2009-07-24 25 浏览
試左綠茶味~ 不過茶味唔夠濃... 食到最後好似變左食牛奶味雪糕咁... 比預期差 ..t^t 個STAFF係咁叫我試食~ SO我試左比較特別既西瓜 同 青蘋果 SOBERT 幾清新, 值得試 ; )間店既DESIGN都幾得意~ 幾鍾意個環境 <3

幾清新, 值得試 ; )

間店既DESIGN都幾得意~ 幾鍾意個環境 <3
SLOWLY -- Green Tea Ice Cream
2009-07-22
$22 (其他)
我和 Honey 到旺角boardway 看 movie (哈哈, 多謝openrice請睇戲)之後, 我們去 SLOWLY by da dolce 吃午餐, 兩個人share 一個set lunch, 因為要留肚食 birthday cake.是日午餐共4款 ($58), 我們選了A餐:波隆那肉醬意粉~ good~ 好香鮮茄味, 又好多肉粒, 意粉爽口~而且份量十足(我們兩人share 也剛好, 哈哈~可能當日我們既main dish 係 cake)什菜湯~ 我覺得酸左d, 只試了一口, 便留番 honey 清理. 我見 honey都成碗飲晒哦! 畢竟, 自己喜歡飲白湯多d, 吾太 好 紅湯.雪榚~ 我試食多款nuts雪榚 (好可惜~ 開心果味 sold out), 最後選了杏仁味, 我覺得味道只是一般, 不過有好多杏仁粒, 而且不會太甜, 都 ok!環境清潔又舒適. 假日中午客人亦不多, 好適合同朋友仔/ honey 來 fine dining.服務員妹妹好有禮貌, 又細心為我們換碟. 男服務員 也樂意介紹雪榚, 可以試食多款才選心水雪榚, 他也是笑容滿臉, 服務真好set l

是日午餐共4款 ($58), 我們選了A餐:

set lunch 份量足, 又有雪榚送, 好抵食
杏仁味雪榚, 我覺得味道只是一般, 不過有好多杏仁粒, 而且不會太甜~ 都 ok!
什菜湯~ 我覺得酸左d
波隆那肉醬意粉~ 好香鮮茄味, 又好多肉粒, 意粉爽口
是日午餐共4款 ($58), set lunch 份量足, 又有雪榚送, 好抵食
環境清潔又舒適.
好適合同朋友仔/ honey 來 fine dining
服務員好有禮貌
set lunch 有雪榚送, 好抵食
2009-07-01
庆祝纪念
生日
波隆那肉醬意粉~ 好香鮮茄味, 又好多肉粒, 意粉爽口
環境清潔又舒適.
好適合同朋友仔/ honey 來 fine dining
服務員好有禮貌
set lunch 有雪榚送, 好抵食
  • 波隆那肉醬意粉
(非会员)
2009-07-02 5 浏览
我係嚟間雪糕嘅Fan!但佢哋啲雪糕愈來愈差啦!好唔開心~~~個香檸冇之前感好食甜左!其他都一様甜左好多!一D都唔低糖,又冇咪開心果味!唉~~依家D服務有差喎!有個師奶好煩係感Sale!我同老公有日行APM,突然想食雪糕!好彩APM果間分店D人禮貌好好多!由其係個個鬼妺最有禮貌笑容有多!有識得幫我推介兩隻味道最岩KEY!果日同老公食得最開心最好味!下次我再去APM個間食先!但要等下次,我返左英國!下次返嚟順便問下佢有冇興趣嚟我公司做先!哈~不過到時佢都唔知仲係唔係到呢?希望我返嚟有得食開心果啦!!佢哋個開心果真係好好食家~~仲有THE DARK AND MANGO我覺得大家可以去試下家!開心果一食難忘
我係嚟間雪糕嘅Fan!但佢哋啲雪糕愈來愈差啦!
好唔開心~~~
$60 (其他)
2009-06-28 6 浏览
吃過晚飯,睇過戲,如果唔想返屋企,唔想去酒吧飲糖水,不如去同gelato敍一敍. 座落在B2的SLOWLY by da dolce是其亞洲首間旗艦店,除了賣雪糕,亦係書店及網上廣播平台. 喜歡Da dolce,除了它的雪糕,還有它的slowly world. 我地三個女人,在個雪糕櫃前,指指點點,試了幾個味,異常興奮. 但無論其他味道有幾特別,my first choice is dark 99%,朋友就選了咖啡脆脆同青檸. Da dolce的雪糕口感軟滑,味道濃郁,人間美味. 99%自然比坊間的朱古力濃烈,咖啡亦沒半點失色. 青檸又是驚喜之作,極酸感覺,快速喚醒你的味蕾. 雖然雪糕融得快,我地食得更快.三個女人坐低,好自然又係一個墟. 雪糕已經食完,大家重雞喙唔斷,好彩11點打烊之後,Open area任你坐,地方又靜又舒服,任你慢慢地敍一敍...

