2023-04-23 546 浏览
🍽沙田住開沙田既朋友都知開得夜既糖水舖唔多,好食既仲少之又少。其中一間經常幫襯既就係豆乳狂人。主打豆乳類製品,有新鮮豆乳飲品同好多不同款式的甜品。今日買左兩款同朋友share.平日夜晚都非常多人排隊買外賣,唔好睇佢細細碗甘,份量超多,食到好飽!🍡煙韌之選📋8/10-芋圓算大粒,口感煙韌,三色芋圓係明顯食得到芋頭/蕃薯味,唔係一舊粉-豆花都好滑同好香豆香🫘和風白玉📋7/10-多左紅豆,好甜,必須同d 豆花撈埋食-白玉口感比芋圓再軟dd除左甜品同豆乳之外,聽聞粢飯都好好食,下次有機會可以試試。
🍽沙田

🍡煙韌之選
📋8/10
-豆花都好滑同好香豆香

🫘和風白玉
📋7/10
-多左紅豆,好甜,必須同d 豆花撈埋食
-白玉口感比芋圓再軟dd

除左甜品同豆乳之外,聽聞粢飯都好好食,下次有機會可以試試。
2023-04-18 842 浏览
❦ 鮮芋泥豆乳 $30豆乳狂人主打豆乳類既產品🥛 今次試既鮮芋泥豆乳確實非常出色🥳 細滑既芋泥同濃郁既豆腐絕對唔會令你失望🤍Famed for it’s soy milk products, Soy Milk with Taro was literally nice😍 The combo of velvet-like taro and rich soy milk never fails to impress me🤩評分: 9/10🌟❦ 三色芋圓豆花 $30以外賣兜上既三色芋圓豆花食落非常煙韌😚 而且豆腐花豆味濃郁又夠滑🥰 呢個價錢加上份量十足真係令人冇唔買既理由😳Served by a cup, the chewy taro balls was paired with smooth tofu pudding😋 The generous portion and friendly price made it to be a must try item🔥評分: 8.5/10🌟————————————————————————————SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)沙田大涌橋路20-30
❦ 鮮芋泥豆乳 $30
評分: 9/10🌟

❦ 三色芋圓豆花 $30
評分: 8.5/10🌟
————————————————————————————
SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
2023-04-05 392 浏览
原來自己都有好多個月冇來過😂今日去開文化博物館,順便入來幫襯😎來到舖頭個陣係一點,出奇地門口冇人排隊😳再發現,舖頭要埋隔離舖位做貨倉,上次來個陣個位仲係賣緊🥚雞蛋仔、🧇格仔餅😂舖頭有個🍠蕃薯同榴槤嘅期間限定,但對我來講唔係好吸引😂今次叫左🥛十勝紅豆豆乳同🌯狂人粢飯今次舖頭冇乜單,但都等左十分鐘🤷‍♀️🥛十勝紅豆豆乳 ($30)之前落單時會問豆乳洗唔洗加糖,今次冇~原來佢跟左一小兜糖水俾你,想再甜D就自己加😳原意幾好,不過有D晒,唔係個個客都要再加糖,一律派糖水,個客收到轉頭又要掟😢同埋呢個紅豆豆乳,本身已經好甜,甜過上次飲🤦‍♀️不過紅豆份量依然好多,紅豆煮得好淋👍豆乳香滑,豆味濃郁👍如果冇咁甜的話,就完美😚🌯狂人粢飯 ($28)一如以往,落單個陣都有叫多🥬榨菜😂不過今次略為有D失望😣粢飯份量冇變,一樣咁夠飽😋油炸鬼好脆,肉鬆份量適中👍但🥬榨菜……唔覺有多到🤦‍♀️一樽豆乳、一個粢飯,盛惠 $58~質素上,都仲係幾高質嘅,不過同之前幾次相比,今次有少少失望😢事後睇返上次食評,先發現原來食嘅野同上次一樣😂有興趣睇返上一次食評的話,可以去下面呢條link~https://www.openrice
原來自己都有好多個月冇來過😂
今日去開文化博物館,順便入來幫襯😎

