環境真係好少女feel好啱打卡📸,啱曬一班姊妹聚會🥂,開開心心過週末❤️。小店原本係尖沙咀起家再擴充至銅鑼灣開分店,不過繼早前尖沙咀店結束營業之後,銅鑼灣分店亦將於4月19日關門大吉啦😢,把握最後兩星期好好懲罰佢啦!(以下價格為2020年9月價格,拖左好耐…又係結業先迫到我出post🙈)🌗香煎安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 $228五成熟肉眼扒唔韌,味道中規中矩;薯蓉軟滑,配上黑松露,味道更上一層樓。🌗士多啤梨班戟 $108 打卡度滿分,但味道一般,Cream太多,性價比不高🙈。🌗水果茶 $56(跟餐+$28)水果茶太澀,最好飲少少就加水沖淡下。🌗玫瑰花茶 $48聞到有玫瑰花香味但飲落比較淡,建議浸耐啲先飲。

香煎安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉

🌗香煎安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 $228

士多啤梨班戟
士多啤梨班戟

🌗士多啤梨班戟 $108
打卡度滿分,但味道一般,Cream太多,性價比不高🙈。

水果茶、玫瑰花茶

🌗水果茶 $56(跟餐+$28)
水果茶太澀,最好飲少少就加水沖淡下。

玫瑰花茶

🌗玫瑰花茶 $48
聞到有玫瑰花香味但飲落比較淡,建議浸耐啲先飲。

2022-04-15 31 浏览
The decor was pink and girly. Enjoyed the quietness of the cafe. Food was better than i expected!The charcoal bun was soft yet crisp. Loved the melty layer of cheese in the middle. Best of all though, was definitely the fries! Not sure what seasoning they used, probably cajun seasoning? It was so addictive !

2022-04-11 61 浏览
較早前去咗銅鑼灣呢間打卡熱點cafe, 呢度嘅環境主要係以花花為主🌺 餐具、擺設同食物鋪排都好精緻,每一個角落都可以盡情打卡超靚❤️Rose latte綿滑奶泡有着淡淡的玫瑰味,加上有花花襯托,飲起嚟特別寫意🥰水牛芝士煙三文魚多士軟軟嘅芝士加上肥美嘅煙三文魚呢個配搭冇得輸,多士亦算外脆內軟,唔錯😋拿破崙意粉酸酸甜甜嘅蕃茄醬配上香腸煙肉洋蔥,配料都唔少,意粉亦有咬口,食落幾開胃唔錯👍綠茶芝士蛋糕成個擺設都好靚,綠茶同芝士尚算香濃,亦唔會過甜👍紫薯奶蓋pancakePancake上面同中間都有好多紫薯味嘅cream,仲食到一粒粒嘅紫薯,pancake係美式嗰隻所以比較實淨,睇落去以為會好漏,但係一啖cream一啖pancake份量剛剛好,一啲都唔甜😚

Rose latte
綿滑奶泡有着淡淡的玫瑰味,加上有花花襯托,飲起嚟特別寫意🥰

水牛芝士煙三文魚多士

拿破崙意粉

綠茶芝士蛋糕
成個擺設都好靚,綠茶同芝士尚算香濃,亦唔會過甜👍

紫薯奶蓋pancake
2022-04-03 45 浏览
食飽飯想食個甜品 經過見到店鋪環境幾吸引 充滿粉紅色同花花 決定試呢間 今次order左個提拉米蘇班戟 ($108) 班戟好乾身🙈🙈就算連埋中間既cream食 都覺得乾 試一次就夠了

2022-04-01 67 浏览
The reasonably priced lunch menu is updated every few months and each set comes with a daily soup or salad. There’s an option to add $18 for the daily dessert, but we wanted to try their pancakes and waffles instead. We felt that there wasn’t sufficient strawberry cream and jam, so the pancakes were a little too dry, but this ‘special pancake’ definitely gets full marks for the pretty plating!The waffles were crispy and light, and you can never go wrong with the perfect combination of nutella, c

Strawberry Pancake

[Strawberry Pancake]

