2024-08-16 514 浏览
我地walk in🙄一入到就比人問有冇預約 我話冇 兩個staff面色即刻左右為難 好唔知點咁轉身問個男我唔知係咪店長啦 就問我可唔可以7pm交枱 個時6pm 我覺得1個鐘都ok既 咁就覆ok la 重點佢條友個樣先精彩 好似一臉唔情願叫我坐其中張2人枱 我有一刻真係想同個frd走人 我嚟食野幫襯 你個樣西到咁🙄一啲都唔似做生意 當時明明見個場起碼仲有3-4張空枱 我當你7點後爆曬booking都好 都唔好好似趕客咁啦 一係你就講明啦 只做預約客嘛 頂 我食野仲要睇你面色咁🤬張單係要收服務費 我真心完全感受唔到咩服務 真係完全破壞當日既好心情 野食味道偏鹹 性價比極低 冇下次😤

2024-08-15 625 浏览
無論假期或者夜晚放工收工都同樣方便👏🏻鍾意pasta嘅一定要嚟朝聖 認真做好每一份意大利粉 經濟親民嘅價錢就食到咁高質嘅pasta👍🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🍝 慢煮雞肉白松露意大利飯🐣食入口濃濃嘅白松露味滲晒出嚟😍鍾意Creamy嘅一定好喜歡呢個意大利飯👏🏻另外雞胸肉一啲都唔嚡口配埋意大利飯係Perfect match👍🏻🧇海鹽雪糕蜜糖吐司 靚靚擺盤女生們一定好喜歡🩵最欣賞係佢中間肉桂吐司 做到好似疏乎厘咁嘅Texture😍配埋雪糕一齊食多重口感超級好食👍🏻🍵青檸薄荷綠茶 透心涼❄️估唔到呢三個組合加埋一齊係咁match👍🏻🍓雜莓沙冰 好rich 好滑溜😊夏天飲呢個好夾呀👍🏻
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🍓雜莓沙冰 好rich 好滑溜😊夏天飲呢個好夾呀👍🏻
2024-08-14 533 浏览
每次來到葵涌廣場都忍不住在裏面掃街今晚就試試附近的人氣cafe Rosie 🌹餐廳的木系裝修和拱門增添了日系Cafe 的氛圍晚上下班後來到這裏別有一番風味☺️這次點了兩款主菜味道都不俗✩‧₊龍蝦濃湯蟹肉帶子意粉($198)🦞🦀ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶蟹肉份量幾多意粉上的帶子彈牙可口🍝以墨汁意粉拌上龍蝦湯幾有意思意粉煮得略硬身龍蝦湯不算很厚但不是很稀很貼合小編的個人口味✩‧₊特濃芝士醬配慢煮雞卷意粉($168)🧀🐔ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟾/𝟷𝟶芝士控的我超級推介這道菜整碟意粉佈滿濃郁的芝士醬意粉很掛汁慢煮雞卷啖啖肉主菜可加$20加配任何一款的精選小食這次點了當中的兩款✩‧₊蝦多士($20)🦐ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶✩‧₊炸薯條配黑松露醬($20)🍟ʀᴀᴛɪɴɢ: 𝟽.𝟻/𝟷𝟶蝦多士和薯條都炸得脆卜卜幾香口非常適合與朋友開心share ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 𝟽.𝟻/𝟷𝟶餐廳另收加一服務費
每次來到葵涌廣場都忍不住在裏面掃街

ᴏᴠᴇʀᴀʟʟ
味道ᴛᴀsᴛᴇ:💕💕💕💕 𝟽.𝟻/𝟷𝟶
餐廳另收加一服務費
2024-08-13 401 浏览
今晚收工去咗葵芳搵食,發現咗間超抵食嘅高質意粉店,真係必推!😋•龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 🦞呢個意粉真係大滿足!湯底濃郁到爆,帶子同蟹肉都超新鮮,食落口感豐富,好有驚喜!•蝦多士 +$20 🍤外脆內嫩,蝦肉彈牙又鮮甜,加$20真係無得輸,超推介!•忌廉菠菜 +$20 🌿呢個配菜簡單但有驚喜,忌廉同菠菜嘅配搭啱啱好,唔會太膩,作為小食或配菜都好適合。•慢煮無激素雞胸四片 +$18 🐔健康又好味!雞胸煮得好嫩,味道清新,加埋喺意粉度一齊食更加豐富。•牛奶咖啡 $42 ☕中規中矩,奶味同咖啡味道平衡得唔錯,飲完好滿足。•女神莫希托 Mojito $58 🍹超清新嘅一杯!薄荷同檸檬味好突出,甜度適中。•紫白配牛角酥窩夫 $88 🍰呢個甜品真係完美收尾!窩夫外脆內軟,加上紫薯牛角酥嘅味道好特別,絕對係食得開心嘅甜點!夜晚收工過嚟啱啱好,呢間小店真係適合放鬆一下!仲有好多打卡位🍝 而食物方面主打手工pasta , 愛Pasta嘅朋友一定要試,呢度嘅意大利粉真係做得好,湯底濃郁,材料新鮮,絕對感受到店主嘅用心。最重要係價格親民,完全唔同出面嗰啲連鎖餐廳,食得開心又滿足!😋

