2021-09-01 155 浏览
從來未試過食一間餐廳服務係差到咁,要睇啲職員面色,人生以來真係第一次遇到,依間一定要black list唔會再嚟😡😡😡大家可以唔使去呢間,依家加咗價冇咁抵,同埋我唔想大家受氣囉😅😅⋯⋯早個幾星期前已book定位食下午茶,一心以為係$238/2位set,點知去到加咗價$288/2位set😒 都唔緊要啦照食。入到去好少人,我哋食四點果場,我哋4個人咪同女職員說要order兩set tea。佢問我哋係咪會員,我哋話唔係,跟住佢黑面反白眼😒😒😒佢話要做會員先有呢個優惠,語氣勁差😡大佬呀!我哋唔知㗎嘛,我一坐低你明知我哋來食tea set就同我哋講啦,我哋未做會員你就黑我面,係咪低能㗎?😡😡😡我唔明點解入去食嘢要睇啲人面色囉,我好似做錯咗啲咩事咁😫然後佢就攞咗個QR code俾我哋登入做會員。我同朋友都冇出聲,淨眼神接觸覺得個職員態度咁差有啲失望。落order時朋友語氣有少少着火🔥但係我哋冇話/鬧人,佢見我哋好似有些不滿,態度已收返啲。好啦跟住T set嚟咗,我哋咪喺度打卡先,當時全場都冇人,淨係得我哋一台,我哋影咗一陣後,好有禮貌地搵個TB feel職員同我哋合照,她態度有些不耐煩,求其同我哋

入到去好少人,我哋食四點果場,
我哋4個人咪同女職員說要order兩set tea。

我唔明點解入去食嘢要睇啲人面色囉,我好似做錯咗啲咩事咁😫
然後佢就攞咗個QR code俾我哋登入做會員。

我同朋友都冇出聲,淨眼神接觸覺得個職員態度咁差有啲失望。

好啦跟住T set嚟咗,我哋咪喺度打卡先,當時全場都冇人,淨係得我哋一台,我哋影咗一陣後,好有禮貌地搵個TB feel職員同我哋合照,她態度有些不耐煩,求其同我哋影咗一張,記住當時餐廳得我哋一台客,佢哋係好得閒,呢度裝修到咁都係俾人打卡啫,叫你同我哋影相都唔使咁嘅🤬🤬🤬

我哋差唔多食完之後,見到有間房係畀會員入去打卡,我就舉手問當時喺度傾緊計嘅女肥職員係咪可以入去,今次是第三個職員,佢見我舉手,她態度好像不想行過來似的,眼神像説:咩事呀😒

我哋走嗰陣入去房打卡啦,又有一個職員問我哋做咗會員未?吓!乜你地冇留意我哋係食T嘅咩?食T就係會員㗎啦!裏面好似好巴閉,唔知以為有金執,就跟住另一位態度比較好少少嘅小姐就話佢哋已經係會員。

總括嚟講眼見有五位職員三個態度都係差,不可一世咁嘅款,好像不想做似的,不想做就唔好做啦!咁辛苦!

自問我哋係好禮貌嘅人唔知點解會俾人咁樣對我哋😫

真係人生以來去餐廳食嘢第一次遇到咁嘅服務態度,黑面反白眼🤬🤬🤬間野有幾好食都冇用啦!
2021-08-30 107 浏览
Sҽɳʂυ呢間餐廳出名食港女下午茶,身為土身土長既港女又點會錯過呢?!(๑´ڡ`๑)於是,就搵左一日約左朋友山長水遠黎光顧一番(๑•̀ㅂ•́)و✧餐廳環境佈置非常漂亮(ᗒᗨᗕ)/以藍灰色做主調,利用花花草草做佈置,餐廳中間更放置藍色既大樹,製造出大自然舒適環境之餘,又帶點Frozen既氣氛,打卡一流✧*。٩(ˊᗜˋ*)و✧*。食評:7.5/10 💛💛💛💛價錢:8/10 💛💛💛💛推薦度:7.5/10 💛💛💛💛ᗩᖴTEᖇᑎOOᑎ TEᗩ ᔕET: TᕼE ᗯIᘔᗩᖇᗪ Oᖴ Oᘔ HKD$238/For Two 💛💛💛💛綠野仙蹤下午茶套餐利用簡約既木系架放置美點,一上台就有乾冰製造仙氣飄飄既感覺,與森林既環境非常夾ヾ(*´∀ ˋ*)ノ對於小女子黎講,整體水準都在平均多少少,鹹點好味過甜點,性價比角度都值得再次光顧ヾ(´ε`ヾ)Tea Set重附送冷泡茶(๑• . •๑)冷泡茶解膩,小女子認為不用額外加錢去飲特色飲品,否則可能會遮蓋左下午茶美點本身既味道,搶奪下午茶主角光環(๑•́ ₃ •̀๑)Tea Set既美點包括:🔺開胃香檳黃金蝦杯 💛💛💛💛醬汁酸酸甜甜,非常開胃,配合炸蝦非常夾(〃´∀`)不
Sҽɳʂυ

食評:7.5/10 💛💛💛💛
價錢:8/10 💛💛💛💛
推薦度:7.5/10 💛💛💛💛

Tea Set既美點包括:
🔺開胃香檳黃金蝦杯 💛💛💛💛
醬汁酸酸甜甜,非常開胃,配合炸蝦非常夾(〃´∀`)不過浸住醬汁既炸蝦變淋左,醬汁分開上感覺會更好( ´•︵•` )

🔺鬆餅(配水牛芝士/藍莓果醬)💛💛💛💛💛
鬆餅焗得剛剛好,帶點濕潤,不會過乾ヾ(´︶`*)ノ♬餐廳貼心提供鹹、甜兩個醬,滿足不同口味既需要(っ●ω●)っ點上甜蜜蜜既藍莓果醬非常好味、帶點清新感,而點上水牛芝士則變成鹹點,芝士味很濃厚ヾ (o ° ω ° O ) ノ゙

🔺乳酪泡沫杯 💛💛💛💛💛
乳酪非常清甜,質地偏向飲料既稀度,配合酸酸甜甜既藍莓和紅桑子非常美味( ゚∀゚) ノ♡

🔺巴馬火腿哈蜜瓜 💛💛
雖然有爽脆清甜既哈蜜瓜中和返少少巴馬火腿既鹹度,不過整體仍然非常鹹,有少少食左一口鹽係口中既感覺:゚(。ノω\。)゚・。

🔺香蒜炸魷魚 💛💛💛💛
炸魷魚非常脆身、香口,不過始終係炸野,熱騰騰咁食會更好味(TдT)

🔺朱古力馬卡龍 💛💛
馬卡龍皮脆身,不過馬卡龍皮和朱古力內餡很甜,夾在一起既感覺令整體過甜(⋟﹏⋞)建議內餡可選用黑朱古力或減少外皮既糖度(๑¯∀¯๑)

🔺藍莓瑪德蓮貝殼蛋糕 💛💛💛💛
貝殼蛋糕非常鬆軟,甜度剛剛好,一口吃完後很想再吃多一個(¯﹃¯)

🔺地中海蝦義式烤麵包配黑松露醬 💛💛💛💛
多士非常脆身,配合香噴噴既黑松露醬和大大隻香甜既蝦,帶點Creamy感覺,非常好味(*´艸`*)

除了本身既下午茶Set,小女子額外加了三款小食(HKD$58),包括:

🔺朱古力蛋糕 💛💛💛
正常水準,不過不失,朱古力控既小女子覺得朱古力濃度更高會更好味(´・ω・`)

🔺黑松露蜜糖牛油果雞肉沙律 💛💛💛💛💛
整個下午茶Set最有驚喜既鹹點ε٩(๑> ₃ <)۶з牛油果味非常重,但與黑松露和蜜糖溝埋一齊,意外地食到榴蓮既果香味道,即使朋友不吃榴蓮都覺得呢個鹹點非常好味,值得推薦加點─=≡Σ((( つ•̀ω•́)つ

🔺煙三文魚伴水牛芝士 💛💛💛💛
煙三文魚肥美、味道濃厚,夾住水牛芝士一齊食,口感大滿足╰(*°▽°*)╯

(溫馨小提示:食下午茶建議可利用Openrice訂座,萬無一失)
The  Wizard  of   Oz
地中海蝦義式烤麵包配黑松露醬
藍莓瑪德蓮貝殼蛋糕
  • 綠野仙蹤下午茶
2021-08-29 85 浏览
呢間幾岩打卡嘅cafe 食日式西餐😍 少貴但野食都係睇得又食得🤤takoyaki ball 章魚燒 ($58)seafood with mentaiko cream sauce 明太子忌廉海鮮意粉 ($128)pepperroni bread pizza 意大利辣肉腸麵包薄餅 ($68)so hot ($58)so good ($58)章魚燒係真係幾好食😍 明太子意粉又係冇得輸😆 個醬汁真係幾夠多又幾creamy🤤 麵包pizza 都幾得意🤣 不過其實似食麵包多d🙈叫左兩杯mocktail 試下😙 so hot 飲落菠蘿味幾出 甜甜酸酸😋 慢慢會飲到個薄荷味😳 少似牙膏味feel😂 個人口味感覺冇左個薄荷味會好d😬 so good 就唔太飲得出咩味😛 不過偏甜都幾岩飲🤤

takoyaki ball 章魚燒 ($58)
so hot ($58)
so good ($58)

2021-08-03
2021-08-26 65 浏览
上一次黎呢度dinner 不論食物環境價錢都非常驚喜(dinner 3位叫左不少小食都只係$12xx) 待應服務貼心,令我有時間就想再帶其他朋友去食下午茶啦,結果食到一肚氣。叫左個下午茶tea set, 真係打卡一流,女侍應亦好好地為我地解釋啲細節,本身食得好開心殊不知去到埋單換了人,就嬲爆了因為佢,我會直接blacklist呢間店,你地出錯居然講成是顧客搞錯,要不是對上一次食得開心,我還以為自己入左西店!!!
殊不知去到埋單換了人,就嬲爆了
一入到黎餐廳店員面帶笑容,又會貼心提醒有間房仔可以獨立影相打卡hightea set食物好足夠,2人價錢算抵食。本身個set有兩杯冷泡茶送,不過可以加錢轉特飲。特飲又靚又大杯,真係出乎意料之外!個人覺得飲品比食物嘅味道更加好!

2021-08-12
2021-08-21 312 浏览
🐹肥老鼠出山覓食,今次跟鼠友去了荃新天地的Sensu,預約了星期六下午一點,但現場還有很多吉枱,到下午茶時段開始有人流,相信high tea的話就要book位了。Marble Florals 跟餐$44(單點$88)打卡一流的飲品!但絕對不是虛有其表,這杯味道酸甜非常開胃,有番茄、甜菜頭、蜜桃、椰汁水、熱情果漿。冰打得碎碎的,清涼清暑,又睇得又飲得紫心蕃薯鮮奶 跟餐$24(單點$48)上枱的時候,還以為沖得很美很有層次,原來是杯身印有雲石紋層次雖然拍起照來還是很美,但味道就認真麻麻淡而無味,鮮奶跟紫薯的味道沒有好好融合。黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉 $98溫泉蛋煮至流心,吉穿後用蛋黃汁撈麵,撈勻後,蛋香忌廉黑松露味道很夾黑松露味道不會太搶,忌廉略嫌水了一點點,但整體味道剛剛好,食畢全碟也不會太膩。明太子海鮮麵包薄餅 $98店員很貼心,提醒我們趁熱最好食出爐就立即上枱,熱辣辣脆卜卜,上面有蟹子、明太子、海蝦、章魚、芝士,包外脆內軟,面料不會鹹,整體不錯。章魚燒 (6粒) $58章魚燒體積比較細,內餡粉很多,有一粒小章魚,外皮很香口,燒汁略嫌少了一點。整體是正常小食店水平,建議留quote 試其

Marble  Florals

Marble Florals 跟餐$44(單點$88)
打卡一流的飲品!

紫心蕃薯鮮奶

紫心蕃薯鮮奶 跟餐$24(單點$48)
雖然拍起照來還是很美,但味道就認真麻麻
淡而無味,鮮奶跟紫薯的味道沒有好好融合。

黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉

黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉 $98
明太子海鮮麵包薄餅

明太子海鮮麵包薄餅 $98
店員很貼心,提醒我們趁熱最好食

章魚燒 (6粒)
章魚燒 (6粒) $58
章魚燒體積比較細,內餡粉很多,有一粒小章魚,外皮很香口,燒汁略嫌少了一點。整體是正常小食店水平,建議留quote 試其他

店內環境優美,仙氣滿滿,很適合來打卡。兩人餐有餐湯/沙律跟甜品,在場見也有很多人點。打卡tag店名post ig有九折優惠,因為我們有會員折扣減100,所以就沒有打卡了。

🐹肥老鼠推薦:無論是打卡還是食餐,都值得一來,下次會試下high tea
2021-08-21
Marble  Florals
明太子海鮮麵包薄餅
2021-08-18 167 浏览
身為一個小港女,有時都會想同班姊妹食下下午茶傾下計同打卡!食tea唔一定係貴嘅,budget有限,可以試吓Sensu超親民價下午茶set🌸之前品嚐過一次,今次比我嘅感覺更加進步同有驚喜🥰• 綠野仙蹤下午茶 $238/兩位 追加三款鹹甜點 +$58以為平嘢一定唔靚唔好食咁你就錯喇🤔見到實物賣相完全覺得性價比極高!一上枱有煙霧離漫嘅效果,營造置身於森林嗰種迷霧嘅感覺,充滿仙氣~食物方面整體嚟講鹹食質素高過甜食,香蒜炸魷魚有童年回憶嘅味道惹味香口,就算凍咗都仍然keep到脆,地中海蝦義式烤麵包配黑松露有特色得嚟又好食。甜食方面鬆餅意想不到地高質,外層鬆脆內裏濕潤唔會太乾,兼具牛油同麵粉嘅香氣🧡成個tea仲包括咗巴馬火腿哈密瓜、開胃香檳黃金蝦杯、藍莓馬德蓮貝殼蛋糕、朱古力馬卡龍同乳酪泡沫杯😳唔夠食嘅話仲可以追加食物,我哋追加咗煙三文魚伴水牛芝士、芝士蛋糕同星夜蒟蒻啫喱,影相靚之餘質素都唔錯☺️嚟緊8月18日Sensu新分店將會降落喺沙田,聽講仲有新嘅打卡位添🧡

2021-08-17 126 浏览
同朋友慶祝生日係荃灣附近搵間幾令既打卡Cafe食個飯 就搵到呢間幾多幾令既打卡位Cafe 同朋友都未食過就想試下 我地係食飯既前一日先搵到想食呢間 當日想打去即刻book位今晚食 個原來餐廳係唔接受即日訂位 咁我地就諗住早少少去walk in等位 當日我地大約夜晚六點四十五分左右去到餐廳 當時餐廳仲有大把位 望一望餐牌 有好多選擇 有Dinner Set 有單叫小食意粉 飯 Pizza等等……店員同我地講Dinner Set即刻掃QR Code做會員即時會係$288一個Set 單叫小食仲有優惠 唔做會員既話個Dinner Set就要$388 咁如果個Set入面啲野都岩食既話都幾抵既 我地就即刻做左會員再叫SetDinner Set會有兩個餐湯 一份沙律 兩個主菜 仲有兩份甜品 我地揀左一個是日餐湯 同埋加左$12轉龍蝦湯 是日餐湯係椰菜花忌廉湯 兩個忌廉湯都好滑身 好濃味 好Creamy 另外前菜既沙律係蘿蔔同埋豆腐 仲有啲胡麻醬 食落幾開胃 主菜我地揀左一個係黑松露野菌意大利飯 一黎到好香好重黑松露味 入面仲有好多菇 食落好Creamy朋友都話好好味 另一個主菜揀左香煎三文魚扒伴日式

朋友都話好好味 另一個主菜揀左香煎三文魚扒伴日式照燒汁 三文魚煎到好香口 食落甜甜地 另外仲單點左一個香辣雞肉麵包薄餅 個麵包係長法包黎 烘到好脆身 上面再有蕃茄醬同芝士 仲有啲雞肉 成個配搭好夾

小食我地加左黑松露法式薯條 薯條係幼薯 炸到金黃色好香口 黑松露醬好濃味好好好味 仲加左一份水牛城雞翼 雞翼係單骨雞翼 好方便食 炸到雞翼外層好脆 本身已經辣辣地 再點埋個醬仲辣

個Dinner Set有埋甜品 我地揀左兩個都係是日甜品 咁是日甜品係一球抹茶雪糕 食落好好味香濃既抹茶味

飲品叫左幾杯都係梳打 叫左巨峰提子芒果梳打 香橙柑橘柚子梳打 香橙乳酸梳打同埋荔枝檸檬梳打 幾杯梳打都係好大杯 賣相好令 岩晒打卡 味道唔錯 唔會太甜

整體黎講 環境幾令 岩晒打卡 食物都幾好味 值得一試

香橙乳酸梳打
巨峰提子芒果梳打
香橙柑橘柚子梳打
是日甜品
荃灣區尼間出名打卡既餐廳,🐻終於黎到啦 🦋 配合佢地以藍色調同森林系既設計,🐻當然著靚靚黎到試下佢既晚餐同打個卡 🌳 整體食物飲品都算正常發揮,唔算好驚喜 🤣 當日剛好男朋友食食下見到有間神秘房間 😱 睇埋食評先話你地知點先入到去打卡 ✨⁡🐻食後感‼️⁡✨「黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉」$88撈埋隻溫泉蛋夠creamy,而且都幾足料,但放左一陣就唔熱 🥲⁡✨「蜜糖烤雞配太陽蛋漢堡」$98份量好足有薯條跟,太陽蛋搶曬鏡,雞扒厚左少少,兩個人都食唔曬 🤣⁡✨「香蒜雞軟骨」$58炸得好香脆,而且有香蒜碎粒,開胃之選 😀⁡✨「香橙乳酸梳打」$48🐻熱愛乳酸,所以見到即刻order左,攪拌後會變左蜜瓜綠色😝⁡㊙️神秘打卡房間㊙️其實間神秘房唔係好大,但就好靚好岩打卡(辛苦男友了),裡面有好有feel既藍色波波燈 🦋 大家可以問問店員,佢地會叫你上TheFoodStory做會員,簡單填寫資料就得啊啦 😍 首次登記仲會有減$100既優惠 😱

🐻食後感‼️

✨「黑松露溫泉蛋卡邦尼意粉」$88

✨「蜜糖烤雞配太陽蛋漢堡」$98

✨「香蒜雞軟骨」$58
炸得好香脆,而且有香蒜碎粒,開胃之選 😀

✨「香橙乳酸梳打」$48

㊙️神秘打卡房間㊙️
𓈒𓏸𓐍 ⚑⚐ 𝙎𝙚𝙣𝙨𝙪𓇢 ᴀғᴛᴇʀɴᴏᴏɴ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ: ᴛʜᴇ ᴡɪᴢᴀʀᴅ ᴏғ ᴏᴢ ②③⑧ ғᴏʀ ②𓍼 ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ & ᴍᴇʟᴏɴ 巴馬火腿哈密瓜𓍼 ᴄʀɪsᴘʏ ᴄᴀʟᴀᴍᴀʀɪ ᴡɪᴛʜ ɢᴀʀʟɪᴄ 香蒜炸魷魚𓍼 ɢᴏʟᴅᴇɴ ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ 開胃香檳黃金蝦杯𓍼 ᴍᴇᴅɪᴛᴇʀʀᴀɴᴇᴀɴ ʙʀᴜsᴄʜᴇᴛᴛᴀ ᴡɪᴛʜ ᴘʀᴀᴡɴ ᴀɴᴅ ʙʟᴀᴄᴋ ᴛʀᴜғғʟᴇ 地中海蝦義式烤麵包配黑松露𓍼 ʙʟᴜᴇʙᴇʀʀʏ ᴍᴀᴅᴇʟɪɴᴇ 藍莓瑪德蓮貝殼蛋糕𓍼 ᴇʟᴅᴇʀғʟᴏᴡᴇʀ ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴs 接骨木花馬卡龍𓍼 ʏᴏɢʜᴜʀᴛ ᴇsᴘᴜᴍᴀ 乳酪泡沫杯𓍼 ᴄʟᴀssɪᴄ sᴄᴏɴᴇ 鬆餅𓇢+ 3 ᴀᴅᴅ ᴏɴs ⑤⑧𓍼 sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴡɪᴛʜ ʙᴜғғᴀʟᴏ ᴄʜᴇᴇsᴇ 煙三文魚伴水牛芝士𓍼 sᴛᴀʀʀʏ ɴɪɢʜᴛ ᴊᴇʟʟʏ ᴄᴀᴋᴇ 星夜蒟蒻啫喱𓍼 ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ 芝士蛋糕Aᴅᴅ ᴏɴ ᴄᴏʟᴅ ʙʀᴇᴡ ᴛᴇᴀ 𓈒𓏸𓐍 位於荃新天地的sensu每隔一會就會推出不同的下午茶teaset每項單品餐點都很精緻!⋆

⚑⚐ 𝙎𝙚𝙣𝙨𝙪

一直很怕吃macarons 很多時候都會像吞了一大片糖
淡淡的接骨木花香 配上巧克力味的內餡
白色的餅身也是很好看
第一次吃到變了泡沫的乳酪 質感輕盈無負擔
星夜蒟蒻啫喱好美!
中間的小花瓣除了像星星也帶來陣陣花香❁⃘𖤣𖥧*゚.

8月17日他們家的分店就會在沙田新城市廣場開張!
一向有美美背景適合打卡的sensu
不知道新店環境如何 很期待( ๑⃙⃘ˊᵕˋ๑⃙⃘ )
𓈒𓏸𓐍

Wizard  of  oz  afternoon  tea  set
2021-08-12 108 浏览
荃灣嘅美食真係好多 今日再次嚟呢間喺荃新天地嘅餐廳👻餐廳以cafe嘅風格為主 有卡位同高檯 仲有一啲打卡位俾人影吓相 我都同我個港女女友影咗好多張相😬明太子大蝦意大利麵 麵嘅擺盤幾特別 係放喺碟嘅中間 大蝦有四隻 食落都爽口 明太子嘅味道唔算好突出 不過個汁都幾creamy😗炙燒三文魚丼 色彩好繽紛嘅丼飯 三文魚炙燒完仲好嫩滑 仲食到有微微嘅三文魚油 配埋旁邊嘅粟米 紫菜 紫洋蔥同青瓜粒 撈埋啲飯一齊食口感幾豐富 醬汁既味道有柚子味 因為女朋友麻麻地柚子味 所以食落口都嚇咗一跳😮 不過坦白講味道唔算太差 只係飯嘅份量真係偏少 有啲唔夠飽😂之前第一次嚟呢間餐廳係為咗佢嘅hello kitty甜品 而家已經冇咗㗎啦 不過都順便介紹埋啦 甜品名叫甜蜜時光 其實係一個士多啤梨拿破崙🍓 成碟甜品最值錢就係嗰一粒Hello Kitty造型嘅朱古力😂 拿破崙嘅餅底唔夠脆 可能係因為影得太耐相 不過都冇期望佢會好好食 主要都係打卡多過食㗎啦🥸
荃灣嘅美食真係好多 今日再次嚟呢間喺荃新天地嘅餐廳👻

2021-08-11 276 浏览
Tea set都算抵食,本身包兩杯冷泡茶~我們加錢轉了Menu上其他的飲品(可享半價優惠)紫心蕃薯鮮奶 & 藍蝶豆花香芋鮮奶 - $24 each食物質素中規中矩,有3款鹹點和、4款甜品和鬆餅下午茶在上桌菜時會有乾冰扮仙氣,可快手打個卡。有三款鹹點 + 鬆餅 + 四款甜點:芝士年糕~拍完相還是暖暖地和脆口的明太子玉子燒~正常發揮意式番茄蝦多士~正常發揮鬆餅~像麵包,真心不合我意,果醬和Cream 都很一般法式檸檬撻~酸香芋雲卷~很多cream,得一件要分來吃。朱古力布朗尼~很細件,偏甜蘋果撻~一般這個價錢就不太挑剔了😹當打個卡用OpenRice 網上訂位的話,2人下午茶是$188,現場而再付加一服務費用。
紫心蕃薯鮮奶 & 藍蝶豆花香芋鮮奶 - $24 each

食物質素中規中矩,有3款鹹點和、4款甜品和鬆餅

下午茶在上桌菜時會有乾冰扮仙氣,可快手打個卡。

有三款鹹點 + 鬆餅 + 四款甜點:

芝士年糕~拍完相還是暖暖地和脆口的
明太子玉子燒~正常發揮
意式番茄蝦多士~正常發揮

鬆餅~像麵包,真心不合我意,果醬和Cream 都很一般

法式檸檬撻~酸
香芋雲卷~很多cream,得一件要分來吃。
朱古力布朗尼~很細件,偏甜
蘋果撻~一般

這個價錢就不太挑剔了😹當打個卡
2021-06-26
2021-08-09 179 浏览
上上一篇咪介紹左sensu 嘅下午茶又平又抵同打卡一流 但佢個晚餐真心唔得🥲🥲價錢貴當晚朋友生日諗住有蛋糕於是就叫左幾個餐大家share 食由於黎到見到甘細碟 已心知不妙 於是再食下啦um…..係唔值200蚊一碟意粉到個湯我同朋友都飲到係苦 😅再大獲嘅係我無記錯有個要288嘅炒飯同朋友每人一至二匙就無匙 😅由於食左個意粉已經心知不妙 之後嘅pizza 炒飯全部都無影 所以我先話晚餐真心唔建議😅個晚呢左3個dinner set 最後俾左手10xx😅真心呢個價錢可以係第二間又好味又飽肚🙈
上上一篇咪介紹左sensu 嘅下午茶又平又抵同打卡一流

但佢個晚餐真心唔得🥲🥲
價錢貴當晚朋友生日諗住有蛋糕
於是就叫左幾個餐大家share 食

由於黎到見到甘細碟 已心知不妙
於是再食下啦um…..
係唔值200蚊一碟意粉
到個湯我同朋友都飲到係苦 😅

所以我先話晚餐真心唔建議😅
個晚呢左3個dinner set 最後俾左手10xx😅
真心呢個價錢可以係第二間
又好味又飽肚🙈
2021-08-08 64 浏览
打算與住港島區的12歲姪女食一餐好好的餞行飯,當然要選一個她少去的地方。最後經朋友介紹去了SENSU 食high tea. 朋友話賣點係環境靚,不算貴,個high tea set 仲有effect. 立即book 位,好彩最後一個位都book 到。合共四層set, 原來effect 係職員送個set 來時會令個set 有似夢迷離的煙出,好有心思。我哋由最低層食到頂。有三款我和姪女都一致覺得特別好味。1)首推最低層的檸檬撻,酸味十足,討好。2)三文魚多士,好似普通菜式,但除三文魚外,沙律菜配得清新,不會悶。3)是最頂層的蛋卷,好味在只得一件要share 食😝,其實好味在芋頭味好重,蛋糕鬆軟,證明新鮮。其他的味道也不錯。但跟餐飲品有限,其他要加錢。若多些跟餐飲品選擇更好。特別多謝店長為我們安排了角落頭的二人位,等我們可以好好傾下偈,留下她在香港的好回憶。

但跟餐飲品有限,其他要加錢。若多些跟餐飲品選擇更好。

2021-07-03
2021-08-07 83 浏览
Bookmark左好耐環境好靚嘅sensu, 上次經過荃灣仲見到有Teaset,都幾抵又好想試,就食完晏都照食😙🌟The Wizard of Oz tea set ($238)有2杯冷泡茶鹹點:巴馬火腿哈密瓜香蒜炸魷魚開胃香檳黃金蝦杯地中海蝦義式烤麵包配黑松露甜點: 藍莓馬德蓮貝殼蛋糕朱古力馬卡龍乳酪泡沫杯鬆餅✨Add on 3 items ($58)-煙三文魚伴水牛芝士-芝士蛋糕-星夜蒟蒻啫喱-Teaset後邊仲有乾冰,一倒水落去就可以有煙霧離漫嘅感覺🥰 加埋後邊藍色嘅植物,好似走咗入the wizard of Oz入邊咁🤩 最鍾意呢個Tea set有少量嘅炸物,炸蝦同埋炸魷魚都好好味🤤 甜品方面呢個朱古力馬卡龍味道好正,靚得來食落都唔會太甜!另外add On嘅甜品之中,啫喱口感好彈牙,而且顏色超夢幻,超推介🥰另外sensu沙田都開新分店!覺得荃灣有啲遠嘅朋友仔就可以選擇去沙田🤣

有2杯冷泡茶

甜點:
藍莓馬德蓮貝殼蛋糕
朱古力馬卡龍
鬆餅

✨Add on 3 items ($58)
-煙三文魚伴水牛芝士
-芝士蛋糕