2024-11-12 109 浏览
近排食得太Heavy,放工約咗朋友食飯就提議不如食清淡啲🥗清淡並不等於少同餓!諗起近幾年興起嘅夏威夷Poke好啱我食🥑去到北角揾咗間Poke!勁多選擇!鹹同甜Bowl都有!勁啱我口味😙至尊波奇 $128————————————依個波奇嘅配搭最Popular🥑樣樣食材我都好鍾意,最主要係三文魚、吞拿魚🍣同牛油果🥑份量真係好多!粒粒魚生都好大粒又新鮮,勁滿足😆擺得好靚好有誠意嘅Poke😆仲有好多配料,包括車厘茄、青瓜、玉子絲、蟹籽、山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲同黑白芝麻,勁豐富。Poke底除咗傳統壽司飯之外,都有好多選擇,我就+$10揀咗冷蕎麥麵。所有蓋飯類都可以追加$20起,就有三文魚豆腐海帶味增湯、是日前菜同飲品,我加+$28揀咗草莓奶昔🍓成個套餐真係勁豐富。熱帶風情Yogurt Bowl $88————————————好鍾意食乳酪!配埋水果(香蕉🍌芒果🥭、奇異果🥝)、穀麥脆片、亞麻籽、蜂蜜🍯又夾又唔單調!本身係Plain乳酪,所以唔洗怕食咁大碗乳酪會吸收太多糖分,混合蜜糖個甜度剛剛好!炸物拼盤 $68————————————都係忍唔到想食炸嘢🤣炸物拼盤有薯條🍟炸雞、炸蟹鉗、炸蝦、炸芝士

至尊波奇 $128

熱帶風情Yogurt Bowl $88
熱帶風情Yogurt Bowl

炸物拼盤 $68
炸物拼盤

都係忍唔到想食炸嘢🤣炸物拼盤有薯條🍟炸雞、炸蟹鉗、炸蝦、炸芝士、炸魷魚圈都係每款兩件,同朋友share食就啱晒,一人一件份量啱啱好。
2024-11-06
  • 至尊波奇
  • 熱帶風情Yogurt Bowl
2024-11-07 203 浏览
Hey小夥伴們~ 最近在北角滙附近發現了一家超級棒的輕食小店——「poke green」😍,簡直是健身達人和健康飲食小夥伴們的福音呀!🌟一踏入店內,就被那寬敞明亮的環境吸引,綠植點綴其間,讓人一秒穿越到自然氧吧中🌿。坐在這裡享受美食,心情都隨之明媚起來啦!🌞來說說我的必點套餐吧!首推「加洲海岸套餐」,新鮮的吞拿魚搭配清新的蔬菜,每一口都是對味蕾的溫柔撫慰~🐟🥦。還有那「韓風辣碗套餐」,微辣的醬汁裹挾著豐富的配菜,口感層次分明,讓人欲罷不能!🌶️🥗當然啦,甜品控也不能錯過「牛油果奶昔」,順滑細膩,滿滿的都是健康能量,喝一口彷彿能感受到大自然的清新~🥑🥤最讓我驚喜的是,這裡的食材真的超級新鮮!每一份都像是剛從田間地頭採摘下來,直接送到你的盤中,那種新鮮感,簡直不能更贊!🍎🥕如果你也是追求健康生活的吃貨一枚,那麼「poke green」絕對值得你來打卡一試!快來和我一起,享受這份來自大自然的饋贈吧!🎉

2024-11-04 282 浏览
超健康之選的poke bowl✨環境好舒適,仲有熱食之選啱哂做完運動後嚟補充蛋白質!🔸 慢煮嫩雞肉自選蓋飯雞肉份量都好多仲可以揀半壽司飯半沙律菜再配青瓜、枝豆、溏心蛋仲揀咗山葵蛋黃醬,超好食🥰🔸滑蛋吉列豬扒丼呢個超推薦‼️滑蛋超嫩口吉列豬扒份量都好多,食落好脆口熱辣辣🔸手工炸單骨雞翼超好食🤩🤩外脆內嫩!食落仲有少少微辣~超開胃📍 POKE GREEN地址: 北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖電話: 64198738
超健康之選的poke bowl✨
環境好舒適,仲有熱食之選
啱哂做完運動後嚟補充蛋白質!

