2024-09-12 512 浏览
作為麵包愛好者,一知道有呢間野已經好想試🥰🥰款式選擇唔算好多,但每款都好有特色👍🏻店內大概有十個位,戶外都有張小木檯,感覺好chill🥳Satay Beef Sandwich |沙嗲牛肉帶有濃郁既花生味,牛肉都好滑👍🏻鍾意佢個洋蔥有先醃過,好甜好甜😋炒蛋都夠滑,加埋爽脆既生菜口感豐富🥰麵包用上focaccia,厚實柔軟,仲帶有橄欖油香,烘到外脆內軟,但完全係餡多過包😂😂份量好大,lunch食一定夠飽!Latte |咖啡default左係用oat milk😍可以唔洗加錢好抵🙈用上oat milk入口特別rich同smooth👍🏻👍🏻
作為麵包愛好者,一知道有呢間野已經好想試🥰🥰

款式選擇唔算好多,但每款都好有特色👍🏻

店內大概有十個位,戶外都有張小木檯,感覺好chill🥳

Satay Beef Sandwich |

Latte |

$150 (早餐)
  • Satay  beef  sandwich
2024-09-10 497 浏览
由日街、月街、星街和永豐街組成的小社區,被喻為「灣仔後花園」,入面有不少型格藝文店、家居精品店、花店、咖啡室、主題餐廳和酒吧等,真係好似去咗歐洲小鎮一樣。今天就和先生來到月街一間特色cafe,食個包,歎杯茶,慢活和打卡。這間餐廳明亮通爽,全是bar位和高椅,前者可觀賞店員操作高壓氣閥,把氮氣注入咖啡或茶中;後者可憑窗望遠。餐廳主打中西結合又帶港式風味的三文治、西多士和特色咖啡。我和先生都點了全日供應的套餐($98),有三文治、沙律和飲品。蔥油雞三文治嫩滑雞脾肉,醃酸青瓜、炸蒜和生菜,配美味蔥油和蛋黃醬,加上鬆脆的foccacia麵包,超級好味。黯然銷魂菠蘿叉燒包除了多片叉燒,還有嫩滑沙蛋,醃酸青瓜、炸乾蔥和生菜,配甜甜的洋蔥醬和黑醋醬,麵包是店家自製的薯仔菠蘿包,層次豐富,非常滿足。氮氣泡沫港式奶茶(跟餐+$25)在港式奶茶中注入氮氣,讓奶茶產生細小的氮氣泡沫,喝起來絲滑綿密,茶味和奶味醇厚。16oz大大杯。Flat White跟餐不用加錢,細緻香濃。沙律菜很新鮮,我們都選了柚子檸檬汁,清新開胃。.下次我要再來試她的西多士!

餐廳主打中西結合又帶港式風味的三文治、西多士和特色咖啡。

黯然銷魂菠蘿叉燒包

氮氣泡沫港式奶茶(跟餐+$25)

Flat White
跟餐不用加錢,細緻香濃。

沙律菜很新鮮,我們都選了柚子檸檬汁,清新開胃。
下次我要再來試她的西多士!
黯然銷魂菠蘿叉燒包
我平日對麵包興趣不大,但偏偏鍾意fusion菜式,今日終於搵到可以征服我口味既「港式」三文治😍 將西多士、菠蘿包、蔥油雞、叉燒蛋等茶記常見嘅配搭,化身成三文治,玩味十足,味蕾感受到新嘅衝擊🤍太古廣場F出口經地下隧道行到第三座,再過多小斜路就係月街,地點無想像中咁遠🙂‍↔️ ✨黯然銷魂菠蘿叉燒包 $88-洋蔥醬·酸醃青瓜·牛油菜·自家製薯仔菠蘿包·炸乾蔥·黑醋醬炒蛋·叉燒喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🤍菠蘿包外皮較硬身,包裹住多到滿溢嘅餡料。每一口都食到滑溜炒蛋同惹味乾蔥,甜甜嘅味道。叉燒唔乾柴,多重口感,香氣爆發😍 美中不足係食曬成個會有少許膩感,但味道真係好滿足😋✨蔥油雞佛卡夏 $88蔥油·牛油菜·酸醃青瓜·炸蒜·蛋黃醬·佛卡夏麵包喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🧡比起菠蘿叉燒包,蔥油雞係比較清新輕盈既組合。佛卡夏麵包比一般麵包更酥脆,淡淡蔥油香氣,雞件軟滑,係會令人想不停食既口味😍氮氣泡沫港式奶茶 $68喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🧡估唔到會有港式茶飲,茶味突出,十分香濃綿滑。-招牌128濃縮咖啡湯力 $68喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🤍帶有獨特嘅酸味,層次感豐富。

