2023-08-09 621 浏览
一直bookmark左呢間餐廳,今晚終於決定試吓,晚上6:40分拎位,大約7:00就可以入座,等位時間唔算太耐。因為我係第一次食,入座之前諗好要叫熱門菜式:蟹肉炒飯、泰式炒通菜、飛餅、雞肉串燒啲餸菜仲要好快就到齊,一食落去真係好有泰國🇹🇭的味道,好有驚喜!蟹肉炒飯真係見到好多蟹肉,飯身粒粒乾身,再加埋炒蛋碎同少少蔥,已經好香口,會令人不停咁食飯。由於我哋得兩個人食,雖然叫左飛餅,但就無額外配咖哩,只係用串燒個沙嗲醬去伴,而且個飛餅唔算好厚身,又唔會焗到太乾,加少少醬食落岩岩好。至於雞肉串燒,個調味又係岩岩好,雞肉食落都啖啖肉同埋滑身,一碟有四串,每人食兩串份量剛剛好。食完肉都要食返啲菜,佢個泰式炒通菜有微辣,好惹味,啲通菜無炒到好黑,每條都青綠色,而且食落都有爽脆口感。食完呢幾個餸其實都有九成飽,但真係好想食埋個芒果糯米飯,畢竟甜品都係第二個胃🤣,個糯米飯煙煙韌韌,芒果唔算好甜,但淋係面的椰漿可以補返數,唔使講我哋都係食哂😍總括嚟講每道菜都好有泰國的味道,價錢亦算正常。侍應態度亦好好,只是餐廳裡播的音樂略嫌嘈吵(因為本來已經有好多人聲),同埋內裡油煙太大,食完之後頭髮有陣油煙味(但我哋

招牌蟹肉炒飯

Roti
雞肉串燒

泰式炒通菜

芒果糯米飯

總括嚟講每道菜都好有泰國的味道,價錢亦算正常。侍應態度亦好好,只是餐廳裡播的音樂略嫌嘈吵(因為本來已經有好多人聲),同埋內裡油煙太大,食完之後頭髮有陣油煙味(但我哋已經係坐門口位),如果可以改善的話就更好,期望下次黎再試埋其他菜式。
2023-08-08
  • 招牌泰式蟹肉炒飯
  • 泰式奶茶
  • Chicken  satay
2023-08-08 288 浏览
呢間泰國菜長期都好多人排隊,六人以上先可以預約,所以想食就一定要早啲去。今次我平日六點左右,好好彩仲有兩三張枱,所以可以直接入去坐。和牛炒闊河粉雖然佢寫住係辣嘅,但係食落去唔係真係好辣,所以唔使太擔心。個河粉好有鑊氣,炒得好惹味,啲河粉有啲似手工製造,煙煙韌韌,係我食過最好食嘅河粉。沙嗲雞肉串燒呢雞肉保持得好嫩滑,個醬汁都超好食。佢個醬汁好大碟,啲配菜又甜甜地好好味。蟹肉奄列超似一隻巨型嘅餃子,入邊係充滿好多好多好多蟹肉,而且一上枱出邊係脆卜卜,配埋入邊好fluffy嘅口感,真係一定要嗌嚟試吓😍

