2018-06-16 1233 浏览
叫左外賣番屋企食,簡左個set再加一個pizza,set 入面可以係pizza/麵食類任選兩款,我地簡左le rose pizza,同埋肉醬千層,另外跟set仲有一個小麵包跟hazelnut sauce, 同埋一個藍芝士蒜蓉包,外加左個白汁雞肉Pizza,le rose pizza有巴馬火腿,雞肉,辣肉腸,火箭菜,味道唔錯餅底好煙韌,白汁雞肉pizza,呢個好一般,唔係好食到有白汁,藍芝士蒜蓉包,呢個有4片,幾好食,芝士好香,肉醬千層都好食,不過分量細,麵包球Hazelnut sauce,呢個好難唔好食,主要都係食個醬,整體大部分都好食,不過個人喜好都係le rose pizza較好,味道唔錯,而且送黎既時候夠哂熱,會再encore~~~
白汁雞肉pizza,呢個好一般,唔係好食到有白汁,
藍芝士蒜蓉包,呢個有4片,幾好食,芝士好香,

2018-06-14
2018-05-16 1006 浏览
Pizza Express 偶爾去到黃竹坑,今日可以拍吓拖,食返個下午茶。Pizza Express向來質素唔差,價錢係偏貴!但環境、質素都有保證。大落地玻璃,餐廳寬闊,環境好好。我地叫咗2個下午茶setPizza:好迷你,不過芝士豐富,茄醬濃郁,脆脆薄底,好味嘅。肉醬長通粉:輕量級別!肉醬夠但太少通粉。沙律:呢個份量反而大😂😂😂個意大利醋,酸酸哋,好醒胃,加上翠綠鮮嫩的雜菜,好 fresh 呀。飲品:如常的凍檸茶和熱咖啡。不過,侍應呢個moment 就好放慢,心急人士,就未必應合了😂
Pizza Express
偶爾去到黃竹坑,今日可以拍吓拖,食返個下午茶。
大落地玻璃,餐廳寬闊,環境好好。
我地叫咗2個下午茶set
肉醬長通粉:輕量級別!肉醬夠但太少通粉。
飲品:如常的凍檸茶和熱咖啡。
2018-03-15 1177 浏览
呢間pizza 店,都見到好耐,都係連鎖店,但係一直未試過,又係星期日,8點幾搭地鐵嚟到黄竹坑,都已經好多收舖,行過呢間仲好多人,入去問問…收10點,ok反正未試過,又試下。感覺高檔過pizza Hut, spaghetti House, 坐落都舒服,服務員大部份係外籍人士,服務態度良好,當然,一分錢一分貨吧!我哋又食得多咗D嘅,四個人,又小食,又飯,又意粉,仲有pizza及甜品拼盤,埋單一千零幾,其實都ok,平均都係$250.-左右一個人,如果冇我哋咁大食,就會再平D。至於食物質素……ok嘅,多D款式,甜品拼盤……中間嗰舊白色好甜,完全係食緊糖嘅感覺,個飯…一般啦,其他都滿意,source 好味pizza 係薄D,不過,整體滿意!
黃竹坑呢間Pizza Express開左好耐都未試過,今日做野俾同事激親,想搵杯alcohol cheer up自己,於是落左去食。Lunch time時間好多人,都要排隊,但因為我得一個人,所以唔使5分鐘就有位,人多都係book定台穩陣D。Lunch set包 頭盤、主菜+飲品各1款,由$78起。價錢係黃竹坑黎講,唔係特別平,不過環境都坐得舒服。頭盤揀左三文魚小食,olive oil太重手,食到成口油。三文魚係超級薄切,好彩嘅係rocket都好香好嫩。酒要額外叫,今日叫左PINOTGRIGIO BLUSH SAN VALENTINO APULIA, ITALY, 簡稱Rose Wine...十分普通,但可滿足心靈需要。Main叫左蟹肉白酒汁意粉,同樣...都係好油!蟹肉亦少得可憐,不過意粉texture 就OK由於頭盤同main都伏伏地,餐飲唯有安全地叫返杯English breakfast tea。總括黎講,唔使特別破費黎食。