$15 (其他)
  • dark 99%
今天Carol她們在lift lobby等著妹妹, 3個女子1見到妹妹就像發顛了的不停說話...原來她們的異常興奮是來自她們已經想好要去吃雪糕 =w=上次試過Elaine 喜愛的creamy磨菇湯, 這次妹妹都想喝湯哇~謝謝店員哥哥提供的第3個選擇~~~ 龍蝦湯 @3@橙紅色的濃湯圍上白色圈~ 不像其他店的龍蝦湯會水汪汪的!我們嚐過都讚這龍蝦湯做得好又不會腥, 好味~意粉來了~~妹妹之前試過了白汁雞肉那款, 這次就要個煙肉意粉吧~煙肉意粉味道上比白汁的沒那麼漏, 不過只是錯覺, 吃著吃著原來都會很漏的 = P煙肉切成細細碎碎, 味較淡不會有加工副食品那種過鹹的味道。但Elaine的肉醬意粉更好吃 >0<原來肉醬是豬肉, Elaine和妹妹就吃得很放心了~~~蕃茄醬很新鮮, 配上豬肉碎後令整個意粉都很清新, 而且少了1份膩的感覺~妹妹還是比較喜歡旁邊的沙律多於意粉XD不過我們都覺得今次的菜有點兒偏苦, 要靠沙律醬掩飾掩飾呢。若是主食的粉量少1點, 但有飲品就比較好,,幸好女生都有另1個for甜品的胃 @^@"雪糕時間~~~總是在這兒要花很多腦力去思考和做選擇> &
原來她們的異常興奮是來自她們已經想好要去吃雪糕 =w=

謝謝店員哥哥提供的第3個選擇~~~ 龍蝦湯 @3@
橙紅色的濃湯圍上白色圈~ 不像其他店的龍蝦湯會水汪汪的!
我們嚐過都讚這龍蝦湯做得好又不會腥, 好味~

意粉來了~~
妹妹之前試過了白汁雞肉那款, 這次就要個煙肉意粉吧~
煙肉切成細細碎碎, 味較淡不會有加工副食品那種過鹹的味道。
但Elaine的肉醬意粉更好吃 >0<
原來肉醬是豬肉, Elaine和妹妹就吃得很放心了~~~

妹妹還是比較喜歡旁邊的沙律多於意粉XD
不過我們都覺得今次的菜有點兒偏苦, 要靠沙律醬掩飾掩飾呢。

若是主食的粉量少1點, 但有飲品就比較好,,
幸好女生都有另1個for甜品的胃 @^@"

雪糕時間~~~
總是在這兒要花很多腦力去思考和做選擇> <
非常好人的店員哥哥再次幫妹妹解決了這個問題 XD
1次過試到3款雪糕了~~
雜莓: 店員哥哥說怕會有人覺得像藥水味, 妹妹又不覺得丫, 反倒覺得像山楂, 雪葩質感, 酸酸冰冰的, 真是吃上10杯都不覺是1回事XD
菠蘿 (店員哥哥的新寵): 菠蘿味清香突出, 甜中帶酸, 但雪糕質感軟滑, 像感受到菠蘿從未如此溫柔的1面
草莓奶凍(店員哥哥的舊愛): 粉紅色混著白色, 感覺很少女! 3款味道之中以這個最甜~ 雖然都是莓不過這個比雜莓sweet得多了~~