來到舖頭個陣係一點,出奇地門口冇人排隊😳

舖頭有個🍠蕃薯同榴槤嘅期間限定,但對我來講唔係好吸引😂
今次叫左🥛十勝紅豆豆乳同🌯狂人粢飯
今次舖頭冇乜單,但都等左十分鐘🤷‍♀️

🥛十勝紅豆豆乳 ($30)
之前落單時會問豆乳洗唔洗加糖,今次冇~
原來佢跟左一小兜糖水俾你,想再甜D就自己加😳
同埋呢個紅豆豆乳,本身已經好甜,甜過上次飲🤦‍♀️
不過紅豆份量依然好多,紅豆煮得好淋👍
豆乳香滑,豆味濃郁👍
如果冇咁甜的話,就完美😚

🌯狂人粢飯 ($28)
一如以往,落單個陣都有叫多🥬榨菜😂
不過今次略為有D失望😣
粢飯份量冇變,一樣咁夠飽😋
油炸鬼好脆,肉鬆份量適中👍
但🥬榨菜……唔覺有多到🤦‍♀️
十勝紅豆豆乳、狂人粢飯
一樽豆乳、一個粢飯,盛惠 $58~

事後睇返上次食評,先發現原來食嘅野同上次一樣😂
有興趣睇返上一次食評的話,可以去下面呢條link~
2023-04-02
之前經過荃灣分店已經好想試,但太多人排隊所以無試到。今次黎到沙田呢間偏遠小小啲舖仔,點知都係有條隊,但真係好想飲豆漿所以照試。叫咗兩款嘢飲,等咗大概15分鐘。等嘅時候,條隊一直冇斷過,keep住好多人黎買,真係好受歡迎。🌟 十勝紅豆豆乳 $30第一啖試已經有好濃郁嘅豆味,紅豆軟硬度適中,細細粒同豆漿好夾,口感好fresh,解渴又飽肚,飲完好滿足😋 紅豆出奇地多,三分之一樽都塞滿紅豆,建議一路飲一路撩起啲紅豆同豆漿一齊飲落肚,如果唔喺飲到最後就會剩返好多紅豆,有啲難撩上黎食😆 🌟 豆乳布丁珍珠烏龍茶 $30一樣好好飲!大大啖布丁加埋珍珠一齊啜上嚟,口感好過引,豆味勁濃郁!估唔到烏龍茶同豆味原來都可以咁夾🤣😋😋😋整體黎講非常滿意,好味又健康👍 遲啲先買其他口味同粢飯先得🥳

🌟 十勝紅豆豆乳 $30
十勝紅豆豆乳

🌟 豆乳布丁珍珠烏龍茶 $30
豆乳布丁珍珠烏龍茶

2023-03-05
15 分钟 (外卖自取)
十勝紅豆豆乳
豆乳布丁珍珠烏龍茶
╹ 𝙎𝙊𝙔𝙢𝙖𝙧𝙩 𝙗𝙮 豆乳狂人 - 沙田 荃灣 樂富 ╹#tori沙田 #tori荃灣 #tori樂富ʅ朋友帶咗我去試豆乳狂人🤤餐廳巧妙地將港式嘅豆漿粢飯 混合咗台灣夜市風味🫶🏻又出乎意料地好食!😋呢度除咗有豆漿、粢飯之外仲有芋圓、各種台式小食、甜品選擇🥰ʅ🍤牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 ($42) (8.5/10分)呢個係冇得輸嘅配搭~牛油果蓉同吉烈蝦好夾!🥑吉列蝦味道更加突出就好啦😗糯米飯仲係熱辣辣 好煙韌軟糯㗎☺️同埋份量好大 真係好飽肚🤣🍙狂人粢飯 ($28) (8/10分)傳統嘅港式粢飯餡料包括肉鬆、炸油條、榨菜 係爆餡㗎🤣🥛8.6特濃豆乳($28) (7/10分)豆味超級濃郁~飲落好濃厚!似平時豆漿嘅濃縮版😝豆乳本身係無糖 佢另外俾咗糖漿我哋可以自己調校甜度😗🍘海苔肉鬆炸豆腐 ($38) (8/10分)炸豆腐好香脆 炸皮好薄~有啲似平時大排檔嘅椒鹽豆腐😗俾咗好多肉鬆 食落有啲鹹ʅvewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)ʅ📍SOYmart by 豆乳狂人沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1
#tori沙田 #tori荃灣 #tori樂富
朋友帶咗我去試豆乳狂人🤤
呢度除咗有豆漿、粢飯之外
仲有芋圓、各種台式小食、甜品選擇🥰
ʅ
🍤牛油果吉列蝦青瓜絲粢飯 ($42) (8.5/10分)
糯米飯仲係熱辣辣 好煙韌軟糯㗎☺️
同埋份量好大 真係好飽肚🤣