和牛炒闊河粉

沙嗲雞肉串燒

蟹肉奄列

香港搵泰菜唔難,但唔係間間都保留到地道風味,事關好多為咗迎合港人口味,會調低辣度又唔夠惹味,或者一味得個鹹字。呢間連續幾年入選米芝蓮推介嘅泰菜餐廳,就連帶我嚟嘅泰妹都推介,事關菜式平衡到港人口味之餘,又不失泰菜獨特色香味,食完包你舔舔脷😋😋1️⃣泰式虎蝦炒金邊粉 Pad Thai of Tiger Prawns ($158) 炒好一碟金邊粉,其實好考功夫。先唔講味道,淨係講質感,炒到一patpat、太濕、太碎嘅比比皆是。呢碟金邊粉,我欣賞佢乾濕度適中,仍然保留到粉條嘅彈牙🤏。大虎蝦🍤有四大隻,肉質都算新鮮彈牙。味道方面,帶出到分明嘅香料鮮味,撈埋花生🥜、豆腐乾、芽菜、蝦乾同青檸,偏清爽,唔係一味加甜加酸。重口味人士或者覺得唔夠惹味,可以自行加調味料,但對小妹嚟講,夾埋其他濃味餸菜一齊食嘅話,我覺得反而平衝到膩感 👌2️⃣沙嗲鷄串燒 Chargrilled chicken satay ($138) 🍢共五串,燒得啱啱好,外皮焦脆帶有微微炭燒香氣,內裡保持到鷄肉嘅嫩滑口感。串燒配有辣沙嗲蘸醬,後勁都幾辣🥵唔食得辣人士點少少好啦😆青瓜沙律夾住幾粒辣椒紅蔥,好fresh,同啖啖肉一齊食fit哂!3️⃣鮮製

泰式虎蝦炒金邊粉

沙嗲鷄串燒

3️⃣鮮製泰式香蕉飛餅 Crispy banana Roti ($108)
呢個 ❗❗真❤推❤介❗❗ 香港好難搵到高質泰式roti!! 呢一個淋上滿滿Nutella同煉奶,皮薄又脆,香蕉🍌份量好足,經典組合冇得輸,食到幾飽都要另開一個胃食埋呢個!Roti可加配椰子雪糕,今次冇嗌,但之前食過都好match,椰子味突出,絕對值得一試😚
鮮製泰式香蕉飛餅

4️⃣泰式奶茶 Thai Milk Tea ($46)
經典泰國飲品,帶濃濃茶香同奶香,飲落都順口,唔會死甜。
泰式奶茶

📍餐廳工業風裝修,水泥牆,樓底高,裝修尚可。
📍枱細細,同隔離枱相隔較近,唔係話坐得特別舒服。
📍有半開放座位,夏天坐呢邊都幾熱 (當係增添泰國風味?😝)

✍️評分
2023-07-08
泰式虎蝦炒金邊粉
沙嗲鷄串燒
2023-08-03 668 浏览
今日lunch去咗食上環人氣泰國菜,呢度lunch time都好多人排隊,等咗好一陣,而排隊期間店員有提供一小杯凍茶同遮,幾貼心▪️泰式炒闊河粉(雞)🐔河粉係闊身透明嗰隻,食落好滑。入面有好多雞肉同蛋,仲有粟米仔同芥蘭,炒得好有鑊氣▪️泰式奶茶🧋奶茶比較甜,好重煉奶味,偏向泰國地道口味▪️芒果糯米飯🥭🍚芒果清甜唔酸,糯米飯煙韌有咬口,充滿椰香,但偏甜少少,面頭仲有啲脆脆增加口感▪️泰式街頭椰子雪糕🥥🍦用椰子殼🥥裝住兩球椰子雪糕、椰子肉、粟米、花生碎,椰子味濃,口感豐富,同喺泰國街頭食到嘅一樣本身想食香蕉飛餅,但原來lunch time冇🥺Samsen 泰館📍上環蘇杭街23號地下