酒要額外叫,今日叫左PINOT

總括黎講,唔使特別破費黎食。
2018-02-06
  • 沒有
2018-02-05 572 浏览
午餐時段嘅黃竹坑區實在太少選擇。想坐得舒服啲, pizza express的確幾好。點了set lunch, 頭盤有煙三文魚,主菜係又薄又香既pizza,再加礦泉水。 實在係減肥之選。 美中不足係午飯只得一小時時間,等了大半小時才上完菜,實在有點趕。

午餐
2018-01-22 615 浏览
今天和阿囡見好天就出外午饍,本想去金鐘,但又怕人多,所以去了人少地區黃竹坑Island South 附近,最後就選擇了 Pizza Express 食。喜歡那裏坐位多,落地玻璃窗夠開揚,陽光入室令寒冷的冬天多了一份溫暖感覺。午市有套餐,包頭盆、主菜和飲品,而餐湯及甜品則要加費。小麵包球新鮮焗出,外脆內軟。三文魚有兩大片,配以火箭菜和瓜片一起食,倍覺清新。是日pizza 是玫瑰薄餅,配料有Parma hem, 雞肉、煙肉、芝士..等,口感怎為豐富。餅底雖薄但頗有咬口。但奇怪為何叫玫瑰薄餅,材料未見有和玫瑰扯上任何關係,難道餅面焗乾了的葉是玫瑰花的葉?!賣相有些簡單,但味道可好,有酒香,蟹肉亦不算少,比起傳統茄汁較為清新。雖是罐裝飲料,但加了檸檬片和冰,就當堂升呢為一杯吾錯的餐飲。

午市有套餐,包頭盆、主菜和飲品,而餐湯及甜品則要加費。

焗麵包球
小麵包球新鮮焗出,外脆內軟。

三文魚小吃
三文魚有兩大片,配以火箭菜和瓜片一起食,倍覺清新。

玫瑰薄餅
蟹肉白酒汁意粉
Dry  Ginger
2018-01-22
2017-12-14 614 浏览
啲服務員全部都講英文,但佢地團埋一齊掛住傾計唔做野,人人張枱都有支水,問完佢拎水佢掉頭走,轉頭就忘記了。要狂催佢地!禮貌都ok gei, 不過真係米掛住傾計囉!啲野食完又無人執枱,下一碟野黎都唔執下,搞到張枱無晒位。我幫佢執埋台了!野食等好耐都未有。訂位係7點半,9點半都未上晒個餐,要3番4次去催。。。得幾張枱有人都咁慢。。。野食就愈來愈普通。。。食物質素下降。餐廳環境舒適,整潔,寬敞。位於地鐵站附近,方便。
2017-12-13 416 浏览
Lunch 好想食意粉,就去左附近食pizza express,早左少少,等左一陣就入得叫左個lunch set:-蟹肉白酒意粉 - 少少酒味 ,辣辣地,再加埋檸檬汁,超開胃!朋友話份量就小左d,但都夠我食飲品叫左個熱檸檬薑茶,好香檸檬薑味,茶唔太濃!岩我

叫左個lunch set:-

飲品叫左個熱檸檬薑茶,好香檸檬薑味,茶唔太濃!岩我
2017-09-11 1119 浏览
附近啲餐廳都好貴,見佢下午茶都幾抵咁就入咗去食。可能係工廠區關係好少人落樓下食下午茶,好多沙發位可以坐。環境好舒服裝修又好靚。佢呢間餐廳都幾好下午茶都可以嗌返lunch Menu。不過對比左下午茶平啲咁都係叫返下午茶。點左個七吋嘅芝士蘑菇Pizza配紅莓玫瑰茶,個pizza皮好薄好啱我口味,芝士又拉絲,旁邊的沙律很新鮮。個紅莓玫瑰係茶包嚟嘅,飲下飲下越飲越甜,要溝多啲水先至冇咁甜。不過呢個餐真係抵,加埋一都係$68.2。
2017-09-03 712 浏览
I live locally and this place is a lifesaver. The service comes with a smile, the food (I eat the salads) is reasonably priced, always beautifully fresh and tasty and comes in a timely manner. A massive thumbs up to all the staff here. Great experience all round.

