2024-09-21 1732 浏览
Sakeh Set Menu 本身$800/人(兩位起),經Openrice訂座會有7折見餐牌用料幾豐富,包的食物都幾多。試下佢先~1️⃣前菜三品拼盤:蟹膏豆腐豆腐質地好濃稠,蟹肉鮮甜檸檬水母呢款水母前菜好特別,又爽又彈😳好正蟹肉胡麻菠菜沙律加入左豆卜同蟹籽,卜卜口感又幾過癮3️⃣刺身:日本生蠔 生蠔Creamy飽滿,色澤令身,海水味濃;酸汁加微辣蘿蔔、香蔥,增加香味原條福岡產池魚刺身他他簡單薑蔥提鮮,配酸汁切成粒狀,更加食到池魚油脂味,同埋好有口感啖啖送入口,食唔停4️⃣一品料理:三文魚茶漬飯蝦味噌雜菜稻庭5️⃣串燒/燒物 (每人任選六款)汁燒牛肋好重的牛味,燒到有少少焦氣,好似食緊牛版半肥瘦叉燒咁🤩厚切牛脷芯(+$28)簡單鹽同黑椒調味,食番牛舌的香濃牛味,好爽口彈牙,好得👍🏻鹽燒牛沙瓜牛的第四個胃,有啲似再厚啲的牛柏葉,好有嚼頭,亦冇內臟腥味好乾淨,幾得意大漠燒羊皮 孜然羊皮,逼晒羊的油香出黎,但做到香而唔膻荔枝豬肉卷 豬油脂香味突出, 荔枝保留了juicy口感,加啲蜜糖,香甜肥美👏🏻自家製免治雞肉軟骨淨係賣相已經好吸引🤤蛋黃好香,醮醬一流雞翼 燒得好Juicy, 一隻唔太夠喉芝士年糕每次必食,

見餐牌用料幾豐富,包的食物都幾多。試下佢先~

1️⃣前菜三品拼盤:

蟹膏豆腐
豆腐質地好濃稠,蟹肉鮮甜

檸檬水母
呢款水母前菜好特別,又爽又彈😳好正

蟹肉胡麻菠菜沙律
加入左豆卜同蟹籽,卜卜口感又幾過癮

3️⃣刺身
日本生蠔

原條福岡產池魚刺身他他

簡單薑蔥提鮮,配酸汁
切成粒狀,更加食到池魚油脂味,同埋好有口感
啖啖送入口,食唔停

4️⃣一品料理:

三文魚茶漬飯
蝦味噌雜菜稻庭

5️⃣串燒/燒物 (每人任選六款)

汁燒牛肋

好重的牛味,燒到有少少焦氣,好似食緊牛版半肥瘦叉燒咁🤩

厚切牛脷芯(+$28)

簡單鹽同黑椒調味,食番牛舌的香濃牛味,好爽口彈牙,好得👍🏻

鹽燒牛沙瓜

大漠燒羊皮

孜然羊皮,逼晒羊的油香出黎,但做到香而唔膻

荔枝豬肉卷

自家製免治雞肉軟骨

淨係賣相已經好吸引🤤蛋黃好香,醮醬一流

雞翼

燒得好Juicy, 一隻唔太夠喉

芝士年糕

每次必食,呢款唔係流心但有內涵~淡淡的芝士味,質地煙韌

6️⃣甜品

蘋果卷蛋
好香蘋果醬甜味,忌廉好滑

賣單每人食左咁多野都係$1439,好飽又好滿足的一餐!!!
2024-06-01
2024-09-10 1978 浏览
最近都主要吃我最愛的日本菜,居酒屋SAKEH 是主打Sake 和串燒,價錢大眾,環境亦很舒適呢~餐廳有不同的Sake 供應,實在是花多眼亂~幸好店員按我們的喜好推介了「寫樂 純米吟釀」,有濃郁的水果香氣,米飯鮮味和甜味均衡混合,能喝到高品質的清酒是一大樂事~ 伴著串燒吃就更加美味了今個月訂座每位送新鮮日本生蠔,爽口之餘帶有豐富鮮味~ 餐廳每晚都有特定的廚師推介,我們這晚也點了三款嚐嚐。仙台味噌牛筋 ($60): 味道濃郁,牛筋很入味而且燜得非常軟腍,感覺能一口一口把骨膠原吃下澳洲特級龍蝦 ($118): 拆殼後燒,龍蝦能保持多汁和鮮甜鹽燒牛沙瓜($48): 牛最小的一個胃,是稀有部位,咬口有小小爽亦有勁,鹽燒調咪剛好,不會遮蓋主角的味道荔枝豚肉卷 ($36 兩串起):結合了荔枝和薄豚肉,口感層次豐富,荔枝爆汁,與豚肉很搭配雞皮紫蘇蝦卷 ($58): 帶有雞皮的香脆口感和蝦肉的鮮甜,紫蘇有清新的香氣自家制免治雞肉軟骨 ($55):粒粒軟骨與雞肉混合再燒,沾上蛋黃液,口感更滑口厚切牛脷芯 ($78) :厚切的牛舌吃起來更多汁彈牙,令人回味白鱔($78):燒過的白鱔散發豐富油香,魚皮脆口,肉

