2023-07-17 112 浏览
Monday約frd 係central dinner,完左之後係大館四周行街,途中經過shari,之前都經過好多次,次次都係要排隊,仲排到對面添!今次見到 no need to排隊,即刻入去。甜品款式不算多,但好在有精緻。 首推matcha cream special,matcha味好重好香,同埋唔覺得膩;朱古力果隻就麻麻地,有小小甜。環境都比較舒服啦,不過人均需要45up,正常兩人一份shari冰就ok啦,其他甜品可以唔使試,hv no special。
甜品款式不算多,但好在有精緻。

朱古力果隻就麻麻地,有小小甜。

matcha  cream   special
matcha  cream   special
店名:Shari shari種類:刨冰甜品地址:SHARI SHARI 氷屋 (中環)中環奧卑利街11號11 Old Bailey St, Central人均:$55推介:日式豆腐黃豆粉味Japanese tofu kinako日式刨冰被制成细腻的冰屑,有着轻盈、柔软的口感,口感清凉爽口,让人感到非常舒适。點鐘的刨冰很有層次,外型像一個圓形的布,最頂層有掃粒小丸子,吃掉了面頭的刨冰後內裏係一層層的構造,有豆腐口味的刨冰包裹着黃豆粉口味的刨冰,內裏還有煙人的糯米做的小丸子,口感層次非常豐富,日式刨冰通常以颜色、形状、口感等方面的细节来展现制作者的创意和技巧,因此不仅美味,也有很高的艺术价值。但因為非常巨型,所以一個刨冰通常要兩人分来吃店面比較少,都要排兩張枱,才輪到自己,對面就是大管,行數分鐘就是PMQ,好適合行到攰攰地,在裏面休息一下
店名:Shari shari
種類:刨冰甜品
地址:SHARI SHARI 氷屋 (中環)
中環奧卑利街11號
11 Old Bailey St, Central
人均:$55

• 日式豆腐黃豆粉味刨冰
2023-07-16 57 浏览
晚餐後仍然意猶未盡,特意到訪Shari Shari Kakigori House 氷屋。-甜品店鄰近大館位置,距離地鐵站10多分鐘,店面外行人路窄,排隊等候人士會移至對面馬路等入座,輪候速度快,平日晚飯過後到達甜品店,已滿座,一同五人等候時間約20分鐘後入座。-甜品店夏日日系設計,白杏色配搭,店面大玻璃掛餐廳LED白燈燈管標誌,門口窄,有幾級樓梯,枱數量少,座位通道窄,設有自助斟水區,出餐位置隱約見到甜品製作過程;先點餐付款,後再用餐。-餐牌主要食冰品、抹茶類,另有少量蛋糕、蕨餅、飲品,冰品有期間限定,今次係Mixed Berries Kakigori 同 Tofu Kakigori。-Mixed Berries Kakigori $110屬期間限定冰品,厚厚乳酪同士多啤梨放最上面,冰品淋上深桃紅色雜莓汁,唔藥水,味道酸甜,乳酪味突出,好夾。-Tofu Kakigori $105屬期間限定冰品,有白玉放最上面,純白色簡潔賣相,豆腐味淡,內裏係黃豆粉味,濃,冰有淡奶香,三者味道唔平衡,黃豆粉味好食,但喧賓奪主,冇食白玉,整體味道正常。-Mango & Coconut Kakigori $
Mixed Berries Kakigori $110
Tofu Kakigori $105
Mango & Coconut Kakigori $100
有果肉同白玉放最上面,金黃色漸層,芒果味天然,濃,味道突出,椰子味淡,白玉煙靭好食。
整體而言,大部份客人都揀冰品,賣相靚,份量正常,友人話比其他店鋪大份,要快手影相,冰有綿狀同砂粒狀兩種口感,快融,食到最尾會變水,推介白玉。
甜品店環境窄、嘈,人流來去快,等候人數多但時間短,店員服務正常,性價比正常。
2023-07-15 46 浏览
夏天就是要食 🧊冰🤗😆炎炎夏日我哋四個女仔,居然約埋一齊去中環影寫真,行咗一陣成個妝都已經融化晒!之後其中一位閨蜜提議去食冰,聽佢哋講有一間好出名大排好長龍嘅冰店。我哋第一次去嘅時候,見到條隊排到去馬路度,個心離一離,於是去咗大館影咗一陣相,再返嚟都排咗20分鐘左右先入到坐。因為我哋唔算太飽,所以四個人先叫咗兩個所以四個人先叫咗兩個冰,share食:Matcha Caramel Kakigori 抹茶忌廉焦糖味 (配白玉) $110呢個抹茶白玉,佢有啲似京都宇治抹茶嘅味道,茶味濃郁,我鍾意喺上面嗰啲忌廉焦糖,入口即溶,忌廉香滑,而且有焦糖味口感好豐富。不過佢就比較偏甜嘅!入口即溶!至於白玉呢,口感就好Q彈,有啲似食緊湯圓嘅感覺。個冰食完之後個心就已經好快涼快返!Earl Grey Kakigori伯爵奶茶味(配白玉 )$110朋友每一次去食下午茶都叫伯爵茶,所以今次俾佢發板,我真係叫伯爵白玉味!呢一隻伯爵茶味好香,每一啖都好似飲緊冰凍伯爵奶茶☕️,至於佢上面啲棉花糖以及嗰啲鮮奶,就好好加甜左奶茶味,白玉湯圓如果多啲就好啦!四個女仔俾人叫半分都夠,下次要試吓其他味道先!
夏天就是要食 🧊冰🤗😆

