呢間係喺上年12月嘅時候嚟食,成間餐廳都好有聖誕氣氛,侍應話啲聖誕樹同埋聖誕花環都係真植物嚟,啲裝飾都幾揼本😯 之後侍應都好nice,主動提出幫我哋喺聖誕樹前影相😚 啲嘢食大部分都唔錯~ 不過扣分位就係冷氣太凍,好快就吹凍晒啲嘢食🥲•🥢 炭燒雙層黑安格斯牛肉芝士漢堡 $188個漢堡好大個,兩塊麵包都有搽牛油再烘脆👍🏼 中間兩層安格斯牛都幾厚身,仲好juicy😋 芝士脆脆令到成個漢堡多咗一重焦香味,醬汁似bbq醬mix千島醬,好惹味;薯角份量好多仲超級脆!不過我哋唔知原來漢堡會跟薯角,仲叫多咗個薯條,搞到最後有啲食唔晒🫢•🥢 煙肉忌廉蛋汁意粉 $168朋友好鍾意食carbonara,一見到就決定要食呢個😆 賣相的確好吸引,因為係用煎pan上,keep到個意粉熱焫焫!加上表面嘅芝士用火槍火炙過,令到個意粉又多咗一層焦香🤤 同埋煙肉煎得好香;個醬汁好濃郁,好creamy,襯熱食都唔會太膩,但蛋味就稍為弱咗少少~ 不過當晚嘅冷氣太大,個意粉一凍咗啲醬就變竭,食落就會比較膩喇~😬 所以真係要襯熱食🫢•🥢 蒜香松露薯條 $98薯條有得揀粗幼,我哋揀咗粗薯條~ 個薯條都好大碟,應該3-4人分會好啲🤭

🥢 炭燒雙層黑安格斯牛肉芝士漢堡 $188

🥢 煙肉忌廉蛋汁意粉 $168
煙肉忌廉蛋汁意粉

🥢 蒜香松露薯條 $98
薯條有得揀粗幼,我哋揀咗粗薯條~ 個薯條都好大碟,應該3-4人分會好啲🤭 蒜香醬有啲似某牌子嘅onion & sour cream味,但少啲酸又多啲蒜味,好惹味😍;松露就應該係薯條上面啲黑色粒粒,松露嘅味道比較淡🥲~ 另外仲配咗比較酸嘅ranch醬同茄汁,醬汁份量絕對夠食晒成份薯條👍🏼

🥢 酥皮海鮮周打 $88
好耐無飲過酥皮湯喇,所以對佢嘅期望都幾高😛 海鮮周打湯好足料,有蝦、青口、蜆,仲有唔少薯仔粒、西芹同洋蔥,都好飲嘅,但都係想像到嘅味道,而且個湯嘅質地稍為稀咗啲啲😣
另外個酥皮就比較薄身,而且無乜牛油香,所以浸完湯之後食就無乜感覺~ 整體有少許失望,比起其他菜式係失色咗少少~
酥皮海鮮周打
酥皮海鮮周打

煙肉忌廉蛋汁意粉
蒜香松露薯條
我覺得排隊去窗邊食小食會開心d😂我地2點去到冇曬pizza😂我諗我下次去會想打卡多d1️⃣美國頂級黑安格斯肉眼扒 $430冇諗過佢冇伴菜😂咩都冇,但肉質正常2️⃣清酒木魚清湯炒蜆意粉 $168係冇味的😂似清水煮3️⃣蒜香松露薯條 $98最好味係薯條,新鮮熱辣辣,蒜香濃郁,陪大大碟,可以同朋友share4️⃣Mocha & Latte $42飲品係正常

1️⃣美國頂級黑安格斯肉眼扒 $430
冇諗過佢冇伴菜😂咩都冇,但肉質正常

2️⃣清酒木魚清湯炒蜆意粉 $168
係冇味的😂似清水煮

3️⃣蒜香松露薯條 $98

4️⃣Mocha & Latte $42
飲品係正常
2023-03-07 734 浏览
我係平日下午去,都算少人可以安排窗口位坐,但其實整個舖頭得窗口位呢個亮點。啲野食普普通通,可以話有少少唔好食⋯而且價錢唔平。加上無知係咪窗口有植物?一直有蚊🦟定烏蠅🪰仔飛黎飛去,好影響心情。然後個職員都好似懶懶閒咁,無心service⋯唔會再試第二次

