2009-10-27 30 浏览
今日往(飛鵝山)行山,早餐於坪石村(金華茶餐廳)。午餐於荃灣廣場(鈴木珈啡館)。後到禾笛街參與(荃城嘩鬼藝術日)。晚餐也在荃灣廣場(百佳咖啡餐廳),光顧這店經已是第五次了,我很喜歡這裡的食物質數,特別是那杯香濃的咖啡。今天沒有藍山咖啡轉了夏威夷可娜 (Hawaii Kona),無問題!味道一樣香濃。待應生們服務態度雖好,但很多時要追後,才到即是容易漏單囉!特別是(脆香蜜麥格格伴雪糕)要整制30分鐘才有,今天選食如下食品。牛扒,熟度八成,夠腍,好味。什菌芝士香草意粉,香滑芝士味濃,好好味。脆香蜜麥格格伴雪糕,這個甜品很好,每次必選,方型吐司烘得香脆,添上蜜糖與雪糕,非常好味。夏威夷可娜 (Hawaii Kona),好味香濃。喬麥麵沙律,不像沙律不像麵,味道一般。日式吉列豬扒咖哩飯,豬扒炸得外脆內腍,非常好味。
今日往(飛鵝山)行山,
早餐於坪石村(金華茶餐廳)。
午餐於荃灣廣場(鈴木珈啡館)。
後到禾笛街參與(荃城嘩鬼藝術日)。
晚餐也在荃灣廣場(百佳咖啡餐廳),
光顧這店經已是第五次了,
我很喜歡這裡的食物質數,
特別是那杯香濃的咖啡。
無問題!味道一樣香濃。
待應生們服務態度雖好,但很多時要追後,才到
即是容易漏單囉!
特別是(脆香蜜麥格格伴雪糕)要整制30分鐘才有,
今天選食如下食品。
牛扒,熟度八成,夠腍,好味。
什菌芝士香草意粉,香滑芝士味濃,好好味。
脆香蜜麥格格伴雪糕,這個甜品很好,每次必選,
方型吐司烘得香脆,添上蜜糖與雪糕,非常好味。
夏威夷可娜 (Hawaii Kona),好味香濃。
喬麥麵沙律,不像沙律不像麵,味道一般。
日式吉列豬扒咖哩飯,豬扒炸得外脆內腍,非常好味。
沙律
喬麥麵沙律
牛扒
日式吉列豬扒咖哩飯
牛扒,豬扒
什菌芝士香草意粉
夏威夷可娜 (Hawaii Kona)
脆香蜜麥格格伴雪糕
2009-10-24
牛扒
日式吉列豬扒咖哩飯
什菌芝士香草意粉
夏威夷可娜 (Hawaii Kona)
脆香蜜麥格格伴雪糕
  • 咖啡
2009-09-02 13 浏览
午餐同同事食嘢真係開心死.每日都搵好既午餐食.今次就跟同事車黎左呢間Pokka Cafe.未坐低就已經係出面叫我地落單.我就叫左個吉烈豬扒午餐Set Lunch.忌廉湯 + 牛油餐飽呢個就覺得一般,唔係好好味,算Ok啦.咖哩吉烈豬扒飯最正就係呢個豬扒飯,做得好好食,味道同汁都好正.mad:凍咖啡都做得唔錯,牛奶同糖漿分開畀你Good,味道都好好.Nice.個飯真係做得好好,如果熱返D就緊加好啦.一定會再黎!
午餐同同事食嘢真係開心死.
每日都搵好既午餐食.

今次就跟同事車黎左呢間Pokka Cafe.

未坐低就已經係出面叫我地落單.
我就叫左個吉烈豬扒午餐Set Lunch.
忌廉湯 + 牛油餐飽
呢個就覺得一般,唔係好好味,算Ok啦.

