2019-02-14 515 浏览
Simplylife剛係新都會開張,價錢比較合理,食左好多次,之後過左3,4星期 價錢貴左好多,但水準keep唔到,食物質素愈來愈普遍,個飯幾好食,不過午餐要百幾蚊賣單,份量又唔多,我就覺得一般, cake既水準一般(外表幾靚)。
2019-02-13 343 浏览
座位不太闊落,有D擠逼,晚餐亦偏貴,但仍然大排長龍。呢間分店蛋糕和餅食款式特别多,亦颇有水準。芒果,士多啤梨芝士蛋榚香滑味美,甜度適中,酥餅花款甚多,本人比較喜歡榛子酥,酥皮鬆化,榛子醬味香濃,尤為出色,鬆化可口,甜而不腻,值得推介。
2019-02-09 621 浏览
農曆年年底食的中餐、盤菜也太多了,大年初一要換換口味食西餐😄😄而最開心的是不用怎等位✌🏻✌🏻共點了3個套餐,蟹肉沙律、意粉、羊膝,人也不太多,沒有催促的感覺,食物也覺好味d😅😅 但服務生的服務沒有因人流而有所改變🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️蟹肉沙律做得不錯,份量也ok,羊膝味道很好的也很軟又夠熱😋😋,但意粉的醬汁有點膩,份量不多的也吃不下😐響應環保,飲管是紙的,當然也是要求才會有的😬以點套餐較為划算,所以選擇不算是很多,但間中食個晚餐也是不錯的選擇。

響應環保,飲管是紙的,當然也是要求才會有的😬

2019-02-05 577 浏览
行過感覺哩間餐廳環境幾清幽,就揀哩間了。其中一份加左30要做個餐。餐湯味道比較淡,普普通通。燒安格斯肉眼扒 &炸薯條、蘆筍 ($208)肉眼扒燒到五成熟,幾厚同肉質都軟。薯條就真係幾好食,熱辣辣又厚。茄香燒虎蝦手製扭紋粉($138)哩個粉係有好多番茄肉既,茄味濃。不過就唔抵食了,得兩隻蝦,其中一隻仲無左個頭。CP值真係麻麻。水果茶跟餐,成舊西柚 XD整體來講食物都可以既,服務態度係好好。本身貪佢環境幾靚,但坐坐下開始多人,都嘈嘈地,台都放得頗近,好清楚聽到隔離台傾咩。所以性價比真係唔高。
行過感覺哩間餐廳環境幾清幽,就揀哩間了。
其中一份加左30要做個餐。
餐湯味道比較淡,普普通通。
燒安格斯肉眼扒 &炸薯條、蘆筍 ($208)
茄香燒虎蝦手製扭紋粉($138)
CP值真係麻麻。
水果茶
跟餐,成舊西柚 XD

整體來講食物都可以既,服務態度係好好。
所以性價比真係唔高。
2019-01-30 441 浏览
今天放假約左朋友聚一聚所以約左kwai Fong 地點方便平時經過simplylife 見佢門口open kitchen 幾attractive D cakes 巧吸引下我地未到3:00 pm 佢哋tea 3:00 pm 後Start 入座所以噤左飛仔等左一陣就入座安排坐window seat 巧開掦我地仨人叫左三款cake Mango cake Pecan cake 一般Blueberry cheese tart 加杯coffee or tea Only $48 單點cake 都要$36 la Coffee 可以叫cappuccino or latte 唔使加錢大size coffee 加$5 蚊咋Very nice and enjoyable tea time w my fds
今天放假