🔸 慢煮嫩雞肉自選蓋飯
雞肉份量都好多

仲可以揀半壽司飯半沙律菜
再配青瓜、枝豆、溏心蛋
仲揀咗山葵蛋黃醬,超好食🥰

🔸滑蛋吉列豬扒丼

呢個超推薦‼️滑蛋超嫩口
吉列豬扒份量都好多,食落好脆口熱辣辣

🔸手工炸單骨雞翼

超好食🤩🤩外脆內嫩!
食落仲有少少微辣~超開胃

📍 POKE GREEN
地址: 北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖
電話: 64198738

1K
2024-10-14 311 浏览
“至尊波奇”($128)“韓風辣碗”($108)“手抓帶骨腸”($28)“Oreo曲奇奶昔”($40)最近喺北角發現到間食poke bowl嘅餐廳😚餐廳以木系為主,光猛舒適入座後用qrcode落單就好似一般食poke bowl嘅餐廳一樣有好幾款預設嘅poke,亦都可以自選另外都有啲熱食蓋飯同小食提供今次就點咗預設好嘅至尊波奇,韓風辣碗至尊波奇有三文魚,吞拿魚,牛油果,車厘茄,青瓜,玉子絲,蟹籽,山葵蛋黃醬,紫菜絲等而韓風辣碗就有辣味三文魚,虎蝦仁,泡菜,蟹柳,紫洋蔥,辛口蛋黃醬,紫菜絲,辣椒碎等2碗都真係十分之豐富😚至尊嗰碗就比較清新☺️韓風嗰碗夠哂辣🌶愈食愈惹味😛我地仲點咗小食手抓帶骨腸腸仔煎得好夠香口,正😋飲品方面叫咗杯Oreo曲奇奶昔味道夠哂香濃仲好順滑🥰
“至尊波奇”($128)
“韓風辣碗”($108)
“手抓帶骨腸”($28)
“Oreo曲奇奶昔”($40)

最近喺北角發現到間食poke bowl嘅餐廳😚
餐廳以木系為主,光猛舒適
入座後用qrcode落單
就好似一般食poke bowl嘅餐廳一樣
有好幾款預設嘅poke,亦都可以自選
另外都有啲熱食蓋飯同小食提供
今次就點咗預設好嘅至尊波奇,韓風辣碗
至尊波奇有三文魚,吞拿魚,牛油果,車厘茄,
青瓜,玉子絲,蟹籽,山葵蛋黃醬,紫菜絲等
而韓風辣碗就有辣味三文魚,虎蝦仁,泡菜,
蟹柳,紫洋蔥,辛口蛋黃醬,紫菜絲,辣椒碎等
2碗都真係十分之豐富😚
至尊嗰碗就比較清新☺️
韓風嗰碗夠哂辣🌶愈食愈惹味😛
我地仲點咗小食手抓帶骨腸
腸仔煎得好夠香口,正😋
飲品方面叫咗杯Oreo曲奇奶昔
味道夠哂香濃仲好順滑🥰
🇭🇰 North Point 北角|Poke GreenA new and affordable poke bowl 🥣 spot has just opened up at North Point! 👀 Who can resist a healthy, refreshing 😋 and yummy poke bowl? Well, I cannot! 😆 Let’s see what they offer: 🐻 California with Soba Noodle Set 🍜You could change their base to soba 🍜 which I found very unique ✨ because not a lot of poke stores do that. I think soba is a very healthy carbs 👍 which linked to improve heart 🫀 health and blood sugar. I chose the refreshing California poke bowl with lots
🇭🇰 North Point 北角|Poke Green

I chose the refreshing California poke bowl with lots of veggies, 🥒 salmon, 🍣 egg 🥚 shreds with sesame sauce. All ingredients are fresh and in big portions! 😉