•龍蝦濃湯蟹肉帶子麵 $198 🦞
•蝦多士 +$20 🍤
外脆內嫩,蝦肉彈牙又鮮甜,加$20真係無得輸,超推介!
•忌廉菠菜 +$20 🌿
•慢煮無激素雞胸四片 +$18 🐔
•牛奶咖啡 $42 ☕
中規中矩,奶味同咖啡味道平衡得唔錯,飲完好滿足。
•女神莫希托 Mojito $58 🍹
超清新嘅一杯!薄荷同檸檬味好突出,甜度適中。
•紫白配牛角酥窩夫 $88 🍰

2024-08-08
  • 蝦多士
  • 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
2024-08-13 377 浏览
屋邨內開了一間ROSIE 餐廳,裝修簡潔舒適。入面有長吧枱座位、小小的圓枱,同朋友傾偈飲杯咖啡食食甜品都不錯。香草牛油封門牛肉汁意粉火槍將牛油溶化,封門牛肉質感嫩滑,而且肉味濃郁,牛肉醬汁都好夠,包裹着意大利粉,紫洋蔥同番茄仔酸甜味豐富左口感。帶子南瓜意大利飯煎香兩邊的帶子,口感嫩味道清甜,南瓜蓉味道濃厚,飯粒濕潤煙韌,蘆筍口感爽脆,增加左層次感。紫白配牛角酥窩夫(朱古力味雪糕)鬆脆的牛角窩夫,放上莓類果粒,亦有士多啤梨果蓉,牛角嘅酥脆連清新果肉,食落唔會太膩,加埋冰冰嘅雪糕,陪覺滋味。菠蘿青檸紅茶微甜嘅菠蘿配搭清新嘅青檸,加入紅茶,茶味香濃味道酸甜,醒神嘅飲料。青檸薄荷綠茶薄荷葉同青檸的微酸,好清新嘅感覺,加入綠茶,入口酸爽涼快。

香草牛油封門牛肉汁意粉

帶子南瓜意大利飯

紫白配牛角酥窩夫(朱古力味雪糕)

菠蘿青檸紅茶

青檸薄荷綠茶
薄荷葉同青檸的微酸,好清新嘅感覺,加入綠茶,入口酸爽涼快。

2024-08-12 263 浏览
收工同同事比門口吸引咗入去,好有驚喜。原來可以帶寵物入嚟,下次可以帶埋狗狗嚟。香草牛油封門柳牛肉汁意粉用火槍燒過香草牛油令佢溶化更好味,牛肉吸收哂香草牛油味道,封門柳肉質嫩滑重牛味,意粉用咗牛肉汁令牛味更濃郁,好掛汁,愛pasta迷必嚟,呢間餐廳真係認真做好意粉,葵芳都可以用親民價食到高檔意大利 pasta,有別於連鎖店意粉。蝦多士係避風塘口味少少辣,多士好脆口帶甜,蝦肉都好爽,好開胃食完一件又一件。蒜香雞翼雞翅表面炸成金黃色,蒜頭同香草混合,入口雞翼肉質嫩滑,而且醬汁處理得剛好。為咗打卡叫咗西柚梳打同百香果梳打都驚喜地好好飲。