▪️泰式炒闊河粉(雞)🐔

▪️泰式奶茶🧋
奶茶比較甜,好重煉奶味,偏向泰國地道口味

▪️芒果糯米飯🥭🍚

▪️泰式街頭椰子雪糕🥥🍦

本身想食香蕉飛餅,但原來lunch time冇🥺

Samsen 泰館
📍上環蘇杭街23號地下
泰式炒闊河粉(雞)
泰式街頭椰子雪糕
  • 泰式街頭椰子雪糕
我真係唔呃你,鍾意食泰菜既,一定一定要試呢間‼️好食到係我逢人都要介紹,就算幾飽都絕對唔捨得食剩,每道菜都like爆既程度❤️❤️❤️。連續幾年都入選米芝蓮推介既餐廳果然名不虛傳🥹推薦指數:🐷🐷🐷🐷🐷(5分滿分)(原因:全部都好好食,十級推薦!)泰北咖喱雞金麵 𝐇𝐊𝐃 148咖喱金麵係呢到既招牌菜🌟!咖喱充滿椰香,金麵Q彈爽口👍🏻,加埋上面撒既脆脆,口感好豐富,雞肉滑嫩,正✌🏻泰式火車炒飯配和牛 𝐇𝐊𝐃 138好重口味但好滿足,和牛俾得一d都唔小氣,基本上可以每啖飯都食到和牛🐮,酸酸辣辣,超正✌🏻泰式香蕉煎餅 𝐇𝐊𝐃 98 加配椰子雪糕 𝐇𝐊𝐃 36呢個真係世界級!!!我地基本上食完上面兩道已經好飽🤰🏻,但最後都忍唔住食哂碟🥹煎餅係厚實派,加埋滿滿既Nutella 同煉奶,真係不得了🥰椰子雪糕清甜唔膩,甜品星人一定一定要嗌🤤泰式奶茶 𝐇𝐊𝐃 48泰奶梗係食泰菜必叫喇,香醇唔死甜,真係食得好滿足🫶🏻環境:行復古東南亞裝修,一秒令你返泰國🤭

推薦指數:🐷🐷🐷🐷🐷
(5分滿分)
(原因:全部都好好食,十級推薦!)

泰北咖喱雞金麵 𝐇𝐊𝐃 148

泰式火車炒飯配和牛 𝐇𝐊𝐃 138

泰式香蕉煎餅 𝐇𝐊𝐃 98
加配椰子雪糕 𝐇𝐊𝐃 36

泰式奶茶 𝐇𝐊𝐃 48
泰奶梗係食泰菜必叫喇,香醇唔死甜,真係食得好滿足🫶🏻

環境:行復古東南亞裝修,一秒令你返泰國🤭
  • 泰式香蕉飛餅
  • 泰式火車炒飯配和牛
  • 泰北咖喱雞金麵
2023-07-31 163 浏览
今晚約左女神當然要帶佢食好野啦~就揀左上環人龍店泰館~因我較晏時間去所以都好快有位~但想食既和牛串就賣晒較少少失望~幸好仲有蝦串補償返~再點 蟹肉炒飯 泰式雞肉炒闊河粉~熱情果沙冰~泰式闊河粉好好食唔洗加調味料已經好好食~蟹肉炒飯又係好味唔食蟹既我都覺得好好食~而熱情果沙冰好好飲冰夠幼身好似食雪葩咁同好足料唔會死甜~之後仲叫左甜品椰子🥥雪糕~直頭好似係泰國街頭食既一樣味道 配料有粟米花生碎~真係風味十足~我女神都表示好好食下次要再來~外國店員服務都好好好友善同熱情~!
  • 招牌泰式蟹肉炒飯
  • 泰式街頭椰子雪糕
平時放飯路過都見到大排長龍,今次平日大約1點到意外地見到有位,唔洗諗即入!✦ 泰式雞肉炒闊河粉 $128有鑊氣蛋香味濃,河粉好滑,唔會太濕👍🏻✦ 泰式虎蝦炒金邊粉 $148有4隻大虎蝦,加上花生、豆腐乾、芽菜、蝦乾,香味均勻不過不失🦐✦ 泰式打拋和牛配油炸雞蛋 $138 牛肉味夠濃,加埋隻流心蛋撈飯食very good 🍳✦ 泰式奶茶 跟餐$18味道剛好,唔會甜得濟💕整體嚟講裝修氣氛一流,而且食物有水準,係同朋友小聚既好地方✨