順帶1提~
店員哥哥推介::: 檸檬 + 草莓奶凍, 混合來吃, 1酸1甜, 味道有點像益力多~
妹妹試味過都很好吃的喔~~

似乎遲些會有新的menu~ 到時要再去試試了 >v<

(左) 草莓奶凍, (上)雜莓, (右)菠蘿
  • 菠蘿gelato
  • 草莓奶凍gelato
  • 雜莓gelato
妹妹終於約到同事來這兒吃gelato了~~~~~~~~這兒是自助形式付款, 然後會有店員送上食物的~lunch set 有1客意粉 + 75ml gelato1杯 / 湯~我們都選了白汁磨菇雞肉意粉~Elaine選了湯不要gelato @0@磨菇湯有淡淡菇味, 湯很滑呢~ 但不會有粉漿水的感覺!意粉賣相好美喔>0< 旁邊的雜菜沙律又新鮮醬汁又香~沙律醬只輕輕擠在旁邊, 不會喧賓奪主, 還擠得很有心思~白汁很濃, 有點兒漏呢~ 意粉的份量很多~~!!! 1定會夠飽呢~雞肉不是特別嫩但也不算煮得太老太硬~ 中等味道~"主菜"來了~~~ Gelato @3@這店的味道款式真的很多哇,,, 2大個雪糕櫃, 花多繚亂喔,,,店員非常親切~~ 妹妹不停試味試試試試試,,,他們沒有bad面還跟妹妹有說有笑的呢!! (比起樓上的Mxxxxxxxxxx 好100倍... )開心果 - 這雪糕品牌最出名的口味~ 如果有更多開心果粒粒就會更滿足了~~Tiramisu - 淡淡酒甜~ 最特別是gelato中拌入了蛋糕, 很特別呢v<!!!總的來說, 這兒環境清靜~ lunch時間
妹妹終於約到同事來這兒吃gelato了~~~~~~~~
這兒是自助形式付款, 然後會有店員送上食物的~

我們都選了白汁磨菇雞肉意粉~

Elaine選了湯不要gelato @0@
磨菇湯有淡淡菇味, 湯很滑呢~ 但不會有粉漿水的感覺!

意粉賣相好美喔>0<
旁邊的雜菜沙律又新鮮醬汁又香~
沙律醬只輕輕擠在旁邊, 不會喧賓奪主, 還擠得很有心思~
雞肉不是特別嫩但也不算煮得太老太硬~ 中等味道~

"主菜"來了~~~ Gelato @3@
店員非常親切~~ 妹妹不停試味試試試試試,,,

總的來說, 這兒環境清靜~ lunch時間來1定不用等位= p
全店的店員服務都非常好!!!
價錢的確算是有點貴, 賣點的確是隨餐的Gelato~~ 唯獨沒有飲品會有點渴。
其實那個意粉2個女生share食都會夠飽,, 但雪糕就1定不能分了~@"
偶爾來豪氣吃1次lunch set真的感覺很幸福X)
妹妹覺得10個好有8個呢v<!
磨菇湯
開心果 + Tiramisu
  • 開心果Gelato
  • Tiramisu Gelato
2009-05-19 24 浏览
尋晚行朗豪坊地庫的鞋店, 樣樣野都想買, 連頭痛都醫好埋, 哈哈, shopping絕對係我地女仔的靈丹妙藥呢行到b2, 見到扶手電梯隔離有間白色的cafe, 入去望望先知原來係da dolce開的gelato店, 橫庶攰, 坐吓食吓野都好吖見雪糕櫃入面杯芒果芝士蛋糕幾吸引, 於是買一杯嚟食, 33蚊一杯, 抵唔抵, 見仁見智, 芒果杯做得幾精美, 上面塊朱古力好好食可能雪得太硬, 一開始係畢唔入, 所以要等差不多七, 八分鐘先開始食, 芝士蛋糕幾好食, 仲要有兩粒blueberry, 哈, 食完抖夠, 充滿力量又可以再行喇

初初都幾難畢
$33 (其他)
2009-04-23 17 浏览
Slowly 是Da Dolce 開的一家集合Gelato跟意大利菜及店的複合性餐廳純白色帶cyber及開放式的設計很有美感,但私隱度近乎零,因為Slowly就在扶手電梯旁!從來沒有興趣在這邊吃意大利菜因為不喜歡被行人盯著看而且這裏的價格一點都不平民吸引的倒是這邊的Gelato就說最近瘋狂的愛上了Gelato雖然兩球價格可以吃兩頓早餐甜魔來襲,不管了!掛著笑臉的女店員很有禮服的一直讓我試吃服務好的讓人不好意思試吃完就閃開心果及Tiramisu味很不錯吃不過這兩款熱量一定不少最後決定來一個綠茶拼藍莓綠茶配藍莓(HKD33),綠茶味可以再重一點,藍莓很醋很醒胃!還是Mama mia的無糖Gelato可以讓我吃的開懷點!以價格來說,當然是晴天雪糕及手作之店為推介!詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=779
純白色帶cyber及開放式的設計
很有美感,但私隱度近乎零,因為Slowly就在扶手電梯旁!

