2022-04-26 25 浏览
太子真係好多唔同既食肆 今日就去左Purple Cafe💜真係成間都係紫色架 中意紫色既朋友仔真係唔可以錯過啊!喪打卡 打卡 打卡 啊~~📸黑松露忌廉意粉🍝$128意粉係扁意粉 食落唔會好硬 又有口感 滿滿香濃既黑松露味加上有忌廉 好creamy ☺️好香滑!題外話 點影都有打卡位🫠帶子忌廉意大利飯🍚$118帶子煮得岩岩好 好爽甜又彈牙!呢個意大利飯充滿蘑菇汁 而且有蘑菇粒 飯唔會太淋加上有蘑菇粒 更加爽口!蔚藍星空雪🌌賣相非常精緻 而且味道好飲🍹濃濃椰子香加上忌廉更香滑可口芒果多多🍸有好多啫喱珍珠 一咬口就會爆汁 同埋芒果味唔會酸

黑松露忌廉意粉🍝$128
題外話 點影都有打卡位🫠

帶子忌廉意大利飯🍚$118

蔚藍星空雪🌌
賣相非常精緻 而且味道好飲🍹濃濃椰子香加上忌廉更香滑可口

芒果多多🍸
有好多啫喱珍珠 一咬口就會爆汁 同埋芒果味唔會酸
2022-04-22 60 浏览
朋友提議嚟嚟度飲嘢,因為呢間cafe實在太靚啦,Cafe佈置如其名 Purple Cafe,成間Cafe都係紫色,好多乾花擺設,又有吊櫈,啱晒打卡。瘋狂打卡影相之後,發現食物及飲品質素都好高,朋友即刻話有下次,哈哈。我地叫左個黑松露磨菇忌廉意粉,賣相精緻,意粉好creamy 好好食。朋友叫左個帶子忌廉意大利飯,一樣好香好滑,帶子剛剛熟好滑,值得一提,呢度嘅意大利飯無出面餐廳嘅咁濕,呢度比較乾身少少,無出面咁淋,啱哂朋友嘅口味。飲品方面,我地叫左個蔚藍星空雪,好靚好好飲,係有點意外地好飲,濃濃嘅椰子沙冰加上忌廉好滑又唔太甜,加上賣相靚,值得推介必飲。朋友叫左個芒果多多,裡面好多啫喱珍珠,好飲又唔太甜,佢都好滿意。

黑松露磨菇意粉

忌廉帶子意大利飯

蔚藍星空雪

黑松露磨菇意粉
忌廉帶子意大利飯
蔚藍星空雪
2022-04-18 24 浏览
🎪 Purple Cafe (太子)太子通菜街254號地舖一間以紫色為主調的餐廳,有浪漫的薰衣草色,是藍色調的淺紫色;也有夢幻的紫丁香色,是紅調的淡紫色,一點也不俗氣,反而帶有紫色的優雅,而食物不單止用黎打卡,是有質素!🌟明太子蟹柳意粉 $98吃明太子最怕它太鹹,但這個意粉的明太子和沙律醬混合得剛剛好,條條意粉都充滿鹹香又惹味的明太子,味道好正,質感好creamy,兩個人一份絕對無負擔,❤️‍🔥推介❤️‍🔥🌟黃金花枝酥 $58花枝酥份量有四條,仲有輕量版的沙律菜。花枝酥炸得頗香脆,入面的墨魚和魷魚粒粒分明,配埋酸甜醬,小食多滋味。🌟香芋波波鮮奶 $45/ 抹茶鮮奶 $42飲品打卡真係無得輸,特別介紹它嘅香芋波波鮮奶,入面嘅水晶波波份量都頗多,好有𡁻口,面頭灑有少少紫薯粉的忌廉,好邪惡,飲完好飽滿,記得可以叫返少甜。
🎪 Purple Cafe (太子)
太子通菜街254號地舖

