【#思思賢美食推介 】灣仔慢活午餐約會!🥰 老公撐枱腳 同老公撐枱腳,去咗灣仔月街嘅Sleepyhead嘆個悠閒午餐!呢間Cafe主打創意三文治,仲有好多咖啡同酒選擇!環境好chill好cozy,啱晒慢慢hea~我哋兩個分別叫咗Signature Sandwich Set:烤牛肉三文治 (Satay Roasted Beef Sandwiches): 烤牛肉好juicy,沙嗲醬好惹味,加埋煎蛋🍳、香港風味嘅香草醬同埋牛油生菜🥬,真係好夾!😋 (食評:整體味道好豐富,沙嗲醬同香草醬嘅配搭好有驚喜!)叉燒豬肉三文治 (Char Siu Pork Sandwich): 叉燒鬆化入味,配埋煎蛋、蔥蓉同牛油生菜,好有香港特色!🤤 (食評:叉燒好有水準,唔會太乾,醬汁調教得啱啱好!),另加牛油果好好食~兩個Set都配有沙律🥗,好fresh!我哋嘅飲品分別叫咗冰美式咖啡☕️ (Iced Americano) 同檸檬特濃咖啡🍋 (Lemonade Espresso),咖啡都唔錯,檸檬特濃咖啡幾清新!呢度仲有免費Wi-Fi📶!老公走咗之後,我仲做咗陣嘢添!店員同老闆都好nice~👍🏻喺灣仔鬧市都可以享受慢
【#思思賢美食推介 】灣仔慢活午餐約會!🥰 老公撐枱腳

喺灣仔鬧市都可以享受慢活嘅感覺,真係好正!🥰
Lunch time有時會去日月星街嗰頭食,今次就發掘左間茶餐廳西式Fusion小店,座位唔多只有Bar枱但感覺chill and relaxing,lunch time可以真正咁放鬆吓🤗🥪Satay Roasted Beef Sandwich ($118 包飲品)沙爹牛嘅份量好多😆佔左成個sandwich一半份量以上,而且好厚肉😚肉質好有嚼口😇三文治外皮煎得香脆,好香牛油味🧈再配左蛋同埋生菜🥬同埋house salad🥗 🥣Wellness Bowl ($178包mini salad及飲品)配料有牛油果🥑青瓜🥒枝豆,椰菜絲、炒椰菜花同溏心蛋😚配左椰菜花飯同檸檬酸汁,攪拌一齊食好開胃😇MVP係落左炸蒜,令到整體更加有口感同埋調味,食落一啲都唔單調😆🥤🥥Matcha Coconut🥤🍍Pineapple Iced Tea2款飲品都好refreshing🤗一上枱望落層次分明🤣飲落好夾,Matcha coconut抹茶味濃,但係飲到尾會有淡淡嘅椰子香! Pineapple Iced tea甜度適中,而且仲有少少菠蘿果肉👍🏻見到唔少人做完gym過嚟買外賣,想office lunch都食得健康係

Signature  Bowl
Mini  Salad

Wellness  Bowl

🥤🥥Matcha Coconut
🥤🍍Pineapple Iced Tea

見到唔少人做完gym過嚟買外賣,想office lunch都食得健康係唔錯嘅選擇🙌🏻
Signature  Bowl
Mini  Salad
Wellness  Bowl
2025-07-28 114 浏览
這間咖啡店位於灣仔月街,鄰近金鐘及灣仔站,主打創意三文治等健康食物,將傳統三文治重新演繹,有多種咖啡及酒品。店內分為室內外座位,裝潢以白色為主調,座位以吧枱高凳為主,能觀賞到水吧的製作過程。Buddha bowl - $128Roast Beef +$30另上一片片烤牛肉,鮮嫩多汁有嚼勁,有濃厚的牛肉香氣;五彩繽紛的健康飯,採用花椰菜飯,口感較鬆散但清脆,卻比白飯有益得多;滑膩的牛油果好柔軟;毛豆清甜有豆香;青瓜清新多汁;醬油溏心蛋蛋白嫩滑,蛋黃呈半凝固的流心狀態,有醬油的鹹香;新鮮翠綠的生菜及醃紅椰菜絲,淋上酸酸甜甜的檸檬茶油醋汁。Satay Roasted Beef - $118自家製沙嗲牛肉三文治夾著豐富的烤牛肉片,軟腍多汁而不柴,有陣陣香濃的沙嗲堅果香氣;一層層紮實豐厚的蛋卷甜滋滋的,還有生菜平衡膩感;麵包烘得外脆內軟,塗上香蒜醬。港式奶茶釋放出紅茶的香氣,香醇濃厚的茶味有回甘,同時奶味醇厚,既有茶的香醇,又有奶的柔和,入口好絲滑細膩。港式檸檬茶優質錫蘭紅茶的茶味濃郁,回甘不苦澀,有陣陣檸檬的清爽。