抹茶白玉

伯爵茶白玉

四個女仔俾人叫半分都夠,下次要試吓其他味道先!
抹茶白玉
伯爵茶白玉
  • 伯爵白玉
2023-07-14 68 浏览
中環舖搬遷後首次光顧, 位置正正在大館側門對面, 雖然人流多了, 但地方大了, 差不多不用等便可入座。Mango & Coconut (with Shiratama Mochi) $100根據餐牌描述, 芒果椰子味刨冰有mango syrup , coconut milk syrup, mango topping和白玉。刨冰顏色sharp醒, 冰面有白玉兩粒和芒果肉兩小粒, 芒果味道滿滿, 椰子味淡, 被芒果味道蓋過。吃著吃著, 中間有1小匙芒果肉, 剩下的只有冰, 感覺有點單調, 下次還是選有內餡的刨冰吃, 滿足感應該會更高。

2023-06-18
2023-07-14 43 浏览
依然係排隊熱潮嘅刨冰店香港冇乜刨冰店可以做到佢啲刨冰咁棉密今次叫咗黃豆粉豆腐同choco earl grey都好正初頭驚朱古力味,食完之後食黃豆粉豆腐會好淡反而食完黃豆粉嗰個再食朱古力係冇味,因為黃豆粉實在太香濃😍😍😍黃豆粉愛好者表示好驚喜,好開心!加埋奶凍好正😍😍earl grey果個earl grey味唔算好出,choco醬都幾多😝 食到底都仲有,唔怕冇味夏天食冰更加快融🫠 不過咁好食,每人幾啖都好快食完🤭🤭
依然係排隊熱潮嘅刨冰店
香港冇乜刨冰店可以做到佢啲刨冰咁棉密

今次叫咗黃豆粉豆腐同choco earl grey都好正
初頭驚朱古力味,食完之後食黃豆粉豆腐會好淡
黃豆粉愛好者表示好驚喜,好開心!
加埋奶凍好正😍😍

夏天食冰更加快融🫠 不過咁好食,每人幾啖都好快食完🤭🤭
2023-07-13 39 浏览
中環名物🍧全港刨冰世一🏆天時暑熱,去開中環真係要上黎食番個刨冰!8pm黎到已經排緊隊,等左半小時左右就入到去😆order左個伯爵朱古力味$98 伯爵茶味香濃,加埋朱古力醬變左唔同風味。除左上面有朱古力醬,入面都有,仲有些少餅碎,充滿口感!刨冰好綿,每一口都透心涼!同埋一個嘅份量都已經足夠2個人share食,想試另一款味都要等下次! 呢間真係好好食😋😋😋另外都order左一杯凍抹茶 $35抹茶味香濃,唔想淨係食刨冰,都係一個唔錯嘅選擇!
中環名物🍧全港刨冰世一🏆
天時暑熱,去開中環真係要上黎食番個刨冰!
8pm黎到已經排緊隊,等左半小時左右就入到去😆

order左個伯爵朱古力味$98
呢間真係好好食😋😋😋
伯爵朱古力味

另外都order左一杯凍抹茶 $35
抹茶味香濃,唔想淨係食刨冰,都係一個唔錯嘅選擇!

