在遠處已經被舖面鮮艷的用色吸引到,主調是鮮藍色再加上大膽配色,整個感覺很奪目!ᴄᴀғᴇ裝修以復古ʜɪᴘ ᴘᴏᴘ作主題,每一個佈置也是打卡點,特別喜歡落地玻璃的小角落,放了些懷舊小擺設✨⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ ʙᴜᴇɴᴏ ᴄʀᴏғғʟᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ> $128兩層的ᴄʀᴏғғʟᴇ夾上大量榛子醬,頂層有一球雲尼拿雪糕及忌廉,周圍放滿焦糖爆谷,最後再加了幾圈榛子醬,繽紛樂的愛好者必試,單看賣相已經知道是邪惡之選😈⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ ᴄʀᴏɪssᴀɴᴛ> $108餐牌上還有幾款輕食及意粉,ᴇɢɢ ʙᴇɴᴇᴅɪᴄᴛ配上牛角包比較少見,切開流心蛋汁伴上荷蘭醬,要趁牛角包還鬆脆的時候享用,浸濕了就會淋掉!荷蘭醬的味道較淡,主要靠煙三文魚的調味🥐⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫ ⤫<ʙʟᴜᴇ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ sᴏᴅᴀ> $58<ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ> $43漸層很唯美的伯爵茶梳打,層部是紫藍色的

<ʙʟᴜᴇ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ sᴏᴅᴀ> $58
<ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ> $43
漸層很唯美的伯爵茶梳打,層部是紫藍色的蝶豆花,再倒進伯爵茶,用圓錐型的玻璃杯盛著!本身應該有加糖漿,所以是帶甜度的茶梳打,記得喝之前要拌勻!
西環又有新cafe進駐! 終於不再是走文青風格,而是以美國街頭hip hop為主題! 🇺🇸不論是門面抑或是店鋪裝修,都不難看到塗鴉字體及充滿玩味感的擺設!🎨去打卡拍照真的不錯,完全適合時下流行的Y2K style! 至於食物方面提供數款主食、招牌甜品是nutella牛角包窩夫和nutella飲品🥤,打卡指數滿分~▫️▫️▫️▫️▫️▫️ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ ʙᴀᴄᴏɴ ᴘᴀꜱᴛᴀ ᴡɪᴛʜ ᴘᴏᴀᴄʜᴇᴅ ᴇɢɢ ($138)番茄煙肉意粉配了水煮蛋🍳,一切開馬上流出蛋汁,蛋汁令番茄醬汁更加濃郁🍅、蛋味更香! 意粉表面再加上火箭菜和芝士絲,味道中規中矩~-▫️ ᴘᴏᴘᴄᴏʀɴ ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ ʙᴜᴇɴᴏ ᴄʀᴏꜰꜰʟᴇ ᴡɪᴛʜ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ($128) Nutella愛好者注意! 牛角包窩夫焗得香脆🥐,第一層窩夫表面先有雲尼拿雪糕🍨,旁邊更附上焦糖爆谷和繽紛樂!🍫 店員另外再淋上豐富的Nutella醬,窩夫與窩夫之間亦充滿nutella,吃到最後超果腹,建議可以多位朋友分享! -▫️ ɴᴜᴛᴇʟʟᴀ ꜱᴘᴇᴄɪᴀʟ ($78) & ʙʟᴜᴇ ᴇᴀʀʟ ɢʀᴇʏ ꜱᴏᴅᴀ ($58)咖啡店提供2款招牌

▫️▫️▫️▫️▫️

[推介🌟] Nutella愛好者注意! 牛角包窩夫焗得香脆🥐,第一層窩夫表面先有雲尼拿雪糕🍨,旁邊更附上焦糖爆谷和繽紛樂!🍫 店員另外再淋上豐富的Nutella醬,窩夫與窩夫之間亦充滿nutella,吃到最後超果腹,建議可以多位朋友分享!