咖哩吉烈豬扒飯
最正就係呢個豬扒飯,做得好好食,味道同汁都好正.mad:
凍咖啡

個飯真係做得好好,如果熱返D就緊加好啦.一定會再黎!
忌廉湯 + 牛油餐飽
凍咖啡
2009-08-28
2009-08-27 8 浏览
Lunch去o左pokka cafe食兩個人,點o左兩味日式又燒咖喱蛋包飯好大份,咖哩好香,對我來講有少少太辣(日式咖喱來講真係幾辣)不過又燒就差o左少少,唔夠味鐵板牛柳切開o左之後,完全見唔到一般牛排有o既血水,完全唔紅,原先以為會太熟食落又唔係喎...舊肉好淋好軟身,唔會太咬勁環境方面,雖然係午市時間,人都唔係太多,感覺幾relax,四圍環境唔係太嘈,午飯見客選址一流服務方面,d waiter好落力同我地介紹set lunch,可能係臨迎中秒節,店員門有少少太落力sell月餅,講到有少少長氣,不過我都明o既,佢都係打份工,雖然佢有少少煩,不過,我都唔會太介意.....
Lunch去o左pokka cafe食

兩個人,點o左兩味

日式又燒咖喱蛋包飯

不過又燒就差o左少少,唔夠味

鐵板牛柳

食落又唔係喎...
舊肉好淋好軟身,唔會太咬勁

好大隻o既蛋
牛牛
2009-08-27
好大隻o既蛋
牛牛
2009-05-30 19 浏览
17/5/2009 上文提及Roy哥哥解答了我的兒童餐之謎,究竟這個「謎」是什麼呢?其實香港一般日式餐廳的兒童餐只提供給12歲下的小朋友,於是我多口問他大人是否不能點呢?哈哈,Roy哥哥的答覆是大人只需加$20就可以吃兒童餐了!當然我也不會放過這個期待已久的目標!今天即來一試! 這個兒童餐好像叫「開心樂園」……真實名字忘記了啦,原價$55,大人吃就是$75啦,整個餐有餐湯,小食拼盤和甜品。餐湯是雜菜忌廉湯,湯混入了甘筍和西芹,味道是普通的忌廉湯 小食拼盤有檸檬雞搥、煎餃子、天婦羅蝦,煎香腸和蜜桃沙律,為了迎合小朋友的口味,所有食物都比平日吃的較多油,沙律醤也比平日的多,整個拼盤最好吃的是檸檬雞搥,煎得香脆又滿有檸檬汁的香味 甜品是士多啤莉忌廉夾餅,外形像極食物模型般一層忌廉一層士多啤莉,夾餅烘得乾脆卻小了一份牛油香,不過吃的時候忌廉從夾餅的格格中走出來好可愛 Roy哥哥還給了我兒童餐的玩具,是個Minnie的飾物,雖然不再是小朋友,但吃兒童餐總是對玩具有一份期待的 除了兒童餐,媽媽和姐姐還要了一個pillow toast和免費的肉醤鴨胸意粉,肉醤鴨胸意粉的原隻蕃茄十分搶眼,肉醤,鴨胸和
17/5/2009

除了兒童餐,媽媽和姐姐還要了一個pillow toast和免費的肉醤鴨胸意粉,肉醤鴨胸意粉的原隻蕃茄十分搶眼,肉醤,鴨胸和紅黃椒絲的份量都不少,看起來像是一個湯意粉,帶點嚼勁的意粉混著濃濃的肉醤一起吃,到尾的時候仍然有煙冒出,比上一次在千色分店吃的好得多

Pillow toast真的等了二十分鐘才來,這次要求了雪糕on side,因為雪糕和士多啤莉打成的醤很易把麵包浸軟。這樣的做法看來也正確,沒有雪糕放在上面的多士好像鬆脆一點,慢慢的撕開麵包盒點著雪糕和士多啤莉醤來吃更方便點

雖然兒童餐的味道比其他食物遜一點,但買一下回憶還是不錯的
兒童餐餐湯
等待也是值得
2009-05-17
我的玩具:)
2009-05-30 18 浏览
14/5/2009 終於完成整個考試!甫出試場門口收到媽媽的電話,說今天晚上外出用餐,我問為什麼呢?她說為了慶祝我完成考試……哈哈,老媽子不煮飯的理由的確十分漂亮,但我倒沒有所謂的~不過他們又沒有什麼特別想吃的…結過又是來這裡啦 近期發現受金融海嘯的影響,不少餐廳都推出優惠,連Pokka也推出$40-$50的午市套餐,晚上的二人晚餐都比以前抵吃了。衡量過套餐的份量後四人共要了一個二人餐,一個一人餐和一個飯,另加印仔卡送贈的絕味咖啡凍餅 先來的是餐湯,我們選了牛尾湯,以為是較”傑身”的濃湯,怎料是稀稀的羅宋湯,真係好失望哦!姐姐的麵豉湯則維持水準 接著來的是單點的蛋白炒海鮮香味飯,印象中海鮮有蝦、帶子,蟹籽…還有其他的忘記了,至於香味飯是前文提到混入飯素的飯,但不是炒飯來的,因為此點只有海鮮是炒的,大家點菜時小心點啦 這個時候套餐的食物開始送上,先來的是二人套餐的沖繩冷豆腐海帶沙律,少少的一個豆腐份量不多,只是一小粒一小粒的散落在菜堆中,未能滿足我這個豆腐怪啦~這次沒有拍下menu所以忘記食物的名字(它們的真的十分長),後面的分開兩個套餐看看吧 ===一人套餐===豬扒鍋:我們猜廚師是原
14/5/2009