✦ 泰式雞肉炒闊河粉 $128
有鑊氣蛋香味濃,河粉好滑,唔會太濕👍🏻

✦ 泰式虎蝦炒金邊粉 $148

✦ 泰式打拋和牛配油炸雞蛋 $138
牛肉味夠濃,加埋隻流心蛋撈飯食very good 🍳

✦ 泰式奶茶 跟餐$18
味道剛好,唔會甜得濟💕

2023-07-25 189 浏览
我已經唔係第一次嚟呢間舖頭啦,雖然我唔係好記得上次食啲乜嘢,但係每一次都覺得好新鮮!第一個係和牛炒飯呀,唔係食和牛有幾和牛,而係食炒飯嗰個汁,佢有啲辣辣地嘅風味啦,又有少少鹹鹹哋嘅泰國味。然之後叫咗肉碎生菜包,有少少辣,仲係有啲泰國香味。最後仲有一個蟹肉嘅omelette, 我哋坐喺吧枱,所以睇清楚佢點樣煮呢個餸,煮得好有技巧,上菜嘅時候omelette 仲企起身。最後,仲有一杯泰式檸茶同埋一杯泰式奶茶!我覺得檸茶個味好特別嘅

然之後叫咗肉碎生菜包,有少少辣,仲係有啲泰國香味。
和牛炒飯
肉碎生菜包
蟹肉omelette
外卖自取
和牛炒飯
肉碎生菜包
蟹肉omelette
終於來吃到了 每次都要排隊 或是下場了 都吃不到剛好早上打風 誰知他們也有開店 太好了 就在大家還沒起床時 先吃一波吧(LUUUCKY~~~~泰北咖哩雞金麵 $158哇 這份咖哩真的超級濃稠 濃到像醬😆 上面還有點炸麵條🍝把金麵、炸麵條跟咖哩醬 一起吃~~ 直接置身東南亞 哈哈哈😆這不是重辣版的咖哩 而是香料、椰奶味更香濃 不吃辣的大家也能吃得到咖哩雞 但也不能不提雞的部分 他們的雞不但煮得入味 而且煮的時間十分「到位」雞肉跟骨頭🦴剛好分離 又不會過於軟爛 廚師👨‍🍳心思相當細膩 無論在咖哩、麵、雞肉跟配料上也非常用心招牌泰式蟹肉炒飯 $168炒飯一下桌時候 腦袋就「呀~白白色 看起來十分普通」但看到另一半卻吃得津津有味 非常不解🤔 可是吃過以後臉上也露出和另一半一樣的笑容 哈哈😆每口都是大大塊價真價實的蟹🦀️肉 炒飯吃起來滋潤卻又不油再加上廚師們👨‍🍳特調醬汁 香辣清爽 更讓人停不了口另外他們桌上也附有一瓶辣椒醬 這個不能加太多 真的偏辣🌶️一點可是加起來更爽~~ 夏天吃到 更貼近泰國🇹🇭生活泰式奶茶雪糕🍦 $78太可愛了吧 和泰國🇹🇭乍度乍吃過的椰子🥥冰好像都用了椰子🥥放冰淇淋🍦 而且
終於來吃到了 每次都要排隊 或是下場了 都吃不到
剛好早上打風 誰知他們也有開店 太好了
就在大家還沒起床時 先吃一波吧(LUUUCKY~~~~
泰北咖哩雞金麵
泰北咖哩雞金麵 $158

哇 這份咖哩真的超級濃稠 濃到像醬😆 上面還有點炸麵條🍝
雞肉跟骨頭🦴剛好分離 又不會過於軟爛
招牌泰式蟹肉炒飯 $168

炒飯一下桌時候 腦袋就「呀~白白色 看起來十分普通」
但看到另一半卻吃得津津有味 非常不解🤔
可是吃過以後臉上也露出和另一半一樣的笑容 哈哈😆
每口都是大大塊價真價實的蟹🦀️肉 炒飯吃起來滋潤卻又不油
再加上廚師們👨‍🍳特調醬汁 香辣清爽 更讓人停不了口
可是加起來更爽~~ 夏天吃到 更貼近泰國🇹🇭生活
泰式奶茶雪糕
泰式奶茶雪糕🍦 $78