Coffee 可以叫cappuccino or latte
唔使加錢
大size coffee 加$5 蚊咋

2019-01-22 943 浏览
很喜歡和同事們一起來午餐,陽光又充足,地方又舒適,所以我們每星期也會抽一天過來吃飯,不過一定要早D搵位,否則真係有排等😁因為係呢區也算係非常水準高的西餐廳呢!今天我選了車打芝士煙肉牛肉漢堡,真係好好味,牛肉嫩嫩,薯條超脆,洋蔥香甜比之前進步了,下次可以試試Pizza 看看,因為同事們說也非常不錯,而且份量也非常大份,絕對係抵食,而且我也很欣賞佢杯冰茶,非常好喝,入面有時加橙,有時是西柚,不用另外加錢喔。
沙律
午餐蕃茄忌廉湯
車打芝士煙肉牛肉漢堡
沙律
午餐蕃茄忌廉湯
車打芝士煙肉牛肉漢堡
2019-01-19 683 浏览
上次食過好味,今次又再嚟,加上Simplylife出名蛋糕好味, 正好今晚有朋友生日, 所以來試下各種不同味嘅蛋糕.忌廉蛋黃煙肉手造意粉,隻碟好大分量實在太少,賣相欠奉,這份量1人食都好似不夠.大蝦海鮮冬陰功有機糙米飯, 冬陰功飯雖然有啲辣,令人好開胃,但係蝦得一隻,魷魚的一舊, 配菜太多, 糙米飯太小。美國自然穀飼豬扒, 上次食過好味,所以今次再叫,今次食比上次差, 豬扒超韌蛋糕我們選了四款, 四款都ok好味, 不過我最欣賞熱情果蛋糕, 酸酸地好開胃.餐湯及餐飲麵包一般.

, 配菜太多, 糙米飯太小。

餐湯及餐飲麵包一般.

2019-01-17
庆祝纪念
生日
2019-01-18 521 浏览
Simplylife一向成間裝修都好吸精,可以望住職員整靚靚蛋糕真係好療癒!平時黎食午餐晚餐,價錢吾係話勁貴但吾係平,閒閒地加埋一,二百蚊一個人都走吾甩!今日下午茶時間咁啱經過,望一望餐單,嘩!好驚喜呀!成個餐單$48蚊加一仲要有墨西哥薄餅、大大個burger等,仲要配粗薯條同埋飲品!咖啡有好多選擇吾使加錢!由於太興奮,勁快食左吾記得影相今次兩個人叫左四個餐🤣 每人食左個咸點,再每人叫多件cake😍真係非常滿足!加埋一 四個餐都係二百蚊左右!

吾使加錢!由於太興奮,勁快食左吾記得影相

真係非常滿足!加埋一 四個餐都係二百蚊左右!
2019-01-15 489 浏览
多年前到過九龍塘的 Simplylife 晚膳 , 覺得食物不錯,麵包很美味。但現時的環境跟以前很不ㄧ樣。喜歡現在的簡約時尚,高樓底、落地大玻璃窗,還有開放式廚房。清新整潔,通透光猛,令人豁然開朗!兩周內來過兩次午膳,試過三款主菜。午餐 (餐湯 或沙津 + 任選ㄧ款主菜 +冰茶或汽水) ~ $92沙津~新鮮蔬菜、青瓜加香橙,清爽香甜!餐湯 - 南瓜湯~香滑綿密的南瓜湯,配麵包更美味,只小小ㄧ片,但烘得不錯!主菜ㄧ : 燒海爐魚、烤薯、燒意大利黄瓜、香草牛油汁~外皮香脆,內裏保留的鮮味,肉質結實而滑溜。加了香草牛油汁的烤薯、燒黃瓜,香腍可口!主菜二 : 茄汁雜肉腸手製濶條麵~微辣的茄汁雜肉,配小鮮茄、芝士和香草,很惹味!主菜三 : 海鮮冬蔭功海鮮飯~平日不喝冬蔭功湯因怕辣,不吃意大利飯因怕黏口。没想到二合為ㄧ竟然很美味!芝士淡化了冬蔭功的辣味,冬蔭功湯又稀釋了芝士與飯的黏力,恰到好處,還有九層塔混芝士香!ˊ開放式廚房透明度高,食材和烹調過程都展現在客人眼前,經得起"陽光測試"!層架、木霜存放的都是食材和調味料,不浪費方寸,井井有條,又起了裝飾作用!未吃完的食物,主動為客人包好帶走,環保又

喜歡現在的簡約時尚,高樓底、落地大玻璃窗,還有開放式廚房。

清新整潔,通透光猛,令人豁然開朗!

兩周內來過兩次午膳,試過三款主菜。

沙津~
新鮮蔬菜、青瓜加香橙,清爽香甜!
餐湯 - 南瓜湯~
香滑綿密的南瓜湯,配麵包更美味,只小小ㄧ片,但烘得不錯!

主菜ㄧ : 燒海爐魚、烤薯、燒意大利黄瓜、香草牛油汁~

主菜二 : 茄汁雜肉腸手製濶條麵~
微辣的茄汁雜肉,配小鮮茄、芝士和香草,很惹味!

