2018-03-18 103 浏览
又係朋友帶嚟食飯,主要係想食生蠔,所以朋友就book咗呢間餐廳,話啲生蠔夠新鮮。當然一嚟梗係要叫生蠔啦!果然新鮮,你篤佢仲識郁㗎,生猛。叫咗個芝士蟹棒,夠大隻,但冇咩特別,算不過不失海膽多士,多士夠脆身,雖然細細地都算有海膽味白酒煮青口,青口大大隻,有白酒香味最後食咗個沙律,嚟到之後發現原來好大份量,份樣有少少驚喜,呢個沙律唔錯,菜夠爽口,又有ham又有煙三文魚同蝦,呢個建議大家有最少三個人先好叫,真係好大份㗎😂😂

當然一嚟梗係要叫生蠔啦!
果然新鮮,你篤佢仲識郁㗎,生猛。

叫咗個芝士蟹棒,夠大隻,但冇咩特別,算不過不失
海膽多士,多士夠脆身,雖然細細地都算有海膽味
白酒煮青口,青口大大隻,有白酒香味
  • 生蠔
2018-03-18 80 浏览
之前曾經都幫襯過seanson plus,不過嗰陣時仲係買外賣生蠔食啫,而家搬咗之後再去,店舖空間大左,裝修亦都好有時尚感,而且望到就覺得好乾淨,終於似番一間餐廳。我哋四個人去到嗰時都仲有位,坐低半個鐘之後,已經full晒坐滿客人。精選生蠔$9四個人叫左24隻絕對唔過分,見到成盤生蠔送上嚟,個場面都幾震撼下。呢款生蠔唔係咩特別出產嘅,所以都唔會太過期待有乜嘢特別,不過食落真係好新鮮,同埋都有海水味,生蠔洗得好乾淨,無殻嘅碎片殘留係蠔肉上。海鮮拼盤$198呢個價錢食海鮮拼盤實在太抵,有原隻啖啖肉嘅龍蝦,鮮甜嘅青口、螺肉同埋蜆肉,份量好多食極都仲有。日本磯煮鮑魚 $68兩隻鮑魚肉嫩滑彈牙,肉質好甜,而且凍上可以保留着嗰浸鮮味。熊本霜降西冷$198呢一塊霜降西冷絕對對得起呢個價錢,脂肪分布得好均勻,咬落入口即溶,肉質仲緊緊鎖住左係入面。牛肝菌意大利飯$128份量有啲細不過真係好好食,為咗迎合香港人嘅口味,餐廳特登將飯煮林啲,好多醬汁淋咗喺飯面上,食落好濃嘅牛肝菌味。黑松露牛肝菌Pizza $88Pizza燒到香噴噴咁送上嚟,仲聞到有陣陣嘅黑松露味,食落啲芝士仲會起絲,做到外脆內軟嘅效果。燒海

