2019-06-23
平時同男朋友放工就最鍾意去奧海城嗰間Simply Life,貪佢價錢唔貴而且質素穩定。自從佢執咗之後我哋都好少去了,由於我實在太掛住佢嘅麵包,所以今日喺長沙灣睇完戲都專登搭車過黎葵芳依間Simply Life。*********8點幾去到都仲有好多人等緊位,好彩商場冷氣夠,等得舒服,半個鐘就有位。入到去餐廳全場滿坐,我地我兩個人但編左4人枱,枱同枱是之間闊落坐得舒服。坐低發現已經有飽喺枱面,有一刻諗「下?係咪有人食剩架。」睇真啲原來唔係😂。🥖黑法飽配蘑菇湯:法飽一如既往好食,雖然飽唔熱,但勝在內軟外脆,配埋牛油真係可以食十個。蘑菇湯雖然唔係太大碗,但啲蘑菇溶哂喺湯,口感豐富。🍅番茄雞肉手打螺絲粉之前一直都係食意粉,今次轉食螺絲粉,呢個手打螺絲粉幾煙韌,番茄醬唔酸,但唔知係咪落調味重手得濟,有啲鹹,如果冇咁鹹同分量多返少少會更好👍🏻。🍽燒黑鱈魚配橄欖醬、薯蓉及燒黃瓜跟住係男朋友點嘅黑鱈魚。鱈魚食材新鮮,只作簡單調味已經突出到鱈魚本身的鮮味、魚肉雖切得較厚身,但依然煎得十分嫩滑。口味較重的配上咸香的橄欖醬一起吃也不錯。薯蓉口感綿密,略帶牛油香,吃起來不會太油膩。總括而言,在中價西餐來說Si
*********
🥖黑法飽配蘑菇湯:
🍅番茄雞肉手打螺絲粉
🍽燒黑鱈魚配橄欖醬、薯蓉及燒黃瓜
總括而言,在中價西餐來說Simply Life的性價比十分高,而且質素穩定,日後依然會係我地兩個拍拖食飯既首選😎!