收工同同事比門口吸引咗入去,好有驚喜。

原來可以帶寵物入嚟,下次可以帶埋狗狗嚟。

香草牛油封門柳牛肉汁意粉

蝦多士

蒜香雞翼

為咗打卡叫咗西柚梳打同百香果梳打都驚喜地好好飲。

2024-08-12 326 浏览
間中帶小朋友出去食餐好嘅,獎勵下佢地。 最近去左呢間好有格調,打卡一流, pasta 迷必去ge西餐廳@Rosiehongkong我哋去到第一件事就係喺門口影相打卡先🤣,餐廳用上奶油色系,加入波希米亞元素,大拱門玻璃同木系嘅清新裝潢,📸影相好出片💃餐廳用QR Code落單,今次試左以下菜色:1️⃣招牌龍蝦🦞濃湯蟹肉🦀帶子麵🍝 💰198重量級蟹肉份量🦀,墨魚面軟硬度適中,配上濃濃的龍蝦湯汁,每食一啖都係新鮮的龍蝦濃香味🤤龍蝦濃湯仲可以當西湯咁飲加$20仲有兩件蝦多士多士脆卜卜,蝦肉爽口,惹味香脆。加多$20 再多個炸薯條配黑松露蛋黃醬+茄汁,薯條份量十足,炸得金黃香脆,外脆內軟,配上特制黑松露蛋黃醬,好夾。2️⃣炙燒黑豚肉醬意粉 💰108肉醬意粉 焦香,芝士片,火槍噴過,口感好有層次。3️⃣🧀香濃芝士卡邦尼亞扁意粉 💰98卡邦尼的蛋黃汁和芝士同樣香濃,煙肉炸到脆身,似燒腩仔脆皮,意粉掛汁,只是略嫌黑胡椒太多,如果叫俾小朋友食,記得走黑椒。4️⃣🍓士多啤梨鮮奶🥛 💰52奶泡上面有士多啤梨乾,飲品入面仲有士多啤梨果肉,香甜又有營養。依家餐廳開到夜晚九點,夜晚收工過嚟都仲有得食,以平民價錢食到高質西餐👍👍而且

餐廳用QR Code落單,今次試左以下菜色:

1️⃣招牌龍蝦🦞濃湯蟹肉🦀帶子麵🍝 💰198
加$20仲有兩件蝦多士多士脆卜卜,蝦肉爽口,惹味香脆。

2️⃣炙燒黑豚肉醬意粉 💰108
肉醬意粉 焦香,芝士片,火槍噴過,口感好有層次。

3️⃣🧀香濃芝士卡邦尼亞扁意粉 💰98

4️⃣🍓士多啤梨鮮奶🥛 💰52

依家餐廳開到夜晚九點,夜晚收工過嚟都仲有得食,以平民價錢食到高質西餐👍👍而且餐廳都好baby-friendly, 有ikea bb 櫈提供

• 龍蝦濃湯蟹肉帶子麵
  • 蝦多士
2024-08-10 537 浏览
平時去親葵芳都只會去葵興廣場食野,都唔知有個葵芳廣場,所以都搵左好耐先搵到,所以都夠哂隱世,但係環境幾好,同埋pet friendly會有埋pet menu 可以比你地既寵物食,但係就要坐戶外食。我地兩個人叫食左龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,蝦多士,炸薯條配黑松露蛋黃醬,菠蘿青檸紅菜,帶子南瓜意大利飯,芒果沙冰。但係都會推介食龍蝦濃湯蟹肉帶子麵,入面有好蟹肉,個湯麵十分濃蝦味。但係炸薯條就可以自己考慮下,因為個人覺得個黑松露味冇咩,似係沙律醬
2024-08-02
🍝全葵芳最有heart的手工意粉店Rosie,以親民價做到高品質的pasta,有別於連鎖店的公式意粉,啱曬收工嚟晚餐👜 波希米亞風格設計,簡約輕鬆更Pet-Friendly🐶每次送上食物時,旁邊的柴犬都回眸昅住以表示品質認證😋🧀香濃芝士卡邦尼亞扁意粉(HK$98):煙肉香脆微咸,卡邦尼的蛋黃汁和芝士同樣香濃,意粉十分掛汁於口腔内交纏🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬(Set+Hk$20):中身薯條炸得金黃香脆,香濃黑松露蛋黃醬+酸甜茄汁,令薯條更惹味香口🍞蝦多士(Set+$20): 蝦膠彈滑帶微辣 麻油香,多士香脆可口🍝法國黑松露蘑菇貓耳意粉(Hk$98):貓耳粉麥香味足,Q彈有咬口,黑松露蘑菇Creamy惹味🍳流心蛋(Set+Hk$12): 溏心呈糊狀不凝固、半流動🍄蒜香炒蘑菇(HkSet+$18): 小碟蘑菇色澤油潤 ,蒜香撲鼻☕熱朱古力咖啡(Hk$48):濃郁的可可香和咖啡的苦澀味夠平衡,拉花亦很美🍹菠蘿青檸紅茶(Hk$48):果味獨特清新口感激爽(All subject to 10% service charge)📍ROSIE葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖(港鐵葵芳站 D 出口,

🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬(Set+Hk$20):