[Nutella & Chocolate Ice Cream Waffle]
The waffles were crispy and light, and you can never go wrong with the perfect combination of nutella, chocolate and ice cream - such a guilty pleasure!
2021-05-06
今次去左間銅鑼灣既花花Cafe打卡相信大家行過Sogo後面都會見到入面全部都係花既佈置 粉色系為主 少女心爆棚原來呢排轉左新既午餐Menu意粉、漢堡、扒類全部都有 好多元化近門口有3張坐梳化凳既枱最入果張睇黎就應該係影相最靚既位All Day Breakfast Lunch Set $138呢度既ADB比較豐富 有窩夫有yogurt蛋都係滑既 係D菇炒得較乾 無乜味加左$28轉左花茶 佢都有好多款揀我揀左桂花烏龍 好清香本身lunch set都包埋湯/沙律蘑菇湯都好好味 唔係普通餐湯打碎哂d蘑菇 好有口感日式鰻魚飯配玉子 $108鰻魚都好大條 夠哂汁本身以係配玉子燒黎到就以蛋包飯咁加左$28轉埋玫瑰Latte好香玫瑰味 靚到都唔捨得飲總括黎講 呢度打卡100分食物都好食 唔會得個樣甜品今次就未試到但見到個Tiramisu都好多人order

今次去左間銅鑼灣既花花Cafe打卡
相信大家行過Sogo後面都會見到
入面全部都係花既佈置 粉色系為主 少女心爆棚
原來呢排轉左新既午餐Menu
意粉、漢堡、扒類全部都有 好多元化
近門口有3張坐梳化凳既枱

食物都好食 唔會得個樣
甜品今次就未試到
但見到個Tiramisu都好多人order
2022-03-28 51 浏览
Sean Cafe 以櫻花為主題,四周佈置成花園一樣。鄰近門口的位置,更設有櫻花樹打卡位🌸盡情打卡好適合3月份來品嘗💜佢哋推出呢個3週年「旋轉熱氣球下午茶」SET又靚又Chill, 吸引到我一定要去試吓👊🏻💕🍽Tea Set🥂仲有2杯Mocktail🌷墨西哥雞肉卷🫔🌷藜麥炸蝦多士🍤🌷提子蟹肉薄脆🦀🌷三文魚慕絲脆格🐠🌷杏仁奶凍🍮🌷芝士蛋糕🍰🌷心形朱古力蛋糕🍫🌷甘酒牛奶紅豆搽茶🍵🌷脆炸海鮮餃🥟我自己鐘意食三文魚🍣慕絲,造型特別,好似甜筒🍦鹹香味好出👍🏻十分好食😋杏仁奶凍上面鋪滿啫喱,奶凍口感幼滑👏🏻📍Séan Café & Lounge (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
好適合3月份來品嘗💜

🌷芝士蛋糕🍰
🌷心形朱古力蛋糕🍫
🌷甘酒牛奶紅豆搽茶🍵
🌷脆炸海鮮餃🥟

📍Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

位於銅鑼灣旺區,從落地玻璃看進去,可以看到以花為主題的粉色漂亮裝修,絕對是打卡絕佳的 Cafe。令人意想不到的是這間漂亮的 Cafe 內裡,飲品食品除了有美麗的外觀,還兼顧到了味道,美味程度絕對不亞於外表。白汁蘑菇意大利飯意大利飯軟硬適中,醬汁口感 creamy。雖然份量少了一點,但味道很好。拿破崙汁蕃茄雞柳意粉香濃的蕃茄醬汁帶一點微酸,吃下去令人食慾大增。脆脆拉絲水牛芝士條不解釋,請看圖 👍🏻Nutella 朱古力怪窩夫開頭在想”怪窩夫”是甚麼意思,後來見到實物才聯想到”朱古力怪” 🤣🤣🤣。外觀特別,不會太甜,窩夫比較薄。Elderflower@Sean帶點微酸的 cocktail,喝完絕對有意猶未盡的感覺。Oreo 朱古力沙冰滿滿一大杯的朱古力沙冰,上面鋪滿了 Oreo 碎,甜度適中 😋。

