2023-10-23 68 浏览
夏日炎炎,逛完中環大館後,便到鄰近的甜品店消暑!.Strawberry Special🍓Best Seller! 士多啤梨味十分香濃,而且雪花冰全是由日本空運過來,絕對是日本水,十分軟綿綿,夏天來吃感覺十分清涼,一解悶氣!.Warabi Mochi Set🍶個人非常大愛日本蕨餅,餐廳會提供甜甜的醬汁,自行倒上調配!.Creme Brulee Set🥧表面燒得非常脆,吃下去香甜可口,而且蛋味濃郁!.環境頗大而且舒適,兩三知己聚會好地方!
夏日炎炎,逛完中環大館後,便到鄰近的甜品店消暑!
Strawberry Special🍓
Warabi Mochi Set🍶
個人非常大愛日本蕨餅,餐廳會提供甜甜的醬汁,自行倒上調配!
Creme Brulee Set🥧
表面燒得非常脆,吃下去香甜可口,而且蛋味濃郁!
環境頗大而且舒適,兩三知己聚會好地方!

2023-10-15 64 浏览
夏日炎炎跟朋友吃完下午茶經過這間日式冰店大排長龍,我跟朋友又不趕時間,就一起排隊吃冰😆餐廳很細,就只有幾張桌椅,位置並不多,等了大約一個小時就到我們了我們兩個人點了一個焙茶黃豆粉忌廉沙冰🍧它是焙茶沙冰做低,黑糖糖醬淋面,茶味濃郁又不會有苦澀味~重點是不會很甜👍🏻沙冰上面有黃豆粉忌廉,跟焙茶味很搭配‼️忌廉上面&沙冰中間都有Q彈Q彈的蕨餅,增加了沙冰的口感在夏天去排隊吃,吃完一整個就是爽😆
我們兩個人點了一個焙茶黃豆粉忌廉沙冰🍧
沙冰上面有黃豆粉忌廉,跟焙茶味很搭配‼️
忌廉上面&沙冰中間都有Q彈Q彈的蕨餅,增加了沙冰的口感
在夏天去排隊吃,吃完一整個就是爽😆
2023-10-11 63 浏览
—對上嗰次食落得唔夠醬 今次夠晒醬好滿足同埋我終於儲齊印仔卡了💮 💮 💮🍨Hojicha Kinako Kakigori //焙茶黄豆粉忌廉味($110)第一啖食幾有焙茶味 鍾意配搭蕨餅>白玉兩個人影完相 15分鐘ko晒成個冰 hehee而加尖沙咀同旺角都開咗新分店好似仲有限定口味 經過要試下先得—————————————————————Shari Shari Kakigori House 氷屋 中環奧卑利街11號地舖
對上嗰次食落得唔夠醬 今次夠晒醬好滿足

好似仲有限定口味 經過要試下先得
—————————————————————
中環奧卑利街11號地舖
2023-10-07 63 浏览
🇭🇰|Shari Shari Kakigori House 氷屋 📍 ‍中環奧卑利街11號地舖——————————————-食完晚餐 梗係要食埋個甜品 先叫完美嘅一餐~~💘呢間刨冰每次都排晒長龍 今次點都終於食到 而佢入面啲座位都坐得好舒服✌️🔖 Strawberry Special(配北海道牛乳奶凍)HKD110真係影相得三秒鐘😂 一路影一路勁驚佢塔咗 每一秒都好緊張咁影😂 士多啤梨味好香同好重 平時食士多啤梨味 我最驚食到藥水味 佢呢間嘅士多啤梨味都好真實。佢頂頂個士多啤梨係甜的 唔會酸。食到底有牛乳奶凍 好正 滑捋捋又好濃牛乳味 一啖食晒奶凍同刨冰 雙重享受!成個都食得我好開心😆 仲有呢個刨冰唔好睇落佢好細個 兩個人食 其實都啱啱好 份量好足😍***提外話:佢呢間 除左現金之外都唔接受其他收款方式 個晚好彩朋友有帶Cash係身 唔係都走唔出餐廳了🤣🤣🤣
📍 ‍中環奧卑利街11號地舖
——————————————-
食完晚餐 梗係要食埋個甜品 先叫完美嘅一餐~~💘