姐姐的麵豉湯則維持水準

===一人套餐===
豬扒鍋:我們猜廚師是原鍋放在爐上煮的,因為上菜是鍋內的汁還在支支咋咋的,不消一會汁都收乾了,完全是鐵板的效果!主角豬扒煮得夠腍,但味道有點過咸,伴菜豆角不知是不當造還是煮得太久變得十分韌,實在不能吃下…
肉的份量太多了,我們吃到最尾才把它們吃光,相信一人之力都頗難完成

炸帶子飯:帶子用上天婦羅式炸法輕炸食材,所以不太油膩,而飯面則蓋上一層蛋花做的醤汁抖飯,姐姐說這個味道不錯

===二人套餐===
燒豬仔脾:起初我猜這個的份量不少,怎說都是豬脾嗎~不過我看少了個「仔」字,哈~原來份量比普通雞脾還要少,不過味道十分好!醤料帶有BBQ味和蜜糖味,雖然已經燒至乾身,但肉質並沒有變鞋,慢慢咀嚼下就吃到內裡的味道,這個是我的是日精選!

咖哩雜菜蛋包飯:一直都想試這裡的蛋包飯,但每次都有其他食物作攔路虎,這次它成為套餐一員實在正中下懷~先看賣相,蛋的確做成一個蛋包狀,不是蛋皮煎好才載飯的產物,而所謂雜菜就是散落在外面的翠肉瓜,甘筍和菇類,心想裡頭難道是白飯?非也非也,切開蛋皮窺探一番之下,原來還有幾件牛腩在內,實在驚喜!從來餐廳只會偷工減料,那有加上菜名沒有的東西?而這兒的咖哩帶點辛辣,不是傳統偏甜的日本咖哩,簡直為我而設,哈哈哈哈~

香煎牛扒:這兒煎的牛扒一向水準不俗,而且材料肉味濃郁,不是普通餐廳的下價貨式,這次亦不例外,兩扒小牛扒伴翠玉瓜和車里茄增添了整體層次,吃到這裡已經九成飽

餐茶大家都要了檸檬茶消滯,媽媽說這兒的檸檬茶沒有苦澀味也是對的,應該是檸檬新鮮的緣故

此時此刻,當大家準備吃甜品的時候,爸爸說他趕著回家打電話,於是我們三個戰鬥力接近零的女人仔繼續留守等待甜品環節

先來到的是晚餐甜品,這次的是紅豆杏仁豆腐。小小的一碗味道偏淡,幾乎吃不出杏仁味來,不過相比平日的芒果(味粉)布丁,這是有過之而無不合了

飽到傻的我們見那個咖啡凍餅還未到來,便找來侍應哥哥問如果未做就取消它吧,但他看了一看手上的點餐機,說現在就拿來給我們啦…噢,我們還是要繼續努力!這個甜品已不是頭一次品嚐,質感有點點像雪糕,配上朱古力醤和合桃碎吃的它就只浸出淡淡的咖啡香,下一次應該試另一個香蕉凍餅比較一下~