拿破崙汁蕃茄雞柳意粉
香濃的蕃茄醬汁帶一點微酸,吃下去令人食慾大增。

脆脆拉絲水牛芝士條
不解釋,請看圖 👍🏻

Nutella 朱古力怪窩夫
外觀特別,不會太甜,窩夫比較薄。

Elderflower@Sean
帶點微酸的 cocktail,喝完絕對有意猶未盡的感覺。

2022-03-18
Oreo 朱古力沙冰
位於銅鑼灣既粉色花花主題餐廳💛已三訪是次餐廳 最近得悉小店有機會於三月中會結業 大家有機會去支持下/購買店鋪自家制的蛋糕做甜品或者生日蛋糕☺️-✨All day breakfast ($118)內有牛角包、大啡菇、薯餅、蕃茄、腸仔、炒蛋、沙律同茄汁豆 仲配有餐湯同飲品 好豐富💛當中腸仔味道印象深刻 本身以為普通腸仔 點知咬落有車打芝士醬爆出 芝士味好濃郁 至於牛角包就略嫌吾夠脆口 但勝在牛油味香📍 Séan Café & Lounge (銅鑼灣)銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
✨All day breakfast ($118)

📍 Séan Café & Lounge (銅鑼灣)
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
2022-03-08 60 浏览
上次食完「Séan Café & Lounge」嘅Afternoon tea 之後,真心覺得唔錯,又多打卡位,就襯佢結業前再去食多次brunch 😚 打卡之餘又可以享受吓Me time🥰粉紅花花 Sean Cafe 推出全新午餐menu,提供多元化選擇,由意粉、漢堡、扒類都有齊🥰一個人我就食得簡單啲 😚 叫咗個 All day breakfast + Hazelnut latte +甜品 😚 Lunch Set 跟餐仲有餐湯或者沙律跟🥰✨是日餐湯-南瓜湯南瓜味突味,湯嘅質地濃厚,好足料✨ All day breakfast有雞蛋,牛角包,啡菇,腸仔,蕃茄,沙律菜,薯餅同埋茄汁豆👍🏻 要特別介紹返個蛋,勁厚,好足料💗✨是日甜品日式芝士蛋糕🍰 芝士好香好滑,好好味😋✨ Hazelnut latt拉花好靚,勁打卡able,奶味同Hazelnut味夾雜咖啡味💗又唔太甜,好飲👍🏻今次我揀咗坐係櫻花樹下,哩個位真係好靚,可以瘋狂打卡 🌸 你哋都快啲把握機會嚟影相打卡啦💗佢哋嘅Lunch Set 新加入多款特色主菜同埋甜品,賣相味道同樣超水準👍🏻 總有一款啱你㗎😚

✨是日餐湯-南瓜湯
南瓜味突味,湯嘅質地濃厚,好足料

✨ All day breakfast

✨是日甜品
日式芝士蛋糕🍰 芝士好香好滑,好好味😋

✨ Hazelnut latt

今次我揀咗坐係櫻花樹下,哩個位真係好靚,可以瘋狂打卡 🌸

2022-03-07 52 浏览
今次我地黎到好靚既花花餐廳Sean Cafe,佢地每逢節日都推出主題下午茶。今年既白色情人節就推出左「Valentine Breeze」既afternoon tea set,以情人作主題,充滿浪漫氣氛餐廳門口位同入面都勁多花花勁靚,個tea set仲係熱氣球造型好特別,可以盡情打卡甘酒牛奶紅豆抹茶布丁-,布丁設計得好可愛,好適合打卡,味道甘香心形朱古力蛋糕-蛋糕好鬆軟,仲配士多啤梨cream迷你芝士蛋糕-有2款味道,原味同焦糖味都好食杏仁奶凍-上面鋪滿啫喱,奶凍口感幼滑三文魚慕絲脆格-一個小小既雪糕筒裝住,質感軟滑,三文魚鹹香味好出脆炸海鮮餃-出面炸到香脆好邪惡提子蟹肉薄脆-提子同蟹肉都鮮甜藜麥炸蝦多士-睇落似炸雞,原來係蝦仲有健康既藜麥,蝦好大隻又彈牙墨西哥雞肉卷-好少係tea set出現,咖喱同芝士味濃郁跟餐仲有2杯mocktail,叫做Valentine breeze,味道酸酸甜甜好refreshing +28蚊仲可以upgrade做special drink,我地就叫左一杯鮮奶抹茶同一杯榛子咖啡,飲品會有花花裝飾,熱飲仲有好靚既拉花,真係見到都心心眼「Valentine Bre

