(非会员)
2008-09-06 34 浏览
睇完上面d食評都驚左,但係去到又唔係咁差啫~環境ok, 或者係星期一冇咩人, 傾偈唔錯.叫一個主菜加三十蚊左右可以配一款雪糕及湯或沙律 (佢地既雪糕平時都廿十幾三十蚊啦!)我同朋友叫左意粉, 漢堡(叫既時候冇諗過漢堡原來係漢堡飽), ribs + 雪糕及湯服務員態度友善, 食品不過不失~如果可以唔洗自己行去落order更好~但係當晚多數人都係行去買雪糕食, 而好少人座低食晚餐~

但係當晚多數人都係行去買雪糕食, 而好少人座低食晚餐~
早幾日去 7-11 買野飲, 見到道地百果園有個promotion係食 slowly by da dolce 半價~~ 本來都想試 slowly 既我即刻買左支百果園紅莓微碳酸今日終於去slowly, cashier 面前都放左道地百果園呢個promotion 的stand店員耐心講解 (值得一讚 ) 原來所有menu 上的食物都係第 2 件半價我揀左我最愛的開心果味同埋新出的dark chocolate 味第二杯有半價~~ 即係 17 蚊都唔駛就有多杯, 超抵ar!!開心果味超香, 好似食緊開心果咁~~ 等我下次買多幾支百果園去試埋其他食物先....順帶一提, 買 2 支道地百果園仲可以抽birkenstock davos大獎係一次過拎走 7 對birkenstock ar!!!呢次真係又食又拎喇~~~ haha

係食 slowly by da dolce 半價~~

本來都想試 slowly 既我即刻買左支百果園紅莓微碳酸
店員耐心講解 (值得一讚
) 原來所有menu 上的食物都係第 2 件半價
開心果味超香, 好似食緊開心果咁~~
等我下次買多幾支百果園去試埋其他食物先....

大獎係一次過拎走 7 對birkenstock ar!!!
呢次真係又食又拎喇~~~ haha

開心果 + 黑朱古力
道地百果園 promotion
道地百果園 promotion2
好多不同味道ar~~
開心果 + 黑朱古力
道地百果園 promotion
道地百果園 promotion2
  • 開心果味 gelato
2008-08-17 9 浏览
之前睇過雜誌介紹~見到裝修好似幾靚咁o黎到..都唔錯..除左ice-cream仲有其他o野食不過暫時未有衝動想試次次去da dolce都係食開心果~真係好好味呀另外叫左99% chocolate...諗住會好苦...但又唔係bor~都甜ge~濃濃ge朱古力..都應該係下次ge選擇
之前睇過雜誌介紹~見到裝修好似幾靚咁
o黎到..都唔錯..除左ice-cream仲有其他o野食
不過暫時未有衝動想試

次次去da dolce都係食開心果~真係好好味呀
另外叫左99% chocolate...諗住會好苦...
但又唔係bor~都甜ge~濃濃ge朱古力..
都應該係下次ge選擇
2008-08-06 9 浏览
環境都算舒適,全白色既裝修,坐落都幾舒服。散叫左一個南瓜沙律($42)及雜菜湯($22)。而朋友就叫左個set,肉醬意粉加單球雪糕。個雜菜湯濃得濟,好杰下,似食意粉既醬汁多過似湯,味道超酸,本身都鐘意食酸野既我,都接受唔到呢個超酸既湯~雜菜就幾多但都彌補唔到個味道,仲要$22!南瓜沙律就唔錯,薯粒同南瓜粒再加些少亞麻子,南瓜同薯仔都夠林。肉醬意粉都唔好食,意粉硬左些少。雪糕揀左開心果味,好香開心果味,仲有些少開心果碎,好味!總括黎講,熱食質素麻麻,都係坐低食杯雪糕好d呢!
雜菜湯
南瓜沙律
$40 (其他)
南瓜沙律
2008-08-01 8 浏览
呢間舖無論喺裝修&佈置都比人非常舒服&乾淨嘅感覺,剩係外觀已經可以吸引到人去幫襯...雪糕好好食,因為係Gelato,所以質地會比普通雪糕較軟,但係食落有質感,唔似其他地方嘅,好似灘水咁...西瓜味雪糕,真係好有西瓜味,夠清甜,亦試過Tiramisu口味,好濃郁,正 另外,蜜瓜味都好香...仲有好多口味都未試過,真係有排食 第日會試埋雪糕以外嘅食物

另外,蜜瓜味都好香...