🍳流心蛋(Set+Hk$12): 溏心呈糊狀不凝固、半流動

🍹菠蘿青檸紅茶(Hk$48):果味獨特清新口感激爽

📍ROSIE
葵芳興芳路177號葵芳廣場地下18號舖
(港鐵葵芳站 D 出口, 步行約2分鐘)
  • 香濃芝士卡邦尼亞扁意粉
  • 法國黑松露蘑菇貓耳意粉
  • 炸薯條配黑松露蛋黃醬
2024-08-09 264 浏览
位置:⭐⭐⭐⭐. 食物:⭐⭐⭐⭐⭐. 服務:⭐. 價錢:⭐⭐⭐. 環境:⭐⭐食物質素係可以,飲品一般,服務係冇! 燈光同坐位都算簡潔整齊清新, 唯一美中不足就係門口位開門係喺客人嗰邊點解唔可以另一邊,收費只有八達通,payme同現金, 應該增設信用卡服務! 用餐時間120分鐘, 食物款式種類不多,沒有甜品!
2024-08-09 310 浏览
我超鍾意食貓耳朵,嚟到呢間西餐,有得食!唔多Cafe有得order,今日有口福🥰 揸車去到葵芳想掃下街,經過見到呢間Cafe,俾佢奶油粉紅色吸引到,好靚!咁就…打卡!1️⃣凍朱古力鮮奶杯嘢整得好有心機,好靚😍 朱古力🍫味幾濃👍🏻2️⃣香煎比目魚配蒜辣扁意粉意粉係啱啱好Al dente口感!蒜辣味好正🙌🏻 比目魚魚皮煎得香脆冇脫肉,肉質嫩滑油潤👍🏻3️⃣法國黑松露蘑菇貓耳朵醬汁真係要講下,奶油味好濃!質地唔稀,濃稠香滑掛面。黑松露味加上芝士,味道配合得相得益彰👍🏻 4️⃣蝦多士呢個蝦多士味道好特別,上面嘅蝦肉唔係原隻,經過調味烹煮。食落酸酸辣辣,有辣椒🌶️粒同炸蒜,做法新穎!好食😋
咁就…打卡!

1️⃣凍朱古力鮮奶
杯嘢整得好有心機,好靚😍 朱古力🍫味幾濃👍🏻

2️⃣香煎比目魚配蒜辣扁意粉

3️⃣法國黑松露蘑菇貓耳朵

4️⃣蝦多士
2024-07-29
2024-08-08 376 浏览
再訪嘅一間打卡cafe🙂‍↕️🩷一年前第一次嚟過一次之後就一直對於佢嘅流心蛋治🥪同甜品🍨諗諗不忘🥹今次放工之後一於約埋frd一齊再訪🤤🤤🫶💜 龍蝦🦞濃湯蟹肉🦀帶子麵🍝 💰$198一上枱就俾佢嘅蟹肉份量🦀驚豔到😳我哋可以見到啲蟹肉🦀係佈滿曬喺🍝上面(^V^)確保每食一啖都會淡淡嘅蟹肉滿足感😙麵身咬落係比較硬身,配上濃濃的龍蝦湯汁,每食一啖都係新鮮的龍蝦濃香味🤤幸福指數:😻😻😻😻😻/5💜 秘製流心蛋治🥚🥪 💰$88上次第一次嚟呢間cafe就係比呢個流心蛋治吸引住😽😽🫶依間cafe嘅三文治🥪有別於其他cafe,首先材料方面,我哋可以見到佢嘅蛋沙律份量一啲都唔孤寒,食落嘅蛋沙律醬亦都唔會搶咗原有的蛋香味🥹而且蛋沙律上面的都放咗兩粒切半的半熟流心蛋🥚另一個吸引之處就係佢脆脆的牛油多士🤤配上流心蛋一定冇得輸!! 身為麵包控嘅小編approved🥪🙂‍↕️🩷幸福指數:😻😻😻😻😻/5💜開心果雪糕 affogato 🍨☕️ 💰$68開心果雪糕🍨望落中規中矩😗食落除咗有濃郁的開心果香味,雪糕上佈滿嘅開心果碎令到開心果味更加濃郁🤤再淋上濃濃的espresso☕️成個甜品就增添咗淡淡咖啡香味🙂‍↕️🩷幸福指數:😻😻😻😻