🍙狂人粢飯 ($28) (8/10分)
傳統嘅港式粢飯餡料包括肉鬆、炸油條、榨菜 係爆餡㗎🤣

🥛8.6特濃豆乳($28) (7/10分)
豆味超級濃郁~飲落好濃厚!
似平時豆漿嘅濃縮版😝
豆乳本身係無糖 佢另外俾咗糖漿我哋可以自己調校甜度😗

🍘海苔肉鬆炸豆腐 ($38) (8/10分)
炸豆腐好香脆 炸皮好薄~
有啲似平時大排檔嘅椒鹽豆腐😗
俾咗好多肉鬆 食落有啲鹹
ʅ
vewdie回頭率:🐽🐽🐽🐽(4/5)
📍SOYmart by 豆乳狂人
荃灣大河道100號海之戀商場2樓2036號舖
樂富聯合道198號樂富廣場 ZoneA 1樓1168-1170號舖
ʅ
#hkig #hkiger #hkigshop #hkigfood #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkgirl #hkcafe #hkiger #hkcafe #foodie #打卡 #假日好去處 #香港美食 #香港美食地圖 #沙田美食 #九龍美食 #豆乳狂人 #新界美食 #荃灣美食 #樂富美食
2023-02-14 480 浏览
一間人氣甜品,專係嚟食豆乳類嘅甜品,佢嘅豆腐花真係非常之有豆香, 芋圓好有咬口好多人都係外賣拎走,因為舖頭細細所以外賣都係一個最好嘅選擇, 仲有佢嘅份量真係都幾大碗,一碗可以兩份食
2023-02-05 504 浏览
今日經理請食甜品🍰🧁佢話今年最後一個工作天食好D!!咁多謝經理 我決定要以豆漿再結 結束2022的辛苦😝決決定要呢一杯奶蓋布丁仙草燒. 之前試過佢D豆腐花都知道佢出味豆香濃所以今次試野飲🍵因為呢排牙痛所以冇叫小丸子/珍珠個類 一飲 豆漿順滑到沿着口腔一野沖到你食道 滿滿的豆味充斥住成個口. 同時唔甜的仙草同豆漿合作得天衣無縫 令到口感十分豐富😋😋同時最頂的奶蓋咸香味十足令到杯野飲唔會太甜 加多左層次☺️🥰
今日經理請食甜品🍰🧁
佢話今年最後一個工作天食好D!!
咁多謝經理 我決定要以豆漿再結 結束2022的辛苦😝

因為呢排牙痛所以冇叫小丸子/珍珠個類

2022-12-30
外卖送餐
哩個多芒小丸子好好好好好好正我諗我已經係幫襯超過十次,無一次係會令我失望的,無論係沙田店定樂富店,都一樣咁正🤤🤤芒果又大又多又甜小丸子又彈又煙靭仲有西米陪襯下😝芒果+小丸子+西米 = 絕配 💛真係行過路過都唔好錯過🤭會食上癮的~
哩個多芒小丸子好好好好好好正

2023-01-12
下午茶
多芒小丸子
2022-12-30 3483 浏览
主打豆花豆乳人氣小店🌸鮮芋泥豆乳$30 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️有三分一鮮芋泥,而芋泥香濃而幼滑,飲先先用飲筒攪拌好才飲,和豆乳一齊飲真的很爽。🌸黑白芝麻豆乳$30⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️芝麻味十分香醇,有微微既烘香,芝麻同豆乳十分合襯,感覺就好似飲緊芝麻糊。🌸8.6特濃豆乳$22⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️十分濃郁濃厚,又夠大杯,所以飲完都幾飽下。豆味十分清香,而且冇額外加糖,清甜又重豆香!🌸黑白芝麻豆花$28⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️表面的黑白芝麻好像芝麻糊的感覺,配香濃豆花真係好好味,而且很滿足很飽肚。🌸薑汁夠薑豆花(凍)$22⭐️⭐️☆☆☆薑汁5係太多,而且薑味5算太出,不過豆花真係夠多,食完都好飽。======詳情======SOYmart by 豆乳狂人沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖================#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #沙田好去處 #沙田美食 #RnT沙田 #RnT飲品 #RnT甜品 #飲品控 #甜品控 #甜品 #飲品 #大豆 #芝麻糊 #黑白芝麻豆花 #8.6特濃豆乳 #鮮芋泥
主打豆花豆乳人氣小店

