2022-11-22 626 浏览
全部都好難食 無牛扒無羊架都吾打電話通知個客😂成個場一枱客都無 包場咁😂野食無味,除左野飲之外👍🏿 漢堡包仲要苦既,難為生日果個!真係吾會有下次,卡邦尼可以無味,煙肉都無味🫠🫠🫠🥲

2022-11-22
庆祝纪念
生日
2022-11-19 547 浏览
😮‍💨 小編完成一周嘅工作,個腦已經好實,行咗去太子,搵咗間以紫色為主題嘅cafe食晚飯放空。[ 亂闖試飲試食 ]🍹紫薯波波鮮奶 😋😋😋😋😋小編都好鍾意食紫薯,叫咗杯打卡好靚嘅飲品。飲品有紫色漸層,上層有厚cream,中層係鮮奶,底層係紫薯同波波,飲落唔係好甜。有真紫薯味,波波唔係珍珠,似係蒟蒻,有咬口。😆🍝 蟹柳明太子意粉 😋😋😋😋明太子醬汁好濃郁同creamy,同意粉好夾,除咗蟹柳絲,仲放咗啲紫菜同木魚碎,材料簡單唔多花巧嘢,份量亦唔算多,勝在味道充足。😉晚餐 💵💵💵💵 約港幣$180/人💁🏻‍♀️ 店舖有好靚嘅乾花佈置,仲有打卡位,好適合紫迷去食嘢同影相,見到一定會好開心!😊🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]
🍹紫薯波波鮮奶 😋😋😋😋😋

🍝 蟹柳明太子意粉 😋😋😋😋

晚餐 💵💵💵💵 約港幣$180/人

紫薯波波鮮奶
紫薯波波鮮奶
2022-10-05 576 浏览
想同女朋友/好朋友慶祝生日,或者短聚下,可以考慮下太子呢間紫色系CAFE,環境夠晒浪漫吸引,岩晒鍾意影相打卡留念既你地😉蟹柳明太子意粉$118推薦👍🏻咸咸香香既明太子配埋蟹柳、鰹魚片、紫菜拌勻一齊食,幾鮮味,估唔到日式風味既意粉,食落都唔錯😋蒜香墨魚墨汁意粉$148兩粒香煎帶子、仲有d類似脆番薯片既物體係黑色既意粉上面,加埋綠色既草伴襯,真係未食先打卡☺️大量洋蔥同蒜粒煮墨汁意粉,味道比較濃烈,唔好呢類食物既朋友建議可試其他食物。食完成個嘴黑晒🤣可以影下趣怪相留念。黑松露薯條$68薯條唔夠香脆,黑松露醬味道唔夠香濃,味道普通。好味:3/5環境:4/5客服:3.5/5

蟹柳明太子意粉$118

蒜香墨魚墨汁意粉$148

黑松露薯條$68
薯條唔夠香脆,黑松露醬味道唔夠香濃,味道普通。

好味:3/5
環境:4/5
客服:3.5/5
  • 蟹柳明太子意粉
太子開了一間全紫色主題的餐廳,店外店內全是紫色的,從店鋪的淺紫色外牆到店內的紫色花海、紫色地毯、紫色鞦韆…滿滿的浪漫少女風💜連不是紫色控的我也心心眼😍紫色控更不能錯過💜餐廳地方不算大,但位置都闊落舒適這次很幸運的坐到窗邊蕾絲窗簾打卡位,感覺夢幻又浪漫,怎樣拍都很好看🤩食物的擺盤很好看,質素也尚算不錯黑松露忌廉意粉:有黑松露、雜菌、芝士、煙肉等,忌廉意粉夠creamy,味道濃郁不油膩炸蟹鉗:性價比很高,一份有4件,蟹鉗香脆又彈牙,必點👍🏻紫粉玫瑰花:打卡必點~紫色的玫瑰花造型絕美,mousse cake味道不算太甜,不錯超級水果茶:水果茶整杯都放滿水果如橙、藍莓、草莓等,茶味比較濃田長雞翼:普普通通Mocha《Purple Cafe》📍太子通菜街254號地舖

