得,呢款薄餅都幾特別,面頭放咗芝士碎,牛油果醬,醉蕃茄粒及酸忌廉,薄餅裏面仲有餡,呢個配搭清新又美味!墨式香炸雞翼雞翼炸得好酥脆,裏面好Juicy,想冇咁單調仲可以點蜜糖醬,相當唔錯!

田園雞絲沙律

墨西哥薄餅

墨式香炸雞
2022-04-27 42 浏览
估唔到男朋友今次紀念日 竟然帶我食墨西哥菜!哈哈 真係有啲surprise~環境舒適 設計都幾特別 有啲異國風情嘅感覺~首先叫左個墨西哥薄餅 ,佢個薄餅唔係厚實個啲,係薄得嚟又脆個種!一啖咬落去 口感層次都好豐富,有好多配料下,仲要有勁多芝士碎同牛油果醬。然後再叫左個鮮芒果汁木瓜大蝦沙律,呢款沙律比人感覺好健康同清新,因為酸酸甜甜咁,食材都好新鮮。而香炸大捲餅又係好足料,入面有洋蔥絲、醉蕃茄粒、豆蓉等等。佢都會有芝士同牛油果醬,但同薄餅食落又有另一種感覺。男朋友勁鐘意食炸嘢,叫左香炸洋蔥圈配巴哈炸魚炸薯條,不過好彩炸物都唔算好油,炸嘅時間掌握得好好,仲係金黃色,仲有配他他醬比人點。
估唔到男朋友今次紀念日 竟然帶我食墨西哥菜!
哈哈 真係有啲surprise~

環境舒適 設計都幾特別 有啲異國風情嘅感覺~

一入去到間餐廳 環境裝修都好有墨西哥風格 充滿異國風情 我覺得食嘢嘅環境舒唔舒服真好好重要 環境同好食 仲有服務態度缺一不可。而呢間餐廳各方面都做得唔錯!今次就叫左佢哋嘅芝士焗招牌玉米薄脆 巴哈炸魚 炸薯條配他他醬試下。兩個對比之下 我自己就比較鐘意芝士焗招牌玉米薄脆,因為本身自己係芝士控 越多芝士我越愛!再加上招牌玉米薄脆又脆卜卜,仲有啲牛油果醬、番茄等等做配料,多重口感!呢個真係會再返嚟食多次!而巴哈炸魚 炸薯條都唔差 炸到岩岩好 外脆內軟 再配埋他他醬減低油膩感。

難得試開墨西哥菜 平時都好少食 所以就叫多幾款❗️❗️💯💯💯⚠️鮮芒果汁木瓜大蝦沙律⚠️擺係面頭嘅鮮蝦大隻又鮮甜,而旁邊嘅木瓜清甜,畢多嘅蔬菜都好新鮮,再加上芒果汁,令人好開胃!⚠️芝士焗招牌玉米薄脆⚠️濃郁嘅芝士香味實在令人忍不住一啖接一啖不停食!玉米片食落又薄又脆 顏色色彩鮮艷,面頭仲有不少健康蔬菜配料。⚠️墨式香炸雞翼 蜜糖汁⚠️雞翼有金黄色嘅表面,裏面有嫩滑雞肉,仲有蜜糖汁比人點,點完味道又再昇華。⚠️墨西哥玉米餅⚠️同樣係有好多新鮮嘅食材嘅玉米餅,而呢款仲會有煙燻手撕豬肉,好香煙燻味道, 再包埋其他食材點醬食,一啖就可以食哂唔同嘅配料。

⚠️鮮芒果汁木瓜大蝦沙律⚠️

⚠️芝士焗招牌玉米薄脆⚠️

⚠️墨式香炸雞翼 蜜糖汁⚠️

⚠️墨西哥玉米餅⚠️
2022-04-26 35 浏览
前幾日玩玩下ig 見到近期幾多人推介呢間❤️墨西哥餐廳,去開荔枝角就一於去嘆下lunch~鮮芒果汁木瓜大蝦沙律🥭🦐🥗賣相都幾吸引 有啲蕃茄🍅喺上面啲蝦好彈牙又鮮甜 夠晒新鮮!🦐芒果汁酸酸甜甜咁好開胃🥭牛油果奶昔🥑🥛見到呢杯嘢即刻諗起之前屋企嗰個擺設都係仙人掌 奶味🥛同牛油果🥑味都好濃飲晒成杯會有啲飽🤪黑松露白汁焗雜菌蘑菇飯🍚白汁唔會搶咗黑松露嘅味道 兩者平衡得好好🤗雜菌同蘑菇嘅份量都好多 最正嘅係佢啲芝士唔會令到個飯好漏🤤墨西哥燒雞🐤咁大隻 都唔知切邊食好🙈切開之後勁有肉汁 雞食落幾嫩滑🐤仲有啲玉米片同粟米 更加有墨西哥嘅感覺🤗
鮮芒果汁木瓜大蝦沙律🥭🦐🥗
賣相都幾吸引 有啲蕃茄🍅喺上面