從來沒有興趣在這邊吃意大利菜
因為不喜歡被行人盯著看
而且這裏的價格一點都不平民
吸引的倒是這邊的Gelato

就說最近瘋狂的愛上了Gelato
雖然兩球價格可以吃兩頓早餐
甜魔來襲,不管了!

掛著笑臉的女店員很有禮服的一直讓我試吃
服務好的讓人不好意思試吃完就閃
開心果及Tiramisu味很不錯吃
不過這兩款熱量一定不少
最後決定來一個綠茶拼藍莓

還是Mama mia的無糖Gelato可以讓我吃的開懷點!
以價格來說,當然是晴天雪糕及手作之店為推介!

2009-04-09 11 浏览
途經這裏,環境簡潔,午餐套餐四十多元。這類簡單廚房,並不會對其有太大期望,反而被隨餐附送的雪糕吸引了進去。雞皇意粉送上,賣相不錯。調味也清新可口,加上配上的新鮮沙律,很好。沙律醬很少,向侍應一說,即補上一小碟沙律醬,服務有禮。雪糕選了朱古力味,香濃味美,簡單又滿足的一餐。
雞皇意粉
香濃味美
(非会员)
2009-02-26 4 浏览
哈~次次行朗豪坊的market place 總會經過呢間雪糕店,但都唔敢入去食,因為好似好貴咁。點知,今日又經過此地,見到原來Lunch Set 只係$48,係就係貴o左d,一次半次無所謂啦。Lunch set 有三款,肉醬意粉、白汁雞皇意粉和芝士煙肉XX意粉 (忘記了)。我選了肉醬意粉,友人選了雞皇意粉。最開心的是套餐包一杯雪糕仔,好期待~肉醬意粉個醬料好香,係一種未食過、未聞過的味道,有別於連鎖店意X屋or pixxahut 的味道,是一個不錯的新嘗試! 雞皇意粉都唔錯,個醬夠creamy,d 雞雖然唔係好滑,但都幾有彈性。最後,我點了開心果雪糕,不用我多說,好味!
最開心的是套餐包一杯雪糕仔,好期待~
最後,我點了開心果雪糕,不用我多說,好味!

雞皇意粉: 份量都不少啊,差點兒吃不完。=P
肉醬意粉: 碟意粉夠哂熱,相信係即做的。
2009-01-31 10 浏览
Da Dolce多間分店已倒閉,有一天經過這裡順路食Lunch.其實書店 X 食店是很有趣的concept,可惜這裡的策略出現問題。人們想要吃一個雪糕的話,也許不會特登走入店的深處去買......不聊生意,始終這裡是說食物的。叫了個Lunch Set,三款意粉選一配湯或雪糕售$48。我選了肉醬意粉及雪糕,雪糕是後取的,有一個小膠牌會給你,吃完了意粉才取雪糕。後來發現... 這個餐沒叫意粉就沒有飲品,只好又買了枝水($12)。等了一會 (其實只有我一個客),意粉雖然細碟(女仔食都細),但吃下去卻相當好吃,意粉有咬口,夠熱,肉醬濃淡適中,也有適當份量黏在意粉上,不會粉還粉醬還醬。伴碟的沙津也很不錯。Da Dolce的Gelato一向OK,也不多講了。$60一個餐貴了點,但其實不錯吃。店的硬件不錯,設計有型,可惜經營方針未夠細心,放長雙眼看這店在經營上再下功夫能否發圍。
肉醬意粉 (Lunch Set)
肉醬意粉 (Lunch Set)
2008-11-30 10 浏览
尋日同fd 係朗豪坊打算食dessert.行行下見到呢到好令就決定去食啦! 我地一行五人入左圓"登"果度sit不過我唔明岩岩開左無耐點解d 白色 "登"已經無色仲好 dirty下 tim...anyway.參觀店舖既時候發現有好多野食!有ice cream、dina同不同既甜品 (mousse 好令呀!)個男sales仲好有心機介紹我地結果叫左個香蕉船同心太軟試下ice cream就叫左豆腐、朱力力脆脆、烤脆杏仁同開心果lai到啦.個香蕉船d ice cream細得可憐..而且只有朱力力脆脆既味係接受到....其他果2種直情係難食囉....之後既心太軟.個開心果終於大到似一個單球啦!而且亦係最好味既! 不過心太軟就好麻麻....入面d朱力力唔會湧出lai好明顯就係唔夠熱而且我問女sales拎幾杯暖水第一個完全當聽唔到應都唔應我 第二個應左不過就俾好凍既水我.........冬天食ice cream...仲要飲凍水叫左2個甜品已經1百元.........以咁既份量同味道真係貴呀所以總括而言.間店係食好令既環境味道就唔好要求啦.
尋日同fd 係朗豪坊打算食dessert.
行行下見到呢到好令就決定去食啦!