🌟明太子蟹柳意粉 $98

🌟黃金花枝酥 $58

🌟香芋波波鮮奶 $45/ 抹茶鮮奶 $42
2022-04-14 34 浏览
網上見到人地去呢間紫色波波Cafe影相好靚💜💜襯而家未開返夜晚堂食快啲去影相先😂一入到去真係嘩左聲🤩真係成間都好紫影相好靚啊~~~即刻少女心出哂黎🤪-🍝明太子蟹柳意粉 $98呢碟真係超級好食呀!佢條條粉都比啲明太子醬章住哂好濃厚🤓仲啖啖都有好香既柴魚片😋😋好豐富👍🏻-🇮🇹黑松露蘑菇意大利飯 $128佢啲意大利飯粒粒分明食落好有口感~黑松露味好濃,加埋佢稠稠地既忌廉每一口都好濃郁😳-🥭芝芝芒芒 $48、🍇提子奶沫 $42佢呢度啲杯好幻彩🌈就咁睇都靚,心情都靚靚☺️芒果沙冰唔會太甜幾好飲~提子就相對甜少少🤏但都好夠提子味💜-呢度子左裝修報置靚之外連食物都咁好食好難得😳佢地做啲汁出黎唔會係意粉同汁分離咁,而係啲汁會包裹住啲飯意粉!真係好好食😋又唔會漏😍
🍝明太子蟹柳意粉 $98
🇮🇹黑松露蘑菇意大利飯 $128
🥭芝芝芒芒 $48、🍇提子奶沫 $42
2022-04-07 22 浏览
鍾意紫色嘅大家一定要嚟呢間喺太子站附近嘅Purple Cafe💜比紫色嘅花同包圍住,心情都靚啲😍-黑松露蘑菇意大利飯 ($128)黑松露香氣十足,撈埋啲意大利飯食都幾惹味😋😋面頭仲有兩塊紫薯片,脆卜卜口感幾得意😎-黃金花枝酥🦑 ($58)內有粒粒花枝粒,口感唔錯,又夠曬香噴噴,叫嚟同朋友share都幾好❤️-芝芝莓莓🍓 ($48)❤️推介❤️芝士奶蓋配上士多啤梨沙冰,香甜清爽🤩完全冇士多啤梨藥水味🤣🤣-紫薯波波鮮奶🍠 ($45)味道偏甜,奶味亦都好出🥛最嘅波波好有咬口,都幾得意😋
比紫色嘅花同包圍住,心情都靚啲😍
黑松露蘑菇意大利飯 ($128)
黃金花枝酥🦑 ($58)
芝芝莓莓🍓 ($48)
紫薯波波鮮奶🍠 ($45)
味道偏甜,奶味亦都好出🥛最嘅波波好有咬口,都幾得意😋
2022-04-07 28 浏览
👩🏻成日見人食呢間💜打卡cafe,放工得閒專程嚟試下。平日下晝得幾枱,影相打卡都好方便📸。🍽蟹柳明太子意粉 $98扁意粉有咬口又creamy。入口明太子味道唔重,但係紫菜加鰹魚碎又幾香,充滿和風。🍽全日早餐 $138煙三文魚🔸煙肉🔸火腿🔸腸仔🔸炒蛋🔸沙律菜🔸多士🔸薯餅款式豐富,份量都好多。炒蛋夠滑,仲有唔少黑松露醬。脆皮蜜糖腸甜甜地再加煙燻香味好吸引。沙律菜新鮮翠綠,又有唔少芝麻醬。多士香脆,不過薯餅比較油膩。🥢草莓多多 $42比起想像中嘅台式生果益力多,更似日式乳酸飲品🤣。🥢暖暖菊花蜜 $42清甜滋潤,又唔會太甜膩。📍Purple Cafe (太子)太子通菜街254號地舖

