2022-05-18 207 浏览
Situated in Tim Sha Tsui, R&B faces fierce competition from both major conglomerates and other restauranteurs. Despite this, R&B stands out for several unique characteristics that make this place special and definitely worthy of a visit, if chosen correctly.My partner and I arrived at 3 pm. It wasn't packed. However, all of the 4 tables with the magnificent view (almost giving off a new York vibe) were taken. We asked whether we could move over once the customers there left, and they gave us a n

My partner and I arrived at 3 pm. It wasn't packed. However, all of the 4 tables with the magnificent view (almost giving off a new York vibe) were taken. We asked whether we could move over once the customers there left, and they gave us a number tag as there was a queue system. This has never happened to me in Hong Kong. Many may say this could be a massive turn-off, but we got the table pretty quickly.

Food
Maddog [$138hkd]: I'm not a massive hotdog fan, but my partner seemed to like it. For me, the flavour was good, it has a sound bite, and the portion isn't small. However, I found it slightly underwhelming. The black pepper fries (included) were well seasoned and crisp. You can tell they made them fresh, so that's a plus!
Double-grilled cheeseburger [$178]: Very, very surprisingly good! Instead of using a single thick patty that barely has any taste, they use a juicy yet flavourful thin patty and stack 2 together! They also have some sort of grilled crispy-orange thing (refer to pictures) and it isn't just a gimmick, it actually influences the overall taste in a positive way. Served with plentiful freshly-fried potato wedges, this massive burger provides customers with a very well-balanced yet delicious meal.

Environment
The vibe is really chill, with relatively calm pop songs or acoustic covers of songs being played throughout the day. The place is well-lit, yet not glaring. The place has a rustic design. Overall, the restaurant is well designed and there is plenty of space per table. From the pictures, you can see the 4 tables next to the window is absolutely amazing. However, it seems to be so good that it steals the show of the rustic design, which could cause an issue of a flock of KOL's wanting to only be seated on those tables.

Overall Comment
-Great Food
-Great interior design.
-Book your table in advance for the best seats (the 4 tables next to the window)
-Bring a jacket (it was freezing inside)
-They close from 4pm-6pm, so take note of the time of entry.

Double Cheese Burger
Maddog
Doublecheese Burger
2022-05-18
Double Cheese Burger
Doublecheese Burger
  • Double-cheese burger
2022-05-16 183 浏览
之前睇相都覺得呢一間餐廳窗邊位好靚,終於比我有機會黎🤭🤭我哋叫咗煙肉忌廉蛋汁意粉 — 4⭐️/5⭐️(滿分)Mad Dog — 5⭐️/5⭐️(滿分)Elote -- 4⭐️/5⭐️(滿分)蒜香松露薯條 -- 4⭐️/5⭐️(滿分)detox -- 4⭐️/5⭐️(滿分) 飲品我嗌咗支手工啤All day Ipa易入口,之前試過一啲手工啤味道到伏伏地,呢一支真係唔錯 4⭐️/5⭐️(滿分)餐廳服務幾好,好快會有人嚟幫你,嘢食真心好味😋不過都存在扣分位嘅,1.餐廳好凍,我坐咗半個鐘唔夠凍到手都冰晒,當日我仲要着住牛仔褸,嗌咗杯熱水好快就凍哂😂,連隔籬枱啲男仔都話凍😂2.當日我係下午2:00去,Pizza、雞翼、雞粒都冇哂🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️🤦🏻‍♀️
之前睇相都覺得呢一間餐廳窗邊位好靚,終於比我有機會黎🤭🤭

我哋叫咗
煙肉忌廉蛋汁意粉 — 4⭐️/5⭐️(滿分)
Mad Dog — 5⭐️/5⭐️(滿分)
Elote -- 4⭐️/5⭐️(滿分)
蒜香松露薯條 -- 4⭐️/5⭐️(滿分)
detox -- 4⭐️/5⭐️(滿分)