餐廳地方不算大,但位置都闊落舒適

食物的擺盤很好看,質素也尚算不錯

炸蟹鉗:性價比很高,一份有4件,蟹鉗香脆又彈牙,必點👍🏻

田長雞翼:普普通通

Mocha

《Purple Cafe》
📍太子通菜街254號地舖
2022-08-16 605 浏览
我朋友仔好鍾意紫色、見到呢間Cafe梗係想試吓啦同埋希望可以喺裏面影下靚相。我哋12:00就嚟啦等佢開門、入到去我朋友攞定位、坐喺近窗口嘅位置、當時唔算好多人、環境OK 㗎好有少女味道好靚嘅紫色擺設影相打卡一流。好可惜嘅係我哋坐緊窗口嘅位置有一個紗窗布簾,好多蚊滋、真係好多、我哋有諗過要轉位、不過後尾見到越來越多人心諗算啦。一路食一路撥~加上佢哋見工人手超級唔夠。將心比己唔緊要啦!你都不兩杯嘢飲係有驚喜嘅係好靚同埋都係好飲嘅、不過飲飲下飲到底就覺得好甜。不過不失啦定係我哋叫咗兩個明太子意粉⋯呢個就真係好失望呀!醬汁好「結」身~超多木魚碎、份量又唔多、真係唔係好推介、話雖如此都要成90幾蚊🫤總括嚟講到此一遊OK嘅!我相信有更好嘅選擇!不過咁講、而家環境時勢好難以經營、我覺得佢哋有好多改善嘅空間、希望將來仲有機會去嘅時候改善得更加好。

總括嚟講到此一遊OK嘅!我相信有更好嘅選擇!
2022-08-06 304 浏览
呢間bookmark咗勁耐,終於有時間去影相同打卡啦🥰🥰去到個環境真係超級靚,嘢食都唔記得叫!只係不停喺度打卡打卡打卡再打卡🤭🤭🤭影咗勁多相囉!真係超級靚嘅地方!簡直世外桃源!呢個就係黑松露意大利飯,我超鍾意,勁正啊!下次一定再來!然後呢個係味道好鮮美嘅蟹柳明太子意粉呀!都好正,啲汁好多!我哋叫咗兩款嘢食,分別係黑松露意大利飯、蟹柳明太子意粉🍝另外叫咗兩杯嘢飲係紫薯星空雪及台灣芒果鳳梨🍍茶好熱門嘅台灣芒果鳳梨茶,味道好清新,而且有啲甜!傳說中最仙氣嘅星空雪,呢杯係紫薯星空雪,因為我鐘意紫色,所以揀咗紫薯味!
影咗勁多相囉!真係超級靚嘅地方!簡直世外桃源!
呢個就係黑松露意大利飯,我超鍾意,勁正啊!下次一定再來!

然後呢個係味道好鮮美嘅蟹柳明太子意粉呀!都好正,啲汁好多!
我哋叫咗兩款嘢食,分別係黑松露意大利飯、蟹柳明太子意粉🍝
另外叫咗兩杯嘢飲係紫薯星空雪及台灣芒果鳳梨🍍茶
好熱門嘅台灣芒果鳳梨茶,味道好清新,而且有啲甜!
2022-08-02 266 浏览
[ Purple Cafe ]呢間太子嘅cafe以紫色為主題,由門口擺設到餐廳裡面嘅佈置都充滿紫色,難怪食嘢當日咁多女仔嚟打卡&食嘢。✿ 香烤雞肉凱撒沙律 🥗$108餐牌主食好多都係澱粉質,唔想食澱粉質的話可以叫沙律食。上菜碟都係粉紫色架😜 沙律菜清新加入咗西柚,雞扒肉質唔會好嚡口,上菜前已切成細小塊方便進食👍🏻✿ 軟殼蟹薄餅 🦀🍕$168Pizza係厚薄適中,餡料好充足,覆蓋整個pizza阿🍕軟殼蟹🦀🦀好大隻好脆口,加埋蘑菇&木魚碎呢個配搭都幾特別🧡✿ 芝芝提子🍇 $48✿ 芝芝抹茶🍵 $48兩杯飲品都沖得好靚,奶蓋係好綿密,同底下分成2層。兩杯甜度適中,不會過甜。提子果杯好香提子味💜抹茶果杯飲得出有落足抹茶粉,都幾濃茶味😍😍總結🫦餐廳食物味道係正常,環境打卡一流。中意紫色系嘅女仔唔好錯過呢間cafe。💜✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Purple Cafe 地址:太子通菜街254號地下電話 : ‪96513989✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Purple Cafe ]