結帳四人共吃$400,是夜經理姐姐和Roy哥哥繼續談笑風生,Roy哥哥還解答了我的兒童餐之謎
而媽媽的第二張印仔卡都快要完成,這兒的飯堂地位愈見鞏固了
2009-05-14
庆祝纪念
纪念日
對於愛吃的我們來說,一年一度的母親節其實只是一個大吃大喝的藉口,媽媽說去哪兒都沒所謂,最緊要舒服,就順應民意來這裡~這次沒有上班中爸爸的份兒,只有三個女人仔~為什麼會有一個"噓!"呢? 剛坐下侍應生便拿來餐牌,是日當然有應節的母親節大餐,三人份索價$400其實不算過份,仍然有set lunch供應,不過太多肉類的餐單還不能吸引我們,於是轉投普通餐牌的懷抱。 到過這類日式西餐廳的都應該會被色彩繽紛的餐牌吸引著,要在琳瑯滿目的餐牌上一口氣選出心水食物的確有點困難,所以我們會分幾次點餐,看心情和胃納再encore!是次母親節午餐我們總共encore了兩次,究竟點了什麼?馬上去片! <<第一回>>頭一回點了四個小點,包括:香味飯團、日式鮮蝦雞肉火龍果沙律,本格豚肉漢堡件豆腐和免費的香煎牛脷 香味飯團:珍珠米搓成的三角飯團,混入蛋黃碎和日本飯素再以小片紫菜包好,有日本卡通片中學生便當的賣相!而飯素其實是日本十分流行用以伴飯的調味品,主要材料有紫菜碎,木魚碎和芝麻等,一般日式超市有售~加入飯素可令米飯更惹味,不過這個飯團只是普通煮熟的米飯,相信外層略燒後會更加吸引!

<<第一回>>

日式鮮蝦雞肉火龍果沙律:因為媽媽愛鮮果沙律,所以點了這個唯一有生果的沙律,小小的火龍果去肉後用作器皿,載著火龍果、粟米、雞肉,鮮蝦和蟹籽,份量其實不多,不過店方沒有加入大量薯仔混水摸魚已是不錯

本格豚肉漢堡件豆腐:是日的驚喜位!賣相我給101分
鄰座的也給它行個注目禮!本來以為豚肉又是偏粗糙的肉質,但打成漢堡扒後原來都是鬆軟的~不過豆腐才是靈魂所在,用刀切開豆腐的時候竟發現表面有一層薄衣,保持了豆腐的嫩滑~但薄衣的質感又不是炸漿,十分特別,伴吃的醤汁微甜,不過媽媽說味道有點過濃

香煎牛脷:如果不是免費可能不會點這個,因為總覺得牛脷有一股羶味。的確這個牛脷都有濃烈的羶味,反而伴碟的雞脾菇更值得欣賞,條狀的菇菇吸收了甜醤油的味道,十分惹味

<<第二回>>
姐姐說沒有主菜吃,我和媽媽都在想…飯團都是飯呀…結果姐姐在餐牌上的烏冬分頁糾纏了很久,不停問我們胃納如何。媽媽突然說:"噓!想吃就點啦,三個人吃碗烏冬都是每人吃一點~"這下子覺得媽媽很像電視劇中的"十三公",每晚吃飯時都會聽到那個"噓!"又出現了
在媽媽的一"噓!"令下,姐姐點了雜錦海鮮稻庭烏冬,這時我又發現了只有姐姐才有的信用卡有飲品買一送一優惠,這個不用媽媽"噓!"我都會點了!

雜錦海鮮稻庭烏冬:這兒的烏冬不算十分出色,但不是發漲的粗身烏冬,絕對是合格之作。這次反而是海鮮帶來驚喜,點算過後發現青口和三文魚有兩件,蝦好像有三隻,我們都懷疑廚師是不是放多了配料~大家下次點的時候不妨數一下看看~

凍宇治綠茶紅豆凍奶:買一送一的優惠怎能抗拒?!除了這個之外,客人還可選百佳特色咖啡和北海道牛奶泡沫咖啡,兩杯飲品自由配搭。這杯飲品杯子高,羹子長~因為要吃在底部的紅豆嗎~飲品綠茶味不濃,是不折不扣的奶,碩大的紅豆十分甜美,不過整體來說三者不能合而為一,我想綠茶味濃一點會好喝點

<<最終回>>
吃得再飽都不願放棄的環節,想到了嗎?當然是令人感到幸福的甜品!這次不想硬食一磅方包就在兩個小甜品中周旋著……"噓!",最後我是兩個都要了

脆香焗日本紅豆吉士多士:數月前在千色分店吃過芒果的覺得不是味兒,但在網上看見都是好評,於是再試一次,結果…都是差不多的感覺,比較好的是這次的吉士夠凍,不像上一次不冷不熱的