今個月訂座每位送新鮮日本生蠔,爽口之餘帶有豐富鮮味~

餐廳每晚都有特定的廚師推介,我們這晚也點了三款嚐嚐。

白鱔($78):燒過的白鱔散發豐富油香,魚皮脆口,肉質結實,很有口感

鹽燒雞腿肉 ($38 兩串起):肉質可能滑嫩多汁

檸檬水母($68):清涼的冷盤,水母爽口而且吸收了檸檬的清新味,很開胃,很適合作下酒小菜

燒雪干 ($48):另一款推介的下酒前菜,帶微微的燒烤的香氣,酥脆可口

汁燒牛肋($68 兩串起):經調味後更惹味濃郁,牛肉鮮嫩

馬刀貝($96):亦即是蟶子,肉質鮮嫩滑溜

日本蕃薯 ($35 兩串起):一口薯甜絲絲的,作甜品也不錯

2024-09-03
2024-08-20 1619 浏览
用openrice訂枱送日本生蠔黎自北海海仙鳳趾既生蠔肉厚蠔味濃郁, 比起其他國家既生蠔除左海水味,多左一層甜味自家制免治雞肉軟骨免治雞肉內有雞軟骨再沾上月見汁其中一款季節限定串燒 - 雞肩肉係稀少部位, 每隻雞只有幾十克串燒啖啖肉, 質感亦相對鮮嫩, 肉質比雞胸肉更為鮮嫩多汁燒雞翼需要兩串起叫皮脆但仿然保持到肉嫩調味剛好, 食唔夠喉! 必須要ENCORE!季節限定ITEM - 煙肉三文魚卷煙肉既油膩感完全唔見左, 三文魚又因為煙肉既油潤變嫩呢個配搭非常聰明!鳥之提燈係雞既卵巢同未孵化既蛋, 連起黎再穿係竹籤上一整串就好似一盞提著既燈籠食落有雞蛋的口感但同時又有肉質既香氣皮蛋莞茜豚肉卷同樣需要兩串起叫非常有特色, 皮蛋味道突出但無異味季節限定ITEM - 鹽燒牛沙瓜同牛柏葉口感有啲似 煙煙韌韌, 牛味濃厚厚切牛利芯外彈內柔軟, 大力推介呢個!!!南非鮑魚吸收左醬汁, 微微既鹹味令鮑魚更加提鮮肉質偏爽唔韌除左主打串燒, 另外叫左少量主食同前菜燒油甘魚鮫外皮微焦香係油脂同膠質既完美化身蝦味增雜菜稻庭蝦味濃厚自家三文魚茶漬飯芥末味道重但又同茶漬飯好融洽蟹膏豆腐香濃嘅蟹膏味配搭左豆腐既軟滑,瞬
用openrice訂枱送日本生蠔
黎自北海海仙鳳趾既生蠔
肉厚蠔味濃郁, 比起其他國家既生蠔除左海水味,多左一層甜味
自家制免治雞肉軟骨
免治雞肉內有雞軟骨再沾上月見汁
其中一款季節限定串燒 - 雞肩肉
係稀少部位, 每隻雞只有幾十克
串燒啖啖肉, 質感亦相對鮮嫩, 肉質比雞胸肉更為鮮嫩多汁
燒雞翼需要兩串起叫
皮脆但仿然保持到肉嫩
調味剛好, 食唔夠喉! 必須要ENCORE!

季節限定ITEM - 煙肉三文魚卷
煙肉既油膩感完全唔見左, 三文魚又因為煙肉既油潤變嫩
呢個配搭非常聰明!
鳥之提燈
食落有雞蛋的口感但同時又有肉質既香氣
皮蛋莞茜豚肉卷
同樣需要兩串起叫
非常有特色, 皮蛋味道突出但無異味

季節限定ITEM - 鹽燒牛沙瓜
同牛柏葉口感有啲似 煙煙韌韌, 牛味濃厚

厚切牛利芯
外彈內柔軟, 大力推介呢個!!!
南非鮑魚
吸收左醬汁, 微微既鹹味令鮑魚更加提鮮
肉質偏爽唔韌
除左主打串燒, 另外叫左少量主食同前菜
燒油甘魚鮫
外皮微焦香係油脂同膠質既完美化身
蝦味增雜菜稻庭
蝦味濃厚
自家三文魚茶漬飯
芥末味道重但又同茶漬飯好融洽
蟹膏豆腐
香濃嘅蟹膏味配搭左豆腐既軟滑,瞬間放大左蟹膏既味道
清酒方面揀左自己心水既靚杯黎嘆鷹八景 純米大吟釀
入口感覺柔順似水,但有清酒既香氣

