2023-04-18 46 浏览
餐廳以日式裝修,配以一大福貓壁畫,好搶眼又可愛!侍應服務很殷勤,一嚟到就介紹餐牌內容,亦介紹不同拉麵的特色,包括黑貓,赤貓和白貓拉麵由濃到淡,油到清等。櫻花蝦拉麵香氣撲鼻、色香味俱佳嘅湯麵!湯頭好濃郁而不油膩,啱啱熬煮嘅豬骨同雞骨口感好豐富,拉麵條又彈牙有勁,加埋啲新鮮嘅櫻花蝦、豆芽菜、海帶、蔥花等配料,真係好好味!至於鐵板牛舌,就係一啲燒烤嘅牛舌片。牛舌好嫩滑,配上啲醬汁同燒烤嘅香氣,真係一流!鐵板豆腐將豆腐切成細塊,然後係鐵板上煎炸至金黃色,最後淋上啲特製嘅醬汁,再配上啲蔬菜同香料。豆腐外脆內軟,啲醬汁又酸又甜,真係好味到食指大動啊!餐廳以QR code下單,拉麵有粗幼面硬度等選擇。現在更加有會員系統,即食即慳☺️ 啱晒附近返工嘅打工仔!

• 特濃櫻花蝦蝦湯叉燒拉麵
2023-04-09 51 浏览
到利東街見到以貓貓為主題的日式拉麵店,入去好會有好多手繪風格的貓貓壁畫~ 好多貓貓仲有自己名字呢~ 總括而言,意想不到的濃郁和重口味,非常鍾意❤️~ 必定會再來🥢黑貓(黑蒜油)湯底是有驚喜的濃濃黑蒜味~ 配上芝麻夠香口~ 而叉燒都處理得肥瘦剛好,入口唔柴又有肥膏。配埋兩半邊流心蛋,口感軟滑,幾出色~🥢櫻海老拉麵湯底入口蝦味超濃郁而且夠鮮甜,上面還加入大量櫻花蝦,賣相精緻之外,還大大提升香味和鮮味。碗麵都有流人蛋,而拉麵都是煮到軟硬度剛好,連埋湯底一齊食,非常滿足!🥢鐵板海鮮燒餅一半紫菜碎,一半木魚碎,海鮮餅新鮮出爐熱辣辣,好香口🥢炸紫蘇蝦餅估唔到紫蘇同蝦味道咁夾,炸完上格香口惹味,只得3塊同友人唔夠兩份分🤣🥢煙燻雞胸沙律大大塊雞胸肉配上沙律菜,簡簡單單已經足夠🌟扭蛋代幣🌟食完埋單,店員送上代幣😎抽到隻好得意貓貓🐱

🥢黑貓(黑蒜油)

🥢櫻海老拉麵

🥢鐵板海鮮燒餅
一半紫菜碎,一半木魚碎,海鮮餅新鮮出爐熱辣辣,好香口

🥢炸紫蘇蝦餅

🥢煙燻雞胸沙律
大大塊雞胸肉配上沙律菜,簡簡單單已經足夠

🌟扭蛋代幣🌟
食完埋單,店員送上代幣😎抽到隻好得意貓貓🐱
2023-04-05
🌟餐廳:Rakuraku 樂拉麵📍地址:灣仔皇后大道東200號利東街地下G30號舖💰價位:~$50- $100⏰營業時間:星期一至日 11:00 - 22:00📱電話:2818 3222終於去咗呢間日本過江龍「Rakuraku 樂拉麵」!平時午飯時段實在太長龍,唔夠時間排隊,今晚早收工終於可以一嘗佢地主打既博多風拉麵🍜事不而遲,即刻介紹下先~———————————————————🔹 煎餃子先黎一份日式煎餃子一共有4隻,每件餡料都好豐富,外脆內軟,咬落仲有好多肉汁,好出色———————————————————🔹炸牛蒡片呢款炸牛蒡片既健康又香脆炸漿夠薄,而且輕輕用鹽調味已經可以帶出牛蒡獨特既味道———————————————————🔹鐵板海鮮燒餅鐵板海鮮燒餅做法類似大阪燒以鐵板上菜夠哂熱辣辣,餡料有齊墨魚粒、蝦肉等材料,好有口感,上層仲加左大量紫菜及沙律醬燒汁,好惹味———————————————————🔹雞白湯拉麵必食呢度既雞白湯拉麵湯底奶白色好濃稠,熬煮時間夠長,雞味好突出配料包括日式叉燒、糖心蛋、木耳絲及極具特色既炸蓮藕,大大碗配料豐富加上麵質夠爽彈,份量十足,大推—————————
🌟餐廳:Rakuraku 樂拉麵