🌸薑汁夠薑豆花(凍)$22⭐️⭐️☆☆☆

======詳情======
SOYmart by 豆乳狂人
================
#yummy #香港美食指南 #香港美食 #hkfoodie #hkfood #hkeat #吃貨 #吃貨日常 #RnT吃貨 #相機食先 #美食 #沙田好去處 #沙田美食 #RnT沙田 #RnT飲品 #RnT甜品 #飲品控 #甜品控 #甜品 #飲品 #大豆 #芝麻糊 #黑白芝麻豆花 #8.6特濃豆乳 #鮮芋泥豆乳 #黑白芝麻 #豆腐花 #豆花 #豆乳 #豆乳狂人
2022-12-13
20 分钟 (外卖自取)
  • 黑白芝麻豆乳
  • 鮮芋泥豆乳
  • 黑白芝麻豆花
2022-12-18 782 浏览
有粢飯食既地方唔多,仲要係好食既好難,突然想食粢飯,諗起有人推薦過豆乳狂人,就咁聽個名以為佢只賣豆乳相關產品,原來佢既粢飯都好出名,排隊時候差不多一半既人都會點粢飯。佢既糯米唔算厚,同餡比例剛好,油炸鬼係炸得比較乾,不過可能因為咁樣,我拎到返屋企,已經過左半小時,仍然仲好脆。可能因為佢地做外賣店關係,只有咁樣先可以keep到佢脆。整體黎講唔錯。另外點左三色芋圓豆花,芋圓好Q彈,唔會好甜,豆花係好綿密,佢都滑但仍然有質感,唔似平常好滑的豆花咁,一陣風就無左,而且豆味都出。一杯份量唔少都夠2個女仔食。

2022-11-29 1020 浏览
比起在外面吃個普通豆花來說這間價錢不算便宜 但份量真的好足😍外賣碗好大個 起碼有外面兩碗豆花咁多因為要回家食晚飯所以要了兩個沒有太多配料的豆花😂但食完都好飽肚餐牌的配料同配搭選擇多 鹹的小食都有🍙喜歡豆製品的值得來試試👍🏻而且外賣碗好實淨🥡仲有個扭既蓋 可以洗乾淨循環再用♻️✨Soyacinu豆花 $32(芝士奶蓋+豆乳+豆花)芝士奶蓋厚身🧀細膩又creamy 帶點咸咸甜甜的味道我喜歡豆花軟滑🤤要了無糖的更能突出豆香味加埋豆乳整杯好香豆味✨仙草豆花 $25要了少甜😬仙草好滑溜而且份量都多配埋豆花好夾 系一個比較輕盈不甜膩的健康甜品📍SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下28號舖
外賣碗好大個 起碼有外面兩碗豆花咁多
而且外賣碗好實淨🥡仲有個扭既蓋 可以洗乾淨循環再用♻️

✨Soyacinu豆花 $32
(芝士奶蓋+豆乳+豆花)
芝士奶蓋厚身🧀細膩又creamy 帶點咸咸甜甜的味道我喜歡
豆花軟滑🤤要了無糖的更能突出豆香味
加埋豆乳整杯好香豆味