✨黯然銷魂菠蘿叉燒包 $88
喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🤍

✨蔥油雞佛卡夏 $88
蔥油·牛油菜·酸醃青瓜·炸蒜·蛋黃醬·佛卡夏麵包
喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🧡

氮氣泡沫港式奶茶 $68
喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🧡
估唔到會有港式茶飲,茶味突出,十分香濃綿滑。
招牌128濃縮咖啡湯力 $68
喜愛程度: 🧡🧡🧡🧡🤍
帶有獨特嘅酸味,層次感豐富。
黯然銷魂菠蘿叉燒包‼️港式茶餐廳 X 西式Cafe🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹被灣仔星街一間名為「矇茶茶Sleepyhead」Cafe 的招牌「黯然銷魂菠蘿叉燒包」吸引了‼️菠蘿包皮鬆脆香口叉燒以秘製酱料慢煮足8小時時而成肉質軟腍,啖啖肉汁配上香濃嘅炒蛋、洋蔥等整體味道甜甜鹹鹹好有西式刈包的感覺啊!原來創辦人是在亞洲擁有250間分店的 Pickup Coffee 老闆「矇茶茶」結合了中西元素在西式Cafe中品嚐到港式茶餐廳風味所有食品飲品都非常有創意下次想試「沙嗲牛肉佛卡夏包」All Day Combo (The Trio Set) $98Sandwich + Salad + Drink- Sandwich 沙嗲牛肉三文治 / 黯然銷魂菠蘿叉燒三文治 / 蔥油雞三文治- Salad 有兩款dressing 咖啡油醋汁 / 柚子檸檬汁- Drink 選擇多氮氣泡沫港式奶茶、氮氣冷莘咖啡新穎有趣📍Sleepyhead灣仔月街1-3號地下C號舖
黯然銷魂菠蘿叉燒包‼️港式茶餐廳 X 西式Cafe

被灣仔星街
一間名為「矇茶茶Sleepyhead」Cafe 的
招牌「黯然銷魂菠蘿叉燒包」吸引了‼️

菠蘿包皮鬆脆香口
叉燒以秘製酱料慢煮足8小時時而成
肉質軟腍,啖啖肉汁
配上香濃嘅炒蛋、洋蔥等
整體味道甜甜鹹鹹
好有西式刈包的感覺啊!