2024-08-15
2024-06-10 2142 浏览
約咗舊同事餐敘慶祝升遷之喜🍾特意搵咗一間高雅嘅日本居酒屋🏮可以小酎一番🤭Sakeh 隱身於寶軒酒店入面,木系設計🪵加上日式紙傘、燈籠🏮裝飾,和風色彩鮮明。偏廳位置仲可以因應需求間開成小房間,過嚟傾公事都唔錯🤓Sakeh 主打串燒,另有少量主食、前菜、甜品等,仲可以叫店員介紹合適嘅清酒🍶除咗餐牌上嘅美食,仲會有不定時季節限定隱藏Menu,店員都會主動介紹,唔怕會走寶🤭🤭店員會按照喜好推介清酒,我哋今次就試咗鳴子母深海酒槽榨特別純米,味道較為辛烈,飲落口仲會有米香餘韻,配上教濃味嘅串燒就💯💯日本生蠔🦪 (贈送)日本生蠔超級新鮮,加上柚子啫喱,酸酸嘅味道配上海鮮,自然鹹香一流蒜蓉牛油燒日本元貝手掌咁大個嘅日本元貝,加上大量蒜蓉牛油燒香,未上枱已經聞到香味澳洲特級龍蝦串🦞已經拆肉嘅龍蝦燒熟後加上鹹蛋黃醬😋😋雞肩肉🐔啖啖肉燒雞串,呢個係其中一款季節限定之選荔枝豚肉卷🐷最愛必點之選,五花腩肉片包住甜甜荔枝,一齊食去反而冇咁油膩🤭雞皮紫蘇蝦卷🦐雞皮微脆包住帶少少芝麻香嘅紫蘇葉同彈牙蝦滑,一串真係唔夠喉自製免治雞肉軟骨🐔免治雞肉串沾上日本🥚蛋黃汁超滋味汁燒牛肋🐮牛肋啖啖肉,牛味濃郁澳洲牛小排🐮牛小排有

日本生蠔🦪 (贈送)

蒜蓉牛油燒日本元貝

澳洲特級龍蝦串🦞
已經拆肉嘅龍蝦燒熟後加上鹹蛋黃醬😋😋

雞肩肉🐔
啖啖肉燒雞串,呢個係其中一款季節限定之選

荔枝豚肉卷🐷

雞皮紫蘇蝦卷🦐
雞皮微脆包住帶少少芝麻香嘅紫蘇葉同彈牙蝦滑,一串真係唔夠喉

自製免治雞肉軟骨🐔
免治雞肉串沾上日本🥚蛋黃汁超滋味

汁燒牛肋🐮
牛肋啖啖肉,牛味濃郁

澳洲牛小排🐮
牛小排有微微脂肪反而更香口

紐西蘭羊架🐑
羊架大大件熟度高好,肉質仍保持鮮嫩多汁,亦唔會有過重嘅羊臊味

海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀
海膽加上松葉蟹膏製成甲羅燒,鮮上加鮮嘅味道,海鮮嘅鹹香十足配上海苔梳打餅,食唔停口😋😋

三文魚燒飯團🍙
飯團已經預先調味,再燒至金黃色,面頭放咗三文魚同埋三文魚籽,夾埋一齊食超讚

封門柳飯🍱
個人覺得呢款係抵食之選,封門柳燒至五成熟,肉質鮮嫩,牛味濃郁,旁邊仲有燒雜菌同埋蔬果,大滿足之選👍🏻

芝士年糕🧀
外層脆脆地入面相當軟熟煙靭,趁熱食仲有拉絲效果🤭

• 自家制免治雞肉軟骨
  • 蒜蓉牛油燒日本元貝
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
2024-06-06 1927 浏览
餐廳裝修具日本風格,簡約而舒適,營造一個輕鬆嘅用餐環境,好適合放工後同朋友喺度食飯傾偈⋯我哋揀咗個晚市套餐,無論前菜至甜品都已經有齊⋯前菜蟹膏豆腐,香濃嘅蟹膏味,非常好食,下次一定要encore!檸檬水母,酸酸嘅檸檬配上爽脆嘅水母,特別開胃之餘,仲可以清一清味蕾,準備之後豐富嘅食物⋯刺身生蠔肥美、creamy,配上柚子啫喱,非常清新。池魚清甜爽脆,脂肪比例適中,肉質紮實,口感唔錯⋯串燒燒得恰到好處,肉質鮮嫩,滋味豐富!當中令我哋最回味係荔枝豬肉卷、自家制免治雞肉軟骨、澳洲牛小排、燒汁牛肋⋯荔枝豬肉卷荔枝清甜爽口,配上豬肉,食起嚟冇咁油膩,估唔到呢個配搭可以咁夾!自家制免治雞肉軟骨綿滑嘅免治雞肉同爽脆嘅雞軟骨混合埋一齊,口感非常豐富,配上蛋汁,非常好食!澳洲牛小排 / 燒汁牛肋兩者都燒得恰到好處,鮮嫩多汁⋯講到牛味香濃,就推介澳洲牛小排。一品料理我揀咗蝦味噌雜菜稻庭,湯底鮮甜,烏冬煙煙韌韌,口感唔錯⋯甜品甜品有兩款,香蕉蛋糕同蘋果蛋糕,兩款都非常好食!今晚嘅晚餐我哋十分滿意!每一款食物都係極致享受,令人回味。而家星期六至四晚市套餐有七折,趁仲有優惠,快啲約埋朋友食多次先!