太可愛了吧 和泰國🇹🇭乍度乍吃過的椰子🥥冰好像
都用了椰子🥥放冰淇淋🍦 而且還有泰國🇹🇭常有的雪糕🍦配料——花生🥜
泰式奶茶🧋甜甜香醇 一口下去 就能辨識到是泰版的奶茶(但又不會過甜
而且再配上花生🥜一起吃 不但化開煉奶的甜 還給上多個可嚼的口感
廚師👨‍🍳們也沒有浪費到椰子🥥 也把椰子🥥肉刮出來搭配泰奶雪糕🍦
真的好解暑 夏天吃到這份真的很快樂 在太陽🌞底下吃 更是享受😎

「泰館」 這名真的改得很貼切 店面設計成一個半開放的狀態
讓外面的陽光☀️空氣走進店內 而且整店設計都一個復古水泥感的風格
再放進各種植物 及強烈的泰國國旗紅 使大家走進店後就像進入另一空間一樣
形造一個全新的體驗 而且他們所選的背景音樂🎵令人很想wave~~~
根本就是香港🇭🇰人們到泰國🇹🇭的VIBE (難怪大家在大熱天也願意排隊吃~
下次也好想和朋友 再來吃~~ 把其他的主食、小吃跟甜品 也試試
2023-07-17
泰北咖哩雞金麵
泰式奶茶雪糕
2023-07-14 3996 浏览
👉🏻泰式黄咖哩雞💲198aromatic curry of deboned chicken & potatoes, fried shallots and cucumber relish👉🏻秘製和牛串燒💲188chargrilled Wagyu MB7 beef skewers (300gm)spicy tomato and Thai herb relish👉🏻炭燒茄子虎蝦沙律💲138chargrilled eggplant & tiger prawn salad, soft boiled egg, toasted rice and chili dressing👉🏻招牌泰式蟹肉炒飯💲168fried rice of crabmeat & spring onions, crispy garlic and egg👉🏻鮮製泰式飛餅配朱古力醬或煉奶💲78fresh made roti with Nutella or condensed milk-one of my friend said this is a gd place for dating since no booking is allo

👉🏻泰式黄咖哩雞💲198

👉🏻秘製和牛串燒💲188

👉🏻炭燒茄子虎蝦沙律💲138

👉🏻招牌泰式蟹肉炒飯💲168

👉🏻鮮製泰式飛餅配朱古力醬或煉奶💲78

one of my friend said this is a gd place for dating since no booking is allowed, you can leave your phone number to wait for their call while pre-drinking at somewhere nearby 🤭 but i think it suits small groups of people instead cuz you could share and try more dishes! This is not my first time visiting here so I ordered some of the dishes that aren’t the hot picked items but they tasted nice as well! Tho the wagyu was a bit chewy
rating: 8/10
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
Samsen (Sheung Wan)
📍G/F, 23 Jervois St, Sheung Wan
2023-07-13 321 浏览
📍Samsen 泰館上環蘇杭街23號地下唔使排隊就可以再食~1️⃣ 泰式黄咖喱雞飯 $158 🌕🌕🌕🌕🌑2️⃣ 泰式虎蝦炒金邊粉 $158 🌕🌕🌕🌕🌑3️⃣ 泰式炒闊河粉(雞) $128 🌕🌕🌕🌕🌕好食,再追加多一份!闊河粉幾煙靭,唔會一夾就斷,有啲咬口。炒得好入味,但唔會太油。4️⃣ 泰式打抛和牛配油炸雞蛋飯 $138 🌕🌕🌕🌕🌑5️⃣ 招牌泰式蟹肉炒飯 $168 🌕🌕🌕🌕🌑6️⃣ 泰北肉碎生菜包(鴨) $138 🌕🌕🌕🌕🌑7️⃣ 炒泰國通菜 $88🌕🌕🌕🌕🌑8️⃣ 芒果糯米飯 $98 🌕🌕🌗🌑🌑芒果唔甜但夠腍,飯好油,成餐最一般。9️⃣ 泰式街頭椰子雪糕 $78 🌕🌕🌕🌕🌕1️⃣0️⃣ 泰式奶茶雪糕 $78 🌕🌕🌕🌕🌕1️⃣1️⃣ 泰式斑蘭雪糕 $78 🌕🌕🌕🌕🌕雪糕全部都好食,用椰子殼裝住,配有椰子肉。我最鍾意泰式奶茶味!1️⃣2️⃣ Thai Milk Tea (+$18) 🌕🌕🌕🌕🌑1️⃣3️⃣ Fresh Lime Soda (+$18) 🌕🌕🌕🌑🌑推介雪糕同泰式炒闊河粉,芒果糯米飯最一般,其他中上。不過如果要排隊就未必想再食。
📍Samsen 泰館
上環蘇杭街23號地下