精選生蠔$9

海鮮拼盤$198

日本磯煮鮑魚 $68兩隻
鮑魚肉嫩滑彈牙,肉質好甜,而且凍上可以保留着嗰浸鮮味。

熊本霜降西冷$198

牛肝菌意大利飯$128

黑松露牛肝菌Pizza $88

燒海膽芝士多士$68
之前食開生嘅海膽,熟嘅海膽又真係未試過,配埋芝士食起上嚟冇咗浸腥味,食得出海膽嘅甜味。

四個人食一餐海鮮大餐食咗$1000,計起上嚟其實都幾抵,最重要嘅係呢度竟然冇收加一費,好難得。
  • 燒海膽芝士多士
2018-03-17 1197 浏览
之前食過嘅season plus搬咗去新鋪,比起以前似番一間餐廳嘅格局,更加適合食飯傾計,我哋一行四個人浩浩蕩蕩直接walk in,新鋪個位好大,唔使等到已經可以入去坐啦。精選生蠔$9/1隻好新鮮而且都幾大隻,海水味重,雖然唔係啲出名嘅湖養殖嘅蠔,冇乜鐵礦味,但係性價比高。海鮮拼盤$198嚟到呢度食海鮮真係無得輸,呢個拼盤一啲都唔貴,但係分量就超級大,除咗有花甲,蝦,翡翠螺,青口呢啲基本野之外,竟然仲有原隻龍蝦,好抵食,四個人絕對夠分。日本磯燒鮑魚$68/2隻估唔到呢度都食到日本磯燒鮑魚,而且仲幾高質,嗰啲甜味入到去鮑魚心,切開一片片食,味道會更出,而且比較容易咬。熊本霜降西冷$198呢個相對地貴啲,但係一食就知道一定要叫,叫做霜降真係唔係假,一咬落口已經感覺到佢啲有份係分部得好平均,一點點分布好係啲肉上面,好食過好多西式餐廳。牛肝菌意大利飯$128呢一個分量唔算多,好重牛肝菌嘅味道,啲意大利飯煮得篇諗,適合香港人嘅口味。黑松露牛肝菌Pizza$88個Pizza份量啱啱好,唔係太大,唔怕食完之後食唔落其他嘢,外面焗得好香脆,有淡淡的黑松露味道。燒海膽芝士多士$68呢個多士啲海膽好重手,

精選生蠔$9/1隻

海鮮拼盤$198

日本磯燒鮑魚$68/2隻

熊本霜降西冷$198

牛肝菌意大利飯$128

黑松露牛肝菌Pizza$88

燒海膽芝士多士$68

呢個多士啲海膽好重手,完全冇偷工減料,比起生海膽,燒熟左嘅海膽另有一番風味,完全搵唔到腥味,而且入口甘甘甜甜。

四個人都係食咗$1000左右,絕對係海鮮豪華大餐,非常抵食。
2018-02-12
2018-03-16 649 浏览
放假相約朋友去左觀塘shopping, 行到入夜時段, 朋友建議一齊食個dinner先返去, 係APM似乎沒哪一間食肆較為吸引, 於是係網上一SEARCH之下原來Season Plus係觀塘都開左分店, 記得較早前去尖沙咀食過, 印象中海鮮均是物超所值, 朋友亦無異意, 所以就鎖定目標去食餐海鮮餐。每次光顧Season Plus都一定先order幾個拼盤, 勝在一個價錢, 可以食到多款美食。拼盤一) 海鮮拼盤 HK$198  絕對不是急凍了長時間的凍盤海鮮, 每款海鮮還是保持鮮甜味, 帶少少水份, 份量足夠二人食!二百蚊左右就可以食到原隻波士頓龍蝦、大量花蛤、大螺、翡翠螺、青口波士頓龍蝦 龍蝦肉肉質鮮甜彈牙, 能夠食到原汁原味~大量既花蛤肉都很飽滿清甜, 沒有沙大螺、翡翠螺 同樣是大大隻, 很爽口拼盤二) 烤焗海鮮拼盤 HK$298 不喜歡冷食既都可以點熱盤海鮮, 份量同樣為二人份量, 包括焗有頭蒜蓉大蝦、芝士焗扇貝、蒜蓉翡翠螺、芝士黑松露焗大啡菇一隻、牛油焗比目魚扒最令我回味絕對是那隻焗有頭蒜蓉大蝦, 大大隻肥美蝦開邊, 夾上了少許蒜蓉, 肉質鮮甜彈牙, 加上了蒜蓉更能突顯鮮味。還有

拼盤一) 海鮮拼盤 HK$198
海鮮拼盤

波士頓龍蝦 龍蝦肉肉質鮮甜彈牙, 能夠食到原汁原味~

大量既花蛤肉都很飽滿清甜, 沒有沙
大螺、翡翠螺 同樣是大大隻, 很爽口

拼盤二) 烤焗海鮮拼盤 HK$298
烤焗海鮮拼盤

還有就是那隻芝士黑松露焗大啡菇, 一切開, 啡菇還是很juicy....少少既黑松露令啡菇更加香, 配上芝士, 簡直是完美!

