2024-01-25
今日天氣轉冷想食啲熱辣辣嘅嘢,去左銅鑼灣呢間泰國餐廳食個me time午餐🍱🥢餐湯要冬陰功湯,酸酸甜甜,正宗泰國風味🥢泰式船粉配豬- 船河最試到一間泰國餐廳嘅功夫,呢個船河同我響泰國食嘅風味差唔多,水準好高👍🏻份量都好足,配料有豬紅,魚蛋,豬腩肉,特別係面頭嘅炸豬皮,非常香口,配合船河獨特湯底,暖粒粒,好味道❤️🥢追加小食要雙拼,叫咗炸蝦餅同沙嗲雞串燒- 蝦餅新鮮炸起熱辣辣,好厚肉,蝦膠成份好高🫶🏻沙嗲雞串燒燒得啱啱好,雞肉唔會柴,面頭食得沙嗲花生香味😋🥢飲品,梗係要試吓佢嘅泰式咖啡少甜- 店員細心,俾我自己加糖加奶,咖啡香濃好精神🥢甜品係芒果配煎糯米飯- 呢個係佢嘅招牌甜品,基本上每台食客都一定會叫😆糯米飯煎到煙煙韌韌,配埋酸甜芒果,係一個好好嘅飯後甜品,回味無窮🍧
🥢餐湯要冬陰功湯,酸酸甜甜,正宗泰國風味