我哋揀咗個晚市套餐,無論前菜至甜品都已經有齊⋯

前菜
蟹膏豆腐,香濃嘅蟹膏味,非常好食,下次一定要encore!

刺身
生蠔肥美、creamy,配上柚子啫喱,非常清新。

池魚清甜爽脆,脂肪比例適中,肉質紮實,口感唔錯⋯

串燒

荔枝豬肉卷

自家制免治雞肉軟骨

澳洲牛小排 / 燒汁牛肋

一品料理
我揀咗蝦味噌雜菜稻庭,湯底鮮甜,烏冬煙煙韌韌,口感唔錯⋯

甜品
甜品有兩款,香蕉蛋糕同蘋果蛋糕,兩款都非常好食!

2024-06-03
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 荔枝豬肉卷
  • 蟹膏豆腐
  • 日本生蠔
  • 汁燒牛肋
呢間喺尖沙咀嘅特色居酒屋,我朋友好耐之前就推介我,話佢哋嘅牛筋、日本生蠔同埋甲羅燒好好味!仙台味噌牛筋真係好正!牛筋煮得好淋,味噌嘅香氣帶出咗肉質嘅鮮味!澳洲特級龍蝦,肉質鮮甜,口感滑嫩!海膽松葉蟹蓋甲羅燒,呢個蟹蓋真係好正!海膽同蟹膏嘅甜味好出!日本生蠔就好新鮮,海水味幾重脹卜卜雞皮紫蘇蝦卷,味道獨特,雞皮嘅酥脆同紫蘇香氣,搭配住蝦肉,真係一齊食落去好有驚喜。自家製免治雞肉軟骨,口感好好,食到唔想停!另外餐廳侍應推介我們配純米大吟釀去搭配串燒。飲落去令人感覺好舒服,更加帶出串燒肉嘅味!

澳洲特級龍蝦,肉質鮮甜,口感滑嫩!

日本生蠔就好新鮮,海水味幾重脹卜卜

自家製免治雞肉軟骨,口感好好,食到唔想停!

定食係用六格盤上碟,上檯個刻相當吸睛🤩好少百零蚊定食會咁高質前菜:牛蒡陪牛沙瓜、中華沙律(呢個配搭我好鍾意,健康養生)主食:珍珠米配飯素(好香~)甜品:Tiramisu泡芙水果:哈密瓜🍀是日點餐🍀慢煮美國牛小排午市套餐(💰128)先講肉質,超!嫩!咬落大概6成5至7成熟🤤連埋黑椒同蒜燒得好香~仲有小小油脂,配飯無得頂!|👅: 5/5蒲燒鰻魚午市套餐(💰128)鰻魚超高質😍,可以話係成個套餐最出色嘅部分,首先外層醬汁色水好靚,咬落去嘅時候竟然仲有啲脆口感🤩,食得出係即叫即燒,而魚肉肉質鮮嫩,味道濃郁入味,送飯一流啊🥰|👅: 5/5厚切牛脷芯(💰68)大大條牛舌用鹽同黑椒燒得好香🔥都幾厚吓,所以好夠咬口🤤如果稍微落少啲啲鹽,帶出牛本身嘅鮮味就更好喇!|👅: 4.8/5水信玄餅🌸(💰68)一定要叫呢個!打卡好靚🤩晶瑩剔透嘅果凍入面見到粉紅花瓣真係好治癒~搭配埋黃豆粉同黑糖糖漿超夾🤤諗起都想再食|👅: 5/5秋葵(💰30)第一次食燒秋葵,完全無草青味,少咗滑san san嘅黏液,好易入口👍🏻少少鹹味好香口|👅: 4.7/5
前菜:牛蒡陪牛沙瓜、中華沙律(呢個配搭我好鍾意,健康養生)
主食:珍珠米配飯素(好香~)
甜品:Tiramisu泡芙
水果:哈密瓜

🍀是日點餐🍀
慢煮美國牛小排午市套餐(💰128)

蒲燒鰻魚午市套餐(💰128)

厚切牛脷芯(💰68)

水信玄餅🌸(💰68)