唔使排隊就可以再食~

1️⃣ 泰式黄咖喱雞飯 $158 🌕🌕🌕🌕🌑
2️⃣ 泰式虎蝦炒金邊粉 $158 🌕🌕🌕🌕🌑
3️⃣ 泰式炒闊河粉(雞) $128 🌕🌕🌕🌕🌕

4️⃣ 泰式打抛和牛配油炸雞蛋飯 $138 🌕🌕🌕🌕🌑
5️⃣ 招牌泰式蟹肉炒飯 $168 🌕🌕🌕🌕🌑
6️⃣ 泰北肉碎生菜包(鴨) $138 🌕🌕🌕🌕🌑
7️⃣ 炒泰國通菜 $88🌕🌕🌕🌕🌑

8️⃣ 芒果糯米飯 $98 🌕🌕🌗🌑🌑
芒果唔甜但夠腍,飯好油,成餐最一般。

9️⃣ 泰式街頭椰子雪糕 $78 🌕🌕🌕🌕🌕
1️⃣0️⃣ 泰式奶茶雪糕 $78 🌕🌕🌕🌕🌕
1️⃣1️⃣ 泰式斑蘭雪糕 $78 🌕🌕🌕🌕🌕

週日的上環街道很寧靜,唯獨一行入蘇杭街,就遇到大排長龍的呢間餐廳,又即興排隊試食下。泰北咖喱牛金麵 $158我最欣賞的是蛋麵,麵身的高低不平能掛上滿滿的咖喱汁。另外,相比起平常泰菜,泰北菜的辣度再多啲啲,嚐辣之人應該會好鍾意。雖然我不太食到辣,但呢道菜的辣度充滿咖喱香,再加埋脆脆蝦條、花生等配料,增加食趣,不錯!招牌泰式蟹肉炒飯 $168睇菜名好似好普通,點知品嚐過後覺得好正,難怪會叫做「招牌菜」。普通的一個炒飯,很多做得出色的點,泰國米煮成的米飯很有嚼頭,略有甜味;蟹肉分量很多,亦很鮮美;最最最令我鍾意的是即煮即食的鑊氣感,大讚!泰式街頭椰子雪糕 $88100%泰式風味,3球雪糕,加上粟米、花生、椰子片等等,好豐富。Coconut & soy milk slushie $52Mango & passionfruit slushie $62餐後小記:當日用餐被安排的座位是一張雙人藤椅,與隔離枱食客係同一張,點知遇著瘋狂un腳的食客,而且對方又係遊客,搞到成餐都好似身處地震中用餐咁。雖然體驗不佳,但明白唔關餐廳的事,所以以後都會繼續想幫襯!