心形朱古力蛋糕-蛋糕好鬆軟,仲配士多啤梨cream

迷你芝士蛋糕-有2款味道,原味同焦糖味都好食

杏仁奶凍-上面鋪滿啫喱,奶凍口感幼滑

脆炸海鮮餃-出面炸到香脆好邪惡

提子蟹肉薄脆-提子同蟹肉都鮮甜

墨西哥雞肉卷-好少係tea set出現,咖喱同芝士味濃郁

「Valentine Breeze」係白色情人節供應ga!!如果想了解多啲,即刻dm @seancafehk 查詢詳情 或者上 Sean Cafe 網站訂座啦~

📍Sean Cafe and Lounge @seancafehk
銅鑼灣謝斐道Tower 535 G01地下

#seancafe #銅鑼灣美食 #白色情人節下午茶 #情人節下午茶

@seancafehk 嘅Tea Set大家應該都知我哋食過幾次,每逢節日佢哋都推出主題下午茶🫖。今個白色情人節就推出「ⱽᵃˡᵉⁿᵗⁱⁿᵉ ᴮʳᵉᵉᶻᵉ」❤️ 以情人做主題配合熱氣球食物架,充滿浪漫氣氛🌸。.📍 「Valentine Breeze」Tea Set 今次嘅set唔單止睇賣相靚,連味道都真係唔錯😍明顯比上一次進步咗,唔係得個樣㗎❤️‍🔥一共有10款食物,雖然唔係多但冇一款係伏☺️鹹點方面墨西哥雞肉卷🫔、三文魚慕絲脆格同提子蟹肉薄脆🦀較突出甜點我哋中意甘酒牛奶紅豆抹茶同迷你芝士蛋糕🧁個餐除咗包2杯西柚汁,另外仲有2杯飲品佢哋嘅ᴹᵃᵗᶜʰᵃ ˡᵃᵗᵗᵉ唔單止大杯仲有埋拉花💛.🌸甘酒牛奶紅豆抹茶🌸心形朱古力蛋糕🌸迷你芝士蛋糕🌸杏仁奶凍🌸心型馬卡龍🌸三文魚慕絲脆格🌸日脆炸海鮮餃🌸提子蟹肉薄脆🌸藜麥炸蝦多士🌸墨西哥雞肉卷.但有個不幸嘅消息😥係正苦禁晚嘅政策同疫情影響下,Cafe會喺3月中結束🈺️業,要去真係快手啦!呢間都係黃店,大家要支持下🔥💪🏻要卜位就即刻dm @seancafehk或者上 Sean Cafe 網站啦~

📍 「Valentine Breeze」Tea Set
今次嘅set唔單止睇賣相靚,連味道都真係唔錯😍
明顯比上一次進步咗,唔係得個樣㗎❤️‍🔥
一共有10款食物,雖然唔係多但冇一款係伏☺️
🌸日脆炸海鮮餃
🌸提子蟹肉薄脆
🌸藜麥炸蝦多士
🌸墨西哥雞肉卷
💜🤍💙 夢幻café 即將結業🥺好唔捨得銅鑼灣依間粉紅花花Sean Café😭每次經過依度都好想食,但次次想好多人排隊…今次決定避開繁忙時間,排一陣就得啦✨好開心坐到打卡位,採光度足夠☀️可以一邊影靚相一邊品嘗美食🤤餐牌上選擇都好多元化,全部都好吸引🤩🤍白汁雞柳意粉🤍 $69意粉嘅份量比想像中多,絕對足夠一個人食!雞肉嫩滑啖啖肉🐥冇多餘脂肪或筋位!每一條意粉都掛上白汁,香又滑!一啖意粉一啖雞肉,夠晒滿足🍝🖤黑咖啡🖤 跟餐美式咖啡正常發揮,味道唔會過於苦澀☕️💚抹茶牛奶班戟💚 $78賣相好靚,而且好有層次🥞切開有驚喜😍班戟與班戟間為抹茶忌廉,抹茶忌廉當中仲有粒粒紅豆😛有口感又甜蜜!抹茶味道香濃,整體不死甜!🧡檸檬茶🧡 跟餐紅茶味道濃郁,配上檸檬更加清新🍋❤️花花蛋糕❤️ 北海道牛奶海綿蛋糕 $78打卡一流嘅花花蛋糕🌸粉紅色嘅鮮玫瑰花真係好靚,加埋蛋糕外層嘅漸層顏色,真係唔捨得食😆外層為3.6 北海道牛乳忌廉,食落香滑,內層有3層海綿蛋糕🍰蛋糕體偏厚實,連埋忌廉食剛剛好💕臨走前見到隔離枱嘅All Day Breakfast 幾豐富,希望係3月尾餐廳結業前可以食到啦!BTW呢度雖然係銅鑼灣嘅打卡ca
💜🤍💙
夢幻café 即將結業🥺