秋葵(💰30)
Weekend想搵個地方悠閑咁食晏,就過嚟SAKEH,感覺幾有格調雞翼($52) - 皮脆肉嫩,鎖到肉汁,炭味香口雞腎($36) - 爽口彈牙西班牙豬腩肉($36) - 豬味香濃有咬口白鱔($78) - 鱔肉實淨,皮又香又脆鹽燒雞腿肉($38) - 啖啖嫩滑雞肉串燒整體好食lunch set擺盤精緻和風安格斯牛肉套餐($88)、美國慢煮牛小排套餐($128) - 兩款牛都好香濃,調味唔錯,前菜嘅豆干同牛舌都好食,有需要可以添飯,仲有蜜瓜同泡芙飲品揀咗梳打水同Coke ZeroSAKEH俾人感覺幾有格調,裝修同佈置俾人一種置身日本嘅感覺,整體乾淨闊落好坐 食物選擇好多,燒部串燒兩串起,好多都好吸引,期待下次再嚟

雞翼($52) - 皮脆肉嫩,鎖到肉汁,炭味香口
雞腎($36) - 爽口彈牙
西班牙豬腩肉($36) - 豬味香濃有咬口
白鱔($78) - 鱔肉實淨,皮又香又脆
鹽燒雞腿肉($38) - 啖啖嫩滑雞肉
串燒整體好食

lunch set擺盤精緻

飲品揀咗梳打水同Coke Zero

食物選擇好多,燒部串燒兩串起,好多都好吸引,期待下次再嚟
2024-11-02 121 浏览
今日我就等小朋友返學之後,相約了朋友輕鬆一下。點選了以下的食物:👍套餐包括前菜兩款+主食一款+白飯一碗+甜品一款+水果一份+汽水一罐🌟慢煮美國牛小排 ($128)份量剛剛好,牛小排肉質鮮美,油花均勻。配上合桃魚乾仔,新鮮哈密瓜、關東煮 、日式綠茶蕨餅,日本飯。套餐的擺盤精美,令人有一種很豐富的感覺。🌟 燒鵝肝 ($128)喜歡鵝肝的朋友,一定喜歡這個燒鵝鵝肝套餐,鵝肝外脆內軟,配上熱辣辣的日本飯非常美味。另外,跟餐有合桃魚乾仔,新鮮哈密瓜、關東煮 、日式綠茶蕨餅,日本飯,一定夠飽。🌟火灸左口魚裙邊這是我每次去居酒屋必叫的項目,因為左口裙邊經火炙後油香澎湃,非筆墨能形容的美味,送飯或淨食都非常滋味。🌟檸檬水母這個前菜非常開胃,酸酸甜甜的檸檬汁,加上爽脆的水母,口感一流!🌟串燒雞腎自己偏愛雞腎的口感,有嚼口,燒完都不會太乾,非常惹味香口。🌟串燒雞軟骨雞軟骨亦相當不錯,軟骨部份非常脆口,加上少少海鹽和醬汁,送走一流。

🌟慢煮美國牛小排 ($128)

🌟 燒鵝肝 ($128)