🐓 Good Protein Sushi Rice 🍚

If you prefer some protein for your meal, this is a great choice! 🤩 It has a lot of protein-rich chicken 🐓 as main, with sushi rice 🍚 which I love the texture a lot! 😍 Not only you can get a healthy and filling meal, you can also gain a lot of protein at the same time! 🥹

🍟 Fried Food Platter 🍤
Fried squid ring, 🦑 fried shrimp, 🍤 fried crab claws, 🦞 fried chicken, 🐓 fried cheese 🧀 and fries. 🍟 A platter of 6️⃣ fried food was definitely satisfying to have. 😌

🥑 Avocado Milkshake 🥤
This drink caught my eyes 👀 on the menu and I have to try it! 🥹 Both the avocado and the milk are heavy in taste! 😋 A yummy and healthy drink options for your meal!

📍Shop A, G/F, Kiu Wah Building, 188-194 Java Road, North Point
💲Price per person: $151 + 10% service charge
✔️加州海岸 CALIFORNIA $98食過好多次poke 基本上個底只會係壽司飯或者沙律菜🥬🍙呢到最特別嘅位就係佢個base有得揀烏冬、冷麵、蕎麥麵、椰菜飯😍 我哋今次就揀咗烏冬 係偏幼滑身嗰種~ 同胡麻醬一齊食都幾夾🤤 三文魚唔算好肥美 但係份量都算多👍🏻✔️Build your own bowl $88唔鍾意preset款嗰啲可以跟我哋一樣自己砌個poke 😝我哋就揀咗三文魚同辣味雞肉做主菜 略嫌雞肉有點鞋同有骨🥹 不過醃料就好夠味~ 配料有成20幾款揀 而醬料都有成八款 我哋就揀咗山葵蛋黃醬😚蛋黃醬會比山葵味道出唔少 所以都唔會太攻鼻😋✔️炸物拼盤 $40呢個拼盤包咗好多款唔同種類炸物 包括薯條、炸雞、炸蟹鉗、炸芝士同炸魷魚圈🦑 質素就正正常常 啱晒咩都想試啲嘢嘅朋友!
✔️加州海岸 CALIFORNIA $98

✔️Build your own bowl $88

✔️炸物拼盤 $40

2024-10-05 265 浏览
咁啱喺OpenRice搵咗好耐好似多啲正評嘅poke餐廳,我叫咗至尊波奇,類似角切三文魚吞拿魚牛油果沙律壽司飯$128,我諗佢嘅底係可以自己揀沙律、壽司飯又或者兩溝,醬汁亦都好貼心咁樣可以分上,不過我冇所謂就溝埋一齊,我個碗好大碗,都幾足料,三文魚同吞拿魚切得大大粒,佢本身可以加多$20有多碗湯同埋嘢飲,不過免費飲品嘅話就剩係得汽水,其他飲品都要加錢,所以就冇加到$20餐廳價錢定位唔算話好平,但係睇得出係一分錢一分貨,而且因為係自助落單,所以佢冇收加一餐廳位置喺北角站A1出口行大概幾分鐘就到,唔算話好遠,都容易搵到

今次🐨👧🏻黎到港島覓食係北角滙行下街食下野但係我地想食得健康🤏🏻🤏🏻😂所以上網搵到呢間係附近 夏威夷蓋飯專門店佢地都幾多款波奇碗嫁✨有健康波奇碗之外 仲有熱食嘅蓋飯😌至尊波奇三文魚 吞拿魚 車厘茄 青瓜 牛油果 玉子絲 蟹籽 山葵蛋黃醬 紫菜絲 木魚絲 同埋 黑白芝麻成個波奇碗真係夠哂豐富🫶🏻可以自選蓋飯底 小妹就揀左一半壽司飯同我半沙律菜仲有其他飯底食材可以揀再升級埋做套餐❤️有埋三文魚豆腐海帶味噌湯是日前菜 同埋 香脆黃金炸蟹鉗加埋個ZERO可樂夠哂爽😎厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼每塊牛舌都咬落香爽多汁熟度剛剛好 仲有埋溫泉蛋又香又滑而且飯底係用香香嘅珍珠飯🫶🏻撈埋飯一齊食超正😎芝麻雞翼外皮有香香嘅芝麻香味而且外皮超香脆😋肉質香滑多汁沾埋蛋黃醬更香😎 食落唔錯嫁👍🏻
今次🐨👧🏻黎到港島覓食