Buddha bowl

港式奶茶
港式檸檬茶 & 港式奶茶
港式檸檬茶 & 港式奶茶

港式檸檬茶
優質錫蘭紅茶的茶味濃郁,回甘不苦澀,有陣陣檸檬的清爽。
2025-07-28
午餐
2025-07-24 147 浏览
星街同月街都有好多美食,但發覺有間新嘅店喺月街,主打🇭🇰港式茶餐廳元素嘅burger~有室外同室內嘅座位,好天嘅時候坐喺出邊Chill住食burger都係一件休閒嘅事情🏖️~今日lunch食左一個burger同埋叫咗一杯嘢飲:✨黯然銷魂叉燒包🍔🔥Char Siu Pork *Roasted pork shoulder, housemade char siu sauce, egg omelette, white scallion relish, butter lettuce裏面有自家製嘅叉燒醬,夾左梅頭肉🐖,食落夠味同食緊叉燒一樣,而且佢係非常之Juicy💦,會有啲肉汁流出嚟~而且肥瘦適中~✨雖然係burger,但係另外都配咗自家製嘅Home made salad🥗 ,好鍾意佢嘅醬汁酸酸地幾開胃,蕃茄仔好甜~當然食呢個burger要襯杯香港食嘅鴛鴦☕️~西式沖出嚟嘅效果都係一樣喺舖頭裏便食呢個burger,真係好特別,西式黎但帶有香港嘅味道🇭🇰

今日lunch食左一個burger同埋叫咗一杯嘢飲:

✨黯然銷魂叉燒包🍔🔥
Char Siu Pork *

• 黯然銷魂菠蘿叉燒三文治
  • 沙律
2025-08-12 0 浏览
呢日下晝嚟咗日月星街呢頭搵好嘢食,嚟咗呢一間感覺好chill嘅Cafe🥰 主打食足料嘅三文治🥪Satay roasted beef呢個三文治好厚身,入口香辣,用上自家製沙嗲醬,好有港式風味☺️ 入面嘅餡料有燒牛肉,厚身嘅玉子同埋生菜🥬 仲有青醬喺入面,入口幾惹味。Char siu pork呢個用上自家製嘅叉燒醬,味道同坊間嘅叉燒有啲分別,味道唔會咁甜🐷 用上豬肩肉,同樣有好厚身嘅玉子同埋生菜。醬汁方面就用咗香蔥汁,味道都幾特別。Pineapple iced tea味道酸酸甜甜,配埋幾清新嘅茶底🍍 Matcha coconut呢個用上濃郁嘅抹茶配椰子水,配搭好有熱帶風情🥥 夏天飲真係啱晒。呢間餐廳嘅風格真係夠晒fusion,將代表港式風味嘅食物融入三文治之中,有心思得嚟又有特色,好值得大家支持啊🤩

Satay roasted beef

Char siu pork

Pineapple iced tea
味道酸酸甜甜,配埋幾清新嘅茶底🍍

Matcha coconut

下午茶
2025-08-11 0 浏览
最近三文治癮發作,星期六去左灣仔果邊搵左間幾chill嘅cafe食三文治,覺得好適合所有三文治控😍Cafe座位唔多, 黎到都多人,30幾度爭啲要喺餐廳出邊座位食,但好彩最終餐廳都安排到室內吧枱位俾我哋坐👍 signature sandwitch set ($148) 包咗三揀一嘅三文治+沙律菜+飲品,足料抵食。Satay roasted beef sandwich & Poached chicken sandwitch: 自家製嘅沙嗲醬微辣非常惹味,牛肉亦夠juicy同無筋位,啖啖肉好好食。加左青蔥油嘅雞肉同樣係好好食同嫩滑。兩款三文治配菜都有極香蛋味嘅奄列蛋同生菜,而份量認真唔少,覺得好有誠意超級加分!野飲係matcha latte同pineapple ice tea, 兩杯都係預設左無糖,健康又茶味濃香。Matcha果杯仲好明顯睇到漸層,影相好靚😚