凍抹茶

2023-07-12
伯爵朱古力味
2023-07-10 58 浏览
8/7/2023食完正餐梗係要食甜品啦七月份,夏日炎炎,就算夜晚都接近30度,梗係要去食冰啦。沿路行返落兩條街就到呢間日式刨冰 shari shari. 我哋叫咗一個伯爵茶朱古力刨冰 share 食。食物來到,我地當然要相機食先啦。不過唔好影太耐啊,始終係冰,好快會溶。 望落去就好靚仔喇,食落去好香濃嘅伯爵茶味,中間深色啲嘅就係朱古力味,間唔中好似有啲餅碎咁樣嘅物體。好吃。每人最低消費$45。 自助斟水。confirm 落完單就俾咗錢先上食物。可能因為係中環區,所以都好多遊客。滿足。
8/7/2023

食完正餐梗係要食甜品

我哋叫咗一個伯爵茶朱古力刨冰 share 食。

滿足。
2023-07-08
$50 (宵夜)
庆祝纪念
生日
2023-07-01 135 浏览
突然想食甜品又發現shari shari 未有人排隊實在太好彩食到了🤩大概係9點走嘅時候已經見到長長嘅人龍✨Strawberry special $95 Strawberry Milk Syrup, Whipped Cream, Fresh Strawberry繽紛鮮艷嘅Strawberry special配上草莓牛奶糖漿,軟綿綿嘅鮮奶油同新鮮草莓每一口咬落,都有草莓嘅鮮香同牛奶嘅滑順真係又清涼又滋味十足🍴Shari Shari Kakigori House 氷屋 (奧卑利街)📍 中環奧卑利街11號地舖
突然想食甜品又發現shari shari 未有人排隊
實在太好彩食到了🤩
大概係9點走嘅時候已經見到長長嘅人龍
Strawberry special
✨Strawberry special $95

繽紛鮮艷嘅Strawberry special
配上草莓牛奶糖漿,軟綿綿嘅鮮奶油同新鮮草莓
每一口咬落,都有草莓嘅鮮香同牛奶嘅滑順
真係又清涼又滋味十足

📍 中環奧卑利街11號地舖
Strawberry special
2023-06-30 79 浏览
♫ Shari Shari Kakigori House 氷屋♫芒果椰子味(配白玉)9.5/10🈵🏷️$100係比喺日本食更好味嘅日式刨冰♪(´ε` )🎌💖刨冰打得好細滑,唔會好粗好鞋成舊冰咁入口份量超大,3人share一個都得要食快啲如果唔係好快融架啦🥵而且芒果醬多到浸哂入底部,唔似出面大部分店舖得面頭有,食到底就冇哂醬汁都唔會藥水味仲有好香芒果味🥭白玉好好食,得嗰兩粒完全唔夠喉呀呀呀( ;´Д`)不過位置有啲窄!♫日本柚子芝士蛋糕6/10🈵🏷️$45相比起刨冰,cheese cake顯得失色餅底係濕身啲個種都唔差,只係刨冰太好食 😂下次都係食返刨冰就得啦ε-(´∀`; )♫Shari Shari Kakigori House 氷屋 中環奧卑利街11號地舖銅鑼灣加路連山道13號地舖♫#e3e_in_中環 #e3e_in_銅鑼灣 ♫#hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #hkfoodblogger #香港美食 #香港美食指南 #沙田美食 #銅鑼灣美食 #sharishari #日式刨冰 #中環美食 #中環

Shari Shari Kakigori House 氷屋

芒果椰子味(配白玉)
9.5/10🈵
🏷️$100
係比喺日本食更好味嘅日式刨冰♪(´ε` )🎌💖
刨冰打得好細滑,唔會好粗好鞋成舊冰咁入口
份量超大,3人share一個都得
要食快啲如果唔係好快融架啦🥵
醬汁都唔會藥水味仲有好香芒果味🥭
白玉好好食,得嗰兩粒完全唔夠喉呀呀呀( ;´Д`)
不過位置有啲窄!

日本柚子芝士蛋糕
6/10🈵
🏷️$45
相比起刨冰,cheese cake顯得失色
餅底係濕身啲個種都唔差,只係刨冰太好食 😂
下次都係食返刨冰就得啦ε-(´∀`; )

Shari Shari Kakigori House 氷屋
中環奧卑利街11號地舖
銅鑼灣加路連山道13號地舖

#e3e_in_中環
#e3e_in_銅鑼灣

2023-06-29 57 浏览
夏日炎炎最好就係食綿綿冰🍧•伯爵奶茶味冰依舊好綿綿 仲有淡淡既伯爵奶茶味上面仲有煙韌白玉 食到綿綿冰中間仲有威化餅同奶凍整個食落唔會好甜 鍾情伯爵既要食呢個💓💓💓
夏日炎炎最好就係食綿綿冰🍧