咖啡店提供2款招牌特飲,Nutella Special=朱古力奶 x nutella的組合🍫,再加上忌廉和繽紛樂🍪,螞蟻人一定會很喜歡! 反而我更喜歡Blue Earl Grey Soda伯爵茶梳打,淡淡的茶味融合梳打的氣泡,消暑解膩!🥤

▫️▫️▫️▫️
📍POPMAZE (西環)
🗺️ 西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖
2023-07-19 25 浏览
這間店的藍色渲染了整條街道,覓食的我一眼就相中,停留步伐決定試試。整體環境就佈置得非常嬉哈風,看得出來老闆有精心設計過。一間放縱而特別的嘻哈西餐店。特別店面的塗鴉牆,完全就是一個絕美打卡位!菜單上的菜品不多,本以為普通,沒想到超出我的期望值。特別是它家的窩夫,是怎麼做到外脆,內軟,入口軟糯的程度,非常有層次感。加上吉士醬和奶油,使口感整體昇華了不少整體來說它家真的很值得來吃,環境和食物雙重享受,剛搬來附近就能吃到這樣的美味,很值得!

2023-07-19
  • Oreo Croffle
2023-07-12 93 浏览
星期三出去堅尼地城POPMAZE吃lunch。Avocado Scrambled Eggs Croissant牛角包鬆脆,夾著牛油果和炒蛋,還有沙律伴碟,牛油果新鮮,炒蛋嫩滑,好吃。Scallop Anchovy Pasta大大顆的帶子有兩粒,挺彈牙的,意大利粉簡單地用橄欖油炒過。Oreo Croffle少不了有飯後甜點,有兩大塊牛角包窩夫,口感軟糯,還有大量的忌廉和吉士醬,很滿足。飲品叫了Flat White和Iced Americano。
2023-07-12
Oreo Croffle
Oreo Croffle
又一個星期五距離去呢間餐廳已經一個星期心中碎碎念念要不要另外分Post出由於對上一次都未能夠完全盡善盡美將佢打卡位呈現出來所以決定會有呢一篇文章😗 ¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ok (*•̀ᴗ•́*)و ̑̑回到正題 自由奔放、率性是大概是Hiphop 給我的印象年輕而帶有活力的當呢個元素當進呢間餐廳餐廳配色至每一幅牆都不會被冷落而且所有年輕店員們都相!當!友!善!食物都製作得相當有誠意💚🩷¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨✵ Avocado Scrambled Eggs Croissant ⁹⁸熱辣辣外層脆牛油香既程度有200 分😳炒蛋亂滑 同牛油果相當配搭旁邊配咗沙律菜有黑醋,酸酸甜甜咁幾清新✵ 0900-1800 ¹²⁸是ADB 是也☺️☺️☺️☺️真係名都型過人太陽蛋 煙肉 大啡菇 雞肉腸 沙律菜 重點重點重點!係配蕃薯條架呀!😍😍😍😍 好好食🤤✵ Popcorn NUTIELLA Bueno Croffle with Ice Cream ¹²⁸打卡打卡打卡冰火交融的中心點 雲尼拿雪糕起面頭下層係兩件即製Croffle 食落熱辣辣軟綿綿熱辣辣煙靭Croffle加上凍冰冰雪糕再配埋爆谷
又一個星期五
距離去呢間餐廳已經一個星期
心中碎碎念念要不要另外分Post出
由於對上一次都未能夠完全盡善盡美將佢打卡位呈現出來
所以決定會有呢一篇文章😗

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
ok (*•̀ᴗ•́*)و ̑̑回到正題

自由奔放、率性是大概是Hiphop 給我的印象
年輕而帶有活力的

當呢個元素當進呢間餐廳
餐廳配色至每一幅牆都不會被冷落

而且所有年輕店員們都相!當!友!善!
食物都製作得相當有誠意💚🩷

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨
熱辣辣外層脆
牛油香既程度有200 分😳
炒蛋亂滑 同牛油果相當配搭
旁邊配咗沙律菜有黑醋,酸酸甜甜咁幾清新

✵ 0900-1800 ¹²⁸

口感同味道都好好好豐富🥹🖤🧡

✵ Matcha Latte (ᴴ)⁴⁵
帶微微苦澀的Matcha Latte
又不會甜 我很喜歡
Matcha Latte (ᴴ)
2023-06-30
0900-1800
Matcha Latte (ᴴ)
3K
2023-07-07 24 浏览
堅尼地城開了一間cafe, 𥚃𥚃外外都係年青人style, 塗鴉,懷舊,勁爆音樂…. 色彩繽紛,非常吸睛。店員都係文青小伙子,態度非常親切,眼見己有熟客幫襯😀。Avocado Scrambled Eggs Croissant看似簡單,但牛角包如果唔酥脆就大大減低口感😅。雞蛋控制得好,嫰滑🙃滿足😋Yuzu Fried Chicken Balls你估佢唔到,竟然炸雞配雪糕😂效果卻出乎意料😘冰火共融🧊🔥炸得鬆化,漿衣薄薄,散發出柚子香。Cappuccino 奶泡堅挺,啡味濃厚,持久嘅餘𩐳,回味。
店員都係文青小伙子,態度非常親切,眼見己有熟客幫襯😀。