🍽蟹柳明太子意粉 $98

🍽全日早餐 $138
煙三文魚🔸煙肉🔸火腿🔸腸仔🔸炒蛋🔸沙律菜🔸多士🔸薯餅

🥢草莓多多 $42
比起想像中嘅台式生果益力多,更似日式乳酸飲品🤣。

🥢暖暖菊花蜜 $42
清甜滋潤,又唔會太甜膩。

📍Purple Cafe (太子)
太子通菜街254號地舖

2022-04-05 19 浏览
紫色浪漫cafe 呢間位於太子的紫色cafe,次次經過都覺得好特別!今次終於有機會試下,入到去有吾少打卡位,有紫色的吊椅,同乾花,好浪漫,好令!仲有吾少浪漫的小擺設!兩個人叫左個蟹柳明太子意粉,蟹柳絲配合明太子的甘香,好配合,意粉又煮得好入味!好彈牙,好好食!另外又叫左個帶子意大利飯,意大利飯粒粒分明,好有咬口,都幾好食,d飯吸曬d汁的味道,好入味!一邊食一邊傾,係感既環境幾享受!另外野飲都幾好飲,一個係台灣芒果鳳梨茶,好重芒果味!另一杯係香芋波波鮮奶,幾特別,d珍珠都幾好食,下次再嚟試吓其他野☺️
紫色浪漫cafe

2022-04-05 18 浏览
👯行經這餐廳見到好吸睛嘅全粉紫色門口, 玻璃門外望見裏面這個圓形吊椅, 旁邊圍滿了浪漫的小花, 這個環境太吸引了!💜Purple Cafe 以紫色為主調餐桌周圍佈滿深淺紫及粉紅色的花花佈置, 簡直置身於花海無異🥰連天花裝飾上典雅的吊扇及佈滿咗紫色嘅薰衣草令全店佈滿浪漫氣氛💕店內多款特色飲品及小食選擇😋醫肚,休閒hea下,打卡...可以集於一店🥰😍黃金花枝酥 $58脆口薄皮內餡料是肉粒及肉碎好有嚼口感蟹柳明太子意粉 $98紫菜鋪面,木魚片伴碟麵條佈滿香滑忌廉汁意粉軟硬度適中,口感滿足😋🍋薄荷檸檬蝶豆花 $42口味好清新又唔會太甜見到呢個樣上枱,真係唔捨得飲又係紫色💜太靚喇😍餐牌內還有窩心的溫馨提示:蝶豆花孕婦不宜飲用💕☕髒髒咖啡 $42杯底是凍的淡奶,鋪上微暖的咖啡,咖啡濃淡嘅味道,視乎自行攪拌的程度調配口味👍
👯行經這餐廳見到好吸睛嘅

