2008-06-13 21 浏览
8.6.2008 星期日俾人激親,仲要小氣嬲返我轉頭,哼,好巴閉咩!!! 於是我就走去搵亞琪陪我~~兜左一陣,見到pokka cafe,即入! 不過等位等左一陣。我食左個香辣煙鴨胸天使麵,飲熱咖啡-- 唔辣o既其實,岩晒~ 意料之內的味道,煙鴨胸幾好味亞琪食蜜嘜多士加雪糕+凍奶茶 -- 我都有偷食一舊,都係預期中的味道星期日的pokka cafe唔似cafe,似茶樓多d,一家大細黎齊,拎晒d報紙出黎睇,又嘈...
8.6.2008 星期日

pokka~!
糖都好影?
香辣煙鴨胸天使麵
蜜嘜多士
2008-05-12 8 浏览
這次是來探在這區工作的朋友, 但她太忙臨時要甩底, 我自己行行下行到這兒, 見飾櫃內的食物模型賣相精緻, 甜牙齒發作就走了進去。 (喂你到底是要吃模型還是吃食物呀? )下午茶時間, 由於想吃甜品當正餐, 所以要了一個和式海鮮墨西哥薄餅 ($38 + 10%), 配咖啡, 另單點了一個鮮南瓜小丸子 ($28 + 10%)。前者一貫日式西餐美觀的排場, 的伴菜是沙拉菜, 尚算新鮮爽脆, 但沙拉汁不夠就令菜有點苦澀; 裏面的魚呀蝦呀魷魚呀也足料, 雖然沒有味道 (全是醬汁的味道喇), 可是醬汁卻浸得墨西哥餅皮 (其實我覺得是 pita 餅皮了) 軟趴趴的。至於鮮南瓜小丸子就是湯丸南瓜露的高貴版, 用類紫砂碗子盛著, 即時加多兩分貴氣; 南瓜露相當軟滑, 有點忌廉味道但又不太膩, 小丸子則是芝麻餡的, 煙煙韌韌頗搭配 --> 但這個甜品又何來日式之有呢? 不過好味就得啦!此店可能比較新, 所以裝修光猛又有水晶燈, 但白色的桌椅很容易弄髒的啊 ~~ 服務也 OK, 不會太煩人。順便借個位寫下我另一個精選甜品日式藍莓玉子花啦 (現在還是 $28?) ! 我還以為是豆腐花, 但不知怎的吃到

服務也 OK, 不會太煩人。

順便借個位寫下我另一個精選甜品日式藍莓玉子花啦 (現在還是 $28?) ! 我還以為是豆腐花, 但不知怎的吃到牛奶味, 當佢牛奶布甸食就啱喇, 或者日本的豆腐花真的是這樣?! 藍莓也甜美, 值得一試。

笑臉是給甜品的。
和式海鮮墨西哥薄餅
正 鮮南瓜小丸子
正 日式藍莓玉子花
正 鮮南瓜小丸子
正 日式藍莓玉子花
  • 鮮南瓜小丸子
  • 日式藍莓玉子花
早餐-- 香檸雞翼公仔面不是第一次吃這個, 依舊好味將雞蛋放在厚多士上,變成蛋治,哈哈, 不錯吧雞翼其實是雞前翼(雞膇), 有很香的香檸味,公仔面軟硬適中, 放久了也不怎麼樣變腍,奇怪?!再加一杯涷咖啡不錯
早餐-- 香檸雞翼公仔面
不是第一次吃這個, 依舊好味

將雞蛋放在厚多士上,
變成蛋治,哈哈, 不錯吧
雞翼其實是雞前翼(雞膇),
有很香的香檸味,
公仔面軟硬適中, 放久了也不怎麼樣變腍,奇怪?!
再加一杯涷咖啡
不錯
2006-08-19 9 浏览
第一次試Pokka Caf憿A 裝修以啡白色為主,白色雕花牆身,深啡色桌椅,配以鏡子和吊燈點綴,挺優雅舒適.我叫了一個set lunch,天婦羅冷麵和凍檸茶.食物的份量很少,女士吃剛好夠,男士就絕對吃不飽.天婦羅蔬菜香脆鮮甜,不過油略多.炸雞很硬,麥當勞的麥樂雞好吃多了.這裡只有環境較可取,適合和朋友談天,但是對食物質素不要有太大期望.
2006-07-28 10 浏览
新開冇幾耐,其他分店都唔差, 味試下囉.裝修: OK, 光猛,但桌面太細, 又係大過麥當奴少少咁呢,又多無謂野係桌面, 最憎..... 叫左石頭窩套餐, 味道OK,唔錯肉碎茄子, 太多油, 我怕怕牛肉火窩,好一般, 唔駛試.咖啡, 梗係掂啦....OVERALL, 如果埋單2人$200, 唔平,因為太迫,扣左好多分, 呢餐只值$140, 亞....WAITER 好FRESH, 唔係好識做野.....
新開冇幾耐,其他分店都唔差, 味試下囉.
叫左石頭窩套餐, 味道OK,唔錯
肉碎茄子, 太多油, 我怕怕
牛肉火窩,好一般, 唔駛試.
咖啡, 梗係掂啦....