2025-08-09
小週末到灣仔月街放鬆一下,試試港式fusion菜,店內走工業水泥裝修風格,不少椅子面向開揚店外,感覺Cozy,到達後見有些外國人正在喝啤酒沙嗲牛肉厚蛋烘三文治配迷你沙律及飲品 $148相當足料,表面是濃郁沙嗲醬,配厚切雞蛋,烤牛肉及烘底三文治,是經典港式茶餐廳名物,大口咬下非常滿足,必點Buddha Bowl with Char siu 配迷你沙律及飲品 $178可自選肉料配料,我點了叉燒,份量很多,大約有8塊,旁邊是清淡健康的椰菜絲,青瓜片等,下面是椰菜花飯,味道輕盈凍檸茶及凍美式跟餐飲品,咖啡香氣濃郁,凍檸茶酸甜清新

沙嗲牛肉厚蛋烘三文治
配迷你沙律及飲品 $148

Buddha Bowl with Char siu
配迷你沙律及飲品 $178

凍檸茶及凍美式
跟餐飲品,咖啡香氣濃郁,凍檸茶酸甜清新
2025-08-08 0 浏览
星期五約了朋友去灣仔Sleepyhead吃午餐。我們叫了兩個set,一個三文治和一個wellness bowl。叉燒三文治Set包一個迷你沙律,其實份量也十足。三文治非常厚身,方包烘得很脆,夾着很多塊叉燒、厚奄列、生菜,很豐富。Buddha bowl加$30要雞肉,花椰菜飯在最底層,上面鋪滿毛豆、青瓜、紅椰菜絲、雞肉,吃完完全沒有任何負擔,非常健康。飲品叫了Pineapple iced tea和Nitro coffee,前者清新,後者提神。
星期五約了朋友去灣仔Sleepyhead吃午餐。
叉燒三文治
Buddha bowl
2025-08-08
2025-08-08 0 浏览
今日到灣仔月街sleepyhead食個午餐。這間餐廳有著室內和室外的座位,環境係俾你chill住享受個環境同食物。今日點左個weekend brunch。黯然銷魂叉燒三文治:三文治入面叉燒有陣陣香味加上厚厚的蛋卷和新鮮生菜令到三文治更加多重口感。淨係望落去厚厚既材料夾在三文治中間已經夠晒吸睛。梅頭肉有口感又夠淋加上叉燒醬入晒味。叉燒燒得香但又保留到大量肉汁。Cinnamon apple mini toast:蘋果酸酸甜甜,包亦炸得夠香口而不油膩。沙律:蔬菜夠晒新鮮,好清新感覺。加上蕃茄仔,同香口炸物成個菜式口感味道更加立體。Latte:香濃咖啡味道加上奶飲落感覺幼滑。

Cinnamon apple mini toast

沙律

Latte:香濃咖啡味道加上奶飲落感覺幼滑。
Latte
2025-08-06
Cinnamon apple mini toast
Latte
2025-08-05 0 浏览
係日月星街一間fusion cafe, 主打港式sandwich~ Char Siu Pork/ Satay Roasted Beef Sandwiches $118三文治烘過對切, 外脆內軟, 兩款都足料叉燒用左全瘦肉片得薄薄, 有淡淡叉燒醬香但唔算好濃話係叉燒唔算好到位 兩者更推介沙嗲烤牛肉三文治, 雖然沙嗲味唔算濃但個烤牛肉烤得剛好, 肉質軟嫩且帶濃郁牛肉香自家製沙嗲醬微辣嘅香味再配上雞蛋奄列同爽脆新鮮lettuce減輕左平時食沙嗲牛濃膩餐廳座位唔多, 當晚有event 見到DJ. 食完閃Iced Yuen Yeung/Matcha Pink Coconut $58前者鴛鴦應該用左靚啡, 飲到啡香就唔太覺奶茶濃滑, 唔會甜後者淡淡抹茶香配上椰子水, 無奶. 比想像中夾