🔹炸牛蒡片

🔹鐵板海鮮燒餅

🔹雞白湯拉麵

🔹海老蕃茄濃湯沾麵
朋友仔就揀左味道更濃郁既海老蕃茄濃湯沾麵先講個沾麵湯汁,用左大量蝦殼、蝦頭及蕃茄熬制,蝦既精華盡在湯汁
蝦肉、厚切叉燒粒及蔥花等另上,擺盤賣相好出色而且麵條好掛汁,每啖咸香味濃,值得一試

😋味道:4/5
🏢環境:4/5
💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
餐廳主打既博多風拉麵好有特色,特別係雞白湯系列,湯頭超濃郁,心機之作~

食物方面,份量十足,除左提供各種拉都沾麵及日式小食之外,更主打龍蝦湯石頭鍋泡飯,下次要再黎試埋呢一款先~
2023-04-04
日本拉麵文化博大精深,要詳細講一篇文都講唔哂,之但係咁多種麵條,我相信拉麵絕對係香港人最愛頭三位,就算排長龍你都會想堅持排隊,呢種就係拉麵獨有既吸引力。👇🏻📌拉 麵 - ▪️ 櫻 海 老 拉 麵 - ▫️ 我朋友點左呢碗「櫻海老拉麵」,櫻海老其實係龍蝦湯底,飲落湯底濃香惹味,面頭灑上大量櫻花蝦,口感豐富;配搭兩大粒溏心蛋做到半熟感,蛋黃晶瑩剔透,蛋香十足;麵條揀左幼麵,軟硬度揀左適中,口感岩岩好;豚腩叉燒非常腍滑,整體高質。▪️ 雞 白 湯 拉 麵 - ▫️ 我就試左個「雞白湯拉麵」,湯底非常綿密濃稠,但飲落絕對唔油膩,雞味仲好濃郁,面頭既蓮藕片炸過相當爽脆,加埋d木耳絲,整體更加豐富;同樣配上溏心蛋、豚腩叉燒做配菜,唯一唔同係麵條上我揀左硬身既幼麵,相對上更加有咬口,我幾鍾意。📌小 食 - ▪️ 鐵 板 薄 牛 舌 片 -▪️ 炸 牛 蒡 片 - ▫️ 小食方面分別叫左「鐵板薄牛舌片」同埋「炸牛蒡片」,牛舌牛味夠重,外層少少焦香,肉質嫩滑爽彈;聽staff講牛蒡係佢地新出既產品,食落味道淡淡地,之後有少少甘甘地,好特別,加上炸得脆口唔膩,送酒一流。
日本拉麵文化博大精深,要詳細講一篇文都講唔哂,

之但係咁多種麵條,我相信拉麵絕對係

香港人最愛頭三位,就算排長龍你都會想堅持排隊,

呢種就係拉麵獨有既吸引力。👇🏻

📌拉 麵 -
▪️ 櫻 海 老 拉 麵 -
櫻海老拉麵

▫️ 我朋友點左呢碗「櫻海老拉麵」,櫻海老其實係龍蝦湯底
飲落湯底濃香惹味,面頭灑上大量櫻花蝦,口感豐富;
櫻海老拉麵

配搭兩大粒溏心蛋做到半熟感,蛋黃晶瑩剔透,蛋香十足;