拼盤三) 自選四款炸物 HK$168
自選四款炸物

除左海鮮之外, 呢度都有多款炸物小食供應, 為左滿足不同客人喜好, 可以隨意自選4款散叫炸物小食。我地就揀左香脆紫心香芋丸、炸流心芝士、吉列蝦、薯角。

所有炸物都是即叫即炸, 不得不讚炸物炸後亦不會油林林, 炸得很香脆。
香脆紫心香芋丸表面香脆, 內裡有少少甜既香芋, 帶少少黏口
炸流心芝士表面香脆, 內裡有軟滑既芝士, 芝味什濃
吉列蝦外皮脆, 但稍欠缺爽口感
薯角份量多, 配上松露醬, 味道一流!

燒海膽芝士多士 HK$68
另一必叫人氣小食, 其他餐廳比較少見。多士脆口, 上面佈上海膽芝士, 兩者味道都很平均, 但對比之前係尖沙咀食, 呢度既芝士未有拉絲效果~

日本熊本霜降西冷 HK$198
日本熊本霜降西冷

最後雖然已經有點飽, 但還是堅持要試這份西冷。order了五成熟, 西冷表面煎得帶有少少油光, 切開見到西冷中心為還是 "見紅",

果然新鮮! 肉質林, 油脂四濺, 牛味突出, 西冷表面還帶點焦香, 真的是一試難忘!!

呢度亦提供數款即開生蠔, 配上紅酒/白酒慢慢享受, 但對於我唔太好生蠔黎講, 在這裡還是找到不少美食, 滿足我既食欲!
海鮮拼盤
自選四款炸物
日本熊本霜降西冷
田園沙律:  清新之選,由於本人只想食清新沙律,這個當然就是不二之選,配上黑醋,食欲大增。上菜好快!!$128 生蠔套餐, 二人光顧這個算抵食。仲有杯白酒伴著你!!白酒煮青口+馬尼拉蜆: 這道菜,本人喜愛青口較多,兩款食材都明顯新鮮!!最最最估唔到,今日最驚喜係炸美國薯條,配上海鹽,我自己就好耐無食過咁有水準既炸薯條,而極重要的還是這個黑松露CREAM 醬,和薯條真的非常夾。慢煮美國安格斯厚切牛柳12oz: 慢煮令肉質更鮮嫩,配上黑椒,甘香回味!!

田園沙律

炸美國薯條
慢煮美國安格斯厚切牛柳12oz
  • $128 生蠔套餐
2018-03-13 401 浏览
星期五放工正常我地都會行下街,食下好西,但呢個星期五真係好累,所以決定放工之後搵間有咁近得咁近既餐廳,食完拿拿聲番屋企抖抖SEASON PLUS本身食過其他分店,對佢都有信心,觀塘分店的環境裝修比之前到過的分店更靚食夠$500,就會送你50大元,$50 LUNCH用就最適合不過,餐廳有唔少海鮮食,如果唔食得海鮮的朋友,都有唔少其他選擇葡萄梳打 ($28)出街食飯總係喜歡叫下飲品,唔想下下飲無味水,葡萄梳打平時通常食日本菜的時候會叫,西餐比較少見喔沙律拼盤 ($128)好豐富的一個沙律拼盤,份量好足,有煙三文魚、大蝦、PARMA HAM,簡單配上黑醋同橄欖油,2個人食完個沙律我都飽左一半熊本霜降西冷 ($198)西冷好大塊,$198實在係抵食,我地揀左5成熟,切開大約7成熟,牛肉可以輕易切開,無咩筋,牛味都幾濃,SIDE DISH有薯角同沙律,薯角比薯條好味得多喔意大利肉醬千層麵 ($128)LASAGNA係好隱陣又好味的一款食品,肉醬味道不錯,千層麵如果可以多幾層就更好了

