2013-02-13 374 浏览
跟新朋友到 <川善茶居> 食下午茶時,他約我翌日到長洲一趟!他對付星期日長期留守家中的我,真有辦法!我們黃昏時分到達長洲,迷人景致盡收眼底! 加上當日天氣清涼!感覺特別舒服!很有渡假 feel!我們沿著大街行,經過海旁街,見到有間 <Rainbow Cafe>,近門口位的位置放滿明信片,好自然被吸引走進去! 店主喜歡貓,一些細節位也滲透貓元素! 例如:Welcome 牌、掛鉤、小擺設...等!每個角落都遍佈很別緻的佈置,可見店主花上不少心思!我們也很喜歡! 店名 Rainbow,即是彩虹的意思!店主細心地提供彩虹便條紙,讓大家留下回憶字句!另外,店子提供 wi-fi ,食客可享用食物之餘,在這環境裡玩電話更寫意! 另設露天茶座!原來這裡以家庭式經營,氣氛相當融洽! 我們影完一輪相,才找張桌子坐下來! 靠牆位置擺放不同公仔的 cuishion,十分可愛! 又可以攬著來影相!Haha! 由於,他要帶我食西餐! 所以,我們只好食一些小茶點!看看餐牌,咖啡及特飲 $30 左右,跟市區差不多!反而其他小食較為平!我見到 Macaron 有4 款口味,每個 $10!

他對付星期日長期留守家中的我,真有辦法!

我們黃昏時分到達長洲,迷人景致盡收眼底!
加上當日天氣清涼!感覺特別舒服!很有渡假 feel!

店主喜歡貓,一些細節位也滲透貓元素!
例如:Welcome 牌、掛鉤、小擺設...等!

另設露天茶座!

原來這裡以家庭式經營,氣氛相當融洽!

我們影完一輪相,才找張桌子坐下來!
靠牆位置擺放不同公仔的 cuishion,十分可愛!
又可以攬著來影相!Haha!
由於,他要帶我食西餐!
所以,我們只好食一些小茶點!

我見到 Macaron 有4 款口味,每個 $10!相當超值!真是不容錯過!

熱情果蛋白杏仁餅 $10
是自家製,真是誠意十足!Size 比坊間迷你一點!

外層薄脆,夾心與外層緊密黏著,切開後亦沒有掉得四散;富有熱情果芳香,酸甜有致!並非想像中的超酸真不錯!
南瓜雪糕 $20
臨走問店主得知,雪糕來自日本,還要是坊間罕見的南瓜味雪糕!

我們以為只有一個雪糕球,可能店主見我們兩個人,慷慨地給兩個雪糕球!

日本南瓜出名清甜美味!味道清甜自然!南瓜味濃郁!
甜度適中!雪糕質感幼滑冰涼!我們食得一口滿足!
我們好像置身歐洲小鎮的 Cafe,實質我們置身於香港的長洲!

這裡是一個很愜意的地方,令我們有不捨得離開的感覺!

2013-01-27
  • 熱情果蛋白杏仁餅
  • 南瓜雪糕
2013-01-01 110 浏览
未試過食個早餐等一個中三個字!其實只係叫普通西式早餐啲野黎到唔係凍就和暖嘅!煎條腸炒個蛋都燶哂!沙律係即係雪櫃拎我唔明點解要等咁耐唔洗旨意我會再黎船都走左兩班!
未試過食個早餐等一個中三個字!
其實只係叫普通西式早餐
啲野黎到唔係凍就和暖嘅!
煎條腸炒個蛋都燶哂!
沙律係即係雪櫃拎
我唔明點解要等咁耐
唔洗旨意我會再黎
船都走左兩班!
$55 (早餐)
(非会员)
2012-09-23 56 浏览
走過熱鬧的長洲大街後進入小店,耳根頓時安寧適泰。 店內裝橫意想不到的舒服悠閒,店鋪略欠coffee shop 要有的咖啡味,不過咖啡也是不錯。食物也不錯 離開時聞到曲奇出爐的咪道,令我想再留下來...
2012-09-22
Green Tea Latte
Caramel Latte
potatoes
Waffle
  • Coffee
2012-08-05 14 浏览
炎炎夏日, 入左間舒舒服服的café, 裝修清新. 細細間鋪好cozy, 坐左成個鐘. 食左芒果芝士餅, 好濃芒果味, 淡淡芝士味, 唔錯.Ice latte - 都OKHot Mocha - 朱古力味返晒黎等無咁熱要再入去, 坐門口個海景位.

食左芒果芝士餅, 好濃芒果味, 淡淡芝士味, 唔錯.
Ice latte - 都OK

Hot Mocha - 朱古力味返晒黎

等無咁熱要再入去, 坐門口個海景位.
2012-07-01
2012-07-19 12 浏览
是日長洲四間著名甜品店均踫巧休息,在海傍廣場散步期間偶然發現左呢間咖啡店,就决定入去坐下。朋友叫了green tea latte ,綠茶味淡奶味濃,喜愛綠茶味既佢就唔鐘意,反而討到我呢個唔鐘意綠茶味既人。我叫的latte味不錯(y) 間鋪既重點係裝修設計,桌椅選用木製既,外邊陽光透入黎,又望到個海,真係好有外國渡假風情。服務都好好^_^職員都好有禮貌好熱情

服務都好好^_^職員都好有禮貌好熱情