仲有好多口味都未試過,真係有排食

第日會試埋雪糕以外嘅食物
西瓜+Tiramisu
$30 (其他)
2008-07-25 13 浏览
The first thing I have to say, I love ice-cream. Given that I haven't been to Italy yet, the best place I had gelato is in UK Harrods in London. Most magazines recommanded da dolce to be a good gelato store, my family and I went to try last night. We tried: Pistachio, Caramel Hazelnut, Hazelnut Chocolate, Stracciatella, Crunchy Chocolate, Black SesameHave to say...none of them are good, average for the flavour, but too expensive for the quality. Total we spent: 3 cups for around $100Honestly hav

Honestly have to say, I prefer another gelato store in another floor within the building.
尋日先同朋友MSN 講開左新鋪,我今日已經去試左啦。呢間係da dolce 雪糕店響朗豪坊新開既Concept Store。話說我地搵唔到間鋪,我又完全唔識da dolce 點讀,無謂亂拼獻醜,於是我響info desk問:「唔該呢度係唔係開左間新雪糕鋪呀?周鈫錡0個間呢......」(周鈫錡係呢間野代言人)雖然咁問幾樣衰,但一野就俾我問到~ Great!聞說響意大利食完gelato ,番到香港會好忟,因為一定食唔番。唔洗去意大利,留響香港都feel 到呢句說話既真確性...... 我都係鐘意食番Haggen Dazs,同埋一隻$17 有2個大球既日本雪糕。依家呢度買左$33,係Tiramisu同芝士脆果味,我覺得都幾淡口,唔係咁0岩我。試未就試左開心果味同99% NOIR,淡口,無咩驚喜,可能係自己食開濃味既雪糕唔慣。下次都係過對面7仔買雪糕算,虛榮地試左一次,唔會再番兜。da dolce,你間野真係俾咁多錢轉Marketing Strategy 都無用。激死我~

雖然咁問幾樣衰,但一野就俾我問到~ Great!

2008-07-15 14 浏览
星期日瑜伽堂後, 便到旺角吃晚飯。我們選了朗豪坊地下這一间新開的餐廳。選擇不多,想来想去都不知吃什麽,最後叫了:1.牛蒡沙律:好像荀的味道,有咬口,但我不太喜歡它的味道。2.燒排骨:醬汁有点甜,排骨燒得有D燶,肉質不太好(比我們試过的差)3.雜菜湯: 很濃郁的蕃茄味,湯很傑身。4.焦糖榛子雪糕窩夫, 窩夫出其的硬,十個難吃,用刀切也切不開!!!榛子雪糕沒有榛子味,好像是Vanilla??5.咖啡脆脆雪糕配淑女手指:咖啡雪糕有很香的咖啡味,淑女手指亦滲过咖啡,Good!6.番石榴+柑桔Sorbet:有我至愛的番石榴味,加上柑桔, 味道好清新~~~連不吃番石榴的人都覺得ok~~~7.士多啤梨+红莓Sorbet:有D酸,都好味,不过不及番石榴那杯好喝!8. 西西里红橙雪糕:好清新, 有淡淡的橙味,又不會太甜, 好!
選擇不多,想来想去都不知吃什麽,最後叫了:
1.牛蒡沙律:好像荀的味道,有咬口,但我不太喜歡它的味道。
3.雜菜湯: 很濃郁的蕃茄味,湯很傑身。
差:焦糖榛子雪糕窩夫
  • 番石榴+柑桔Sorbet
2008-07-07 9 浏览
睇完戲去樓下呢間新開餐廳食飯,估唔到嘢未嚟,就食左一肚氣;首先去收銀度落好哂order,用匯窿咭有九折,所以就碌咭,碌完咭,隔離另一位妹妹仔就大嗌:"寬條麵無哂喇,你仲落單."跟手落order個妹妹仔騰哂,搵經理問點樣,個經理走過嚟了解件事後,我就話不如void左張單去,點知個經理係都話唔使,一味叫我再order第二樣嘢,佢就一味顧住check部收銀機,要你呆企,;之後戲玉嚟喇,我同朋友仔商量完後,再去落單,跟住個經理話會計返個差額,退返錢俾我,咁我就返埋位啦,無耐個經理過嚟匯報,就同我地講,因為我地第二次既order係平過原先張單,所以個差額係47.5,咁我同個朋友一心諗住佢refund,點知個經理話:"不如我俾張$50 coupon你地,揀下我地個中式甜品丫,新產品嚟架,要唔要試下?"但係我地order個set嘢,已經有雪糕,所以我地話唔使,點知個經理仲係咁話,好抵架,$50喎,但我同朋友仔堅決話唔使,你refund返俾我就ok,個經理就聲都唔聲,死死地氣走左,無耐,落單個妹妹仔走過嚟,俾一張void左既發票過我,話已經void左張單,我同個朋友仔互望,大家不期然拎哂頭,一早都話void左張單未得囉,搞咁多嘢做乜鬼,哂時間.
至於食物方面,我個餐點左南瓜沙律,ok,但淨食沙律已經飽哂,再後上既磨菇意粉已經唔係好食得到,因為已經太飽,朋友仔要個牛肉漢飽(唔記得個名),佢話唔多得,無味,食落口都唔覺食緊牛肉.最好味,我諗都係個雪糕.
最後,好同意前兩篇食評所講,佢地既員工好似遊魂咁,可能新開關係,運作上極度需要改善
用餐时段
2008-07-06 13 浏览
跟舊同事聚舊, 去左Slowly da docle, 選擇這間新餐廳因為之前睇過雜誌有介紹, 話呢到食意大利菜, 有得食有雜誌睇有電台播, 好似好特別喎, 一定要試試啦!去到餐廳, 發現它主要的顏色是白色, 好清新同乾淨的感覺我地先叫左飲品, 我要了杯無花果野莓Sorbet Mix-好好味,冰涼的鮮果味道,啱晒這炎炎夏日再來一個多士配黑松露橄欖油-多士暖暖的,橄欖油有好香的黑松露香味,GOOD呀。仲有叫了Caesar Salad – OK! 蔬菜新鮮主菜是黑松露蘑菇意粉-呢道菜都唔錯,意粉軟硬適中,又有好香的黑松露味道,唔知係咪都係用黑松露橄欖油煮的呢?!Dessert係食da docle雪糕,我地食左番石榴,芒果同黑朱古力,好味道!食食下發現MC仁同DJ TOMMY行過,不過無聽到佢地既廣播喎。唔知什麼時段才播呢?