2023-09-28 62 浏览
-▫️ 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙞 𝙨𝙝𝙖𝙧𝙞Shari Shari係一間以手工製作日式刨冰而聞名嘅甜品店,喺中環區小有名氣,啲冰好似雪花一樣咁綿密❄️,同時亦有好多獨特嘅口味同配料選擇🥰.🍧 抹茶紅豆刨冰配白玉 $105 刨冰配以濃郁嘅綠茶味,加入日本紅豆蓉同埋白玉,質感輕身又唔嚟膩❣️.💬 推介作為飯後甜品,兩個人👩🏻‍🤝‍👨🏼分享一個刨冰啱啱好,食完亦唔會太飽,店舖環境亦都好舒服 👍🏻.Shari Shari Central is a dessert cafe known for its artisanal Japanese shaved ice, featuring unique flavors and toppings, creating delightful frozen treats..🍧 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 $105An amazing Japanese dessert made with finely shaved ice infused with green tea flavor, served with red bean paste and mochi. .💬

▫️ 𝙎𝙝𝙖𝙧𝙞 𝙨𝙝𝙖𝙧𝙞
🍧 抹茶紅豆刨冰配白玉 $105
🍧 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺 𝗦𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 $105
💬 Highly recommended as a post-meal dessert, sharing one shaved ice between two 👩🏻‍🤝‍👨🏼 is perfect. The ambiance of the cafe is also very comfortable.
焙茶黃豆粉味 ($110)🐻‍❄️✅上冰3面有件蕨餅,超級煙韌,有日本食到嘅味道🍡✅黃豆粉忌廉有少少似豆乳醬,好creamy🍦✅焙茶味超濃郁,唔會有苦澀,而且同黃豆粉味好夾🧋✅刨冰係好細膩綿密,食入口唔會有冰碎感💭✅食完出面層冰,入面仲收埋咗蕨餅同唔同口感嘅冰,層次感🆙🔎但一定要食快啲,如果唔係食到後面就變咗食牛奶糖水🥹🔎不過真係好多人,基本上咩時間去都需要排隊⏳📝 9/10⭐️總括而言…雖然價錢上好似好貴,但係2-3個人黎食👫🏻,除返開就唔算貴🫰🏻。加上可以食到咁綿咁高質嘅刨冰🍧,絕對物有所值🤩。佢地仲會定期推出期間限定嘅新口味🤤,上年聖誕試過佢嘅開心果味,真係可以俾滿分💯

焙茶黃豆粉味 ($110)🐻‍❄️
✅上冰3面有件蕨餅,超級煙韌,有日本食到嘅味道🍡
✅黃豆粉忌廉有少少似豆乳醬,好creamy🍦
✅焙茶味超濃郁,唔會有苦澀,而且同黃豆粉味好夾🧋
✅刨冰係好細膩綿密,食入口唔會有冰碎感💭
✅食完出面層冰,入面仲收埋咗蕨餅同唔同口感嘅冰,層次感🆙
🔎但一定要食快啲,如果唔係食到後面就變咗食牛奶糖水🥹
🔎不過真係好多人,基本上咩時間去都需要排隊⏳
📝 9/10

⭐️總括而言…
2023-09-25
2023-09-24 22 浏览
今日天氣熱辣辣好想食冰🥶知道銅鑼灣店一定好多人😅唯有行多兩步黎中環店😝一黎到果然等左10分鐘就入得👍🏻同fd一人叫左一個冰😎但因為我唔食芒果🥭所以就冇食到佢果個喇😳我今次叫左個薄荷朱古力冰🤩因為本身好鐘意食薄荷朱古力🍫🪴呢個冰食落好冰涼❄️食完涼透心🥰同埋成個冰食到底都仲好有味😋不枉我特登行上黎食🤪消暑一流呀!🤫味道:8/10價錢:7.5/10環境:7/10服務:7/10

味道:8/10
價錢:7.5/10
環境:7/10
服務:7/10
2023-08-26
2023-09-20 63 浏览
Shari Shari Kakigori House 氷屋同朋友係中環食完野,見唔太晏就去左Shari Shari 度食。呢篇食評係同Lab zero 差唔多時間食😋 為左可以更好咁比較,我兩間都係叫左抹茶味。抹茶忌廉焦糖味(配白玉) $110抹茶味幾回甘,比較濃味少少,唔係死甜既抹茶。而刨冰面頭會有啲cream 同埋白玉,cream 就有啲焦糖味,而白玉食落超級煙韌😋😋 去到中間個刨冰會有啲焦糖,個人比較中意LAB ZERÕ嗰啲脆脆,因為係口感上既轉變,而哩個既焦糖只係味覺既轉變。而刨冰溶得比較慢,而且佢刨冰既口感相對係比較好食同唔算話太冰😛🍨Overall: 上次20:00去到基本上就唔洗排隊,20:15見到門口已經開始排隊🥺 佢相比起LAB ZERÕ 服務態度就麻麻地,叫左好耐先有人理我地🥲但刨冰兩間就各有優勝之處,大家可以自行決定。接下來希望可以去食埋甜姨姨😋味道:🌕🌕🌕🌗🌑環境:🌕🌕🌕🌗🌑分量:🌕🌕🌕🌑🌑服務:🌕🌕🌕🌑🌑CP值:🌕🌕🌕🌑🌑Overall: 正常💩加一服務費:❎Shari Shari Kakigori House 氷屋中環奧卑利街11號地舖銅鑼灣加路連山道13號