唔會再試第二次
2023-03-04 528 浏览
I went to the restaurant on Friday night . And we have ordered few dishes but all the food either tasteless or horrible . We have ordered truffle fries the fries is not even crispy but soggy and oily . Then we have the signature salad . The salad is also tasteless and with weird salad dressing on side . This price of the salad is not worth it . Then we had pizza the pizza dough is soggy and not crisp . Overall the food is below average .even worst than the fast food chain .
Salad
Pepperoni    Pizza
2023-03-03
2023-02-23 522 浏览
見咁多人嚟打卡雖然已經食咗午餐但都決定你食佢個出名嘅黑松露薯條同埋酥皮湯我揀咗幼身嘅薯條真係好香好好食,白色嗰個醬都好正雖然已經食到好飽,但係都忍唔住一啖一啖咁清左個酥皮湯要等15分鐘喺我哋差唔多食完薯條嘅時候就嚟咗啦真係一啲都唔hea真係好好👍🏻好足料又香又滑食完之後真係飽到咩都食唔落決定,下次再嚟試埋佢其他嘢🥰
見咁多人嚟打卡
雖然已經食咗午餐
但都決定你食佢個出名嘅黑松露薯條同埋酥皮湯

我揀咗幼身嘅薯條
真係好香好好食,白色嗰個醬都好正
雖然已經食到好飽,但係都忍唔住一啖一啖咁清左

個酥皮湯要等15分鐘
喺我哋差唔多食完薯條嘅時候就嚟咗啦
真係一啲都唔hea
真係好好👍🏻好足料
又香又滑
食完之後真係飽到咩都食唔落決定,下次再嚟試埋佢其他嘢🥰
每分每秒都要聽住佢對鞋好大聲嘅唧唧聲,佢每一步都要唧住嚟行,好似啲BB鞋有吱吱聲嗰啲,真係好折磨。而且我第一次見有餐廳用廁所嘅抹手紙,當係紙巾擺喺枱面,寧願佢唔好擺。我點咗carbonara pie, dirty wings, corn and burger. 所有嘢睇落都好好食,但食落口係10分咁唔好食。我從來未食過一個意粉係好似食緊一啖水咁淡😭個burger亦都令我非常之失望。可一不可再,有人請我都唔會去食。
#Applegreen 姐妹店 亦都係近期好多人打卡既餐廳 餐廳落地玻璃 柔和燈光、各裝飾同音樂配合 成個氛圍好warm 好舒服💓空間大 坐位寬落 好適合節日/生日慶祝〰️食物方面 就中規中矩 無好大驚喜 但就幾打卡able😚〰️▪️Elote (墨西哥芝士燒粟米) $68原條粟米🌽直上 一開始真係有啲迷惘 最後都係用刀慢慢切 其實都幾唔方便🫣味道方面 粟米唔夠甜 偏濕 芝士味都唔突出 我朋友好中意食粟米都覺得還好呢🤔▪️Carbonara Pie (煙肉忌廉蛋汁意粉) $168賣相好似Pie既Carbonara🤣!配料都多 味道正常啦 如果蛋汁味再出少少就好 意粉都偏淋身〰️▪️Garlicky Truffle Fries (蒜香松露薯條) $98一見到松露薯條就心心眼😍薯條有份粗/幼 呢點非常貼心 我就揀咗粗薯 最好食就係薯條 炸得脆 而且份量都幾多💓▪️Seafood Chowder (酥皮海鮮周打) $88有人可以介紹好飲既 #酥皮湯 給我嗎?😚每次見到有酥皮湯都必叫 因為唔係周圍都有😝!呢間酥皮整得幾好 周打海鮮🦞入面有蜆仔 蝦🦐 青口 配料豐富😋

▪️Elote (墨西哥芝士燒粟米) $68

2023-02-07 590 浏览
➲尖沙咀 R&B - Research & Bar係鬧市中都有森林景,歐美風紅磚牆cafe,日頭來窗口會有日光照入去,夜晚來燈光昏暗好有feel㗎!➳ 蒜香松露薯條 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜𝐤𝐲 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞𝐝 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐬 ⁽⁷/¹⁰⁾分量好大,薯條有輕微蒜香,黑松露醬無乜黑松露味,薯條微脆有啲油,不過不失。➳ 濃蝦汁蟹肉意粉 𝐂𝐫𝐚𝐛 & 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 ⁽⁷/¹⁰⁾意粉好掛汁,海鮮味濃郁,分量大到要share食!➳ 意大利辣肉腸薄餅 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐨𝐧𝐢 𝐅𝐥𝐚𝐭𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝 ⁽⁶/¹⁰⁾方形Pizza 睇落好澎湃,但味道一般,比較特別嘅係有小豆芽菜。⤵ @researchandbakery尖沙咀彌敦道172-174號太平洋大廈3樓√ 佐敦站D出口, 5分鐘步行√ OpenRice 訂位 #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodre

➲尖沙咀 R&B - Research & Bar

意粉好掛汁,海鮮味濃郁,分量大到要share食!