飲品我嗌咗支手工啤
All day Ipa

餐廳服務幾好,好快會有人嚟幫你,
嘢食真心好味😋

不過都存在扣分位嘅,

2022-05-08 396 浏览
朋友生日上網search到呢間餐廳話環境幾好同埋pizza幾好食。於是提早幾日book檯,confirm booking 果陣問咗朋友生日可唔可以安排窗邊位同埋可唔可以嗌甜品果陣寫生日牌。入到去見到安排咗窗邊位都幾開心,不過落order就發現好多嘢食都無,最後嗌咗薯條、西冷牛扒、蟹肉意粉。 薯條熱食真係唔錯有驚喜,但另外兩個主菜就一般。一個鐘左右就有staff行埋來話last order,嗌咗個朱古力新地。佢問幾時上得,我同個staff對望咗一眼,我prefer 佢有mark低生日牌+蠟燭呢樣嘢。最後甜品上到來勁失望,完全ignore咗生日牌同蠟燭呢樣嘢,同fd講返佢話算啦,都就算寫返都無咗個驚喜😔😞

2022-05-04 294 浏览
尖沙咀山林道原來都不乏有格調嘅西餐廳係因為某一間餐廳book唔到位亂打亂撞先會上左黎依度 搭𨋢上到一樓 門面都係平平無奇直至推門入去 左手邊係一排長吧檯 裏面仲有一個好大好古色古香既木酒桶再望右邊就係依排落地大玻璃 深深吸引住可惜當時4張檯都坐滿左店員唯有安排我地坐喺卡位我地當時可以話係死心不息 不停𥄫住有無檯走點知真係被我地成功坐到 好開心炭燒雙層黑安格斯牛肉芝士漢堡 $168上到檯 份量唔少 以為係圓形嘅漢堡包 點知係熱狗包 店員仲好細心幫我地切開 因為問左我地係咪share 食 牛肉好juice又唔會燒到乾真真 double 牛肉啱哂食肉獸 薯條一啲都唔少 條條都炸到金黃色 脆卜卜 蘸另外沙律配個款芝士汁仲好食風乾腸小蝦雞蛋沙律配芝士汁 $198好特別未見過沙律會放係木盤上 襯埋窗外椰林樹影又有一番風味 好似係鄉村食緊新鮮摘既菜Irish Coffee $78愛爾蘭咖啡始於1943 年,故事係由一架泛美航空公司飛往紐約的飛機,因天氣惡劣而折返回港口,當時擔任廚師兼調酒師Joe Sheridan為讓他們身體暖和,他靈機一觸沖泡了濃濃的黑咖啡再加入當地的愛爾蘭威士忌與方糖,並在每杯面
尖沙咀山林道原來都不乏有格調嘅西餐廳

點知真係被我地成功坐到 好開心

炭燒雙層黑安格斯牛肉芝士漢堡 $168

風乾腸小蝦雞蛋沙律配芝士汁 $198

Irish Coffee $78

愛爾蘭咖啡始於1943 年,故事係由一架泛美航空公司飛往紐約的飛機,因天氣惡劣而折返回港口,當時擔任廚師調酒師Joe Sheridan為讓他們身體暖和,他靈機一觸沖泡了濃濃的黑咖啡再加入當地的愛爾蘭威士忌與方糖,並在每杯面層加上新鮮的鮮奶油