麵條揀左幼麵,軟硬度揀左適中,口感岩岩好;豚腩叉燒
非常腍滑,整體高質。

▪️ 雞 白 湯 拉 麵 -
雞白湯拉麵

▫️ 我就試左個「雞白湯拉麵」,湯底非常綿密濃稠,
但飲落絕對唔油膩,雞味仲好濃郁,面頭既蓮藕片炸過
雞白湯拉麵

相當爽脆,加埋d木耳絲,整體更加豐富;同樣配上溏心蛋
豚腩叉燒做配菜,唯一唔同係麵條上我揀左硬身既幼麵
相對上更加有咬口,我幾鍾意。

📌小 食 -
▪️ 鐵 板 薄 牛 舌 片 -

▪️ 炸 牛 蒡 片 -
炸牛蒡片

▫️ 小食方面分別叫左「鐵板薄牛舌片」同埋「炸牛蒡片」,
牛舌牛味夠重,外層少少焦香,肉質嫩滑爽彈;
鐵板薄牛舌片

聽staff講牛蒡係佢地新出既產品,食落味道淡淡地,
之後有少少甘甘地,好特別,加上炸得脆口唔膩,送酒一流。
2023-04-04
2023-03-04 114 浏览
Lunch 時段見無人排,所以去試吓。坐得都舒服,鍾意佢用猫猫做主題🥰。今次試咗佢嘅櫻海老拉麵🍜。湯底一般般,無咩特別嘅地方。櫻花蝦份量十足,但唔夠蝦味,其他嘅配菜真係好足料,都有成隻糖心蛋,特別係啲木耳,份量絕對夠啊!不過對佢個蓮藕片配菜就一般。 拉麵本口感唔錯,我叫咗幼麵條,有啲彈牙,份量亦夠,叉燒都非常軟腍,但又未至於人哋講到入口即溶咁誇張。整體味道都幾不錯。啲價錢都係正常價,同其他拉麵店差唔多。
Lunch 時段見無人排,所以去試吓。

坐得都舒服,鍾意佢用猫猫做主題🥰。

啲價錢都係正常價,同其他拉麵店差唔多。
2023-02-05 401 浏览
Rakuraku 樂拉麵💚龍蝦湯海鮮石鍋飯(有蔥) $98配嘉士伯無酒精啤酒 +$6追加小食: 唐揚池魚仔 +$35赤貓-辛辣(粗麵 適中 豚肩叉燒 小蔥 小辣) $98配熱柚子蜜 +$6黑貓-黑蒜油(幼麵 適中 豚肩叉燒 無蔥) $98配熱柚子蜜 +$6另收+1服務費人均消費: $127.3 (3人) -龍蝦湯海鮮石鍋飯(有蔥)🦞🍚配料好豐富👻同埋都幾新鮮 食到嗰種鮮甜🤤有4粒帶子 2條蟹柳 幾隻蝦 幾粒鮑魚同埋幾片類似螺片個friend仲有紫菜同埋蔥啲飯上面仲有燒過嘅芝士🧀啲芝士可以拉絲龍蝦湯嘅味道濃郁🦞佢唔會好似湯飯咁樣 係有湯同埋飯🍚但佢每粒米飯都會吸收咗龍蝦湯嘅精華😋所以食落去 龍蝦湯嘅味道都比較突出🍲因為佢石鍋嘅關係所以就算食咗好耐 個飯都keep住好熱🔥但係個石鍋又唔會令到個飯有飯焦最多係令到個飯有啲痴笠笠🤣份量方面 本身一嚟到嘅時候睇到佢個石鍋 都比較細 所以以為好少飯👀但係點知食落去嘅時候 石鍋碗雖然感覺上好似細但係個碗身都比較深🥣·追加小食: 唐揚池魚仔🐟本身睇menu嘅相 以為就咁得4條唔知起碼都有接近10條👻不過個size就細隻啲同埋佢係有炸過嘅🔥因為佢細細條嘅
Rakuraku 樂拉麵💚

希望疫情快啲完結啦💛
大家都要身體健康💛
2023-01-31
2022-11-30 358 浏览
Rakuraku 樂拉麵 - 灣仔今次去到灣仔利東街,經過見到呢間日式拉麵店於是入去試一試。入到去見到天幅以貓貓為主題的壁畫,每隻貓貓都有唔同既和式既裝扮幾特別。再睇下Menu,原來拉麵都係以白貓黑貓的代號命名,決定叫左兩碗拉麵同兩款小食試下。白貓(豚骨湯)- 豚肩叉燒 $88赤貓 (辛辣)- 豚腩叉燒(正常辣度)$98鐵板薄牛舌片 +$45炸芝士年糕(2件)+$28兩款拉麵湯底不是非常濃郁,但味道都唔錯。至於叉燒方面,有「豚肩叉燒 」及「豚腩叉燒 」選擇,豚肩叉燒雖然薄薄兩片但味道帶有甜味,肉質適中,但豚腩叉燒味道一般,而且肉質比較硬身,個人黎講比較喜歡豚肩叉燒。由於赤貓是辛辣味道的拉麵,所以拉麵味道帶了一份層次,拉麵麵質彈牙質感不錯。鐵板薄牛舌片味道一般,個人覺得牛舌煎得有點熟,而且黑椒味道太重食不到牛舌本身的味道炸芝士年糕(2件)炸得熱辣辣,上台時店員細心地提醒年糕中間是流心的小心燙親,口感煙韌帶帶淡淡的芝士香味,個人黎講都幾喜歡,比起牛舌個人覺得更值得一試
Rakuraku 樂拉麵 - 灣仔