莫加雪糕、朱古力慕司滋味脆米餅:這個好像是新品,心型的碟子十分討好~說是莫加雪糕和朱古力慕司,但看起來和吃起來都是兩球雪糕,原因何在呢?而底部的滋味脆米餅其實是日本小吃,本身沒有什麼味道,質感有點像脆的發泡膠,是一袋有十多個包裝的在日式超市有售

吃到這兒真的飽得撐著肚子走,不過大時大節大吃大喝亦是享受人生的一個妙方,是時候想想父親節的好去處~
香味飯團
香煎牛脷
日式鮮蝦雞肉火龍果沙律
本格豚肉漢堡件豆腐
豆腐外面有一層衣的!
雜錦海鮮稻庭烏冬
凍宇治綠茶紅豆凍奶
上:脆香焗日本紅豆吉士多士 下: 莫加雪糕、朱古力慕司滋味脆米餅
2009-05-10
庆祝纪念
母亲节
2009-05-03 3 浏览
假期去開荃灣廣場逛街,差不多2時到了Pokka食lunch,第一次光顧呢間分店。 我一家三口等了約五分鐘後獲安排入座。 服務員禮貌地送上清水及Menu,我因為不太餓所以決定和女兒share一份食物,最後我們挑選了一碗日式"明太子豬軟骨义燒拉麵",因為女兒很喜愛吃烏冬,所以加了$10元將拉麵轉為稻庭烏冬;另因為渣打信用卡有指定飲品buy one get one free,所以我們要了2杯"宇治綠茶紅豆凍奶";老公則點了set lunch : "羊肩拼碳燒雞扒"。落單後等了超過10分鐘送上第一碗烏冬,湯底是金黃色的,我們都覺得很奇怪,味道很有忌亷湯風味,和女兒各分了一小碗,鳥冬很滑很好吃,但好像未有發現明太子,豬軟骨和义燒,却有一些肉好像是豬頸肉,咬口很鬆軟及很滑,我感覺上不是我 order 的那碗,於是向服務員取回Menu 查看,果然是落鍺了單,我點的是No.62 (Menu 上每款食物均附上編号)却來了No.64,我重申我要No.62並指著彩圖確認,服務員很禮貌地道歉及重新落單,又等了10分鐘,再送上一碗熱騰騰的鳥冬,但仍然未見有明太子和义燒,只有豬軟骨,這次又落錯了另一款,No.65

落單後等了超過10分鐘送上第一碗烏冬,湯底是金黃色的,我們都覺得很奇怪,味道很有忌亷湯風味,和女兒各分了一小碗,鳥冬很滑很好吃,但好像未有發現明太子,豬軟骨和义燒,却有一些肉好像是豬頸肉,咬口很鬆軟及很滑,我感覺上不是我 order 的那碗,於是向服務員取回Menu 查看,果然是落鍺了單,我點的是No.62 (Menu 上每款食物均附上編号)却來了No.64,我重申我要No.62並指著彩圖確認,服務員很禮貌地道歉及重新落單,又等了10分鐘,再送上一碗熱騰騰的鳥冬,但仍然未見有明太子和义燒,只有豬軟骨,這次又落錯了另一款,No.65号,我唔想再等於是只好照單全收,豬軟骨有很多件及很大件,味道亦很可口,可惜未能品嘗到明太子和义燒。

至於老公order 既set lunch,碳燒雞扒境變成2件很細的漠堡牛肉,詢問經理,回覆是Menu 改了,不好意思未有即時通知,老公說幸好他也吃牛肉,否則........-_-

宇治綠茶紅豆凍奶等了很久及催促了2次才送上,外觀很吸引,味道也很不鍺,老公看見我們飲得津津有味,於是加了$19.50把 standard 餐茶轉為"宇治綠茶紅豆凍奶",這杯飲品不鍺!

我一家三口都常去Pokka 吃飯及喝咖啡,但其它分店從未有落錯柯打,而一錯再錯更難接受,Pokka 的食物水準唔鍺,服務員態度又很好,希望佢地真係要好好檢討,點解講埋No都鍺? 真係唔明解???
2009-05-02
  • 宇治綠茶紅豆凍奶
因屬第1天公眾假期, 所以一心捻住陪老公去荃灣廣場間Pokka試下 (因小妹一向都有同班同事平日嚟食晏)泊好車時已經13:40, 所以d食店都唔算多人...去到Pokka門口就見到平日好好禮貌凡女店長小姐客客氣氣問"幾位"?回覆"2位"後店長小姐就話同事收拾中請等待一陣...但約3分鐘後有2位大人同1個小朋友到場要求3位時呢位友善店長小姐即提供卡位招呼入坐.當小妹同店長小姐提出疑問為何有位不是安排我們到來先者入坐,相反要我們仍在等待時店長小姐解釋"因人地有小朋友,所以會安排先入坐". 無問題, 不過唔多歡迎無小朋友d大人嚟食真係第1次見.結果, 免再激氣下兩公婆米情願即轉場食過第樣囉
(因小妹一向都有同班同事平日嚟食晏)

泊好車時已經13:40, 所以d食店都唔算多人...

回覆"2位"後店長小姐就話同事收拾中請等待一陣...

無問題, 不過唔多歡迎無小朋友d大人嚟食真係第1次見.

結果, 免再激氣下兩公婆米情願即轉場食過第樣囉
2009-04-10
早餐
2009-04-11 23 浏览
今日我同個朋友一齊去食Pokka其實早一個week已經食完,但我個Frd 期待左好耐咁都要比下面既我地見到出面有Q旁!滿$150就平$30!我地覺得有用..所以拎左啦~~一入去佢就比我地Choose台啦我地choose左近窗邊既!叫左炒野菜啦,豬軟骨拉面, 肉碎雞柳石頭窩<3野菜最快到,都ok既,不過我覺得炒到有d乾..加上木魚切得好碎,好放左好多係面..跟住豬軟骨拉面來了!貴就貴係d拉面啦真係!佢d拉面真係好幼細做得,唔係o個d粗粗un un既普通拉面.不過我嫌佢就d豬軟骨既骨有d硬,淋番少少應該會好d!不過都ok既!因為有4舊大既豬軟骨係面~之後肉碎雞柳石頭窩都黎埋,撈完晒先記得影@@不過好好味呀好惹味wor之後我就叫左我親愛既紅豆toast真係好想再encore,佢d toast又脆又唔會話太硬,加埋d吉士醬同一粒粒紅豆係面!PERFECT成餐都好好<3唔會話好多油,又唔膩咁貴都抵~~~~~
今日我同個朋友一齊去食Pokka

其實早一個week已經食完,
但我個Frd 期待左好耐
咁都要比下面既

我地見到出面有Q旁!
滿$150就平$30!
我地覺得有用..所以拎左啦~~

一入去佢就比我地Choose台啦
我地choose左近窗邊既!

叫左炒野菜啦,
豬軟骨拉面, 肉碎雞柳石頭窩<3

野菜最快到,
都ok既,
不過我覺得炒到有d乾..
加上木魚切得好碎,
好放左好多係面..

跟住豬軟骨拉面來了!
貴就貴係d拉面啦真係!
佢d拉面真係好幼細做得,
唔係o個d粗粗un un既普通拉面.
不過我嫌佢就d豬軟骨既骨有d硬,
淋番少少應該會好d!
不過都ok既!
因為有4舊大既豬軟骨係面~

之後肉碎雞柳石頭窩都黎埋,
撈完晒先記得影@@
不過好好味呀

好惹味wor

之後我就叫左我親愛既紅豆toast

真係好想再encore,
佢d toast又脆又唔會話太硬,
加埋d吉士醬同一粒粒紅豆係面!
PERFECT

成餐都好好<3
唔會話好多油,又唔膩
咁貴都抵~~~~~

炒野菜
炒野菜
肉碎雞柳石頭窩
一定要encore既紅豆toast
2009-04-10 6 浏览
我終於唔再寫甜野同包喇琴日開始放復活假所以夜晚約左老友記食飯因為個時6點鐘所以人唔多可以任揀位叫左個日式炒野菜上桌個時見到仲冒住煙@@有紅蘿蔔,洋蔥,椰菜,日本菇,西蘭花同日本個d漬蘿蔔洋蔥炒得幾好..岩岩炒到佢開始焦糖化甜甜地幾好食木魚就落左好多佢係用日式燒汁炒所以呢款都唔錯既=]而且係我影相個時個writer好醒目咁等我影完先放筷子xD仲有豬軟骨拉麵豬軟骨有四件size幾大d肉幾鬆軟軟骨夠脆身有嚼頭拉麵彈牙不過湯底味精感覺頗重食完要飲番啖水雞柳肉碎石頭鍋呢個好得上桌滋滋聲好勁第一時間篤穿隻蛋加埋d韓園辣醬食好正米飯粒粒煙韌冇過淋最重要係d飯焦金黃色好香口到左甜品時間叫左個紅豆宇治綠茶新地上面有d合桃碎好香脆帶甜味d cream同d綠茶雪糕一齊食夠哂滑而且紅豆粒粒都好大粒!!成粒眉豆咁xD而且又唔算話煮到起哂沙一pat咁仲有兩粒芝麻湯圓細細粒幾好味朋友就叫左個紅豆吉士多士紅豆都係大大粒d吉士甜而不膩又絲滑同d紅豆好夾而多士就係法包黎既外邊好脆口內裡較煙韌呢個幾抵食另外員工個個都好有禮貌一坐低就建議我地可以揀咩食抵d同埋佢見我地點菜個時猶豫不決dum哂波鐘都冇黑面抵讚xD{店
我終於唔再寫甜野同包喇

琴日開始放復活假

所以夜晚約左老友記食飯
因為個時6點鐘所以人唔多
可以任揀位

叫左個日式炒野菜
上桌個時見到仲冒住煙@@
有紅蘿蔔,洋蔥,椰菜,日本菇,西蘭花同日本個d漬蘿蔔
洋蔥炒得幾好..岩岩炒到佢開始焦糖化甜甜地幾好食

叫左個紅豆宇治綠茶新地
上面有d合桃碎
好香脆帶甜味
d cream同d綠茶雪糕一齊食夠哂滑

而且紅豆粒粒都好大粒!!
成粒眉豆咁xD

石頭鍋..撈緊先醒起要影
紅豆吉士多士
  • 雞柳肉碎石頭鍋
2009-03-11 7 浏览
這個星期開始, 早餐在家裡煮好, 午飯也自備了好一陣子, 晚飯老公俾, 咁慳家, 是否因為海嘯?...No la....只是積點穀吧了!今晚到此...已覺很豪了, 因為比起紅螞蟻, 好好, 甚至意粉屋已是較貴價的, 今天在 5 : 50 pm 到達, 介乎下午茶至晚飯之間, 於是叫了一個下午茶餐 - 粟米牛油豬豚肉烏冬, $56, (+$6轉稻庭烏冬), 半價, $34試了藍山一號咖啡, 前者份量不大, 烏冬夠滑, 牛油味濃, 豬豚肉唔夠腍, 咖啡是不常叫的飲品, 老公介紹話出名就試試吧, 杯子精緻...像在嘆 afternoon tea, 不是咖啡專家, 只能憑入口感覺, 不苦澀, 但咖啡味唔可以話好濃, $34還可以, 但 $68 就不太值! 另在餐牌上叫了韓式肉碎三文魚(石頭)飯, $88, 它的石窩確實很熱, 飯焦好多(老公覺正, 但我最怕, 因為好"痴"牙), 三文魚跟熱窩好像不大夾, 換上牛肉....相信香味會較突出!整體服務不錯, 頻密添水, 亦有禮, 地方寬闊, 埋單, $200, 臨已送上一張八五折咭及一張印花咭!
, 咁慳家, 是否因為海嘯?
...No la....只是積點穀吧了!

藍山 No. 1
已拌勻的三文魚飯
藍山 No. 1
已拌勻的三文魚飯
2009-02-11 2 浏览
同friend o係吉之島行得耐, 就揀呢間食晚飯, 因為我係會員, 2月有張coupon兩個人食左:1. 蒜溶焗田螺(免費的) - 好味~~~好熱, D蒜溶好好味~~~但唔膩ga!!!!值得一試2. 牛肉稻庭烏冬 - 都幾大碗ga wor, 好足料ga, 牛肉ok, 烏冬好爽~~~3. 木"康"布丁配咖啡凍餅 - 最正呢個, 木"康"布丁好好味, 不過個咖啡凍餅唔可以食得太多, 因為好膩, 食得多會好飽好滿意, 因為services又好, 上菜都幾快, 又安靜~~~一定會再去呢間分店!!!!

兩個人食左:

一定會再去呢間分店!!!!