依杯入口會先飲到凍冰冰嘅cream,跟住第二層就係帶有甜味的熱咖啡酒 今日氣溫都有啲涼 飲完的確暖在心

題外話 1/25 係國際愛爾蘭咖啡日 我認為係要紀念佢調左依杯咁出色既愛爾蘭咖啡 同溫暖左人既心
2021-01-11
  • Irish coffee
  • Double-Grilled Cheese burger
2022-05-03 380 浏览
睇到篇報道介紹,好似好吸引所以嚟試吓。叫食物嘅時候,叫第一樣野服務員就已經話冇,然後佢攞張紙出嚟讀出7-8樣當日冇嘅食物。咁多樣嘢冇都算,但係我哋再揀嘅食物裏面,有兩樣又係冇………..叫咗fish & chips 同龍蝦汁蟹肉意粉。 個意粉好睇唔好食,應該叫蝦意粉多過蟹肉意粉,個汁嘅味怪怪的,冇食哂。 個炸魚用刀切落去都覺得韌,舊魚直程乾到見到一絲絲,跟本趙唔到,同服務員講要求換,佢話係最後一舊,即係當日又多一樣嘢係冇嘅 🙃 睇完餐牌之後,我哋都唔敢再挑戰,所以唔好再嗌其他食物。食完嘢諗住叫杯咖啡,點知佢話個咖啡機壞咗😒好失望,一定唔會再嚟。
睇到篇報道介紹,好似好吸引所以嚟試吓。

食完嘢諗住叫杯咖啡,點知佢話個咖啡機壞咗😒
好失望,一定唔會再嚟。
2022-05-01 242 浏览
今日終於可以去試下好難book嘅R&B,被安排一個非常不適合嘅座位😪好難想像坐係個個位置點樣享受食物。於是就同個帶位講話坐卡位,佢就話要3個人先坐得…我心諗又唔會坐太耐同埋最多左90分鐘。更何況去嘅時候都唔full,唔明點解會安排得咁差! 有兩個女仔早過我到後尾被安排窗邊個位置,待客咁樣無非就係其中個女仔著得性感啲⋯⋯覺得有啲不枉此行。不過啲野食係好食同埋份量十足算係加返啲分嘅🥲如果再有下次唯有睇下會唔會再去多次試下運氣
  • 濃蝦汁蟹肉意粉
呢一間cafe裝修真係好靚,平時見人打卡打到咁靚已經想去好耐,今次突登book位指明坐窗口位🤣同娘娘2個嘆返午餐!呢間餐廳好啱成班fd或同伴侶一齊去👫🏻👭🏻💂🏻‍♀️《濃蝦汁蟹肉意粉》$188一上碟比佢個擺碟surprised到,成個pan咁上碟意粉,配埋個陽光咁影落去📸真係好打卡able🍝個份量好多,2個人食都覺得好多,好香蝦汁鮮味,蟹肉絲都好多,每啖都掛哂汁食到!唔錯👍🏻評分: 75/100💂🏻‍♀️《迷你72%漆黑朱古力蛋糕 》$88🍰雖然佢話迷你,但都好大舊,食落去同brownie嘅味道好似,比較甜,中間係朱古力慕絲cream! 如果鐘意食朱古力🍫的朋友仔就啱哂你地。食到一半已經有少少膩~評分: 65/100💂🏻‍♀️《Mocha》$42細細杯份量啱啱好,好夠熱!但無落糖都已經好甜,唔係太飲到咖啡味,不過整體都ok,拎黎影相唔錯🥰評分: 70/100💂🏻‍♀️《Latte》$42Latte不過不失,奶味好濃,都飲到咖啡味,配埋個蛋糕一齊食,可以解下膩☕️評分: 75/100頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖

💂🏻‍♀️《濃蝦汁蟹肉意粉》$188

Mocha
Latte
濃蝦汁蟹肉意粉
Latte
食物環境都值得介紹一下首先地點方便,餐廳位於尖沙咀地鐵站附近唔係街鋪要上樓,但樓下有招牌好易搵到一早訂定枱request window seat餐廳只有少量window seat,好好彩可以坐到鬧市中可以睇到景的餐廳唔多假日優閒地同朋友食個lunch邊食邊傾計Burger 薯條份量足夠自選鬆餅配奄列蛋薯餅可以揀自己想食配料另外order蝦蟹肉意粉招牌菜果然好味但價錢少少偏貴一定要訂枱Walk in應該要排隊
食物環境都值得介紹一下
首先地點方便,餐廳位於尖沙咀地鐵站附近
唔係街鋪要上樓,但樓下有招牌好易搵到
一早訂定枱request window seat
餐廳只有少量window seat,好好彩可以坐到
鬧市中可以睇到景的餐廳唔多