葡萄梳打 ($28)
沙律拼盤 ($128)
熊本霜降西冷 ($198)
意大利肉醬千層麵 ($128)
2018-02-09
2018-03-13 32 浏览
早前因公事要去觀塘走一轉,做完工作就順道往總公司交文件,原來今天總公司有同事生日,所以預約左中海日升中心的Season plus食晚餐,他們話去過尖沙咀的Season plus ,環境食品不錯,現在此開了分店,想試試,還請我一同參與,那麼我們就一齊前往為同事慶生吧!餐廳地方整潔,座位寬敞舒適。我要了雪碧汽水慢煑西班牙厚切黑毛豬,厚切的黑毛豬都好大份,慢煮的關係,肉質鮮嫩程粉紅色,點些醬汁,酸酸地,好好味。烤焗海鮮拼盤:有大蝦、比目魚扒、扇貝、翡翠螺、大磨菇。牛油焗比目魚扒:肉質嫩滑,有香草牛油香味。蒜蓉翡翠螺:螺肉不硬,加入蒜蓉焗份外惹味焗蒜蓉有頭大蝦,蝦新鮮又大隻,開邊加蒜蓉焗,鮮甜彈牙,有蒜香味。巴馬臣芝士焗扇貝,大大隻扇貝加上巴馬臣芝士焗,鮮甜惹味。芝士黑松露焗大磨菇,黑松露香,芝士惹味,大磨菇爽口清香,正!
餐廳地方整潔,座位寬敞舒適。
我要了雪碧汽水

烤焗海鮮拼盤:有大蝦、比目魚扒、扇貝、翡翠螺、大磨菇。

牛油焗比目魚扒:肉質嫩滑,有香草牛油香味。

蒜蓉翡翠螺:螺肉不硬,加入蒜蓉焗份外惹味

巴馬臣芝士焗扇貝,大大隻扇貝加上巴馬臣芝士焗,鮮甜惹味。

• 慢煮西班牙厚切黑毛豬
  • 烤焗海鮮拼盤
2018-03-05 131 浏览
為愛蠔的朋友慶生,來到了大受好評的SEASON PLUS。點了以下:尊貴白酒生蠔套餐 $298包含:﹣精選生蠔六隻﹣美國中碼生蠔六隻﹣法國香檳汽酒生蠔隻隻都好新鮮!隻隻都肥美飽滿!尺碼都夠大隻!回味無窮!跟餐還附設一大支法國香檳汽酒可以即開即飲!味道香醇。黑松露芝士焗大磨菇大磨菇焗的火喉正好,多汁又JUICY。配上半溶的黑松露和芝士好惹味。穌炸吉列蠔穌炸吉列蠔炸得金黃香脆。內面有鮮嫩的珍珠蠔。冰鎮新鮮鮑魚鮑魚切除內臟一早處理乾淨。鮑魚新鮮,肉質爽口彈牙,醬汁入味。海膽刺身好鮮甜!價格合理,我一人點了兩份!大蝦有機沙律超好食!超大份量的一盤。有機沙律菜好新鮮好爽脆,清甜得過份。配搭上黑醋汁一流!大蝦爽口彈牙。芝士肉醬扁意粉芝士甘香撲鼻。扁意粉味道較普通。雜菌白汁蘑菇飯的醬汁夠多,足夠覆蓋所有飯底。這裡的菜式種類繁多,生蠔既新鮮,價格又划算,好吸引我一定要再光顧。
為愛蠔的朋友慶生,

來到了大受好評的SEASON PLUS。

點了以下:

尊貴白酒生蠔套餐 $298

包含:

﹣精選生蠔六隻

﹣美國中碼生蠔六隻

﹣法國香檳汽酒

生蠔隻隻都好新鮮!

隻隻都肥美飽滿!

尺碼都夠大隻!回味無窮!

跟餐還附設一大支法國香檳汽酒

可以即開即飲!味道香醇。

黑松露芝士焗大磨菇

大磨菇焗的火喉正好,多汁又JUICY。

配上半溶的黑松露和芝士好惹味。

穌炸吉列蠔

穌炸吉列蠔炸得金黃香脆。

內面有鮮嫩的珍珠蠔。

冰鎮新鮮鮑魚

鮑魚切除內臟一早處理乾淨。

鮑魚新鮮,肉質爽口彈牙,醬汁入味。

海膽刺身好鮮甜!

價格合理,我一人點了兩份!

大蝦有機沙律超好食!

超大份量的一盤。

有機沙律菜好新鮮好爽脆,清甜得過份。

配搭上黑醋汁一流!