去到餐廳, 發現它主要的顏色是白色, 好清新同乾淨的感覺

仲有叫了Caesar Salad – OK! 蔬菜新鮮

Salad
蘑菇意粉
  • Sorbet mix
2008-06-30 4 浏览
經過馬拉松式的一天, 終於完成了一個小小的階段, 也係時候輕鬆一下. 記得這裡開了家新店, 崇尚走慢點的生活, 正好配合是晚的氣氛, 就來吃個晚餐.環境係走型格的路線, 以白色做主導. 雖然係慢慢吃, 不過一樣係半自助型式, 先付錢, 然後坐係像圖書館的位置等人送來. 坐底等先發覺大部份人都係剩吃雪糕, 像小弟般吃正餐的係比較少. 沒有問題, 既然已經叫了, 就照吃試試.西柚汁 $20: 先係一人一杯果汁, 皆因這裡飲品的選擇實在不太多, 除了咖啡之外, 只有這些一早整定的樽裝飲品. 文迪要的係西柚汁.番石榴汁 $20: 7分, 小弟要的係番石榴汁, 也有好一段日子沒有飲過番石榴汁了, 飲落口也不太酸, 不錯的. $20一樽, 都算合理.意式蘑菇白汁雞皇 $42: 3分, 也不是第一次講, 白汁意粉要做得難吃係要好高技巧的, 這裡的白汁意粉, 坦白講, 實在係麻麻, 個汁杰杰的, 也不太能夠用來撈意粉吃. 意粉不太彈牙. 雞肉大大件, 肉質實實. 跟上小小菜, 本來當吃沙律吃也好, 但菜黃黃的不太新鮮, 弄巧反拙.燒雞 $68: 1分, 另外一個, 也係要大路的燒雞, 但係更加失望.

燒雞 $68: 1分, 另外一個, 也係要大路的燒雞, 但係更加失望. 雞皮不脆, 黑肉也係燒到好老, 毫不嫩滑. 白肉就理所當然地實實鞋鞋的. 更加奇怪的係完全無味的, 忘記了調味? 跟上一大堆辣椒, 沒有碰了. 那些菜再度出場, 但也係繼續的不太新鮮, 文迪也放棄了. 小弟見總算係菜, 也清掉了.

黑芝麻雪糕配豆腐花 $42, 4分, 來到這裡, 本來也不應該再吃下去. 但是晚來的目標係吃甜品, 唯有再給它一個機會. 先要個黑芝麻雪糕配豆腐花. 豆腐花實在不夠滑, 也嫌太碎. 一大球黑芝麻雪糕係中心, 質感幾好, 但係沒有甚麼黑芝麻的香味. 當然也做不到黑白雙配的化學作用. 底下仲有點桃. 小弟一向喜歡吃桃, 但係這裡出現, 又好像搭臺似的, 味道完全不匹配.

焦糖榛子雪糕窩夫 $48: 1分, 想不到另一客甜品係更加差. 對窩夫的評價, 只係套用文迪的一句話: 好難做到這樣難吃的窩夫. 焦糖榛子雪糕, 奇怪地係沒有甚麼甜味, 反而係帶過份的苦澀味.

食物的水準實在相當不行. 侍應的服務係遊魂似的, 就算沒有加一服務費也係不太合格的水平. 係環境幾好的, 都係來剩吃杯雪糕, 休息一下再購物更加合適.

或許新店未上軌道, 是晚來講, 改善的空間實在相當之大.
西柚汁, 番石榴汁
燒雞