Walk in應該要排隊

2022-01-22
  • 濃蝦汁蟹肉意粉
2022-04-19 380 浏览
清酒煮蜆意粉幾好食,個湯好甜!濃蝦意粉醬汁幾濃郁,啲蝦都幾新鮮,兩隻意粉唯一美中不足係啲意粉太粗,唔太索到汁。薯條都唔錯,薯條上面有一Pat芝士醬都幾好食😋佢仲有得揀粗幼薯條添!不過今次嗌Pizza冇Pizza,嗌雞翼冇雞翼囉😂
清酒煮蜆意粉幾好食,個湯好甜!

薯條都唔錯,薯條上面有一Pat芝士醬都幾好食😋
佢仲有得揀粗幼薯條添!

不過今次嗌Pizza冇Pizza,嗌雞翼冇雞翼囉😂
2022-04-19
  • 清酒煮蜆意粉
2022-03-27 969 浏览
同朋友兩個人去,我就嗌咗佢哋嘅濃蝦汁蟹肉意粉. 份量好大,味道都唔錯!佢哋嘅景就真係靚嘅😂可以坐係窗邊打卡影相都已經好吸引!server態度都唔錯,下次會想再試!
2022-03-27 822 浏览
當日同另一半去食lunch,去個日不算太多人,order左3樣野食,個人最喜歡係🤟🏻✅濃蝦汁蝦肉意粉😻😻😻味道好濃郁,蟹肉唔腥好新鮮,鍾意食蝦蟹的朋友仔不要錯過😎😎😎面頭都加添左些少芝士,令整個意粉變得好邪惡😈🙈男士都一樣好鍾意食👏🏻👏🏻👏🏻✅義大利🇮🇹辣肉腸Pizza要第一時間食,大大份,皮薄,鍾意食皮薄pizza朋友們都可以try try🤟🏻🤟🏻🤟🏻拎起仲有芝士拉絲😆😆😆芝士控必🤤🤤🤤✅牛扒方面不過不失,order左要半成熟,都做到心目中要求,肉質keep到,唔會難咬,

2021-10-30
2022-02-15 831 浏览
尋日情人節,咁岩放假,緊喺搵嗰打卡餐廳影下相,記念吓啦 ✌🏻👉🏻訂位時,🗣記得麻煩職員留個窗邊位俾你,因為窗邊位得3-4張枱炸👉🏻我地叫咗3款食物 & 1杯飲品1. 蒜香松露薯條$98 🌟🌟🌟🌟可以揀粗/幼薯,熱辣辣香噴噴 2. Cold Brew Iced Coffee $40 🌟🌟🌟🌟呢杯野正呀,啲冰都係coffee,所以落冰冇溝淡咖啡 3. Carbonara Pie $168 ⭐️⭐️⭐️一大Pie放上枱好吸引,意粉硬度適中,煙肉份量好多不過喜歡芝士味濃嘅朋友仔就唔岩口味啦4. 蜜糖威士忌豚排 $289 ⭐️豚排煎得好靚,而且香噴噴,香草醬好好食可惜個豚排好(鞋)職員友善,態度良好,會盡量滿足客人要求(坐窗邊)😂

👉🏻我地叫咗3款食物 & 1杯飲品

1. 蒜香松露薯條$98 🌟🌟🌟🌟
可以揀粗/幼薯,熱辣辣香噴噴

呢杯野正呀,啲冰都係coffee,所以落冰冇溝淡咖啡

3. Carbonara Pie $168 ⭐️⭐️⭐️
一大Pie放上枱好吸引,意粉硬度適中,煙肉份量好多
不過喜歡芝士味濃嘅朋友仔就唔岩口味啦

4. 蜜糖威士忌豚排 $289 ⭐️
豚排煎得好靚,而且香噴噴,香草醬好好食
可惜個豚排好(鞋)