今次去到灣仔利東街,經過見到呢間日式拉麵店於是入去試一試。

白貓(豚骨湯)- 豚肩叉燒 $88
赤貓 (辛辣)- 豚腩叉燒(正常辣度)$98

鐵板薄牛舌片 +$45

炸芝士年糕(2件)+$28

已經食過佢幾次下午茶,今次人多d叫嘅嘢比較多就為佢寫一寫食評平反一下😊首先要講一講另外加嘅兩項小食同啤酒🍻非常推介👍🏻👍🏻🔸唐揚魷魚酥($35)🔸鐵板薄牛舌片($45)魷魚鬚香脆可口😋而且有一定嘅厚度煙靭唔會難咬~ 牛舌份量唔少,同時亦配上熱辣辣鐵板上面配香蒜同蔥,香口美味👍🏻加上啤酒真係絕配之選!!下午茶啤酒一大杯只係($35)出面happy hour買一送一都做唔到依個價錢 🔸黑豚腩糖心蛋泡菜石鍋飯($58)熱辣辣石鍋飯送到枱上仲吱吱聲店員亦有細心提點唔好掂唔到石鍋腩肉味道濃郁,泡菜亦唔會好酸飯底經石鍋亦形成一片薄薄飯焦😙🔸辛辣黑豚腩肉豚骨湯拉麵($65)辛辣味唔會太嗆喉,叉燒薄薄2片,味道正常 當中飲下食下都個1.5hrs店員都主動收拾枱面,亦無不禮貌對待3個人叫左2杯啤酒1飯1麵2小食=$276(未計加一)其實都算唔錯😚🍻
已經食過佢幾次下午茶,今次人多d叫嘅嘢比較多
就為佢寫一寫食評平反一下😊

首先要講一講另外加嘅兩項小食
同啤酒🍻非常推介👍🏻👍🏻

🔸唐揚魷魚酥($35)🔸鐵板薄牛舌片($45)

魷魚鬚香脆可口😋而且有一定嘅厚度
煙靭唔會難咬~
牛舌份量唔少,同時亦配上熱辣辣鐵板
上面配香蒜同蔥,香口美味👍🏻
加上啤酒真係絕配之選!!

下午茶啤酒一大杯只係($35)
出面happy hour買一送一都做唔到依個價錢

🔸黑豚腩糖心蛋泡菜石鍋飯($58)

熱辣辣石鍋飯送到枱上仲吱吱聲
店員亦有細心提點唔好掂唔到石鍋
腩肉味道濃郁,泡菜亦唔會好酸
飯底經石鍋亦形成一片薄薄飯焦😙

🔸辛辣黑豚腩肉豚骨湯拉麵($65)

辛辣味唔會太嗆喉,叉燒薄薄2片,味道正常

當中飲下食下都個1.5hrs
店員都主動收拾枱面,亦無不禮貌對待

3個人叫左2杯啤酒1飯1麵2小食
=$276(未計加一)其實都算唔錯😚🍻

2022-11-15 192 浏览
Went there recently after a conference nearby. Tried their shop at Megabox before so thought of giving a try to their newly launched oyster ramen and to our surprise it was very tasty. Soup is thick and perfectly balanced. Oyster lovers will appreciate the strong oyster taste and the oysters that accompanied the ramen is of right size. A satisfactory late lunch indeed with soup temperature served hot.
2022-11-11
午餐
2022-11-10 189 浏览
今日去太原街買玩具,喺附近搵下嘢食,經過喜帖街見到呢間店門口個宣傳牌,有廣島蠔拉麵,就入去試下,諗唔到佢個湯底咁足料,充滿蠔味,麵上面仲有兩大隻蠔,應該係煎嘅,外面有D香口,裡面好嫩滑,正;呢度仲有生啤飲,$38大大杯,配埋炸雞一流,另外呢度除咗一般嘅日式叉燒,仲有類似五花腩嘅選擇,非常美味,五花腩係我嘅最愛之一侍應服務亦都非常周到,見到我手抽住咁多戰利品,主動安排一個旁邊位俾我坐,等我可以安心放好D玩具,可以繼續做八角星人總結今次呢餐唔錯,下次一定會再嚟試下其他嘢食
呢度仲有生啤飲,$38大大杯,配埋炸雞一流,