💜 龍蝦🦞濃湯蟹肉🦀帶子麵🍝 💰$198

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜 秘製流心蛋治🥚🥪 💰$88

幸福指數:😻😻😻😻😻/5

💜開心果雪糕 affogato 🍨☕️ 💰$68

幸福指數:😻😻😻😻/5
2024-08-08 324 浏览
今晚放工同朋友嚟葵芳食嘢📆又唔想葵廣掃街 想靜靜地坐低 見到呢間餐廳好似幾靚就入咗嚟意粉選擇都好多 望落去都幾高檔haha 但又唔使去到幾百蚊一碟 尚算親民😂我哋嗌咗水牛芝士蒜香油封蕃茄醬配貓耳朵粉🐱醬汁唔係啲死甜蕃茄醬🥫真係有蕃茄同果種酸甜 水牛芝士亦都份量好多🧀啲貓耳朵粉都掛晒汁🍝炸薯條配黑松露蛋黃醬🍟嗌意粉加$18就可以有呢個小食🎉份量都頗多 而且都幾香脆牛油果蓉配半熟蛋牛角包🐮滿滿嘅火箭菜下🚀加上一粒水波蛋🥚同埋牛油果蓉🥑層次幾豐富 火箭菜都好好食😋配埋牛角包幾鍾意呢個配搭🫰🏻朱古力心太軟配開心果意式手工雪糕🥳呢個好打卡 好似一座雪山咁樣蓋住開心果雪糕最底層係心太軟♥️雖然唔係話超流心 但係味道都好好 口感一流 大推🌟🌟海鹽雪糕蜜糖吐司🍯睇到佢Menu上面張圖 個吐司係圓形覺得好有趣 原來係吐司周圍hold住圓形嘅蛋😹蜜糖好貼心咁另上 方便大家控制份量 配埋海鹽雪糕🧂螞蟻人最愛除咗意粉 佢嘅甜品都同樣出色 星期一夜晚都幾乎滿座 大家經過都可以試吓

我哋嗌咗

2024-08-08 338 浏览
二訪葵芳出名多嘢食多衫買,附近仲有間環境好靚,坐得舒服嘅餐廳ROSIE ,餐廳用上奶油色系,加入波希米亞元素,大拱門玻璃和木系嘅清新裝潢好適合打卡,呢度嘅Pasta做得好出色,Pasta迷唔好錯過喇龍蝦濃湯蟹肉帶子麵毫不吝嗇鋪滿蟹肉,蟹肉唔會成陣雪味,意粉是用墨汁意粉,意粉多番少少更好,增加鮮味!配香濃的龍蝦湯,鮮味更加昇華,口感層次好豐富,必食之選!🧇海鹽雪糕蜜糖吐司吐司好香脆,同雪糕一齊食好正,海鹽雪糕好好味,底層仲有焗蛋,焗蛋可能太薄食落有啲乾,好有特色藍水母🪼成杯好似海洋咁,好吸睛,味道唔錯,兩shot Espresso,對我嚟講剛剛好唔會太濃,如果想濃啲可以加多shot Espresso菠蘿青檸紅茶飲過兩次呢度嘅特飲都係偏酸,都係咖啡好飲原來餐廳開到夜晚九點,平時收工過嚟食都唔錯
二訪

龍蝦濃湯蟹肉帶子麵

🧇海鹽雪糕蜜糖吐司

藍水母🪼

菠蘿青檸紅茶
飲過兩次呢度嘅特飲都係偏酸,都係咖啡好飲

原來餐廳開到夜晚九點,平時收工過嚟食都唔錯
2024-08-08 356 浏览
一直見ROSIE裝修幾靚想約朋友去Cafe喺葵芳近我地公司 夜晚收工去都好快😺法國黑松露磨菇貓耳朵粉好少食到貓耳朵粉 黑松味濃多磨菇🍄大片芝士特濃味🧀鍾意食鹹香味點呢款就啱🍤蝦多士主食以優惠價+$20 就有2件多士仔蝦味較淡🧄香草炸蒜粒好香口 多士炸到超金黃鬆脆 🎃帶子南瓜意大利飯新鮮帶子 飯底濕潤每粒意大利飯都沾滿南瓜汁 🍟炸薯條配黑松露蛋黄醬都係主食+$20有份脆卜卜薯條除咗配茄汁 香濃黑松露蛋黃醬係重點🧇紫白配牛角酥窩夫食用花裝飾好靚🪻紫薯忌廉配士多啤梨雜莓火龍果伴碟🍓奶茶味雪糕茶味突出窩夫酥皮口感有驚喜親民價食到有別於連鎖店意粉質素 鍾意pasta要試下 仲有專為寵物而設menu 朋友下次可以帶埋可愛狗狗去🐶
紫薯鮮奶
法國黑松露磨菇貓耳朵粉