三文治烘過對切, 外脆內軟, 兩款都足料

叉燒用左全瘦肉片得薄薄, 有淡淡叉燒醬香但唔算好濃
話係叉燒唔算好到位

兩者更推介沙嗲烤牛肉三文治, 雖然沙嗲味唔算濃
但個烤牛肉烤得剛好, 肉質軟嫩且帶濃郁牛肉香

減輕左平時食沙嗲牛濃膩

餐廳座位唔多, 當晚有event 見到DJ. 食完閃

前者鴛鴦應該用左靚啡, 飲到啡香就唔太覺奶茶濃滑, 唔會甜
後者淡淡抹茶香配上椰子水, 無奶. 比想像中夾

2025-08-05 0 浏览
♥ 葱油雞肉健康Bowl!🍗🥗港式Fusion Cafe♥✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥這間咖啡店位於灣仔月街,靠近金鐘及灣仔站,主打創意三文治及健康食物,融入港式茶餐廳元素,Buddha bowl 配上葱油雞肉 fusion 感覺十足~😙① Wellness Bowl 套餐 $178🥗-包括了Buddha bowl、mini salad、house drink加了$30 poached chicken,估不到是葱油雞肉的味道!🤩配上炸蒜,港式茶餐廳感覺十足!健康Bowl五彩繽紛,花椰菜飯口感清脆鬆散,牛油果、毛豆清甜、青瓜、紅椰菜絲等食材新鮮,淋上酸酸甜甜的檸檬茶油醋汁,十分開胃~② French Toast $68這道西多士的擺盤非常吸引,選擇了cinnamon apple口味,炸得香脆,配上牛油十分邪惡~📍 Sleepyhead
灣仔月街1-3號地下C號舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.#Sleepyhead #灣仔 #港式Fusion #健康食物 #創意三文治 #灣仔美食 #灣仔餐廳 #灣仔必吃
♥ 葱油雞肉健康Bowl!🍗🥗港式Fusion Cafe♥

✎ (❁ᴗ͈ˬᴗ͈) ༉‧ ♡*.✧
喜歡的話記得like & follow我喔♥

① Wellness Bowl 套餐 $178🥗

② French Toast $68

📍 Sleepyhead
灣仔月街1-3號地下C號舖
.・。.・゜✭・♥・✫・゜・。.
一向好喜歡日月星街這個自成一角的小社區,總是散發著一種悠閒寫意的氛圍。這間將港式與西式風味結合的Cafe,其Signature Sandwich 都是以港式茶餐廳常見的沙嗲牛肉、叉燒、咸牛肉等為餡料,十分有特色。餐廳分為室內和戶外位置,裝潢以白色為主調,加上霓虹燈招牌及裝飾,打造簡約型格的風格。店外擺放了露營枱凳,可帶上心愛寵物Weekend 一同前來Chill 一下。✾ Char Siu Pork Signature Sandwich ($148/set)🥪 三文治外層的麵包都是經過烤焗的,口感外脆內軟。豐富的叉燒餡料軟嫩多汁而不乾柴,甜滋滋的蛋卷紮實豐厚,還有生菜平衡膩感,一口咬下吃到不同食材的味道與層次。套餐包括沙律及飲品。✾ Wellness Bowl ($178/set) 🥗一個全蔬菜的健康碗,五彩繽紛令人食慾大增。以近年大熱的椰菜花飯為基底,搭配牛油果、紫椰菜、青瓜、毛豆、紅蘿蔔、溏心蛋等,淋上酸酸甜甜的檸檬醋汁,清新開胃。身為食肉獸的我另外加配了烤牛肉 (+$30),鮮嫩多汁有嚼勁,散發濃厚的牛肉香氣。整體而言是一個非常清新而健康的選擇,不過生吃椰菜花倒還是第一次,個人來

✾ Wellness Bowl ($178/set) 🥗
一個全蔬菜的健康碗,五彩繽紛令人食慾大增。以近年大熱的椰菜花飯為基底,搭配牛油果、紫椰菜、青瓜、毛豆、紅蘿蔔、溏心蛋等,淋上酸酸甜甜的檸檬醋汁,清新開胃。身為食肉獸的我另外加配了烤牛肉 (+$30),鮮嫩多汁有嚼勁,散發濃厚的牛肉香氣。整體而言是一個非常清新而健康的選擇,不過生吃椰菜花倒還是第一次,個人來說不太習慣。套餐同樣包括沙律及飲品。

✾ Salted Egg Yolk Custard French Toast ($68)🍞
西多士炸得香脆,配搭厚牛油令邪惡感大增,與鹹蛋黃醬結合,創造出甜鹹交織的獨特風味。

✾ Pineapple Iced Tea🍍
將酸酸甜甜菠蘿加入紅茶,層次更分明,炎炎夏日喝下透心涼。

✾ Grapefruit Black Tea Tonic 🍸
紅茶底茶味濃郁,加入Tonic Water 和西柚汁,味道酸酸甜甜,清新解暑。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿 Sleepyhead @sleepyhead.hk
𖤣𖤥 香港灣仔月街1-3號地下C號舖