地址:太子通菜街254號地下
電話 : ‪96513989
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-07-19 314 浏览
朋友介紹去太子站一間餐廳, 令人無限驚喜的 浪漫 餐廳 Purple cafe, 內裏佈滿了粉紫色浪漫花朵, 猶如進入 了世外桃源的 仙境, 真是無比的開心快樂, 適宜浪漫情人 或者閨蜜一起來 打卡的好去處 ,我們坐下來order了以下的美食.帶子忌廉意大利飯...HK$118大大粒的帶子,新鮮味美, 忌廉拌飯濃度恰到好處, 珍珠米 弹牙有口感,野味兼份量十足,與別不同👍👍💓💓😋😋蟹柳明太子意粉...HK$98蟹柳新鮮好味道,明太子色彩艷麗, 增加食慾情趣, 醬汁有一點酸酸甜甜的感覺, 炎炎夏日真是好吃,醒胃又開胃😋😋😋❤❤🍝🍝紫薯波波鮮奶....HK$45充滿浪漫愛情的感覺, 香甜美味鮮奶, 加上 cream和粒粒紫薯, 大大杯真是抵飲, 開心又有情趣。蔚藍星空雪......HK$45蔚藍的天空, 色彩醉人甜美, 椰汁沙冰加上鮮甜忌廉, 很有冰雪奇緣的感覺 ,令人難以忘懷的 美麗飲品。

帶子忌廉意大利飯...HK$118

蟹柳明太子意粉...HK$98

紫薯波波鮮奶....HK$45

蔚藍星空雪......HK$45

有無朋友仔係好鍾意紫色調既呢?咁就一定要去位於太子既Purple Café打卡影相!紫色調牆身夠哂吸晴,餐廳內仲有紫色吊櫈,滿天紫藤裝飾、花草,真係好靚好夢幻啊~餐牌都好多選擇,有意粉、飯、薄餅、小食等等,兩人SET都幾抵食,性價比唔錯!蟹柳明太子意粉意粉軟硬度適中,帶點彈牙感,每條意粉掛滿忌廉汁、鹹香明太子,整體口感creamy,啖啖都好滋味。黃金花枝酥外皮酥脆,咬開係爽彈既花枝。香芋波波鮮奶賣相好吸引,好IGABLE!飲落係濃濃香芋味,唔會死甜。蔚藍星空雪粉藍色特飲同樣好岩打卡影相~淡淡椰子香,飲落好香滑!
有無朋友仔係好鍾意紫色調既呢?
咁就一定要去位於太子既Purple Café打卡影相!

紫色調牆身夠哂吸晴,餐廳內仲有紫色吊櫈,
滿天紫藤裝飾、花草,真係好靚好夢幻啊~

餐牌都好多選擇,有意粉、飯、薄餅、小食等等,
兩人SET都幾抵食,性價比唔錯!

蟹柳明太子意粉
意粉軟硬度適中,帶點彈牙感,
每條意粉掛滿忌廉汁、鹹香明太子,
整體口感creamy,啖啖都好滋味。

黃金花枝酥
外皮酥脆,咬開係爽彈既花枝。

香芋波波鮮奶
賣相好吸引,好IGABLE!
飲落係濃濃香芋味,唔會死甜。

蔚藍星空雪
粉藍色特飲同樣好岩打卡影相~
淡淡椰子香,飲落好香滑!

2022-07-13
想行花墟, 就係附近見到呢間紫色主題好多花做裝飾, 感覺夢幻既一間cafe💐, 吸引到本身想花墟睇花既我入去入去坐下食野欣賞下🥰 雖然店舖唔算大, 但打卡位都非常之靚📸 亦好難得可以有間cafe裝修靚之餘, 食物質素唔錯架蟹柳明太子意粉🍝 $98啲汁好creamy每啖意粉連埋明太子&木魚絲食落都掛哂汁, 意粉麵係有質素, 好有咬口好快就ko左😝之後會重想食, 好回味超讚真係要試💕All day breakfast $138睇落滿碟好豐富, 有炸得外脆內軟既薯餅, 脆脆皮既牛角飽🥐, 煙三文魚, 脆皮台灣腸, 香口的煙肉🥓, 黑松露炒蛋, 茄汁豆, 蟹籽沙律, 大份食完都飽飽la😙黃金花枝酥 $58外型似春卷, 外面係好薄既腐皮, 裡面切粒花枝丸既味道口感, 點埋醬好滋味😋試下特別野黑松露薯條 $68剛炸起既薯條脆脆地, 點埋黑松露醬, 一邊傾計, 一邊忍唔住一啖接一啖🤭紫薯波波鮮奶 $45賣相好夢幻色好靚, 奶味較重, 有啲波波咬下, 喜歡奶味多啲既會喜歡呢杯飲品😍