濃蝦汁蟹肉意粉 𝐂𝐫𝐚𝐛 & 𝐒𝐡𝐫𝐢𝐦𝐩 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞

意大利辣肉腸薄餅 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐨𝐧𝐢 𝐅𝐥𝐚𝐭𝐛𝐫𝐞𝐚𝐝

@researchandbakery
尖沙咀彌敦道172-174號太平洋大廈3樓
√ 佐敦站D出口, 5分鐘步行
√ OpenRice 訂位

#hkfood #hkrestaurant #hkcafe #cafehk #hk #hkfoodie #hkfoodblogger #hkcoffee #hkcoffeeshop #coffeeinhongkong #cafeholic #foodblog #foodblogger #foodreview #influencernetwork #香港美食 #香港食評 #尖沙咀美食 #pizza #trufflefries #pasta #researchandbakeryhk #researchandbakery
2023-01-19 899 浏览
今次嚟到尖沙咀,朋友介紹R&B呢間西餐廳,餐廳門口有啲似工廈,如果唔係朋友推介,都唔會搵到佢,佢啲飲品可以比8-9分😋,但係啲嘢食,3-4分😮‍💨Pineapple Mojito👍有特色,壼上,杯裏便有兩舊菠蘿冰,唔會令到味道變淡,10分值得一讚⭐️👍,又唔會太甜。飲到好清新嘅菠蘿味😽蒜香松露薯條😮‍💨聽講蒜香松露薯條喺呢度必叫,蒜香配上松露,簡直一流,薯條更加可以選擇粗薯條或幼薯條🍟份量都好多👍👍可惜剛開始食還好,點知食到一半,就已經覺得好鹹,食到差唔多最後,還是要放棄濃蝦汁蟹肉意粉濃蝦味好重,齒頰留香,揮之不去,每條意粉都包裹着濃蝦醬汁😏😏蝦亦都系好爽口但係又係越食越鹹😣😣😣濃代表鹹?牛油果三文魚薄餅🤮又係劣食之最之一🤢🤢🤢,塊皮好似完全無烤過甘,似麵包與麵團之間既質地😰😰賣相都唔好睇,似求求其其烤完(未烤完)就放幾舊野就拎出黎賣?!絕對唔值呢個價錢👎🏻👎🏻

Pineapple Mojito👍
Pineapple Mojito

蒜香松露薯條😮‍💨

濃蝦汁蟹肉意粉
但係又係越食越鹹😣😣😣濃代表鹹?
濃蝦汁蟹肉意粉

牛油果三文魚薄餅🤮

牛油果三文魚薄餅
牛油果三文魚薄餅
Pineapple Mojito
  • Pineapple  mojito
2022-12-21 1249 浏览
今日約左朋友出黎食lunch 知道佢有個窗邊打卡位 一早就出黎排定(雖然book左枱 但係窗邊位first come first serve) 一入到餐廳滿滿的聖誕裝飾真係好靚 好有氣氛 建議日頭去因為窗邊影出去靚好多呀🎄店員態度都好友善 店員哥哥幫我地影相既時候要求好高 包辦哂多角度架😆😆我地叫左兩個湯,兩個主菜同一個甜品,整體還好,性價比就相對低,如果淨係食氣氛既話都可以。法式洋蔥湯,洋蔥味唔算好濃,芝士比例有啲太多,可能天氣凍,我就略嫌唔夠熱。仲有個seafood chowder不過唔記得影相,味道同熱度相比洋蔥湯就好好多另外叫左carbonara pie,用鐵pan上,溫度上存熱唔錯,都算大份,忌廉汁同煙肉好多,好足料,好吸引😋另外叫左個signature pizza, 兩個人真係食唔哂,算大份,可惜pizza唔夠熱😭 令到佢失色😭最後叫左個tiramisu甜品,本身想寫名 但係佢地餐廳唔提供寫名服務,只有插生日牌(個人認為呢類打卡餐廳如果可以係dessert plate到寫埋名絕對會加好多分呀!🤪🤪)Tiramisu都有少少失望 佢個咖啡味太過濃郁 同埋浸得太淋 放入口真係一

Tiramisu都有少少失望 佢個咖啡味太過濃郁 同埋浸得太淋 放入口真係一pat野咁 我同朋友都覺得麻麻地 同想像中有少少出入
最後兩個人埋單$616 我地就覺得lunch黎講略貴左少少 因為而家無叫野飲都呢個價錢 相信有好多價錢放左係打卡位到😆😆
2022-12-17
庆祝纪念
生日
2022-12-13 824 浏览
在小紅書睇到人哋介紹,見到朋友生就即刻上openrice 打電話預約窗邊位。記得要提早預約啊,唔係嘅話只能夠walk-in 等窗邊位。我book 咗2張枱(7人),完全無諗到係2張圓格,如果係多人嘅話最好要翻張長枱,但就無得坐窗邊。窗邊的景色真係靚,特別係4-5點時間,陽光照落嚟chic到呢,影相一流!蒜香松露薯條 4.5/5*必點之一,真心好食濃蝦汁蟹肉意粉3/5煙肉忌廉蛋汁意粉3/5意大利辣肉腸薄餅 3.5/5