2025-08-02 45 浏览
Satay roasted beef sandwiches 沙嗲烤牛肉三文治🥪 $118呢一款廚師推介嘅沙嗲烤牛肉三文治有足料嘅燒濃郁牛肉🥩、雞蛋奄列🍳、清甜爽口嘅新鮮生菜🥬,配上辣辣地嘅惹味自家製沙嗲醬🌶️,望落去已經好吸引,真係幾好食,值得推介👍🏻🤍➌ ➍ Poached chicken sandwiches 白切雞三文治 🍗🍞 $118 相對健康嘅白切雞三文治裏面有滑嫩嘅白切雞肉🐔、炒奄列🥚、開胃健康嘅酸青瓜片🥒、清甜生菜、烘過嘅脆卜卜多士,配上香噴噴嘅蔥油同埋香口嘅炸蒜蓉🧄片,成個組合好夾!🤍➎ Pineapple iced tea 🍹 菠蘿冰茶 (L) $55Matcha latte 🍵 抹茶拿鐵 (R) $58左邊嘅菠蘿冰茶有酸酸甜甜嘅菠蘿🍍味,天然又唔會太假,層次感分明,冰涼啱哂炎炎夏日飲,而右手邊嘅抹茶拿鐵抹茶味好濃厚🌿,用左鮮奶🥛飲落去口感特別幼滑
Satay roasted beef sandwiches
沙嗲烤牛肉三文治🥪 $118

白切雞三文治 🍗🍞 $118

Matcha latte 🍵 抹茶拿鐵 (R) $58
2025-08-02 0 浏览
位於灣仔近金鐘半山的這間cafe,主打fusion三文治,適合假日與友人來打發下時間 🥪Satay roasted beef ($148/set)沙嗲烤牛肉三文治,有沙嗲的香辣,牛肉是那種厚片有質感的,加上煎蛋及烤過的麵包,非常推介!套裝包了沙律及飲品 🥗Buddha bowl ($178/set)一個全蔬菜的健康bowl,以花椰菜飯為底,配上牛油果、毛豆、黃瓜、生菜、紫甘藍等,另外加了一款雞肉(+$40),非常健康,另外配有檸檬茶醋汁,酸酸甜甜很開胃!套裝同樣包了沙律及飲品 🍸Pineapple iced tea - 微甜的果茶🍵Matcha Latte - 無糖的鮮奶抹茶

🥗Buddha bowl ($178/set)

🍸Pineapple iced tea - 微甜的果茶
🍵Matcha Latte - 無糖的鮮奶抹茶
2025-08-02
  • 自家製沙嗲牛肉三文治
📍 週末避雨驚喜 星期六落住雨衝入日月星街,呢間Sleepyhead竟然full house!Staff超好人,見我哋想坐室外仲即刻幫手set遮枱,加分~ 🥪 Signature Poached Chicken Sandwich Set- 🐔 慢煮雞胸肉零鞋口,仲juicy過雞髀肉 - 🥖 酸種包烘到脆身,夾住牛油果同辣蜜糖醬 - 🥗 跟餐沙律新鮮到似剛摘,黑醋汁開胃 - ☕ 凍鴛鴦漸變靚到唔捨得搞勻,茶啡比例完美 🥣 Wellness Bowl + 凍奶茶- 超級食物碗份量驚人:羽衣甘藍+青瓜+溫泉蛋 - 自製醬健康得嚟夠味,酸酸甜甜好開胃- 🧋 凍奶茶茶底濃到有澀香,奶滑唔死甜 🌿 環境服務 - 半露天位超chill,雨中食更有feel - 職員笑容滿分- 📸 食物擺盤靚 📝 爆燈總結 👍 神級推薦:慢煮雞三文治、漸變飲品 💰 性價比:$148-158/set份量巨大,文青區來講抵 📍Sleepyhead (灣仔)灣仔月街1-3號地下C號舖 ⏰ 週末11點前去少人啲
📍 週末避雨驚喜

- 🐔 慢煮雞胸肉零鞋口,仲juicy過雞髀肉
- 🥖 酸種包烘到脆身,夾住牛油果同辣蜜糖醬
- 🥗 跟餐沙律新鮮到似剛摘,黑醋汁開胃
- ☕ 凍鴛鴦漸變靚到唔捨得搞勻,茶啡比例完美

🥣 Wellness Bowl + 凍奶茶
- 超級食物碗份量驚人:羽衣甘藍+青瓜+溫泉蛋
- 自製醬健康得嚟夠味,酸酸甜甜好開胃
- 🧋 凍奶茶茶底濃到有澀香,奶滑唔死甜

🌿 環境服務
- 半露天位超chill,雨中食更有feel
- 職員笑容滿分
- 📸 食物擺盤靚

📝 爆燈總結
👍 神級推薦:慢煮雞三文治、漸變飲品
💰 性價比:$148-158/set份量巨大,文青區來講抵

📍Sleepyhead (灣仔)
⏰ 週末11點前去少人啲