「矇茶茶」結合了中西元素
在西式Cafe中品嚐到港式茶餐廳風味
所有食品飲品都非常有創意
下次想試「沙嗲牛肉佛卡夏包」

Sandwich + Salad + Drink
- Drink 選擇多
氮氣泡沫港式奶茶、氮氣冷莘咖啡新穎有趣

📍Sleepyhead
灣仔月街1-3號地下C號舖

2024-09-05 447 浏览
今日特登上到黎灣仔月街,試下依間別具特色嘅fusion cafe🤩 cafe 內一律採用高桌單向座椅,可選面向吧枱還是向窗,同樣chill 一樣正🥴❤️ 㨂咗一客茶記特色濃厚嘅玉桂蘋果西多士🥴❤️ 西多士即點即炸🤩 上枱時熱騰騰香噴噴🤤 超級邪惡😈 外酥內軟嘅厚多士中間,夾著香甜清新嘅玉桂蘋果餡😚 表面再淋上餐廳自家製嘅玉桂蘋果蜜糖🌟 食落油而不膩,甜美又可口👍 飲品㨂咗一杯柚子濃縮咖啡湯力✅ 咖啡味道濃郁醇香,柚子酸香清甜嘅滋味正好中和咖啡嘅苦味,頗易入口👍 湯力嘅碳酸氣泡口感為飲料添上一抹清新感😙 🐧❣️餐廳有設計自家品牌T-shirt, 帽同埋袋,設計玩味十足🤭 有興趣不妨買返個🫶

玉桂蘋果西多士

柚子濃縮咖啡湯力

下午茶
玉桂蘋果西多士
柚子濃縮咖啡湯力
2024-09-04 382 浏览
🍔Sleepyhead (灣仔) 🫔灣仔月街1-3號地下C號舖🥗The Trio Set- Chicken Scallion
Sandwich- Seasonal Salad
Yuzu Lemon- Nitro Milk Tea
The Trio Set- Char Siu Bolo- Seasonal Salad
Yuzu Lemon- (Set) Nitro Milk Tea好久無去試於新開張嘅cafe 啦,今次黎到灣仔月街,因為平時上班地方不在附近,真係會少路過嘅街道😂 呢間小型cafe 主要坐bar枱, 都有一個corner 係近門口,面向窗口位坐,彩光度好充足! 呢間cafe 亦係pet-friendly, 可以帶小動物入黎呀! 今次試試佢嘅氮氣絲滑奶茶, 好鍾意佢嘅茶香濃,飲落去好綿密好滑,又大杯可以慢慢chill 😆 沙律🥗好開胃,最鍾意佢落黑醋, 三文治🥪都結合左港式元素, 有款叫黯然菠蘿叉燒三文治🥪, 名乎其實係用菠蘿包包裹住層次豐富嘅材料, 夾住蔬菜🥬沙律醬同叉燒,雖然有港式茶餐廳風味,但mix and match 埋一切就係比較異國風情嘅味道
🍔Sleepyhead (灣仔) 🫔

- Char Siu Bolo
- Seasonal Salad
Yuzu Lemon
- (Set) Nitro Milk Tea

呢間cafe 亦係pet-friendly, 可以帶小動物入黎呀! 今次試試佢嘅氮氣絲滑奶茶, 好鍾意佢嘅茶香濃,飲落去好綿密好滑,又大杯可以慢慢chill 😆 沙律🥗好開胃,最鍾意佢落黑醋, 三文治🥪都結合左港式元素, 有款叫黯然菠蘿叉燒三文治🥪, 名乎其實係用菠蘿包包裹住層次豐富嘅材料, 夾住蔬菜🥬沙律醬同叉燒,雖然有港式茶餐廳風味,但mix and match 埋一切就係比較異國風情嘅味道🤣🤣😇