泰北咖喱牛金麵 $158

2023-07-02
午餐
Mango & passionfruit slushie
2023-07-04 217 浏览
泰國嘅炒粉麵飯,每一款其實都好好食,泰式蟹肉炒飯,蟹肉份量非常之多,夾埋炒飯一齊食非常之好食,味道唔會話太鹹,非常之容易入口,泰式生蝦,味道非常新鮮,加埋蒜頭同埋辣椒一齊食,正
2023-07-04 380 浏览
聽聞呢間餐廳人龍多,所以一直都未有試。結果有日兩點幾經過見無人排隊就入去試試入到去餐廳座無虛席,水泥風設計好靚好高質,open kitchen可以飽覽整個烹調過程很有趣。今次叫左必叫既招牌泰式蟹肉炒飯,炒得好有鑊氣好香,啲飯炒到粒粒分明,又唔會太濕太干,炒飯旁邊還有魚露醬汁,加埋炒飯就會變得太咸。呢個份量兩個人食岩岩好!泰國通菜,好多蒜粒乾蔥好惹味價錢雖然系中上,但都會想再來呢間餐廳試埋其他菜式

泰國通菜,好多蒜粒乾蔥好惹味

價錢雖然系中上,但都會想再來呢間餐廳試埋其他菜式

午餐
2023-06-24 331 浏览
又到泰國野時間啦😋😋今次出走灣仔。。佢呢間係分店黎。。都開左一段時間架啦。。佢有間係藍屋個邊。。個間主要食船麵。。而今日講個間就唔會有船麵食啦。。佢主要係啲抄野。。亦都有佢原舖嘅甜品👍🏼👍🏼今次我地有6個人。。所以都叫左一半嘅餐廳野食都叫晒😏上次食佢啲船麵係好正。。所以都好期待。。而佢啲野食都係好好味。。好有泰國風味。。野食味又夠晒。。仲有佢啲甜品都好懷念。。我食完幾日都好掛住😏😏如果黎食嘅朋友預左排隊架啦。。我咁遲先黎係次次經過都好多人。。呢次都忍下。。排轉黎食番餐😏😏..🥗泰北肉碎生菜包🫓飛餅🥬抄泰國通菜🐟泰式紅咖喱魚餅🍢沙嗲雞串燒🍜泰北咖喱牛金麵🍜香辣泰式炒闊河粉(和牛)🍜泰式虎蝦炒金邊粉🥭芒果糯米飯🥥斑斕椰子湯丸🍫鮮制泰式香蕉飛餅..📍 Samsen 泰館 (上環)上環蘇杭街23號地下..@samsenhk ..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongko
又到泰國野時間啦😋😋
今次出走灣仔。。佢呢間係分店黎。。都開左一段時間架啦。。
佢有間係藍屋個邊。。個間主要食船麵。。
而今日講個間就唔會有船麵食啦。。
佢主要係啲抄野。。亦都有佢原舖嘅甜品👍🏼👍🏼
今次我地有6個人。。所以都叫左一半嘅餐廳野食都叫晒😏
上次食佢啲船麵係好正。。所以都好期待。。
而佢啲野食都係好好味。。好有泰國風味。。
野食味又夠晒。。仲有佢啲甜品都好懷念。。
我食完幾日都好掛住😏😏
如果黎食嘅朋友預左排隊架啦。。
我咁遲先黎係次次經過都好多人。。
呢次都忍下。。排轉黎食番餐😏😏
🥭芒果糯米飯
🥥斑斕椰子湯丸
🍫鮮制泰式香蕉飛餅
📍 Samsen 泰館 (上環)
上環蘇杭街23號地下
@samsenhk
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#samsen#samsenhk#thaifood#hkthaifood#sheungwan#sheungwancafe#sheungwanfood#泰館#上環美食

🥭芒果糯米飯 🥥斑斕椰子湯丸 🍫鮮制泰式香蕉飛餅
🥭芒果糯米飯 🥥斑斕椰子湯丸 🍫鮮制泰式香蕉飛餅