主菜三 : 海鮮冬蔭功海鮮飯~
ˊ

未吃完的食物,主動為客人包好帶走,環保又不浪費。店如其名,表裏如ㄧ,是家很有個性的餐廳!

午餐
  • 海鮮冬蔭功海鮮飯
  • 燒海爐魚、烤薯、燒意大利黄瓜、香草牛油汁
  • 南瓜湯
2019-01-14 456 浏览
晚餐唔係好餓,但唔食晚上訓訓下又會餓醒!就食下蛋糕啦!佢既蛋糕好吸睛,每次經過都會引唔住望下今日就同屋企人叫左三個餐同四款蛋糕。麵包好味,雖然唔係新鮮出爐,但皮脆內軟,而且可以任食,加埋又香又滑既牛油,好味每次黎飲個湯都係一樣,都係南瓜湯,甜甜香香充滿南瓜味我地叫左個黑松露既risotto ,無話好香黑松露味,同埋cream 太多,如果一個人食會好漏!燒雞好味,熱辣辣,雞皮香滑,不過配菜既南瓜同薯仔就麻麻個雞肉蘑菇burger 完全唔好食雞好乾身,個包又太黑甜品方面,我強烈推薦呢個焦糖布丁雲呢拿蛋糕,好香蛋香味之餘,個餅底又好有口感,如果中意creme brûlée 係必食!我地仲叫左開心果紅茶蛋糕碧根果咖啡蛋糕紅桑子朱古力蛋糕Overall 覺得呢間餐廳,主食麻麻,要睇下好無彩叫埋好味既主食蛋糕賣相好得,雖然唔係件件好超好食,但以每件30幾蚊既價錢,性價比算高
晚餐唔係好餓,但唔食晚上訓訓下又會餓醒!
就食下蛋糕啦!

佢既蛋糕好吸睛,每次經過都會引唔住望下
今日就同屋企人叫左三個餐同四款蛋糕。

每次黎飲個湯都係一樣,都係南瓜湯,甜甜香香充滿南瓜味

燒雞好味,熱辣辣,雞皮香滑,不過配菜既南瓜同薯仔就麻麻

個雞肉蘑菇burger 完全唔好食
雞好乾身,個包又太黑

我地仲叫左開心果紅茶蛋糕
碧根果咖啡蛋糕
紅桑子朱古力蛋糕

• 南瓜湯
  • 焦糖布丁蛋糕
  • 燒雞
2019-01-10 472 浏览
平時都只會係依到食晚餐,都未試過食依到既cake。今次特別些,只入黎食cake,冇min. Charge ,3個人叫左2件cake,因為其中一人唔食。食物質素:cake種類都算多開心果忌廉紅茶蛋糕,冇雪住。開心果味重,有開心果粒。但紅茶蛋糕質感偏實,唔係海綿蛋糕。無花果乳酪雪芳蛋糕,唔酸,清新,蛋糕鬆軟,但乳酪cream成份比較多。環境:舒服適合人數:多人好食指數:3/5Souffle 舒服指數:3/5

食物質素:cake種類都算多
開心果忌廉紅茶蛋糕,冇雪
住。

開心果味重,有開心果粒。但紅茶蛋糕質感偏實,唔係海綿蛋糕。

環境:舒服
適合人數:多人
好食指數:3/5
Souffle 舒服指數:3/5

2019-01-09
宵夜
2019-01-08 358 浏览
專程為咗蛋糕而黎,蛋糕款式好多,全部都令人賞心悅目😽🥰🥰🥰左至右:1.🥳檸檬蛋白撻🍋:視覺效果正,連啲蛋白都酸溜溜,仲食到一絲絲嘅檸檬皮,真材實料,食落有好清新嘅感覺!😋2.法式綠茶茉莉班戟蛋糕:淡淡的花香味,綠茶味就冇乜,少少甜,但係都係一件好味嘅蛋糕🍰😝3.法式紅桑子班戟蛋糕:紅桑子果肉味十足,忌廉每層都有,質感柔滑🥰留意唔好係六點晚飯時段淨係食蛋糕,因為係得半個鐘用餐時間🤣佢會喺25分鐘之後就會比張單你🤣🤣🤣
專程為咗蛋糕而黎,蛋糕款式好多,全部都令人賞心悅目😽🥰🥰🥰