✨仙草豆花 $25
要了少甜😬仙草好滑溜而且份量都多
配埋豆花好夾 系一個比較輕盈不甜膩的健康甜品
仙草豆花

📍SOYmart by 豆乳狂人 (沙田)
2022-10-30
2022-11-21 765 浏览
店開到挺晚的,有時會來買開當夜宵甜點。一直來買豆乳,覺得包裝好看方便。紅豆豆乳偏甜,可以自己加點原味中和一下。仙草豆乳,甜度適中。牛油果次飯糰也還行吧,可以當個點心試試。
  • 豆乳
2022-11-18 623 浏览
🥡 海苔肉鬆炸豆腐 $32即叫即炸,上到手都係熱辣辣架😌份量好夠,應該都有7-8件炸豆腐😚配埋海苔肉鬆咸咸甜甜既配搭真心好正,食完都飽左8成了🥲🔎評分:值得一試💯🍨 薑汁夠薑豆花 $16小編因為行緊低醣,唔敢叫佢地啲芋圓系列🥲唯有試下最basic款既薑汁夠薑豆花😚叫左無糖,但店員都提醒薑汁會有少量糖~食落都接受到😉 豆腐花好有豆味😋😋😋唔算係個啲勁滑身既口感,但勝在超大碗😚建議大家可以試下佢其他有配料既豆花😋🔎評分:可以一試👍🏼
🥡 海苔肉鬆炸豆腐 $32
即叫即炸,上到手都係熱辣辣架😌
份量好夠,應該都有7-8件炸豆腐😚
配埋海苔肉鬆咸咸甜甜既配搭真心好正,食完都飽左8成了🥲
🔎評分:值得一試💯

🍨 薑汁夠薑豆花 $16
小編因為行緊低醣,唔敢叫佢地啲芋圓系列🥲
唯有試下最basic款既薑汁夠薑豆花😚
叫左無糖,但店員都提醒薑汁會有少量糖~
食落都接受到😉 豆腐花好有豆味😋😋😋
唔算係個啲勁滑身既口感,但勝在超大碗😚
建議大家可以試下佢其他有配料既豆花😋
🔎評分:可以一試👍🏼
2022-11-15 1634 浏览
一個偶然嘅機會睇到一本雜誌介紹,令我即日去買SOYmart by 豆乳狂人,沙田分店好容易搵,又好好彩我到時沒有人龍排隊。今日第一次幫襯,一早已網上睇定食評,我買左一個狂人粢飯($25),一個吉列豬扒粢蛋飯($38)同埋一個黑糖3.6牛乳桃膠(少甜)($35)。黑糖3.6牛乳桃膠用一個密實膠兜,主蓋入面仲有一個密實蓋,由於真係太滿比得好足,所以呢個膠兜真係發揮到防漏功效,桃膠載滿左3/4杯,真係好開心;我叫左少甜,甜度啱啱好,好味到唔識形容🙈,大家去買黎自己試下啦。吉列豬扒粢蛋飯同埋狂人粢飯我就切開🔪黎share食,首先講左吉列豬扒粢蛋飯先吖,好足料,切開都完全唔會散⭕️米飯有黏性🍚,中間夾有蛋條🥚、豬扒條、油炸鬼、肉鬆同埋炸菜🤩。狂人粢飯就無令我失望,見到其他人食評好壞參半,一食底下,唔係講笑,我嘩😱左一聲,油炸鬼真係脆架、炸菜肉鬆份量唔少,絕對唔係飯多過餸,我個人比💯。食後感就係我聽日會再去幫襯😂*冷熱食品分開袋,大讚👍🏻*
我到時沒有人龍排隊。

,所以呢個膠兜真係發揮到防漏功效
,桃膠載滿左3/4杯
,真係好開心

吉列豬扒粢蛋飯同埋狂人粢飯我就切開🔪黎share食
,首先講左吉列豬扒粢蛋飯先吖,好足料
、炸菜肉鬆份量唔少,絕對唔係飯多過餸,我個人比💯。

食後感就係我聽日會再去幫襯😂

*冷熱食品分開袋,大讚👍🏻*
豬扒粢蛋飯
狂人粢飯
2022-11-15
豬扒粢蛋飯
狂人粢飯
2022-11-12 472 浏览
難得今日休息 諗住買杯榴槤豆乳芭菲返屋企食去到買嗰陣特登同店員講外賣 點知出到嚟我見個甜品冇袋pack比我 我就講話我係要外賣 佢話啲人都係咁樣拎出去食 跟住我同佢解釋返我住外賣返屋企食 佢話冇個喎 因為甜品係咁樣設計冇辦法可以包裝好 佢諗住俾個袋我叫我直接擺落去 仲要係size大勁多 假設我真係用嗰個袋 成個甜品打橫瞓左喺度都仲得 大佬咩事呀 諗都諗到呢啲唔係解決方案啦 第一係店員理解問題 第二解決方案竟然係咁 最後我成個巴飛車左落垃圾桶 真係搞唔掂
難得今日休息 諗住買杯榴槤豆乳芭菲返屋企食