2008-04-10 17 浏览
之前食過一次食評,話唔會再番炒呢間,結果都係唔爭氣咁番炒左喇,因為男友話想試CHOCOLATE ROLLED CAKE,而我自己又口痕想試...只要2件,2件同都朱古力,食落幾WATERY,不過好SOFT好軟身,都OK,比起上次有進步,男友話要番炒佢想試埋士多啤利添!下次,唔知記得呢...

下次,唔知記得呢...
2008-02-21 23 浏览
我食左creme brulee 好以好型, 有埋個兜比你, 其實個兜又厚, 面d料唔值1~2蚊, earn死佢! 不過味道還可以. 個兜好難再用, 都唔知放咩好.無下次, 太貴了!

無下次, 太貴了!
2008-02-08
這間店開了很久,日前終於一試: Chestnut Mont Blanc($14)-為愛食栗子的媽咪而買,隔了一晚仍然鮮甜,不過得一細條不太夠喉,兼且不夠抵食。Taro Mont Blanc($14)-甜薯味與栗子味有點似,但風味稍遜呢!Shanti Chocolate($12)-這款stick沒有芝士,朱古力味則較濃,味道OK的,不過又是那句,份量細不夠抵食。Strawberry Mousse Cheesecake($12)-士多啤梨夠甜不會酸,mousse帶輕柔乳酪味頗討好,細妹稱是唯一好吃的一款~ 其實最開心是揀款的時侯,可以盡情手指指;但食完就覺一陣風不夠抵,未必會返炒。
這間店開了很久,日前終於一試:

2008-02-06
係SOGO BASEMENT買野打BINO,行過望到D CAKE好似幾吸引,就諗住買一兩件反屋企試下啦!要左士多啤利同TIRAMISU,最穩陣應該係呢2隻架喇,點知反到屋企食落又覺得好普通,根本就冇咩特別!TIRAMISU冇酒味,幾WATERY;士多啤利就合格啦,一定唔係好好味~呢個牌子,賣既都應該係日本貨,再好既係佢既SIZE,細細件一定岩岩好食得哂!唔會再有番炒既機會啦
唔會再有番炒既機會啦
2007-12-31 4 浏览
老實說,價錢不便宜,小小的一條cake 已經售價$12 以上。沒法,日本來的,就是貴一點。那值得嗎?嗯‧‧‧怎麼說好呢?也不是不值得啦,只是,沒特別。真的,吃過一次試試看就好。相比之下才發覺,原來,italian tomato 不算貴。若要吃cake,還是找italian tomato 吧。=================小小的一條。好處就是,饞嘴想吃dessert 時,也不怕吃太多變胖。=================焦糖蘋果: mom 最愛這個。但我覺得apple 微酸不甜‧‧‧哥根蘇拿cheese: dad 最愛這個。我也覺得這個很驚喜,竟是鹹鹹的~~~!tiramisu: 失望,丁點兒的liquor 味也沒有,cream 也沒甚麼味道。不過,有choco chips,算是有點特別。strawberry: 最沒特別。平平無奇。=================更多的pics請看:http://hk.myblog.yahoo.com/mei_ciel/article?mid=5768

=================

strawberry: 最沒特別。平平無奇。

更多的pics請看:
2007-12-28
dec 26, 07,來買咗 : 1) chocolate rolled cake-個餡有棒子味+朱古力味,唔錯-但個海綿蛋糕部份就略為唔夠濕軟2) creme brulee-"畢"落去,唔挺身,濃奶味-因為聖誕節關係,特別用了個ceramic器皿3) strawberry short cake-4個之中最喜歡這個- cream mousse嘅部份重牛奶味4) gorgonzola cheese cake -4個之中最特別這個因為微甜中帶少- 友人話d蛋糕濶度好似幼咗............咁我就唔知因第1次食jac - 個packing盒都幾colorful
dec 26, 07,來買咗 :
1) chocolate rolled cake
-個餡有棒子味+朱古力味,唔錯
-但個海綿蛋糕部份就略為唔夠濕軟

2) creme brulee
-"畢"落去,唔挺身,濃奶味
-因為聖誕節關係,特別用了個ceramic器皿

3) strawberry short cake
-4個之中最喜歡這個
- cream mousse嘅部份重牛奶味

4) gorgonzola cheese cake
-4個之中最特別這個因為微甜中帶少

- 個packing盒都幾colorful
2007-12-07 8 浏览
去SOGO 買野,見到D餅好靚,忍唔住買左兩件試下,綠茶同栗子味,綠茶的cream好滑,綠茶味夠濃.栗子口感差小小,不過都好香,ok既!可以再試其他味,應該都會唔錯.
2007-12-06
要同事破費請食, 真係好感激!多謝!買四條, 土多啤梨, 芒果, 朱古力& cheese cake.四款都好味, 雖然細細條, 但都食得出用料好好, 味道幾濃, 又唔會太甜, 賣相又靚... very good.好似要成十幾蚊條ga!好似貴少少wo...
要同事破費請食, 真係好感激!多謝!

好似要成十幾蚊條ga!好似貴少少wo...
2007-11-25
話說公司有同事離職, 買了此店的餅請我們吃.我要了件green tea, 個餅底是硬餅底, 綠茶粉配上忌廉, 味道不錯.第二日, 有客到訪, 心思思去左地庫買了六件:Tiramisu, 士多啤梨, Yogurt, 芒果, 栗子, 綠茶.我只吃了Tiramisu 和士多啤梨, 栗子據報好有栗子味, yougurt 就酸酸的好醒胃.Tiramisu 是沒有酒的一種, 幾香, 士多啤梨可以更好, 因為我想吃多點果肉. =p包裝盒個樣幾鮮艷, $80 六件, 散水餅又可以多一個選擇.
話說公司有同事離職, 買了此店的餅請我們吃.

第二日, 有客到訪, 心思思去左地庫買了六件: