2025-01-10
第一次嚟圓方嘅金區,呢度嘅餐廳全部都好有氣氛!聽好多人講過呢間印度餐廳,又幾有氣氛喎,就去試試1️⃣San Pellegrino Sparkling Water ($68)一嚟到就叫咗支Sparkling Water醒醒胃,清甜又有汽嘅水最好飲,即刻好返去咗歐洲咁2️⃣Grilled Octopus ($188)我哋叫咗一客烤八爪魚,好少食印度菜會有呢款Cuisine,八爪魚烤過,有印式烤雞果種香味,而八爪魚本身亦有啲煙韌同鮮香,幾好食,加埋特製嘅醬汁,有啲鮮果、類似菠蘿嘅酸甜,仲有烤秋葵間場,呢個組合都幾唔錯側邊嘅檸檬同洋蔥可以用作調味3️⃣Lam Shank Rogan Josh ($238)Rogan Josh係一款印度菜嘅製法,咖喱醬係用紫丁香同克什米爾辣椒調味,唔算好辣,多種香料嘅配搭十分惹味,果然係傳統美食羊肉燉得非常軟熟,入口即溶,而羊味突出,值得一讚4️⃣Truffle Ricotta Cheese Naan ($38)呢款Naan真係非常抵食,$38有兩大塊,而Truffle亦落得超闊佬,基本上每啖都可以食到濃濃嘅Truffle香蘸埋咖喱醬就更惹味,係飽肚之選5️⃣Pistachio B
聽好多人講過呢間印度餐廳,又幾有氣氛喎,就去試試
一嚟到就叫咗支Sparkling Water醒醒胃,
清甜又有汽嘅水最好飲,即刻好返去咗歐洲咁
2️⃣Grilled Octopus ($188)
我哋叫咗一客烤八爪魚,好少食印度菜會有呢款Cuisine,
八爪魚烤過,有印式烤雞果種香味,
而八爪魚本身亦有啲煙韌同鮮香,幾好食,
加埋特製嘅醬汁,有啲鮮果、類似菠蘿嘅酸甜,
仲有烤秋葵間場,呢個組合都幾唔錯
側邊嘅檸檬同洋蔥可以用作調味
Rogan Josh係一款印度菜嘅製法,
咖喱醬係用紫丁香同克什米爾辣椒調味,
唔算好辣,多種香料嘅配搭十分惹味,果然係傳統美食
羊肉燉得非常軟熟,入口即溶,而羊味突出,值得一讚
呢款Naan真係非常抵食,$38有兩大塊,
蘸埋咖喱醬就更惹味,係飽肚之選
5️⃣Pistachio Burnt Basque Cheese Cake ($128)
如果鍾意食開心果,呢款真係唔可以錯過!
芝士巴斯克蛋糕上面有好多嘅開心果碎,非常滋味
而呢款巴斯克蛋糕真係幾外脆內軟,食落有海綿般嘅質感,
順滑得嚟又香口,好滿足~
6️⃣Ras Leela ($98)
試吓餐廳嘅特色Cocktail,呢款係Gin做基底,
加上Raspberry同Lime嘅酸香,果香配返本身澀澀哋嘅Gin,
令成杯嘢飲更平衡,幾好飲
7️⃣ Masala Chai Punch ($88)
呢款Punch都幾有趣,係用咗印式嘅拉茶做底,
會有淡淡嘅香料茶香,同時又有雜果嘅甜香,
都幾過癮!