而且外皮超香脆😋
肉質香滑多汁
沾埋蛋黃醬更香😎 食落唔錯嫁👍🏻
2024-09-27 254 浏览
去開北角匯行街,見到附近開左間新野喎,係我至愛既夏威夷碗,同埋有熱食丼飯🍛厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼 $98原本以為呢度主打夏威夷碗,熱丼飯會普普通通🫣點知呢個有驚喜喎,牛舌閃令令煎得好香,配埋溫泉蛋個蛋黃好正🍳仲有丼飯最重要係米飯煮得好,珍珠米好食,煮得岩岩好,個汁撈飯食💯🐟至尊波奇 $128轉套餐加$20有三文魚味豆腐海帶噌湯、前菜同飲品,個飯就配料非常豐富💕有三文魚、吞拿魚、牛油果🥑、蟹籽🦀、青瓜、山葵蛋黃醬等,三文魚大大粒夠厚身,配山葵蛋黃醬好夾,食完大滿足🫄🍟炸物拼盤 $68性價比都幾高,有炸芝士🧀、炸雞、炸魷魚圈、炸蝦🍤、薯條🍟等,2個人share差啲食唔哂😆會配埋茄汁同沙律醬,炸物全部都炸得香脆乾身,唔油膩,款式又夠多,岩哂咩都想試既朋友overall餐廳環境舒服幾chill,見都幾多人買外賣,食物份量足🈵menu選擇好多,總有款岩食

🍛厚切鹽燒溫泉蛋牛舌丼 $98

🐟至尊波奇 $128

🍟炸物拼盤 $68

overall

2024-09-20
2024-09-24 220 浏览
今日去北角探家人,順路係北角附近行吓,上網睇到有間新的poke 餐廳,就去試吓。餐牌選擇都多,有幾款pre-set 好的魚生poke飯,熱丼都有幾款,如:日本鰻魚飯,咖喱豬扒飯等。而我同老公就一人一個自選Poke 飯share,可以完全按自己喜好配搭。我哋都點了壽司飯加沙律菜。佢點了吞拿魚、三文魚、車厘茄豆腐、雜錦香菇配沙律醬。我就點了吞拿魚、蟹柳、中華沙律、雜錦香菇、西蘭花、虎蝦仁配山葵蛋黃醬。D配料不論魚生定蔬菜都好新鮮,而且份量都好多,醬汁可以另上,好醒胃,成個飯呢個價錢好抵食,高蛋白又健康而且好高質素。另外,我哋點咗一客炸蟹鉗同一杯草莓奶昔,炸蟹鉗炸得好脆,唔太,油食落幾彈牙。草莓奶昔好好味,士多啤梨同牛奶比例配合得唔錯,唔會酸唔會甜。

2024-09-24 204 浏览
這家餐廳在地鐵站附近,餐廳裝潢簡單樸實,有不少座位。餐牌選擇也有不少,除了poke bowl,也有不少日式丼飯選擇。⭐️滑蛋蒲燒鰻魚丼加配套菜有湯、前菜、飲品。是日前菜是螺肉。鰻魚的蒲燒醬汁香甜可口,與滑順的雞蛋搭配很出色,米飯粒粒分明,吸收了鰻魚的醬汁,口感極佳,整體味道濃郁卻不油膩。搭配的三文魚豆腐和海帶味噌湯,味道不會太鹹。配了一罐忌廉汽水,如果配搭的飲品更健康就更佳。⭐️至尊波奇至尊波奇是一道色彩繽紛poke bowl,配料很豐富,有三文魚、吞拿魚、車厘茄、青瓜、牛油果等食材的搭配,既美觀又健康。每一口都能品嚐到新鮮的海味和蔬果的清脆口感。蟹籽和山葵蛋黃醬的加入,使得整道菜的風味更加豐富,木魚絲和黑白芝麻的點綴則為這道菜增添了香氣。主食我選了烏冬,很美味,也十分飽。飲品配搭綠茶。