抹茶忌廉焦糖味(配白玉) $110

銅鑼灣加路連山道13號地舖
尖沙咀漆咸道南83-85A號金德大廈地舖

#dog中環 #dog銅鑼灣 #dog尖沙咀
2023-09-18 36 浏览
earl grey milk tea (with shiratama mochi) ($110)-the mochi is surely the highlight of the shaved ice, it gives extra texture and chewiness to it ⭐️ -the scent and taste of both earl grey and milk tea are well-balanced so that you wouldn’t taste the bitterness of teas while you could enjoy the freshness of teas 🌱-the sweetness is perfectly controlled, as it doesn’t taste too sweet 👌🏻 -the portion is big so it’s good for sharing with a group of friends 👯‍♀️
2023-09-12 86 浏览
刨冰🍧係上星期日週末竟然唔洗排隊了!😅😅😅😅每次想食,一去到都要排長長的隊!我最憎排隊食野☠️👽實在是讓人煩躁🙈今次見到唔洗排,即入去食!終於等到機會😂的感覺~我叫左一個冰。培茶黃豆味刨冰🍧,好大個,2個人一齊食岩岩好!外觀真係好似日本刨冰樣,圓圓的,再加上醬汁。刨冰的質地非常細緻,蓬鬆輕盈,配上濃濃的培茶味道和香濃的黃豆口感,簡直是一種絕妙的組合。不過,我必須講一講~刨冰既特點之一就係快速融化。當我拎到刨冰既時候,3分鐘後開始融化,所以,如果你想打卡影相的話,記得要快點行動,3分鐘內好影完😂否則刨冰很快就會化掉~變水!刨冰味道事實又真係好食既。每一啖都充滿了濃郁的培茶風味和香甜的黃豆香氣,讓人感到愉悅。刨冰本身的甜度也很適中,不會過於甜膩,甜品黎講,唔錯的~之後再食..我都係唔會排隊.等有位先再食~

2023-09-10
  • 焙茶黃豆粉忌廉
Summer 就係要吃冰之前見Sammi間唔中都會自隊🧊🧊我已經好想好想去試今日終於朝聖到啦中環分店地址唔係好就腳位置喺大館附近我哋由山腳爬到上山中到附近喺遠處已經見到一條小龍我哋排咗差唔多15至20分鐘就有位啦第一次朝聖我哋點咗👇🏾𝟏) 草莓special 味配北海道牛乳奶凍($𝟏𝟏𝟎)甜甜的士多啤梨🍓刨冰🧊好好味,配合非常香濃既奶味。正😋,小可惜係食到最尾帶點酸😝𝟐) 伯爵奶茶味配白肉($𝟏𝟏𝟎)鍾意飲奶茶嘅奶茶必點!必點!必點!伯爵奶茶味濃,再加配上軟糯及煙韌的白玉丸子,中間仲帶有一層似木糠布甸嘅粉和小量布丁,令🧊🧊變得更惹味且有多重口感。總括暫時係喺香港食過最好食嘅冰冰,我哋一定會再嚟的😋📍 SHARI SHARI Kakigori House 冰屋(中環)11 Old Bailey St, Central香港中環奧卑利街 11號
Summer 就係要吃冰
我哋由山腳爬到上山中
到附近喺遠處已經見到一條小龍
我哋排咗差唔多15至20分鐘就有位啦
第一次朝聖我哋點咗👇🏾
𝟏) 草莓special 味配北海道牛乳奶凍($𝟏𝟏𝟎)

𝟐) 伯爵奶茶味配白肉($𝟏𝟏𝟎)

總括暫時係喺香港食過最好食嘅冰冰,我哋一定會再嚟的😋

11 Old Bailey St, Central
香港中環奧卑利街 11號
草莓special 味配北海道牛乳奶凍
伯爵奶茶味配白肉
2023-09-09
草莓special 味配北海道牛乳奶凍
伯爵奶茶味配白肉
2023-09-06 41 浏览
芒果椰子刨冰份量超級多,可以兩三個人一齊食冰冰涼涼的,超級鬆軟裏面是椰子味,外面是芒果味所以第一啖是很濃郁的芒果味慢慢再滲了一些椰子加點奶香最內層有消化餅碎味道越吃越有層次刨冰入口即溶,非常順滑,沒有冰渣玫瑰荔枝芝士蛋糕是充滿夏日香氣的蛋糕玫瑰和荔枝味十分香甜清新,花香與水果清新融為了一體芝士蛋糕口感幼滑,細膩消化餅底十分香脆集合口味和顏值於一身環境優美,有自助水吧座位配套偏向簡約風上餐速度快店員態度有線
芒果椰子刨冰
份量超級多,可以兩三個人一齊食
冰冰涼涼的,超級鬆軟
裏面是椰子味,外面是芒果味
所以第一啖是很濃郁的芒果味
慢慢再滲了一些椰子加點奶香
最內層有消化餅碎
味道越吃越有層次
刨冰入口即溶,非常順滑,沒有冰渣