💜Purple Cafe 以紫色為主調

連天花裝飾上典雅的吊扇
及佈滿咗紫色嘅薰衣草
令全店佈滿浪漫氣氛💕

店內多款特色飲品及小食選擇😋
醫肚,休閒hea下,打卡...
可以集於一店🥰😍

黃金花枝酥 $58
脆口薄皮內餡料是肉粒及肉碎
好有嚼口感

蟹柳明太子意粉 $98
紫菜鋪面,木魚片伴碟
麵條佈滿香滑忌廉汁
意粉軟硬度適中,口感滿足😋

🍋薄荷檸檬蝶豆花 $42
口味好清新又唔會太甜
見到呢個樣上枱,真係唔捨得飲
又係紫色💜太靚喇😍
餐牌內還有窩心的溫馨提示:
蝶豆花孕婦不宜飲用💕

☕髒髒咖啡 $42
杯底是凍的淡奶,鋪上微暖的咖啡,咖啡濃淡嘅味道,
視乎自行攪拌的程度調配口味👍
2022-04-04
下午茶
2022-04-02 29 浏览
Purple Cafe (◍•ᴗ•◍) 💜太子紫色控夢幻花花cafe🌸💐🌷可能係香港最紫嘅餐廳💜 門口粉紫色已經好吸睛💓我自己一直都好鐘意啲藍藍紫紫嘅嘢,例如藍紫色嘅繡球花ꉂꉂ꒰•̤▿•̤*ૢ꒱ 覺得好靚又可愛經過花墟見到成日都心動想買😛今次預先知道嚟呢間咁紫嘅餐廳緊係襯一襯色先我覺得白色、藍色嘅衫都會幾襯💙🤍💜坐係入面周不時都見到街外途人會八卦望吓呢間係咩嚟水杯都幻彩色好靚🔹紫薯波波鮮奶 $45見到賣相同環境應該幾襯,所以點咗呢杯紫薯味唔算突出,反而奶味較濃波波以為係珍珠,原來係椰粒粒,咬落去好有口感🔹滿杯西柚梳打 $45朋友係個soda fans ,佢點嘅西柚梳打都好靚🔹明太子蟹柳意粉 $98 好creamy而且條條意粉都痴滿明太子仲有啲沙律醬嘅味,甜甜哋🔹黃金花枝酥 $58 💜必點(•̀ᴗ• )呢個有驚喜!未食過呢款小食外層比較似豆皮,淋得嚟挺身,入面包住章魚🐙 食落去好滿足原本諗住呢啲打卡靚餐廳應該食物質素好一般,原來係可以共存㗎🥰環境又靚而食物又好食😋覺得呢個角落位打卡最靚有日光照射 亦有街景 側邊好多花花
Purple Cafe

(◍•ᴗ•◍) 💜太子紫色控夢幻花花cafe🌸💐🌷
可能係香港最紫嘅餐廳💜
門口粉紫色已經好吸睛💓

經過花墟見到成日都心動想買😛

今次預先知道嚟呢間咁紫嘅餐廳緊係襯一襯色先
我覺得白色、藍色嘅衫都會幾襯💙🤍💜

坐係入面周不時都見到街外途人會八卦望吓呢間係咩嚟

水杯都幻彩色好靚

🔹紫薯波波鮮奶 $45
見到賣相同環境應該幾襯,所以點咗呢杯
紫薯味唔算突出,反而奶味較濃
波波以為係珍珠,原來係椰粒粒,咬落去好有口感

🔹滿杯西柚梳打 $45
朋友係個soda fans ,佢點嘅西柚梳打都好靚

🔹明太子蟹柳意粉 $98
好creamy而且條條意粉都痴滿明太子
仲有啲沙律醬嘅味,甜甜哋

🔹黃金花枝酥 $58 💜必點(•̀ᴗ• )
呢個有驚喜!未食過呢款小食
外層比較似豆皮,淋得嚟挺身,入面包住章魚🐙 食落去好滿足

環境又靚而食物又好食😋

覺得呢個角落位打卡最靚
有日光照射 亦有街景 側邊好多花花
2022-04-02 33 浏览
下午茶時間想吃點東西,跟朋友來到太子逛逛,就想起這家店了🙈。去年吃過覺得味道可以的,所以就來吃個下午茶吧,我們不太肚餓就隨意點😆。這裡的環境很少女心,整間鋪也是打卡位。-💥熱朱古力鮮奶咖啡 HKD$42,這個有心型拉花,用紫色杯裝著跟環境很配襯😎。咖啡味道很香,朱古力味較重的,口感幼滑微甜。-💥超級水果茶 HKD$48,用了多款水果配著,令到顏色更鮮豔。水果茶味道酸酸甜甜,茶底味道清香。飲完果茶再吃水果,口感挺豐富的😚。-💥蟹柳明太子意粉 HKD$98,這個賣相吸引,材料有蟹柳、明太子、紫菜及木魚絲。每一條意粉均勻沾上醬汁,所以口感滑滑的🤩。醬汁味道濃郁,整體口感較豐富,咸香味挺好的意粉🙈。-💥炸蟹鉗 HKD$58,一份有四件,金黃色的賣相很吸引🤤,另有沙律拌著。外皮的口感很酥脆,蟹鉗肉質鮮甜。熱辣辣吃口感較佳,配著甜辣醬更惹味。-