左至右:

2018-12-31 441 浏览
因為有app可以預先拎飛排隊所以放假多人都唔洗等😳環境都幾好,個人鐘意望窗,感覺好優閒😌無論閒日定weekend,做咁一個set lunch都會跟沙律或者湯,再加杯嘢食朋友仔叫左沙律,都ok唔會話太細碗,跟埋餐包,但朋友仔覺得牛油唔夠香,咁我都覺嘅,同埋咁啱分到個麵包頭,佢話超硬好失望🤷🏽‍♀️是日餐湯係南瓜湯,不過不失啦!係南瓜湯囉今日嘅餐飲係水果茶,可以少甜走甜,都幾好飲!但今日太眼瞓所以另外加多杯齋啡☺️☺️☺️朋友叫嘅燒春雞,都略嫌細左少少,一個正常男仔嘅胃口會覺得有啲唔夠,同埋薯菜得一舊薯仔同一舊青瓜😅😅😅感覺有啲慳皮😓如果多返少少薯菜會好啲我自己就叫左松露雜菌忌廉手製闊條麵,松露味幾夠,雜菌好香😌闊條麵嘅口感係比平時食開啲意粉好,所以都幾好食另外朋友叫左蕃茄蟹肉手製扭紋粉,呢個啲汁好少,比較dry,味道都不過不失,蟹肉都唔會話好少,正常分量好好嘅係餐廳唔會俾飲管😌好環保呀👍🏼
因為有app可以預先拎飛排隊
所以放假多人都唔洗等😳

環境都幾好,個人鐘意望窗,感覺好優閒😌

是日餐湯係南瓜湯,不過不失啦!係南瓜湯囉

好好嘅係餐廳唔會俾飲管😌好環保呀👍🏼
2018-12-29 423 浏览
昨晚約朋友短聚一刻,去了葵芳Simplylife, 我6點45分去到竟然冇人排隊, 我坐超細二人枱, 兩個餐同時間上枱, 好似唔夠位放 ,門口玻璃櫃放了好多式各樣蛋糕, 我都Order定一件先,可要求店員飯先後上。首先來蕃茄湯, 超酸好似飲緊番茄醬。美國自然穀飼豬扒,豬扒可有肉味 配料有超甜南瓜蓉, 牛油松子, 自家製乳芝士,真心好味辣茄汁海鮮手製扁意粉, 鮮蝦好甜美, 魷魚鬚 好新鮮, 煎魚好滑, 配上微辣番茄汁, 但扁意粉有啲硬, 煮唔夠淋無花果乳酪雪芳蛋糕, 唔太甜好好味。
首先來蕃茄湯, 超酸
好似飲緊番茄醬。

美國自然穀飼豬扒,豬扒可有肉味
配料有超甜南瓜蓉
, 牛油松子, 自家製乳芝士,真心好味

無花果乳酪雪芳蛋糕, 唔太甜好好味。
2018-12-28
2018-12-14 635 浏览
放工同朋友聚會,一齊去食餐好既。黎到拎飛,等左大約5分鐘,就入去!入面都几多人,環境暗暗地。睇緊餐牌時已經拎左餐包俾我地食住先!不過嫌餐包好硬😂😂我地叫左意大利麵,漢堡包,加錢轉套餐,一人再有一個沙律/是日餐湯,再加一杯野飲!個意粉啲醬好正,好芝士。不過我比較鐘意林少少既意粉...佢稍微有啲硬!個漢堡係大啡菇雞肉芝士!遠睇其實睇唔出有大啡菇,只係見到有舊不知名既青色野不過一切開就知道了!個雞肉似剁碎左再整成餅狀。。。不太喜歡!不過其實都几好食既!個磨茹忌廉湯好濃!不過有點兒咸。。。個沙律正常,中規中矩啦~最後杯野飲叫左橙茶几香橙味!唔假!似真係揸左啲橙汁落茶度!一人食左$150左右!
放工同朋友聚會,一齊去食餐好既。
睇緊餐牌時已經拎左餐包俾我地食住先!

不過嫌餐包好硬😂😂
個磨茹忌廉湯好濃!不過有點兒咸。。。
個沙律正常,中規中矩啦~
最後杯野飲叫左橙茶
几香橙味!唔假!似真係揸左啲橙汁落茶度!
一人食左$150左右!
2018-12-14