🌟火灸左口魚裙邊

🌟檸檬水母

🌟串燒雞腎
自己偏愛雞腎的口感,有嚼口,燒完都不會太乾,非常惹味香口。

🌟串燒雞軟骨
2024-10-31
近日見到OpenRice有推廣優惠,全單88折及每位贈送日本直送生蠔,於是專程到位於尖沙咀寶軒酒店一間名為SAKEH的居酒屋,品嚐了一頓豐富的晚餐,當晚真係大滿足。餐廳以清酒及串燒為主打,我哋點了一支清酒— 匠 京姬純米大吟釀,酒香輕巧柔和,很易入口,有米香,配上串燒真係好爽。今晚餐廳贈送了磯煮鮑魚,另點了檸檬水母作為開胃菜,鮑魚鮮甜及海蜇好爽口、口感清新,非常值得一試;店員推薦了蒜蓉牛油燒日本元貝、澳洲特級龍蝦、西京燒銀鱈魚等美味料理。元貝鋪滿了蒜蓉牛油,非常惹味;龍蝦好彈牙,燒得香噴噴的,真係正到漏油;西京燒銀鱈魚鮮嫩多汁,外皮烤得香脆,內裡保持鮮嫩,非常美味。此外,還叫了一些串燒,包括荔枝豚肉卷(最少兩串)、鳥腳根、厚切牛脷心、汁燒牛肋(最少兩串)、白鱔和雞肩肉等。這些串燒烤得恰到好處,肉質鮮嫩,滋味豐富,當中我最回味的是荔枝豚肉卷及自家製免治雞肉軟骨。SAKEH的裝修非常精緻,具備日本風格、簡約而舒適,營造了一個放鬆的用餐環境。服務人員非常友善和專業,上菜效率很高。如果你對於居酒屋料理和清酒有興趣,我強烈推薦你去SAKEH一試。無論是用餐環境、美味料理還是優質服務,SAKEH都
如果你對於居酒屋料理和清酒有興趣,我強烈推薦你去SAKEH一試。無論是用餐環境、美味料理還是優質服務,SAKEH都能夠給你帶來一個愉快且難忘的體驗。
2024-05-05
  • 自家製免治雞肉軟骨
  • 荔枝豬肉卷
  • 南非鮑魚
2024-10-02 388 浏览
約了友人dinner date☺️ 來到這間她介紹的餐廳,一於試一試。餐牌滿滿的一本,選擇非常多: ✨蟹膏豆腐 $68 🦀 豆腐是一口的,賣相很精美。加上蟹膏,全都是新鮮食材的味覺,沒有過多的調味誰說減肥不可以食好西!!🤣🤣✨胡麻波菜蟹肉沙律 $88 🥗 又一清淡健康之選☺️很喜歡這間餐廳沒有很濃的醬汁,吃了也不會口渴。蟹肉也沒有吝嗇給你。吃完了前菜,便開動吃熱食串燒了。居酒屋的精髓大概就是 – 燒物!✨雞肩肉 $48剛燒好剛吃,入口是嫩口的坦白說,雞肩與雞肉是差不多味道的。✨鹽燒羊肋肉 $98一直很怕羊會太騷了,驚喜地並沒有。口感像是腩肉般,十分有滿足感。有孜然粉的味道加分不少,但仍吃到羊的口感!加分!✨鹽燒牛沙瓜 $48牛沙瓜是牛的第4個胃,第一次食牛沙瓜,重口味者必愛。感覺像牛腩,是屬於爽口的感覺,一點也不油膩,比較特別的,推介。✨特級龍蝦 $118 🦞 雖然有點貴,但只能說它值龍蝦很新鮮,醬汁也很夾龍蝦,不是一味只有的濃粉。也不會燒得太老浪費了食材。✨白鱔 $78 白鱔不是常出現得款式,爽口,也完全保留着白鱔的濃郁魚香。是單純食材新鮮的好味,正常發揮。點了一枝酒邊聊邊食 ✨ 飛露喜

餐牌滿滿的一本,選擇非常多:

✨蟹膏豆腐 $68 🦀
豆腐是一口的,賣相很精美。
加上蟹膏,全都是新鮮食材的味覺,沒有過多的調味
誰說減肥不可以食好西!!🤣🤣

✨胡麻波菜蟹肉沙律 $88 🥗
又一清淡健康之選☺️

吃完了前菜,便開動吃熱食串燒了。
居酒屋的精髓大概就是 – 燒物!

✨雞肩肉 $48
剛燒好剛吃,入口是嫩口的
坦白說,雞肩與雞肉是差不多味道的。
✨鹽燒羊肋肉 $98
一直很怕羊會太騷了,驚喜地並沒有。
口感像是腩肉般,十分有滿足感。
有孜然粉的味道加分不少,但仍吃到羊的口感!加分!
✨鹽燒牛沙瓜 $48
牛沙瓜是牛的第4個胃,第一次食牛沙瓜,重口味者必愛。

✨特級龍蝦 $118 🦞
雖然有點貴,但只能說它值
龍蝦很新鮮,醬汁也很夾龍蝦,不是一味只有的濃粉。
也不會燒得太老浪費了食材。

✨白鱔 $78
白鱔不是常出現得款式,爽口,也完全保留着白鱔的濃郁魚香。
是單純食材新鮮的好味,正常發揮。

點了一枝酒邊聊邊食 ✨ 飛露喜 纯米大吟釀
一枝酒分成幾個用tubes裝著的酒,更能好好保持溫度,十分細心。
一款來自日本的高品質清酒,散發出淡雅的花香和水果香,有梨子和桃子的香甜味道,伴隨著微微的米香。酒體輕盈而柔滑,入口時感覺清新,伴隨著細膩的酸度,使得整體口感非常平衡。
可以感受到米的甘甜和天然的清爽。

✨原隻檸檬雪葩 $98
想說,檸檬雪葩是大概令我驚艶的甜品了。首先造型是原隻檸檬別有用心不在話下,更勁的是味道是直接還原了食材的新鮮濃郁的味道。像是有3個新鮮lemon直接打成甜品,將油膩感一掃而空。雖索價近百元,但仍時值得encore再大推的。