2009-01-27 8 浏览
pokka會員每個月都有免費餐飲享用,一月份某個星期六就到這間pokka享用我的會員優惠,那天很想清靜一下,荃灣三間分店中似乎這間較為清靜,下班後就走到這裡來。果然,這裡雖然仍有不少客人,但人流會比千色店或愉景新城的少,起碼坐在窗邊仍能享受一下寧靜,而不是門外那人潮如鰂的景況.....向侍應表明使用一月免費coupon,只可惜本是免費的羊扒沒貨供應,換作照燒雞翼,本希望吃羊扒的月巴人的確有點失望但也沒辦法了!! 另外點了一杯北海道凍朱古力做午餐。凍朱古力先到,朱古力顏色頗淺,看來味道應該不會很濃!預計沒錯,朱古力味道稍為輕了點,對喜歡濃郁朱古力的我是有點不足,不過喝來質感滑溜,是因為加了北海道牛奶之故?? 面層的朱古力卷卷沒完全溶化可增加一點點咬感,頗為有趣。照燒雞翼一客四隻,燒得表面金黃蠻吸引的!只是雞肉吃來較孩較乾也不太入味,以雞翼來說是不及格的!!自己比較喜歡吃雞肉滑滑又有點汁的雞翼,這裡的真的不成。反而外皮沾上照燒汁就好吃得多,比雞肉優勝很多! 這裡的照燒汁偏咸,明顯吃到日本醬油的咸味,跟平時偏甜的照燒汁味道很不一樣,要是配一點米飯會好吃一點,現在單吃雞翼就有點咸了!幸好還有甜

照燒雞翼一客四隻,燒得表面金黃蠻吸引的!只是雞肉吃來較孩較乾也不太入味,以雞翼來說是不及格的!!自己比較喜歡吃雞肉滑滑又有點汁的雞翼,這裡的真的不成。反而外皮沾上照燒汁就好吃得多,比雞肉優勝很多! 這裡的照燒汁偏咸,明顯吃到日本醬油的咸味,跟平時偏甜的照燒汁味道很不一樣,要是配一點米飯會好吃一點,現在單吃雞翼就有點咸了!幸好還有甜甜的朱古力救火......

以服務而言,招呼我的是一位名叫"joe"女孩,她那勤快有禮真的可以一讚,就算我拒絕她推銷的日本蘿蔔糕,她也笑笑的不會因此而黑面,算很ok的了!另外店裡還有兩位帥哥侍應,其中一位給我送上朱古力時,還說"請慢用!" 真的sweet得很哩

撇開免費雞翼,飲品又是免加一,以這個價錢是相當抵食的!!
北海道凍朱古力
偏咸的照燒雞翼
北海道凍朱古力
約了個朋友聚舊,原來想去同一個商場的Oliva ,但太多人了,見佢在這商場新開+有位,不如一試啦其實以日式CAFE來說,POKKA我認為是較有水準的,我就因不用想諗(其實MENU的CHOICE不是太多)而點了SET DINNER﹐有:忌廉湯 (普通)廚師精選(雞卷、羊肋骨)(太油了,但好羊的我都係收左貨)芒果布甸,仲有DRINKS, $108(日式咖啡真的好香^^,布甸普通)而我的朋友就點了魚生飯($70幾)(有點DRY),和冰鎮蔬菜盤($58)(太普通了,下次都是食沙律吧)環境OK啦,但剛好太多小朋友在場,太太嘈了
,見佢在這商場新開+有位,不如一試啦

忌廉湯 (普通)
廚師精選(雞卷、羊肋骨)(太油了,但好羊的我都係收左貨)

,布甸普通)

環境OK啦,但剛好太多小朋友在場,太太嘈了

2008-09-20 7 浏览
落地大玻璃對住三間餐廳, 由上而下...意粉屋, 百佳, 鈴木, 今晚選了最後未試既一間來跟朋友相聚! 預先訂了窗邊位置, 有一半是牆, 看到的不是太多, 鈴木和意粉屋較開揚! 打開餐牌....對我而言, 選擇不太多, 但也有好處, 因為不用想太多, 最後叫了豬軟骨稻庭烏冬, $73 + $10 (拉麵轉稻庭烏冬加 $10), 大大碗, 豬軟骨好腍, 好肥, 烏冬滑滑, 椰菜又夠多, 都幾好食! 朋友選擇我既建議...韓式牛肉雞肉石頭飯, $92 (這是我以前的選擇), 熱辣辣, 色聲都得, 唔知味道點呢?

窗景
石頭飯