大蝦爽口彈牙。

芝士肉醬扁意粉

芝士甘香撲鼻。

扁意粉味道較普通。

雜菌白汁蘑菇飯的醬汁夠多,

足夠覆蓋所有飯底。

這裡的菜式種類繁多,

生蠔既新鮮,價格又划算,

好吸引我一定要再光顧。
拎野行開呢頭,知道觀塘近幾年好多新食肆,入到去平日都幾滿座。無諗過有間食物咁高質素又抵食,裝修幾好嘅餐廳。望住個餐牌,想食生蠔但又唔知揀邊隻,所以隻隻試下,由細食到大:1)精選生蠔$9隻,好好奇質素如何;送到黎見到size不是太細遮,都啖啖肉,亦好新鮮好味,物超所值,有驚喜!!2) 之後再進級,美國中碼生蠔$18,都ok size,亦都好有鮮味,好味!!3)之後到大大隻,法國Gillardeau & 愛爾蘭Irish Rock $39,好大隻厚肉,好味!!三隻都值得推介!!之後仲叫左:4)白酒煮青口同馬尼拉大蜆,酒香,好入口,正!!5)熊本霜降牛扒西冷,煎得面脆內仍鎖住肉汁,無overcook,又係超好味!!6)意大利辣肉pizza,皮脆多料。呢餐非常滿足,極力推介,特別係生蠔!!

三隻都值得推介!!

之後仲叫左:
4)白酒煮青口同馬尼拉大蜆,酒香,好入口,正!!

6)意大利辣肉pizza,皮脆多料。

呢餐非常滿足,極力推介,特別係生蠔!!
2018-02-10
  • 愛爾蘭Irish Rock
  • 白酒煮青口同馬尼拉大蜆
  • 熊本霜降牛扒西冷
2018-03-01 1088 浏览
友人在農曆新年假期其間為我安排了一連串豐富的節目,又帶我去食情人節晚餐,又去淺水灣high tea, 好有驚喜(先申報,友人是女性朋友)。為答謝她的悉心安排,今晚輪到我請她吃飯作為答謝。友人愛吃生蠔,我就愛吃海鮮,所以我挑選了Season Plus, 這裏有齊我倆所愛。餐廳以深啡色為主調, 門口有兩個放滿不同酒的大酒架, 感覺很有品味, 高級尚時, 而門口正中的燈光店名招牌都幾搶眼。走進內裏, 地方很寬敞闊落, 有單人吧枱、多張二至四人枱, 亦設有兩張十人枱, 靠窗還有一排寬敞舒適四人卡座, 枱與枱之間有一定的距離, 出入挺方便。最吸引我注目是紅磚牆身鑲上的字句, 很有意思, 特別光的一句“Welcome My Friend”, 感覺更親切。翻開餐簿, 每頁均附有大大張的菜式相片, 設計精美, 相當吸引, 亦分門別類, 很清晰。第一頁就是餐廳主打的生蠔, 接着還有前菜、小吃、凍海鮮、熱海鮮、主菜和飲品, 選擇不少。******************************友人第一時間已定眼在餐簿的 “生蠔”頁上, 有四款配酒的Oyster Set, 亦有單點生蠔。雖然Oyster S