總結今次呢餐唔錯,下次一定會再嚟試下其他嘢食

廣島蠔拉麵
2022-11-10
廣島蠔拉麵
  • 五花腩
2022-10-03 284 浏览
食物好吃,本來值得推薦,但是員工對食客非常呼喝,對遵守防疫措施的人非常不禮貌!我只是剛脫下口罩,某戴眼鏡的女侍應立刻呼喝我叫我包好口罩,還教訓我現在是「疫情期間」。政府都實施0+3了,還「疫情期間」?咁驚確診就躲在家中不要番工啦!完全破壞晒我對樂拉麵嘅美好印象!平時點黑貓,今次點白貓。唔理黑貓定白貓,捉到老鼠就係好貓。食拉麵一樣,碗麵真係一流,如果單計食物質素真係高質,但嗰位四眼侍應真係態度差丫嘛!我就算幫襯都只會幫襯其他分店,唔會再去灣仔利東街分店!

白貓
2022-09-11 258 浏览
中秋節,去利東街睇完燈飾,見冇乜人就走入去食個快飯。門口阿姐非常冷漠,粗手聲粗氣叫我都安心。然後就完全唔理我自己走咗入去。可能睇唔起我過節都係一條友食飯掛。之後佢過嚟掉低張飛叫我自己嘟Barcode落order。點左個乜鬼龍蝦湯石鍋海鮮飯,嚟到完全同門口張相係兩回事。成個飯我完全感受唔到龍蝦湯嘅味,嚴格來講係完全冇味,嗰幾隻蝦仁只去超市入邊買嗰啲細細隻嘅急凍蝦毛,然後鋪兩條蟹柳㗎兩塊鮑片就完事。呢碗野$98完全唔值,去茶記食個飯仲化算。非常後悔浪費咗過中秋節晚飯,冇下次!
2022-08-28 263 浏览
在利東街是旦揾嘢食晏,見到好多舖頭改變了,又多咗餐廳。見到Rakuraku, 鍾意食拉麵,亦鍾意食石鍋飯,就入去試試,呢間的龍蝦湯海鮮石鍋飯,超好味呀! 芝士鋪面及有啲飯焦底,龍蝦湯已滲晒入飯內,入晒味,正!拉麵都好好食,濃湯但不油膩,反而芝麻雞翼不夠多芝麻,遜色咗,整體好好! I like it 😊😊 👍👍
龍蝦湯海鮮石鍋飯
白貓拉麵
芝麻雞翼
2022-08-28
龍蝦湯海鮮石鍋飯
白貓拉麵
2022-07-23 374 浏览
去開附近買嘢,經過隨便揀左間拉麵。入到店員態度麻麻,語氣惡d,以為自己去咗茶餐廳食飯。叫咗兩個拉麵,呢個地段價錢都算合理。櫻海老湯拉麵姐係龍蝦湯底,配上大量櫻花蝦個人認為龍蝦湯同拉麵唔係好夾有一粒糖心蛋,生熟同味道都做得唔錯。 叉燒正正常常一小薄片。 朋友就叫咗雞白湯拉麵,試咗一啖湯底好香雞味,都夠傑身奶滑, 但係略嫌鹹咗少少。但係總括唔太建議利息呢個價錢有其他更好選擇
去開附近買嘢,經過隨便揀左間拉麵。

入到店員態度麻麻,語氣惡d,以為自己去咗茶餐廳食飯。

叫咗兩個拉麵,呢個地段價錢都算合理。

櫻海老湯拉麵
姐係龍蝦湯底,配上大量櫻花蝦
個人認為龍蝦湯同拉麵唔係好夾

但係總括唔太建議利息呢個價錢有其他更好選擇
2022-06-24 365 浏览
呢間拉麵店以貓貓做主題,一行到入去就有一大幅貓既畫😬我地叫左一碗蝦湯同一碗黑蒜湯拉麵🙊一上菜已經比個賣相吸引到,拉麵上面有兩片炸蓮藕,除左令賣相更吸引之外,食落都真係幾脆幾好食🥳蝦湯濃得黎好鮮甜,仲落左大量櫻花蝦😎黑蒜個碗蒜味濃到不得了,飲一啖已經驚豔到😛不過其他野就麻麻地🥺個麵偏稔,唔夠彈牙,個叉燒都有D Un,黑蒜個碗隻蛋仲要鹹到不得了😢蝦湯個蛋就好好食🙊雖然個湯好正,但其他就麻麻地,呢個質素就唔值一百蚊碗了,所以應該無下次😂
呢間拉麵店以貓貓做主題,一行到入去就有一大幅貓既畫😬