玫瑰荔枝芝士蛋糕
是充滿夏日香氣的蛋糕
玫瑰和荔枝味十分香甜清新,
花香與水果清新融為了一體
芝士蛋糕口感幼滑,細膩
消化餅底十分香脆
集合口味和顏值於一身

環境優美,有自助水吧
座位配套偏向簡約風
上餐速度快
店員態度有線
2023-08-30 87 浏览
夏日炎炎......最啱點刨冰🍧消消暑餐廳位置不算方便,但正好可以分隔少許人流 目測排隊的人龍比銅鑼灣分店少餐廳坐位較逼夾。所有刨冰的外形都非常吸睛, Igable!••••••••••••••••••••••••••••••Sweet Sake with Mikan Orange $95刨冰中帶有甜甜的Sake 味道,配上蜜甘的酸酸甜甜,味道創新之餘又夠清新。••••••••••••••••••••••••••••••Earl Grey Milk Tea (w/ Shiratama Mochi)伯爵奶茶味 $100Milk Tea Syrup, Cookie奶茶好愛者必點!伯爵奶茶味濃,配上白玉丸子,軟糯及煙韌的咬口,令刨冰變得更惹味而且有多重口感。••••••••••••••••••••••••••••••整體一個刨冰的份量已足夠二人喔!

夏日炎炎......最啱點刨冰🍧消消暑

餐廳位置不算方便,但正好可以分隔少許人流
目測排隊的人龍比銅鑼灣分店少
餐廳坐位較逼夾。

所有刨冰的外形都非常吸睛, Igable!

Milk Tea Syrup, Cookie

整體一個刨冰的份量已足夠二人喔!
$98 (其他)
  • 伯爵奶茶刨冰
2023-08-29 69 浏览
🐻🐻‍❄️自從食過尖沙咀分店後對Shari Shari🍧難以忘懷,上網睇左幾篇推薦食評後,發現好多人like👍🏽焙茶黃豆粉忌廉,但只有中環及銅鑼灣分店有,於是決定嚟中環分店試一試🤩附近景點:大館🏛✨焙茶黃豆粉忌廉🍧$110開舖前10分鐘左右已經有人排隊,好好彩地第一輪入到去😆以味道嚟講,頂上嘅花生醬(?)起到畫龍點睛嘅效果,因為內層忌廉冰偏淡味,焙茶味有但唔濃,而花生醬有濃烈嘅甜味,夾埋一齊食即刻升華左🤤美中不足係食到尾個口少少麻木左,加上無咩咬口,所以🐻‍❄️就鍾意另一隻抹茶味多啲,因為入面有餅碎,唔係淨食冰;🐻亦偏愛抹茶味多啲,因為偏淡嘅忌廉,滿足唔到甜食控🤣結論:焙茶適🈴️唔好甜嘅朋友喺大館參觀到好熱入去食個冰、涼返下,真係一流享受🤤👍🏽

附近景點:大館🏛

✨焙茶黃豆粉忌廉🍧

開舖前10分鐘左右已經有人排隊,好好彩地第一輪入到去😆

結論:焙茶適🈴️唔好甜嘅朋友
喺大館參觀到好熱入去食個冰、涼返下,真係一流享受🤤👍🏽
2023-08-20
2023-08-22 58 浏览
聽過好多人介紹但一直都冇食過,今次終於黎食,果然冇介紹錯,呢個刨冰絕對係暫時我食過最好食既刨冰😋 本身坐低個位已經可以睇住廚房整個刨冰,睇住都覺得好勁,可以整到好似個頭咁大😂 因為之前未食過,諗住揀個芒果椰子味最穩陣,食嘅時候都有驚喜,食到中間好似有啲曲奇餅屑係中間,有返少少口感真係差好遠,下次一定要再黎試埋其他味!至於餐廳環境方面,感覺都好舒適,唔會話坐得好迫,枱與枱之間都有適當嘅空位😊 同埋可能我地係平日7點左右都比較早去,所以都未洗排隊,如果大家想少啲人都可以平日早少少去食😊