翻開餐簿, 每頁均附有大大張的菜式相片, 設計精美, 相當吸引, 亦分門別類, 很清晰。第一頁就是餐廳主打的生蠔, 接着還有前菜、小吃、凍海鮮、熱海鮮、主菜飲品, 選擇不少。
美國中碼生蠔
友人第一時間已定眼在餐簿的 “生蠔”頁上, 有四款配酒的Oyster Set, 亦有單點生蠔。雖然Oyster Set真是很優惠, 但我倆都不懂飲酒, 故只單點了六隻美國中碼生蠔 USA SIZE Fresh Oyster ($18/pcs)
美國中碼生蠔
嘩!估不到中碼都咁有份量, 見到都令喜悅。大大隻的生蠔 色澤亮麗, 蠔肚相當鮮甜肥美, 口感清爽, 帶少少的海水鹹鮮, 非常鮮味, 旁邊雖配有鮮檸檬 海鮮汁, 但個人還是喜歡品嚐原有的鮮味。
意式巴馬火腿沙律
友人除了愛吃生蠔之外, 巴馬火腿也是她的心頭好, 故選了一客意式巴馬火腿沙律 Italy Parma Ham Salad($58)。大量新鮮爽脆的沙律菜 拌入清爽的青瓜片、清甜爆汁的車厘茄,面頭舖了不少巴馬火腿, 很豐富足料。每片火腿都透薄粉紅,夾雜的油脂不多,但肉質挺柔軟,味道偏鹹香,跟拌入酸咪咪醋汁 的沙拉菜同吃,味道就剛好。
日本一口和牛粒
再來也是友人的喜愛, 她今晚真能大滿足。日本一口和牛粒 Japan Wugyu Cubes ($68)大大碟,份量好足。每粒和牛 都剛好一口size, 外層弄得焦香可口,內裏富有肉汁,牛味濃郁,味道鹹香,再蘸些所配備的黑胡椒,更加惹味。
燒海膽芝士多士
輪到我的喜愛啦! 燒海膽芝士多士 Baked Sea Urchin Toast ($68)一客四件,每件都燒至金黃,很吸引!拿上手熱烘烘,多士邊皮 相當香脆,中間塗上不只是海膽醬,還有些海膽肉,每吃一口都甘香油潤,連多士 同吃,味道不會太濃,不錯!
牛油焗比目魚扒
最期待的海鮮出場啦! 一見到這客烤焗海鮮拼盤 Seafood Platter (Baked) ($298)就令我極之興奮,足足有四款海鮮,還配了一隻我很喜愛的焗大啡菇,真係大滿足!究竟有邊四款海鮮?逐一數數看,魚痴當然先嚐牛油焗比目魚扒,體積中等,肉質潔白嫩滑,用些少香草胡椒 提味,味道不會過濃,嚐到點魚香,若然能把油潤的魚皮烤至香脆就更吸引。
蒜蓉有頭大蝦
輪到品嚐蒜蓉有頭大蝦,差不多有我手掌般長,又厚身,的確很有份量!大蝦已開邊,易於脫殻,岩晒我這個懶折殻的人,哈!中間舖滿惹味的蒜蓉,肉質呈鮮橙,啖啖爽彈,喜歡吃時伴只一些蒜蓉,既惹味亦不失蝦味,它最討我喜歡。
巴馬臣芝士焗扇貝
再嚐焗至金黃帶焦色的巴馬臣芝士焗扇貝, 全隻也被已溶的芝士 覆蓋, 雖邪惡, 但卻很誘人, 難以抗拒。烤焗的時間掌握得剛好, 能保持肥大的扇貝 嫩口, 連同芝士 同吃, 鹹香美味。友人非常喜歡, 連黏實在殼上的芝士也不放過, 慢慢地把全部吃光, 吃得津津有味。
蒜蓉翡翠螺

還有六大隻蒜蓉翡翠螺, 相當爽口彈牙, 配上香草牛油蒜蓉 烤焗, 味道不錯, 但可惜個人胃子不好, 不敢吃太多, 故友人一人清了五隻, 厲害!
芝士黑松露焗大啡菇
芝士黑松露焗大啡菇
最後便是我倆都很喜愛的芝士黑松露焗大啡菇。又大又厚的啡菇 底面都焗至金黃帶焦色, 烤弄時間剛好, 腍滑帶微爽, 咬一口爆出菇汁, 菇香味濃郁, 配上菇中鹹香的芝士溶, 還有份量剛好的黑松露醬, 既幽香, 又不失菇香, 非常美味。
今餐真是好豐富, 有齊友人三大最愛, 即是生蠔、帕馬火腿和和牛, 亦有我愛的魚扒和多款海鮮, 的確極大滿足! 相信友人也滿意我今晚的安排。
2018-02-28
烤焗海鮮拼盤
我承認,我是一隻海鮮怪,所以這晚來到Season Plus實在好開心,海鮮又平又靚,坐在旁邊桌子的男人 (我不認識的),一樣邊吃邊讚,尤其是生蠔套餐,吃完一盤又一盤,「好抵、好抵」,可惜我不吃生蠔,否則應該更happy! Season Plus位於觀塘「搵食新貴」中海日升中心一樓,這裡食肆林立,但因為入了工廠區,晚市較靜局,要吃得好又不想排長龍,夜晚來這裡最好。 加拿大海膽刺身 ($58/份) 餐廳的海鮮的確抵食,就好像這份海膽刺身,一份有兩客,每客都有五、六片大海膽,$58實在太划算!海膽有海水味,帶點爽口,吃得出很新鮮,必點! 日本磯煮鮑魚 ($68/份) 鮑魚都很抵食,一客有兩隻,鮑魚用醬汁及昆布慢火去煮過,十分入味,爽而不韌,同樣是必點之選。 海鮮拼盤 ($198) 再下一城,來個海鮮拼盤,超豐富:原隻波士龍蝦、韓國花蛤一磅、法式凍熟大蝦4隻、加拿大翡翠螺2隻、新西蘭青口4隻,還不用200元!龍蝦很不錯,多膏、肉質彈牙;花蛤分量驚人,兩個人實在吃不完!鮮蝦甜美,翡翠螺爽口,整體質素都很不錯。 白酒煮馬尼拉蜆 ($78) 瘋了,還是海鮮!這些馬尼拉蜆十分肥美,每隻