看似簡單,但牛角包如果唔酥脆就大大減低口感😅。
雞蛋控制得好,嫰滑🙃
滿足😋

Yuzu Fried Chicken Balls
你估佢唔到,竟然炸雞配雪糕😂
效果卻出乎意料😘冰火共融🧊🔥
炸得鬆化,漿衣薄薄,散發出柚子香。

Cappuccino
奶泡堅挺,啡味濃厚,持久嘅餘𩐳,回味。

2023-07-06
2023-07-05 27 浏览
最近堅尼地城又有新餐廳,裝修好型格,仲係我最鍾意既藍色做主色,今日食晏就特登搵埋朋友去幫襯🥰Scallop Anchovy Pasta首先俾兩隻帶子既size嚇親,好厚好大隻😍好少餐廳咁揼本!意粉唔會太淋,有咬口,每啖都食到鯷魚既鹹香味,但又完全唔會腥👍Popcorn NUTELLA Bueno Crofflewith Ice Cream店員同我哋推介呢個係佢哋既signature,咁一定要點啦🫡 極邪惡又極吸引之選🤣除左有濃濃既Nutella 榛子醬,仲有繽紛樂同爆谷!超級豐富既口感❣️ croffle香脆鬆化,好正🤩荔枝蘋果茶好清香,唔會太甜,夏天飲好爽🥰

Scallop Anchovy Pasta

Popcorn NUTELLA Bueno Croffle
with Ice Cream

荔枝蘋果茶
好清香,唔會太甜,夏天飲好爽🥰

2023-07-03 31 浏览
今日放左學去西環食tea,係門口俾呢間嘅design同音樂吸引左,就入去試下,點知有驚喜!我叫左個煙三文魚牛角包,一件紅絲絨蛋糕同埋一個抹茶Latte,樣樣嘢都好好食😍😍😋😋紅絲絨蛋糕酸酸甜甜,好開胃,配上雜莓嘅味道,好開胃😋😋好適合唔鍾意太甜嘅朋友。抹茶latte我叫咗少甜咖啡師傅好快就幫我拉咗一個靚靚嘅花飲落去牛奶咪好重濃郁嘅綠茶粉,甘甘地又苦苦地,好飲!煙三文魚牛角包,份量超豐富,配上兩隻蛋加特製醬汁,牛角包好鬆軟,兩隻蛋嘅烹調時間亦都啱啱好,好流心,中間仲有一片青瓜,好開胃,值得推介!

2023-07-02 28 浏览
POPMAZEG/F, Kennedy Mansion, 10B Davis Street, Kennedy Town, Western District西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖深藍色做主色調的餐廳, 個招牌有GRAFATTI 街頭板仔風+工業風的灰色牆身$148牛油帶子鯷魚意粉魚,有鹹鯷魚調味,帶子超大粒。$128 , 個DISH名叫09-00-1800, 睇返有什麼食, 其實是all day breakfast. 有portobello, bacon, salad, sausage, sweet potato fries, sunny upside egg,女朋友喜歡,乜都有又飽。Iced Dirty lemonade 食物餐單選擇比較小, 期待日後智慢慢增加更多唔同的DISHES. 店員有講佢地最出名是DESSERT, popcorn Nutella croffle with ice cream, 本身已飽都沒有位置留比甜品, 下次TEA TIME 再來飲COFFEE 食DESSERT #香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodp
POPMAZE

西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖

$148牛油帶子鯷魚意粉魚,有鹹鯷魚調味,帶子超大粒。

Iced Dirty lemonade

#香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant
#POPMAZE #croffle #alldaybreakfast #cafe
2023-07-02 26 浏览
放假都想外出走走,今日遊到來港島區尾站堅尼地城,到海旁走走,回程見到一間以全藍色,配上POP的餐廳,都想上前了解一下。餐廳真的有著POP的元素,玩味十足,令人突然有了動力起來!Latte口感順滑,咖啡味香濃。Scallop Anchovy Pasta大大粒厚身帶子,微微焦香,入口爽口,而意大利粉沾上了魚香,食起來意粉煙韌中又咸香,越食越惹味。Popcorn NUTIELLA Bueno Crome with Ice Cream這根本就是大爆谷牛角包窩夫😍,先有大量爆谷,再有雪糕、繽紛樂作配搭,真係成座山般。一切開見到牛角包窩夫夾著不少的NUTIELLA口味的吉士醬,味道非常特別,細問下,原來個醬係他們自行調制,難怪味道會與別不同,真不愧為這裡的推介甜品,令人一食回味!

餐廳真的有著POP的元素,玩味十足,令人突然有了動力起來!

Latte
口感順滑,咖啡味香濃。

Scallop Anchovy Pasta

以前在堅尼地城讀中學,當時都未有地鐵,而家有地鐵非常方便,情誼結的關係,成日都鍾意行堅尼地城,周圍食呢區的新餐廳。今日經過,有間顏色鮮艷裝修,有塗鴉的咖啡店,有潮流感,佈置裝飾都有心。餐牌種類貴精不貴多,意大利粉兩款,我同朋友食番茄煙肉半流心蛋意大利粉$138,碟上有大量芝士,味道很好,推介,伴流心蛋一齊食。牛角包3 款,牛油果炒蛋牛角包$98 未食過依然咁脆的牛角包,滑滑炒蛋,令人好滿足。一杯朱古力咖啡 ,flat white oreo croffle $78 雪糕可以揀雲呢拿味 ,oreo 味,夾著多忌廉及吉士醬。整體食物同咖啡都令人滿意,又坐得舒服,同朋友都一致認同會再回訪。

牛角包3 款,牛油果炒蛋牛角包$98
未食過依然咁脆的牛角包,滑滑炒蛋,令人好滿足。

一杯朱古力咖啡 ,flat white

oreo croffle $78
雪糕可以揀雲呢拿味 ,oreo 味,夾著多忌廉及吉士醬。

• avocado scrambled egg croissant
  • flat white
  • oreo croffle
  • tomato bacon pasta
2023-06-28 28 浏览
今日放假,早上約了朋友在堅尼地城食早餐,去咗一間新開的咖啡店名叫 Popmaze,非常有在 LA 的風格,佈置及食物皆美式,所有食物份量都唔細,環境舒服。我哋食咗三款,全日早餐很豐富,兩隻太陽蛋、香腸、煙肉、薯條及冬菇,處理得剛好。芝士煙肉牛角包,一樣係份量十足,豐富的半溶芝士及醬汁大大提升食味。Croffle 是招牌,最鍾意中央質地煙韌而外層脆脆地的口感,配合新鮮士多啤梨及雪糕是黃金組合,非常鍾意。咖啡都唔錯,Americano 咖啡香,Latte 奶味討好。

🌟餐廳:POPMAZE  📍地址:西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖💰價位:$101-200⏰營業時間:星期一至日09:00 - 18:00📱電話:60114771———————————————————放假去咗堅尼地城探朋友,臨走前大家係附近食咗個下午茶,揀咗呢個HipHop主題既café,夠哂特別又有新意~🔹 Popcorn NUTIELLA Bueno Croffle with Ice Cream Croffle好香牛油味,食落香脆得嚟又鬆軟。中間仲夾左層吉士醬,配搭埋雲尼拿味雪糕,一凍一熱,配搭好有驚喜。伴碟仲有榛子醬同爆谷,提升口感層次,好過癮吖!———————————————————🔹 Yuzu Fire Chicken Balls炸雞即叫即炸,每件都細細粒,伴碟既柚子醬香甜得黎仲有果肉添架~炸雞亦配有雲尼拿味雪糕,整體入口清爽好岩下午茶食用~———————————————————🔹 Blue Earl Grey Soda呢杯伯爵茶梳打飲落好解膩,有淡淡既伯爵茶香之外,同梳打既汽泡互相配合,配搭新鮮。———————————————————🔹 Nuttealla Spe
🌟餐廳:POPMAZE
📍地址:西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖
💰價位:$101-200
⏰營業時間:星期一至日09:00 - 18:00
📱電話:60114771

🔹 Yuzu Fire Chicken Balls

🔹 Blue Earl Grey Soda

🔹 Nuttealla Special
呢杯朱古力同樣有驚喜,將上面既cream撈埋一齊飲口感食更加濃厚,朱古力味更濃郁!

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
2023-06-21
放假就梗係周圍探索下新餐廳🤪嚟到堅尼地城海滂呢邊附近都幾多Cafe餐廳感覺都好Chill好休閒~經過一個好Sharp嘅門面好似係新Cafe❗️一於去試吓😜Cafe以黑藍黃色為主調充滿街頭Hip Hop風格💥裡面嘅牆身同裝修都走街頭藝術風🎭牆上面仲有塗鴉繪畫🎨非常有玩味嘅擺設完全吸引眼球👀播着輕快嘅音樂🎵成個感覺都好Chill🥰餐牌上嘅食物一目了然雖擇選擇唔算太多但都有主食、甜品、小食供應🤩Tomato Bacon Pasta with Poached Egg意粉口感煮得好彈牙好掛汁又唔會過於淋身蕃茄醬都係真材實料食到淡淡蕃茄蓉 好夠蕃茄香酸酸甜甜好開胃!不過重口味人士覺得可以再重味啲🤪水波蛋係精髓所在🤩流心蛋黃汁再撈埋意粉食再夾雜煙肉碎 更加豐富~Popcorn NUTIELLA Bueno Croffle with Ice Cream一入嚟見到啲海報已經俾佢呢個Croffle吸引到❗️店員就話呢個係佢哋嘅招牌甜品😍初頭覺得$128呢個價錢唔算平但嚟到呢個份量我冇嘢講了🤣好大份Croffle 好震撼呀💥雙層牛窩夫中間唧咗啲吉士醬喺上面加上雪糕同忌廉😳再淋上朱古力醬賣相都睇到有幾邪惡😈牛窩夫
放假就梗係周圍探索下新餐廳🤪
嚟到堅尼地城海滂呢邊
附近都幾多Cafe餐廳
感覺都好Chill好休閒~

經過一個好Sharp嘅門面

播着輕快嘅音樂🎵
成個感覺都好Chill🥰
餐牌上嘅食物一目了然
雖擇選擇唔算太多
但都有主食、甜品、小食供應🤩

意粉口感煮得好彈牙
好掛汁又唔會過於淋身

蕃茄醬都係真材實料
食到淡淡蕃茄蓉 好夠蕃茄香
酸酸甜甜好開胃!
不過重口味人士覺得可以再重味啲🤪

水波蛋係精髓所在🤩
流心蛋黃汁再撈埋意粉食
再夾雜煙肉碎 更加豐富~

一入嚟見到啲海報

冇Milkshale咁漏
又冇朱古力飲咁流質
比朱古力奶濃稠一啲
最緊要唔會甜到漏嗰種
再唧上忌廉 恰到好處!

Lemonade

Lemonade就正常發揮
飲落幾清新 不過檸檬香可以再多啲
2023-06-25 35 浏览
📍POPMAZE (西環)西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖西環多coffee shop就梗架啦! 但見附近開了一間新野,咁梗係好試下! 小編一定會返轉頭再食,點解? 依間好Hip Hop 氣氛,小編由細到大都好鍾意聽Hip Hop! 成個環境用咗唔同嘅Hip Hop元素,塗鴉,音樂選材同埋員工。All-day Breakfast $128好好好好味。煙肉就係成個All-day Breakfast 的成敗!煎得好好唔會好乾爭爭,食完唔食知食左咩,但佢地煎得好出色,唔太油,唔太乾爭爭。薯條開正小編胃口,係番薯薯條! !!好甜好健康。叫了2杯飲品Dirty $47小編覺得還好,但未係小編最愛!ICE americano $43 先係心頭好。 總結:地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為最高分)
📍POPMAZE (西環)
西環堅尼地城爹核士街10B號堅尼地大廈地舖

小編一定會返轉頭再食,點解?

All-day Breakfast $128
好甜好健康。

叫了2杯飲品
Dirty $47小編覺得還好,但未係小編最愛!
ICE americano $43 先係心頭好。

總結:
地點⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度⭐️⭐️⭐️⭐️
(5星為最高分)