外卖自取
  • The  salads
2017-07-23 1044 浏览
我同老公一個月都有1,2次去食pizza... 每次我都會點佢地杯裝既Sparkling wine....一開始都會有杯既2/3(銅鑼灣店都一樣)....直到尋晚... 竟然係一杯半杯都無既氣酒...我即刻反映問"呢到係一杯?"得到既回覆係"氣酒係咁樣的!" 佢咁樣答得我... 令我知道同佢爭拗係無意思...之後我再睇返menu... 一杯係125ml... 嗰度唔夠半杯會有125ml?🤦🏻‍♀️因為近所以黃竹坑店開幕已經成日去....D服務睇住慢慢差... 以前d侍應好friendly... 而家大部分都板起臉.... 問食物意見都只係例行公事.... 咁樣令我短時間我都無信心再去喇🙁
我同老公一個月都有1,2次去食pizza...
每次我都會點佢地杯裝既Sparkling wine....
一開始都會有杯既2/3(銅鑼灣店都一樣)....
直到尋晚... 竟然係一杯半杯都無既氣酒...
我即刻反映問"呢到係一杯?"
得到既回覆係"氣酒係咁樣的!"
佢咁樣答得我... 令我知道同佢爭拗係無意思...
之後我再睇返menu... 一杯係125ml...
嗰度唔夠半杯會有125ml?🤦🏻‍♀️
因為近所以黃竹坑店開幕已經成日去....
D服務睇住慢慢差... 以前d侍應好friendly...

2017-05-09 1101 浏览
去黃竹坑找吃的 不外乎one island south 地下幾間餐廳 or 酒店cafe, pizza express signature dish 肯定係麵包粒 有三種不同口味醬汁,還點了幾款沙律做小食 好清新的 tomato soup 非常好、味道濃 沒有像外邊的混水 或好多cream, 這裹的非常濃郁
2017-04-24 814 浏览
Ordered takeaway online last week, their serviceIs great and staff are helpful. From the time I made my order online and going to pickup only took them 20 mins or so. Very fast service and I wrote some request on the order and the stuff do look closely and accommodate my need. Will order again!
外卖自取
2017-01-19 1453 浏览
黃竹坑可以選擇嘅餐廳已經唔多,晚餐簡直係少之又少。夜晚七點後想搵個地方醫肚都難冇乜選擇嘅情況之下try左Pizzaexpress可能大家都冇乜嘢選擇,所以餐廳經常都客似雲來,一枱難求好彩我住附近酒店,所以寧願買外賣返房慢慢食
蒜蓉包同辣肉腸pizza
冇乜選擇嘅情況之下try左Pizzaexpress
可能大家都冇乜嘢選擇,所以餐廳經常都客似雲來,一枱難求
好彩我住附近酒店,所以寧願買外賣返房慢慢食
外卖送餐
2016-06-14 3064 浏览
lunch 時間,去黄竹坑見完客約埋係附近工作既朋友,由於而家黄竹黄已步向呢個高級辦工室發展,所以附近既食肆都高級哂,齋係隔離已經有連×佛cafe了meun lunch set 2人餐幾抵食,$128南瓜湯忌廉味濃,亮點在個餐包,有點似厚pizza的邊,但又較軟熟沙律蔬菜十足,顏色配搭靚不過感覺雪了好久,青瓜有點兒乾身了羅勒蕃茄薄餅好香呀~薄薄地卜卜脆又香口蕃茄仔又有茄醬,好醒胃,羅勒香味均勻了濃烈的芝士味,芝士味又溫和了茄的酸,很好的配搭很開揚的落地玻璃,內裏夠光猛,望着街外光景吃pizza也是賞心樂事哪!!

meun lunch set 2人餐幾抵食,$128

沙律蔬菜十足,顏色配搭靚
不過感覺雪了好久,青瓜有點兒乾身了羅勒蕃茄薄餅好香呀~
薄薄地卜卜脆又香口
南瓜湯