Menu除了主食仲有多士可以order , 多士最低消費係$38, 貼近茶記嘅價錢比你係灣仔慢活一天😂😂😂

朋友好鍾意瓹窿瓹罅搵嘢食,呢日同佢一齊喺灣仔,跟住佢喺橫街行嚟行去,行吓行吓朋友見到呢間,就話不如試吓🤣「氮氣泡沫港式奶茶 nitro milk tea」:餐牌寫住 nitrogen infused ・black tea blend ・milk 😋;依家 nitrogen infused 咖啡/茶 越嚟越流行,咁梗係有原因啦,可以自己上網睇吓🤣;呢度嘅「氮氣泡沫港式奶茶」非常細滑,接近有少少 creamy,有茶香又有奶香,好好飲👍「港式鴛鴦 hk yuen yeung (50/50)」:餐牌寫住 black tea blend ・milk ・espresso shot 😋;都幾滑,有茶餐廳鴛鴦嘅風格,very good 🤣「蔥油雞三文治 🥪 chicken scallion」:蔥油雞加埋青瓜片夾喺烘焙過嘅三文治裏邊,好食😋;旁邊仲加咗啲沙律菜🥗😋「黯然銷魂菠蘿叉燒三文治 🥪 char siu bolo」:有甜甜哋嘅叉燒仲有炒滑蛋,仲有啲炒到 caramelized 嘅洋蔥,結合埋烘焙過嘅三文治,幾好食 😋
午餐
2024-09-03 326 浏览
成日都想搵d方便泊車既cafe,但又唔想下下去到大西北,今日又俾我發現左一個好地方,就係灣仔既日月星街,方便港島人,又可以慢活一下😌除左門口旁既巷仔,其實轉個彎都有骨位🛵🏍️Cafe既食物有港式茶記的內涵,節奏就係外國的慢活😌小店坐位有限,唔介意其實outdoor都好好坐,有大大把太陽傘,偶爾重有一陣陣涼風。weekend中午路人唔多但耐唔耐都有啲狗友經過,可以同小狗打下招呼🐕蔥油雞佛卡夏-係雞髀肉,肉質好嫩滑之餘帶少少雞皮,味道咸香,比較重味,重夾左炸蒜等,絕對是重口味之魂。麵包軟熟得黎又有少少韌性。黯然銷魂菠蘿叉燒包-必須要大贊半肥瘦叉,再加埋玉子feel既炒蛋,食口好實在。菠蘿包既鬆軟又酥脆,夾埋醃青瓜、牛油生菜、乾蔥等再配上甜甜地的醬汁,不同的層次、味道但又十分食。Side dish : 柚子汁沙律,新鮮開胃!氮氣泡沫港式奶茶,氮氣泡令口感更加綿密,茶底似英式奶茶比較淡,但同濃味的三文治反而配合。Oat milk latte

Cafe既食物有港式茶記的內涵,節奏就係外國的慢活😌

蔥油雞佛卡夏

黯然銷魂菠蘿叉燒包

Side dish : 柚子汁沙律,新鮮開胃!

Oat milk latte
蔥油雞佛卡夏
黯然銷魂菠蘿叉燒包
Sleepyhead,精緻美食,食物有創意與經典的完美融合。自家制沙嗲牛肉三文治,以秘制沙嗲醬醃制入味,外焦裏嫩。搭配新鮮蔬菜和特選麵包,麵包表皮酥脆,內裏鬆軟。每一口都能感受到牛肉的濃郁香氣與沙嗲醬的獨特風味相互交融,帶來多層次的口感體驗。黯然銷魂鳳梨叉燒包,將傳統叉焼與菠蘿包完美結合。選用優質五花肉,先醃後烤,製成香甜多汁的叉燒。麵包採用特製配方,表皮酥脆,令人難以忘懷。Nitro Coffee 氮氣冷萃咖啡,採用高品質咖啡豆,經過長時間冷萃提取,保留了咖啡原有的複雜風味與香氣。港式檸檬茶,以傳統配方為基礎,選用上等紅茶與新鮮檸檬,通過特殊工藝調製而成。茶湯色澤紅亮,香氣撲鼻。紅茶的濃郁與檸檬的清新完美融合,既解渴又提神。