蒜香松露薯條 4.5/5
*必點之一,真心好食

濃蝦汁蟹肉意粉3/5

煙肉忌廉蛋汁意粉3/5

意大利辣肉腸薄餅 3.5/5
  • 意大利辣肉腸薄餅
  • 濃蝦汁蟹肉意粉
  • 煙肉忌廉蛋汁意粉
  • 蒜香松露薯條
窗口位置冇等預訂好彩今日晚市人流比較少,而且又食得早,所以有窗口座位可以座😂同相睇嘅一樣,好靚❣️叫左龍蝦汁蟹肉意粉好濃嘅龍蝦味,意粉完全吸收晒而且仲有散上既蟹肉同蝦肉,值得推介大家食美國黑安格斯腹脇扒 5成熟,好靚嘅粉紅色,而且肉質juicy配埋個綠色薄荷醬 好食海鮮酥皮湯正正常常既酥皮湯,湯入面有青口 蜆肉,蝦肉等75%黑朱古力蛋糕 蛋糕size意外地大😂蛋糕屬於比較硬身嘅,朱古力味好濃郁個份量夠三個女仔食😂
窗口位置冇等預訂

叫左龍蝦汁蟹肉意粉
好濃嘅龍蝦味,意粉完全吸收晒
而且仲有散上既蟹肉同蝦肉,值得推介大家食

美國黑安格斯腹脇扒
5成熟,好靚嘅粉紅色,而且肉質juicy
配埋個綠色薄荷醬 好食

海鮮酥皮湯
正正常常既酥皮湯,湯入面有青口 蜆肉,蝦肉等

75%黑朱古力蛋糕
蛋糕size意外地大😂
蛋糕屬於比較硬身嘅,朱古力味好濃郁
個份量夠三個女仔食😂
2022-10-25
庆祝纪念
生日
2022-10-20 1055 浏览
尖沙咀熱點打卡cafe😛-濃蝦汁蟹肉🦀意粉幾好😝味道濃郁😜濃汁掛意粉🍝-意大利辣肉腸薄餅比較普通🤣-蒜香松露薯粉🍟味道正常 薯條粗幾脆😝-海苔蜜糖🍯雞翼味道一般 無咩蜜糖同埋紫菜味 以為會係shake shake紫菜粉隻味🥲🥲-手工啤酒🍻都有幾多選擇 有麥味重 果味重 有黑啤配朱古力🍫忌廉🎂味 幾新潮🤣
尖沙咀熱點打卡cafe😛

-蒜香松露薯粉🍟
味道正常 薯條粗幾脆😝

-海苔蜜糖🍯雞翼

2022-10-11 740 浏览
同朋友嚟慶祝生日,個環境好靚,員工服務態度都好好,有心機幫我地影相又suggest吓我地點擺pose🤣🤣嘢食嗌咗rib eye (唔記得咗影🥹),清酒蜆意粉同薯條。全部都好好食!蜆都非常多,基本上全部都有肉,魚子同清酒嘅味都好夾,個汁拎嚟撈意粉,食落會好fresh又唔油膩😋Rib Eye就口感好軟,唔會overcook,夾埋個汁食都好好味!我哋仲有嗌啲本地手工啤同cocktail,夾埋個環境真係好chill又舒服,最適合同朋友一齊嚟放鬆下😌

清酒木魚清湯蜆意粉

蒜香黑松露薯條

清酒木魚清湯蜆意粉
蒜香黑松露薯條
2022-10-05 794 浏览
呢間位於尖沙咀,喺佐敦站行過少少,上樓嘅美式西餐廳🫶🏻,朋友生日決定book呢間嘅最主要原因,又係因為有落地玻璃,玻璃做咗工業風黑框格仔,非常有型格,望住岀面嘅景色👍🏻,一流,所以一定要book窗隔離嘅座位,嗰日我哋五點幾去到坐低,啱啱有少少陽光可以影到日落,野食方面唔算太多太特別,但樣樣都好好食,卡邦尼意粉同埋燒粟米係推薦比大家👍🏻👍🏻,而且每一台有個小氣球送俾客人,咁啱我哋有一個小朋友,食完飯好開心拎住個氣球走😍,最緊要地點方便,喺尖沙咀同佐敦附近