2022-03-30
2022-04-01 19 浏览
<紫色控靚靚Cafe>💕位於太子這間Cafe 全部以紫色為主題, 由門口, 餐具, 擺設都用上紫色系. 重點係一入門口仲有個超靚打卡位😍 搖搖椅配上紫色花包圍住, 啱晒影靚相.<明太子蟹柳意粉> {$98}😋 意粉掛滿住忌廉, 仲有蟹柳絲&明太子, 充滿口感, 好好味.<黄金花枝酥> {$58}😋 炸到脆卜卜, 熱辣辣, 配埋酸辣醬好開胃.Cafe 仲有好多款特色飲品, 好飲得黎仲好靚🤩所以都推介order. <芝芝提子> {$48}😋 ~ 面層舖滿芝士, 一飲入口就感受列好香提子味, 好解渴.<紫薯波波鮮奶> {45}😋 全杯都係紫薯紫色系, 上面舖了一層cream. 仲有充滿口感既紫薯粒粒. Cafe 整體食物質素高, 環境裝修靚, 仲係紫色糸🤭 紫色控既你記得去呀.🥗餐廳 : Purple Cafe🥞地址 : 太子通菜街254號地舖
<紫色控靚靚Cafe>💕

🥗餐廳 : Purple Cafe
🥞地址 : 太子通菜街254號地舖
2022-03-31
2022-03-30 945 浏览
作為一個紫色控,終於可以去種草已久嘅紫色夢幻cafe了!喺太子站行去內街(通菜街)嘅酒吧街位置,地理位置算係中規中矩啦,不過當然內裡環境先係最重要!整體環境:⭐⭐⭐⭐⭐食物質素:⭐⭐⭐⭐服務態度:⭐⭐⭐⭐用餐體驗:⭐⭐⭐⭐門口已經油上粉紫色,我已經忍唔住要入去影靚相喇!作為年輕人聚腳點,點少得signature bubble tea呢?墻上掛左幾張經典名畫portrait飲珍珠奶茶嘅裝飾,睇到令人會心微笑呢!我自己就最鐘意蒙羅麗莎的珍奶呢幅,唔知你又最鐘意邊幅呢?呢度連梵高都變得好潮,唔飲一般嘅茶,而係飲呢度嘅signature珍珠波波奶茶喔!店內有high table位置可供進餐/打卡,上方有精心設計嘅圓鐘同蝴蝶漫天飛舞。見到呢一幕,真係覺得充滿詩意呢!每個少女少男途徑餐廳,一定會被門口玻璃外都睇到嘅圓形吊椅吸引,喺呢度任何人都可以變得有仙氣。蟹柳明太子意粉 $98,入口非常creamy,意粉軟硬適中,如果可以多點配料就更正!黑松露蘑菇意大利飯 $128 松露香氣撲鼻,米粒有口感,有埋蘑菇粒非常有咬口,不過味道偏鹹。飲品嘅重頭戲!左邊紫薯波波鮮奶 $45,口感油滑甜而不膩,波波好好味
整體環境:⭐⭐⭐⭐⭐
食物質素:⭐⭐⭐⭐
服務態度:⭐⭐⭐⭐
用餐體驗:⭐⭐⭐⭐
門口已經油上粉紫色,我已經忍唔住要入去影靚相喇!

見到呢一幕,真係覺得充滿詩意呢!
飲品嘅重頭戲!左邊紫薯波波鮮奶 $45,口感油滑甜而不膩,波波好好味真係成杯飲曬!右邊係芝芝提子 $48,紫色嘅蝶豆花配合提子梳打同鮮奶泡沫,讓人百看不厭,同朋友共聚一個下午,呷著清甜嘅飲品,簡直內心舒暢無比!
店內仲有非常多其他款式嘅食物同特色飲品,店員都好有耐性咁逐一介紹,下次期待試下窩夫同其他靚靚飲品喔!
  • 紫薯波波鮮奶,芝芝提子
2022-03-29 16 浏览
呢度絕對係行完花墟嘅休息好地方之前搭車經過已經見到好靚今次有啲肚餓想食嘢就諗到呢一間 無論店裡店外都絕對係打卡嘅好地方平日落雨ard4:30pm 過嚟 有包場嘅感覺想真正嘅打卡 唔想迫人 可以到時下呢個時段去♥︎蟹柳明太子意粉 $98 Mentaiko pasta with crab stick 濃郁嘅明太子醬汁 蟹柳撕開一條條 香濃無比仲有木魚伴碟 絕對可以說得上平民日式西餐嘅fusion菜式♥︎黑松露蘑菇意大利飯 $128一上枱已經香氣撲鼻 有質感的意大利飯食落味道淡淡的 也是素食之好選擇飲品方面叫咗呢兩杯♥︎芝芝芒芒 🥭 $48清清地的甜味 不會太甜 飲落好舒服♥︎百香果多多 $42 酸酸甜甜就是我喜歡的味道內有甜甜的爆珠粒粒 推薦
呢度絕對係行完花墟嘅休息好地方