2024-08-23
  • 自家制沙嗲牛肉三文治
  • 黯然銷魂鳳梨叉燒包
2024-09-02 256 浏览
好耐冇嚟灣仔月街,今日同朋友行街偶然經過呢間新店,中文名叫矇茶茶 (好可愛ㅋㅋㅋ),入到去發現裝修既有Cafe嘅特色,亦有港式茶餐廳嘅風格~ .Food Ordered:✨The Trip Set✨ ($98)Satay Beef 自家製沙嗲牛肉三文治Char Siu Bolo 黯然銷魂菠蘿叉燒三文治配沙律Drink Ordered:Espresso Yuzu Tonic 柚子濃縮咖啡湯力Nitro Milk Tea 氮氣泡沫港式奶茶. Kuku食評:兩款三文治都好有港式風味,沙嗲牛肉三文治嘅麵包好鬆軟,秘製沙嗲醬汁烹調牛肉,再配埋滑蛋生菜甜洋蔥,十分惹味🤤🤤 而叉燒三文治用咗菠蘿包皮,叉燒肥瘦啱啱好,配搭滑蛋甜洋蔥醃酸瓜等等,口感好豐富🥰 第一次用加入咗啖氣嘅飲品,比起一般奶茶,口感會light少少,飲完唔會覺得腬🤍.🧷 @sleepyhead.hk#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_wanchai #灣仔美食 #香港美食 #港式美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店

Food Ordered:

✨The Trip Set✨ ($98)
Satay Beef 自家製沙嗲牛肉三文治

Char Siu Bolo 黯然銷魂菠蘿叉燒三文治

配沙律

Drink Ordered:
Espresso Yuzu Tonic 柚子濃縮咖啡湯力
Nitro Milk Tea 氮氣泡沫港式奶茶
Kuku食評:

🧷 @sleepyhead.hk

#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_wanchai #灣仔美食 #香港美食 #港式美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #hkfoodie #hkeats #香港打卡 #香港探店 #sleepyhead #矇茶茶
🌙月街一向係文青集中地 就算係平日呢度都唔會好繁忙 啱晒忙中偷閑嘅朋友🧘‍♀️=====================Food list📌🥪Chick Scallion Sandwich 蔥油雞配上牛油菜🥬葉酸青瓜🥒炸蒜🧄蛋黃醬 好有香港特色風味但係西式三文治嘅做法👍🏻超級impress好好食☕️氮氣泡沫港式奶茶 老老實實奶茶就飲得多 加咗氮氣真係第一次試 依然保留住奶茶 加上少少嘅氣泡 令到面喉嚨有啤酒泡嘅感覺更加綿密好飲🥰
=====================
Food list📌

2024-08-25 215 浏览
呢間位於灣仔嘅港式café 超特別呀!將傳統嘅港式茶餐廳風味完美融入cafe概念,加入唔少創意元素,將懷舊與時尚完美糅合~我最近就去試咗啲特色嘢吖!首先就係*黯然銷魂菠蘿叉燒包,自家製嘅麵包咬落鬆脆,配料有多汁入味嘅秘製叉燒、獨特嘅洋蔥醬同埋香脆嘅炒蔥,再加上香濃嘅炒蛋,整個組合實在係中西合璧嘅驚喜。另一款*蔥油雞佛卡夏,雞肉嫩滑多汁,配上鬆脆嘅佛卡夏麵包,加埋爽脆嘅青瓜同埋濃郁嘅蛋黃醬,層次感十足。最後必試邪惡*柑桔檸檬味法式西多士,金黃香脆嘅外皮,夾住秘製嘅柑桔檸檬醬再淋上蜜糖,一啖落肚就已經超級滿足。另外飲品都好特色,有氮氣泡沫嘅港式奶茶,茶味濃郁、奶味醇厚;仲有加入十二種東方香料嘅濃縮咖啡湯力,味道獨特醒神。
呢間位於灣仔嘅港式café 超特別呀!
我最近就去試咗啲特色嘢吖!