蟹柳明太子意粉🍝 $98

All day breakfast $138

黃金花枝酥 $58

黑松露薯條 $68

紫薯波波鮮奶 $45
下午茶
  • 蟹柳明太子意粉
2022-07-11 102 浏览
之前做完瑜伽同朋友行過經過,鋪門口充滿少女味🥶紫色嘅🤣入面嘅裝修都好靚,所以決定搵日要試吓❤️今日放工嚟食,入面都係坐滿女顧客同拍拖嘅情侶!呢度裝修真係好靚,有幾個打卡位俾你影吓相👍在座嘅顧客都有鄰住去影相😆呢度坐得都幾舒服,唔會太迫!而且一直播住台灣的歌,岩曬傾下計的朋友~Menu選擇都唔少,而且仲有台式嘢飲應有盡有👍我揀咗芝芝芒芒,芝士厚生又滑,又唔會太鹹,味道唔錯!主菜方面我哋嗌咗兩個意粉share,份量正常唔算好少!叫咗一個明太子蟹柳意粉,明太子辣辣地~幾惹味,仲嗌咗個卡邦尼啊意粉,基本穩陣唔會失手!值得一讚佢嘅紙巾都印入去logo個人認為個logo都幾有設計感😄
我揀咗芝芝芒芒,芝士厚生又滑,又唔會太鹹,味道唔錯!
主菜方面我哋嗌咗兩個意粉share,份量正常唔算好少!
2022-07-06 132 浏览
前排同朋友行完花墟,就黎左呢間 cafe,佢話成日見人係呢間cafe打卡,因為佢好中意紫色。一入門口就見到成間cafe都係紫色好靚,由其係打卡位既紫色吊椅,好靚🧡如有坐window seat仲靚,個邊放左好多紫色都植物/花,影相一流。天花樣吊既紫色植物勁靚,又係點影都好靚🧡飲品兩杯都叫左紫色,好靚💜💜分別係$45 紫薯波波鮮奶 & $45香芋波波鮮奶其實依家好多cafe 或者珍珠奶茶店都好小會有香芋,得返舊式/小店先會有,所以呢到有我都有驚喜。其實佢一沖既時候,我己經聞到好香芋,而入面用左類似其他既波波代替珍珠,但唔識影響係咩黎。小食叫左份簡簡單單既薯條,都香脆熱辣。主食叫左份蟹柳蟹籽意粉share,貌相都吸引,食落口勁creamy,岩哂中意忌廉cream y既朋友。另外,意粉加左木魚,食落去多咗一種日本嘅風味,但唔會好奇怪仲好夾。

天花樣吊既紫色植物勁靚,又係點影都好靚🧡

飲品兩杯都叫左紫色,好靚💜💜
分別係$45 紫薯波波鮮奶 & $45香芋波波鮮奶

小食叫左份簡簡單單既薯條,都香脆熱辣。

2022-07-04 78 浏览
身邊有個朋友好鐘意紫色佢生日嘅時間 我就即刻唸起呢間cafe門口有大大個打卡位見到大家嚟到 都自動自覺著晒白色衫嚟打卡影出嚟嘅相都幾夢幻呢*蟹柳明太子意粉呢度嘅明太子意粉味道都幾香濃 面上灑有木魚絲食落更加滋味*大蝦蕃茄意粉店員特別推蔫嘅意粉果然對比其他食物 真係特別出色蕃茄味夠晒濃 酸酸甜甜咁 食落好開胃意粉軟硬度啱啱好係我鐘意嘅口感!大蝦亦煎得好香 不過如果有多隻蝦會更加好 食完唔係好夠喉呢><*香芋波波鮮奶嚟到呢度真係要點多啲紫色野!為咗紫色主題而點佢的面頭果一大啖cream好邪惡呢淡淡地嘅香芋味鮮奶 飲落都唔錯
身邊有個朋友好鐘意紫色