加拿大海膽刺身 ($58/份)

日本磯煮鮑魚 ($68/份)

海鮮拼盤 ($198)

白酒煮馬尼拉蜆 ($78)

瘋了,還是海鮮!這些馬尼拉蜆十分肥美,每隻都脹卜卜的,吃起來鮮味又軟嫰,來貨新鮮,火候亦控制得好。

日本熊本霜降西冷 ($198)

這頓飯唯一的非海鮮,屬餐廳推介。西冷油份足,肉腍,肉味也不錯,但煮得有點熟,有點美中不足。
2018-02-28
2018-02-27 741 浏览
今晚同朋友行街行到唔停,要搵個地方傾下計,談下心,就找來呢個餐廳,食下蠔甘~~愛爾蘭石蠔 Irish Rock呢隻愛爾蘭蠔,蠔肉飽滿,海水味較重,但蠔肉鮮甜,肉質爽口。法國吉拉多生蠔 France GillardeauGillardeau出名肥美香甜、結實,蠔味中帶微微的果香,爽脆鮮甜,結實又有彈性,我個人較喜愛Gillardeau!精選沙律拼盤(挪威煙三文魚,巴馬火腿,有機沙律菜,法式凍熟蝦配意大利黑醋)有機沙律菜。翠綠的沙律菜,每塊新鮮脆卜卜!巴馬火腿。每片薄薄的巴馬火腿,色澤紅潤,質感很軟很嫩,味道不會太鹹!法式凍熟蝦。蝦就大大隻,蝦肉肉!日式佐酒枝豆枝豆含有豐富蛋白質、鐵質、鈣同維生素,感覺非常健康!每粒枝豆很飽滿,豆莢翠綠,咸咸哋又有咬口,好適合一邊傾計一邊食!日本璣煮鮑魚鮑魚用濃郁的醬汁及昆布慢慢煮過,肉質保持鮮嫩彈牙!意大利肉醬千層麵意大利千層麵有幾層,每層中間有肉汁美味的肉醬,面層有厚厚的芝士,面層有蕃茄點綴。千層麵煙韌,軟硬度剛好,肉醬的量度適中,感覺不會乾身。
愛爾蘭石蠔 Irish Rock
呢隻愛爾蘭蠔,蠔肉飽滿,海水味較重,但蠔肉鮮甜,肉質爽口。
法國吉拉多生蠔 France Gillardeau
有機沙律菜。翠綠的沙律菜,每塊新鮮脆卜卜!
法式凍熟蝦。蝦就大大隻,蝦肉肉!
日式佐酒枝豆
枝豆含有豐富蛋白質、鐵質、鈣同維生素,感覺非常健康!
日本璣煮鮑魚
鮑魚用濃郁的醬汁及昆布慢慢煮過,肉質保持鮮嫩彈牙!
意大利肉醬千層麵
千層麵煙韌,軟硬度剛好,肉醬的量度適中,感覺不會乾身。
2018-02-03
2018-02-26 124 浏览
呢日揾食黎到觀塘中海日升中心 門口以黑色為主 充滿神秘感但入到去 非常熱鬧 坐滿曬人 好彩一早訂左位呢到既生蠔出名平 靚 正$148 已經可以食到一打精選生蠔雖然唔係好大粒 但絕對唔是hea野新鮮 鮮甜 爽口得黎又有海水味我最愛既Gillardeau 都只係$39隻 點可以忍到口享受完精彩既生蠔 試埋呢到既其他小食沙律拼盤 $128 超大盆又足料 完全係超值之選燒海膽多士 多士勁脆又香口 配上甘甜海膽 好滿足火陷芝士蟹棒肉白酒煮紐西蘭青口味道偏淡 青口都幾大隻同厚肉喜歡食生蠔既朋友 我強烈推介呢間餐廳
呢日揾食黎到觀塘中海日升中心