2024-08-25 104 浏览
近排發掘到灣仔有間中西合璧茶餐廳風味 Cafe!叫———朦茶茶 Sleepyhead 🍵必試🙌招牌創意美食:🍍黯然銷魂菠蘿叉燒包呢個叉燒包絕對係誠意之作,用料十足,味道香濃,叉燒以秘製醬料慢煮足8小時,肉汁豐富,真係好想再食〰️🐮自家沙嗲牛肉佛卡夏包呢個包嘅創意在於將西式鬆軟嘅佛卡夏包同港式嘅炒蛋、紅椒、醃漬紅洋蔥、炸香蔥配惹味沙嗲牛肉結合,味道出奇地夾,而且份量十足,好滿足〰️呢度仲有素食之選嘅紅菜頭蛋素三文治🥪& 低脂之選嘅健身雞胸三文治,滿足唔同客人嘅需要,好貼心🫶🍹飲品方面,值得一提係佢哋用本地茶館「師父好茶」特調茶葉沖泡招牌港式奶茶/咖啡架,利用4款不同粗幼度嘅斯里蘭卡錫蘭茶葉,煮出色水香味並存嘅茶底,配合幼滑淡奶,集奶香及茶味回甘於一身,帶來懷舊冰室嘅老香港奶茶味道🫖🇭🇰☕️仲有Nitro 氮氣咖啡/氮氣奶茶&Tonic特調系列, 口感獨特,係一眾咖啡控必試嘅飲品!💓

必試🙌招牌創意美食:

🍍黯然銷魂菠蘿叉燒包

🐮自家沙嗲牛肉佛卡夏包

2024-08-22 137 浏览
日月星街係香港島嘅世外桃園,距離office區不遠,今日lunch time就去尋寶,食左位於月街1-3號嘅sleepyhead矇茶茶~ 黯然銷魂叉燒三文治+凍檸茶少冰呢間舖頭嘅三文治非常特別,都係以傳統茶記招牌菜為靈感,再用西式方法呈現,有創意得黎味道又正,黯然銷魂叉燒甜甜地有咬口,加上好大件嘅炒蛋,口感豐富,係熟悉嘅味道,但極為創新嘅口感。凍檸茶茶底濃厚有茶味,同三文治係perfect match~ 自家製沙嗲牛肉三文治+凍奶茶少甜沙嗲牛味道就係傳統嘅好味,食落發現三文治入面原來仲加左酸菜,味道出奇地夾,加埋牛肉大大塊,又林身,個配搭真係幾唔錯。凍奶茶仍然係茶底出色,比一般茶記更正sleepyhead嘅老板應該係個好有創意嘅天才,可以融會中西美食嘅精粹,配搭出性價比極高嘅午餐,正

~ 黯然銷魂叉燒三文治+凍檸茶少冰

~ 自家製沙嗲牛肉三文治+凍奶茶少甜

晨光下的蔥油雞focaccia 🌞✨✨日上三竿趁假期把作息調一下但正午才睡眼惺忪真的不是我style #矇茶茶 這個名字很可愛大家小時候就是這樣吧頂著半睡半醒的身體穿衣著鞋背起書包還未完全開眼就被的上車上學去到遞來一份火腿治看看的,超鬆軟瞬間回魂不知道老闆改近店名是有著什麼故事而以上就是我的回憶版本好久沒逛來月街了從前到這邊就會想喫茶吃漢堡現在又多了些新面孔Cafe menu 糅合港式茶記元素All-day-sandwich 是大家都耳熟能詳的口味Quota 夠的選擇有 #黯然銷魂叉燒菠蘿包 與#菠蘿油另外西多士有 cinnamon apple!! 另一款是做給 柑桔檸檬fan 的😆Drink 的港式奶茶與coffee tonic 也要點特別是後者混入了多種Hk style 香料製成的Flavour of home
晨光下的蔥油雞focaccia 🌞✨✨

現在又多了些新面孔
Cafe menu 糅合港式茶記元素
All-day-sandwich 是大家都耳熟能詳的口味
Quota 夠的選擇有 #黯然銷魂叉燒菠蘿包 與#菠蘿油
另外西多士有 cinnamon apple!!
另一款是做給 柑桔檸檬fan 的😆
Drink 的港式奶茶與coffee tonic 也要點