🤍白汁雞柳意粉🤍 $69

🖤黑咖啡🖤 跟餐
美式咖啡正常發揮,味道唔會過於苦澀☕️

💚抹茶牛奶班戟💚 $78

🧡檸檬茶🧡 跟餐
紅茶味道濃郁,配上檸檬更加清新🍋

❤️花花蛋糕❤️ 北海道牛奶海綿蛋糕 $78
花花蛋糕
北海道牛奶海綿蛋糕

臨走前見到隔離枱嘅All Day Breakfast 幾豐富,希望係3月尾餐廳結業前可以食到啦!BTW呢度雖然係銅鑼灣嘅打卡café ,但係價錢唔貴,服務態度亦都好好👍🏻真係值得一試!

📍Sean Cafe and Lounge
📍銅鑼灣謝斐道Tower 535 G01地下
花花蛋糕
北海道牛奶海綿蛋糕
2022-03-03 26 浏览
有一次去完銅鑼灣怡和午炮,經過哩間cafe嘅門口就已經比佢門口嘅粉紅色櫻花🌸吸引咗😍 當時我已經同自己講一定要嚟食嘢😍後來同閨蜜👩🏽‍🤝‍👩🏻傾開計,話哩間Cafe有個限定白色情人節Afternoon Tea 💓 我哋就即刻打去Book位啦💓介紹返,哩間Cafe 叫「Séan Café & Lounge」,以粉紅色為主,即時少女心爆發💓 採用大落地玻璃設計,近門口位置可以感受陽光嘅溫暖,自然光影相打卡一流❤️Afternoon set 包4款甜點5款咸點+2杯Mocktail 👩🏽‍🤝‍👩🏻🌸 甘酒牛奶紅豆抹茶甘酒牛奶香滑,紅豆微甜同抹茶好夾❤️🌸 心形朱古力蛋糕士多啤梨cream好滑配上香濃朱古力味蛋糕,唔錯🌸 迷你芝士蛋糕一個係原味,另一個係焦糖味。雖然細細個但芝士味突出,一啖一個岩岩好💓🌸 杏仁奶凍滲透微微杏仁味嘅奶凍好滑,上面仲加咗洋甘菊果凍,啖啖花香,好清新🌸 三文魚慕絲脆格三文魚慕絲帶咸香,脆格脆口,一軟一硬口感豐富🌸 脆炸海鮮餃海鮮餃雖然係炸但一啲都唔油膩,外脆內軟,幾好食🌸 提子蟹肉薄脆蟹肉味道鮮甜惹味,薄脆酥脆🌸 藜麥炸蝦多土開頭以為係炸雞,咬落去先知係蝦😂 蝦膠彈口爽口