清清地的甜味 不會太甜 飲落好舒服

♥︎百香果多多 $42
酸酸甜甜就是我喜歡的味道
內有甜甜的爆珠粒粒 推薦

早前跟愛紫色的閏蜜到訪這間紫色控肯定會著迷💜到處也充滿著紫色的元素有薰衣草花海及透明吊椅讓人彷彿置身在浪漫世界黑松露蘑菇意大利飯 $𝟏𝟐𝟖松露味好香好突出~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)飯粒軟硬度適中,不會太硬整體很好吃,沒有過膩感覺卡邦尼意粉 $𝟖𝟖賣相很漂亮,還加了兩塊紫薯乾蛋醬汁掛滿每條意粉,味道不錯醇白特濃鮮奶咖啡 $𝟒𝟐桂圓紅棗茶 $𝟑𝟖黑松露薯條 $𝟔𝟖兩個人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞一份小食剛剛好𝐂𝐚𝐟𝐞位置不算太多記得預先訂座喔✿

早前跟愛紫色的閏蜜到訪
這間紫色控肯定會著迷💜

到處也充滿著紫色的元素
有薰衣草花海及透明吊椅
讓人彷彿置身在浪漫世界

黑松露蘑菇意大利飯 $𝟏𝟐𝟖
松露味好香好突出~(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
飯粒軟硬度適中,不會太硬
整體很好吃,沒有過膩感覺

卡邦尼意粉 $𝟖𝟖
賣相很漂亮,還加了兩塊紫薯乾
蛋醬汁掛滿每條意粉,味道不錯

醇白特濃鮮奶咖啡 $𝟒𝟐
桂圓紅棗茶 $𝟑𝟖

黑松露薯條 $𝟔𝟖
兩個人𝐬𝐡𝐚𝐫𝐞一份小食剛剛好

𝐂𝐚𝐟𝐞位置不算太多
記得預先訂座喔✿
  • 卡邦尼意粉
2022-02-21 42 浏览
🦀蟹柳明太籽意大利粉 $98舖滿木魚片做裝飾,賣相都幾令,見𝐎𝐩𝐞𝐧𝐫𝐢𝐜𝐞係大熱之選,根據「大台理論」多人食就一定好食!不過我就覺得佢味道麻麻地,意粉似係煮過龍,明太籽味道唔算好出。🍄黑松露蘑菇意大利飯 $128洋蔥🧅、忌廉、黑松露、蘑菇混合而成,好香濃好𝐂𝐫𝐞𝐦𝐲😋意大利飯軟硬度適中👏真係唔錯!🐥田長雞翼 $58炸粉睇落好厚,但食落又唔會好有成口粉既感覺,炸得好脆,就算我地拎來打卡左一段時間凍左,佢都係一樣好食😋🍹紫薯波波鮮奶 $45必飲必叫!!我叫左少甜,底層係晶球波波,好有咬口,口感過癮😝啖啖紫薯味,唔會飲到似係化學劑既感覺。🍹蔚藍星空雪 $45呢杯我朋友飲,味道似係椰奶味,都幾特別。打卡都好令😆😆
🦀蟹柳明太籽意大利粉 $98

🍄黑松露蘑菇意大利飯 $128

🐥田長雞翼 $58

🍹紫薯波波鮮奶 $45

🍹蔚藍星空雪 $45
呢杯我朋友飲,味道似係椰奶味,都幾特別。打卡都好令😆😆

• 紫薯波波鮮奶
  • 帶子忌廉意大利飯