這家餐廳在地鐵站附近,餐廳裝潢簡單樸實,有不少座位。

⭐️滑蛋蒲燒鰻魚丼

加配套菜有湯、前菜、飲品。

是日前菜是螺肉。

搭配的三文魚豆腐和海帶味噌湯,味道不會太鹹。

配了一罐忌廉汽水,如果配搭的飲品更健康就更佳。

⭐️至尊波奇

主食我選了烏冬,很美味,也十分飽。

飲品配搭綠茶。

🥣三文魚壽司飯 $136+虎蝦仁🥣嫰雞肉冷麵 $136+虎蝦仁🍵茶 $14🥤Zero $10🔸食Poke我都係鍾意多嘢揀嘅,例如呢間咁,有齊雞肉,三文魚,吞拿魚,虎蝦等等,仲可以轉做辣味嘅肉/魚,百貨應百客😁見到我個價錢唔洗緊張先,因為我加咗兩款主食先要咁貴,其實呢度嘅Poke $78起,十分實惠~另外佢仲有多款日式丼飯食,只係$68起🤓🔸講返個飯先,每一個環節都做得唔錯,主食類我自己最推佢嘅虎蝦仁,又彈牙又幾大隻,調味得恰到好處!另外配料方面推介大家試咗溏心蛋同蟹柳😛🔸仲有一點係好多Poke店都細細間,但呢度好大間,好好坐,淨係呢點都要大加分!
🥣三文魚壽司飯 $136
+虎蝦仁

🥣嫰雞肉冷麵 $136
+虎蝦仁

🍵茶 $14
🥤Zero $10

2024-09-22 152 浏览
朋友知道我呢排想食得健康啲,特登約我到北角POKEGREEN食晚飯呢度既蓋飯係即叫即製,保證新鮮又健康,食物款式多,仲可以自選添,好啱想健康有營的我,味道水準仲好高,值得推介至尊波奇三文魚、吞拿魚、車厘茄、青瓜、牛油果、玉子絲、蟹籽、山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲及黑白芝麻呢款至尊波奇蓋飯底揀左壽司飯及沙律菜,配料款式種類多,食材新鮮又有各種營養,清新又健康自選風味蓋飯米:壽司飯及沙律菜主:辣味雞肉配:牛油果、雜錦香菇、酸蘿蔔醬:鰹魚醬油伴:紫菜絲、木魚絲、芝麻另一款揀左自選風味蓋飯,配料選擇多,款款都吸引,味道清新,非常不錯Oreo曲奇奶昔曲奇奶昔口感幼滑,甜度適中泡沫咖啡(凍)咖啡味濃,個人很喜歡