味道偏淡 青口都幾大隻同厚肉

喜歡食生蠔既朋友 我強烈推介呢間餐廳
2018-01-25
2018-02-23 95 浏览
忙了兩個多月,難得有一個寧靜的周末,晚上一於再和老婆在觀塘嘆世界…食好嘢。餐廳裝修有格調愛爾蘭石蠔 NO. 00 (Irish Rock NO. 00 Fresh Oyster)和法國吉拉多生蠔 NO. 0(France Gillardeau No. 0 Fresh Oyster),話明嘆世界,當然要蠔食一番喇!!兩款蠔各有千秋,最緊要多新鮮,飲埋啲海水,就是滿足。精選沙律拼盤(挪威煙三文魚,巴馬火腿,有機沙律菜,法式凍熟蝦配意大利黑醋),有選擇困難症,唔緊要,一個拼盤就給了你三個選擇,配上黑醋汁,味道絕對夾,而擺碟亦精緻,三五知己,快啲一齊試試。日本璣煮鮑魚,餐廳用上醬汁及昆布慢火去煮,好讓濃郁的湯汁慢慢的佔據全隻鮑魚,當你一口咬下去,就知龍與鳳。意大利肉醬千層麵,好耐沒吃過千層麵了,今天可以遇上,也是一種緣份,既然有緣相聚,就一定要試。當肉醬配上濃香的芝士,正是千層麵的精要所在,大家記得要快點食,凍了就是浪費了廚師的功夫。Bianco (Italy),食西餐,配上餐酒,就是享受。
餐廳裝修有格調
Bianco (Italy),食西餐,配上餐酒,就是享受。
2018-02-03
2018-02-22 112 浏览
作為一個生蠔愛好者,當然要四出找尋肥美正蠔!今日就黎到 “Season plus” 黎一嚐蠔味!以生蠔價錢嚟講,小弟就覺得幾扺食。最平$99都有一杯白杯同6隻生蠔。都唔係貴,幾個朋友一齊仲可以一齊share番,的確唔錯!每個Set都配有白酒,白酒同生蠔一向都係Best fd來。我地雖然叫左四個Set之中最貴個個,但配成支法國香檳,好扺。呢支法國香檳甜甜地,幾易入口,好似汽水甘,不如小弟就覺得酒味多反d會仲好。Anyway,就幾岩女仔fd飲,哈哈不過易入口,可能醉左都唔知咩事成個Set一共有12隻,6隻精選生蠔同6隻美國中碼生蠔。呢度d蠔鮮甜爽口,帶住淡淡既海水味。其中愛爾蘭石蠔及法國吉拉多生蠔最為美味,唔單止啖啖鮮甜,而且肥美。除左生蠔之外,該店既沙律都不失為一大重點,有鮮味既煙三文魚及鮮蝦陪襯,更有煙肉帶出厚重既味道。食完沙律同生蠔後,有d意猶未盡,就再加一個牛肝菌意大利飯,每口飯都充滿住濃郁既牛肝菌味,如果係牛肝菌既愛好者,一定要試下!整體幾好,生蠔算新鮮扺食,上菜速度又算快,可以再戰。
每個Set都配有白酒,白酒同生蠔一向都係Best fd來

成個Set一共有12隻,6隻精選生蠔同6隻美國中碼生蠔。
,唔單止啖啖鮮甜,而且肥美。
2018-02-09