我地一行五人入左圓"登"果度sit
不過我唔明岩岩開左無耐點解d 白色 "登"
已經無色仲好 dirty下 tim...

anyway.參觀店舖既時候發現有好多野食!
個男sales仲好有心機介紹

我地結果叫左個香蕉船同心太軟試下
ice cream就叫左豆腐、朱力力脆脆、烤脆杏仁同開心果

lai到啦.個香蕉船d ice cream細得可憐..
而且只有朱力力脆脆既味係接受到....
其他果2種直情係難食囉....

之後既心太軟.個開心果終於大到似一個單球啦!
而且亦係最好味既!

不過心太軟就好麻麻....入面d朱力力唔會湧出lai
好明顯就係唔夠熱

而且我問女sales拎幾杯暖水
第一個完全當聽唔到應都唔應我

第二個應左不過就俾好凍既水我.........
冬天食ice cream...仲要飲凍水

叫左2個甜品已經1百元.........
以咁既份量同味道真係貴呀

所以總括而言.間店係食好令既環境
味道就唔好要求啦.
$50 (宵夜)
  • 開心果ice cream
2008-11-23 3 浏览
想吃的吃不到,就只好吃這裡的雪糕了,哈哈。看到有一味好像叫巧克力脆脆的,另一味是蜜桃乳酪都未吃過,當然要了。巧克力脆脆真的有一些脆脆在內,口感豐富,只是我略嫌巧克力不夠濃郁而已。而蜜桃乳酪是一貫的酸酸的,與甜甜的巧克力有明顯的分別。而那蜜桃粒粒就不太討好,因為雪到冰似的,一點味都沒有。環境寬敞,可惜長期少人,可以捱下去嗎?
想吃的吃不到,就只好吃這裡的雪糕了,哈哈。

環境寬敞,可惜長期少人,可以捱下去嗎?
$28 (宵夜)
2008-10-12 7 浏览
同朋友仔兩個人都靜靜咁坐低食野傾下計一諗就諗起呢度啦~本身好鍾意食佢gei gelato見佢開新店, 梗係要黎try try 啦~我地兩個都係叫左main dish + gelatomain dish~ 蘑菇雞皇意粉, 好多料!!!!! 個汁好creamy~ 不過雞肉略為老左少少, 真係少少ga jei~ 所以其實都ok gei~ 肉醬意粉, 朋友話都幾好食~ 好多肉醬係面, 酸酸的, good~gelato~跟餐只可以要一隻味 ><千選萬選最後要左野莓乳酪, 少少酸多多甜, 初初食落都ok, 但會愈食愈甜... haha, 始終都係鍾意開心果同西柚多d~~士多啤梨乳酪, 好味過野莓乳酪wor~ 可能因為無咁甜呀~我覺得今餐真係very good 呀!!!!可以俾我地坐好耐環境又靜chair 又舒服野食又ok最重要係有gelato 食~yeah yeah~不過如果佢d main dish 可以多d choices 就好啦....
同朋友仔兩個人都靜靜咁坐低食野傾下計
一諗就諗起呢度啦~

本身好鍾意食佢gei gelato
見佢開新店, 梗係要黎try try 啦~

我地兩個都係叫左main dish + gelato

main dish~

gelato~
跟餐只可以要一隻味 ><
千選萬選
最後要左

士多啤梨乳酪, 好味過野莓乳酪wor~ 可能因為無咁甜呀~

我覺得今餐真係very good 呀!!!!
可以俾我地坐好耐
環境又靜
chair 又舒服
野食又ok
最重要係有gelato 食~
yeah yeah~

不過
蘑菇雞皇意粉
士多啤梨 and 野莓
蘑菇雞皇意粉
2008-09-26 11 浏览
Really trendy place to eat, white and modern, with many magazines.Anyway ordered the Steak burger and chicken and mushroom pasta.Came fairly quickly, the burger was nicely done, and the pasta was better than I imagined, with chunks of grilled chicken thigh and lots of mushroom and sauce.Finally for dessert, had peach yoghurt icecream, good chunks of peach in it.