和友人愉快的吃吃喝喝,把心中的不快都訴說了,一身輕。餐廳環境很好,下次再encore!!
不是第一次來這間餐廳了,位於尖沙咀與佐敦的交界。就是喜歡它處於鬧市中又帶點私隱度私感覺。一切都是剛剛好。拾級而上的樓梯,座位又十分鬆動。•oyster 🦪 (free🤣) 因為在openrice 訂位,所以送了特級生蠔。😍別以為是送的質素會不夠好,十 分 的 鮮 味!是fresh biscuit,沒有很強的海水味,加上fresh lemon,正合我意。•開了胃子,食物接踵而來。海膽松葉蟹甲羅燒 $138店員在你面前,慢慢的開爐將食材煮到沸騰,香氣漸漸撲鼻而來。既有視覺也有味道的享受,口水直流濃郁的蟹膏味道,滿口鮮甜。夾著簡單的梳打餅,更特顯了食材完美的融合。海膽雖然不是重量級,但有畫龍點睛之用。如果餐廳只可點一樣,非此莫屬了。•西京燒銀鱈魚 $188 🐟 對餐廳的燒物大有信心,再叫來了西京燒銀鱈魚。需要一點時間,證明是即叫即燒的。滑嘟嘟的銀鱈魚燒得滑溜不鞋口,帶有油香,再沾上蛋黃醬,太夾了吧。既健康又飽肚。•芥末八爪魚 $58不知怎的對芥末八爪魚🐙情有獨鍾。每次見到這碟總想點來過過口癮,嚐嚐看每間餐廳的芥末有幾濃~ 滑溜溜的八爪魚和富衝擊感的芥末特別有火花💥配著酒不知不覺就吃光了。•馬
不是第一次來這間餐廳了,位於尖沙咀與佐敦的交界。
就是喜歡它處於鬧市中又帶點私隱度私感覺。一切都是剛剛好。
拾級而上的樓梯,座位又十分鬆動。

oyster 🦪 (free🤣)
因為在openrice 訂位,所以送了特級生蠔。😍
別以為是送的質素會不夠好,
十 分 的 鮮 味!

特級生蠔

開了胃子,食物接踵而來。
海膽松葉蟹甲羅燒 $138
店員在你面前,慢慢的開爐將食材煮到沸騰,香氣漸漸撲鼻而來。
既有視覺也有味道的享受,口水直流

濃郁的蟹膏味道,滿口鮮甜。
夾著簡單的梳打餅,更特顯了食材完美的融合。
海膽雖然不是重量級,但有畫龍點睛之用。
如果餐廳只可點一樣,非此莫屬了。
海膽松葉蟹蓋甲羅燒

西京燒銀鱈魚 $188 🐟
對餐廳的燒物大有信心,再叫來了西京燒銀鱈魚。
需要一點時間,證明是即叫即燒的。
滑嘟嘟的銀鱈魚燒得滑溜不鞋口,
帶有油香,再沾上蛋黃醬,太夾了吧。

既健康又飽肚。
西京燒銀鱈魚

芥末八爪魚 $58
不知怎的對芥末八爪魚🐙情有獨鍾。
每次見到這碟總想點來過過口癮,
嚐嚐看每間餐廳的芥末有幾濃~
滑溜溜的八爪魚和富衝擊感的芥末特別有火花💥
配著酒不知不覺就吃光了。
芥末八爪魚

馬刀貝 $96
朋友已吃飽了,今晚的我意猶未盡
又點了這碟海鮮自私吃🤣
鮮味十足👍🏻
馬刀貝

點了一枝小瓶的酒 - 作 雅乃智 純米吟釀
300m $350
兩個人想小飲一番剛剛好
米酒散發出清新的花香,帶有淡淡的水果香氣,酒體柔和,質地滑順,帶有輕盈的感覺,入口時清新而不油膩。能感受到米的甘甜,整體風味平衡而清爽,邊傾計邊喝兩杯,正~~
作 雅乃智 純米吟釀 300m l

甜品雪葩 $98
點了一個柚子雪葩,賣相有驚喜!
味道更有驚喜!
濃郁的柚子香,味道不會太甜,
Refreshing的口感,好好食!
推介!
日本原隻水果雪葩

好餐廳就是有令你振作又令人又有動力繼續上路打大佬的感覺。
即使工作怎麼源源不斷般,有多想準時放工🥺 但人生就是這樣,只好繼續努力!!
好食物加上可愛的小友人,為一晚留下了美好的回憶。

As usual, menu for reference
1960 浏览

馬刀貝
作 雅乃智 純米吟釀 300m l
日本原隻水果雪葩
2024-09-28 335 浏览
餐廳環境舒適,令人放鬆,服務人員都好有禮貌,整體感覺幾好。啲菜式都幾有特色,值得一試,一班人飲酒食串燒傾偈好開心!Ohmine 2 grain 二粒米原酒 ($1280@750ml)食串燒配清酒🍶一流!呢支酒好易入口,但有少少米香,同餐廳嘅菜式好夾,可以一試! 有好多菜色都適合配酒飲🍶串燒澳洲特級龍蝦 ($118)第一次食串燒龍蝦肉!龍蝦燒得啱啱好,肉質彈牙,鮮味十足燒雞皮雞皮燒得脆卜卜,香氣撲鼻,食落口唔會覺得油膩,係一個幾好嘅送酒小食!自家製免治雞肉軟骨配生雞蛋呢個組合係標配啊!雞肉軟骨口感爽脆,配埋生雞蛋,滑溜溜,好有層次感😋香煎鵝肝野菌飯 ($368)第一次見到咁多嘅鵝肝配飯!鵝肝煎得外脆內嫩,入口即溶,野菌飯香氣撲鼻,整體肥美又邪惡😈燒白鱔 ($78)白鱔燒得剛剛好,外面脆,裡面嫩,欣賞佢嘅皮燒得香脆乾爽🥰免費贈送磯煮鮑魚!呢個贈品真係好抵食!鮑魚煮得入味,口感彈牙,食完都覺得好滿意😋