•伯爵奶茶味
冰依舊好綿綿 仲有淡淡既伯爵奶茶味
上面仲有煙韌白玉 食到綿綿冰中間仲有威化餅同奶凍
整個食落唔會好甜
鍾情伯爵既要食呢個💓💓💓

2023-06-27 62 浏览
夏天熱辣辣嘅天氣最適合食嘅就係冰,呢一間餐廳已經出名超多人排隊,相對地中環分店輪候時間係會比較短,餐牌嘅款式又想成日變,不過我最鍾意嘅都係抹茶味,食得出茶嘅甘味苦味,同時嘅焦糖味都好甜!夾埋一齊都唔錯🫶🏻🤍
2023-06-23 68 浏览
三十幾度行斜路上黎🥵🥵見到廿幾人排隊,都幾想放棄,好彩同朋友傾傾吓計就到,豆腐XX味係「限定」系列,淡到食唔出係咩,最出色係焙茶黃豆粉忌廉味,好正😍上面有我中意食既蕨餅加埋好似花生醬既物體,非常推薦👍🏻👍🏻👍🏻至於芒果椰子味最穩陣,通常水果口味都ok👍🏻👍🏻
三十幾度行斜路上黎🥵🥵
見到廿幾人排隊,
都幾想放棄,
好彩同朋友傾傾吓計就到,

豆腐XX味係「限定」系列,
淡到食唔出係咩,

最出色係焙茶黃豆粉忌廉味,
好正😍上面有我中意食既蕨餅
加埋好似花生醬既物體,
非常推薦👍🏻👍🏻👍🏻

至於芒果椰子味最穩陣,
通常水果口味都ok👍🏻👍🏻
2023-06-22 61 浏览
🧊🧊冰!好好味既冰!🧊🧊估唔到冰都咁好食,又可以打卡,今次食左抹茶味同豆腐味,豆腐味感覺好fresh, 清清地,唔甜唔漏咁樣,食唔停。之後黎埋個抹茶仲停唔到口,抹茶茶味較重,會越食越想食!😂😂😂😋4個人叫左2個冰都足夠,因為佢真係好大個,食完飯去食呢個冰都好飽🤭但為左打卡都要去一去食!兩個都會推介比大家食😍
🧊🧊冰!好好味既冰!🧊🧊
Shari Shari是香港數一數二嘅日式刨冰Kakigori嘅專門店,是北海道老闆開設,在銅鑼灣同中環各有一間分店。店內有多款刨冰選擇,不時會推出期間限定口味。🌇裝修:木系裝修小店,店內有20-30座位。由於是人氣甜品店,飯後時間多要排隊等候。🫶 伯爵奶茶味(配白玉) $110🍧Earl Grey Milk Tea (w/ Shiratama Mochi)🍧Milk Tea Syrup, Cookie, Milk Pudding, Earl Grey Milk Tea🍧店主為了還原日本刨冰味道,特地採用成本較高的純淨日本水製冰,再配上不同的水果及自家製糖漿調味。🍧刨冰份量大,口感幼滑綿密,淋上伯爵奶茶味醬汁,入口帶有淡淡伯爵茶和奶茶味,香濃而不甜膩,絕對唔係死甜,好好味!🍧刨冰中間夾雜富咬口的香脆黃豆粉消化餅碎/木糠碎,底部有軟滑、富奶香的牛乳奶凍,再配上三粒煙韌的白玉在冰上,口感、層次感十足。🍧另外,店內建議品嚐刨冰的最佳時機是上怡後馬上食用,大家最好在20秒以内完成打卡(有少少短😂)。刨冰亦容易跌落,應由上到下開始品嚐(會食到周圍都係😂);刨冰都容易融化,建議唔好用小碗分享。🫶櫻

🫶 伯爵奶茶味(配白玉) $110
伯爵奶茶味(配白玉)
🫶櫻花抹茶味 $120
🍧Sakura Blossom (w/ Vanilla)
🍧Sakura Syrup, Vanilla Syrup, Cookie, Whipped Gream, Salted Sakura Flower
🍧櫻花抹茶味刨冰係季節限定,淨係櫻花季節先有。
🍧刨冰外層淋上櫻花、雲呢拿味醬汁,內裏有抹茶味醬。抹茶味十分香濃,但櫻花味的甜太人工和假,有少少失望🥲
🍧同伯爵奶茶味一樣,刨冰中間夾雜香脆消化餅碎,再配上濃滑奶蓋在冰上,成個甜品好有層次!
櫻花抹茶味

🎆整體:極推薦茶味刨冰,櫻花味🌸就可以不用試......刨冰加上不同層次嘅配料,每一啖都好幸福☺️價錢就有少少貴,但份量好大,一齊share食就最適合!
👅味道⭐️⭐️⭐️⭐️
📸打卡⭐️⭐️⭐️
🌃環境⭐️⭐️⭐️
💸性價比⭐️⭐️⭐️
💰人均:$100
😎Encore指數:90%
伯爵奶茶味(配白玉)