自選風味蓋飯
米:壽司飯及沙律菜
主:辣味雞肉
配:牛油果、雜錦香菇、酸蘿蔔
醬:鰹魚醬油
伴:紫菜絲、木魚絲、芝麻

Oreo曲奇奶昔
曲奇奶昔口感幼滑,甜度適中

泡沫咖啡(凍)
咖啡味濃,個人很喜歡

2024-09-15
近年多左餐廳主打健康嘅夏威夷蓋飯~ 自從上次食過一次夏威夷蓋飯之後,就一直念念不忘,今日發現原來北角地鐵站附近新開咗間夏威夷蓋飯,即刻入去試食!夏威夷蓋飯嘅款式都唔少,有風味蓋飯和熱食蓋飯兩大類別。所有蓋飯類仲可以加$20追加三文魚豆腐海帶味噌湯、前菜和飲品,跟餐亦都可以以優惠價追加小食。三文魚豆腐海帶味噌湯要先讚讚呢個湯!一望落去已經見到大大件三文魚,而豆腐、昆布份量都唔少,飲落有濃濃嘅魚味,個湯好鮮甜,超好飲!至尊波奇Supreme蓋飯有滿滿嘅餸菜嚮飯上面,大大個牛油果、三文魚、吞拿魚、玉子絲等等,加埋Wasabi味嘅蛋黃醬同紫菜絲木瓜絲,拌勻後味道非常之夾!阿羅哈波奇 Alpha Poke蓋飯上舖滿左吞拿魚,海帶、紫洋蔥、同粟米,色彩繽紛,令人食欲大增!吞拿魚好新鮮,每一啖入口都嘗倒鮮味。而紫洋蔥的辛辣,粟米的甜味,賦予左依碗飯豐富的味道。再加上附上的紫菜絲,木魚絲,同鰹魚醬油,提升左飯的鮮味同香味,值得一試!手工炸單骨雞翼雞翼炸得外脆內嫩,而調味上加入左少少辣味,好惹味!咕姑固炸雞佢的炸物處理得唔錯。炸雞亦係外脆內嫩有肉汁,處理得非常出色!手抓帶骨腸帶骨腸口感扎實,香脆多汁。餐

三文魚豆腐海帶味噌湯

至尊波奇Supreme

阿羅哈波奇 Alpha Poke

手工炸單骨雞翼
雞翼炸得外脆內嫩,而調味上加入左少少辣味,好惹味!

咕姑固炸雞

手抓帶骨腸
帶骨腸口感扎實,香脆多汁。

餐廳的poke bowl 味道一流兼大大份,加20蚊仲有埋前菜,湯,同飲品,性價比相當高。而炸物亦做得相當出色。放工之後的飯堂又可以多一個選擇了。

2024-09-16
2024-09-20 82 浏览
店名: POKE GREEN 地址: 北角渣華道188-194號僑華大廈地下A號舖北角站A1出口,行3分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5地方整潔樸素,感覺似日系Poke店,環境坐得舒服,同朋友仔一齊傾傾就啱曬啦!菜色除左Poke可以揀之外,仲有日式丼飯、茶漬飯等等,選擇困難症上身啊😆至尊波奇 SUPREME ❤️❤️❤️❤️❤️升級套餐價$153選擇困難症唔想自選的話可以選擇配搭好的風味蓋飯。呢款至尊波奇主菜係三文魚同吞拿魚,魚生夠新鮮,重點係重份超足!!完全唔怕食到一半冇魚生食🤣仲有車厘茄、青瓜、牛油果、玉子絲、蟹籽,配搭山葵蛋黃醬、紫菜絲、木魚絲同埋黑白芝麻,整體份量好足夠,完全唔會因為食得健康就食唔飽😆蓋飯底可以自選,今次揀咗推薦嘅半沙律半壽司飯,配搭芥末蛋黃醬意外地唔膩,帶點微辣🤭套餐有薯仔沙律前菜同三文魚豆腐海帶味噌湯。薯仔沙律前菜配搭特調蛋醬,味道香濃又開胃🤩而個湯真係有三文魚架,真材實料,再加上香滑豆腐同海帶,整體味道鮮而唔咸,啱啱好!!仲有配搭一枝枝裝烏龍茶(補差價,所以加左$25升級套餐)🥰自選蓋飯❤️❤️❤️❤️❤️升級套餐價$123揀左個自選蓋飯,蓋飯底揀左凍蕎麥
店名: POKE GREEN

至尊波奇 SUPREME ❤️❤️❤️❤️❤️
升級套餐價$153

自選蓋飯❤️❤️❤️❤️❤️
升級套餐價$123
揀左個自選蓋飯,蓋飯底揀左凍蕎麥麵,主食係6隻爽脆彈牙嘅虎蝦仁,配菜揀左海帶、蟹柳、雜錦香菇,加入鰹魚醬汁(另上,可以按自己份量落),兜嘢滿到連啲拌菜都要另上,有紫菜絲、木魚絲、蒜粒🥳每樣菜式份量都唔吝嗇,加入醬汁味道剛剛好唔會好寡,忍唔住一啖接一啖,口感好豐富又滿足😆

同上面一樣,都係升級套餐,薯仔沙律前菜同三文魚味噌湯,配支裝烏龍,補埋差價一共加左$25轉套餐😝