有好多菜色都適合配酒飲🍶

串燒澳洲特級龍蝦 ($118)
第一次食串燒龍蝦肉!龍蝦燒得啱啱好,肉質彈牙,鮮味十足

燒雞皮

自家製免治雞肉軟骨配生雞蛋

香煎鵝肝野菌飯 ($368)

燒白鱔 ($78)
白鱔燒得剛剛好,外面脆,裡面嫩,欣賞佢嘅皮燒得香脆乾爽🥰

免費贈送磯煮鮑魚!
2024-09-26 313 浏览
因為太耐冇食串燒,加上見到呢間餐廳環境優雅又有日式格調,就同朋友迫不及待入去!今次的用餐體驗簡直令人驚艷,整體菜單設計精緻,每一道菜品都超好食。匠京臣 純米大吟釀🥃首先,搭配的酒是「匠京臣 純米大吟釀」。這款酒香氣撲鼻,甜得嚟口感柔和,完美襯托出接下來的海鮮和串燒,特別適合用來開胃。日本生蠔🦪新鮮的日本生蠔,肉質鮮甜滑嫩,搭配一點檸檬汁同特製醬汁,令人回味無窮。而且,用OpenRice定位有88折仲提供了每人兩隻免費的生蠔🤩接下來的串燒更驚嘆❗️澳洲特級龍蝦🦞澳洲特級龍蝦,肉質鮮美,搭配一點醬料,簡直是海鮮愛好者來說必食之選🌊仙台味噌牛筋 🐂首先是仙台味噌牛筋,味道濃郁,牛筋的軟嫩與味噌的香氣相得益彰。鹽燒牛沙瓜🐂鹽燒牛沙瓜(牛第四個胃)則帶有獨特的口感,出乎意料超級好食😋澳洲牛小排🥩& 汁燒牛肋🥩澳洲牛小排的熟度掌握得恰到好處,汁燒牛肋更是多汁入味雞皮紫蘇蝦卷🦐雞皮紫蘇蝦卷外脆內嫩,紫蘇的清香與蝦的鮮味完美結合自家制免治雞肉軟骨🐥 & 鳥腳根🐥自家制免治雞肉軟骨和鳥腳根的搭配也讓我印象深刻,軟骨的Q彈口感與雞肉的鮮嫩形成鮮明對比紐西蘭羊架🥩白鱔🐟 三文魚燒飯團🍙紐西蘭羊架的獨特風味,白

匠京臣 純米大吟釀🥃

日本生蠔🦪

接下來的串燒更驚嘆❗️

澳洲特級龍蝦🦞

仙台味噌牛筋 🐂

鹽燒牛沙瓜🐂

澳洲牛小排🥩& 汁燒牛肋🥩
澳洲牛小排的熟度掌握得恰到好處,
汁燒牛肋更是多汁入味

雞皮紫蘇蝦卷🦐
雞皮紫蘇蝦卷外脆內嫩,紫蘇的清香與蝦的鮮味完美結合

自家制免治雞肉軟骨🐥 & 鳥腳根🐥

紐西蘭羊架🥩白鱔🐟 三文魚燒飯團🍙
紐西蘭羊架的獨特風味,白鱔的鮮甜,以及三文魚燒飯團的香氣,每一道串燒都讓人感受到廚師的用心與技藝

伯爵茶焦糖燉🍮
最後,甜品部分的伯爵茶焦糖燉蛋令人驚艷。焦糖的香甜與茶香相互交融,口感滑順,是完美的結尾
2024-09-20 382 浏览
Bookmark咗呢間串燒店好耐,但因為小貴而卻步🙈🙈近排發現佢出咗二人套餐😍😍先$880即刻9沖試試佢~~有勁肥美生蠔🦪手掌咁大😋😋池魚他他勁足料,但勁多葱😂😂😂唔食薑葱既人記得講聲😌😌串燒係指定款式任選6款,有啲都要加錢🙈🙈精明既我緊係㨂牛肋、荔枝豬肉卷、雞翼、翠肉瓜etc😆😆一定冇伏又飽肚🤣🤣味道都新鮮熱辣,調味啱啱好~主食就試左個茶漬飯,幾清新👌🏻👌🏻烏冬係手打稻廷👍🏻好味!餐廳幾大,裝修幾靚,打卡🫶🏻🫶🏻服務態度都ok,主動同上菜快😃
主食就試左個茶漬飯,幾清新👌🏻👌🏻烏冬係手打稻廷👍🏻好味!
  • 汁燒牛肋
  • 芝士年糕