店員特別推蔫嘅意粉
果然對比其他食物 真係特別出色
蕃茄味夠晒濃 酸酸甜甜咁 食落好開胃
意粉軟硬度啱啱好
係我鐘意嘅口感!
大蝦亦煎得好香
不過如果有多隻蝦會更加好
食完唔係好夠喉呢><

*香芋波波鮮奶
嚟到呢度真係要點多啲紫色野!
為咗紫色主題而點佢的
面頭果一大啖cream好邪惡呢
淡淡地嘅香芋味鮮奶 飲落都唔錯
2022-07-02 92 浏览
原來太子道花墟附近可以搵到間好Fantasy Cafe,全店以紫色格調秘密花園佈置,非常ig-able,幽靜環境下食過lunch,好relax 😍😍芝芝芒芒$48上層是厚厚濃郁芝士層,下面佈滿啖啖芒果肉,先喝一口芝士,再用 大飲管吸食下層芒果肉,之後又可以芒果肉混和芝士,一起喝enjoyed 😘😘超級水果茶$48水果茶入面有五種藍莓🫐西柚,士多啤梨🍓橙,百香果,全部都係時令水果,所以味道非常鮮甜。水果茶除咗可以飲用之外,入面嘅水果都可以食埋,追求健康嘅當然首選😘😘蟹柳蟹子意粉🍝$98木魚絲及海苔絲鋪滿忌廉意大利麵條,非常香口,每啖都有蟹子蟹柳,口感豐富。黑松露蘑菇意大利飯$128黑松露獨有特別香味,意大利燉飯吸收晒濃郁又creamy的蘑菇醬汁😘😘

芝芝芒芒$48
上層是厚厚濃郁芝士層,下

超級水果茶$48

蟹柳蟹子意粉🍝$98

黑松露蘑菇意大利飯$128
2022-06-29
2022-07-02 147 浏览
剛剛打開天氣報告就很抑悶看到未來十天都是雨天心情非常煩躁既然今天schedule沒這麼趕趁有機會馬上出去喝杯咖啡吧!先說說環境,絕對是打卡一流全紫色系Cafe,清一色: 紫色花、紫色牆、紫色佈置每個角落都適合打卡,特別喜歡靠玻璃一側的位置除了可以跟紫色圍欄打卡,還可以借天然光打燈~✅ All Day Breakfast (💰$138)全日早餐配料有黑松露醬炒蛋、台灣腸、煙三文魚、煙肉、火腿、牛角包、沙律其中比較有特色的是炸紫薯薯餅,軟糯香甜但其他配料就普通,台灣腸偏乾,火腿的三邊都煎焦了,有點小尷尬有看到其他人有推薦Pasta熱食,應該會比全日早餐更好👌🏻✅ Flat white (💰$42)咖啡本身味道ok,但能喝出沖咖啡的水不是很好,稍微影響品嚐咖啡✅ Americano (💰$38)也是一般發揮,但咖啡杯有紫色鍍層,非常漂亮總括而言,是打卡為主的餐廳。定位大概在於大家在花墟買花後,想打打卡、點杯飲料,作歇腳點的餐廳。
剛剛打開天氣報告就很抑悶
看到未來十天都是雨天心情非常煩躁
既然今天schedule沒這麼趕
趁有機會馬上出去喝杯咖啡吧!

先說說環境,絕對是打卡一流
全紫色系Cafe,清一色: 紫色花、紫色牆、紫色佈置

每個角落都適合打卡,特別喜歡靠玻璃一側的位置
除了可以跟紫色圍欄打卡,還可以借天然光打燈~

✅ All Day Breakfast (💰$138)
All Day Breakfast

其中比較有特色的是炸紫薯薯餅,軟糯香甜
有看到其他人有推薦Pasta熱食,應該會比全日早餐更好👌🏻

✅ Flat white (💰$42)
Flat White

✅ Americano (💰$38)
Americano
也是一般發揮,但咖啡杯有紫色鍍層,非常漂亮

總括而言,是打卡為主的餐廳。

定位大概在於大家在花墟買花後,
想打打卡、點杯飲料,作歇腳點的餐廳。
2022-06-30