🌸 甘酒牛奶紅豆抹茶
甘酒牛奶香滑,紅豆微甜同抹茶好夾❤️

🌸 心形朱古力蛋糕
士多啤梨cream好滑配上香濃朱古力味蛋糕,唔錯

🌸 迷你芝士蛋糕

🌸 杏仁奶凍

🌸 三文魚慕絲脆格
三文魚慕絲帶咸香,脆格脆口,一軟一硬口感豐富

🌸 脆炸海鮮餃
海鮮餃雖然係炸但一啲都唔油膩,外脆內軟,幾好食

🌸 提子蟹肉薄脆
蟹肉味道鮮甜惹味,薄脆酥脆

🌸 藜麥炸蝦多土
開頭以為係炸雞,咬落去先知係蝦😂 蝦膠彈口爽口,味道唔錯

🌸 墨西哥雞肉卷
雞肉卷嘅咖喱味好惹味好濃郁,係我地最鐘意食嘅一個咸點

🌸 Mocktail : Valentine breeze
味道酸酸甜甜咁,加上玫瑰花嘅點綴,好打卡able

另外仲叫咗個蝶豆花茶,好清香,個茶嘅紫色好靚,打卡一流💜

哩度真係好多打卡位,可惜嘅係因為疫情關係,Séan Café & Lounge 將於3月尾結束營業,所以大家都快啲把握機會去盡情打卡啦💓
2022-02-27 1101 浏览
白色情人節快要到了,雖然沒有晚市堂食,也可在下午茶時間去吃東西慶祝吧😆。Sean Cafe推出了情人節限定的Tea Set😍。受疫情影響之下,CAFE會在三月尾結業,把握最後機會去打卡吧。-💥「Valentine Breeze」Tea Set HKD$468/2人,這個有四款甜食及五款咸食各兩件,還有兩杯情人節特飲,跟餐有兩杯飲品附送。造型以熱氣球登場很吸引,配著櫻花裝飾很夢幻的感覺🤩。-👉甜食👈甘酒牛奶紅豆抹茶:可愛造型配搭,紅豆清甜抹茶味甘香🤤心形朱古力蛋糕:草莓配朱古力味道甜蜜,蛋糕口感鬆軟迷你芝士蛋糕:芝士口感幼滑,整體味道較濃郁🙈杏仁奶凍:酸酸甜甜的柚子啫喱,奶凍味道濃郁口感幼滑-👉咸食👈三文魚慕絲脆格:慕絲口感幼滑細膩,脆格口感脆脆的脆炸海鮮餃:這個造型特別,做到外脆內軟的質感😎提子蟹肉薄脆:提子配蟹肉口感清新,薄脆酥脆不油膩藜麥炸蝦多士:藜麥炸蝦酥脆鮮味,多士口感鬆脆墨西哥雞肉卷:咖喱味道香濃,口感較豐富的小食😍-👉特飲👈這杯名為 Valentine Breeze Moctails 的特飲,飲品顏色鮮豔吸引。另有玫瑰花花瓣做點綴,感覺很寫意的,味道酸酸甜甜的挺開胃的🤩。-

👉甜食👈

甘酒牛奶紅豆抹茶:可愛造型配搭,紅豆清甜抹茶味甘香🤤

心形朱古力蛋糕:草莓配朱古力味道甜蜜,蛋糕口感鬆軟

迷你芝士蛋糕:芝士口感幼滑,整體味道較濃郁🙈
杏仁奶凍:酸酸甜甜的柚子啫喱,奶凍味道濃郁口感幼滑

👉咸食👈
三文魚慕絲脆格:慕絲口感幼滑細膩,脆格口感脆脆的
脆炸海鮮餃:這個造型特別,做到外脆內軟的質感😎
提子蟹肉薄脆:提子配蟹肉口感清新,薄脆酥脆不油膩
藜麥炸蝦多士:藜麥炸蝦酥脆鮮味,多士口感鬆脆
墨西哥雞肉卷:咖喱味道香濃,口感較豐富的小食😍

👉特飲👈

💥熱玫瑰鮮奶咖啡 HKD$52 (原價),這杯飲品很喜歡飲的,有美美的拉花和玫瑰花做裝飾。杯子用了粉紅色裝著,既吸引又美觀的飲品😍。清甜的玫瑰味,配著微甜的鮮奶,加上濃郁幼滑的咖啡,這個組合的咖啡很特別😚。

💥杞子紅棗桂圓茶 HKD$52 (原價),養生及花茶也有乾花做裝飾,不同的是配上蜜糖,可因應喜好而加配🙈。這杯是個很養生的組合,女生可飲用多一點😆。飲品味道濃郁清甜,所以不額外加蜜糖也可以。
2022-02-26