職員友善,態度良好,會盡量滿足客人要求(坐窗邊)😂

2022-02-14
庆祝纪念
情人节
  • Coffee
2022-01-25 548 浏览
难得有拍照好看食物还好吃的餐厅!窗户特别好出片外面的树也很好看落地窗太好看啦无论拍食物还是拍人都光线好好食物也很好吃!!!定价也很合理不会太贵!!烤玉米很好吃!!!但是要自己切有点麻烦
难得有拍照好看食物还好吃的餐厅!
窗户特别好出片
外面的树也很好看
落地窗太好看啦
无论拍食物还是拍人都光线好好
食物也很好吃!!!
定价也很合理不会太贵!!
烤玉米很好吃!!!
但是要自己切有点麻烦
落地大玻璃打卡真係超靚 估唔到尖沙咀都係個影唔到樓嘅地方🤔濃蝦汁蟹肉意粉 $188 (6/10)雖然唔係龍蝦汁 但都幾濃龍蝦味~醬汁偏稀蟹肉唔算多加幾粒魚子 蝦大約有5隻大概係雪藏蝦 無咩蝦味又細隻呢個質素加價錢 有啲進取😕Carbonara pie $168 (7/10)卡邦尼算係每間cafe都有呢間淋上超濃厚嘅奶油同芝士 煙肉都唔少 芝士狂魔最愛🥳再焗到佢表面脆脆地 不過我地個碟無脆嘅感覺😞但焗完唔會dry 仲令到佢幾掛汁!食落第一口好creamy好濃但食到最後好膩 建議分享脂肪🤣兩個人share都由一點幾食完滯到五六點🤭臨近新年仲派fortune cookies😯真心而論打卡係幾靚😮‍💨氣氛都ok去一次就夠😂想要窗口位記住要訂位啦~

落地大玻璃打卡真係超靚 估唔到尖沙咀都係個影唔到樓嘅地方🤔

濃蝦汁蟹肉意粉 $188 (6/10)
雖然唔係龍蝦汁 但都幾濃龍蝦味~醬汁偏稀
蟹肉唔算多加幾粒魚子 蝦大約有5隻
大概係雪藏蝦 無咩蝦味又細隻
呢個質素加價錢 有啲進取😕

Carbonara pie $168 (7/10)
卡邦尼算係每間cafe都有
呢間淋上超濃厚嘅奶油同芝士
煙肉都唔少 芝士狂魔最愛🥳
再焗到佢表面脆脆地 不過我地個碟無脆嘅感覺😞
但焗完唔會dry 仲令到佢幾掛汁!
食落第一口好creamy好濃
但食到最後好膩 建議分享脂肪🤣
兩個人share都由一點幾食完滯到五六點🤭

臨近新年仲派fortune cookies😯
真心而論打卡係幾靚😮‍💨氣氛都ok
去一次就夠😂
想要窗口位記住要訂位啦~

2022-01-19 365 浏览
相信好多人揀呢度都會因為佢呢排落地玻璃所吸引,確實係打卡熱點😍講返食物,呢個dirty wings 又幾有驚喜,嘢味又唔太乾身,送啤酒一流漢堡包不過不失,塊漢堡扒都好重牛味而且好Juice,薯角香脆夠熱👍🏻呢個蟹肉蝦意粉,估唔到都好出色,好夠鮮味,隻蝦仲有啲彈口👍🏻雖然有個男仕應塊面係黑咗少少…不過其他女仕應又真係笑容滿面,仲好好服務👍🏻一定會再嚟幫襯☺️

一定會再嚟幫襯☺️